♥ Ibolya oldala  ♥
♥ Ibolya oldala ♥
Peptidek
 
Hozzads a Kedvencekhez
 
Internetes munka, tvmunka, pnzkereset!!!
 
Szmll
Induls: 2004-03-21
 
Ltogatim
ltotag olvassa a lapot.
 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Sajt linkgyjtemnyem

 
Men
 
 
Google
Google
 
Videa Videk!
 
Olvasd El!
 

Ibolya-weblapja.gif 

Partnerprogram - Refill-Paradise

Sokallja a tintapatronjai rt? - Kattintson IDE, s ingyen megtantjuk TDRON nyomtatni!

Visit this site.

 
 
Cool Slideshows
 
Kldjn tõlnk kpeslapot!
 
rk-naptrak
 
 
 

http://www.top-start.hu/info.php?felh_kod=748

 

 
Hsvt
 
 

 

Katt a kpre!

 ibolya1964@tvn.hu

 

 
 
 
Ajndk Tletek!

Tbb, mint 20ezer kpet tallsz

a kptraimban:

 

Ibolys ajndkok

Ajndk kpek Tletek

Ajndk kpek - Agikacska1 

Ajndk kpek - Andoki

Ajndk kpek - Azurus

Ajndk kpek - Bagolyka

Ajndk kpek - Barbara

Ajndk kpek - Beggyo

Ajndk kpek - Bigdaddy 1

Ajndk kpek - Bigdaddy 2

Ajndk kpek – Bigdaddy 3

 

Ajndk kpek - Bobemama

Ajndk kpek - Bbe

Ajndk kpek - Budai Anita

Ajndk kpek- Csibe s Babuci

Ajndk kpek - Csupi

Ajndk kpek - Der Alte & Magdi  

Ajndk kpek – Edit-Anci46

Ajndk kpek - Era s Feri

Ajndk kpek - Erika

Ajndk kpek - Evamari

 

Ajndk kpek - Gyuri s Ibolya

Ajndk kpek - Hajni

Ajndk kpek - Ildik

Ajndk kpek - Izike

Ajndk kpek - Joker44

Ajndk kpek - Judit-Magdolna

Ajndk kpek - Judit s Kati 

Ajndk kpek - Kati s a macsekok

Ajndk kpek - Kikkkko

Ajndk kpek - Kki

Ajndk kpek - Kismvity

Ajndk kpek - Ledim

Ajndk kpek - Lincsike

Ajndk kpek - LadyLuna

Ajndk kpek - Maracska

Ajndk kpek - Margit 

Ajndk kpek - Marg 

Ajndk kpek - Miss V

Ajndk kpek - Molnari- Ibolya

Ajndk kpek - Moonka 

Ajndk kpek - Napsi

Ajndk kpek - Nra- Therasmus

 

 

Ajndk kpek - Planett

Ajndk kpek – Robi

Ajndk kpek - Romy

Ajndk kpek - Seiya

Ajndk kpek - Sissi

Ajndk kpek - Tndrke

Ajndk kpek -  Vali

Ajndk kpek - Viki

 

Ajndk kpek – Nyulmami

Ajndk kpek – Funlista 1

 

Ajndk kpek – Funlista 2

 

Ajndk kpek – Funlista 3 

 

Ajndk kpek – Funlista 4 

 

Ajndk kpek – Bigdaddy 4- rdekes felhk

 

Ajndk kpek – Bigdaddy  5

Ajndk kpek –

 
Kpeim - Mg TBB!!!

 

Folyamatosan fog bvlni!

Kpeim

Kptram - Tvn.hu

Mano ballagsa 2006.06

Cicnk Arokh-2007.03-04h

Cicnk Arokh-2007.05-06h

Debreceni llatkert 2006.05.01

Srospatak-2006.08.05

Srospatak-2006.08.06

Srospatak-2006.08.07

Srospatak-2006.08.08

Srospatak-2006.08.09

Srospatak-2006.08.09-Cica

Srospatak-2006.08.10

Srospatak-2006.08.11

Srospatak-Kollgium-udvar

Srospatak-Nagyknyvtr

Osztlytallkoz 07.11.17

Debrecen-sajt fnykpek

Debr. Virgkarnevl 2007

Tehn Pard Debrecen

Debrecen

 

