Sütik,desszertek, finomságok 3.
2004.05.24. 00:43
26 db ( Mikróban készültek is )
Ánizsos rudak
20 dkg cukrot 3 egész tojással fél óráig keverünk, utána részletekben 25 dkg liszttel elkevert 1/2 csomag sütőport adunk hozzá. A tésztát deszkán jól eldolgozva, ujjnyi vastag rudakat formálunk, melyeket ánizsmaggal megszórva, közepes tűznél szép pirosra sütünk. Igen jó teához.
CSILLAGOS LINZER
Hozzávalók: 10 dkg dió, 1 kg liszt,csipet só,1/2 kg vaj (vagy margarin),40 dkg cukor,2 csomag vaníliás cukor,1 egész tojás, 1 tojás sárgája,1 tojás a kenéshez,4 főtt tojás sárgája átpasszírozva,3-5 citrom, nagyságtól és lédússágtól függően,durvára vágott dió v. mandula a tetejére Keverd a lisztbe az átpasszírozott vagy lereszelt négy főtt tojás sárgáját és a citromhéjat. Morzsold bele a vajat és a cukrot, majd add hozzá a nyers tojást és tojás sárgát. Keverd el, majd add hozzá a citromlevet is. Gyúrd az egészet addig, amíg elválik a kezedtől. Oszd négy cipóra, tedd hidegre egy órára. Nyújtsd ki kb. fél cm vastagságúra és szaggass belőle csillag formákat. Kend meg azokat tojás sárgával és szórd meg cukros vágott dióval. Közepes lángon (180 C) süsd, amíg szép pirosak lesznek.
Madeleine
Hozzávalók: 4 tojás,15 dkg kristálycukor,1 csomag vaníliás cukor,késhegynyi szódabikarbóna,13 dkg vaj, 13 dkg rétesliszt,a formák kikenéséhez zsír vagy sütő spray Elkészítése: Az egész tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a szódabikarbónával fehéredésig keverjük. A puha, de nem olvasztott vajat apránként beledolgozzuk, végül a lisztet beleszitáljuk. Kicsi kagylóformákat vékonyan kizsírozunk vagy sütő-spray-vel a belsejüket befújjuk, és annyi tésztát töltünk mindegyikbe, hogy a feléig érjen, mert a tészta sütés közben megnő. A formákat tepsibe ültetjük, és 200 fokos sütőbe tolva 10 percig sütjük. Utána a lángot 180 fokosra mérsékeljük, és a tésztát tűpróbáig, de csak aranysárgára sütjük. A tészta széleit még melegen, késsel meglazítva a formából rácsra vagy deszkára csúsztatjuk, úgy hagyjuk kihűlni. Fémdobozba zárva egy hétig is friss marad.
Lusta asszony sütemenye Hozzávalók: 10dkg vaj, 25dkg rétesliszt, 17dkg porcukor, 1cs sütőpor, 50dkg túró, 5-10dkg mazsola, 1 cs vanilias csukor, 1/2 citrom reszelt hejja, 2dl tej, 2 tojás A réteslisztet a porcukorral s a sütőporral összekeverem. Egy közepes tepsit a fele vajjal kikenem és rászorom a lisztes keverék felet. Erre rámorzsolom(vagy reszelem, vagy krumplinyomóval ranyomom) a túrót. Erre szórom a mazsolát, a vaniliás cukrot, a reszelt citromhéját. Rászórom a másik felét a lisztes keveréknek. A tojásokat a tejjel simára keverem, ezt egyenletesen az egész tetejere öntöm, végül rámorzsolom a maradék vajat. 200 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütöm.
