1,Brokkoli párolás legegyszerűbb módja: Jénai aljára 1-2 evőkanálnyi enyhén sózott víz. Bele a rózsáira szedett, 1-2 cm száras brokkoli. Lefedve 6-8 perc alatt pont ideális állagúvá puhul a mikróban. 2,A rántott hús puha lesz, ha a zsírból kiszedve hideg vízbe mártod, majd lecsöpögteted, végül lefedve tárolod tálalásig. 3,Nem esik össze a piskóta, ha a sütő ajtaját egy résnyire nyitva hagyod. Támaszd ki egy hurkapálca-darabbal! 4,A rozsdafoltot a ruhából citromlével lehet eltüntetni. A foltra friss citromlevet csepegtetünk, megdörzsöljük. A folt a szemed láttára tűnik el. 5,Szárnyasok sütésénél, akár zsirral, akár vajjal öntözésnél nagyon célszerű egy kis szalicilt tenni a zsiradékba. Ez ropogóssa teszi a sültet. 6,A kifacsart, félbevágott citrom héját lefagyasztom, így sütikbe könnyű belereszelni. 7,Ha a karfiol főzővizébe kevés tejet teszel, akkor szép fehér marad! 8,A tojáshab nem esik össze, ha kevés cukrot keverünk bele, mielőtt teljesen felvernénk! 9,Ha száraztésztát főzünk, tegyünk a a főzővízbe egy kanál olajat, így nem fog összeragadni a tészta! 10,A dióbél vagy mandulabél könnyen hámozható, ha előtte pár percig forró vízben áztatod! 11,Sütés közben gyertyát gyújthatunk, így a kellemetlen szag nem terjeng a lakásban. 12,Gombát csak sértetlen zománcú edényben főzzünk, mert a hibás zománcú edényben a gomba nemcsak megsötétedik, hanem kellemetlen fémes ízt kap! 13,A csülök vizét ne öntsd ki, jó a bab- és lencsefőzelékhez. Fagyasztva is eltartható. 14,Nem fogyott el a pezsgő? Sebaj. Elég, ha beleteszünk egy kanalat az üvegbe és betesszük a spájzba. Amikor fogyasztani akarjuk, betesszük a hűtőbe. Benne marad a buborék. 15,A citrom friss marad, ha lefordítva tesszük be a hűtőbe. 16,Vagódeszkát, fakanalat soha ne tegyünk nedvesen meleg helyre,mert meggörbül száradás közben. 17,A puding nem bőrösödik meg, ha tálba öntés után egy kanál cukorral megszórjuk. 18,A kenyértartóban jó szolgálatot tehet egy pár rizsszem vagy kockacukor. Jó nedvszívó. 19,Ha húst klopfolsz, takard le egy fóliával vagy zacskóval, nem fog röpködni a rost szanaszét. 20,A piskótatészta akkor lesz puha, és marad napokig is puha, ha egy pohár tejfölt vagy egy kis tejet keverünk bele. 21,Fagyasztott bogyós gyümölcsöt (meggyet, ribizlit) hagyjuk a nejlon zacsiban, és jó meleg vízbe téve olvasszunk ki (ha meghűlt cseréljük), így nem töpped össze. 22,Amennyiben marad liszted, felvert tojásod és zsemlemorzsád a panírozás után, ne dobd ki! Keverd össze, pici tejjel vagy szódavízzel hígithatod. Rövid idő múlva kanállal szaggasd bele a forró olajba! Nagyon finomra megsül, nálunk a családban "cuci" a neve, igen népszerű. 23,Sokkal ízletesebb lesz a rántott hús, ha néhány órával korábban besózod, folpackkal letakarod, s a hűtőbe rakod. 24,Maradék cukros darált diót vagy mákot nem dobj ki! Tedd alufóliába, a fagyasztóban hónapokig eláll, nem fagy meg, nem avasodik meg, bármikor "feljavíthatsz" vele egy kis maradék tésztát, palacsintát! 25,Őrölt pirospaprikát sohase tárolj fehér üvegben, mert hamarosan elveszti szép színét! 