n prblkozsaim

Sajt kszts vzes kp

llatkk

Avatarok

Avatarok 2

Baby 1 mozg

Emberek - Animci

Emberek+vegyes Animci 2

Csajok-nk

tel-Ital

Fantzia

Festmnyek, Rgi kpek

Garfield-Kpregnykk

Ikonok

Jrmvek-Animci

BK

Halloween 1

Halloween 2

Halloween 3

Hsvt 1 mozg

Hsvt 2 mozg

Hsvt 3

Humor

Karcsony-llatkk

Karcsony-Baba

Karcsony-Cseng, dsz

Karcsony-Elvlaszt

Karcsony-felrat, smiley

Karcsony-Fenyfa

Karcsony-Gmb

Karcsony-Hember

Karcsony-Mikuls

Karcsony-Rnszarvas

Karcsony-Vegyes

London - tvett kpek

Mank

Nap, fld, csillag, hold

Penny Parker

Portlhoz-Virg dszek

Portlhoz-Weblap dszts 

Portlhoz-llatos fejlc

Portlhoz-Baba, n fejlc

Portlhoz-Mozg fejlc

Portlhoz-Szerelmes fejlc

Portlhoz-Virg fejlc

Portlhoz-Vendgknyv

Portlhoz-Felrat-E-mail

Portlhoz-Felrat-Hello

Portlhoz-Felrat-I Love

Portlhoz-Felrat-Kszi

Portlhoz-Felrat-Napszak

Felratok - Nv

Felratok - Nv - Ibolya

Portlhoz-Felrat-Vegyes

Portlhoz-Felrat-Welcome

Portlhoz-Httr-Disney

Rajzfilm hsk

Rzsa

Rzsa csokor

Trhats utcai grafikk

Valentin-Szerelem

Valentin- Szerelem mozg1

Valentin- Szerelem mozg2

Valentin-Szv mozg

Vrak, kastlyok

Virgaim

Virg animci - Csokor

Virg animci - kk

Virg animci - Rzsa

Vztkr-llatos

Vztkr-Baba, n

Kp-tram - Coffeecup

Sztr fotim - Coffeecup 

Httrkp gyjtemnyem - Kp.tr.hu 

Httrkpek - llatok

Httrkpek - Fantasy

Httrkpek - Virg

Httrkp - All Cartons'

Httrkp - Abstract

Httrkp - Jrmvek

 

 

 
 

 

 

Szexi kpek 1 

Szexi Csajok - Sztrok 1.

Szexi Csajok - Sztrok 2.

Szexi Csajok - Sztrok 3. 

Szexi Csajok - Sztrok 4.

Szexi Csajok - Sztrok 5.

Szexi Csajok - Sztrok 6.

Szexi Csajok - Sztrok 7.

Szexi Csajok - Sztrok 8.

Szexi Csajok - Sztrok 9.

SzexiSztr-Angelina Jolie

SzexiSztr-Cameron Diaz

SztrCatherina Zeta-Jones

SzexiSztr-Cindy Crawford

Sztr-Claudia Schiffer

SzexiSztr-Courtney Cox

Sztr-Cristina Aguilera

Sztr-Drew Barrymore

Sztr-Elizabeth Hurley

SzexiSztr-Halle Berry

Sztr-Heather Locklear

SzexiSztr-Heidi Klum

Sztr-Jennifer Aniston

Sztr-Jennifer Lopez

Sztr-Julia Roberts

SzexiSztr-Josie Maran

Sztr-Kelly Brook

SzexiSztr-Kim Basinger

SzexiSztr-Naomi Campbell

 

 

 

Sztrok - Alicia Silverstone

Sztrok - Alyson Hannigan

Sztrok - Amy Weber

Sztrok - Anastacia

Sztrok - Andie MacDowell

Sztrok - Anna Kournikova

Sztrok - Ashley Judd

Sztrok - Audrey Hepburn

Sztrok - Bridget Fonda

Sztrok - Britney Spears

Sztrok - Brooke Shields

Sztrok - Calista Flockhart

Sztrok - Catherine Bell

Sztrok - Charisma Carpenter

Sztrok - Christina Applegate

Sztrok - Christina Milian

Sztrok - Christina Ricci

Sztrok - Eva Longoria

Sztrok - Eva Longoria 2.

Sztrok - Elisabeth Shue

Sztrok - Famke Janssen

Sztrok - Geri Halliwell

Sztrok - Gillian Anderson

Sztrok - Gina Gershon

Sztrok - Gwyneth Paltrow

Sztrok - Helen Hunt

Sztrok - Holly Valance

Sztrok - Isabella Rossellini

Sztrok - Isla Fisher

Sztrok - Jamie Lee Curtis

Sztrok - Jennifer Connelly

Sztrok - Jennifer Garner

Sztrok - Jennifer Jason Leigh

Sztrok - Jennifer Love Hewitt

Sztrok - Jennifer Tilly

Sztrok - Jeri Ryan

Sztrok -Jessica Alba

Sztrok - Jessica Simpson

Sztrok - Lara Flynn Boyle

Sztrok - Lindsay Lohan

Sztrok - Lindsay Lohan 2. 

Sztrok - Lindsay Lohan 3.

Sztrok - Jodie Foster

Sztrok - Josie Bissett

Sztrok - Julia Ormond

Sztrok - Julianne Moore

Sztrok - Kate Beckinsale

Sztrok - Kate Hudson

Sztrok - Kate Winslet

Sztrok - Katie Holmes

Sztrok - Keira Knightley

Sztrok - Krista Allen  

Szrok - Rihanna

 

 

Ajndk Tletek! 2
Tartalom
 
Szabadidre

 

 

 

Kivg

Lgy Activ!

Rajzols segt

ABC - Kifest

llatok 1 - Kifest

llatok 2 - Kifest

Angyal - Kifest

Biblia - Kifest

Bogr, rovar - Kifest

Cica, kutya - Kifest

Cirkusz - Kifest

Csald - ember - Kifest

Dental - Kifest

Earth - Kifest

gitestek - Kifest

Egyiptom - Kifest

plet - Kifest

tel - Kifest

Fantasy - Kifest

Halloween - Kifest

Hsvt - Kifest

Japn - Kifest

Jrmvek - Kifest

Karcsony - Kifest

Kivg

Lgy Activ!

