Ftel 3.
2004.05.24. 00:19
Tepsis pulykamell, gombval s sajttal
Hozzvalk: kivert vkony pulykamell ,gomba ,sajt ,szendvicstr ,tejfl ,s, bors, petrezselyem, kakukkf, bazsalikom ,piros paprika Elkszts:A kivert pulykamellett kevs olajon hirtelen megstm s enyhn fszerezem. A hst kivajazott tepsibe teszem, majd betertem az elre megprolt petrezselymes gombval. A trbl, tejflbl s paprikbl (+s) krzttett ksztek s evvel befedem a gombt. Mg egy rteg hst teszek ezek tetejre, majd vastagon befedem a sajttal. Hasznlhatok tbbfle sajtot is (pl. fstlt), gy sszetettebb lesz az z. 1/2 ra sts utn petrezselymes burgonyval tlalom. J tvgyat!
Mexiki csirke
Hozzvalk: 3 nagy csirke comb(als, fels egyben) ,chili szsz ,4 bors fszerkeverk ,pirosarany ,4-5 fej vrshagyma ,2-3 cikk fokhagyma ,s, bors Teht fussunk neki. 1. lpsben kb 10-15 dkg margarint felolvasztunk a serpenyben. Kzben felvgunk 2 vrshagymt, nem tl apr darabokra. A fokhaygmt is feldaraboljuk, j aprra. A combokat kifilzzk, g sokkal gyorsabban megf a husi. Ha van puszta zests csirknk az nagyon j, tesco-ban lehet venni, ha nincs az sem gz, lerom hoygan lehet csinlni otthon. Igaz gy kicsit macersabb a dolog, de nagyon finom. Ezt a recept vgn fejtem ki inkbb. Teht vegyk alapul, hogy van mr elksztett csirknk. Ha vaj megolvadt beletesszk a hagymt, megpirtjuk nem tl sokig persze, ppen csak egy kis szne legyen, aztn rdobjuk a hst. (filzve ugye) gyorsan lepirtjuk s mehet r a fokhagyma is. Ha ez is ksz ,akkor s, bors, pirosarany zls szerint, s a chili szszbl bven, j bven. Nem lehet elrontani.:-) Kevs vz is kell al, 1 dl kb. Forraljuk fel, aztn tegyk bele a maradk hagymt, amit mr karikra vgtunk kzben. Fed r s 10 perc mlva skubi, vagyis keverd meg. Kicsit figyels a dolog, mert 10 percenknt nem rt rnzni, nehogy legjen. Ha kell a vizet ptoljuk klnben szenes csirkt kapunk. Ha tl sok vz kerl r utoljra semmi gond, mert a fedt leveszed, s gy fzd amg a levt el nem ftte. n wokban ksztettem, nagyon zletes szaftos husi. Rizzsel is finom, de kenyrrel vacsinak is nagyon j, kis cklval. s akkor jjjn a mexiki pipi otthon: Kevs olajba raksz 2 evkanl pirospaprikt, j sok borsot, ha lehet akkor nem az rlt vltozatot, hanem a 4 bors keverket. S, mehet bele egy ksi pirosarany is. Hagyma is mehet bele, de ez nem fontos. Ezt jl sszekevered, s a husit beleforgatod. Legalbb 30 perc pihen a htben.
