Sütik,desszertek, finomságok 2.
2004.05.24. 00:36
Barhesz Hozzávalók: Másfél kg liszt, 2 közepes főtt burgonya, reszelve, 2 dkg élesztő, 1 kanál só, kevés cukor, 3 kanál olaj, langyos víz szükség szerint. Az élesztőt a kevés cukorral langyos vízben felfuttatjuk, egy mély tálba szórjuk a lisztet, a sót, a tört krumplit, összekeverjük az élesztővel, és annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Géppel jól kidolgozzuk, lassanként közékeverjük az olajat. Két órán át kelesztjük, majd lisztes deszkára öntjük. Három részre osztjuk, majd minden egyes részt újabb három részre. A darabokból kissé elvékonyodó ágakat sodrunk, amelyeket hármas fonással megfonunk. Újabb fél órát kelesztjük, majd tojássárgájával megkenve mákkal vagy szezámmaggal meghintjük. Mérsékelt tűzön pirosra sütjük. Szombatra hosszúkás barheszt, az őszi nagyünnepekre kereket sütünk.
Tejes kalács (Kuchen)
Hozzávalók: fél kg liszt, 2 dkg élesztő, l tojás, 2 kanál tejfel, kb. 2-3 dl tej, 10 dkg cukor, csipet só, 10 dkg vaj. Az élesztőt összekeverjük fél dl tejjel, 1 kanál cukorral, és felfuttatjuk. A lisztet, az élesztőt, a tojást a tejfellel, cukorral, csipet sóval elkeverjük, és annyi tejet adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Géppel jól kidolgozzuk, majd amikor a tészta jól összeállt, hozzáadjuk a langyos vajat, ezzel is jól elkeverjük. Kivajazott, lisztezett formába öntjük, kb. 2 órán át kelesztjük. A tetejét tojással megkenjük.
Kakaós, fahajas vagy diós kuchen
Hozzávalók: a fenti tészta és l csésze kakaós cukor, vagy l csésze fahéjas cukor, vagy 1 csésze darált dió, cukor, mazsola és reszelt citromhéj keverék. A kalácstésztát megkelesztjük, lisztezett deszkán fél cm. vastagságúra nyújtjuk. Megszórjuk valamelyik töltelékkel, összecsavarjuk, majd kivajazott, lisztezett kuglófformába rakjuk. Fél órát kelesztjük, majd tojással megkenve kb. 70 percig sütjük.
Kókuszos keksz:
Hozzávalók: (35 darabhoz)
· 2 tojás ,15 dkg porcukor ,8 dkg vaj ,
· 20 dkg kókuszreszelék , 1 evőkanál finomliszt , 8 dkg étcsokoládé
Elkészítés: A tojásokat a cukorral habosra keverjük, s a megolvasztott vajat belecsurgatjuk. A kókuszreszeléket lisztbe forgatjuk, s a masszához öntjük. Az apróra vágott csokoládét is beletesszük. Sütőpapírral bélelt tepsibe evőkanállal kupacokba púpozzuk, és előmelegített sütőbe közepes hőmérsékleten 8-10 percig sütjük. A papírról még forrón vesszük le.
Csokoládés hullám:
Hozzávalók: (40 darabhoz)
16 dkg vaj ,10 dkg porcukor ,2 evőkanál kakaópor ,1 kiskanál vaniliás cukor , 18 dkg finomliszt
Elkészítés: A vajat a cukorral habosra keverjük. A lisztet, a vaniliás cukrot a kakaóport beledolgozzuk. A masszát habzsákba töltjük (csillagcsöves) és kizsírozott tepsibe 6-8 cm hosszú hullámokat teszünk. Előmelegített sütőben közepesnél kisebb hőfokon kb.: 10 percig sütjük
Lúdlábtorta:
Hozzávalók:
Tésztához: 3 tojás, 3evőkanál cukor, 1 evőkanál kakaó ,3 evőkanál finomliszt ,
Töltelékhez: 40dkg meggybefőtt
Krémhez: 3dl tej ,4dkg főzhető csokoládé ízű pudingpor, 3 evőkanál cukor, 20dkg vaj ,10dkg étcsokoládé
Bevonáshoz: 20dkg étcsokoládé
Elkészítés : A tojások sárgáját egy evőkanál cukorral habosra keverjük. A fehérjét a többi cukorral kemény habbá verjük. A két masszát összekeverjük, közben a kakaós lisztet apránként hozzáöntjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, s egy 24 cm átmérőjű tortaforma segítségével kört rajzolunk a papírra. A masszát rákenjük, s közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. /18-20 perc a sütés ideje / Apapírt még melegen levesszük, s a tortaformát ráhelyezve kijavítjuk a formát. Sült oldalával felfelé fordítva a formába helyezzük.A meggybefőttet kimagozzuk, lecsöpögtetjük. A pudingot az utasításnak megfelelően megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük, s a csokoládépudingot apránként hozzákeverjük. A fölolvasztott csokoládét a krémbe csorgatjuk, és kétharmad részét a tésztára kenjük. A meggyet körben rárakjuk, s a megmaradt krémet rákenjük.