L - Kifest

Maci - Kifest

Madarak - Kifest

Mandala - Kifest

Mese figurk 1 - Kifest

Mese figurk 2 - Kifest

Mese figurk 3 - Kifest

Mese figurk 4 - Kifest

Mese figurk 5 - Kifest

Rajzols segt

sszehzgls - Kifest

Srkny, dino - Kifest

Sznes kpek - kicsi

Szlinap - Kifest

vegfests

vegfests - kicsi kpek

veg matrica kpek

Vegyes - Kifest

Virg - Kifest

Vzi llatok - Kifest

 
 
Vide: Csajok a fodrsznl s az ablakmos
 
ra
 
E-mail cm:

Feliratkozs
Leiratkozs
SgSg
 
rgp
 
Egrkvet
Az j egrkvet 
 
Virges
 
SMS-hirdetfal
 
Receptek
Receptek : Ftel 3.

Ftel 3.

  2004.05.24. 00:19

21 db

Tepsis pulykamell, gombval s sajttal

Hozzvalk:
kivert vkony pulykamell
,gomba ,sajt ,szendvicstr ,tejfl ,s, bors, petrezselyem, kakukkf, bazsalikom ,piros paprika
Elkszts:A kivert pulykamellett kevs olajon hirtelen megstm s enyhn fszerezem. A hst kivajazott tepsibe teszem, majd betertem az elre megprolt petrezselymes gombval. A trbl, tejflbl s paprikbl (+s) krzttett ksztek s evvel befedem a gombt. Mg egy rteg hst teszek ezek tetejre, majd vastagon befedem a sajttal. Hasznlhatok tbbfle sajtot is (pl. fstlt), gy sszetettebb lesz az z. 1/2 ra sts utn petrezselymes burgonyval tlalom. J tvgyat!



Mexiki csirke

Hozzvalk:
3 nagy csirke comb(als, fels egyben)
,chili szsz ,4 bors fszerkeverk ,pirosarany ,4-5 fej vrshagyma ,2-3 cikk fokhagyma ,
s, bors
Teht fussunk neki. 1. lpsben kb 10-15 dkg margarint felolvasztunk a serpenyben. Kzben felvgunk 2 vrshagymt, nem tl apr darabokra. A fokhaygmt is feldaraboljuk, j aprra. A combokat kifilzzk, g sokkal gyorsabban megf a husi. Ha van puszta zests csirknk az nagyon j, tesco-ban lehet venni, ha nincs az sem gz, lerom hoygan lehet csinlni otthon. Igaz gy kicsit macersabb a dolog, de nagyon finom. Ezt a recept vgn fejtem ki inkbb. Teht vegyk alapul, hogy van mr elksztett csirknk. Ha vaj megolvadt beletesszk a hagymt, megpirtjuk nem tl sokig persze, ppen csak egy kis szne legyen, aztn rdobjuk a hst. (filzve ugye) gyorsan lepirtjuk s mehet r a fokhagyma is. Ha ez is ksz ,akkor s, bors, pirosarany zls szerint, s a chili szszbl bven, j bven. Nem lehet elrontani.:-) Kevs vz is kell al, 1 dl kb. Forraljuk fel, aztn tegyk bele a maradk hagymt, amit mr karikra vgtunk kzben. Fed r s 10 perc mlva skubi, vagyis keverd
meg. Kicsit figyels a dolog, mert 10 percenknt nem rt rnzni, nehogy legjen. Ha kell a vizet ptoljuk klnben szenes csirkt kapunk. Ha tl sok vz kerl r utoljra semmi gond, mert a fedt leveszed, s gy fzd amg a levt el nem ftte. n wokban ksztettem, nagyon zletes szaftos husi. Rizzsel is finom, de kenyrrel vacsinak is nagyon j, kis cklval. s akkor jjjn a mexiki pipi otthon: Kevs olajba raksz 2 evkanl pirospaprikt, j sok borsot, ha lehet akkor nem az rlt vltozatot, hanem a 4 bors keverket. S, mehet bele egy ksi pirosarany is. Hagyma is mehet bele, de ez nem fontos. Ezt jl sszekevered, s a husit beleforgatod. Legalbb 30 perc pihen a htben.


Betyrpapriks

Hozzvalk:
4 szemlyre: 1000 g birkahs 1 nagy fej hagyma 1 kk. pirospaprika 1 zldpaprika 1 paradicsom 2 ek. Olaj vagy zsr 2 dl tejfl 1 kk. liszt 1,5 dl szraz vrsbor s

Elkszts:
A birkahst a faggytl s a hrtyktl megtiszttjuk, 2-3 cm-es kockkra vgjuk, szrkanlba tve leforrzzuk, lebltjk, alaposan lecsepegtetjk. A zsiradkon vegesre proljuk a megtiszttott, finomra vgott hagymt, megszrjuk a pirospaprikval, hozzadunk egy kevs vizet s mrskelt tzn, fed alatt addig proljuk, amg a hagyma teljesen szt nem f. Hozzadjuk a hst, a karikkra vgott zldpaprikt, a cikkekre vgott hmozott paradicsomot, zls szerint szzuk, alntjk a vrsbort s fed alatt puhra proljuk. A tejflben simra elkeverjk a lisztet, hozzntjk a paprikshoz s jl kiforraljuk. Ss vzben ftt burgonya illik hozz.(de nem szentsgtrs a galuska sem)