Betyrpapriks
Hozzvalk: 4 szemlyre: 1000 g birkahs 1 nagy fej hagyma 1 kk. pirospaprika 1 zldpaprika 1 paradicsom 2 ek. Olaj vagy zsr 2 dl tejfl 1 kk. liszt 1,5 dl szraz vrsbor s
Elkszts: A birkahst a faggytl s a hrtyktl megtiszttjuk, 2-3 cm-es kockkra vgjuk, szrkanlba tve leforrzzuk, lebltjk, alaposan lecsepegtetjk. A zsiradkon vegesre proljuk a megtiszttott, finomra vgott hagymt, megszrjuk a pirospaprikval, hozzadunk egy kevs vizet s mrskelt tzn, fed alatt addig proljuk, amg a hagyma teljesen szt nem f. Hozzadjuk a hst, a karikkra vgott zldpaprikt, a cikkekre vgott hmozott paradicsomot, zls szerint szzuk, alntjk a vrsbort s fed alatt puhra proljuk. A tejflben simra elkeverjk a lisztet, hozzntjk a paprikshoz s jl kiforraljuk. Ss vzben ftt burgonya illik hozz.(de nem szentsgtrs a galuska sem)
Borjjava kevert saltval
Hozzvalk: 4 szemlyre: 700 g borjdi, 100 g olaj, 40 g vaj, 30 g liszt, 4 dl joghurt, 400 g Rokfort, 2 db fejes salta, 1 csom jhagyma, 1 csom pirosretek, 1 db kgyuborka, 5 db paradicsom, 3 db zldpaprika, 1 csom metlhagyma, 1 csom petrezselyem, 1 citrom, s, 1 ev. francia mustr, 1 ek. olvaolaj, 1 evkanl cukor Elkszts: A felszeletelt, elksztett hsokat lisztbe mrtjuk s kevs felhevtett olajban mindkt oldalt pirosra stjk, s flretesszk. A megtiszttott saltaflket b vzben tbbszr megmossuk, egyenletes szeletekre vgjuk s kiss megszva htszekrnyben llni hagyjuk. A mustrt kevs cukorral, olvaolajjal, snidlinggel, petrezselyemmel kikeverjk, majd a hideg joghurtot hozzkeverjk s tetszs szerint zestjk. Ezt a mrtst a lehttt saltra ntjk s reszelt Rokfort sajttal megszrjuk, majd a hssal egytt tlaljuk.
Sertspecsenye palacsinta kntsben Hozzvalk: 4 szemlyre: 1 szl srgarpa, 1 szl prhagyma, s, 150 ml tej, 100 g liszt, 3 tojs, 30 g vaj, 1 ek. aprtott petrezselyem, bors, 8 ek. olaj, 100 g darlt marhahs, 100 ml tejszn, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. aprtott turbolya, 2 db serts szzpecsenye, egyenknt kb. 400 g, 80 g zsemlemorzsa
Elkszts: A tltelkhez megtiszttjuk s megmossuk a prhagymt s a srgarpt. Aprra vgva mindkettt ss forr vzben 2 percig blansrozzuk, majd leszrjk s lecsepegtetjk. A tejbl, 60 g lisztbl, 2 tojsbl, az olvasztott vajbl palacsintatsztt kevernk. Sval, borssal fszerezzk, majd a petrezselymet beleforgatva 30 percig pihentetjk. A masszbl 2 ek. olajon 4 palacsintt stnk. A darlt hst sszekeverjk a tejsznnel s az sszezzott fokhagymval. Beleforgatjuk a zldsget, a turbolyt s szzuk, borsozzuk. A hst lebltjk, felitatjuk rla a nedvessget s keresztben elvgva 2 ek. olajon kb. 7 perc alatt jl tstjk. A palacsintt megkenjk a tltelkkel, majd a kt oldalt behajtva becsomagoljuk a szzpecsenyt. Elbb lisztbe, majd felvert tojsba, vgl zsemlemorzsba forgatjuk s 4 ek. olajon kb. 3 perc alatt ropogsra stjk. zls szerint prolt kelkposztval krtjk.
Aszalt szilvval tlttt dagad Hozzvalk: 4 szemlyre: 800 g sets dagad 600 g savany kposzta 1 doboz krszeletes anansz 3 savanyks alma 250 g aszalt szilva 2 fej vrshagyma 2 evkanl tejfl 4 dl hsleves 3 evkanl zsemlemorzsa 1 evkanl tkezsi bzakemnyt 1 evkanl olaj 1 teskanl vaj, margarin s, rlt bors 4 szem egsz bors 1 babrlevl 1 teskanl rlt fahj 1 tojs
Elkszts: A dagadt felszrjuk, megmossuk, majd megtrljk. Sval s borssal kvl-bell bedrzsljk. A tltelkhez a megtiszttott almt kockra vgjuk. A beztatott aszalt szilvt lecspgtetjk, kimagozzuk s flbevgjuk. A alma- s a szilvadarabokat sszekeverjk a zsemlemorzsval, tojssal, majd sval rlt borssal s fahjjal fszerezzk. A masszt a felszrt dagadba tltjk. A nylst hstvel betzzk. A tlttt dagadt tepsibe fektetjk, s elmelegtett stben 200 fokon kb. 20 percig stjk. A vrshagymt ngyfel vgjuk s a babrlevllel egytt a hs mell dobjuk. Felntjk a levessel s kb. 1 rt stjk. Az ananszkonzervet lecspgtetjk, a levt felfogjuk. Az ananszt 4 karika kivtelvel felaprtjuk s kevs vajon vagy margarinon megpirtjuk. A felhevtett olajon nhny percig proljuk a kimosott savany kposztt, majd hozzadjuk a szemes borsot s felntjk az ananszl felvel. Kb. 20 perc prols utn hozzadjuk az ananszdarabokat is. Ha kell megszzuk! A hs t kivesszk a tepsibl, s melegen tartjuk. A mrtshoz a pecsenyelevet tszrjk, majd besrtjk a tejflben csommentesre kevert tkezsi kemnytvel. A tlttt dagadt a gymlcss savany kposztval krtjk, s a flretett ananszkarikkkal, esetleg citromfvel dsztve tlaljuk.