26,A palacsinta tésztájába keverj 2-3 evőkanál olajat /mennyiségtől függően/, az első palacsinta alá még öntesz olajat, a többi megsül a tésztájában lévő olajjal! 27,Vigyázz, a palacsinta tésztájának összeállításánál kevés cukrot rakj bele, mert különben leragad a palacsintasütő aljára, aztán darabokban szedheted ki! 28,A petrezselymet jól megmosva, apróra vágva az utolsó pillanatban teszem hozzá az ételhez. Friss és üdítő íze, illata így megmarad, nem beszélve magas vitamintartalmáról! 29,A daragaluska tésztájába mindig teszek egy gondolatnyi sütőport. Így sokkal finomabb, "remegősebb" lesz ez a kiváló levesbetét! 30,Bármilyen húslevesbe tegyél jól megmosott vöröshagymát, héjastul! Csodálatos színt kölcsönöz levesednek, a főzés befejeztével el lehet távolítani belőle. 31,A tengeri halat tedd néhány órára enyhén sós, fokhagymás tejbe. Használat előtt öntsd le róla a tejet, itasd le róla a nedvességet, s máris panírozhatod, sütheted. Finom, omlós sült hal lesz a jutalmad! 32,Kelt tésztára soha ne nyiss ablakot! Bármennyire meleged van, a finom sütemény reményében tűrnöd kell a "trópusi" konyhát! Egyébként egy lapos, ehetetlen masszát kapsz! 33,2Száraz babot érdemes nagyobb mennyiségben vásárolni! Adagonként fagyaszd le, így megakadályozod a zsizsikesedését! 34,Kávézaccot soha ne önts ki! A virágföldre simítva táplálja a növényeket, az eldugult lefolyót pedig ismét "átjárhatóvá" varázsolja! 35,Hús panírozásakor, ha úgy találod, kevés a prézlid, nyugodtan hozzákeverhetsz a zsemlemorzsáboz egy kevés lisztet! 36,Sót mindenfajta sütemény tésztájába kell tenni, még az édes tésztába is, mert enélkül nem lesz finom! 37,Sose fagyassz le olyan ételt, ami krumplit vagy tejfölt tartalmaz! 38,Az élesztőt mindig langyos tejbe tegyed! Pici cukorral, amelyet a tejbe teszel, elősegíted az élesztő "felfuttatását". 39,Töltött káposzta készítésekor béleld ki az edényt hajszálvékonyra szelt szalonnadarabokkal! Így nem ragad le az étel az edény aljára, és még az íze is finomabbá válik! 40,Ne legyen a bejgli tölteléke nagyon folyós állagú, mert menthetetlenül kireped a finomság, és kanállal kell a tepsiből kiszedni! 41,A narancs héját ne dobd ki! Tedd a radiátorra! Kellemes, ünnepi illatok terjengenek hamarosan az egész lakásban! 42,Keménytojás készítésekor rakj a főzővízbe egy pici sót, a gázról levéve hideg vízben pihentesd pár percig. Sokkal szebben le tudod szedni a tojáshéjat. 43,Leveseket, pörkölteket csak akkor sózd, ha már félig megfőtt! Így sokkal hamarabb puhul meg. 44,Mákot fele-fele arányban a kávédarálóban is lehet őrölni. Önmagában be ne tedd, mert tönkre teheti a masinádat! 45,Mi a legegyszerűbb módszer, hogy megállapítsd, használható-e még a tej? Egy kávéskanálba önts belőle, rakd a gázláng fölé. Ha felforr, használhatod, ha már ott összemegy, dobd ki az egészet! 46,Amikor szezonja van, felszeletelek 2-3 kg zöldpaprikát. Adagonként folpackba rakom, lefagyasztom, és télvíz idején használom pörkölt ízesítésére.A paradicsomokat darabonként ugyanígy lefagyasztom! 47,A tojásokat mindig mosd meg felhasználás előtt! Számtalan kórokozó tapad meg rajta, amelyek óhatatlanul az ételbe kerülhetnek! 