Borjjava kevert saltval

Hozzvalk:
4 szemlyre: 700 g borjdi, 100 g olaj, 40 g vaj, 30 g liszt, 4 dl joghurt, 400 g Rokfort, 2 db fejes salta, 1 csom jhagyma, 1 csom pirosretek, 1 db kgyuborka, 5 db paradicsom, 3 db zldpaprika, 1 csom metlhagyma, 1 csom petrezselyem, 1 citrom, s, 1 ev. francia mustr, 1 ek. olvaolaj, 1 evkanl cukor
Elkszts:
A felszeletelt, elksztett hsokat lisztbe mrtjuk s kevs felhevtett olajban mindkt oldalt pirosra stjk, s flretesszk. A megtiszttott saltaflket b vzben tbbszr megmossuk, egyenletes szeletekre vgjuk s kiss megszva htszekrnyben llni hagyjuk. A mustrt kevs cukorral, olvaolajjal, snidlinggel, petrezselyemmel kikeverjk, majd a hideg joghurtot hozzkeverjk s tetszs szerint zestjk. Ezt a mrtst a lehttt saltra ntjk s reszelt Rokfort sajttal megszrjuk, majd a hssal egytt tlaljuk.

Sertspecsenye palacsinta kntsben
Hozzvalk:
4 szemlyre: 1 szl srgarpa, 1 szl prhagyma, s, 150 ml tej, 100 g liszt, 3 tojs, 30 g vaj, 1 ek. aprtott petrezselyem, bors, 8 ek. olaj, 100 g darlt marhahs, 100 ml tejszn, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. aprtott turbolya, 2 db serts szzpecsenye, egyenknt kb. 400 g, 80 g zsemlemorzsa

Elkszts:
A tltelkhez megtiszttjuk s megmossuk a prhagymt s a srgarpt. Aprra vgva mindkettt ss forr vzben 2 percig blansrozzuk, majd leszrjk s lecsepegtetjk. A tejbl, 60 g lisztbl, 2 tojsbl, az olvasztott vajbl palacsintatsztt kevernk. Sval, borssal fszerezzk, majd a petrezselymet beleforgatva 30 percig pihentetjk. A masszbl 2 ek. olajon 4 palacsintt stnk. A darlt hst sszekeverjk a tejsznnel s az sszezzott fokhagymval. Beleforgatjuk a zldsget, a turbolyt s szzuk, borsozzuk. A hst lebltjk, felitatjuk rla a nedvessget s keresztben elvgva 2 ek. olajon kb. 7 perc alatt jl tstjk. A palacsintt megkenjk a tltelkkel, majd a kt oldalt behajtva becsomagoljuk a szzpecsenyt. Elbb lisztbe, majd felvert tojsba, vgl zsemlemorzsba forgatjuk s 4 ek. olajon kb. 3 perc alatt ropogsra stjk. zls szerint prolt kelkposztval krtjk.



Aszalt szilvval tlttt dagad
Hozzvalk:
4 szemlyre: 800 g sets dagad 600 g savany kposzta 1 doboz krszeletes anansz 3 savanyks alma 250 g aszalt szilva 2 fej vrshagyma 2 evkanl tejfl 4 dl hsleves 3 evkanl zsemlemorzsa 1 evkanl tkezsi bzakemnyt 1 evkanl olaj 1 teskanl vaj, margarin s, rlt bors 4 szem egsz bors 1 babrlevl 1 teskanl rlt fahj 1 tojs

Elkszts:
A dagadt felszrjuk, megmossuk, majd megtrljk. Sval s borssal kvl-bell bedrzsljk. A tltelkhez a megtiszttott almt kockra vgjuk. A beztatott aszalt szilvt lecspgtetjk, kimagozzuk s flbevgjuk. A alma- s a szilvadarabokat sszekeverjk a zsemlemorzsval, tojssal, majd sval rlt borssal s fahjjal fszerezzk. A masszt a felszrt dagadba tltjk. A nylst hstvel betzzk. A tlttt dagadt tepsibe fektetjk, s elmelegtett stben 200 fokon kb. 20 percig stjk. A vrshagymt ngyfel vgjuk s a babrlevllel egytt a hs mell dobjuk. Felntjk a levessel s kb. 1 rt stjk. Az ananszkonzervet lecspgtetjk, a levt felfogjuk. Az ananszt 4 karika kivtelvel felaprtjuk s kevs vajon vagy margarinon megpirtjuk. A felhevtett olajon nhny percig proljuk a kimosott savany kposztt, majd hozzadjuk a szemes borsot s felntjk az ananszl felvel. Kb. 20 perc prols utn hozzadjuk az ananszdarabokat is. Ha kell megszzuk! A hs
t kivesszk a tepsibl, s melegen tartjuk. A mrtshoz a pecsenyelevet tszrjk, majd besrtjk a tejflben csommentesre kevert tkezsi kemnytvel. A tlttt dagadt a gymlcss savany kposztval krtjk, s a flretett ananszkarikkkal, esetleg citromfvel dsztve tlaljuk.