RÉTES "LUSTA ASSZONY MÓDRA" HOZZÁVALÓK: 90 dkg rétesliszt, 30 dkg margarin, 3 tojás, 6 dl tejföl, olaj, só. A margarin kivételével összeállítjuk a tésztát. A margarint megolvasztjuk. A tésztát 3 felé vesszük. Elnyújtjuk vékonyra, majd megkenjük a megolvasztott margarin ráeső részével, és feltekerjük, mint a bejglit szoktuk. A kissé megdermedt tésztát kettőbe vágjuk, folpackba téve lehet fagyasztani. Összesen 6 elrakandó rudunk lesz, amit még a felhasználáskor kettőbe vágunk, tehát ez a mennyiség 12 rúd réteshez elég. A fagyasztás előtt a csomagocskákat nem árt még egy nylonzacskóba is beletenni. Bármeddig eláll. A sütés előtt 2 órával annyi rudat vegyünk elő, amennyire szükségünk lesz. A szabad levegőn engedjen fel a tészta. A rudat kettőbe vágjuk. Lisztezett deszkára tesszük, és először hosszában, majd széltében nyújtjuk, még elég kemény állapotban. Nyújtás közben többször megforgatjuk. A hossza a tepsiével egyenlő, szélessége jó arasznyi. A tölteléket középre helyezzük, az egyik oldalát ráhajtjuk, megolajozzuk. Ráhajtjuk a másik oldalát, és a hajtásokkal lefelé, a sütőlemezre tesszük, ahol a tetejét vékonyan megolajozzuk. Előmelegített sütőben világos barnára sütjük.
LUSTA RÉTES 1. HOZZÁVALÓK: 50 dkg túró, 2 vaníliás cukor, 25 dkg liszt, 20 dkg cukor, 10 dkg vaj, 10 dkg mazsola, 3 tojás, 1/2 sütőpor, 7 dl tej. Lisztet, cukrot, sütőport összekeverni, majd kétfelé venni. A tepsit kivajazni és a keverék egyik felét beleönteni, majd a túrót rámorzsolni, arra a mazsolát, majd a liszt másik felét rászórni. A tejet, tojást, van. cukrot osszekeverni, de mielőtt ráöntöm a tejet, a vajat rá kell darabolni. Hagyni kell kb. fél órát állni, hogy jól megszívja magát majd megsütni. Még két jó tanács:jól vajazd ki a tepsit, mert könnyen leég, és közepes méretű gáztepsibe csináld, mert könnyen kifut ha teli van az edény.
LUSTA RÉTES 2. HOZZÁVALÓK: a tesztahoz: 1 tojas, 1 pohar tejfol, csipet so es annyi retesliszt, amennyit felvesz. Lagy tesztat keszitsunk. Ezt vekonyra kinyujtjuk es megkenjuk 1 kocka rama margarin es 2 evokanal liszt keverekevel. Az igy elkeszitett tesztat felcsavarjuk es foliaba csomagoljuk. es hutobe tesszuk. Celszeru a sutes elotti esten elkesziteni. Masnap 5 egyenlo reszre vagjuk. ( 5 rud lesz belole) Toltes elott vekonyra kinyujtjuk (nagyon konnyen lehet nyujtani lisztezett deszkan es nem szakad) es a kivant toltelekkel megtoltjuk. A tetejet meg zsiradekkal (en tejfollel szoktam) megkenjuk es elomelegitett sutoben magas hofokon pirosra sutjuk. U. olyan leveles lesz, mint az igazi "nagymamaink" retese. Nagyon nagyon egyszeru!
LUSTA RÉTES GESZTENYÉS HOZZAVALOK: 3 dl rétesliszt, 2 dl porcukor, 1 sütőpor Ezt összekeverjük és egy jó alaposan kivajazott tepsibe belszórjuk a felét. Rámorzsolunk fél kiló gesztenyemasszát vagy fél kiló túrót, esteleg mazsolával amit előtte rumban megáztatunk (kinek melyik ízlik). Rászórjuk a "tészta" másik felét és leöntjük a következő keverékkel: 2 tojás felverve 4 dl tej Előmelegített sütőben, közepes lángon 20-25 percig sütöm (amíg a teteje kissé megbarnul). Nagyon finom, olcsó és egyszerű.