48,A hűtőt langyos ecetes vízzel mosd át olvasztáskor. Fertőtlenít és a kellemetlen szagokat is eltünteti! 49,Haszálat előtt a citromot görgesd meg egy kicsit az asztal lapján, így lédúsabb lesz. Ha csak pár cseppet akarsz felhasználni, megmosása után szúrjál bele kötőtűt, úgy nyomd ki a levét. A maradékot csavard alufóliába. 50,Lágy sajtot könnyebben tudsz reszelni, ha rövid időre beteszed a fagyasztóba. 51,Ha nagyon savanyú a káposztád, egy kissé öblítsd át friss vízzel! 52,Félbevágott citromra tegyél alufóliát, tedd a hűtőbe! Néhány napig felhasználató teába. 53,Reszelt almára rögtön csepegtess frissen facsart citromlevet. Így megakadályozod, hogy megbarnuljon! 54,A vöröshagymát felszeletelés előtt tedd hideg vízbe. Így nem csurog a könnyed, amikor felszeleteled. 55,A krumplit mindig hideg vízben tedd fel főni! A vitaminok, ásványi sók így kisebb mértékben oldódnak ki belőle. A főzővizet ne öntsd ki! Több étel készítésénél is felhasználható. 56,Ha újburgonya-pucolás után barna lett a kezed, citrompótlóval dörzsöld, az viszi le csak igazán. 57,Amikor "kloffolod" a rántanivaló hússzeleteket, tégy a deszka alá több rétegben öszehajtott konyharuhát, így nem tudja meg a szomszédasszonyod, mit főzöl ebédre! 58,A tészta főzővizébe pár cseppnyi olajat öntsünk, így nem ragadnak össze a tészta szálai! 59,Ha a szalonnát kevés zsiradékban kezded el sütni, nem lesz büdös-füstös az egész lakás. 60,Egy régi fogkefével nagyon könnyen el lehet mosni a sajtreszelőt! 61,Nem ég le a tejbegríz, ha főzés előtt egy kis vizet töltünk az edénybe. 62,Nem szárad meg a sültburgonya, ha nem sózzuk meg közvetlen sütés után 63,A tojás főzővizébe pár csepp ecetet teszek, így - ha felreped a tojás - sem folyik ki. 64,Ahhoz, hogy a kocsonyalé biztosan megdermedjen, a főzés megkezdésekor a húsokkal együtt 3-4 db csirkelábat teszek a lébe. Biztos siker és nem kell zselatint használni. 65,Ha valamilyen étel megfogja az edényt, áztasd be citromos vízzel pár órára, szépen leoldja az elszíneződést. 66,Nagyobb sütés-főzések idején a gáztűzhelyet védjük alufóliával, így megkímélhetjük magunkat a tűzhely súrolásától. 67,Az ecet a konyhában nem csak ételkészítéshez jó. Remek fertőtlenítő! A műanyag edények színének visszaadója, de bármilyen folyékony mosogatószerhez adva, csillogó edényeket varázsolhatunk vele. A nagymamámtól tanultam, nem újdonság! 68,Ha nincs a konyhában zabkorpa, zabpehely is megteszi, ha ledarálod. 69,Ha a vörösbor a textíliára csöppen, szórj rá sót, hagyd állni egy ideig, és csak azután mosd ki - a folt nyomtalanul el fog tűnni! 70,Ha néhány karikára vágott burgonyaszeletet teszel a leégett pecsenye levébe, akkor az magába szedi az égett ízt. 71,Nem fröcsköl az olaj sütés közben, ha egy pici sót szórsz bele. 72,Ha zsírfolt vagy paprikás folt kerül a ruhára, szőnyegre, babahintőport kell rá szórni, és utána kb. egy óra múlva a ruhát ki lehet mosni. Szőnyegnél ismeretlen foltra is jó, este behintőporozzuk, reggel kiporszívózzuk, és tökéletes. 73,A leveseket, pörkölteket mindig a főzési idő felénél sózzuk, mert így hamarabb magfő a hús. 74,Margarint alufóliába csomagolva hónapokig tárolhatunk a fagyasztóban, minőségi károsodás nálkül. 