Szentgyrgyhegyi Cssz pecsenye
Hozzvalk 4 szemlyre: 600 g serts szzpecsenye, 500 g vrshagyma, 50 g hsos szalonna, 100 g libazsr, s, kmnymag, 60 g cukor, rlt bors, 1 ek. balzsam ecet, 100 ml Szentgyrgyhegyi olaszrizling, 800 g burgonya, 2 db tojs, 40 g liszt, 150 g zsemlemorzsa, 250 ml tolaj, idny szerinti dsztsek.
Elkszts: Lehrtyzzuk a szzpecsenyt, rmkre szeleteljk, kiss megtgetjk, szzuk, borsozzuk, s mindkt oldalt a libazsrban ropogsra stjk. Melegen tartjuk. A libazsrban kipirtjuk a kockra vgott szalonnt, kiszedjk, s a zsrba lekaramelizljuk a cukrot a kmnnyel egytt. Kzben megtiszttjuk a vrshagymt, karikra szeleteljk, s a karamelizlt cukorban megproljuk, hozzadjuk a balzsamecetet, s az olaszrizlinget. Megkstoljuk, ha kell, szzuk, borsozzuk, s szksg szerint megcukrozzuk (hasonl az ze, mint a prolt kposztnak). Vigyzzunk, ne fzzk agyon, csak ropogsra proljuk! Az elkszlt prolt vrshagymra rtesszk a megsttt rmket lefedjk s a kret elkszlsig melegen tartjuk. Megtiszttjuk a burgonyt, karikra vgjuk, szzuk, lisztbe, felvert tojsba, zsemlemorzsba forgatjuk, majd kistjk a forr olajban. Konyhai trln lecsepegtetjk. Kvetkezik a tlals, elmelegtett tnyrt megdsztnk, a slt rmkre halmokba rhelyezzk a
prolt vrshagymt, megszrjuk a szalonna kockval, majd mell rakjuk a rntott burgonyt.


Trkonyos brny
Egy negyedrsz brny elejt tegyk fni kt liter ss vzbe. Mg f, ksztsnk hozz egytojsnyi zsrbl s egy nagy fakanl lisztbl szp, barnapiros rntst. Amikor a rnts legforrbb, ntsnk bele egy pohr hideg vizet, s azonnal fordtsuk a forr brnylbe. Tegynk bele egy j kvskanlnyi aprra vgott zld trkonylevelet s hat kanl borecetet. Fzzk fel t percig ezekkel is, tlalsig vegyk el a nagy melegrl. Pr kanl tejflt ntsnk bele, s mly tlban adjuk asztalra.


Tlttt borjszegy
Tegynk deszkra egy borjlapockt, melynek fels vkony brt a szln kezdve elbb kssel, majd bdogkanl nyelvel vlasszunk el a hstl, gyelve, hogy lehetleg kis nylst csinljunk, a tltelk betevse cljbl. Aztn ksztsnk bele tltelket a kvetkez mdon: hat kemnyre ftt tojst tegynk deszkra s vagdaljuk jl ssze, kt egsz zsemlyt ztassunk meg tejben. A tejet csavarjuk ki belle jl, s gyrjuk a zsemlyt ssze a tojssal, ksbb tegynk bele 12 deka jl sszevagdalt fehr szalonnt, s kt nyers tojst ssnk kz, majd tegynk st, egy kvskanl trt borsot s egy kvskanl apr petrezselyemlevelet. Ezeket gyrjuk mind jl ssze s tmjk bele a lapockba - a br al - szpen elsimtva, hogy az egsz hs felletre egyenlen jusson a tltelkbl. Azutn crnval varrjuk be ott, ahol megtltttk, s az egsz hst szzuk meg, tegyk tepsibe, majd zsrral kenjk be, sssk egy rig - a sajt levvel gyakran jl locsolva. Tlals eltt a crnt s a
hsban maradt csontokat knnyen ki lehet szedni, de e munka kzben gyeljnk r, hogy a tlttt hs szt ne roncsoldjk. Vgl gondosan szeleteljk fel, s hossz tlban adjuk asztalra tarhonyval vagy makarnival.

Pecsenyk


Zldsges pecsenye
Egy kil szp felsl szeletet tegynk lbasba egy kanl zsrral, sval s kt deci ecettel. Tegynk bele egy szl tiszta s karikra vgott srgarpt, petrezselyemgykeret, karalbt, zellert, egy f vrshagymt s nhny szem borsot. Azutn tegyk tûzre az ednyt, s fzzk, amg megpuhul. Ha a leve elf, mindig ptoljuk egy kevs hideg vzzel. Mikor a pecsenye mr j puha, tegynk a lbasba ngy darab nagy burgonyt, alaposan megtiszttva s karikra vgva, ntsnk re annyi vizet, hogy a burgonyt ellepje. Fedjk jra le, s kavars nlkl fzzk, mg a burgonya megpuhul s zsrja kivlik. E pecsenyt vgjuk szeletekre, s a zldsget s burgonyt sszekeverve adjuk mell. Igen zletes pecsenye.



Tejfls vagy Esterhzy-rostlyos
A pecsenynek val hst potyoljuk ki jl, szzuk be, s sssk meg hirtelen forr zsrban, de nem kell sok zsrt hasznlni, mert az kros. Ha megpirult a hs, ntsnk re hideg vizet, fedjk be, s puhtsuk meg. Elg puha lesz, ha pr kanl hideg vizet tesznk hozz. Mikor elkszlt, ntsnk re j savany tejflt. Vigyzni kell, nehogy sok levet eresszen! Egy kln kis ednybe tegynk kevs zsrt, s tegyk forrni. Ha flforrt, tegynk bele fl fej reszelt vrshagymt, s egy kshegyni vrs paprikt. Tlalskor a papriks zsrt ntsk a tejfls pecsenye tetejre, mert ezltal j klst nyer.



