Sütik,desszertek, finomságok 6.
2004.05.25. 21:32
Málnás sütemény Rama Krémalappal
Hozzávalók a tésztához: 10 dkg liszt, 5 dkg Rama margarin, 1 csipet só, 1 tojás sárgája Hozzávalók a töltelékhez: 2 tojás sárgája, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom, 1 doboz Krémalap (20 dkg), 3 tojás fehérje, 10 dkg málna, 3 dkg mandulareszelék A díszítéshez: 1 evőkanál porcukor A sütőforma kikenéséhez: Rama margarin A málnasodóhoz: 25 dkg málna, 1 evőkanál citromlé, 2-3 evőkanál porcukor, mentalevél és málnaszemek a díszítéshez.
A tésztához valókat összedolgozzuk, és 1 órára a tésztát hűvös helyre tesszük. Egy tortaformát kikenünk Rama margarinnal. A tésztát egy liszttel vékonyan meghintett nyújtódeszkán kinyújtjuk, és kibéleljük vele a tortaformát. A tésztát villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben (elektromos tűzhely esetén: 175 fokon, gáztűzhely estében: 2. fokozaton) kb. 10 percig elősütjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A tojássárgát a cukorral és a vaníliás cukorral krémesre keverjük. A citrom húsát felszeletelve a Rama Krémalappal összeturmixoljuk, amíg egy homogén krémet nem kapunk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és az előkészített 10 dkg málnával és a Rama krémalapból készített krémmel az egészet összekeverjük.(Óvatosan kell összekeverni, hogy a málnaszemek ne sérüljenek meg!) Az elősütött tészta tetejére ráöntjük az előbb elkészített masszát, a tetejét elsimítjuk és megszórjuk a mandulareszelékkel. Majd a korábbival azonos hőmérsékleten kb. 40-45 percig tovább sütjük. Kb. 30 perc sütés után a torta tetejét letakarva sütjük tovább, azért, hogy ne barnuljon meg nagyon a teteje. Sütés után a tortát hagyjuk kihűlni, majd egy tortatartóra kitesszük és meghintjük porcukorral a süteményt. A málnasodóhoz előkészítjük a málnát, amelyet összeturmixolunk, és egy hálón átnyomkodjuk, hogy a magokat kinyerjük a málnapüréből. Majd citromlével és porcukorral ízesítjük. A tortát a málnasodóval, egész szemű málnával és mentalevéllel szervírozzuk.
Elkészítési idő: kb. 1 óra.
Krémes flammerie málnával
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg málna, 1 csomag Rama Krémalap (20 dkg), 20 dkg natúr édes joghurt, 1 rúd vanília, 7,5 dkg cukor, 3 citrom leve, 6 csomag fehér zselatin, 2, 5 dl tejszín
Átválogatjuk a málnaszemeket, és megmossuk, vagy a fagyasztott málnát felolvasztjuk. A Rama Krémalapot a joghurttal simára keverjük. A reszelt vaníliát, 5 dkg cukorral és a 2 citrom kifacsart levével a krémalapos-joghurtos masszához keverjük. A zselatint a csomagolásán található utasítás szerint elkészítjük, langyosra hűtjük és a krémalapos masszához hozzákeverjük. A következő lépésben a kemény habbá vert tejszínt, és 15 dkg málnát hozzáadunk az egész masszához. Majd a masszát kihűtött pudingformákba öntjük és 2-3 órát hűtjük, amíg a krém megszilárdul. Közben a maradék málnát összeturmixoljuk és a maradék cukorral, citromlével ízesítjük. Amikor a masszánk megszilárdult, tányérra tesszük, és óvatosan levesszük róla a pudingformát. Meglocsoljuk az elkészített málnaöntettel, és egész málnaszemekkel, mentalevéllel díszítjük.
Elkészítési idő: kb. 30 perc.
Narancsos krém
Hozzávalók 4 személyre: 6 csomag fehér zselatin, 3 db narancs, 2 evőkanál narancslikőr, 1 db vaníliarúd, 4 dl tejszínhab, 2 evőkanál cukor, 1 doboz Rama Krémalap, 20 dkg földieper, mentalevél, fehér és barna csokoládédarabok a díszítéshez.
Két csomagból az elkészítési utasításnak megfelelően zselatint készítünk. Egy narancs levét kipréseljük. A kapott kb.100 ml narancslevet először a narancslikőrrel, majd a két csomagból készített zselatinnal összekeverjük. A négy előhűtött formába beletöltjük az előbb elkészített narancskrémet, majd visszatesszük a formákat a hűtőbe. Közben elkészítjük a vaníliakrémet. A vanília rudat és a tejszínt egy edénybe töltjük és hozzáadjuk a cukrot. Forró gőz fölött kb. 5 percig kevergetve főzzük. Eltávolítjuk a vanília rudat és a Rama Krémalapot azonnal a meleg krémhez keverjük. Majd a maradék 4 csomagból készített zselatint is a krémhez hozzáadjuk, és az egészet kicsit hűlni hagyjuk, és csak ezután, de még folyékony állapotban a már megszilárdult narancském-rétegre öntjük. Kb. 3 órát hűtjük, amíg az egész megszilárdul. A maradék narancsot, a megmosott földiepret felszeleteljük. A kész megszilárdult krémet kivesszük a hűtőből, és a formákat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, hogy könnyen kijöjjön a formából a krém. A tányért a narancs és földieper szeletekkel díszítjük. A krémet csokoládé darabokkal és mentalevéllel szervírozzuk.