75,Rántott hús készítésekor a felvert tojásba öntsünk egy kevés olajat. Ezzel megakadályozzuk, hogy a "bundája" idő előtt leváljon, elősegítjük a panír megtapadását! 76,Alufóliába vagy folpackba csomagolva hónapokig eláll az élesztő a fagyasztóban. Ha szükséged van rá, néhány órával felhasználás előtt tedd ki a szobahőmérsékletű konyhába. 77,Az ételbe a pirospaprikát sosem a főzés kezdetén tegyük bele, mert megég és keserű lesz. 78,Nem fut ki az olaj sütéskor, ha száraz kenyérdarabot teszel bele. 79,Ha főtt krumpli maradék van, egy kis olajon vagy vajon dinsztelj egy fej vöröshagymát és a krumplit forgasd bele, egy kicsit pirítsd össze. Nagyon finom. Olyan, mintha akkor főzted volna a krumplit. 80,UHT tejből ne akarj aludttejet készíteni, mert sohasem fog megaludni, csak megromlik. Gyenge minőségű zacskós tejből sem lesz jó, több lesz a savója, mint a megszilárdult rész. 81,A forró rántást mindig előbb hideg vízzel keverjük össze, így adjuk az ételhez. Nem csomósodik össze. 82,Könnyen készíthetünk habarást befőttesüvegben. Rakj bele mindent, csavard rá a tetőt, jól rázd össze, és máris öntheted a kajára! 83,Tegyünk a hűtőbe egy kis tálka sót. Kiváló szagtalanító és nedvesség szívó. 84,A hűtő szagtalanításához és tisztításához a legyegyszerűbb - és nem utolsósorban természetbarát - az ecet. A leengedett és kiszáradt hűtőt át kell törölni egy tiszta, ecetes ruhával. 85,A felbontott pezsgőből nem megy ki a szénsav, ha az üvegbe egy evőkanalat lógatsz bele. 86,Brokkoli párolás más módon: a szárát 5-10 perccel előbb kell elkezdeni párolni, mint a rózsát, így egyformán lesznek tetszőlegesen félkemények vagy puhák. 87,A forró rántást mindig előbb hideg vízzel keverjük össze, így adjuk az ételhez. Nem csomósodik össze. 88,Ha összemegy a krém, egy csepp olajat kavarj bele, és újra sima lesz. 89,Az elsózott levesbe főzz bele néhány szem hámozott burgonyát, magába szívja a só egy részét. 90,Bebarnult üvegpoharakat legfényesebbre és legtisztábbra egy marék durva sóval tisztíthatunk, jól átsúrolva kívül-belül. 91,A rizst föl lehet melegíteni. Miután a maradékot 3?4 napig a hűtőszekrényben, vagy akár hat hónapig a mélyhűtőben tartottuk, forró víz fölött, szűrőn átgőzölhetjük.
92,Ropit magunk is készíthetünk. Ha félbarna kenyérdarabokat aranysárgára pirítunk a sütőben, fokhagymával bedörzsöljük, sózzuk, borsozzuk őket, és olívaolajat csöpögtetünk rájuk, már kész is a borhoz kiváló rágcsálnivaló. 93,A só tisztítja a sütőt. Ha valami kifutott, azonnal sót kell rászórni, majd ami odaégett, kihűlt állapotban könnyedén letörölhető. 94,A kömény elveszi a káposztaszagot, nem lesz tele vele főzéskor az egész lakás. Ha a köménymagot nem akarjuk aztán megenni, külön kis zacskóba rakva tegyük a káposztához. 95,Ha megpörkölöd a diót, mogyorót, ízük erőteljesebb lesz, ezért kevesebb is elég ugyanannyi süteményhez. 96,Tedd a vágódeszkát fél-egy percre mikrohullámú sütőbe (a legerősebb fokozatra). Ha befér, fakanalat és egyéb faeszközt is fertőtleníthetsz így. 97,A megavasodott vajat forralt, szobahőmérsékletű tejjel és egy kevés sóval keverd össze, így visszanyeri ízét. 98,Nem kunkorodik fel sütés közben a szalonna, ha villával megszurkáljuk. 