Sütik,desszertek, finomságok 7.
2004.05.25. 22:08
56 db (Palacsinták, habok, krémek, stb.)
Tiramisu - ahogy a legfinomabb
Hozzávalók: 25 dkg mascarpone ,ízlés szerint porcukor (kb. 1 púpozott evőkanál) , 3 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor ,10 dkg kakaópor (nem cukrozott instant!) , Amaretto ízlés szerint (kb. 2 evőkanál), 3 dl erős kávé ,tej ,2 csomag babapiskóta
Elkészítés: Egy műanyag tálba beleöntöm a mascarponét, hozzáadom a porcukrot, a vaníliás cukrot és a 3 darab tojás sárgáját, és habverővel felverem. Majd a 3 db tojás fehérjét is felverem (vigyázat, ha zsíros a habverő, akkor nem fog történni semmi), és fokozatosan hozzákeverem a mascarpone krémhez, majd ezt a műveletet addig végzem, amíg krémszerű anyagot nem kapok. A 3 dl kávét tejjel felengedem, hogy tejeskávét kapjak, majd cukorral (itt is egy púpozott evőkanál) és Amarettóval ízesítem. A babapiskótát belemártom a tejeskávéba, téglalap alakú tálba sorban elhelyezem, ráteszek egy réteg mascarpone krémet, majd magszóróm kakaóporral. Az alapanyag kb. 3 rétegre elegendő a tál méretétől függően. Fontos: minden mascarpone réteget szórjunk meg kakaóporral!
Tiramisu - ahogy én szeretem
Hozzávalók: 50 db babapiskóta, kb. 4 dl kávé, rum, 50 dkg mascarpone, 4 tojás, 4 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál kristálycukor, kakaópor
Elkészítés: A 4 tojás sárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral, majd a krémsajttal (alacsony fokozaton, mert különben túl folyós lesz a krém). Ezután a fehérjéket felverjük, a végén a kristálycukrot is beletesszük. Összevegyítjük a krémet a felvert tojásfehérjével, és hűtőbe rakjuk. Lefőzzük a kávét, ízlés szerint rummal és cukorral ízesítjük. Egyenként belemártogatjuk a babapiskóták felét (nem szabad túlságosan eláznia), és egy tál aljára rakjuk. Erre jön a krém fele, majd ismét babapiskóta, végül a maradék krém. Legalább 4 órára hűtőbe rakjuk. Tálaláskor kakaóporral szórjuk meg.
Tiramisu másképp
Hozzávalók: 1 zacskó babapiskóta, 1 doboz Mascarpone sajt, 2 tojás ,10 dkg cukor ,2 dl jó erős feketekávé , 3-4 evőkanál rum (lehet másfajta alkohol is.) ízlés szerint,1 dl tej ,kakaópor
Elkészítés: Főzök 4 adag feketekávét, belekeverem a tejet és a rum felét. Belemártogatom a babapiska felét egyesével, és leteszem egy kisebb fajta négyszögletes edény aljára az első réteget. A tojást kettéválasztom, a tojássárgájába beleteszem a cukor felét, és addig keverem habverővel, amíg ki nem fehéredik. Ekkor beleteszem a rum másik felét. A fehérjét a cukor másik felével habbá verem. Egy edény aljára teszem a sajtkrémet, ráöntöm a tojássárgáját és elkeverem. Óvatosan fakanállal belekeverem a felvert tojásfehérjét, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A már lerakott piskótára ráteszem a krém felét, jól megszórom kakaóporral, egyesével belemártom a kávéba a piskótákat és leteszem a második réteget is. A második réteg babapiskóta tetejére teszem a maradék krémet, megszórom kakaóporral, és 3-4 órára beteszem a hűtőbe. Megjegyzés: Tálalás előtt is megszórható kakaóporral a teteje, de én jobban szeretem, ha egy kicsit rá van olvadva a kakaópor. Istenien finom, és rendkívül egyszerű.