ALMÁS FAHÉJAS LOCSI POCSI RÉTES HOZZÁVALÓK: 25 dkg liszt , 25 dkg kristálycukor , 6-7 db közepes alma , 1 csomag sütőpor, 3 tojás , 3 dl tej , vaj (a kikenéshez) , /2 tasak őrölt fahéj , izlés szerint vaníliás cukor 1. lépés: Egy edényben összekeverem a lisztet a sütőporral és a kristálycukorral. 2. lépés: A 3 tojást felverem és hozzáöntöm a 3 dl tejet. 3. lépés: Lereszelem az almát és rászórom a fahélyat és a vaníliás cukrot. 4. lépés: Kikenem vajjal a tepsit (elég vsatagon, nem szabad sajnálni, mert ráég!) 5. lépés: A liszt-cukor-sütőpor keverék felét leszórom a kivajazott tepsi aljába, majd arra helyezem a fahéjas reszelt almát (leve nélkül) és erre rászórom a liszt-cukor-sütőpor keverék másik felét. Erre a tojás és a tej keverékét szépen egyenletesen öntöm, hogy a száraz részeket is lefedje. 6. lépés: Ahol száraz maradt a "tészta" ott kevés (késhegynyi) vajat rakok rá. 7. lépés: Előmelegített sütőben közepes lángon kisütöm. (Kb. 20-30 perc alatt megsül) Jó étvágyat hozzá, nagyon könnyű sütemény!
GYORS LEVELES RÉTES HOZZÁVALÓK: 30 + 10 dkg liszt, 1 egész tojás, 2 + 2 dl tejföl, csipet só, ecet vagy citromlé 1 teáskanál, 10 dkg zsír, zsemlemorzsa 10 dkg, 3 dkg cukor A hozzávalókat jól összegyúrjuk és alaposan, amíg hólyagosodni nem kezd jól kidolgozzuk. Vékonyra elnyújtjuk, közben felolvasztunk 10 dkg zsírt, elkeverjük 10 dkg liszttel és az elnyújtott tésztára kenjük. Szorosan felcsavarjuk, úgy hogy a széle felül legyen. Kb 1 ótát hideg helyen pihentetjük. 6 részre osztjuk, egyenként nagyon vékonyra kinyújtjuk. Megkenjük étolajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, diós, mákos, almás, meggyes töltelékkel megtöltjük. Felcsavarjuk, tepsibe rakjuk és megsütjük. Cukrozott tejföllel meglocsoljuk a tetejét mint a házi rétesnél.
Almafánk Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 50 dkg savanykás, tisztított, reszelt alma, 1 zacskó szárított élesztő, 1 evőkanál porcukor, 5 dl tej, 4 dkg margarin, 2 egész tojás, 1 mokkáskanál só; A sütemény behintéséhez: fahéjas porcukor. Elkészítés:1 dl tejben elkeverjük az élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. Mély tálba szórjuk az előzőleg átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájunk. Ide öntjük a megkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat és a margarint. Annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. A cipóvá formált tésztát lisztezett tálba tesszük, a tetejére is szórunk egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután beledolgozzuk a reszelt almát. A 1/2 cm vastagra kinyújtott tésztát közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Bő, forró olajban, fedő alatt sütjük a fánkok alsó felét, majd fedő nélkül a másik felét is pirosra sütjük. Papírtörülközőre vagy itatóspapírra szedjük a megsült fánkokat, hogy az a felesleges olajat felszívhassa. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
Almás palacsinta.
Hozzávalók 15 dkg liszt,5-6 ek barna cukor ,2 dl joghurt / kefír,1 tojás,1 kk fahéj Ezeket viszonylag csomómentesen kikeverni, majd bele: 3 db alma szálasra reszelve. És már lehet is süti. Palacsintasütőbe margarin, bele 1 kis tészta, Lassú tűzön kell sütögetni.
Meggyfelfújt (mikróban) Hozzávalók :5 szikkadt zsemle, 3 tojás, 1/4 l tej, 6ek. cukor, 1/2kg meggy, 1 csomag vaníliás cukor, 10dkg vaj A zsemlét kis kockákra vágjuk. A tejet, a tojások sárgáját és 5dkg cukrot összekeverünk, a zsemlére öntjük és állni hagyjuk. A meggyet kimagozzuk, a zsemlét és a meggyet rétegezve lerakjuk a tálba, apró darabokra vágott vajjal megszórjuk. A 3 tojás fehérjéből 1ek. cukorral habot verünk és ezt a tetejére simítjuk. Folpackkal /tűvel megszúrkáljuk/letakarjuk a tálat, majd 600W-on 8-9 percig sütjük a mikróban.