99,A halat könnyebb pikkelyeitől megtisztítani, ha előtte rövid időre forró vízbe teszed. 100,A konzervmaradékot ne hagyd a dobozban. Tedd üvegtálba, így hosszabb ideig tárolható a hűtőben. 101,Nem ragad össze a tészta, ha a főzővízbe literenként egy evőkanál olajat teszel. 102,Ha a reszelt citromhéjat porcukorral összekevered, és jól záródó üvegbe teszed, hónapokig is eláll. 103,A fokhagymagerezdet könnyű szétnyomkodni, ha előtte kicsit megsózod. 104,A tojást tompa végével lefelé rakd a hűtőbe ? tovább marad friss. 105,Puha lesz a marhahús, ha sütés előtt két nappal bekened napraforgóolajjal, és lezárva beteszed a hűtőszekrénybe. 106,Tovább marad friss a kenyér, ha hűtőszekrényben tárolod. 107,Az epret előbb mosd meg, és csak utána szedd ki a szárát. Különben könnyen összetörik. 108,A túl érett paradicsomot ne dobd ki: forrázd le, hámozd meg, és fagyaszd le. Később felhasználhatod szósz vagy gulyás készítéséhez. 109,A sült burgonya nem lesz zsíros, ha az olajba egy evőkanál ecetet teszel. 110,A sárgarépa puhább és finomabb lesz, ha a főzővízbe kevés vajat is teszel. 111,Az apróra vágott petrezselyem zöldjét csak akkor tedd az ételbe, ha már levetted a tűzről. Így az íze zamatosabb lesz, és a vitaminok sem mennek veszendőbe. 112,Nem csomósodik meg a rántás, ha előzőleg kicsit megsózod. 113,Könnyebb meghámozni a kemény tojást, ha enyhén sós vízben főzöd, vagy főzés után azonnal hideg vizet öntesz rá. 114,Tejforralás előtt az edényt mindig öblítsd ki hideg vízzel, így nem ég le az alja. 115,Biztos lehetsz benne, hogy friss a kacsa vagy a liba, ha a mellcsontja hajlítható. 116,Gyorsabban (körülbelül harminc-negyven perc alatt) megfő a lencse, ha előzőleg egy éjszakára hideg vízbe áztatod. 117,Az állott pezsgő felfrissül, ha néhány szem mazsolát teszel az üvegbe. Cukortartalma jóvoltából ugyanis szénsav képződik. Az ital íze nem változik. 118,Főzés után a konyhaszag gyorsan eltüntethető, ha egy késhegynyi kávét szórsz a főzőlapra. 119,Ha a rozsdamentes edény aljára ráég az étel, önts bele egy kis ecetet, forrald két percig. Súrolás nélkül eltávolíthatod a foltot.
120,A felszeletelt padlizsánra tegyél citromlevet és sót. Harminc percig hagyd állni. Puha és omlós lesz. 121,Zsírfolt került a ruhádra? Szórj rá burgonyalisztet, és hagyd rajta néhány percig. Később csak le kell kefélni. 122,A sütemény tovább marad friss, ha a tésztába egy hámozott almát is reszelsz. Az ízén nem változtat! 123,Ha a karfiol főzővizébe kevés szódabikarbónát is teszel, szép fehér marad. 124,Ha puha sajtot veszel, és szeretnéd lereszelni, előtte dugd pár percre a mélyhűtőbe. Könnyebben boldogulsz majd vele. 125,Ha megkeményedett a sajt, puhítsd meg tejben. Ezután reszeld le, remek lesz például melegszendvicsekhez. 126,Tegyél kevés lisztet egy puha rongyra, és azzal fényesítsd a krómtárgyakat. 127,Nem lesz olyan erős íze a tormának, ha kevés tejszínt vagy reszelt almát keversz hozzá. 128,Nem bőrösödik a puding, ha a frissen főzött, forró pudingra kevés cukrot hintesz. 