Boszorkány kehely
Hozzávalók: 4 személyre: 250 g eper vagy málna, 1 l tej, 2 dl tejszín, 5 db tojás, 200 g cukor, 15 g vaníliás cukor, 2 doboz hóvirág kétszersült, 50 pudingpor, 0,5 dl rum Elkészítés: A tejet felforraljuk, hozzáadunk 150 g cukrot, 0,5 dl rumot. Ebbe tesszük bele a hóvirág kétszersülteket, és addig hagyjuk benne, míg megpuhul. Kanállal kivesszük a tejből, és egy kehelypohárba vagy egy szép, mély üvegtálba helyezzük. Ezután sárgakrémmel megkenjük, majd újra kétszersültet teszünk rá. A sárgakrém készítése: a tojássárgáját cukorral kikeverjük, kevés vaníliás cukrot teszünk hozzá, és forró tejjel felöntve, vízgőzben simára keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a kissé összedarabolt epret vagy málnát. Ert a habot tesszük a kihűlt kétszersültek tetejére, majd egész eperrel, vagy málnával díszítjük, és kb. 1-1,5 óráig hűtőben tartjuk.
Raffaello egyszerűen
Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg porcukor, 5 csomag vaníliás cukor, 25 dkg kókuszreszelék, A töltelékhez: 15 dkg mandula vagy mogyi A hempergetéshez: 5 dkg kókuszreszelék
Elkészítés: A hozzávalókat egy nagyobb tálban összekeverjük, majd egy órára betesszük a hűtőbe pihenni. Ezután kis golyócskákat formálunk belőle, a közepébe mandulátl vagy mogyorót teszünk. (Eegyébként szerintem nélküle is finom!) Végül megforgatjuk a kókuszreszelékben, és máris megörvendeztethetjük a családot!
Megjegyzés: fehércsokit reszeltem bele.
Raffaello (eredeti)
Hozzávalók: 30 dkg cukor, 25 dkg margarin, 30 dkg tejpor (legjobb a zsíros), 20 dkg kókuszreszelék, mandula (natúr)
Elkészítés: Másfél dl vizet + 30 dkg cukrot felforralni, 25 dkg margarint hozzáadni felolvasztva, ha félig kihűlt, belekeverni 30 dkg tejport, 20 dkg kókuszreszeléket. 3 órára hűtőbe rakjuk, utána golyókat formálunk belőle, beleszúrunk egy-egy mandulát, és kókuszba hempergetjük. 6 óra hűtés után fogyasztható.
Megjegyzés: Próbáld ki darált- (vagy mozsárban kicsit megtört) natur ostyalappal könnyíteni. Darált kekszel van könnyítve, mert anélkül valóban nagyon nehéz. (és olvad).
Erdélyi Raffaelló
Hozzávalók: fehér tészta: 5 tojásfehérje ,15 dkg cukor, 15 dkg kókuszreszelék ,2 kanál liszt , 1 csomag sütőpor ,kis citromlé , barna tészta: 5 tojásfehérje ,15 dkg cukor, 15 dkg darált dió vagy mogyoró , 3 kanál kakaópor (nem cukrozott) ,2 kanál liszt ,1 csomag sütőpor , krém: 10 tojássárgája ,20 dkg cukor ,1 csomag vaníliás cukor , 1 csomag vaníliás pudingpor (amit főzni kell) ,3 dl tej ,25 dkg margarin ,+csokireszelék
Elkészítés: A fehér tésztát elkészítjük: a tojásfehérjéből kemény habot verünk, a végén a cukrot is belekeverjük. A kókuszreszeléket a liszttel és a sütőporral összekeverjük, a cukros habba keverjük óvatosan (a hab ne törjön össze), citromlevet csepegtetünk bele. Egy nagy tepsit kikenünk margarinnal, liszttel megszórjuk, és a masszát beleöntjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon (180 fok) kb. 15 perc alatt megsütjük. Míg megsül, elkészítjük a barna tésztát. A tojásfehérjét habbá verjük, a végén a cukrot is hozzáadjuk. A diót (mogyorót) a kakaóval, a liszttel és a sütőporral összekeverjük, a habba keverjük. Ugyanúgy sütjük, mint a fehér tésztát. Jöhet a krém: A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük. Először a pudingport és a tejet adjuk hozzá, majd folytonos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a margarint. A krém nagyobb részét a fehér tésztára kenjük.Erre tesszük a barna tésztát, amit a maradék krémmel megkenünk. A tetejére csokireszeléket szórunk. Kockára vágva tálaljuk!
Megjegyzés: A tetejére néha kókuszt szórok és vaníliapuding helyett tejszínest teszek bele!