Szentgyrgyhegyi Cssz pecsenye Hozzvalk 4 szemlyre: 600 g serts szzpecsenye, 500 g vrshagyma, 50 g hsos szalonna, 100 g libazsr, s, kmnymag, 60 g cukor, rlt bors, 1 ek. balzsam ecet, 100 ml Szentgyrgyhegyi olaszrizling, 800 g burgonya, 2 db tojs, 40 g liszt, 150 g zsemlemorzsa, 250 ml tolaj, idny szerinti dsztsek. Elkszts: Lehrtyzzuk a szzpecsenyt, rmkre szeleteljk, kiss megtgetjk, szzuk, borsozzuk, s mindkt oldalt a libazsrban ropogsra stjk. Melegen tartjuk. A libazsrban kipirtjuk a kockra vgott szalonnt, kiszedjk, s a zsrba lekaramelizljuk a cukrot a kmnnyel egytt. Kzben megtiszttjuk a vrshagymt, karikra szeleteljk, s a karamelizlt cukorban megproljuk, hozzadjuk a balzsamecetet, s az olaszrizlinget. Megkstoljuk, ha kell, szzuk, borsozzuk, s szksg szerint megcukrozzuk (hasonl az ze, mint a prolt kposztnak). Vigyzzunk, ne fzzk agyon, csak ropogsra proljuk! Az elkszlt prolt vrshagymra rtesszk a megsttt rmket lefedjk s a kret elkszlsig melegen tartjuk. Megtiszttjuk a burgonyt, karikra vgjuk, szzuk, lisztbe, felvert tojsba, zsemlemorzsba forgatjuk, majd kistjk a forr olajban. Konyhai trln lecsepegtetjk. Kvetkezik a tlals, elmelegtett tnyrt megdsztnk, a slt rmkre halmokba rhelyezzk a prolt vrshagymt, megszrjuk a szalonna kockval, majd mell rakjuk a rntott burgonyt.
Trkonyos brny Egy negyedrsz brny elejt tegyk fni kt liter ss vzbe. Mg f, ksztsnk hozz egytojsnyi zsrbl s egy nagy fakanl lisztbl szp, barnapiros rntst. Amikor a rnts legforrbb, ntsnk bele egy pohr hideg vizet, s azonnal fordtsuk a forr brnylbe. Tegynk bele egy j kvskanlnyi aprra vgott zld trkonylevelet s hat kanl borecetet. Fzzk fel t percig ezekkel is, tlalsig vegyk el a nagy melegrl. Pr kanl tejflt ntsnk bele, s mly tlban adjuk asztalra.