CSOKIS SÜTI (mikróban)
Hozzávalók: 10 dkg csokoládét ,15 dkg margarin,3 db egész tojás,1/2 dl tej,20 dkg porcukor,1 cs vaníliás cukor,1-2 ek rum, v. rumaroma,20 dkg liszt,maréknyi apróra vágott dió,10 dkg vegyesíz (sütésálló),1 csapott mokkáskanál szódabikarbona A csokoládét megolvasztjuk a margarinnal. A tejet és a tojásokat alaposan összekeverjük és hozzáadjuk a csokis margarinhoz, beleteszünk a porcukrot, vaníliás cukrot, rumot, v. rumaromát, lisztet, amiben elkevertük a szódabikarbonát. Maréknyi apróra vágott diót és vegyesízt , szintén apróra vágva beleforgatunk. 600W-on 9-10 percig sütjük(tűpróba).
TÚRÓ TORTA (mikróban) Hozzávalók: 25 dkg túró ,20 dkg liszt,15 dkg margarin,3 db tojás,20 dkg porcukor,1 cs sütőpor , 1/2 dl tej,narancs és citromhéj, száraz, darálva,1 cs vaníliás cukor A túrót kikeverjük a cukorral. A tejet és tojást jól felverjük és hozzáadjuk a túróhoz, majd az olvasztott margarint és a sütőporos lisztet is belekeverjük. Mikróban kb 10 perc 600 W-on. (tűpróba!)
RUMOS-DIÓS (mikróban)
Hozzávalók: 20 dkg margarin ,1 cs vaníliás cukor, 20 dkg porcukor, 4 db egész tojás, 0, 5 dl tej, 22 dkg liszt, 1 csapott mokkás szódabikarbona, 2 ek rum, v. 1 ek rumaroma, 5 dkg étcsoki, 1 mk fahéj, 15 dkg darált dió. A margarint megolvasztjuk beletördeljük a csokit, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot és jól kikeverjük. Nem baj, ha a csokidarabok nem oldódnak fel! A fele lisztet, amiben elkevertük a szódabikarbonát, hozzáadjuk, mjd belekeverjük a tej, tojás, rum keverékét, adarált diót és a maradék lisztet. Mikróban 600W-on 10-12 perc, sütőben (nem tudom), tűpróbáig.
FŰSZERES SÜTI (mikróban) Hozzávalók: 15 dkg margarin,20 dkg porcukor,20 dkg liszt,3 egész tojás,1/2 dl tej,1 ek méz,1 cs vaníliás cukor,2 mk fahéj,1 tk őrölt szegfüszeg,2 tk őrölt narancshéj, citromhéj vegyesen,Vagy mézeskalács fűszerkeverék ezek helyett!maroknyi vágott dió,3 ek darált dió,1 mk szódabikarbona A margarint megolvasztjuk és hozzákeverjük a mézet, beletesszük a porcukrot, vaníliás cukrot, fűszereket, a tejjel kikevert egész tojásokat, diót és végül a szódabikarbonával elkevert lisztet. 10 perc 600 W-on, tűpróba!
Omlós tészta Hozzávalók: 40 dkg liszt,25 dkg margarin,10 dkg cukor,2 tojás sárgája,1/2 cs. sütőpor,1 csipet só Az én receptem egy nagyon omlós tészta és nem csak almával más gyümölccsel vagy túróval is nagyon finom. Meglehet előre is csinálni a tésztát és másnap sütni, addig pihen a hűtőszekrénybe. Ez egy kis tepsire való adag, én dupla mennyiségből szoktam készíteni. A margarint a liszttel kézzel elmorzsolom, majd a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrom. Ha esetleg nem állna össze, még egy tojás sárgáját vagy egy két kanál tejjel lehet hozzá tenni. Becsomagolom folpacba és beteszem a normál hűtőbe. Ha almásra készítem, lereszelem az almát, enyhén megcukrozom, fahéjazom és állni hagyom, hogy levet eresszen. Kb. egy félóra múlva kinyomkodom az alma levét és ha kell még egyszer megcukrozom. Keverek bele mazsolát kb. fél marék és egy fél marék durvára vágott diót, vaniliáscukrot. A tésztát kétfele osztom. Az egyikből tepsi nagyságú lapot nyújtok. Megszóróm zsemlemorzsával, ráteszem az almát. A másik tésztából hosszú rudacskákat sodrok és berácsozom vele a sütit. A kimaradt tojásfehérjével megkenem a rácsok tetejét és előmelegített sütőben 180 fokon 20-30 percig sütöm. Ha nincs kedvem rácsozgatni, akkor csak egy sima lapot teszek a tetejére is, de azt villával megszúrkálom, hogy a gőz a sütiből könnyen távozzon. Ha túrósra szeretném, akkor, 75 dkg túró,25 dkg cukor,3 tojás sárgája,3 tojás fehérje habnak felverve,5 dkg margarin,10 dkg mazsola a töltelék. De nagyon finom meggyel, vagy mákkal is.
Almagombóc Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg liszt 2, 5 dl tej 3 dkg élesztő 2 teáskanál+10 dkg cukor 8 dkg vaj 1 citrom reszelt héja olaj/vaj a sütéshez kristálycukor a forgatáshoz A körethez: 1 kg alma 2, 5 dl édes fehérbor 1 citrom reszelt héja 15 dkg cukor 1 rúd fahéj Előkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk. Meglangyosítunk 1 dl tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük 2 teáskanál cukorral, és a mélyedésbe öntjük. Letakarjuk, és meleg helyen kb. 20 percig pihentetjük. Elkészítés: A vajat meglangyosítjuk, a 10 dkg cukorral, a maradék tejjel, a citromhéjjal, egy csipet sóval együtt a liszthez keverjük, és alaposan összedolgozzuk. A masszából alma nagyságú gombócokat formázunk, és lisztezett deszkára sorakoztatjuk. Letakarjuk, és kb. 30 percig kelesztjük. A körethez meghámozzuk az almát, négybe vágjuk, magházát eltávolítjuk, gerezdekre szeljük. A bort elkeverjük 2, 5 dl vízzel, a citromhéjjal, a cukorral, a fahéjjal, és rövid ideig főzzük benne az almagerezdeket. (Az almák legyenek puhák, de ne essenek szét!) Hagyjuk langyosra hűlni. Felforrósítjuk az olajat (vagy inkább vajat), aranybarnára sütjük benne a labdákat, konyhai papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük, és azonnal megforgatjuk a cukorban. Így gyönyörű almákat kapunk, és az almakompóttal kínáljuk. Munka: kb. 45 perc Fogyasztható: kb. 1 óra 15 perc múlva
Almás-kekszes süti Hozzávalók: 2 csomag háztartási keksz, 1 kg reszelt alma, 6 dl + 3 dl víz .30 dkg cukor ,3 csomag vaniliáspudingpor Elkészítés: Az egyik csomag háztartási kekszet lerakom a tepsi aljára. 1 kg reszelt almát 6 dl vízzel és 30 dkg cukorral megfőzök. A 3 csomag pudingot kikeverem 3 dl vízzel, összekeverem az almával, sűrűre főzöm. Beleteszem a tepsibe, majd rárakom a másik csomag kekszet. A tetejére lehet csokimázat tenni, de anélkül is finom!!
Poharas almáslepény (a kefires pohár a mérce)
Hozzávalók: 2 pohár kefir,2 pohar liszt (sütőporral),2 pohar cukor,2 tojás ,fél pohár olaj,1 cs. vaniliáscukor,3 reszelt alma Jól kikeverjük és zsírozott, lisztezett tepsiben, előmelegitett sütőben közepes hőfokon készre sütjük.
Almáspite
Hozzávalók: 40 dkg liszt (fel zacskó sütőporral),20 dkg Rama,1 tojas, csipet só,10 dkg porcukor,1 - 2 kanál tejföl A töltelék:1 és fél kg alma lereszelve, kinyomkodva, 10 dkg cukorral, fahéjjal ízesitve. A tésztából 2 lapot nyújtunk. A felsőt sütés előtt villával megszurkáljuk. Sütőpapirral bélelt tepsiben, előmelegitett közepesen meleg sütőben aranybarnára sütjük.
Almáspite II.
Hozzávalók: Összegyúrunk 30 dkg lisztet, 20 dkg Ramaval, 10 dkg porcukorral, 3 tojas sárgájával, 1 csipet sóval és 2 cipóra osztva legalább 1 órára a hütőben pihentetjük. A töltelek: 3 dkg margarinon (vagy vajon) és a saját levén puhára párolunk 1 és fél kg reszelt almát. A tűzről levéve 10 dkg cukorral, fahéjjel izesitjük és ha kihült a 3 tojás keményre felvert habját hozzákeverjük. A hűtőből kivett egyik cipóval kibéleljük a kizsírozott, lisztezett tepsit (lehet, sütőpapir is) meghintjük 2 evőkanál morzsával és rásimítjuk az almát. A másik cipót az alamakrém tetejére reszeljük az almareszelő legdurvább részén. Forró sütőben aranybarnára sütjük.
Almáspite: Hozzávalók: fél kiló liszt, 1 kocka margarin (Liga, vagy Ráma, vagy bármilyen negyed kilós kocka), 1 pohár tejföl vagy kefír, egy csipet só. Ezt kell összegyúrni, két részre osztani, jó vékonyra kinyújtani. Sütőpapírral kibélelt tepsibe egy réteg tészta, rá darált dió vagy zsemlemorzsa, rengeteg reszelt alma, a tetjére porcukor és fahéj, és tetszés szerint egy kis darált dió, majd a második tésztalap. A tetjét megkenem tojással, megszurkálom, pirosra sütöm. A lényeg a nagyon vékony tészta és nagyon sok alma. Legjobb a savanykás nyári almából.
Almás gyümölcskenyér
Hozzávalók: 4 nagy alma, 15 dkg cukor, 1 tojás, 25 dkg liszt, 1 teáskanál sütopor, 1 mokkáskanál fahéj, 3 szem tört szegfuszeg, csipet só, 4 evokanál apróra vágott gyümölcsbefott, 2 evokanál apróra vágott cukrozott narancshéj, 10 szem dióbél, 2 evokanál törött mandula, 2 dkg vaj, 1 evokanál liszt. Az almát meghámozom, kicsumázom, lereszelem, és a cukorral jól elkeverem. Hozzáadom a nyers tojást, a lisztet meg a sütőport, ezután addig keverem, amíg habos, egynemu masszát nem kapok. Fahéjjal, szegfuszeggel, csipet sóval fuszerezem, majd hozzáadom a mazsolát és a feldarabolt gyümölcsöket, apróra vágott narancshéjat, diót és mandulát. Szögletes, hosszúkás formát kivajazok, liszttel meghintem, az almás masszát belesimítom, és alufóliával letakarom. Elomelegített forró sütőbe teszem, és a lángot azonnal közepesre mérsékelem. Egy órányi sütés után hurkapálcával ellenörzöm, hogy a közepe is jól átsült-e. Még forrón deszkára borítom, és hagyom tejesen kihulni. Ha már hideg, alufóliába csomagolom, és hűvös helyen tartom. Sokáig elálló sütemény; tea vagy kávé mellé .
Almás kosárkák
Hozzávalók: 30 dkg nyers linzertészta,(otthon készített vagy mirelit), 2 savanykás alma, 2 tojás, fél dl tej, 2 csapott evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 csapott evoőkanál porcukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, csipetnyi só. A tojásokat a tejjel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, az olajat, a sót, a fahéjat és a porcukrot. Híg palacsintatészta szerü masszának kell lennie. A linzertésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, és kicsi kosárka formákat kibélelünk vele. (Legalább 12 darabot készítsünk. ) Előmelegített, közepesen meleg sütőbe toljuk, és halványsárgára, vagyis félig megsütjük. Amíg a tészta sül, az almákat héjastól szeletekre vágjuk, és a szeleteket felcsíkozzuk. A félig sült kosárkákat megtöltjük az almacsíkokkal, majd a palacsinta masszával felöntjük. A sütőbe visszatesszük, és addig sütjük, amíg a folyékony masszából szilárd nem lesz, vagyis a beleszúrt tűre (hurkapálcára) már nem tapad a masszából. A kosárkákat a sütőlapon hagyjuk kihülni, majd óvatosan leszedjük, és tálra rakjuk. Csak hidegen fogyasztjuk. Alma helyett készíthetjük körtével, esetleg banánnal, kimagozott és lecsöpögtetett meggyel vagy cseresznyével. Legkésőbb másnapig el kell fogyasztani, illetve a kész sütemény mélyhűtűben tárolható.
|