Marhapecsenye-gombc
Egy kil marhapecsenyt vagdaljunk fel nagyon aprra. Azalatt 10 deka rizskst ss s zsros vzben fzznk meg, s kihûtve tegyk a vagdalt pecsenyhez. Fûszerezzk egy kvskanl trt borssal, fl citromnak reszelt hjval s sval. Vagdaljunk mg bele 15 deka szp fehr szalonnt is. Miutn jl sszegyrtuk kt egsz nyers tojssal, formljunk belle tojsnyi nagysg gombcokat. Ha mindez kszen van, a deszkn kiss laptsuk meg ket, hogy knnyedn tslhessenek. Vgl nem igen sok, de forr zsrban sssk ki. A pecsenye levbe/zsrjba tejfl s citroml is tall, de tejfl nlkl is tlalhatjuk. Makarnival vagy tarhonyval krtsk.


Erdlyi tokny
Kt kil marhafelslt vagdaljunk egyenl, dinyi nagysg darabokra. Egy lbasba tegynk egy j nagy kanl zsrt forrni, s ha elg forr lett, rakjuk bele a megmosott pecsenyt, szzuk meg, majd fedjk be, s hagyjuk proldni egy j rig. Ha lesli a levt, egy kevs vizet ntsnk re, hogy ne piruljon meg a hs, de ne is fjjn b lben. Ha elg puha a pecsenye, de van rajta egy mertkanlnyi l, tegynk bele hat fej laskra vgott vrshagymt, azzal is sssk egy negyed rig, de egy cspp vizet sem szabad tbb re nteni, ha a hagyma mr benne van. Mikor piros lesz, s zsrig sl, de mg nem ropog a hs s a hagyma, akkor van kszen. Hossz tlban, tarhonyval krtve tlaljuk. Egsz Erdlyben ez a legkedveltebb slt hsok egyike. Juhhsbl s brnyhsbl is ppen gy kszl.



Vadtelek


Az zderk pcolva

Ha pcolni akarjuk az zhst, elbb szedjk le kssel a rajta lv kls, hrtyaszerû brt, tegyk tlba, s ntsk re a kvetkez mdon ksztett pclevet: egy egsz zderkhoz tegynk fazkba kt liter vizet, egy liter ecetet, kt bdogkanl st, egy nagy kanl borsot, hat babrlevelet, egy nagy fej vereshagymt s hat szem szegfûszeget. Ha ezeket egyv vegytettk, tegyk a tûzhz forrni, s miutn negyed rig fztk, azon forrn ntsk a tlban lv zhsra. Ezutn fedjk be, s tegyk hûvs helyre. Igy egy-kt, st tbb napig is eltarthatjuk a hst, de naponta ktszer mindenesetre meg kell forgatni a levben. Mr akkor is meg lehet stni, ha csak egy napig llott is a pcban, de ha csak lehetsges, tartsuk tovbb benne. Mikor a hst stni akarjuk, tegyk deszkra s e clra kszlt, acltûzbe vont, vkony szalonnaszeletekkel tûzdeljk meg vgig a gerinc mellett ngysorosan oldalt is. Miutn a hst szalonnval jl teletûzdeltk,
tegyk a tepsibe, s ntsnk re a pcbl egyliternyi, szitn tszûrt levet.
Tegyk be forr stbe egy rra slni, tbbszr meg kell locsolni. Ha a hs egy ra alatt sem lesz elg porhanyss, akkor tovbb sthetjk, de nagyon gyelni kell, nehogy szerfltt kiszrtsuk a pecsenyt. Egy tlba tegynk egy bdogkanl lisztet, 2 deci j savany tejflt. Habarjuk ezt ssze, s ntsk az zderk levbe. Pr percig forraljuk a levet a habarssal is. Vgl vagdaljuk fel az zderekat egy les vaskos kssel keresztbe gy, hogy a csont is kettvgassk minden szeletnl. Rakjuk hossz tlba, dsztsk citromszeletekkel, s a levt szûrjk a hs al. Igy lehet kszteni az zcombot s majdnem mindenfle ms vadhst is.



Nylpapriks
A nylpaprikshoz a nyl elejt lehet legjobban hasznlni. A nyl elejt vagdaljuk fel apr darabokba, s mossuk jl ki a vrtl. Egy lbasba tegynk egytojsnyi zsrt, amely ha forr, rakjunk bele kt fej aprra vgott vereshagymt s egy bdogkanl paprikt. A lbast fedjk be. Ha a levt elfvi, lehet re kavars kzben nhny kanl vizet is nteni. Msklnben hamar megpuhul gy a hs, de arra gyelni kell, hogy nemcsak zsrja, hanem egy kevs leve is legyen. Tlaljuk hossz tlban, s adjuk fel tarhonyval krtve.



