Ftel 2.
2004.05.24. 00:01
Slt libacomb
Hozzvalk: 4 db libacomb, (vagy 2 comb s a brs mell), 10 dkg fstlt marhaszegy, 1 narancs leve, s. A tepsit kirakjuk a szeletekre vgott fstlt szeggyel, rtesszk a combokat, megszzuk, s a narancs levvel lentjk. Flival letakarva lass tzn stjk. Amikor puha, levesszk a flit, s ropogsra stjk. Trt krumplival, prolt kposztval, almakompttal tlaljuk.
Libatepert
Hozzvalk: 1 liba brs hja, kevs vz. A liba brt vatosan lefejtjk a hsrl (ltalban a mellrl s a htrl), 2x2 cm-es kockkra vgjuk, majd fazkba rakjuk. Annyi vizet ntnk hozz, hogy ppen ellepje, s mrskelt tzn, nha megkeverve, fzzk. Mire a vz elprolog, a tepert szp srga lesz. Mg nhny percig stjk, majd egy csepp vizet ntnk a zsrba, s rszortjuk a fazk fedelt. Ettl lesz a tepert ropogs. Leszrjk, majd a zsrt vegbe ntjk.
Aszaltszilvs-dis pulykamell
Hozzvalk: 4-6 szelet pulykamell fil, fl cssze mag nlkli aszalt szilva, 3 evkanl durvra vgott di, 3 kanl morzsa, l tojs, s, kevs fahj, 2 kanl olaj, 1 kanl mz. A pulykamellet kiverjk s megszzuk. Az aszalt szilvbl, dibl, morzsbl, tojsbl s fszerekbl tltelket ksztnk. Arnyosan sztosztjuk, s a szeletek kzepre kenjk. Tekercset gngyltnk a hsbl, flia-tepsiben egyms mell fektetjk ket, majd mzes olajjal megkenve mrskelt stben pirosra stjk.
Tejszines szzpecsenye tavaszi zldsgekkel
Hozzvalk: 4 szemlyre: 250 g konyhaksz rizs, s, 1 cs. zldhagyma, 1 cs. zsenge srgarpa, 1 narancs, 1 gerezd fokhagyma, 3 ek. olvaolaj, 600 g serts szzpecsenye, 50 ml hsleves, rlt bors, 1 ek. Sherry, 100 ml tejszn, 1 ek. zldbors, 2 ek. aprtott petrezselyem
Elkszts: A rizst megfzzk, a zldhagymt lebltjk, megtiszttjuk s darabokra vgjuk. A srgarpt megmossuk, megtiszttjuk, kevs zldet rajta hagyunk. A narancsot forr vzben megmossuk, s szrazra drzsljk. Lereszeljk a hjt s kiprseljk a levt. A megtiszttott fokhagymt sszezzzuk. A narancs hjt sszekeverjk a fokhagymval, a borssal s 2 ek. olajjal. A hst lebltjk, letrljk a nedvessgt s megkenjk a pclvel. A serpenyben felhevtett 1 ek. olajon megpirtjuk a hst, felntjk 125 ml vzzel s a hst 10 percig rleljk benne. A levesben ropogsra fzzk a srgarpt, hozzadjuk a zldhagymt, felforrstjuk, majd zestjk. A hst kivesszk a serpenybl s melegen tartjuk. A Sherryt, a narancs levt s a tejsznt a pecsenyelbe keverjk, hozzadjuk a zldborsot s megszzuk, kiss besrtjk. A petrezselymet a rizsbe forgatjuk. A hst fszerezzk, majd felszeleteljk s tlaljuk.
Tarjatekercs
Hozzvalk: 4 szelet sertstarja, s, feketebors, 2 teskanl mustr, 2 fej vrshagyma, 2 csemegeuborka, 4 szelet fstlt szalonna, 2 evkanl olaj, 2 ½ evkanl vaj, 2 evkanl paradicsomsrtmny, ¼ hsalapl, 1 evkanl liszt, 125 g tejfl, rlt paprika (des-nemes). A tarjaszeleteket bels oldalukon megszzuk s megborsozzuk, majd megkenjk mustrral. A hagymt megtiszttjuk, megmossuk, s karikkra vgjuk, az uborkt felszeleteljk. A fstlt szalonnt rtesszk a hsszeletekre, erre helyezzk az uborkt s a hagymt. A hst feltekerjk, s hstvel rgztjk. Az olajat nagy serpenyben felforrstjuk, hozzadunk 1 evkanl vajat, felolvasztjuk, majd a tekercseket minden oldalrl megpirtjuk. Hozzadjuk a paradicsomsrtmnyt, hirtelen megpirtjuk, majd felntjk a hsalaplvel. Lefedve 25 percig fzzk. A fzs befejezse eltt 5 perccel a lisztet elkeverjk a maradk vajjal, majd llandan kevergetve a lhez adjuk. Hozzadjuk a tejflt, s a mrtst sval, borssal s rlt paprikval zestjk. A hstket kivesszk a tekercseket, elrendezzk s a mrtssal egytt, szolgljuk fel.