Pikáns túrós palacsinta
Hozzávalók: 4 db nagyobb palcsinta, 20 dkg reszelt sajt, 20 dkg tejszínes túrókrém, szerecsendió, bors, só, 1 csokor petrezselyem, 2 paradicsom, 8 szelet prágai sonka, liszt, 2 tojás fehérje, zsemlemorzsa, 4 tojás a panirozáshoz, olaj a kisütéshez
Elkészítés: A sajtot, túrókrémet és a fűszereket keverjük össze. A petrezselymet aprítsuk fel, és szeljük karikákra a paradicsomot. Süssünk kicsit vastagabb palacsintákat, és a következő módon töltsük meg: kiterítjük a palacsintát, erre ráhelyezünk egy szelet sonkát, erre 2 szelet paradicsomot, rákenünk egy kanál túrókrémet, megszórjuk petrezselyemmel, és végül még egy szelet sonkát teszünk a tetejére.A tölteléket kocka alakúra becsomagoljuk a palacsintába, széleit összeragasztjuk a tojásfehérjével, majd lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Aranysárgára sütjük (2-3 perc).
Habos-diós rakott palacsinta
Hozzávalók: 8 db vastagra sütött palacsinta + , reszelt citromhéj , 20 dkg dió (maradjon a tetejére is díszítésnek!) ,sárgabarack lekvár , 5 tojás fehérje ,15 dkg porcukor
Elkészítés: Vastag palacsintákat sütünk, melyek tésztájába reszelt citromhéjat keverünk. Megpirítjuk a diót, és durvára törjük (én papírzacskóban, nyújtófával szoktam). Jó kemény habot verünk a tojásfehérjékből és a cukorból. Pici margarinnal vagy olajjal kikent kerek tűzálló tálba vagy tortaformába rétegezzük, így: Leterítünk 1 palacsintát, baracklekvárral megkenjük, megszórjuk dióval, tojáshabot kenünk rá. Majd megint palacsinta, és így tovább. A tetejére tojáshab kerüljön, amire a maradék diót rászórjuk. Forró sütőben addig sütjük, amíg a tetején a hab megkeményedik.
Csokis palacsintafelfújt
Hozzávalók: 4 tojás, 20 dkg liszt, tej, só Töltelék: 3 tojás, 15 dkg fehércsoki, 7 dkg kristálycukor, fél csomag vaníliás cukor
Elkészítés: A csokit vízfürdőben felolvasztjuk. A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a kristálycukrot és a vaníliás cukoror, majd egyenként belekeverjük a tojássárgájákat és a csokit. Palacsintát készítünk, megtöltjük, félbevágjuk, tepsiben egymásra helyezzük (mint a tetőcserepeket, kicsit állítva), a maradék tölteléket ráöntjük, és 200 fokon 25 percig sütjük.
Gyümölcsös rakott palacsinta
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg finomliszt ,3 tojás ,2 dl + 3,5 dl tej ,2-2,5 dl ásvány- vagy szódavíz ,3 evőkanál olaj , A gyümölcssalátához: 4 kivi ,20 dkg vegyes gyümölcs (alma, ananász, szőlő stb.) ,1 evőkanál méz
Előkészítés: A liszthez adunk 3 tojást és 1 csipet sót, apránként simára keverjük 2 dl tejjel, és annyi ásvány- vagy szódavizet adunk hozzá, hogy folyós, vékony tésztát kapjunk. Lefedjük, fél órát pihentetjük. A gyümölcsöket meghámozzuk, lecsepegetjük, és falatnyi darabokra vágjuk. Elkészítés: A gyümölcsöket elkeverjük a mézzel, és állni hagyjuk. Teflon bevonatú serpenyőt hajszál vékonyan kikenünk olajjal. A maradék olajat elkeverjük a palacsintatésztában. A serpenyőt felforrósítjuk, beleöntünk 1 merőkanál masszát, körbeforgatjuk, hogy mindenütt kitöltse a serpenyőt, és erős tűzön kb. 1 percig sütjük, aztán megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük (fél perc). Lapos tálra csúsztatjuk. A második palacsintánál már nem kell kikenni a serpenyőt, elég a masszában lévő olaj ahhoz, hogy ne ragadjon le! Ugyanezzel a módszerrel addig folytatjuk, amíg a massza elfogy. A palacsintákat (adagonként 4-4-et) egymásra fektetjük, a tetejére halmozzuk a gyümölcssalátát, és tálaljuk.