Hűtőszekrényben legalább 2 órát hűtjük. Ezután a tetejét és az oldalát olvasztott csokoládéval bevonjuk. Ha megdermedt fél meggyszemekkel díszítjük.
Foszlós kalács:
Hozzávalók: ( 12 szelethez)
3.5- 4dl tej ,1 kockacukor, 3dkg élesztő, 50dkg sima liszt, 10dkg vaj, 5dkg cukor ,2+1 tojássárga, só, 5dkg mazsola
Elkészítés: 1 dl langyos tejbe beletesszük a kockacukrot, az élesztőt, s meleg helyen megkelesztjük. A lisztbe beleöntjük a kovászt, és galuska lágyságú tésztát készítünk. Konyharuhával letakarjuk s kétszeresére kelesztjük. A maradék langyos tejbe beletesszük a sót a cukrot , és 2 tojás sárgáját. Apránként a liszthez adjuk, majd kétszerre, háromszorra hozzáadjuk az 5dkg felolvasztott vajat, s jól kidolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta hólyagos. A tetejét megszórjuk liszttel és megint hagyjuk kelni. Ha ismét a kétszerese, kiborítjuk egy lisztezett deszkára, és beledolgozzuk a mazsolát. /előzőleg langyos vízben áztatjuk / Három cipót formálunk, majd hengerré formáljuk, és befonjuk. Vajjal kikent formába tesszük, és letakarva langyos helyen addig kelesztjük míg el nem éri a forma tetejét. Megkenjük tojássárgájával, és előmelegített sütőben 200 fokon sütjük. / kb.: 40- 50 percig / A formában hagyjuk kihűlni.
KóKUSZ TEKERCS
Hozzávalók: 30 dkg háztartási keksz,10 dkg porcukor,2 ek. kakaópor,5 dkg kókuszreszelék,rumaroma, tej, töltelékbe: 10 dkg vaj,15 dkg porcukor,5 dkg kókuszreszelék
A háztartási kekszet diódarálón megdaráljuk és hozzáadjuk a kakaót, a porcukrot és néhány cseppnyi rum aromát és az egészet összegyúrjuk annyi tejjel, hogy jól formálható masszánk legyen. A vajat kikeverjük a porcukorral es a kókuszreszelekkel. Miután ez megvan, akkor a gyúródeszkát meghintjük a kókuszreszelekkel es a kakaós masszat kinyújtjuk. Ezt követően rákenjuk a kókuszos vajat, majd tekercsszerűen felsodorjuk. Hidegre tesszük, hogy jól megdermedjen; majd csak fogyasztás előtt szeletelem fel.
KÓKUSZTEKERCS 2
Hozzávalók: "Tésztájáho z": 25 dkg daráltkeksz, 15 dkg porcukor, 2 ek. kakaó, 1, 5 dl kávé, 0, 5 dl rum, 10 dkg kókuszreszelék Töltelék: 10 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 10 dkg kókusz, 0, 5 dl rum 1 egész tojás A kekszes masszát alaposan összekeverni, a vajas krémet robotgéppel símára kidolgozni. Az összeállításhoz egy fóliát leterítünk, megszórjuk kókuszreszelékkel. A kekszes masszát szétterítjük rajta, majd a tölteléket rásímítjuk. A fólia segítségével feltekerjük. A két végét jól lezárjuk, és amíg megdermed, addig a mélyhűtőbe tesszük. Tudom ajánlani még a kókuszgolyót is. Olyankor csak a "tésztáját" csinálom meg kicsit több kókusszal jól formázhatóra, és a golyókat meghengergetem a kókuszreszelékben.
Kókusztekercs, vajas kremmel:
Hozzávalok: 600g darált keksz, 250g porcukor, 50g kakaó, 50ml rum, 150ml erős kávé. Ezeket összegyúrjuk, ha esetleg kemény lenne a massza kevés lekvárral lazítható, majd három részre osztjuk. A krémhez kikeverünk 250g vajat 250g porcukorral, 1 csomag van. cukrot és 150g kókuszreszeléket adunk hozzá. A keksz masszából egyenként, lapokat nyújtunk és megkenjük a szintén háromfelé osztott krém egy részével, majd felcsavarjuk. Ily módon három rudat kapunk. Fóliába tekerjük és hűtőben jól lehutve, szeleteljük.
Ha a gyúrótáblán a kókuszreszelék alá alufóliát teszel, könnyebb tekerni meg utána belecsomagolni, hűteni a masszát. De persze fólia nélkül is jó. Alufóliát jól beszórom kókuszreszelékkel és így nyújtom ki. nem ragad, könnyű föltekerni. Én úgy szoktam csinálni a kókusztekercset, hogy porcukorral megszórom a folpackot és úgy biztosan nem ragad.
Csokis kuglóf a tésztához: 500 g liszt,100 g porcukor,30 g élesztő,3 dl tej,100 g vaj,5 db tojássárgája, 70 g kakaópor,1 db citrom héja,só a szóráshoz: 100 g liszt a kuglófforma kenéshez: 30 g vaj a tetejére: 20 g vaníliás cukor Elkészítése:Két dl langyos tejjel, az elmorzsolt élesztővel, kevés cukorral és kétszáz gr liszttel lágy kovászt készítünk. Tetejét liszttel meghintjük, és konyharuhával letakarva meleg helyen 20-25 percig kelesztjük. Közben a vajat a maradék porcukorral, a tojások sárgájával és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Ehhez adjuk hozzá a kovászt, a maradék langyos tejben feloldott sót, a reszelt citromhéjat és a lisztet. Az egészet simára keverjük, jól összedolgozzuk. Tetejét liszttel beszórjuk, letakarjuk, és a tésztát 20-30 percig kelesztjük. Közben a kuglófformát kivajazzuk, és belisztezzük. A megkelt tészta felét a kakaóval összegyúrjuk, mindkét tésztadarabot henger alakúra formázzuk, és lazán összefonjuk, majd a forma nagyságától függően egy vagy két formába helyezzük. Vigyázzunk, hogy a kuglófformát csak kétharmad részig töltsük, majd 15-20 percig kelesztjük. Előmelegített sütőbe tesszük a formát, kb. 15 percig sütjük 200 fokon, majd közepes lánggal 180 fokon 30 percig. A megsült kuglófot kihűlés után vaníliás porcukorral meghintjük, vagy bevonhatjuk csokoládéval.
Kókuszos felhő
Hozzávalók kb. 80 darabhoz: 1 narancs ,12, 5 dkg vaj ,12, 5 dkg liszt + a nyújtáshoz ,15 dkg étkezési keményítő ,15 dkg cukor ,20 dkg kókuszreszelék + a szóráshoz, 2 tojás ,2 tojásfehérje ,17, 5 dkg porcukor, fél citrom leve Előkészítés: A narancsot forró vízzel alaposan megmossuk, héját lereszeljük. A vajat apró darabokra vágjuk. Elkészítés: A lisztet, az étkezési keményítőt, a cukrot, a kókuszreszeléket és egy csipet sót összekeverünk. Hozzáadjuk a tojásokat, a narancshéjat, a vajat, és 1-2 evőkanálnyi vízzel összegyúrjuk. Cipóvá formázzuk, és kb. 2 órára betesszük a hűtőbe. Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkánk kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és felhőket vagy virágokat szaggatunk ki belőle. Tepsire tesszük, és a sütőben kb. 12-14 perc alatt aranysárgára sütjük. Hagyjuk kihűlni. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, beledolgozzuk a porcukrot és a citromlevet. Megkenjük vele a felhőket, megszórjuk kókuszreszelékkel, és egy éjszakán át száradni hagyjuk.
Kókuszos csiga
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 4 tojássárgája, 1 evőkanál cukor, csipet só Töltelékhez: 4 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 20 dkg kókuszreszelék Elkészítés: Az élesztőt tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is. Ezeket összegyúrjuk, és késfoknyi vastagra kinyújtjuk. A töltelékhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, belekeverjük a porcukrot és a kókuszreszeléket. A krémmel megkent tésztát ujjnyi csíkokra vágjuk és feltekerjük. Megsütjük és ha kihűlt vaníliás porcukorba mártjuk. Töltelékbe a kókuszreszelék helyett tehetünk darált diót és kakaóport. Megjegyzés: Nekem sosem elég ennyi töltelék, mindig több tojásfehérjét használok fel hozzá.
Kókuszos sünik
Hozzávalók: Tészta: 6 tojás, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 38 dkg cukor, 2 dl víz, dió Máz: 3, 5 dkg kakaó, 25 dkg margarin, 10 evőkanál tej, 20 dkg cukor, 2 csomag kókuszreszelék Elkészítése: 10 dkg cukrot karamellizálunk és felöntjük a vízzel. Kihűtjuk. A tojássárgáját habosra keverjük a maradék cukorral, és fokozatosan hozzáadjuk a teljesen kihűlt karamellt és a sütőporral elkevert lisztet. Forró sütőben megsütjük. Ha teljesen kihült, nagyobb kockákra/téglalapokra vágjuk, és a csokis mázba mártogatjuk, majd meghempergetjuk a kókuszlisztben. A tejben felolvasztjuk a margarint és a cukrot, majd apránként, nehogy csomós legyen, hozzáadjuk a kakaót is. Ne forraljuk, mert kicsapódik a margarin!
Kókuszos-mézes kocka:
Hozzávalók: 3 dkg ráma,25 dkg porcukor1 csomag vaníliás cukor,3 evőkanál méz, 1 db tojás,1 evőkanál reszelt citromhéj,28 dkg liszt,1 csomag sütőpor,2 dl tej a csoki mázhoz: 33 dkg ráma,30 dkg porcukor,6 evőkanál kakaó,6 evőkanál rum,15-18 evőkanál tej,15-20 dkg kókuszreszelék A margarint megolvasztjuk. A porcukrot a vaníliáscukrot, a mézet, a tojást, a reszelt citromhéjat és az olvasztott margarint összekeverjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük és a tejjel váltakozva a cukros margarinhoz adjuk, jól eldolgozzuk. A tepsit kikenjük vajjal, megszórjuk liszttel, beleöntjük a tésztát, és előmelegített sütőben 180 C-on 20-25 percig sütjük. Csoki máz: a rámát megolvasztjuk, a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaót, a rumot, és a tejet. Egy lábasba öntjük és állandó keverés mellett felforraljuk. A tűzről levéve kicsit lehűtjük. A kész tésztát még melegen kb 4x4 cm-es kockákra vágjuk, beleforgatjuk a csokiba, majd a kókuszreszelékbe.
Mozart golyó (sütés nélkül)
Hozzávalók: 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 20 dkg reszelt étcsokoládé, vagy 2 ek. kakaópor, 1 ek. baracklekvár, 2 ek. rum, 1 tojásfehérje, kristálycukor, rumos meggy, mignonpapír. A diót, cukrot, csokoládét, a lekvárt, a rumot és a tojásfehérjét alaposan összedolgozzuk, kikeverjük. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, mindegyik közepébe egy-egy szem meggyet igazítunk, kristálycukorba vagy tortadarába hempergetjük és mignonpapírba téve 1-2 napig levegős helyen szikkadni hagyjuk.
Csokoládétrüffli
Hozzávalók: 1 vaníliarúd ,1. 5 deci tejszín ,20 deka étcsokoládé ,3 deka vaj , a hempergetéshez cukrozatlan kakaópor Elkészítés: A vaníliarudat kis, éles késsel hosszában félbevágom, és a kés tompa részével pedig kikaparom belőle a fekete, kis szemecskéket. Egy pici lábosba beleöntöm a tejszínt, belekeverem a vaníliaszemeket és hozzádobom a félbevágott vaníliarudat is. Gyorsan felforralom, aztán lekapom a tűzről, és legalább félórát hagyom állni, hogy a vanília íze jól átjárja a tejszínt. Aztán gőz fölött megolvasztom a darabkákra tört csokoládét és miután levettem a tűzről az olvadt csokit, hozzákeverem a vajat. Szűrőn át a vajas csokoládéhoz öntöm a finom illatú tejszínt, a vaníliarudat meg kidobom. Utána fogom az egészet és beelöntöm egy nagy, lapos műanyag dobozba. Ugyanis minél jobban terül, annál gyorsabban hűl ki és szilárdul meg olyan állagúra, hogy könnyen lehessen belőle majd golyókat formázni. A csokimasszát beteszem a hűtőbe és pár órára, de akár pár napra is benne hagyom. (Sőt, akár le is lehet fagyasztani egy-két hónapra, kutya baja nem lesz. ) Tenyerem közé veszek 1-1 evőkanálnyit a csokimasszából és csinos golyókká formálom őket, majd belehempergetem mindegyiket egy müzlis tálkába beleszórt kakaóporba. A golyó-formálás bizony csuklóig csokoládés kézzel jár, de istenem! Gondoljunk arra, mit nem adtunk volna ezért az édes szutyokért gyerekkorunkban! Ha készen van egy golyóbis, akkor sütőpapírral borított tálcára teszem és folytatom a trüfflikészítést. Ha már mindegyik csokigolyó a tálcán csücsül, akkor beteszem őket a hűtőbe, hogy a kézmelegtől picit meglágyult trüfflik újra megdermedhessenek. Végül a kész trüffliket valamilyen jobb papírboltban vásárolt kapszlikba ültetetgetem és visszateszem őket a hűtőbe Tíz napig is elvannak a hidegben; már, ha el nem fogynak addig. Mert még várat magára annak a jelenségnek a tudományos magyarázatra, hogy vajon miért hat megsemmisitően a trüfflikre a csokoládét amúgy nem szerető férfiak jelenléte-, de érdemes egy órával evés előtt kivenni a golyókat, mert finomabb és intenzívebb lesz az ízük így. 20 csokoládétrüffli lesz belőle.
Kókuszgolyó:
25 dkg cukorból és 1, 5 dl vízből szirupot főzünk, kb. 5 percig forraljuk. Ha langyosra hűlt, összekeverjük 20 dkg margarinnal, 2 evőkanál kakaóval, 10 dkg darált dióval. 25 dkg édes kekszet darabokra morzsolunk (v. ledaráljuk), meglocsoljuk 1-2 evőkanál rummal (v. rumaromát használunk), ízesítjük 1/2 citrom reszelt héjával és az egészet a cukros-vajas masszába keverjük. Ha kihűlt, golyókat formázunk belőle. Vagy keksztekercsnek: kekszmorzsával és cukorral meghintett zsírpapíron hengert formálunk belőle, becsavarjuk papírba és hidegre tesszük. Ha keményre dermedt, félujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
HÁZI RAFFAELLO
1, 5 dl vízből és 20 dkg porcukorból szirupot főzünk, a tűzről levéve hozzákeverünk 25 dkg margarint. Amikor kihűlt, 3 kis csomag kókuszreszeléket és 25 dkg sovány tejport keverünk bele. Hűtőben kicsit dermesztjük. Nedves kézzel golyókat gyúrunk belőle, egy-egy szem mandulát nyomunk a közepébe, végül kókuszreszelékbe forgatjuk.
Kókusztekercs:
30 dkg édes háztartási kekszet diódarálón megdarálunk, összekeverjük 2 evőkanál kakaóval, 10 dkg porcukorral, 1-2 kanál rummal és összegyúrjuk annyi tejjel, hogy jól formálható masszánk legyen. 10 dkg vajat kikeverünk 15 dkg porcukorral, 5 dkg kókuszreszelékkel. A gyúródeszkát meghintjük kókuszreszelékkel, kinyújtjuk rajta a kakaós masszát, s miután rákenjük a kókuszos vajat, tekercsszerűen felsodorjuk. Hidegre tesszük, hogy jól megdermedjen. Vékony szeletekre vágjuk.
Márványkuglóf (nem muszáj kuglóf formában csinálni!)
Hozzávalók: 5 tojás ,20 dkg margarin,45 dkg porcukor,50 dkg liszt,1 cs sütőpor, 1 citrom héja,1/4 l tej,kakaó,mazsola,apróra vágott csoki Elkészítés:A tojássárgáját, a margarint és a porcukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, citromhéjat, mazsolát, a lisztbe forgatott csokidarabokat, a tejet, végül a keményre vert tojásfehérjét. A tészta felébe kakaót teszünk. 2 db. előre kivajazott, kilisztezett formába váltakozva belelapátoljuk a kétféle színű tésztát, lassú tűznél sütjük.
Cheesecake (amerikai édes sajttorta) Hozzávalók: 1 db gyümölcstorta piskóta (készen kapható), 30 dkg natúr krémsajt, 2 db tojás, fél pohár tejföl, 3 evőkanál cukor, fél kg szép (egyféle) gyümölcs (leginkább eper vagy kivi). Elkészítése: A krémsajtot habosra keverjük 1 evőkanál cukorral, a tejföllel és a tojásokkal, majd a piskótára terítjük. Meleg sütőben kb. 20 percig sütjük. Kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. A gyümölcs felét megszórjuk a cukorral, megvárjuk, míg levet ereszt és később összeturmixoljuk vele. Ezt az öntetet rásimítjuk a sajtrétegre, majd a megmaradt gyümölccsel (pl. az egész eprekkel vagy kivi szeletekkel) díszítjük a tortát.
CHEESECAKE Hozzávalók: 680 g Philadelphia sajt(megfelel bármilyen zsíros tejszínes krémsajt is) 200 g cukor ,1 cs vanilia ,1 citrom és 1 narancs reszelt héja ,250 ml tejszín ,4 tojás sárgája+ habja , 2 cs összetort háztartási kekszet v, . piskótát összekeverünk 60-80 g olvasztott vajjal, ezt beletömjuk egy kerek tortaforma aljába Erre tesszük a tölteléket, kb 1 órát sütjük, majd jól behűtjük.
Néró I. (kevert linzi) Hozzávalók: 0, 47 kg vaj ,0, 32 kg porcukor ,0, 58 kg liszt, sima, 7 db egész tojás ,citromhéj reszeléke, vanilin ízlés szerint
Néró II. Hozzávalók: 0, 37 kg vaj ,0, 25 kg porcukor ,0, 42 kg liszt, sima ,14 db tojássárga ,citromhéj reszeléke ,vanilin ízlés szerint , A kész mennyiség 1, 32 kg. A két féleség abban különbözik egymástól, hogy az előbbi egész tojással, az utóbbi tojássárgájával készül. Munkamenet: A vajat és a porcukrot a tojás fokozatos hozzáadásával habosodásig keverjük. Miután az ízesítőanyagokat is hozzákevertük fakanállal hozzákeverjük a megszitált lisztet is. Az így elkészült tésztától formálózsákkal papírral fedett sütőlemezre félgömböket vagy rudacskákat alakítunk. Középmeleg hőmérsékleten világosra sütjük. A kisült tésztát tetszés szerint gyümölcsízzel, vagy párizsi krémmel összetöltjük, majd mártógyurmában ferdén félig kimártjuk, esetleg vonalkázzuk. A kisült Néró félgömböcskékből az alábbi teasüteményféleségek is készíthetők: I. Az összetöltött Nérókat hígított forró lekvárba kimártjuk és szárítórácsra (gitter) rakjuk, mint a mignonokat. A lekvárt esetleg pirosra is festhetjük. A lekvár megszáradása után a korpuszokat langyos és egészen híg fehér fondánban újból kimártjuk. Ezután is megszárítjuk és hideg állapotban alulról félig kimártjuk mártógyurmában. II. Gömbölyű Néró lapra rózsaszínűre festett, likőrrel ízesített és puhított marcipánból félgömbszerű formákat alakítunk. Kristálycukorba hempergetjük, majd alulról mártógyurmába vékonyan kimártjuk, úgyhogy a marcipángolyónak csak az alsó része kerüljön a csokoládéba. III. Néró alapra félgömb formában párizsi krémet alakítunk és tetejére fél diókat rakunk. Miután a krém megkötött, mártógyurmában vékonyan kimártjuk.
ÉDES SAJTOTRTA Kéreg: 10-15 dkg édes keksz, 8 dkg margarin vagy vaj Töltelék: 45 dkg Philadelphia sajtkrém (vagy más, azonos állagú natúr sajtkrém (Camping vagy mascarponesajt, én már mindegyikkel készítettem. Jók lettek és olcsóbbak, mint a Philadelphia), 3 egész tojás, 3/4 bögre cukor, fél pohar tejföl, 2 evőkanál citromlé, kevés reszelt citromhéj, vaniliás cukor vagy vaniliarúd kikaparva (én az utóbbit használom, megéri ezt beletenni, mert a kis fekete pontok nagyon jól mutatnak és sokal finomabb igazi vaníliával) Tetejére: fél pohar tejföl 2 evökanal cukorral elkeverve. A margarint megolvasztom, és az előre ledarált kekszet belekeverem, majd egy kb. 24 cm átmérőjű tortaforma alját (és egy kicsike peremet is) egyeneletesen beterítem az így készült masszával. Ezt beteszem a sütőbe és egy picit megsütöm (kb 5-6 perc 200 fokon), majd kiveszem és hagyom egy kicsit kihűlni. A többi hozzávalót egy nagyobb tálban összevegyítem, és robotgéppel (kb. 3-4 percig nagy fokozaton) vagy kézzel kikeverem. Az elkészült krémet a tortaformába öntöm, és előmelegített sütőben közepesnél gyengébb lángnál kb. 3/4-1 óra alatt készül el. Hagyom picit kihülni, majd a tetejére teszem a cukros tejfölt és kicsit visszateszem a sütőbe. Hidegen kell fogyasztani, de vigyázat hamar fogy:))) Másnap is nagyon finom, sőt. Felszolgálás előtt friss idénygyümölccsel, vagy előre elkészített gyümölcs-szósszal lehet díszíteni. Legjobb hozzá vmi savanykásabb gyümölcs illetve az ún. New York style cheesecake-nél eperszósszal kell szervírozni.
Kiadós teasütemény (olcsó, gyors)
Elkészítés: 50 deka lisztet elkeverünk 1 csomag Váncza-sütőporral, azután a következőkkel deszkán összegyúrjuk: 20 deka jól átfőtt, passzírozott krumpli, 12 deka zsír, 18 deka cukor, 1 csomag Váncza-vanilincukor és 1 egész tojás. Félujjnyi vastagra nyújtjuk és különféle, háznál lévő apró süteményvágókkal kiszúrjuk. Vajazott tepsiben szép sárgára sütjük és forrón vanilin-szórócukorban megforgatjuk.
Gesztenyés teasütemény Hozzávalók: 0, 80 kg gesztenyevelő ,0, 24 kg vaj ,0, 28 kg cukor ,3 db egész tojás vanilin A gesztenyét a cukorral és a vajjal habosra heverjük a tojás fokozatos hozzáadásával. Nyomózsákkal és csillagcsővel papírral fedett nedves deszkára makk vagy koszorú idomokat mintázunk. Meleg kemencében sütjük, barackízzel párosítjuk.
Baseli csemege
Hozzávalók: kb. 60 darab süti elkészítéséhez: 25 dkg méz, 10 dkg reszelt alma, 25 dkg reszelt mandula, 30 dkg Graham liszt, késhegynyi sütőpor, 7 dkg kandírozott citromhéj, 7 dkg apróra vágott mazsola, szerecsendió, gyömbér, őrölt szegfűszeg, egy teáskanál fahéj, 3 evőkanál citromlé, 4 evőkanál sűrített tej, 5 dkg pucolt és csíkokra vágott mandula a díszítéshez. Melegítsük meg a mézet, majd keverjük hozzá a reszelt almát. Szórjuk bele a darált mandulát, keverjük össze alaposan az egészet, majd vegyük le a lángról. Dolgozzuk össze a liszttel, a sütőporral, az aprított, kandírozott citromhéjjal, és mazsolával, a fűszerekkel és a citromlével. Nyújtsuk ki lisztezett deszkán a tésztát egy cm. vastagságúra, vágjuk fel kicsi kockákra, majd hagyjuk állni egész éjszaka. Másnap kenjük be a kockákat sűrített tejjel, majd szórjuk meg manduladarabkákkal. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. huszonöt percig süssük.
JUHARLEVÉL Hozzávalók: 300 g finomliszt,120 g vaj,70 g barnacukor,4 evőkanál juharszirup,1 kávéskanál sütőpor,1/2 kávéskanál szódabikarbóna,1 tojás 1/ Összedolgozzuk a hozzávalókat. 2/ Hűtőszekrénybe tesszük, kb. 1 órára. 3/ Kikenünk egy nagyobb sütőlemezt. Lisztezett deszkán, lisztezett sodrófával 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Kb. 8 mm-es levél alakú formával (ha van) leveleket szaggatunk ki belőle. Késheggyel megrajzoljuk az erezetüket. Rátesszük a sütőlemezre. 4/ 4-es fokozaton, kb. 180 C-on 10 perc alatt aranysárgára sütjük.
Jegyzőné receptje
40 deka lisztet 1 csomag sütőporral elkeverünk és deszkán összegyúrjuk 2 tojás sárgájával, 10 deka zsírral, 1/2 csomag vanilincukorral, 1/2 citrom reszelt héjával, 12 deka cukorral és 1-2 kanál tejjel, hogy könnyen nyújható legyen. Félcenti vastagra nyújtjuk és gyufadobozni darabokra vágjuk. Minden darabot megkenünk lehetőleg vastagon a következő édességgel: 3-4 ek. házi barackízt langyosra melegítünk és hozzákeverjük 2 tojásfehérje kemény habját. a lekváros tésztadarabkákat kis tányérkába tett, 10 deka durván darált mogyoróba nyomjuk lekváros felükkel és utána vajazott tepsibe téve közepes tűznél szép barnára sütjük. Vaniliás szórócukorral beszórjuk.
Fahéjas-csokis csillagok
Hozzávalók: (50 db) 25 dkg liszt,4 dkg kakaó,fél tk sütőpor,2-3 tk fahéj,12, 5 dkg vaj vagy margarin,1 tojás,7, 5 dkg porcukor,1 cs. vaníliáscukor A kakaóport, a lisztet a sütőport és a fahéjat összekeverjük. A puha margarint habosra kavarjuk, hozzáadjuk először a tojást, utána a porcukrot és a vaniliáscukrot. Hozzáadjuk a lisztkeveréket, és a kézi keverő dagasztóspiráljával alaposan összedolgozzuk. HA elkészült laposra nyomjuk, és folpackba csomagolva egy órára hütőbe tesszük. A tésztát vékonyra kinyújtjuk lisztezett felületen. Tetszés szerinti méretű csillagokat (vagy más formákat szúrunk ki belőle) Sütőpapírral borított tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben 175 fokon (gáz 2-es) 8-10 percet sütjük. Bekenhetjük tejes bevonócsokival is, és rakhatunk rá mandulát is.
BOSZORKÁNYPOGÁCSA (kb. 60 db-hoz): Hozzávalók: 10 dkg dió, 1 citrom,25 dkg lágy vaj v. margarin,15 dkg porcukor,45 dkg liszt ,4 tojássárgája,1 tojásfehérje,10 dkg baracklekvár A diót durvára összevágni, a citromot alaposan megmosni, lereszelni a héját, levét kinyomni, átszűrni. A sütőt 180-200 fokra bekapcsolni. A vajat habosra keverni a porcukorral, majd bele a citromhéj és lé, egyenként hozzáadni a sárgáját, majd több részletben beledolgozni a lisztet (lehet, hogy egy kicsivel több kell hozzá, mint ez előírt; jól formázhatónak kell lenni a tésztának). Diónyi adagokat kiszaggatunk, kézzel golyóvá formáljuk, majd a kissé felvert fehérjébe, majd dióba forgatjuk (elég csak a tetejét). Tepsibe rakjuk (nem túl közel egymáshoz), és ujjheggyel a közepébe lyukat fúrunk. 20-25 percig sütjük; szép világos színűre. Kivesszük a sütőből, majd azon melegében a kis kráterekbe savanykás lekvárt teszünk. Fémdobozban tárolhatjuk, de mindegyik emeletre tegyünk sütőpapírt, hogy a golyók ne ragadjanak össze. Ha kicsivel több citromot teszünk bele, kellemesen pikáns, kissé savanykás ízű sütit kapunk.
Londoni keksz
|