RAKOTT HS
Sertsszeleteket kiklopfolsz, szod, borsozod egy kis kakukkf is, mehet ra. Krumplit es vrshagymt felkarikzol. Egy tzll tlat kiolajozol es beleteszel egy sor krumplit ra a husit, majd a hagymakarikkat es jl megntzd tojssal elkevert tejfllel, amibe keverhetsz egy kis fokhagymt es pirospaprikt is. Flival letakarva teszed a stbe, hogy proldjon, majd miutn megpuhult a hs, reszelt sajttal megszrod es meg pr percre vissza a stbe, hogy rpiruljon.
"Hangys" husi.
Hozzvalk: 4 szelet sertstarja, s, feketebors, 2 teskanl mustr, 2 fej vrshagyma, 2 csemegeuborka, 4 szelet fstlt szalonna, 2 evkanl olaj, 2, 5 evkanl vaj, 2 evkanl paradicsomsrtmny, 1, 25dl hsalapl, 1 evkanl liszt, 125 g tejfl, rlt paprika (des-nemes). gy kszl: n szeletelt csirkemell filbl szoktam csinlni, de a csirke sszes rszt lehet hasznlni hozz, vagy sovny sertshst is. Tulajdonkppen rakott hs ez. A hst megszom, megborsozom- fekete, rlt borssal, s majornnval beszrom, de erteljesen, ami kb. azt jelenti, hogy a hs ne nagyon ltszdjon alla, s ami ltszik az is zldes szn lesz a nyers majornna miatt. Jnai tlban leteszek egy sor hst, erre rakni kell kerek hagymaszeleteket, s hosszban szeletelt zldpaprikt. Nem kellenek tl szles paprikaszeletek s tl vastag hagymaszeletek, mert nem fnek-slnek t. Aztn gy tovbb lerakom a rtegeket. A vgn ntk al egy kis vizet, meglocsolom olajjal is kicsit, aluflival lefedve stbe teszem. Ha megpuhult, leveszem rla az aluflit, s a nlkl stm tovbb, amg pici szne nem lesz. Kretnek hozz leginkbb a hs levvel-szaftjval sszetrt krumpli val, ami lehet egszen puha, krumplipr llag is, ki hogy szereti. Viszont tutira ezzel a legfinomabb, mr prbltam mssal is, de gy a legjobb. Beftt illik hozz, leginkbb barack, de ez mr tnyleg egyni zls krdse.
Tejfls-sajtos hs
Hozzvalk: 60 dkg sertscomb,20 dkg ementli vagy tappista sajt,20 dl tejfl,3 tojs,liszt,vaj,Delikt telzest, s Elksztse: A hst kis szeletekre vgjuk, majd enyhn kikeverjk. Ha vannak inak a szeletek szlein, azokat bevagdossuk, hogy sts kzben ne kunkorodjanak ssze. A szeleteket Delikttal megszrjuk, lisztbe, felvert tojsba s sajtba forgatjuk. A sajtos hsokat kivajazott tepsibe egyms mell rakjuk, s a maradk sajtot rjuk halmozzuk. A tejflbe a megmaradt tojst belekeverjk, enyhn megszzuk, s a szeletekre kanalazzuk. Elmelegtett stben pirosra stjk. Petrezselymes krumplival vagy zldsgkrettel tlaljuk. (Lehet csirkemellbl csinlni, s eltte beztattni fszeres tejbe)
Vendgvr tek:
4 szemlyre 4 nagy csirkecomb (lebrzve, vagy brt rajtahagyva, de nagyon megpucolva - perzsel s tokoz), kb msfl kil krumpli, kzepesen nagyok, nagyjbl egyformk. A tepsit kikenem olajjal, a csirkecombokat az izletnl bevgom(de nem el) s a tepsi kzepn elrendezem, gy hogy a csnybb fele legyen fell. Szom, kevs grillfszerrel megszrom, esetleg borsozom s egy kevs rlt kmnyt is szrok r, fokhagymagerezdeket dugdosok a combok kz. A megtiszttott krumplit flbevagdosom s lapjval lefel annyit teszek a tepsibe (j szorosan, mert sszesl) amennyit tudok. Leflizom a tepsit s kb 180-200 fokos stbe teszem. 20 perc fl ra elteltvel kiveszem, leszedem a flit s a combokat lapos fakanllal megfordtom, igy a szp felk lesz fenn. Kentollal a krumplikat a tepsiben lev lvel megkenegetem (ennek kellemesen ssnak kell lennie) s visszadugom a stbe. Mg ktszer megkenegetem, de mr a combokat is, kb 10 percenknt. Ha tnyleg j nagy combok voltak, 1 ra alatt elkszl. A kiszedsnl vigyzz, hogy ne essen szt (ha a bre rajta, jobban egyben marad) Akinek nincs kedve kenegetni, az a flit hagyja rajta kicsit tovbb, s egyszer a flia leszedsekor kenje t, majd amikor elkszlt akkor is. Szp pirosnak kell lennie.
Cslk pkn mdra
A cslkket tepsibe teszem (nincs kuktm), megszom, ktujjnyi vizet ntk al, flival jl lezrom (vagy jnaiba s r a tetejt), j 40-50 percet stm gy 180 fokon, majd megfordtom s akkor mr csak 20-30 percig stm, mg mindig flival (villval szoktam nzni, puha-e mr). Ha kell, ntk mg vizet al. Kzben a krumplit megpucolom, felkarikzom. Amikor megpuhult a cslk, a felkarikzott krumplit mell- s alszrom, a hagymt szintgy s tovbbi kb. 40 percig stm az egszet. A krumplis-hagymra borsot, kicsi kmnymagot, kis trkonylevelet, zslyt, borsikafvet szrok, ez teljesen megbolondtja. Macersnak tnik, pedig nagyon egyszer, csak idnknt r kell nzni, mg sl. Savany uborkval, csalamdval nyamm!
Cslk pkn mdra
HOZZVALK: 2 szp mells cslk, 1 kg burgonya, fl kil apr szem hagyma A cslkket j puhra proljuk. A krumplit hjban megfzzk, hmozzuk, karikra vgjuk s a cslkl felvel kikent tzll tlba (v. tepsibe) tertjk, megszzuk. Rfektetjk a puha cslkket, mellszrjuk a hagymt (ha nagyobb szem a hagyma, flbe vgjuk, esetleg negyedbe is), a maradk cslklevet rntjk, stben ropogsra, pirosra stjk.
Cslk pkn mdra
Hozzvalk 1 nagy hts vagy 2 kisebb mells cslk (kb. 2 kg) , 1 evkanl s ,1 kiskanl egsz fekete bors , 1 vrshagyma, 2 babrlevl ,4 gerezd fokhagyma , a krethez: 1, 5 kg burgonya ,30 dkg vrshagyma ,(mg jobb, ha friss, apr gyngyhagyma) . 1 csapott evkanl s ,1-1 mokkskanl rlt bors, s pirospaprika , 1 csapott evkanl majornna ,1 csokor petrezselyem ,4 evkanl olaj A cslkt jl megmossuk, az esetleg rajtamaradt szrszlakat leperzseljk s lekaparjuk. Fazkba tesszk, s annyi vizet ntnk r, amennyi bven ellepi. Megszzuk, az egsz borssal, a megtiszttott, elfelezett hagymval, a babrlevllel s a fokhagymval fszerezzk. Nagy lngon flforraljuk, majd lefdjk, s kis lngon 1, 5-2 ra alatt szinte teljesen puhra fzzk. Ezutn levbl kivesszk, s nagy tepsibe fektetjk. A krethez a burgonyt s a hagymt megtiszttjuk, cikkekre vgjuk (a gyngyhagymt egszben hagyjuk). Megszzuk, megborsozzuk, a pirospaprikval, a majornnval meg flaprtott petrezselyemmel megszrjuk, az olajat rntjk s jl sszekeverjk. A cslkk kr halmozzuk, s stben, kzepes lnggal (180 C, lgkeverses stben 170 C) kb. 1 rn t stjk. Kzben a hst tbbszr megforgatjuk, a kretet megkevergetjk. Akkor j, ha a hs megpirul, s teljesen egyszerre puhul meg a burgonyval meg a hagymval. Tlalskor a csontrl a hst lefejtjk, flszeleteljk, majd a cslk eredeti formjhoz hasonlan visszarakosgatjuk a csontra. A vele slt hagyms burgonyval s savanysggal krtve tlaljuk.
Farsangi kocsonya
Hozzvalk: 1,5 kg disznhs (disznbõr, krm, fl) ,2 szl srgarpa ,1 szl fehrrpa , fl zeller ,egy kzepes fej hagyma ,egy csomag petrezselyem ,2 babrlevl , egsz bors (a trt nem j, mert elveszi a l tltszsgt) ,s Elkszts: Tegye fel a hsokat egy nagy lbosban fõni. Amint felforrt s a vz habos lett, ntse le. Tegye fel a hsokat j, hideg vzben fõni. gyeljen, hogy tbbet a vz ne forrjon fel, hanem forrs kzeli hõmrskletû legyen. (A kocsonya nem lesz tltsz, ha forr a vz.) Tegye bele a zldsgeket s a fûszereket. Lass tûzn, gyngyzõen fõzze 3-4 rn keresztl. Vegye ki a hst s a zldsgeket s darabolja fel õket. Rendezze zlsesen tnyrokra. Hasznlja btran a fantzijt, rakjon ki virgokat srgarpakarikkbl, stb. Szûrje le a levet, majd vatosan ntsn 3-4 evõkanlnyi levet a tnyrokra helyezett mintkragy, hogy minden "alkatrrszre" jusson. Tegye a tnyrokat hûtõbe vagy hideg helyre. Amint megdermedtek, merje r a tbbi leszûrt levet, gy mr a mintk nem mozdulnak majd el.
Lecs varicik
Paprika s paradicsom hegyek ltvnya csbit a vsrlsra s egy finom vacsora vagy ebd ksztsre. Kzkedvelt zldsgnk ez a pros, felhasznlsval kszl a hagyomnyos, rgi telnk a lecs, aminek szmtalan varicija ismert. Kszlhet szalonnval, kolbsszal, tojssal, rizzsel, tarhonyval, nokedlivel s mg szmos egyb adalk hozzadsval.
Alap lecs 1 kg fehr, vastag hs paprika ,1 nagy fej vrshagyma ,1 dl olaj vagy 1 evõkanl zsr , s ,20 dkg paradicsom (4 db) ,cukor zls szerint , Elkszts: Zsiradkon pirtsa meg a cskokra vgott vrshagymt, majd adja hozz a kicsumzott, vkony cskokra vgott paprikt. Szza meg, gyakran megkeverve prolja. Ksõbb tegye bele a kis kockra vgott, rett paradicsomot. Addig ssse mg a leve elprolog s zsrjra sl. Ha savany kevs cukorral zestse. Az igazi paraszt lecs pirtott szalonnbl, sok hagymval, fehr paprikval s kevs paradicsommal kszl. A kolbszt, virslit, krinolint a fõzs felnl adja az alaplecshoz, karikra vgva. Tarhonyt, rizst, nokedlit kszre fõzze s a vgn keverje az telhez. A tojst sval, borssal zestve keverje habosra , majd a ksz lesttt lecshoz adja s lassan ssse kszre. A gogosri a piros paradicsom paprikval ksztett lecs specilis vltozata. A gombasri egy klnleges egyveleg. A hagymval ,fehr paprikval egytt proljon kevs aprra vgott gombt, majd eztn adja hozz a paradicsomot. Paprika helyett hasznljon aprra vgott padlizsnt vagy cukknit, fûszerezze kevs fokhagymval. Egyes helyeken tejjel kszlt habarssal sûrtik, gy knnyebben emszthetõ, elkerlhetõ a gyomorgs.
Sajtos, serpenys burgonya
Hozzvalk: 1 kg burgonya ( olyan, ami nem f szt ),1 db hagyma,100 g ementli sajt, 4 ek. vaj,1 csipetnyi fszer-s,1 csipetnyi feketebors,3 ek. aprra vgott petrezselyem
A burgonyt fzzk puhra, ntsk le rla a vizet, mg forrn hmozzuk meg. Nagyobb lyuk reszeln reszeljk le, hagyjuk lehlni.A hagymt vgjuk apr kockkra, a sajtot reszeljk le. Egy serpenyben forrstsunk vajat, proljuk benne vegesre a hagymt. ntsk r a reszelt burgonyt, fszerezzk fszer-sval, borssal, tertsk el a serpenyben.Sssk a burgonyt kzepes hfokon mindkt oldaln 4-5 percig. Knnyen megfordthatjuk a burgonyt, ha a serpenyt letakarjuk a hozz ill fedvel, felfordtjuk, s a fedrl visszacssztatjuk a serpenybe.Szrjuk r a sajtot, s sssk mg 5 percig. Szrjuk meg petrezselyemmel, tlaljuk azonnal.
Adag: 2 Elksztsi idõ: 45 perc Kalriatartalom: 350 Kcal
Berlini vagdalt
Hozzvalk: 2 db szikkadt zsemle,500 g kevert darlt hs,1 db nagy hagyma,1 db tojs, 1 csipetnyi s,1 csipetnyi frissen rlt feketebors,1 tk. desnemes paprika,2 ek. zsr
ztassuk a zsemlket 10 percig hideg vzben. Nyomkodjuk ki, keverjk el a darlt hssal.A hagymt vagdaljuk aprra, keverjk a tojssal a darlt hsos masszhoz. Fszerezzk sval, borssal, paprikval.Formzzunk a keverkbl nedves kzzel 8 lapos korongot. Egy serpenyben forrstsuk fel a zsrt, sssk benne a vagdaltat mindkt oldaln 6-6 percig ropogsra.Saltval tlaljuk.
Adag: 2 Elksztsi idõ: 30 perc Kalriatartalom: 450 Kcal
Sajtos zldsg
Hozzvalk: 50 g hsos szalonna,2 ek. stmargarin,1 gerezd fokhagyma,2 db nagy hagyma,2 db srga paprika,2 db kis cukkni, 2 db tojs,2 ek. finomra vagdalt oregano,1 csipetnyi s,1 csipetnyi frissen rlt feketebors, 200 g paradicsom,125 g kzepesen szraz gouda sajt Vgjuk kockkra a szalonnt. Forrstsunk egy serpenyben stmargarint, sssk ki benne a szalonnt. A fokhagymt vagdaljuk aprra, a hagymt vkony karikkra. Szrjuk mindkettt a szalonna mell, sssk aranybarnra. Szeleteljk fel vkonyan a cukknit, a paprikt vgjuk cskokra. Rakjuk a paprikt a serpenybe, proljuk 5 percig. Adjuk hozz a cukknit, proljuk az egszet jra 5 percig. Verjk fel a tojst, keverjk hozz az oregant, szzuk, borsozzuk. Szeleteljk fel a paradicsomot. A sajtot reszeljk le. ntsk a tojst a zldsgre. Tegyk r a paradicsomszeleteket, takarjuk le sajttal. Proljuk addig, amg a tojs kemny nem lesz s a sajt meg nem olvad.Hjban ftt burgonyval tlaljuk.
Adag: 3-4 Elksztsi idõ: 45 perc Kalriatartalom: 380 Kcal
Gombs hs tejmrtsban
Hozzvalk: 400 g sertskaraj, csont nlkl,3 ek. olaj,1 gerezd fokhagyma,0,5 tk. s,400 ml forr Friss tej, 100 g csiperke,1 tk. rozmaring,1 csipet frissen rlt bors,1 ek. aprra vgott petrezselyem
A hst vgjuk kockra, pirtsuk meg forr olajban. Drzsljk el a fokhagymt sval, adjuk a hshoz. Vgjuk vkony szeletekre a hagymt, proljuk a hssal. ntsk r a forr tejet, takarjuk le, fzzk alacsony hfokon kb. 50 percig. Szeleteljk fel a gombt, tegyk a tejes hshoz. Fszerezzk rozmaringgal, sval, borssal. Fzzk fed nlkl, nagy lngon addig, amg a tejes lbl srbb mrts nem lesz, vgl szrjuk meg petrezselyemmel.Makarnitsztval knljuk.
Adag: 2 Elksztsi idõ: 120 perc Kalriatartalom: 710 Kcal
|