Hajdinapalacsinta mézes, gyümölcsös túróval töltve
40 dkg hajdinaliszt, 3 tojás, 5 dl tej, 1 dl napraforgó olaj, 20 dkg túró, 4 evőkanál méz, 25 dkg gyümölcs
A túrót áttörjük, mézzel édesítjük és beletesszük az apróra vagdalt friss gyümölcsöt (lehet eper, málna, banán, őszibarack és szinte bánni más) és jól összekeverjük. A frissen kisütött hajdinapalacsintákat megtöltjük a túrókrémmel és feltekerjük, friss gyümölcsökkel tálaljuk.
Szentgyörgy-palacsinta
Kb.10-15 palacsintát megtöltök dióval, feltekerem, majd felvágom kb. 2 cm-es szeletekre. Egy kivajazott tepsibe rakom állítva őket szép sorba. Pudingot készítek (lehet bármilyen ízű, én vaníliással szoktam). Ha egy kicsit kihűlt, ráöntjük a palacsintákra. Majd mehet a sütőbe néhány percig. A tetejére tojások felvert habját teszük, amibe ízlés szerint lehet különböző lekvárt, gyümölcsöt, kakaót, fahéjat keverni. Ezt még visszatesszük egy picit a sütőbe, hogy egy kicsit megbarnuljon.
Német palacsinta
Hozzávalók: a tésztához: 8 dkg vaj, 4 dkg cukor, 1/2 citrom héja, 3 tojás, 50 dkg túró, 15 dkg liszt, 6 dl víz a töltelékhez: 15 dkg meggy, 2 evőkanál tej, 5 dkg cukor, 1/8 l meggylé, 2 dl tejszín
Elkészítés: Keverjük ki a vajat a cukorral és a citrom héjával, majd adjuk hozzá a túrót, tojást, lisztet és vizet, és jól keverjük el. Süssünk palacsintákat. A tejszínt verjük föl, keverjük bele a meggyet és a meggylét, majd töltsük meg a palacsintákat. Forró csokoládéval öntözzük meg.
Fagyis palacsinta
Hozzávalók 4 személyre: 2,5 dl tej ,2 tojás ,12 dkg liszt ,1 evőkanál cukor ,5 dkg csokoládéreszelék, kb. 2 evőkanál olaj a sütéshez ,4-4 kis gombóc eper- és csokoládéfagylalt
Előkészítés: A palacsintatésztához a tejet simára keverjük a tojásokkal, a liszttel, a cukorral, egy csipet sóval, és kb. 15 percig állni hagyjuk.
Elkészítés: Ha a tészta túl sűrű, kevés szódavízzel hígítjuk, majd belekeverjük a csokoládéreszelék kétharmadát. Teflon serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és egymás után négy palacsintát sütünk. Mindegyiket 1-1 tányérra borítjuk. A palacsintákra 1-1 gombóc eper- és csokoládéfagylaltot teszünk, megszórjuk a maradék csokoládéreszelékkel, és azonnal tálaljuk. Munka: kb. 30 perc Fogyasztható: kb. 40 perc múlva
Palacsinta töltelékek
Almás-mákos A darált mákot állandó keverés mellett cukros tejjel sűrű péppé főzzük. Reszelt citromhéjjal és reszelt almával ízesítjük. Puncsmártással tálalhatjuk.
Mákos-meggyes Ugyanaz, mint az előző, csak magozott meggyet teszünk bele.
Heléna A hámozott körteszeleteket cukros, szegfűszeggel és citromhéjjal ízesített vízben puhára főzzük, s összetörjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat darált dióval meghintjük, a körtekrémmel megkenjük, négyszögletűre hajtogatjuk. Vaníliás porcukorral , vaníliamártással tálaljuk.
Kávés A karamell ízű pudingból krémet készítünk úgy, hogy a felöntéshez használt tejet 1 dl kávéval ízesítjük. A palacsintákat megtöltjük, tejszínhabbal díszítve és kávélikőrrel leöntve tálaljuk. Sztracsatella Vaníliás pudingba csokireszeléket teszünk. A megtöltött palacsintákat tejszínhabbal és csokidarabkákkal díszítjük.