Tlttt borjszegy Tegynk deszkra egy borjlapockt, melynek fels vkony brt a szln kezdve elbb kssel, majd bdogkanl nyelvel vlasszunk el a hstl, gyelve, hogy lehetleg kis nylst csinljunk, a tltelk betevse cljbl. Aztn ksztsnk bele tltelket a kvetkez mdon: hat kemnyre ftt tojst tegynk deszkra s vagdaljuk jl ssze, kt egsz zsemlyt ztassunk meg tejben. A tejet csavarjuk ki belle jl, s gyrjuk a zsemlyt ssze a tojssal, ksbb tegynk bele 12 deka jl sszevagdalt fehr szalonnt, s kt nyers tojst ssnk kz, majd tegynk st, egy kvskanl trt borsot s egy kvskanl apr petrezselyemlevelet. Ezeket gyrjuk mind jl ssze s tmjk bele a lapockba - a br al - szpen elsimtva, hogy az egsz hs felletre egyenlen jusson a tltelkbl. Azutn crnval varrjuk be ott, ahol megtltttk, s az egsz hst szzuk meg, tegyk tepsibe, majd zsrral kenjk be, sssk egy rig - a sajt levvel gyakran jl locsolva. Tlals eltt a crnt s a hsban maradt csontokat knnyen ki lehet szedni, de e munka kzben gyeljnk r, hogy a tlttt hs szt ne roncsoldjk. Vgl gondosan szeleteljk fel, s hossz tlban adjuk asztalra tarhonyval vagy makarnival.
Pecsenyk
Zldsges pecsenye Egy kil szp felsl szeletet tegynk lbasba egy kanl zsrral, sval s kt deci ecettel. Tegynk bele egy szl tiszta s karikra vgott srgarpt, petrezselyemgykeret, karalbt, zellert, egy f vrshagymt s nhny szem borsot. Azutn tegyk tûzre az ednyt, s fzzk, amg megpuhul. Ha a leve elf, mindig ptoljuk egy kevs hideg vzzel. Mikor a pecsenye mr j puha, tegynk a lbasba ngy darab nagy burgonyt, alaposan megtiszttva s karikra vgva, ntsnk re annyi vizet, hogy a burgonyt ellepje. Fedjk jra le, s kavars nlkl fzzk, mg a burgonya megpuhul s zsrja kivlik. E pecsenyt vgjuk szeletekre, s a zldsget s burgonyt sszekeverve adjuk mell. Igen zletes pecsenye.
Tejfls vagy Esterhzy-rostlyos A pecsenynek val hst potyoljuk ki jl, szzuk be, s sssk meg hirtelen forr zsrban, de nem kell sok zsrt hasznlni, mert az kros. Ha megpirult a hs, ntsnk re hideg vizet, fedjk be, s puhtsuk meg. Elg puha lesz, ha pr kanl hideg vizet tesznk hozz. Mikor elkszlt, ntsnk re j savany tejflt. Vigyzni kell, nehogy sok levet eresszen! Egy kln kis ednybe tegynk kevs zsrt, s tegyk forrni. Ha flforrt, tegynk bele fl fej reszelt vrshagymt, s egy kshegyni vrs paprikt. Tlalskor a papriks zsrt ntsk a tejfls pecsenye tetejre, mert ezltal j klst nyer.
Marhapecsenye-gombc Egy kil marhapecsenyt vagdaljunk fel nagyon aprra. Azalatt 10 deka rizskst ss s zsros vzben fzznk meg, s kihûtve tegyk a vagdalt pecsenyhez. Fûszerezzk egy kvskanl trt borssal, fl citromnak reszelt hjval s sval. Vagdaljunk mg bele 15 deka szp fehr szalonnt is. Miutn jl sszegyrtuk kt egsz nyers tojssal, formljunk belle tojsnyi nagysg gombcokat. Ha mindez kszen van, a deszkn kiss laptsuk meg ket, hogy knnyedn tslhessenek. Vgl nem igen sok, de forr zsrban sssk ki. A pecsenye levbe/zsrjba tejfl s citroml is tall, de tejfl nlkl is tlalhatjuk. Makarnival vagy tarhonyval krtsk.
Erdlyi tokny Kt kil marhafelslt vagdaljunk egyenl, dinyi nagysg darabokra. Egy lbasba tegynk egy j nagy kanl zsrt forrni, s ha elg forr lett, rakjuk bele a megmosott pecsenyt, szzuk meg, majd fedjk be, s hagyjuk proldni egy j rig. Ha lesli a levt, egy kevs vizet ntsnk re, hogy ne piruljon meg a hs, de ne is fjjn b lben. Ha elg puha a pecsenye, de van rajta egy mertkanlnyi l, tegynk bele hat fej laskra vgott vrshagymt, azzal is sssk egy negyed rig, de egy cspp vizet sem szabad tbb re nteni, ha a hagyma mr benne van. Mikor piros lesz, s zsrig sl, de mg nem ropog a hs s a hagyma, akkor van kszen. Hossz tlban, tarhonyval krtve tlaljuk. Egsz Erdlyben ez a legkedveltebb slt hsok egyike. Juhhsbl s brnyhsbl is ppen gy kszl.