Elkészítési idő: kb. 30 perc Hűtési idő: kb. 4 óra
Tejfölös-zöldfűszeres leves füstölt pisztrángfilével
Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg Rama margarin, 5 dkg liszt, 1 liter Knorr Zöldségleves kockából készített alaplé, 20 dkg Zöldfűszeres Rama Créme Bonjour, 1-1 csokor kapor, petrezselyem és metélőhagyma, ízlés szerint só, őrölt bors, szerecsendió, 2 db paradicsom, 5 dkg füstölt pisztrángfilé, egy kis fűszernövénylevél a díszítéshez
A Rama margarint az edényben felolvasztjuk, a lisztet rászórva elkeverjük, majd folyamatosan kevergetve a levessel felöntjük, és 10 percig főzzük. Hagyjuk, hogy a leves egy kicsit kihűljön, majd hozzáadjuk a Zöldfűszeres Rama Créme Bonjour-t, amelyet egy botmixerrel szép krémesre keverünk. Megmossuk a kaprot, petrezselymet és a metélőhagymát, és megszárítjuk, majd finomra aprítjuk őket, és a levesbe belekeverjük. A levest sóval, borssal és őrölt szerecsendióval ízlés szerint fűszerezzük. A paradicsomokat megmossuk, négybe vágjuk, belsejét kivágjuk, és a gyümölcshúst finomra vágjuk. Majd a füstölt pisztrángfilét kis darabokra szeljük. A levest a csészékbe töltjük és az apróra vágott paradicsommal, a füstölt pisztrángfilével tálaljuk.
Tipp: amennyiben több személyre szeretnéd elkészíteni a receptet, akkor a hozzávalók mennyiségének megduplázásával 8 személyes vacsorát is készíthetsz. Füstölt lazaccal is készíthető a recept.
Elkészítési idő: kb. 25 perc
Túrókrémes roló
Hozzávalók 4 személyre: 1-2 gerezd fokhagyma, 1 csokor metélőhagyma, 1 nagy csokor petrezselyem, fél csokor kapor, 20 dkg Zöldfűszeres Rama Créme Bonjour, 20 dkg sovány túró, ízlés szerint só, őrölt bors, 1 csomag leveles tészta (fagyasztva kapható), 4-5 evőkanál Bertolli Olívaolaj, díszítéshez fekete és fehér szezámmag
A fokhagymát megtisztítjuk és finomra aprítjuk. A metélőhagymát kis karikára vágjuk. A petrezselymet és a kaprot megmossuk, megszárítjuk és apróra felvágjuk. A Zöldfűszeres Rama Créme Bonjour-t a túróval, a fokhagymával és az apróra vágott petrezselyemmel, kaporral összekeverjük és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A tésztát kinyújtjuk és egy kis vízzel megspricceljük. Kb. 10 cm hosszú téglalapokat vágunk ki belőle. A kivágott tésztadarabokra kb. egy púpozott evőkanálnyit teszünk az elkészített töltelékből. Majd mindenegyes téglalapot az ujjainkkal felgörgetünk és a végeket finoman behajtjuk. Felmelegítjük az olajat a serpenyőben, és közepes tűzön a kis rolókat arany színűre sütjük. (Vigyázat gyorsan sül!) Amint a serpenyőből kivesszük, a rolókat meghintjük szezámmaggal.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Fűszeres túrókrém
Hozzávalók 4 személyre: 2 db szardínia konzervből, 15 db kimagozott fekete és zöld olívabogyó, 1 db hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál kapribogyó, 15 dkg tejszín, 20 dkg Paprikás Rama Créme Bonjour, ízlés szerint csemege paprika és só, 16 szelet pirítós vagy bagette, a díszítéshez kapribogyó és petrezselyem
A szardíniát és az olajbogyókat finomra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és szintén finomra aprítjuk. A szardíniát, olajbogyót, hagymát, fokhagymát, kapribogyót, a tejszínnel és a Paprikás Rama Créme Bonjour-ral alaposan elkeverjük. Csemege paprikával és sóval ízlés szerint a krémet ízesítjük. A pirított kenyere vagy bagettet az elkészített fűszeres túrókrémmel megkenjük. Kapribogyóval és petrezselyemlevéllel díszítjük.
Húsvéti kalács
Hozzávalók: 20 dkg RAMA margarin, 25 dkg liszt, 1 evőkanál kakaópor, 2 egész tojás, 15 dkg cukor, 1 tasak sütőpor, 1 dl feketekávé, 1 dl tej.
A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Lassanként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a kávét, a tejet és az olvasztott margarint. További 5 percig keverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérjék kemény habját. Az alaptésztát ezután megfelezzük, és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport. A kivajazott formába töltjük a világos tésztát, majd tetejére a kakaós tésztát. Egy vékony fakanál nyelét bekenjük olajjal és lazán megforgatjuk vele a tésztát, hogy a két szín összekeveredjen. Meleg, de nem forró sütőben megsütjük.
Elkészítési idő: 55 perc Egy adag: 1510 kJ/360 kcal
Kuglóf
Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin, 35 dkg liszt, 3 tojássárgája, 1,5 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 3 dl tej, 4 dkg mazsola, 1 db citrom reszlet héja, só.
Az elmorzsolt élesztőből fél dl langyos tejjel, cukorral, liszttel kovászt készítünk. Langyos helyen megkelesztjük. A margarint a cukorral és 3 tojás sárgájával jól elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a kovászt, a sót, a maradék lisztet, reszelt citromhéjat. Jól eldolgozzuk, és langyos helyen utókelesztjük. Kivajazott kuglófformába töltjük, hogy a forma háromnegyedéig érjen. Meleg, nem forró sütőben kb. 45 percig sütjük. Csokimázzal is bevonhatjuk.
Elkészítési idő: 70 perc Egy adag: 1970 kJ/470 kcal
Sós aprókák
Hozzávalók: 40 dkg RAMA margarin, 45 dkg liszt, 1 db tojás, fél citom, só.
A margarint és a lisztet sós, enyhén citromos vízzel jól összedolgozzuk, dupla hajtogatással vajas tésztát készítünk. 3-10 mm vastagságúra nyújtjuk attól függően, hogy milyen alakú formát akarunk kiszúrni a tésztából. Ez tetszés szerint félhold, kocka, hasáb is lehet. Tiszta sütőlemezre tesszük, felvert tojással bekenjük, majd forró, kb. 230 fokos, gőzmentes sütőben aranysárgára sütjük.
Elkészítési idő: 50 perc Egy adag: 1840 kJ/440 kcal
Gyümölcsös locsolókínáló
Hozzávalók: 25 dkg RAMA margarin, 15 dkg porcukor, 40 dkg liszt, 2 db tojás (egész), 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor, reszelt citromhéj, 15 dkg cukrozott gyümölcs, 1 db tojás kenéshez.
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tojást, a sütőport, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd gyors mozdulatokkal (nem sok gyúrás) összegyúrjuk. Az így kapott tésztát hűtőszekrényben körülbelül fél óráig pihentetjük. A hűtőből kivéve a tésztát 4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, és tetszés szerinti kiszúró használatával 3-4 centiméter nagyságúra formákat szaggatunk belőle, melyeket sütőlemezre helyezünk. Tetejét tojással megkenjük, darabolt, cukrozott gyümölccsel díszítjük, majd 160-180 fokos sütőben készre sütjük.
Locsolók kedvence
Hozzávalók: 50 dkg RAMA margarin, 70 dkg finom liszt, 40 dkg tehéntúró, 15 dkg gomolyatúró, 5 dkg só, 15 dkg reszelt sajt (trappista), 1 db tojás kenéshez.
A margarint, lisztet, tehéntúrót, gomolyatúrót és a sót összegyúrjuk, majd hűtőszekrényben egy órát pihentetjük. Ezt követően a tésztát 3 milliméter vastagságúra kinyújtjuk, tojással megkenjük, és derelyevágó segítségével 3x3 centiméteres lapocskákra vágjuk. Tetejét reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben 190-210 fokon megsütjük.
Marcipánborzaska
Hozzávalók: 30 dkg marcipán, 2 teáskanál rum, 20 db rumos meggy, 2 db tojásfehérje, 10 dkg porcukor, 10 dkg hámozott, szeletelt mandula.
A marcipánt összegyúrjuk a rummal, ezáltal puha, formázható masszát kapunk. Ezt 1,5 dkg-os darabokra vágjuk. A darabokat kissé ellapítjuk, közepükbe 1-1 szem rumos meggyet nyomunk, majd golyó alakúra formázzuk. A tojásfehérjét a porcukorral "tejföl sűrűségűre" keverjük. A marcipángolyókat ebbe a kikevert masszába mártjuk, szeletelt mandulában meghempergetjük, majd papírral beborított sütőlemezre tesszük. 160 fokon addig sütjük, amíg a mandula kissé megpirul. Díszítésként a golyók tetejére meggylekvárból egy-egy kis pöttyöt formázunk.
|