Katalán krém
Hozzávalók 6 személyre: 3 dl tej, 2 dl tejszín ,6 tojássárgája, 15 dkg kristálycukor , 1 evőkanál keményítő, 1 citrom ,egész fahéj ,3 dkg vaj
Elkészítése: Öntsünk 2 dl tejet egy lábasba, reszeljük bele a citrom héját, és tegyük bele a darabka fahéjat, majd forraljuk fel, vegyük lejjebb a tüzet, és főzzük 5 percig. A keményítőt keverjük a maradék 1 dl tejbe. A tojássárgákat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a keményítős tejet, és óvatosan öntsük a meleg tejbe. Ha szükséges, leszűrhetjük. Ezután adjuk hozzá a tejszínt, és gyenge tűz fölött folyamatosan kevergetve főzzük addig, míg a krém sűrűsödni kezd. Ezután öntsük hat kis tálkába. A vajat olvasszuk meg, kenjük meg vele a tetejét, hogy ne bőrösödjön meg, majd hagyjuk kihűlni, végül tegyük a hűtőbe. Tálalás előtt szórjuk meg a tetejét kristálycukorral, és toljuk grillsütőbe, hogy a tetején karamell képződhessen. A legjobb a forró sütő, és csak néhány pillanatig legyen bent a krém, mert akor az igazi, ha a krém hideg, a teteje pedig meleg.
Kenyérre kenhető csokoládés mogyorókrém
Hozzávalók: 30 dkg porcukor, 3 csomag félzsíros tejpor, 25 dkg sütő margarin, 15 dkg finomra darált amerikai mogyoró, 10 dkg kakaópor, 2,5 dl langyos víz, 1 mokkáskanál só.
Mély keverőtálba szórom a porcukrot, a kakaóport, a tejport meg a sót. Szárazon összekeverem, majd a langyos vizet ráöntöm. A margarint darabokban hozzáadom, és elektromos habverővel addig keverem, míg habos, könnyű massza nem lesz. Végül beledolgozom a darált mogyorót, és jól zárható üvegbe töltöm. Hűtőszekrényben sokáig eláll.
Megjegyzés: Egyharmad mennyiségben elkészítettem, kb. 3 dl-es üveg lett tele. Legközelebb só nélkül csinálom, nagyon zavaró az ízhatásban. Olyan Nutella jellegű dolgot vártam...inkább a mogyorós étcsokihoz hasonlít(tudjátok, mint a Balaton szelet).
Csokoládékrém
Hozzávalók: 20 dkg keserűcsokoládé, 1 dl tej, 2 tojás ,4 dl tejszín , 18 dkg cukor ,1-2 evőkanál rum, csokoládéreszelék, tejszínhab
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habverővel keményre verjük. A tojássárgákat a porcukorral kikeverjük. Az apróra szeletelt csokoladét egy edényben megolvasztjuk (de nem főzzük), és mindkét tojássárgát a tejjel együtt hozzákeverjük. A keveréket a tűzön felhevítjük, de nem forraljuk. Miután levettük a tüzröl, óvatosan belekeverjük a tojásfehérjét is. A tejszínnel együtt az egészet addig keverjük, míg kemény masszát kapunk. Ízlés szerint adhatunk még hozzá egy-két kanál rumot is. A krémet egy éjszakán át a hűtőszekrényben pihentetjük. Tálaláskor tejszínhabbal vagy csokoládéreszelékkel díszíthetjük.
Almás túrókrém
Hozzávalók 4 személyre: 6 alma, 1 narancs ,5 evőkanál cukor ,fél teáskanál őrölt fahéj ,25 dkg túró ,1 evőkanál kakaópor Előkészítés: Az almát meghámozzuk, magjait kivágjuk, húsát finomra lereszeljük. A narancs levét kinyomjuk (1 dl-re van szükségünk). Elkészítés: Az almát összekeverjük a narancslével, 2 evőkanál cukorral, a fahéjjal, és kb. 5 percig pároljuk. Hagyjuk kihűlni. A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a maradék cukrot, és az almapéphez keverjük. Kis kelyhekbe szedjük, tetejét megszórjuk kakaóporral, és tálaljuk. Megjegyzés: Munka: kb. 30 perc Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
Mogyorós krém
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg zellergumó ,1,5 dl zöldségleves (kockából), 5 evőkanál szójaszósz, 10 dkg mogyoróvaj, 1 csipet szerecsendió ,1 evőkanál földimogyoró
Elkészítés: A zellert meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és a zöldséglevesben kb. 15 percig pároljuk. Leszűrjük. A zellert a szójaszósszal, a mogyoróvajjal összetörjük, szerecsendióval, borssal ízesítjük. A mogyorót durvára összevágjuk, és a krémbe keverjük. Mártogatósnak vagy szószként kínáljuk.
