Sütik,desszertek, finomságok 4.
2004.05.24. 00:52
20 db ( Őzgerincben készült is )
Túrórudi háziasan
Hozzávalók:25 dkg túró, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 3 dkg mazsola, 15 dkg tortabevonó csoki Az áttört túróhoz adjuk a vajat, a porcukrot, a vaníliáscukrot, és az előzőleg beáztatott mazsolát. Habosra keverjük, majd nyomózsákba töltjük. Zsírpapírra 8-10 cm-es rudakat formálunk, és hűtőben jól lehűtjük. Olvasztott csokiba mártjuk, lecsepegtetjük, ismét zsírpapírra fektetjük, és hagyjuk a csokit rádermedni.
Túrórudi ízű csodatorta
Hozzávalók: 1 doboz habmester, 7 dl tejszín, 1 citrom reszelt héja és leve, 20 dkg porcukor ,1-2 keményebb gyümölcs ízlés szerint (pl. körte, alma, ananász stb. ), 2 csomag babapiskóta Elkészítés: A habmestert a citrom levével és héjával, valamint a porcukorral jól összekeverjük, hozzáadjuk a tejfölt és belereszeljük a gyümölcsöket. Habverôvel jó keményre verjük. Magas tálba elôször egy sor piskótát, majd krémet teszünk úgy, hogy a legtetejére krém jusson. A tetejét díszíthetjük gyümölccsel (pl. narancskarika). Hűtôbe tesszük 20 percre. Habmester(Ez egy tejszínféleség, de részben növényi alapú. Jó kemény tejszínhabot eleht eblőle verni, és nem kell hozzá habfixáló.)
Túrórudi-torta
Hozzávalók: (2 őzgerinc formához való adag) Tészta: 30 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbona, 1 db tojás ,20 dkg margarin, 2 evőkanál kakaó ,10 dkg cukor, 1 evőkanál tejföl Töltelék: 2 csomag azaz 50 dkg túró, 1-2 csomag mazsola ,1 citrom reszelt héja, 3 evőkanál búzadara ,4 tojássárga ,4 tojás felvert habja, 20 dkg cukor
Csokimáz: 15 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 5 dkg vaj ,3 evőkanál forró víz Elkészítés: A tésztát összegyúrjuk. Félrerakjuk. A töltelékhez a mazsolát beáztatjuk, majd a felvert tojásfehérje kivételével a többi hozzávalóval jól összedolgozzuk, belekerjük finoman a tojásfehérje felvert habját. A tésztát 2 részre osztjuk, kb. 1/2 cm vékonyra kinyújtjuk mind a kettőt, úgy, hogy egy őzgerinc formát ki tudjunk vele bélelni, a 2 szélén kicsit kilógatva. Mindkét őzgerinc formát kikenjük margarinnal, lisztezzük, majd mindegyiket kibéleljük a tésztával, elosztva mindkettőbe beletöltjük a tölteléket, a tészta kilógó részeit ráhajtjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, míg egy picit megpirul a túrókrém töltelék. A csokimázhoz a hozzávalókat egyszer jól összeforraljuk, kicsit hűlni hagyjuk, közben kevergetjük, majd a gerincformából kiborított süteményt megkenjük vele. A csokimázhoz lehet kétszeres adagot venni, ha vastagon akarunk rá tenni.
Bounty-szelet
Hozzávalók: Tészta: 8 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 25 dkg kókuszreszelék, kevés vaj és zsemlemorzsa. Krém: 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 8 tojássárgája, 10 dkg tortabevonó csokoládé. Elkészítés: A tojásfehérjét a cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, majd kivajazott, morzsával meghintett tepsibe öntjük (a tepsi mérete lehetőleg 24x40 cm legyen), és zsemleszínűre sütjük. A krémhez a vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot a tojássárgákkal kikeverjük. A tortabevonót gőz felett felolvasztjuk, és langyosan belekeverjük a krémbe. Egyenletesen elosztjuk a krémet a tésztán, olvasztott csokoládét csorgatunk rá, és felszeletelve kínáljuk.