Fcn slve
A fcnt mindenki a sltek legfinomabbiknak tartja. A rendes ksztse knnyû, de a
megszerzse, az mr nehezebb. A fcn fejt be kell paprral ktzni, s figyelni kell re, nehogy a tollat leforrzzuk rla. E madrnak csak a tbbi rszt kell forr vzbe gyorsan bemrtani, azutn meg kell kopasztani a tolltl ppen gy, mint ms szrnyasflt szoks.
Ha szp tisztra megtiszttottuk a fcnt, vegyk ki a belt is, s a zzt, mjt tegyk a szrnyba, mint a csirknl szoks. A megtiszttott fcnt szzzuk meg, s szalonnval
tûzdeljk meg szp sorban. Esetleg sts kzben egy kis vajjal is meg lehet locsolni, mert ezltal kellemesebb zt kap, de nem okvetlenl szksges. A stbe ttel eltt, a tollas fejet tbb- rendbeli paprba ktzzk be, nehogy a toll elgjen rajta, mert ez tlalsi dsznek val, s csak akkor lehet bszklkedni a fcnpecsenyvel, ha a toll a fejn rajta van tlalskor is. Mikor megslt, szp rendes darabokba vgjuk fel, s hossz tlban tlalva a fejet ki kell tntetni! Beftt gymlcst kell mell adni.



Vaddisznoldalas
A vaddisznoldalasbl mintegy ktkilnyit vegynk. Mg nyers llapotban fejtsk ki abordkat belle, szzuk meg, s hintsk be kevs trt borssal, azutn j szorosan,amennyire lehet, egy tekercsbe gngyltjk, s zsineggel ersen megktzzk. Az oldalason a brt is rajta kell hagyni, s szpen meg kell tiszttani. A tekercset olyan fazkba tegyk, amelyben ss vizes ecet vagy boros vz van. Ebbe az ecetes vzbe egy fej vereshagymt, nhny szem borsot, kt szem szegfûszeget, egy darab srgarpt, egy darab petrezselyemgykeret s kt babrlevelet tesznk. A l a hst lepje el egszen. A fazekat befdve, mindaddig fzzk, mg a hs teljesen megpuhult. Tlalsig meleg helyen legyen, mert lehetleg forrn szoks asztalra adni. Tlalskor szp vkony, szles szeletekre vgjuk. Krteni nem kell, hanem csszben knljunk mell tejfllel hgtott, meleg csipkebogylekvrt. Kln csszben adhatunk hozz j friss tejflt is, hogy ki-ki vlogasson a mrtalkban.


Kznsges tlttt kposzta
Egy gmblyû cserpfazekat flig kell tenni felvgott savanykposztval. Hat szemlyre vegynk fl kil sertshst, melyben kvr rsz is legyen. Vagdaljuk aprra, tegynk bele 12 deka rizskst, trt borsot s st, s ksztsnk belle a mr lert mdon tltelkeket. Ha kszen vagyunk, tegyk a fazkban lv aprkposzta kz, de puhn, mert klnben fzs kzben igen kidagad. ntsk tele vzzel, vagy ha savanybban szeretjk, kposztalvel. Ha vzzel ksztjk, st is tegynk bele. Mindenkor folytonos, de csendes tzn fzzk kt rn t, de kzben minden negyed rban rzzuk fel a fazkban, kavars nlkl. Leapadt levt folyton tltgetve fzzk, mg j puha lesz a kposzta, akkor ksztsnk neki j zsros rntst, ntsk kz, s ha felf ezzel is, vegyk le a tûzrl. Akr ngy napig is eltarthatjuk hideg helyen. Tlals eltt mindig megmelegtve, tejfllel vegytett sajt levvel tlaljuk. Lehet a tl tetejre hirtelen sttt sertskarmondlit vagy kolbszt i
s tenni, a tltelk kztt csinosan elrendezve.

Hssal sszerakott kposzta
Tegynk lbasba egy j nagy tojsnyi zsrt, s ha a zsr forr, tegynk bele minden
szemlyre egy nagy mark savanykposztt, szmtva annyit, amennyire szksgnk van. Egy pr kanl zsrt is ntsnk r, fedjk be, s egy fl rig prolva kavargassuk. Ezalatt tegynk deszkra egy kil - kvrrel vegyes - sertspecsenyt. Vagdaljuk a hst ssze, de nem tlsgosan aprra. Tegyk ezt is kevs forr zsrba, s tz percig proljuk, tegynk bele st s sok trt borsot, hogy a bors ze ne vesszen el. Egy msik lbasban proljunk zsros vzben negyed kil rizst. Mikor a rizsszemek puhk lesznek, vegyk le a tûzrl, s a hromfle anyagot felvltva, sorban rakjuk egy zsrral kikent lbasba, legalul kposztt, azutn kevs hst s rizskst, majd megint kposztt s hsos rizskst. Miutn mind beleraktuk, ntsnk a tetejre fl liter tejflt, fl liter des tejet s pr kanl olvasztott zsrt. Ha elksztettk, tegyk a lbast a stbe, fl rig hagyjuk pirulni, aztn tlalskor bortsuk ki egy tlba, s krthetjk fstlt kolbsszal vagy borjszelettel.