129,Ha leragadt a palacsintatészta, keverj hozzá darát, és készíts császármorzsát. Öntsd le lekvárral, és már tálalhatod is. 130,Az elsózott levesbe késhegynyi szódabikarbónát tegyél. 131,A kelt tészta akkor sikerül a legjobban, ha a hozzávalók egyforma hőmérsékletűek (langyosak). Csak meleg helyen dagassz, és ott, ahol nincs huzat. 132,A tűzhely főzőlapjáról ecettel vagy citromlével lehet eltávolítani a zsírfoltokat. Ha egyik sincs otthon, használj sót: a még meleg koszos részt szórd be vele, majd újságpapírral dörzsöld át. 133,Ha a kakaóport üvegedényben tárolod, tovább megmarad az íze. 134,A tejen forralás után sem képződik hártya, ha nyersen kevés cukrot teszel bele, állandó kevergetés mellett forralod, majd hideg vízbe állítva hűtöd ki. 135,A só a tartóban nem keményedik meg, ha néhány szem rizst keversz hozzá. 136,Almát és körtét ne tegyen egymás mellé a gyümölcsös kosárba. Olyan gázokat bocsátanak ki, amelyek hatására hamar megfonnyadnak. 137,,A nyers és a főtt tojást úgy lehet egymástól megkülönböztetni, ha asztalon megforgatod őket. A nyers rögtön megáll, a főtt pedig tovább gurul. 138,A zacskós tejet felnyitás előtt rázd fel, hogy az oldalán lerakódott A- és D-vitamin könnyen fellazuljon. 139,A nyers burgonya aranyozott képkeretek tisztítására is kiváló. A megfeketedett felületet mindig vágd le, és a tiszta résszel folytasd a műveletet 140,A mélyfagyasztott hal friss ízt kap, ha tejben olvasztod fel. 141,Tortát, kalácsot és friss kenyeret forró vízbe mártott késsel szeletelj. 142,A vágott virág nem fog később sem rothadt szagot árasztani, ha a vízébe cukrot teszel. 143,A megbarnult burgonya visszanyeri színét, ha a főzővízbe néhány csepp ecetet öntünk. 144,A liptói túró és a gomolyasajt sokáig friss és ízletes marad, ha borba áztatott vászonba csomagoljunk. 145,A mosogatószerből dupla mennyiséget kapsz, ha fele-fele arányban felöntöd ecettel.
146,A gyümölcsökből a legtöbb tápértéket a szervezet úgy tudja hasznosítani, ha a kora reggel, éhgyomorra fogyasztod őket. 147,Az összegyúrt tészta nyújtásakor már ne használj túl sok lisztet, mert megváltoztatja az összetevők arányát. 148,4A tök nem fő szét, ha hámozás után rövid időre ecetes vízbe teszed. 149,Hal- és hagymatisztítás után nedves sóval moss kezet, elveszi a kellemetlen szagot. 150,Az élesztőt ne tedd túl meleg tejbe, mert elpusztulnak a benne lévő gombák, és nem kel meg a tészta. 151,Az üvegbe száradt mustárra önts kevés ecetes-cukros vizet. Másnapra ismét használható lesz. 152,Ha eldugul a mosogató, önts éjszakára két deci ecetet a lefolyóba. Reggel engedd tele forró vízzel, majd húzd ki a dugót. 153,A mosogató lefolyója tiszta marad, ha időnként háztartási szódát szórsz bele, és leöntöd forrásban lévő vízzel. 154,A zöldségek főzővizét ne öntsd ki (sok értékes tápanyag és vitamin található benne). Felhasználhatod levesekhez, főzelék készítéséhez vagy rántás hígításához. 155,A süteményhez és desszertekhez otthon is készíthetsz tortareszeléket: érdemes olcsóbb csokoládét venni, és otthon lereszelni. 