Vadtelek
Az zderk pcolva
Ha pcolni akarjuk az zhst, elbb szedjk le kssel a rajta lv kls, hrtyaszerû brt, tegyk tlba, s ntsk re a kvetkez mdon ksztett pclevet: egy egsz zderkhoz tegynk fazkba kt liter vizet, egy liter ecetet, kt bdogkanl st, egy nagy kanl borsot, hat babrlevelet, egy nagy fej vereshagymt s hat szem szegfûszeget. Ha ezeket egyv vegytettk, tegyk a tûzhz forrni, s miutn negyed rig fztk, azon forrn ntsk a tlban lv zhsra. Ezutn fedjk be, s tegyk hûvs helyre. Igy egy-kt, st tbb napig is eltarthatjuk a hst, de naponta ktszer mindenesetre meg kell forgatni a levben. Mr akkor is meg lehet stni, ha csak egy napig llott is a pcban, de ha csak lehetsges, tartsuk tovbb benne. Mikor a hst stni akarjuk, tegyk deszkra s e clra kszlt, acltûzbe vont, vkony szalonnaszeletekkel tûzdeljk meg vgig a gerinc mellett ngysorosan oldalt is. Miutn a hst szalonnval jl teletûzdeltk, tegyk a tepsibe, s ntsnk re a pcbl egyliternyi, szitn tszûrt levet. Tegyk be forr stbe egy rra slni, tbbszr meg kell locsolni. Ha a hs egy ra alatt sem lesz elg porhanyss, akkor tovbb sthetjk, de nagyon gyelni kell, nehogy szerfltt kiszrtsuk a pecsenyt. Egy tlba tegynk egy bdogkanl lisztet, 2 deci j savany tejflt. Habarjuk ezt ssze, s ntsk az zderk levbe. Pr percig forraljuk a levet a habarssal is. Vgl vagdaljuk fel az zderekat egy les vaskos kssel keresztbe gy, hogy a csont is kettvgassk minden szeletnl. Rakjuk hossz tlba, dsztsk citromszeletekkel, s a levt szûrjk a hs al. Igy lehet kszteni az zcombot s majdnem mindenfle ms vadhst is.
Nylpapriks A nylpaprikshoz a nyl elejt lehet legjobban hasznlni. A nyl elejt vagdaljuk fel apr darabokba, s mossuk jl ki a vrtl. Egy lbasba tegynk egytojsnyi zsrt, amely ha forr, rakjunk bele kt fej aprra vgott vereshagymt s egy bdogkanl paprikt. A lbast fedjk be. Ha a levt elfvi, lehet re kavars kzben nhny kanl vizet is nteni. Msklnben hamar megpuhul gy a hs, de arra gyelni kell, hogy nemcsak zsrja, hanem egy kevs leve is legyen. Tlaljuk hossz tlban, s adjuk fel tarhonyval krtve.
Fcn slve A fcnt mindenki a sltek legfinomabbiknak tartja. A rendes ksztse knnyû, de a megszerzse, az mr nehezebb. A fcn fejt be kell paprral ktzni, s figyelni kell re, nehogy a tollat leforrzzuk rla. E madrnak csak a tbbi rszt kell forr vzbe gyorsan bemrtani, azutn meg kell kopasztani a tolltl ppen gy, mint ms szrnyasflt szoks. Ha szp tisztra megtiszttottuk a fcnt, vegyk ki a belt is, s a zzt, mjt tegyk a szrnyba, mint a csirknl szoks. A megtiszttott fcnt szzzuk meg, s szalonnval tûzdeljk meg szp sorban. Esetleg sts kzben egy kis vajjal is meg lehet locsolni, mert ezltal kellemesebb zt kap, de nem okvetlenl szksges. A stbe ttel eltt, a tollas fejet tbb- rendbeli paprba ktzzk be, nehogy a toll elgjen rajta, mert ez tlalsi dsznek val, s csak akkor lehet bszklkedni a fcnpecsenyvel, ha a toll a fejn rajta van tlalskor is. Mikor megslt, szp rendes darabokba vgjuk fel, s hossz tlban tlalva a fejet ki kell tntetni! Beftt gymlcst kell mell adni.