 

A gmbc
A disznnak tudvalevleg van kt nagy kerek bndje. Az egyik az, amelybe a brsajtot ksztik: ez vastag, hsos s nagy terjedelmû, a msik pedig vkony, fodros - kisebb s olyan lls, mint egy hlyagzacsk -, ebbe szoks a gmbct tlteni. Flliternyi vrt tegynk egy tlba, hintsnk bele kevs st, borsot s trt szegfûszeget. Kt fakanlnyi felforralt rizskst is tegynk a vrbe, ha van, egy kis csipet borsfûpelyvt is. Flkilnyi felforralt kvres hst vgjunk fel tojsnyi darabokra, s azt is tegyk a fûszeres vrbe. Jl sszekevervn tltsk ezt az anyagot a tisztra kimosott, gmbcnek val blbe, azutn kssk be ers fonallal a vgt s tegyk forr vzbe fl rig fni. Gondosan kell fzni, nehogy sok ideig fjn, klnben kihasad. Ha megftt, tegyk ki egy deszkra. Hûvs helyen elll egy htig is. Mikor hasznlni akarjuk, tegyk ktliternyi ss vzbe, majd flrai fzs utn ksztsnk hozz j tejfls habarst, tegyk a lbe,
melyet azonban kellen meg kell ecetezni. Tlalskor a gmbct vagdaljuk szp karikkba, tegyk mly tlba, s a tejfls levet ntsk r s adjuk az asztalra levesnek.
A gmbct lehet gy is asztalra adni, ha ss vzben jl megfzzk s karikkba vagdalva hossz tlban, sorban egyms flbe rakjuk, s frissen reszelt tormval bven beszrjuk. gy ksztve vacsorra els telnek igen alkalmas s j.


Tlttt kposzta  (valdi kolozsvri mdra)
Minden szemlyre szmtsunk kt tltelket, minden egyes tltelkhez egy kzpnagysg kposztalevelet. Nyron sokkal jobb a tlttt kposzta, amikor kovszos kposztbl kszthetjk. A kposztaleveleknek vgjuk vgig az ormjt, s tltsk meg a kvetkez tltelkkel: 6 szemlyre vegynk fl kil sovny marhapecsenyt s fl kil kvr sertshst, ezeket deszkn vagdaljuk jl ssze. Tegynk bele egy kvskanl trt borsot, st s 12 deka rizskst. Mindezt gyrjuk, vegytsk jl ssze, s akkor osszuk el a deszkn annyi csomcskba, ahny tltelket akarunk kszteni. A kposztaleveleket bal keznk tenyerre fektessk s a kzepre tegyk a tltelkcsomt, sodorjuk ssze a kposztalevelet, s a kt res vgt ujjunk hegyvel tmjk befel a hshoz. Igy lehet szilrd s csinos tltelket formlni. Ha a tltelkek mind kszen vannak, egy gmblyded cserpfazknak - mely ne legyen nagyobb tliteresnl - tegynk az aljra egy j nagy mark felvgott savany-kposztt. A tltelket rakjuk szp sorba a fazkba, s flbe jra tegynk apr kposztt, hogy a tltelket elfdje. Arra megint tegynk egy negyed kil sertsoldalast, negyed kil marhahsdagadt s egy pr liba- vagy pulykaaprlkot.
Ezeket jra fedjk be aprkposztval, mg a fazk tele lesz, akkor ntsnk r melegvizet. A kposztal azrt nem ajnlhat, mert igen savany. De ahol a nagyon savanykposztt szeretik, alkalmazhatjk a levt is r. Aztn csendes tzn fzzk kt rt,
minden negyed rban tltsk tele vzzel, s rzzuk fel a fazk flnl fogva, egy konyharuhval megfogva a forr fazekat, mert kanllal kavarni nem szabad. Ebbe egy csepp rntst sem szabad tenni. Ha jl megftt, kszen van. Egy htig is elll hideg helyen tartva, s minden melegts utn mg jobb s jobb lesz. Tlalni gy kell, hogy az
aprkposztt a tl aljra rakjuk, a tltelkeket pedig szpen, koszorban a tl szle fel, a hst meg felhalmozva a tl kzepre. A levbe tejflt habarunk. E habarst tlalskor ntsk r.

 

Minden nap jabb kp:

OOTZ.org - Ingyenes jtk ajnkrt

 

Cicnk: Arock

Ibolya oldala dvzllek a portlomon! Gyere mskor is ide!
 
Cicnk

Cicnk

Mindenfle idzetek!

Mindenfle idzetek! Katt ide!

 

 
Szavazz a portlomra!
 
Szavazz rm a X toplistn!
 
Reklmozza Ingyen Weboldalt ! Banner TOP 2004 - http://bannertop.reklam-csere.hu

 

Luna Toplistja... A legjobb weboldalak...

Ajndk ra Lady Luntl Puszika rte!


 
Ajndk Ledimtl Puszika rte!

 
 
 
Linkcsere
 

 


  

  



 

  

 

designmindenkilapjahu.gif 

lapcentrumnethubarbara.gi 

 

  

tndrmesk Mercdes

 

   

   

Bbemama banner

 

 

 

  

  

 

csibebabuci

//gportal.hu/portal/meselnektekcsorimama/image/gallery/1174635952.gif

DR ARACSI JZSEF CSALDI HONLAPJA     

DR ARACSI JZSEF CSALDI HONLAPJA  

BIRCSI, NKRL-NKNEK NEKED SZL!!!!     

 BIRCSI OLDALA, NKRL NKENEK!!

 HZIASSZONYOKNAK TLETEK, PRAKTIKK, HASZNOS LINKGYJTEMNYEK   

HZIASSZONYOK OLDALA: TLETEK, TANCSOK, HASZNOS LINKEK

 

Kp

Click for Budapest, Hungary Forecast 

 
 
Jtkok
 
Linkek
 

 


Chello 


 


 



 

 

TRY.HU
 
  
 

websas.hu 

MyStat - Az ingyenes webstatisztika

Szmllk
 
Google PageRank

Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU