Levesek, leves bett 1.
2004.05.24. 00:26
Hsleves
Hozzvalk: 1 kg marhahs, 1 kg levescsont, 3 szl srgarpa, 2 szl fehrrpa, 1 db karalb, 1 db zeller, nhny levl kelkposzta, 1 fej vrshagyma, 2-3 db gomba, s, 5-6 szem bors, zls szerint darab gymbr. A hst s a csontot hideg vzben fni tesszk, ha forr, habjt leszedjk, s belerakjuk a megtiszttott, felvgott zldsget. Fszerezzk, majd lass tzn puhra fzzk. Tsztval vagy maceszgombccal tlaljuk, a hst pedig mrtssal adhatjuk fel.
LEVESBETTEK: Maceszgombc (kndli)
Hozzvalk: 3 tojs, 3 csapott evkanl zsr, kb. 9 evkanl maceszdara, s, bors, rlt gymbr. A tojsokat jl sszekeverjk a zsrral, beleszrjuk a fszereket, s hozzadjuk a maceszdart. Rvid ideig llni hagyjuk, majd vizes kzzel gombcokat formlunk, s a forr levesbe helyezzk. Nhnyszor megforgatjuk, mintegy 15 perc mlva tlalhatjuk. Kszthetjk kevesebb darbl s a forr levesbe mrtott, majd sszemorzsolt maceszlapbl is.
LEVESBETTEK : Maceszgombc (tejes) Hozzvalk: 1 tojs, l evkanl vaj, s, bors, 3-4 evkanl maceszdara. A hozzvalkat sszekeverjk, s a forr levesbe apr gombcokat formzunk.
Hawai gymlcsleves
Hozzvalk: 4 szemlyre: 8 dl narancsl, 20 dkg szi beftt, 10 dkg mirelit ribizli, 10 dkg anansz, 1 db limet (vagy ½ citrom), dl tejszn, 2 dkg cukor, 1 db tojssrgja Elkszts: A tojssrgjt kikeverjk cukorral, felengedjk a tejsznnel s hozzadjuk a narancslevet. Limettel zestjk. A kockra vgott szibarackot, ananszt s a mirelit ribizlit hozzadjuk, sszekeverjk, jl lehtve csszkbe tlaljuk. Perceken bell elkszthet. (Kszthetjk cukor s srgadinnybl is, nagyon finom.)
des levesek
Gymlcsidnyben finom, dtõ a gymlcs leves. Tlalhatjuk melegen is de ilyenkor nyron a legjobb jl behûtve, hidegen knlni. A gymlcsleveseket nem rntssal, hanem tejfeles vagy tejsznes habarssal sûrtjk.
Hideg mlnaleves Hozzvalk: 40 dkg mlna ,15 dkg porcukor, 1 dl vz ,2 dl finom, des, vrsbor ,citroml Elkszts: A mlnt kivlogatva, megmosva szrja meg kb. 10 dkg porcukorral, hûvs helyen hagyja llni. 10 dkg mlnt tegyen flre s jl hûtse le. A maradk cukrot a vzzel fõzze fel, majd adja a mlnhoz s turmixolja ssze. ntse hozz a vrsbort, citromlvel zestse. Adja hozz az egszben hagyott mlnt nhny ra alatt jl hûtse be. Csszkbe adagolva knlja.
Meggyleves Hozzvalk: 50 dkg kimagozott meggy ,15 dkg cukor ,fahj ,1 dl tejfl ,1 evõkanl liszt Elkszts A meggyet 1,5 l vzben, cukorral, fahjjal zestve fõzze a forrstl szmtva 5 percig. A tejfllel keverje simra a lisztet s vatosan ntse a leveshez. Nhny percig forralja s melegen vagy hidegen tlalja.
Egresleves Hozzvalk: 50 dkg egres ,5 dkg vaj ,2 dl tejszn ,1 tojs srgja ,10 dkg cukor Elkszts. A megtiszttott egrest a vajban addig prolja, mg a szemek sztpukkannak. Ekkor engedje fel 1 l vzzel, zestse a cukorral s forralja fel. A tlal ednybe tegye a tojssrgt, keverje el a tejsznnel s erre szedje a forr levest. Melegen s hidegen is kitûnõ.
Ss levesek
Savany zldbableves Hozzvalk: 1/2 kg zsenge friss zldbab ,1,5 l vz ,s ,õrlt bors ,2 babrlevl , 1/2 dl olaj ,2 gerezd fokhagyma ,1 evõkanl finomliszt ,2 dl tej , 2 dl tejfl ,1/2 citrom leve vagy zls szerint ecet ,1 csokor friss kapor A szlkitl megtiszttott zldbabot vgja 1 cm-es darabkkra. Tbbszr vltott vzben mossa meg, majd 1,5 l vzben fõzze puhra, amit sval, borssal, babrlevllel fûszerezett. A felforrstott olajban a fokhagymt kiss ssse meg, hozzadva a lisztet pirtsa zsemlesznûre. Hideg tejjel felengedve ntse a forrsban levõ leveshez. zestse a tejfllel s jl forralja ssze. Kicsit hagyja hûlni, majd a babrlevelet dobja ki. Kevs citromlvel vagy ecettel savanytsa zlse szerint. Tetejre aprra vgott friss kaprot tegyen. Melegen s hidegen egyarnt finom.
Brokkolikrm leves
Hozzvalk: kb. 30 dkg brokkoli ,1 fej vrshagyma ,s ,1 kanl tkezsi kemnytõ ,2 dl tejfl ,1 dl tejszn ,bors ,szerecsendi A brokkoli rzskat s az aprra vgott hagymt ss vzben fõzze puhra. A fõzõ vzzel egytt turmixolja simra. Keverje el benne az telkemnytõt, hogy sr mrts legyen. zestse tejfllel, tejsznnel, sval, õrlt borssal s szerecsendival. Ha tl sûrû lenne, kevs vzzel lehet hgtani. Jl forralja ssze. Tlalsnl a tnyrba pirtott zsemlekockt vagy puffasztott rizst Tegyen, erre szedje a forr levest.
Trkonyos csirkeleves
Hozzvalk: 1 db filzett csirkemell ,1 fej vrshagyma ,3 dkg vaj ,2 l vz ,1 szl srgarpa , 15 dkg zldbors ,1 citrom ,1 kanl liszt ,s ,õrlt fehrbors , 1 dl tejszin ,2 dl tejfl ,1 csokor trkony, Galuskhoz: 1 tojs, 4 kanl liszt ,s A csirkemellet vgja vkony, kb 3 cm hossz cskokra. A felforrstott vajon a vrshagymt pirtsa amg veges lesz, majd adja hozz a csirkt s rvid idõ alatt pirtsa meg. A kockra vgott srgarpt s a zldborst is tegye a hshoz s gyakori kevergetssel kb. 5 percig fõzze egytt. Szrja meg 1 kanl liszttel s ntse fel a vzzel. zestse sval, fehrborssal, 2 karika citrommal. Minden hozzvalt fõzzn puhra, a kzben elforrt vizet ptolja. A galuskkhoz a tojst, lisztet, st keverje ssze, majd kiskanl hegyvel szaggasson apr galuskkat a forr levesbe. Tegye bele a tejsznt, s a tejflt s a vagdalt friss trkonyt. Citromlvel zestse.
Borscs
Adag:2 Elksztsi idõ: 60 perc Kalriatartalom: 250 Kcal Hozzvalk: 1 gerezd fokhagyma,1 db hagyma,2 db srgarpa,50 g prhagyma,50 g metlzeller, 2 db petrezselyemgykr,2 db kzepes ckla,250 g burgonya,3 ek. vaj,100 g savanykposzta, 2 ek. paradicsompr,1,2 l zldsgleves,1 csomag babrlevl,1 tk. kmny,1 csipetnyi tengeri s, 1 csipetnyi frissen rlt feketebors,1 csipetnyi szegfbors,150 g tejfl
Vagdaljuk aprra a hagymt s a fokhagymt. Vgjuk kis kockkra a zldsget. Hmozzuk meg a burgonyt, vgjuk ezt is apr kockkra.Forrstsunk vajat egy ednyben, proljuk meg a fokhagymt, majd a hagymt. Tegyk bele a zldsgeket, s proljuk meg.Tpkedjk szt a savany kposztt, s tegyk a burgonyval a zldsgekre. Keverjk bele a paradicsomprt, s ntsk fel levessel.Fszerezzk babrlevllel, kmnnyel, sval, borssal, szegfborssal, Fzzk kzepes hfokon 20 percig. Tlalskor tegynk a levesbe 1 evkanl tejflt.
Kertszn levese
Adag: 4 Elksztsi idõ: 45 perc Kalriatartalom: 470 Kcal Hozzvalk: 100 g fagyasztott karfiol,100 g fagyasztott brokkoli,100 g fagyasztott srgarpa,100 g fagyasztott zldbors, 100 g fagyasztott darabolt sprga,2 ek. vaj vagy margarin,100 g kockkra vgott, ftt sonka, 2 pr szeletelt virsli,3,75 dl instant hsleves,200 g tejszn,1 ek. kemnyt, 3 csepp worcester-szsz,0,5 db citrom leve,1 csipetnyi s,1 csipetnyi frissen rlt bors, 1 csipetnyi szerecsendi,1 ek. vagdalt turbolya,1 ek. vagdalt metlhagyma Hagyjuk felengedni a zldsget. Forrstsuk fel a zsiradkot, pirtsuk meg a sonkt s a virslit. Csepegtessk le a zldsget, s tegyk a virslire. ntsk fel hslevessel, keverjk a tejsznbe a kemnytt, s ntsk a zldsgre. Alaposan fszerezzk meg Worcester-szsszal, citromlvel, sval, borssal, szerecsendival. Fzzk az egszet lefedve, kb. 20 percig. zestsk jra a levest, vgl szrjuk meg a zldfszerekkel.
Karfiolleves Hozzvalk: 1 db kis karfiol,700 ml zldsgleves,2 ek. vagdalt mogyorhagyma,1 tk. vaj,2 szelet fehrkenyr, 2 ek. vagdalt zldfszer,200 g tejszn,1 csipetnyi tengeri s,,1 kevs frissen rlt fehrbors,1 csipetnyi szerecsendi
Szedjk rzsira a karfiolt, vagdaljuk fel, fzzk a levesben 2 percig, majd tegyk flre.Vagdaljuk aprra a karfiol torzsjt, s proljuk vegesre a vajban, a hagymval egytt. ntsk fel a levessel, s fzzk ½ rt.Vgjuk a kenyeret kb. 1 cm-es kockkra, pirtsuk meg 1 evkanl vajban, majd keverjk ssze a zldfszerekkel.Turmixoljuk ssze a levest, s passzrozzuk t egy szitn. Keverjk bele a tejsznt, fszerezzk sval, borssal, szerecsendival.Tlals eltt forraljuk fel jra a levest, szrjuk bele a zldfszeres kenyrkockkat.
Adag: 4 Elksztsi idõ: 45 perc Kalriatartalom: 240 Kcal
Bableves Hozzvalk: 2 ek. olvaolaj,1 db hagyma,1 db srgarpa,1 db metlzeller,2 gerezd fokhagyma,1 tk. s,2 ek. paradicsompr, 5 dl hsleves,1 nagy vrsbabkonzerv,1 csipetnyi frissen rlt bors,1 tk. paprika,1 csipetnyi cayenne-bors, 1 db citrom leve,1 kevs cukor,4 szelet fehrkenyr,2 db kemny tojs,1 ek. reszelt citromhj,1 cssze vagdalt petrezselyem Forrstsuk fel az olajat. Vgjuk aprra a zldsget, s proljuk vegesre. Drzsljk el a fokhagymt sval, proljuk meg ezt is. Keverjk bele a paradicsomprt. ntsk fel az egszet hslevessel. Csepegtessk le a babot s adjuk hozz. Forraljuk fel a levest, zestsk fszerekkel, citromlvel, kevs cukorral. Vgjuk le a kenyrszeletek hjt, a szeleteket kockzzuk fel. Vagdaljuk aprra a tojst, keverjk ssze a petrezselyemmel s a citromhjjal, majd keverjk a levesbe. Forraljuk fel mg egyszer a levest.
Adag: 4 Elksztsi idõ: 45 perc Kalriatartalom: 280 Kcal
Gombs zsenge csirkeleves Hozzvalk: 4 szemlyre, 400 g csirke, 40g vaj, 50 g vrshagyma, 150 g gomba, 1 csom zldpetrezselyem, 200 ml tejszn, 30 g liszt, 1/2 db citrom, rlt bors, s, 2 ek. esszencia. Elkszts: A kisebb darabokra vgott csirkt 1.5 liter hideg vzben feltesszk fzni, megszzuk, hozzadjuk az esszencit (telzest). Serpenyben vajat hevtnk, a finomra vgott vrshagymt vegesre pirtjuk, hozzadjuk a gombt, s nem ers tzn megpritjuk, megborsozzuk, meghintjk petrezselyemzlddel s liszttel s picit tovbb piritjuk. Hozzadjuk a tejszint , sszeforraljuk, ha a hs megpuhult akkor hozzntjk a leveshez s kb. 4-5 percig sszeforraljuk. zls szerint egy kevs citromlvel enyhn savanyksra zestjk.Tetszsszerinti levesbetttel tlaljuk.
Hideg joghurtleves rucolval Hozzvalk: 4 szemlyre: 100 g mogyorhagyma, fl uborka, 300 ml hsleves, kshegynyi sfrny, 20 g vaj, s, 100 ml vermut, 1,5 csomag rucola, 400 g joghurt, 100 ml tejszn, bors, szerecsendi, 100 g koktlparadicsom Elkszts: A mogyorhagymt megtiszttjuk s szeletekre vgjuk, az uborkt meghmozzuk s kockra vgjuk. A levest a sfrnnyal felforrstjuk, majd levesszk a tzrl. A hagymt megproljuk a forr vajon, hozzadjuk az uborkt s 2 percig proljuk. Felntjk a vermuttal, majd ers tzn kb. 5 percig forraljuk. Vgl hozzntjk a levest s gyenge tzn 15 percig fzzk. A rucolt megmossuk, lecspjk a szrt, nhny levelet flretesznk a dsztsnek, a maradkot a levesbe tesszk s az egszet prv trjk. A levest hagyjuk teljesen kihlni, majd belekeverjk a joghurtot s a tejsznt. Sval, borssal s a szerecsendival zestjk. Megmossuk, szrazra trljk s ngybe vgjuk a koktlparadicsomot. A joghurtlevest tnyrakba merjk, a flretett rucolval, paradicsommal s tejsznnel dsztjk.