156,Az ellágyult mák- és diótöltelékhez, gesztenyepüréhez keverj finomra tört vagy darált édes kekszet ? felszívja a nedvességet. Ha nincs otthon keksz, adj zsemlemorzsához kevés rumot, és azzal dolgozd össze a pürét vagy a tölteléket. 157,A megfeketedett kés visszanyeri eredeti fényét, ha egy szelet krumplival átdörzsölöd. 158,A kocsonyát nagyon lassú tűzön főzd, nehogy zavaros legyen, és a habját időnként szűrőkanállal szedd le. Ha megfőtt benne a hús, tedd az edénnyel együtt hideg helyre, amikor kihűlt, szedde le a zsírját. Utána újra forrósítsd fel, és leszűrve tedd tányérokba. 159,Ha nem alszik meg a kocsonya, akkor vagy tovább kell főzni, vagy tegyél bele kis zselatint. A zselatint hideg vízben keverd el, majd ha feloldódott, öntsd a kocsonyaléhez. 160,A halszag eltávolítható az edényről, evőeszközről, ha forró, ecetes vízben mosogatod el őket. 161,A rántott hal pikáns ízt kap, ha a zsemlemorzsába kevés reszelt sajtot is keversz. 162,A mandula nem ugrik el olyan könnyen aprítás közben, ha kevés cukrot szórsz a vágólapra. 163,Nincs otthon porcukor a süteménysütéshez? Nem katasztrófa: darálj finomra kristálycukrot kávédarálóban. 164,A sütésből megmaradt élesztőmaradékot tedd a növények locsoló vízébe - kiváló tápoldat a cserepes virágokhoz. 165,Életlen a késed? Húzd végig egészen laposan egy agyag virágcserép szélén. 166,Nem szárad ki az egyben sült hús, ha rövid időre forrásban lévő vízbe mártod, leszárítod, és csak utána sütöd meg. 167,A megmaradt tésztát vagy rizst ne dobd ki. Adagolva tedd a mélyhűtőbe: később jó lesz levesbetétnek. 168,Mielőtt habcsókhoz a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá vered, tegyél hozzá csipetnyi sütőport. Így a sütemény különösen laza és magas lesz. 169,Mikor jó a sütőpor? Tegyél belőle késhegynyit hideg vízbe. Ha kis buborékok jönnek fel a tetejére, használható. Ha viszont erősen pezseg, inkább dobd ki. 170,Szúrj narancsokba szegfűszeget, és tedd őket tányérra - csodálatos illatú lesz a lakás. 171,Ha távoli rokonnak vagy ismerősnek szeretnél törékeny ajándékot küldeni, tedd pattogatott kukorica közé - ugyanúgy véd, mint a hungarocell, és vicces is. 172,A makacs tealerakódás eltűnik a csészéből és kancsóból, ha sót teszel bele, és utána súrolod. 173,Egy pohár forralt bor (2 dl) 170 kalóriát tartalmaz. Sokkal kalóriaszegényebb, és ugyanolyan finom: egy csésze meleg teába tegyél három evőkanálnyi vörösbort és édesítőszert. Csak 29 kalória lesz benne! 174,Lényegesen lassabban ég a gyertya, ha az első használat előtt néhány órára a fagyasztóba teszed. 175,A tejszínt dúsíthatod fele rész keményre vert tojásfehérjével. Így evőkanálnyi tejszínben csak 22 kalória található. 176,A brokkoli rózsái hamarabb puhulnak, mint a szára. Ezért főzés előtt vágd be a szárait hosszában. 177,A sonka levágott zsíros szélét tedd félre a hűtőben, és apróra vágva használd fel például sült krumpli készítéséhez. 178,Pikáns ízt kap a marhasült, ha a főzés előtti este bedörzsölöd mustárral. 179,Nem fog könnyezni a szemed, ha a tormát fagyasztott állapotban reszeled le. 180,A kukorica megőrzi szép sárga színét, ha a főzővízbe néhány csepp citromlét is teszel. 