Vaddisznoldalas A vaddisznoldalasbl mintegy ktkilnyit vegynk. Mg nyers llapotban fejtsk ki abordkat belle, szzuk meg, s hintsk be kevs trt borssal, azutn j szorosan,amennyire lehet, egy tekercsbe gngyltjk, s zsineggel ersen megktzzk. Az oldalason a brt is rajta kell hagyni, s szpen meg kell tiszttani. A tekercset olyan fazkba tegyk, amelyben ss vizes ecet vagy boros vz van. Ebbe az ecetes vzbe egy fej vereshagymt, nhny szem borsot, kt szem szegfûszeget, egy darab srgarpt, egy darab petrezselyemgykeret s kt babrlevelet tesznk. A l a hst lepje el egszen. A fazekat befdve, mindaddig fzzk, mg a hs teljesen megpuhult. Tlalsig meleg helyen legyen, mert lehetleg forrn szoks asztalra adni. Tlalskor szp vkony, szles szeletekre vgjuk. Krteni nem kell, hanem csszben knljunk mell tejfllel hgtott, meleg csipkebogylekvrt. Kln csszben adhatunk hozz j friss tejflt is, hogy ki-ki vlogasson a mrtalkban.
Kznsges tlttt kposzta Egy gmblyû cserpfazekat flig kell tenni felvgott savanykposztval. Hat szemlyre vegynk fl kil sertshst, melyben kvr rsz is legyen. Vagdaljuk aprra, tegynk bele 12 deka rizskst, trt borsot s st, s ksztsnk belle a mr lert mdon tltelkeket. Ha kszen vagyunk, tegyk a fazkban lv aprkposzta kz, de puhn, mert klnben fzs kzben igen kidagad. ntsk tele vzzel, vagy ha savanybban szeretjk, kposztalvel. Ha vzzel ksztjk, st is tegynk bele. Mindenkor folytonos, de csendes tzn fzzk kt rn t, de kzben minden negyed rban rzzuk fel a fazkban, kavars nlkl. Leapadt levt folyton tltgetve fzzk, mg j puha lesz a kposzta, akkor ksztsnk neki j zsros rntst, ntsk kz, s ha felf ezzel is, vegyk le a tûzrl. Akr ngy napig is eltarthatjuk hideg helyen. Tlals eltt mindig megmelegtve, tejfllel vegytett sajt levvel tlaljuk. Lehet a tl tetejre hirtelen sttt sertskarmondlit vagy kolbszt i s tenni, a tltelk kztt csinosan elrendezve.
Hssal sszerakott kposzta Tegynk lbasba egy j nagy tojsnyi zsrt, s ha a zsr forr, tegynk bele minden szemlyre egy nagy mark savanykposztt, szmtva annyit, amennyire szksgnk van. Egy pr kanl zsrt is ntsnk r, fedjk be, s egy fl rig prolva kavargassuk. Ezalatt tegynk deszkra egy kil - kvrrel vegyes - sertspecsenyt. Vagdaljuk a hst ssze, de nem tlsgosan aprra. Tegyk ezt is kevs forr zsrba, s tz percig proljuk, tegynk bele st s sok trt borsot, hogy a bors ze ne vesszen el. Egy msik lbasban proljunk zsros vzben negyed kil rizst. Mikor a rizsszemek puhk lesznek, vegyk le a tûzrl, s a hromfle anyagot felvltva, sorban rakjuk egy zsrral kikent lbasba, legalul kposztt, azutn kevs hst s rizskst, majd megint kposztt s hsos rizskst. Miutn mind beleraktuk, ntsnk a tetejre fl liter tejflt, fl liter des tejet s pr kanl olvasztott zsrt. Ha elksztettk, tegyk a lbast a stbe, fl rig hagyjuk pirulni, aztn tlalskor bortsuk ki egy tlba, s krthetjk fstlt kolbsszal vagy borjszelettel.