Habos fokhagymaleves Hozzvalk: 4 szemlyre: A leveshez: 100 g zsenge fokhagyma, 40 ml repceolaj, 40 g aprtott mogyorhagyma, 3 ek. vermut, 250 ml fehrbor, 750 ml hsleves, s, bors, 100 ml tejszn, 100 g tejfl Levesbetthez: 4 szelet szendvicskenyr, 3 ek. olvaolaj, 8 gerezd fokhagyma, 100 ml repceolaj, s, 3 szl petrezselyem, 3 ek. habb vert tejszn Elkszts: A fokhagymt megtiszttjuk s vkony szeletekre vgjuk. A felhevtett repceolajon megproljuk a fokhagymt s a mogyorhagymt. Felntjk a vermuttal, majd hozzadjuk a fehrbort s a levest. Kiss forraljuk, majd sval s borssal fszerezzk. A levesbe belekeverjk a tejsznt s a tejflt, majd srre fzzk. Botmixerrel prv trjk s sval, borssal utnzestjk. A szendvicskenyrrl levgjuk a hjt, a kenyrbelet hromszgekre vgjuk. Forr olvaolajon a kenyr mindkt oldalt aranysrgra stjk. A fokhagymt megtiszttjuk s vkony szeletekre vgjuk. Felhevtjk a repceolajat, ropogsra stjk benne a fokhagymt, majd paprtrlre tve lecsepegtetjk s kiss megszzuk. A petrezselymet lebltjk, szrazra rzzuk s a lecspkedett leveleket flretesszk dsztsnek. A kemny habb vert tejsznt a levesbe forgatjuk, majd a botmixerrel felhabostjuk. A levest 4 tnyrba merjk, mindegyikre 2-2 szelet pirtott kenyeret s nhny szelet slt fokhagymt szrunk. Petrezselyemlevllel dsztve azonnal tlaljuk.
Hentes leves Hozzvalk: 4 szemlyre: 15dkg serts aprhs, 20dkg csirkemj, 15dkg srgarpa, 10dkg gykr (fehrrpa), 0,5 dl tolaj, 3dkg liszt, 1 dl tejfl, 3dkg mustr, 1 db kerti fszerkocka, 1db tykhsleves kocka, vagy 1 kk. esszencia, 1 db paradicsom, zldpaprika, 5dkg vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1db babrlevl, s, rltbors, kockacukor Elkszts: A zldsgeket s a sertshst kockra, a vrshagymt aprra vgjuk s az olajban megproljuk, megszrjuk liszttel s felengedjk 8 dl vzzel. Hozzadjuk a jrulkos anyagokat, aprra vgott paprikt, paradicsomot, fszereket kb. 20 percig fzzk. Majd belerakjuk a kockra vgott csirkemjat s tovbb fzzk. Elksztjk a habarst s ha puhra fttek az anyagok, akkor behabarjuk utna zestnk. Beforraljuk s mris elkszlt a nem mindennapi levesnk. zfokoz egy-kt szem kocka cukor!
Grg gymlcsleves
Hozzvalk: 1 szibarack vagy krte konzerv · ha lehet darabolt anansz konzerv 1 doboz erdei mix (ribizli, mlna, szeder, fekete ribizli) ha lehet mandarin, v. narancs fl citrom ,8-10 db szegfszeg ,2 csomag vanlis cukor, 5 dl tejszn ,1 l narancs juice A gymlcsk leveit, a juict s a tejsznt sszentjk, beletesszk a vanliscukrot, belefacsarjuk a fl citromot, majd sszeturmixoljuk (kis kzi turmix is j). A gymlcsket aprra vgva s a szegfszeget (filterben) beletesszk a lbe. Ha lehet, hagyjuk llni egy jszakt, hogy az zek minl jobban sszerjenek, tlals eltt a szegfszeget kivesszk.
Tejsznes tykhsleves varesei mdra
Hozzvalk: 30 dkg gyenge fejtett zldbors (lehet mirelitt is),negyed liter tejszn ,2 liter tykhsleves ,15 dkg pulykacomb ,2 prhagyma ,2 burgonya ,reszelt szerecsendi, s, bors A tykhslevest felforraljuk, beledobjuk a kis kockra vgott pulykahst, rvid ideig fzzk, azutn beletesszk a zldborst, a megtiszttott, kockra vgott prhagymt, a kockkra vgott burgonyt s a tejsznt. Szzuk, borsozzuk, reszelt szerecsendival zesjk, s kzepes lngon fl rig fzzk. Ha akarunk reszelt sajtot is beletenni, akkor azt tlals eltt pr perccel tegyk a forr levesbe! Nagyon finom, klnleges z leves az olasz konyha zeit kedvelknek!
|