Megjegyzés: Munka: kb. 20 perc Fogyasztható: kb. 35 perc múlva
Szivárványkrém
Hozzávalók: 1 tasak vaníliás pudingpor, tej ,cukor ,4 evőkanál Nutella , 5 dl tejszínből vert hab ,1 evőkanál pörkölt őrölt mogyoró
Elkészítése: A pudingporral, cukorral és tejjel az előírásnak megfelelően pudingot főzünk. Amíg a puding hűl, tejszínhabot verünk. A kihűlt puding kétharmadát elkeverjük a tejszínhab felével, harmadrészébe először Nutellát és tört, pörkölt mogyorót keverünk, majd a maradék tejszínhabot. A két tejszínkrémet poharakba rétegezzük, tejszínhabbal, friss gyümölccsel, mogyoróval, csokoládéforgáccsal díszíthetjük.
Csokoládéhab
Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg étcsokoládé, 3 tojás, 5 evőkanál konyak ,5 dl tejszín Előkészítés: A csokoládét kis tálkába tördeljük, az edényt forró vízfürdőbe állítjuk, és a csokoládét felolvasztjuk. Hagyjuk langyosra hűlni. Elkészítés: A tojásokat 2 evőkanál vízzel felverjük, szintén vízfürdőbe állítjuk, és kézi robotgéppel addig verjük, amíg habos krém lesz belőle (kb. 8 perc). Kivesszük az edény a vízfürdőből, további 5 percig verjük a krémet. Kanalanként belekeverjük az olvadt csokoládét és a konyakot. A tejszínt kemény habbá verjük, és kisebb adagokban, óvatos, de határozott mozdulatokkal a krémbe dolgozzuk. 4. A krémet négy kehelybe szétosztjuk, és kb. 4 órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor díszíthetjük további tejszínhabbal. A krémet egy tálban is behűthetjük, ekkor tálalásnál evőkanállal habgaluskákat szaggatunk a tányérokra.
Munka: kb. 45 perc Fogyasztható: kb. 4 óra 45 perc múlva
Kókuszcsók
Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál kakaópor, 25 dkg kókuszreszelék
Elkészítés: A tojásfehérjét a porculorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verem, majd belekeverem a kakaóport és a 25 dkg kókuszreszeléket. Margarinnal megkent sütőpapíros sütőlapra kis halmokat rakok teáskanál segítségével, és előmelegített sütőben hirtelen szárítom. Ha langyos sütőbe rakod az első adagot, akkor elterül mint az Alföld. Ebből a mennyiségből nekem 80 db lett. Sütés után megkeményedik, de a következő napon már nagyon finom, omlós, és mutatós csókocskák lesznek belőle.
Gyors édesség
Hozzávalók: 1 l tej, 5 kanál gríz, 5 kanál cukor, 1 zacskó pudingpor (bármilyen ízű), 10 dkgr csokoládé
Elkészítés: Megfőzzük a grízt 5 dl tejben, és 2 kanál cukrot adunk hozzá. Egy kisebb kocka alakú tűzálló tálba öntjük, hűlni hagyjuk. A pudingot elkészítjük a maradék cukorral és a tetejére öntjük. Ha kihűlt a puding, olvasztott csokoládéval vonjuk be a tetejét. Tálaláskor úgy szeleteljük, mint a tortát Megjegyzés: Csokoládémáz helyett tejszínhabot is tehetünk a tetejére. Kevesebb mint egy óra alatt kész van .
Hamis marcipángolyó
Hozzávalók: 60 dkg porcukor ,30 dkg darált keksz, 15 dkg búzadara, 10 dkg vaj vagy margarin , 12 evőkanál tej ,2 db mandula aroma (kicsi) ,kakaópor
Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, majd kb. dió nagyságú golyókat formálunk. Kakaóban megforgatjuk.
Megjegyzés: Nagyon finom, és gyorsan kész. Rengeteg lesz ebből a mennyiségből.