181,A felvágott zöldséget ne áztasd vízben, mert a sérült sejtekből kioldódik a vitamin. Inkább egészben mosd meg, és csak utána szeleteld fel. 182,Hamarabb megalszik a tej, ha literenként egy evőkanálnyi tejfölt teszel bele, jól összekevered, majd meleg helyre állítod. 183,Sokáig marad friss az élesztő, ha alkoholba mártott rongyba csavarod. 184,Ha a fánk tésztájába víz helyett sört vagy szódavizet teszel, rendkívül laza és könnyű lesz. 185,A keményre száradt mazsolát áztasd rumba vagy cukorszirupba. 186,Nem marad halszagú a kezed, ha főzés után bedörzsölöd sóval vagy ecettel. 187,Nem avasodik meg az olívaolaj, ha az üvegbe egy szem kockacukrot teszel. 188,Könnyebben vághatod a húst vékony szeletekre, ha előtte rövid időre a mélyhűtőbe teszed. 189,Nagyon jóízű majonézt készíthetsz, ha keversz hozzá kevés édesítetlen tejszínt is. 190,A kemény kenyeret csomagold tíz percre vizes rongyba, majd vedd ki belőle, és tedd öt percre 180 fokra melegített sütőbe. 191,A hosszú tárolástól megráncosodott krumplit tedd hideg vízbe. Egy óra múlva ismét "friss" lesz. 192,Szeretnéd, ha pikánsabb lenne a tojásrántotta? Sütés előtt adj hozzá tojásonként teáskanálnyi reszelt parmezánt vagy emmentálit. 193,Sose tárold egy helyen almával vagy paradicsommal a petrezselymet, mert megsárgul és elrohad. 194,Ha felverés előtt kevés citromlevet vagy csipetnyi sót teszel a tojásfehérjébe, a hab nem esik össze. 195,Ne öntsük ki a rizs főzővizét, mert kiváló mártások sűrítésére. 196,A torta nem csúszkál a tálon, ha cseppnyi mézzel hozzáragasztjuk. 197,Ne öntsük ki a tojás főzővizét. Hűtsük le, majd öntözzük vele a virágokat. A tojáshéj tápanyagai ugyanis jót tesznek a növényeknek. 198,A palacsinta finomabb és könnyebb lesz, ha a tejet fele rész szódavízzel keverjük, és a tésztát fél órát pihentetjük. 199,Ha bármilyen kicsi kenyérvég vagy péksütemény megmarad, érdemes apró kockákra vágva a mélyhűtőben összegyűjteni, mert előbb-utóbb összejön belőle egy zsemlegombócnyi adag. 200,A puha sajtot könnyebb megreszelni, ha előzőleg 30 percre mélyhűtőbe tesszük. 201,A sütőben megpirított, s ezután felöntött zöldség és csontos hús íze sokkal finomabb, színe szebb, mint pirítás nélkül. 202,A felvágott zeller és karalábé alufóliába téve a hűtőszekrényben akár egy hétig is friss marad, míg nejlonban csúnyán elszíneződik. 203,A karfiolt meleg vízben, áztatva mossuk, mert apró bogarak megbújhatnak benne. 204,Szárított fűszerekből egyharmaddal többet használjunk a frissnél, mert szegényebb az aroma- és illóolaj- anyagokban. 205,A vendégségből megmaradt, jégkockatartóban lefagyasztott vörösbort vagy fehérbort tehetjük bóléba, teába, meleg nyári estéken pedig hűsítő fröccsöt készíthetünk belőlük egy kis szódával. 206,A vendégségből megmaradt, jégkockatartóban lefagyasztott vörösborral pörköltet, húsokhoz készült mártásokat ízesíthetünk - így legalább nem kell megbontani egy egész üveget, és a maradékot ügyesen felhasználhatjuk 207,A vendégségből megmaradt, jégkockatartóban lefagyasztott fehérbort halakhoz, savanyú levesbe, francia hagymalevesbe, káposztás ételekbe, párolt zöldségbe és fehér húsokhoz adjuk hozzá az elkészítés alatt.
|