BOUNTY CSOKI
Hozzávalók: 4 tojás,25 dkg porcukor,20 dkg kókuszreszelek,5 dkg margarin,10 dkg tortabevono (ét vagy tejcsoki) A tojasokat szétválasztjuk. A feherjét kemény habba verjük a 20 dkg porcukorral, es beleforgatjuk a kókuszreszeléket. Nyomózsákkal hosszúkás halmokat nyomunk egy sütőlemezre, és alacsony sütőhőmérsékleten, egy kicsit megszáritjuk (annyira, hogy megfoghato legyen, és ne ragadjon, de ne is essen szét könnyen). A tojassárgáját a maradék porcukorral és a margarinnal kikeverjük, majd beleöntjuk a gőz felett felolvasztott csokoládét. A megszáritott kókuszrudacskákat a csokoladéba mártjuk, és csepegtető rácsra helyezzük.
Bounty csoki
Hozzávalók: Tészta: 8 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 25 dkg kókuszreszelék, kevés vaj és zsemlemorzsa. Krém: 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 8 tojássárgája, 10 dkg tortabevonó csokoládé. Elkészítés: A tojásfehérjét a cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, majd kivajazott, morzsával meghintett tepsibe öntjük (a tepsi mérete lehetőleg 24x40 cm legyen), és zsemleszínűre sütjük. A krémhez a vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot a tojássárgákkal kikeverjük. A tortabevonót gőz felett felolvasztjuk, és langyosan belekeverjük a krémbe. Egyenletesen elosztjuk a krémet a tésztán, olvasztott csokoládét csorgatunk rá, és felszeletelve kínáljuk.
Túró Rudi
Hozzávalók: 1/2kg túró ,2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor ,1 tasak étkezési zselatin ,2 dl tejföl ,1 csomag étkezési csoki (Katica) ,extrák: lekvár vagy mazsola
Elkészítés: A túrot a tejföllel, a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverem. Felfőzöm a zselatint, beleöntöm a túróba, majd jól elkeverem. Őzgerinc formába öntve irány a mélyhűtő. Kb3óra múlva megdemed, de vigyázat, nem szabad, hogy megfagyjon! Az őzgerincből kivéve egy tálra rakom, a csokit felolvasztom, és a végén jól nyakon öntöm vele. Extra: Ha úgy rakod az őzgerincbe ezt a kész túros masszát hogy az őzgerincbe csak a felét rakod, utána rá egy réteg lekvár és utána rá a maradék túró, úgy a legfincsibb.
Túrórudi háziasan
Hozzávalók:25 dkg túró, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 3 dkg mazsola, 15 dkg tortabevonó csoki Az áttört túróhoz adjuk a vajat, a porcukrot, a vaníliáscukrot, és az előzőleg beáztatott mazsolát. Habosra keverjük, majd nyomózsákba töltjük. Zsírpapírra 8-10 cm-es rudakat formálunk, és hűtőben jól lehűtjük. Olvasztott csokiba mártjuk, lecsepegtetjük, ismét zsírpapírra fektetjük, és hagyjuk a csokit rádermedni.
Túrórudi ízű csodatorta
Hozzávalók: 1 doboz habmester, 7 dl tejszín, 1 citrom reszelt héja és leve, 20 dkg porcukor ,1-2 keményebb gyümölcs ízlés szerint (pl. körte, alma, ananász stb. ), 2 csomag babapiskóta Elkészítés: A habmestert a citrom levével és héjával, valamint a porcukorral jól összekeverjük, hozzáadjuk a tejfölt és belereszeljük a gyümölcsöket. Habverôvel jó keményre verjük. Magas tálba elôször egy sor piskótát, majd krémet teszünk úgy, hogy a legtetejére krém jusson. A tetejét díszíthetjük gyümölccsel (pl. narancskarika). Hűtôbe tesszük 20 percre. Habmester(Ez egy tejszínféleség, de részben növényi alapú. Jó kemény tejszínhabot eleht eblőle verni, és nem kell hozzá habfixáló.)