Rizses csoki II.
Hozzávalók: 1 púpos evőkanál zselatin, 1 kocka margarin, 27 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaópor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sovány tejpor, 1 csomag zsíros tejpor, 1 csomag puffasztott rizs
Elkészítés: 1 dl hideg vízben elkeverünk 1 púpos evőkanál zselatint, majd hozzáadunk 1 egész margarint, 27 dkg porcukrot, 3 evőkanál kakaóport. Ezt összemelegítjük, majd levesszük a tűzről, és belekeverünk 2 csomag vaníliás cukrot, 1 csomag sovány és 1 csomag zsíros tejport, 1 csomag puffasztott rizst. Az őzgerincsütőt kibéleljük folpack fóliával és beleöntjük a masszát. 20 percre betesszük a mélyhűtőbe, majd a hűtőbe, és másnap fogyasztható. Kb. 5 mm-es szeletekre érdemes vágni, úgy a leggusztább.
Rumos golyók
Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 10 dkg mazsola, 6 evőkanál rum ,30 dkg étcsokoládé , 10 dkg vaj ,10 dkg porcukor ,1 tasak vaníliás cukor 5 dkg csokoládéreszelék
Előkészítés: A mazsolát apró darabokra vágjuk, és beáztatjuk a rum felébe. A csokoládét lereszeljük. Elkészítés: A vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral (ha van, kézi robotgéppel) habosra keverjük. Hozzáadjuk reszelt csokoládét, a maradék rumot és a rumos mazsolát (a rummal együtt). A masszát betesszük a hűtőbe, hogy megkeményedjen. A masszából kis golyókat formázunk, meghempergetjük csokoládéreszelékbe, és minyonpapírokba ültetjük. Hideg helyen tároljuk.
Munka: kb. 30 perc Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
Kókuszos ostyacsík
Hozzávalók: 1 csomag ostya (6 lap), 10 dkg vaj ,8 dkg porcukor , 1 csomag vaníliás cukor ,5 dkg kókuszreszelék
Elkészítés: Habosra keverjük a vajat a cukorral, és a kókuszreszeléket meg a vaníliáscukrot hozzáadva, két-két lapot összeragasztunk vele. Hosszú, 1 cm-es széles csíkokra vágjuk.
Fagyitiramisu
Hozzávalók 4 személyre: 1 magas piskóta tortalap (26 cm átmérőjű) – készen kapható ,1,5 dl erős kávé , 250 ml csokoládéfagylalt (literes dobozban) ,250 ml eperfagylalt ,1 evőkanál kakaópor , A díszítéshez: 10 szem fagyasztott gyümölcs vagy kivi
Előkészítés: A tortalapot vízszintesen kettévágjuk, és megcsepegtetjük a kávéval.
Elkészítés: A tortalapokból 4-4 (összesen 8 db) kört vágunk ki egy kb. 8 cm átmérőjű pohár segítségével. Minden tányérral 2-2 kört fektetünk. A fagylaltokból a pohár segítségével 4-4 kört vágunk, ki és minden tányérra, a piskótákra 1 csokoládés és 1 epres fagylaltot fektetünk. Tetejüket késsel elsimítjuk, megszórjuk kakaóval, és gyümölcsökkel körítve tálaljuk. Munka: kb. 20 perc Fogyasztható: kb. 20 perc múlva
Házi csoki
Hozzávalók: 40 dkg porcukor, szitált , 2 tojás ,2 cl rum ,30 dkg vaj , 10 dkg mazsola ,10 dkg kakaó (jó minőségűből elég 5 dkg) , 27 dkg sovány tejpor, szitált (vagy 24 dkg zsíros) ,15 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg darált dió (vagy mogyoró) ,2 dkg vaníliás cukor (Az utolsó 4 tétel együttes neve: porok)
Elkészítés: 1. A porcukrot a tojással és a rummal kikeverjük. 2. A porokat előkészítjük, összekeverjük. 3. Egy nagy tálcát alufóliával kibélelünk, majd kivajazzuk. 4. Lángelosztón melegítjük az 1. alattit. Vigyázzunk, hogy fel ne forrjon. Állandóan keverni kell, hogy le ne égjen. Fokozatosan felolvasztjuk benne a vajat. Belekeverjük a mazsolát. Beleszitáljuk a kakaót,
|