A gmbc A disznnak tudvalevleg van kt nagy kerek bndje. Az egyik az, amelybe a brsajtot ksztik: ez vastag, hsos s nagy terjedelmû, a msik pedig vkony, fodros - kisebb s olyan lls, mint egy hlyagzacsk -, ebbe szoks a gmbct tlteni. Flliternyi vrt tegynk egy tlba, hintsnk bele kevs st, borsot s trt szegfûszeget. Kt fakanlnyi felforralt rizskst is tegynk a vrbe, ha van, egy kis csipet borsfûpelyvt is. Flkilnyi felforralt kvres hst vgjunk fel tojsnyi darabokra, s azt is tegyk a fûszeres vrbe. Jl sszekevervn tltsk ezt az anyagot a tisztra kimosott, gmbcnek val blbe, azutn kssk be ers fonallal a vgt s tegyk forr vzbe fl rig fni. Gondosan kell fzni, nehogy sok ideig fjn, klnben kihasad. Ha megftt, tegyk ki egy deszkra. Hûvs helyen elll egy htig is. Mikor hasznlni akarjuk, tegyk ktliternyi ss vzbe, majd flrai fzs utn ksztsnk hozz j tejfls habarst, tegyk a lbe, melyet azonban kellen meg kell ecetezni. Tlalskor a gmbct vagdaljuk szp karikkba, tegyk mly tlba, s a tejfls levet ntsk r s adjuk az asztalra levesnek. A gmbct lehet gy is asztalra adni, ha ss vzben jl megfzzk s karikkba vagdalva hossz tlban, sorban egyms flbe rakjuk, s frissen reszelt tormval bven beszrjuk. gy ksztve vacsorra els telnek igen alkalmas s j.
Tlttt kposzta (valdi kolozsvri mdra) Minden szemlyre szmtsunk kt tltelket, minden egyes tltelkhez egy kzpnagysg kposztalevelet. Nyron sokkal jobb a tlttt kposzta, amikor kovszos kposztbl kszthetjk. A kposztaleveleknek vgjuk vgig az ormjt, s tltsk meg a kvetkez tltelkkel: 6 szemlyre vegynk fl kil sovny marhapecsenyt s fl kil kvr sertshst, ezeket deszkn vagdaljuk jl ssze. Tegynk bele egy kvskanl trt borsot, st s 12 deka rizskst. Mindezt gyrjuk, vegytsk jl ssze, s akkor osszuk el a deszkn annyi csomcskba, ahny tltelket akarunk kszteni. A kposztaleveleket bal keznk tenyerre fektessk s a kzepre tegyk a tltelkcsomt, sodorjuk ssze a kposztalevelet, s a kt res vgt ujjunk hegyvel tmjk befel a hshoz. Igy lehet szilrd s csinos tltelket formlni. Ha a tltelkek mind kszen vannak, egy gmblyded cserpfazknak - mely ne legyen nagyobb tliteresnl - tegynk az aljra egy j nagy mark felvgott savany-kposztt. A tltelket rakjuk szp sorba a fazkba, s flbe jra tegynk apr kposztt, hogy a tltelket elfdje. Arra megint tegynk egy negyed kil sertsoldalast, negyed kil marhahsdagadt s egy pr liba- vagy pulykaaprlkot. Ezeket jra fedjk be aprkposztval, mg a fazk tele lesz, akkor ntsnk r melegvizet. A kposztal azrt nem ajnlhat, mert igen savany. De ahol a nagyon savanykposztt szeretik, alkalmazhatjk a levt is r. Aztn csendes tzn fzzk kt rt, minden negyed rban tltsk tele vzzel, s rzzuk fel a fazk flnl fogva, egy konyharuhval megfogva a forr fazekat, mert kanllal kavarni nem szabad. Ebbe egy csepp rntst sem szabad tenni. Ha jl megftt, kszen van. Egy htig is elll hideg helyen tartva, s minden melegts utn mg jobb s jobb lesz. Tlalni gy kell, hogy az aprkposztt a tl aljra rakjuk, a tltelkeket pedig szpen, koszorban a tl szle fel, a hst meg felhalmozva a tl kzepre. A levbe tejflt habarunk. E habarst tlalskor ntsk r.
|