Kókuszos tallér
12, 5 dkg vaj + a tepsihez ,18 dkg cukor ,1 csomag vaníliás cukor ,2 tojás + 1 a kenéshez, 20 dkg kókuszreszelék + a szóráshoz, 12, 5 dkg liszt ,15 dkg étkezési keményítő A vajat összekeverjük a cukorral, egy csipet sóval, a vaníliás cukorral és két tojással. Beledolgozzuk a kókuszreszeléket, a lisztet, az étkezési keményítőt, és alaposan összedolgozzuk. Cipót formázunk belőle, és legalább 1 órára betesszük a hűtőbe. Elkészítés: A tésztát 4 mm vastagon kinyújtjuk, kis köröket szaggatunk ki belőle, megkenjük a maradék tojással, és megszórjuk kókuszreszelékkel. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Kivajazzuk a sütőlapot, rátesszük a tallérokat, és kb. 10-15 percig aranybarnára sütjük.
Kávéízű gyümölcskenyér ( őzgerinc )
Elkészítési idő kb. 1 1/4 óra,. Hozzávalók kb. 16 szelethez: 1 üveg (720 ml) meggybefőtt, 12 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg cukor, csipetnyi só, 4 tojás, 40 dkg liszt, 1 zacskó sütőpor, 2 evőkanál kakaópor, 3-4 evőkanál hideg, erős feketekávé, 1/2 tábla (5 dkg) kávés vagy étcsokoládé, 2 dl tejszín, a tetejére kakaópor, a forma kikenéséhez margarin és zsemlemorzsa Elkészítés: A meggybefőttet lecsöpögtetjük. Közben a vajat a cukorral és a sóval krémesre kikeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet a cukros-vajas masszára szitáljuk, majd összedolgozzuk. Hozzáadjuk a feketekávét és a meggybefőttet. A tésztát margarinnal kikent, morzsával meghintett, kb. 26 cm hosszú formába simítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 1 órát sütjük. A kész süteményt a formából kiborítjuk, és rácsra téve hűlni hagyjuk. A hideg kávé vagy étcsokoládéból zöldséghámozóval forgácsokat faragunk. A tejszínt robotgéppel kemény habbá verjük, és bevonjuk vele a kihűlt gyümölcskenyeret. Végül a tetejét megszórjuk kakaóporral és csokoládéforgácsokkal.
Reszelt almás őzgerinc
Hozzávaló: 2 alma (kb 20 dkg. ),3 dkg vaj,15 dkg cukor,15 dkg liszt,2 tojá,1 teákanaálnyi sütőpor, 1 dkg kakaó (ezt bocsi, de kifelejtettem),5 dkg cukrozott gyümőlcs (ezt pedig vágott dióval helyettesitettem), 1 késhegyni őrölt fahéj,1 késhegynyi őrölt szegfűszeg (ezt száritott citromhéjjal helyettesitetem) A megtisztitott almát lereszeljük. A súlya 15 dkg legyen. A tojásokat acukorral, majd a vaj hozzáadásaval habosra keverjük, majd az almát is beletéve tovább keverjük. Beletesszük az apró kockákra vágott cukrozott gyümőlcsöt (diót), a füszereket, majd a sütőporral elkevert lisztet. Vajazott őzgerincformába simitjuk, és 180 C-os sütőben kb. 25-31 perc alatt (tűpróbáig) megsütjük. Kiboritjuk, majd lekvárral vékonyan megkenjük és csokoládémázzal bevonjuk.
Túrós őzgerinc Tészta: 16dkg liszt 1 késhegynyi szódabikarbóna. 2 kanál tejföl 1 tojás sárgája 2 kanál cukor 2 kanál kakaópor 20 dkg vaj Töltelék:50 dkg túró 1 vaniliás cukor 1 citrom héja 4 tojás sárgája 2 és fél kanál búzadara 24dkg cukor és az öt tojás felvert habja. A tésztát 2 cipóra osztjuk akkorára nyújtjuk hogy az őzgerinc formát ki tudjuk bélelni és a két szélén kicsit lelógjon a tészta. . Közepébe tesszük a túrót és kisütjük.
Túró rudi( őzgerinc )
Hozzávalók: 20 dkg liszt,2 ek porcukor,10 dkg vaj,2 ek kakaópor,1 tojás sárgája,1 késhegynyi szódabikarbóna,2 ek tejföl A töltelékhez:1 kg túró,4 db tojás sárgája,24 dkg porcukor,3 ek gríz,5 tojás fehérje,2 ek cukor,2 cs vaníliás cukor Elkészítés:A tésztához valókat összegyúrjuk és két részre osztjuk. vékonyra nyújtjuk és egy-egy őzgerinc formát kibélelünk vele úgy, hogy a formán túlnyúljon, hogy a belekerülő tölteléket be tudjuk takarni a tésztával. A túrót áttörjük és a tojások sárgájával, a porcukorral és a grízzel összedolgozzuk. A tojásfehérjéket a cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan, hogy ne törjön össze, a túróhoz keverjük. Beletöntjük az őzgerinc formákba, és a kilógó tésztát ráhajtjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük és a formában hagyjuk kihűlni, mert a meleg túró szétfolyik. Ha kihűlt tálra tesszük, és tortabevonót olvasztunk rá.
Anyám gazdag gyümölcskenyere ( őzgerinc )
Hozzávalók: 5 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 10 dkg rétesliszt, 4 dkg vaj vagy margarin, 1 teáskanál sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor, 5 dkg durvára tört (nem darált!) dióbél, 5 dkg mazsola, 5 dkg birsalmasajt, 5 dkg egyéb cukrozott gyümölcs, 5 dkg apróra tört (nem reszelt!) étcsokoládé, 5 dkg héjától megfosztott, szálkásra vágott mandula, 5 dkg cukrozott narancs- vagy citromhéj (ez utóbbi reszelt friss citrom- vagy narancshéjjal is pótolható), csipetnyi só, a forma kenéséhez 3 dkg vaj és kevés liszt, a tetejére bőven porcukor. A tojásfehérjét 2 evőkanál vízzel kemény habbá verem, majd a cukorral addig verem, amíg fényes nem lesz. Ekkor belekeverem a sütőport, az olvasztott, de már kihűlt vajat, a vaniliás cukrot és a liszt négyötödét. A maradék lisztet rászórom az apróra összevagdalt cukrozott gyümölcsökre, a dióra, mandulára és a mazsolára. A habos masszába óvatosan beleforgatom az összes többi anyagot. Egy őzgerincformát vastagon kikenek vajjal, kevés liszttel meghintem, majd belesimítom a tésztát. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és a lángot 10 perc múlva mérsékelve, 45-50 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, megsült-e már. Még félig melegen borítom ki egy deszkára. Ha teljesen kihűlt, folpackba vagy alufóliába csomagolom és hűvös helyen tárolom. Sokáig eláll és puha marad.
Eperkenyér ( őzgerinc )
Hozzávalók: 30 dkg eper, 20 dkg liszt, 6 dkg cukor, 2 ek sütopor, 1 mokkás k. orölt fahéj, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojás sárgája, fél citrom héja Elkészítés:Először az epret szétnyomkodjuk egy villával, majd az összes hozzávalóval összegyúrjuk, és alaposan összedolgozzuk. Kivajazott ozgerinc formában, elomelegített közép meleg sütoben 35 perc alatt készre sütjük. Sülés után kiborítjuk, porcukorral meghintjük, és félbevágott eperszemekkel díszítjük.
Méteres torta ( őzgerinc )
4 tojás sárgáját 26dkg porcukorral habosra keverjük, közben kanalanként hozzáadunk 1dl olajat és 1dl meleg vizet, majd a 4 tojás kemény habját és 26dkg lisztet, melyben elvegyítettünk egy 10 grammos sütőpor 3/4 részét. Ezt a masszát két részre osztjuk és egyiket sárgán gerincsütőben megsütjük. A tészta másik felébe még 2ek. kakaót, 1ek. olajat és 1ek. vizet teszünk. Ezt is őzgerinc formában megsütjük. Krém: 1cs. puncs (eper v. málna) pudingport és 2ek lisztet előírás szerint elkészítünk, csupán a tejet 4dl-re csökkentjük (+ 2ek. liszt). . Állandó keverés közben kihűtjük. 20dkg vajat, 20dkg porcukrot, 4-5ek. rumot habosra keverünk és a kihűlt masszával összevegyítjük. A tésztát a gerincek mentén felszeleteljük és a krémmel a szeleteket megkenjük. Egy sárgát egy barnával változtatva egymás mellé ragasztjuk. Két hosszú csíkot kapunk. Hűtőszekrényben hűtjük, hogy a krém megkeményedjen, majd csokoládémázat öntünk a tetejére, és ferdén szeleteljük.
Tejszínes almatorta
Hozzávalók: 2 ek. vaj,160 g liszt,5 ek. tej,10 g friss élesztő,3 ek. cukor,1 db tojás,750 g alma, 100 g tejszín,5 tk. vanillincukor,75 g mosott mazsola,50 g mandularudacska
Melegítsük elő a sütőt 50 fokra. Szitáljunk egy edénybe 150 g lisztet, és nyomjunk bele egy mélyedést. Melegítsük fel a vajat és a tejet, oldjuk fel benne az élesztőt, és öntsük a keveréket a mélyedésbe. Adjunk hozzá 2 evőkanál cukrot, és gyúrjuk az egészet sima tésztává. Takarjuk le, és kelesszük a félig nyitott sütőben 20 percig. Az almát hámozzuk meg, vágjuk félbe, magozzuk ki, és vágjuk cikkelyekre. Keverjük össze a tejszínt, a vanillincukrot, a maradék cukrot, és a maradék lisztet. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Gyúrjuk át a tésztát, és nyomkodjuk a kivajazott tortaformába ( 26 cm átmérőjű ). Tegyük rá pikkelyszerűen az almát. Szórjuk rá a mandulát, és a mazsolát. A tejszínes masszát öntsük az almára. Süssük a süteményt a sütő középső részén kb. 20 percig. Langyosan tálaljuk Adag: 10 Elkészítési idõ: 55 perc Kalóriatartalom: 220 Kcal
Szélkerék
Hozzávalók: 1 csomag fagyasztott levelestészta,150 g sárgabarack dzsem,1 db tojássárgája,1 tk. tej,3 ek. porcukor
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A tésztalapokat fektessük egymás mellé, és hagyjuk felengedni.Sodorjuk ki a lapokat akkorára, hogy minden lapból 2 négyzetet vághassunk ki.Tegyünk minden négyzet közepébe egy teáskanál dzsemet. Vágjuk be a négyzetet a sarkoknál, de ne egészen a közepéig. Hajtsuk a négyzetek sarkait az óramutató járásával egyező irányban középre. Rögzítsük a sarkokat egy fogpiszkálóval.Tegyük a süteményt a SPAR sütőpapírral bélelt tepsibe. Keverjük össze a tojássárgáját és a tejet, és kenjük meg vele a süteményt. Süssük a sütő középső részén 15-20 perc alatt aranybarnára. Végül szórjuk meg porcukorral.
Kb. 10 db. Adag: 5 Elkészítési idõ: 40 perc Kalóriatartalom: 250 Kcal
Piskóta-omlett
Hozzávalók: 3 db tojásfehérje,100 g cukor,70 g liszt,1 kh. sütőpor,3 ek. őrölt mandula,250 g sovány túró, 1 csomag vanillincukor,1 db vaníliarúd kikapart belseje,200 g tejszín,1 csomag habfixáló,400 g eper
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral, rajzoljunk rájuk 12 cm átmérőjű köröket. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, közben lassan szórjuk bele a cukrot. Verjük tovább, amíg fényleni nem kezd a hab. Óvatosan keverjük hozzá habverővel a tojássárgáját, lisztet, sütőport, és a darált mandulát.Tegyük a tésztát egy evőkanállal a körökre, és simítsuk el. Süssük a sütő középső részén, egymás után 8-10 percig. Borítsuk ki, és húzzuk le a papírt. A forró piskótakarikákat hajtsuk félbe. Hagyjuk kihűlni.Alaposan keverjük össze a túrót, vanillincukrot és a vaníliát. Verjük a tejszínt a habfixálóval kemény habbá, és keverjük a túróhoz. Az epret mossuk meg, tisztítsuk meg, vágjuk négyfelé, és keverjük a túróhoz. Töltsük meg a piskóta-omletteket a gyümölcsös túróval, és hintsük meg porcukorral.Kb. 8 db.
Adag: 4 Elkészítési idõ: 50 perc Kalóriatartalom: 315 Kcal
|