Sütik,desszertek, finomságok 5.
2004.05.24. 00:58
Kefírtorta
Hozzávalók: 8 tojásos piskótalap (kb. 2 cm magas) 2 doboz kefír, 15 dkg porcukor, 3 evõkanál citromlé, 2 evõkanál rum, 1 csg zselatin, 1 csg. tejszínhabpótló por, hozzá az elõírt adagban tej, szederlekvár, gyümölcs, gyümölcskocsonya. Elkészítése: A kész piskótalapot visszatesszük a tepsibe,(magas oldalfala legyen) vagy tortasütõbe, bekenjük lekvárral, alaposan, hogy az elkészített krémet ne szívja be. Krém: A kefírt, a porcukrot, a citromlevet, a rumot összekeverjük, felét fõzõedénybe töltjük de elõtte az edénybe tesszük a zselatint és fokozatosan hozzákeverjük a fél krémet. Addig melegítjük, amíg a zselatin el nem olvad. Közben a másik fél krémhez elkészítjük a tejszínhabpótló porból a tejszínhabot. Ezt összekeverjük a fel nem melegített krém felével, majd óvatosan a zselatinos krémhez adjuk. Addig várunk, míg egy kicsit megdermed, majd a piskótára öntjük. Hûtõben tovább dermesztjük, majd rárakjuk ízlés szerint a gyümölcsöket. A gyümölcskocsonyát elkészítjük. Ráöntjük és máris kész a sütemény.
Tejszínes túró gyümölccsel
Hozzávalók: 8 dkg nektarin, 8 dkg szilva ,8 dkg málna ,2,5 dl tejszín , 1 kávéskanál cukornád-granulátum vagy teljes értékû cukor ,1/4 kávéskanál õrölt vanília , 1 tojássárgája ,1 evõkanál méz ,1 evõkanál citromlé , 25 dkg sovány túró ,1 evõkanál csokoládéreszelék ,1 evõkanál sózatlan pisztácia Elkészítés: A nektarint és a szilvát mossa meg és aprítsa fel, válogassa ki a málnát. A tejszínt a cukorral és a vaníliával verje fel. A tojássárgáját a mézzel és a citromlével keverje habosra, majd a túrót kanalanként adja a krémhez, és óvatosan keverje bele a tejszínt. A pisztáciát vagdossa össze. A krémet lazán keverje össze a gyümölccsel, hintse meg csokoládéreszelékkel és vagdalt pisztáciával.
Könnyû citromkrém
Hozzávalók: 8 dl joghurt, 1 dl tejszín, 1 citrom, 10 dkg porcukor, 1 csapott evõkanál zselatin, a díszítéshez mentalevél Elkészítése: Habverõvel habosra keverje habosra a joghurtot. Adja hozzá a citrom levét és lereszelt héját. A zselatint 1 evõkanál forró vízben oldja fel, majd a keverje a joghurtba. Végül adja hozzá a kemény habbá vert tejszínt is. A citromkrémet ossza szét poharakba és szilárdulásig állítsa hûtõszekrénybe. Mentalevéllel, tortadarával vagy cukorgyöngyökkel díszítve tálalja.
Túrós fánk
Farsang idején sok helyen sütnek fánkot. Próbálja ki ezt a különleges, de egyszerûen elkészíthetõ változatot. Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró ,10 dkg liszt ,2 egész tojás ,3 ek (vagy ízlés szerinti) kristálycukor , 1 csomag vaniliás cukor ,1 csomag sütõpor ,csipet só , olaj sütéshez, vaniliás cukor a tálaláshoz Elkészítés: A túrót, tojást, cukrot, sót dolgozza össze, majd keverje bele a sütõporos lisztet. Evõkanál segitségével szaggassa a forró olajba. Tálalhatja hidegen vagy melegen vaniliás cukorral meghintve.
Csillagos linzer
Hozzávalók: 1 kg liszt ,csipet só ,1/2 kg vaj (vagy margarin) ,40 dkg cukor ,2 csomag vanilias cukor , 1 egész tojás ,1 tojás sárgája ,1 tojás a kenéshez ,4 fõtt tojás sárgája átpaszírozva , 3-5 citrom, nagyságtól és lédússágtól függõen ,durvára vagott dió v. mandula a tetejére Keverje a lisztbe az átpaszírozott vagy lereszelt négy fõtt tojás sárgáját és a citromhéjat. Morzsolja bele a vajat és a cukrot, majd adja hozzá a nyers tojást és tojássárgát. Keverje el, majd adja hozzá a citromlevet is. Gyúrja az egészet addig, amíg elválik a kezétõl. Ossza négy cipóra, tegye hidegre egy órára. Nyújtsa ki kb. fél cm vastagságúra és szagasson belõle csillag formákat. Kenje meg azokat tojássárgával és szórja meg cukros vágott dióval. Közepes lángon (180 C) süsse amíg szép pirosak lesznek.
Túró-szõlõ torta
Hozzávalók: A tésztához: 30 dkg liszt ,15 dkg vaj ,1 tojássárgája ,7 dkg porcukor ,kb. 2 dl tejföl ,csipet só A töltelékhez: 25 dkg túró ,20 dkg vörös szõlõ, felezve, szükség szerint kimagozva ,1 dl tejföl vagy joghurt , 1 csomag vaniliás cukor ,4 evõkanál sárgabaracklekvár , 2-6 evõkanál porcukor (ízlés szerint) ,1 evõkanál víz Elkészítés: A tészta anyagait annyi tejföllel gyúrja össze, hogy rugalmasan puha tésztát kapjon. Tegye hûvös helyre, és egy óráig pihentesse, majd nyomkodja egy kb. 25 cm-es kivajazott tortaformába úgy, hogy pereme is legyen. 200 °C-os sütõben süsse aranysárgára. Közben a szõlõt mossa meg, szemezze le, a szemeke vágja félbe és magozza ki. Egy tálban keverje össze a túrót a tejföllel (vagy joghurttal), a vaníliás cukorral és a porcukorral. A masszát terítse a kihült tésztára és egyengesse el. A tetején rendezze el a szõlõszemeket akár több rétegben is. A sárgabaracklekvárt törje át szûrõn, tegye kis lábosba, adja hozzá a vizet, és kevergetve addig hevítse, amíg egyenletes nem lesz. Ezután öntse egyenletesen a szõlõre és hagyja kihûlni.
Rigó Jancsi
Hozzávalók: 6 tojás, 6 kanál porcukor ,10 dkg csokoládé ,3 kanál liszt , A krémhez: 4 dl tejszín, 8 dkg cukor ,4 dkg kakaó , A csokoládé mázhoz: 5 dkg csokoládé ,3 dkg vaj ,2 kávéskanál porcukor ,1 kiskanál tojás fehérje Elkészítés: 6 tojás sárgáját 6 kanál porcukorral keverjen habosra. Vegyítsen hozzá 10dkg reszelt csokoládét, majd a 6 tojás keményre vert habját és 3 kanál lisztet. Jól keverje el és 2 db 15x20 cm -es vékony lapban süsse meg. A sütõedényt vajazza és liszttel szórja be. Közepes hõfokú sütõben tûpróbáig süsse. Kihûlés után az egyik lapot 4-5 cm vastagan kenje meg a krémmel, amihez a tejszínt, a cukorral és a kakaóval keményre verje fel, ízesítse vaníliával. A másik lapot a csokoládé mázzal vonja be, amihez a csokoládét egy kis edényben gõz felett olvassza meg, mikor már puha, keverje ki a cukorral és a vajjal. Ha már langyosra hûlt a tojásfehérjével hígítsa, amitõl szép fényes lesz. Ha megszáradt, egyenletes kockákra szeletelje fel, 15-20 egyenlõ darabra. Így késõbb könnyebb a sütemény szeletelése. A csokimázzal bevont szeletkéket pontosan egymás mellé a krémre helyezze el. Hûtõben jól hûtse le, majd melegvizes késsel szeletelje fel.
Indiáner
Hozzávalók: 4 evõkanál porcukor ,5 tojás ,5 evõkanál liszt A csokoládé mázhoz: 2 evõkanál kakaó ,2 evõkanál víz ,2 evõkanál cukor ,2 dkg vaj ,1/2 l habtejszín Elkészítés: A porcukrot a tojás sárgákkal keverje nagyon habosra. Vegyítse hozzá a nagyon keményre felvert tojáshabot, majd a lisztet. Csillagcsõrrel ellátott habnyomó zsákból, sütõpapírra 5-6 cm átmérõjû, kör alakú fánk formákat nyomjon. Mérsékelt tûznél süsse meg, de a sütõ ajtaját kissé tartsa nyitva, hogy a gõz eltávozzon. A megsült fánkokat hagyja kihûlni, a belsejét éles késsel és kiskanál segítségével kaparja ki. Készítsen csokoládé mázat. A kakaót a cukorral és a vízzel fõzze nagyon sûrûre. A tûzrõl levéve dobja bele a vajat és addig keverje míg felolvad. Mártsa a fánkokat csokoládé mázba, amit hûvös helyen, rácson hagyja megszáradni. A tejszínt kemény habbá verje, tálalás elõtt töltse meg fánkokat és kettõt-kettõt összeragasztva kínálja.
Sós és édes teasütemények A teasütemények elkészítése viszonylag egyszerû, nem igényel különösebb szaktudást, csupán egy kevés vállalkozói kedvet. Ráadásul, az elkészítéssel töltött idõ többszörösen is megtérül, hiszen a jó minõség mellett a kellõ mennyiség is biztosított.
Gesztenyés teasütemény 1,5 kg sütemény elkészítéséhez szükséges hozzávalók: 80 dkg gesztenyemassza , 24 dkg vaj ,28 dkg cukor ,3 db egész tojás ,1 csomag vaníliás cukor Keverje habosra a gesztenyét a cukorral és a vajjal, majd folyamatosan adagolja hozzá az elõírt tojásmennyiséget. Az így elkészült masszát töltse csillagcsöves nyomózsákba. Mintázzon sütõpapírral fedett sütõlapra makk vagy koszorú alakú formákat. A süteményt 180 fokon süsse. Ha a formák elkészültek, ízlés szerint ragassza össze páronként a mintákat savanykás lekvárral vagy hintse porcukorral.
Mézes-mandulás teasütemény Hozzávalók: 250g liszt ,7 dkg vaj ,12 szem hámozott mandula ,1/2 citrom reszelt héja vagy 1 tk szárított , 5 dkg méz ,2 teáskanál vaníliás cukor ,2 késhegynyi õrölt fahéj ,vaj a sütõforma kivajazásához A sütõt melegítse 180°C-ra. A vajat, a mézet, vaníliás cukrot, citromhéjat, fahéjat és lisztet gyúrja tésztává. Vajazza meg a sütõlapot. A tésztából formázzon 24db egyforma nagy golyót és tegye a lapra õket. Mindegyikre nyomjon 1-1 félbevágott mandulát, így a golyók kicsit laposabbak lesznek. Süsse kb. 18 percig.
Köményes rudacskák Hozzávalók: 60 dkg liszt ,2 dkg só ,30 dkg vaj ,1 dkg élesztõ ,3 dl tejszín v. tej ,3 db tojássárgája Gyúrja össze a fenti anyagokat, majd pihentesse hûvös helyen 2 órán keresztül. Sodorja ki ceruzavastagságúra és darabolja olyan hosszúakra, mint amilyen a sütõlemez szélessége. Rakja 2 cm-es távolságra a sütõlemezre, kenje be tojássárgájával és szórja meg köménymaggal. Süsse 220 C°-os sütõben. Sütés után még melegen szeletelje fel a tésztát 6 cm hosszúságú rudakra.
Májkrémfánk 60 dkg elkészítéséhez szükséges hozzávalók: 20 dkg vaj ,20 dkg liszt ,1 dkg só ,2 dl víz , 8 db egész tojás ,mák ,májkrém Forralja fel a vizet a vajjal, közben keverje folyamatosan fakanállal, mialatt hozzáadja a lisztet. Mindaddig keverje a tûzön, míg az edény aljáról a massza elválik. Ekkor vegye le a tûzhelyrõl majd állandó keverés közben egyenként adja hozzá a tojásokat. Ezután formáljon nyomózsákkal vagy két kiskanállal apró labdacsokat, tetejét hintse be sûrûn mákkal és süsse a tésztát, 220 C°-os sütõtérben. Kihûlés után vágja ketté a fánkot és töltse májkrémmel.
Színes sajtos csíkok Hozzávalók: 30 dkg liszt ,24 dkg vaj ,28 dkg reszelt sajt ,2 dkg só , tej, szükség szerint ,kevés pirospaprika, bors Gyúrjon félkemény tésztát a lisztbõl, vajból, sóból és tejbõl. Nyújtsa azt késfok vastagságúra, kb 15 cm széles téglalappá. Szurkálja meg sûrûn villával. Fektessen rá hosszában egy 2 cm-es lécet. A fedetlen tésztát kenje meg tojással, majd az egyik felét hintse meg megpaprikázott reszelt sajttal, a másikat törött borssal. Miután a lécet eltávolította, az így kapott 3 színû tésztát vagdalja 2 cm széles csíkokra. Rakja olajjal kikent sütõlemezre és süsse 220 C°-on.
Csokoládérolád Hozzávalók: 6 személyre: 1 db piskótalap A krémhez: 1 dl tejszín, 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 7 dkg kakaópor A töltelékhez: 30 dkg magozott meggybefőtt, 5 dkg mazsola, 10 dkg durvára vágott dió, 5 dkg kristálycukor, 5 cl rum Elkészítés: Először a krémet készítjük el. A tejszínt a cukorral felforraljuk, beletesszük a szitált kakaót. Tűzről levéve adjuk hozzá a vajat, amit simára elkeverünk benne. Hűtőszekrényben lehűtjük, ha lehűlt, lassan kikeverjük, vigyázva, hogy a krém ne fehéredjen ki, ezután egyenletesen a piskótalapra rákenjük, ügyelve arra, hogy a díszítéshez maradjon a krémből. Ezután a tölteléket készítjük el. A magozott meggyet az áztatott mazsolát, a durvára vágott diót, a cukrot, a rumot jól összekeverjük és a krémmel megkent piskótalapra rászórjuk, majd szorosan feltekerjük, a maradék krémmel bevontuk. Villával berácsozzuk, újnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk.
Narancsos csokoládétorta Hozzávalók: kb. 12 szelethez: A piskótához: 4 tojás, 130 g cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 tk. reszelt narancshéj, 100 g búzaliszt, 2 csapott tk. sütőpor, 50 g ételkeményítő, 1 ek. kakaó, késhegynyi fahéj A töltelékhez: 6-7 narancs, 1 cs. csokoládés habkrémpor, 400 ml tejszín, 1 tk. reszelt narancshéj Továbbá: 25 g Party ét tortabevonó, 200 ml tejszín Elkészítés: Piskóta A sütőt 170 fokra (légkeveréses sütő: 150 fok, gázsütő: 2-3-as fokozat) felmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy 26 cm átmérőjű tortaformát. A tojásokat 4 evőkanál forró vízzel 1 perc alatt süvű krémmé keverjük a legmagasabb fokozatra állított elektromos habverővel. Összekeverjük a cukrot a vaníliás cukorral és a narancshéjjal Kevergetve a tojásos masszába szórjuk, és még 6 percig keverjük. A lisztet elvegyítjük az ételkeményítővel, a sütőporral, a kakaóval és a fahéjjal, majd a krémbe forgatjuk. A masszát a formába töltve 30-35 percig sütjük. Töltelék Vastagön meghámozunk 4 narancsot, a gerezdekről éles késsel leszedjük a fehér hártyát, közben felfogjuk a lecsepegő gyümölcslét. Kipréseljük a maradék narancsok levét. Lemérünk 200 ml narancslét. A tortakrémet a csomagoláson lévő utasítás szerint, de csak a tejszínnel és a narancs levével, valamint a héjával elkészítjük. Befejezés A piskótát vízszintesen kétszer elvágjuk. A krém egyharmad részét rákenjük a legalsó lap ra, rátesszük a középső lapot és megrakjuk a naranccsal. Rásimítjuk a maradék krém felét, majd ráhelyezzük a legfelső lapot. Kissé rányomkodjuk, majd a maradék krémmel körben bekenjük a tortát. A felolvasztott tortabevonóval díszítjük a torta tetejét. A felvert tejszínből kis halmokat nyomunk a torta közepére. Tálalás előtt körülbelül 3 órán át hideg helyen pihentetjük Ízlés szerint naranccsal és csokoládéforgáccsal díszítve tálaljuk.
A tepertôs pogácsa Egy kiló liszttel fél kiló, jó apróra összevágott friss tepertôt dörzsöljünk el, azután tegyünk bele három deka élesztôt, két egész tojást, egy kávéskanálnyi sót és egy deci tejfölt. Mindezeket gyúrjuk jól össze, aztán nyújtsuk ki kétujjnyi vastagra, és vágjuk középnagyságú pogácsáknak. A hulladék tésztadarabokat újra gyúrjuk össze, s azt is vágjuk ki éppen úgy, mint a többit. A pogácsák tetejére késfokkal vagdaljunk kockákat, és kenjük meg tojással. Süssük meg sütôben, rendes tûz mellett.
Gyükölcskenyér Hozzávalók: 4-6 személyre: 6 db tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 3 dkg olvasztott vaj, 1 db reszelt citromhéj, 5 dkg durvára vágott dió, 3 dkg étcsokoládé, 3 dkg mazsola, 10 dkg kandírozott gyümölcs Elkészítés: A tojások sárgáját habosra kikeverjük. Az apróra vágott kandírozott gyümölcsöt. az étcsokoládét, a durvára vágott diót, a mazsolát, a reszelt citromhéjat, a lisztet összekeverjük és a tojássárgájához adjuk. A tojásfehérjéből a cukor hozzáadásával kemény habot készítünk, amit lazán összekeverünk a tojássárgájával, és végül hozzáadjuk az olvasztott vajat. Kizsírozott, liszttel meghintett őzgerincformában, gyenge hőmérsékletű sütőben kb. 50-60 percig sütjük. Porcukrozva tálaljuk.
Narancsos túrótorta Hozzávalók: 6-8 személyre: 6 db tojásból készült piskótakarika, 20 dkg tehéntúró, 5 cl rum, 20 dkg tejszínhab, 10 dkg porcukor, 1 dkg zselatin kevés porcukor, 2 db narancs leve A díszítéshez: reszelt csokoládé, narancs, pörkölt mandula Elkészítés: A piskótakarikát 3 egyenlő vastagságú lapra elvágjuk. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a két narancs kifacsart levél, a rumot, a porcukrot és a vaníliás cukrot, jól összekeverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a keményre felvert tejszínhabot és a kevés vízben feloldjuk, felmelegített zselatint. Az elkészült krémet a piskótalapok közé egyenletesen betöltjük, kevés krémet hagyva a torta bevonására. A tetejét pörkölt mandulával, reszelt csokoládéval megszórjuk, narancsszeletekkel díszítve tálaljuk.
A fánk A fánk sikere az élesztôtôl, a kidolgozástól és sütéstôl függ. Azért tudják olyan kevesen jól csinálni, mert e kellékek közül valamelyiket elmulasztják. Egy kiló legfinomabb liszthez alkalmazzunk négy deka teljesen friss élesztôt. Az élesztôt tegyük egy csészébe, öntsünk rá langyos tejet, tegyünk bele még egy kanál lisztet és kevés cukrot. Keverjük jól össze. Ha jó az élesztô, a tészta néhány perc alatt felnô a csészében. A kiló lisztet tegyük egymély tálba. A liszt közepébe tegyünk öt egész tojást, két kanál cukorport, egytojásnyi írósvajat, egy kávéskanál sót, nyolc deci meleg (de nem forró) tejet és a felnôtt élesztôt. A fánktésztát egy álló óráig dagasszuk, addig, míg sûrûn nem hólyagzik, s elválik a kéztôl és az edénytôl. Takarjuk le, és tegyük egyenlô hômérsékletû, de nemigen meleg helyre. Ha a tészta kezd gyorsan kikelni az edénybôl, borítsuk ki lisztezett nyújtódeszkára. Hintsük be felül is kevés liszttel, és a nyújtófával alig érintve a tésztát, kissé egyenlôre simítsuk ki. Fánkvágóval vágjuk ki a fánkokat (a tészta szélénél kezdve), majd forró zsírban süssük ki. Akkor lesz sikeres a fánk sütése, ha a zsírba tett fánkok alul halvány rózsaszínt kapnak, és szépen növekednek. Tálaláskor cukorporral hintsük be, és rakjuk szépen egymás tetejére. Püspökkenyér Hozzávalók: 4 tojás 15 dkg cukor 10 dkg mazsola 10 dkg darabos dió 15 dkg liszt 4 tojássárgáját 15 dkg cukorral habosra keverünk, hozzáteszünk 10 dkg mazsolát 10 dkg darabos diót és végül 15 dkg lisztet késhegynyi szódabikarbónát majd a tojások (fehérjét) felvert habját. Zsírozott (vajazott)lisztezett formába öntjük és lassú tűzön megsütjük. JÓ ÉTVÁGYAT!!
A székely béles (Erdélyi tészta) Egy kiló lisztet tegyünk a deszkára, a közepébe csináljunk lyukat, amelybe öntsünk három deci tejfölt, fél pohár bort, három tojást, egy kávéskanál sót, kéttojásnyi zsírt és annyi meleg vizet, hogy keményke rétestésztát készíthessünk belôle. Negyed óráig gyúrjuk jól össze, akkor szaggassunk belôle tizenkét kis egyenlô cipót, tegyük lisztes deszkára és azonnal, egyenként nyújtsuk ki tenyérnyi nagyságú formákra. Szórjuk be kevés forró zsírral, sodorjuk össze és gömbölyítsük csiga alakúakba, azután nyújtsuk ki nyújtófával tenyérnyi nagyságú kerek formákra. Ez a tészta se vastag, se vékony ne legyen: lehet úgy körülbelül tollszárnyi vastagságú. Egy jó széles fenekû lábasba, olyanba, melyben a tészta kinyújtva könnyen belefér, tegyünk egydiónyi zsírt. Ha a zsír láng tûznél felforrt, tegyük a rétest bele. Ha a zsírja elsül, egy keveset mindig kell alá tenni. E tésztát egyenlôen forgatva, egymás után süssük ki szép pirosra. Lehetôleg forrón tálaljuk, de hidegen is igen j ó. Tálaláskor egyet-egyet vágjunk fel négybe.
A burgonyarétes (Szepesi étel) Egy kiló deszkára helyezett lisztbe tegyünk egy nagytányérnyi megfôtt és megreszelt burgonyát, két egész tojást és sót. Ezeket gyúrjuk össze jól, és formáljunk belôle kis, tojásnyi nagyságú cipócskákat, amelyeket lisztes deszkán jól nyújtsunk ki tányérnyi nagyságú lepényekké. E lepényeket öntözzük meg zsírral, majd sodorjuk össze, és újra nyújtsuk ki késfoknyi vékonyságúra. Kevés, de forrú zsírban süssük meg palacsintasütôn mind a két oldalát szép pirosra. Igen jó, gyorsan készíthetô, olcsó és könnyû tészta. Megjegyzendô, hogy csak forrón jó! Azonnal a kisütés után kell tehát asztalra adni.
Angol szelet Hozzávalók: 4 evõkanál tej,1 dkg (1/2 cs.) szalalkáli,6 tojás ,30 dkg porcukor,30 dkg liszt,kakaó,1 cs. vérnarancs aroma zsír krém: 20 dkg vaj,20 dkg porcukor,3 dl tej, 3 evõkanál liszt, máz: 10 dkg étcsokoládé,5 dkg vaj Elkészítés: A tálat üresen lemérjük mielõtt a hozzávalókat kimérnénk. 4 evõkanál tejben 1 dkg szalalkálit feloldunk. A 6 tojás sárgáját 30 dkg porcukorral habosra keverjük. Ezután a 30 dkg lisztet és a 6 tojásfehérje kemény habját hozzáadjuk a cukorral kikevert tojáshoz. 3 lapot sütünk belõle szétméréssel: 1 sárga, 1 kakaós, 1 vérnarancs aromával kikevert lapot sütünk. A lapokat külön-külön sütjük meg (kis zománcos tepsiben). A tepsit alaposan ki kell zsírozni, mert különben leragad a tészta. A tészta nem önthetõ, elkenni is nehéz. krém: A 20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral kikeverjük, 3 evõkanál lisztet 3 dl tejben sûrûre fõzünk, s ha kihûlt, a vajhoz keverjük. Ezzel kenjük meg elõször a barna, majd a rózsaszín lapot. (alulról felfelé: barna-rózsaszín-sárga) máz: 10 dkg étcsokoládéból 5 dkg vajból olvasztunk csokimázat. A tésztát miután kihûlt, hideg helyen tartjuk másnapig, és csak annyit szeletelünk, amennyi az étkezésnél elfogy. Hûtõben napokig eltartható. Nagyon kiadós.
A hájas pogácsa Félkilónyi friss hájat vízben meg kell fôzni: negyedórai fôzés után vegyük ki deszkára és vagdaljuk jól össze azon melegen. A vagdalás közben hintsünk bele fél kilónál valamivel több lisztet. Mikor már egészen kemény lett a liszttôl a háj, tegyünk közé egy tojást, pár kanál tejfölt és fél kávéskanálnyi sót. Majd nyújtsuk el kétujjnyi vastagságúra, vágjuk ki középnagyságú pogácsákba, és felül késsel kockázzuk meg. A pogácsák tetejét kenjük be tojással, és süssük meg sütôben, elôbb gyenge, késôbb erôs tûznél.
Zserbószelet Elkészítése: A cukrot a langyos tejjel elkeverjük, és az élesztõt megfuttatjuk benne. A margarint, a lisztet, a 3 tojás sárgáját, a késhegynyi szódabikarbónát hozzáadjuk az élesztõs tejhez, a tésztát összeállítjuk. (A tojások nagyságától függõen a hozzáadott liszt aránya is megváltozhat! A tészta kidolgozása után egy rugalmas, nem ragacsos, nyújtható tésztát kell kapnunk.) A masszát három részre osztjuk és három lapot nyújtunk belõle. Az elsõ lapot zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük és rárakjuk a tölteléket. Töltelék: 1 kis üveg sárgabaracklekvár, kb. 20 dkg darált dió (20 dkg porcukorral összekeverve) Az elsõ lapot megkenjük a sárgabaracklekvárral és meghintjük a cukros dióval. A töltelékre ráhelyezzük a második lapot, melyet szintén lekvárral kenünk meg és cukros diót szórunk rá. Végül ráhelyezzük a harmadik lapot és az így összeállított süteményt 1 órán át kelesztjük. Középmeleg sütõben kb. fél órán sütjük, közben villát beleszúrva megnézhetjük, hogy átsült-e. Miután kihûlt a tészta, bevonjuk csokoládémázzal. Máz: 4 evõkanál víz, 5 evõkanál cukor, 1 evõkanál kakaó, 10 dkg vaj (A csokoládémázat gõz felett dolgozzuk ki!) A máz helyett használhatunk 1 tábla Katica ét tortabevonót. Kiadós, nagyon ízletes sütemény. Egy adag (kb. 40 szelet)
Kókuszos szelet (Kókuszos kocka) Hozzávalók: 25 dkg, liszt, 15 dkg kristálycukor, 1 egész tojás, 3 dkg margarin, 2 evõkanál akácméz, 1 dl tej, 1 késhegynyi szódabikarbóna Elkészítése: a hozzávalókat összekeverjük úgy, hogy sima, ragacsos állagú tésztát kapjunk. Zsírozott, lisztezett, közepes nagyságú tepsibe egyengetjük. (Ehhez szükségünk lehet egy vastagabb pengéjû, vízbe mártott késre!) Elõször közepes, majd alacsonyabb fokozaton tûpróbáig sütjük, és melegen „kockákra” vágjuk. A kis kockákat krémbe mártogatjuk. Krém: 20 dkg cukrot, 20 dkg margarint, 3 dkg kakaót, 5 evõkanál tejet sûrûre fõzünk és a tûzrõl levéve 5 kávéskanál rumot keverünk bele. Végül a krémben megforgatott kockákat kókuszreszelékben meghempergetjük. Javaslatok: Krém helyett a kockákat gõz felett felolvasztott csokoládémázban is megforgathatjuk. Csokoládémáz: 1 tábla ét tortabevonó és 5 dkg margarin keveréke (1 adaghoz 2 tábla tortabevonó szükséges) Ha a száraz kókuszreszeléket felhasználás elõtt egy kevés, langyos, cukros tejjel meglocsoljuk, akkor puhább és ízletesebb lesz. (1 adaghoz kb. 20 dkg kókuszreszelék szükséges) Egy adag (kb. 35-40 kocka)
Házi Raffaello Hozzávalók: 25 dkg vaj ,25 dkg porcukor ,egy kókusz aroma (10 ml) ,25 dkg zsíros túrista tejpor ,1 csomag vaníliás cukor ,300g kókuszreszelék ,1/2 deciliter víz
Elkészítés: 25 dkg vajat habosra keverünk, hozzáadunk 25 dkg porcukrot és egy kókusz aromát, azzal újból habosra keverjük, majd 25 dkg zsíros túrista tejpor, 1 csomag vaníliás cukor, és 200g kókuszreszelék keverékét keverjük bele. Az így kapott keverék morzsalékos, nehezen áll össze. Hozzákeverünk még kevés, legfeljebb fél deciliter vizet, de csak apránként, míg formázható nem lesz. (Ha túl sok vizet teszünk bele, akkor túl lágy lesz a massza.) Vizes kézzel golyókat formálunk, a golyókat kókuszreszelékbe forgatjuk. Tisztított mandulát vagy mogyorót nyomhatunk bele vagy rá.
|