Ftel egyszer 1.
2004.05.23. 23:51
Ibi kedvence
Hozzvalk: szeletelt serts karaj, 4 dl liter tejfl, 15 dkg trappista sajt (lehet fstlt sajt is), telzest, rlt bors
Elkszts: A karajt kiklopfolom, fszerekkel mindkt oldalt megszrom, ujjnyi vastagon minden szelet hst bekenek tejfllel, majd a reszelt sajtot rszrom. 200 fokon stm, amg a sajt megpirul s addigra a hs is megproldik.
Megjegyzs: A tejflbe lehet fokhagymt is keverni zls szerint. Burgonyprvel vagy zldsges rizzsel tlalom.
Hsos-gombs - Baby Blue mdra
Hozzvalk 4 fre: 4-6 csirkemell (lehet comb, lehet pulyka is s tarja is) ,10-20 dkg gomba (ki mennyire szereti gombsan) , 1 nagy fej vrshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3-4 szelet fstlt ftt tarja , 10 dkg trappista sajt ,4 dl tejfl (nem vizes tpus), s, bors, magyaros fszerkeverk
Elkszts: Olajon futtassuk meg a hagymt. A megtiszttott, lereszelt vagy karikzott gombt rtesszk, szzuk, borsozzuk, s hagyjuk, hogy egy kicsit a gomba sszeessen. Hozztesszk az aprra vgott fstlt ftt tarjt, hogy sszerjenek az zek. Kiszedjk egy tnyrba vagy tlba, ugyanebben az olajban (de lehet j is) a kiklopfolt s beszott (fszerkeverkes) husit megpirtjuk egy kicsit. Tepsibe beletesszk a husit, r a hagyms-gombs-tarjs masszt, lefedjk, s kb. 3-4-es fokozaton hagyjuk slni. 15 perc utn hozztesszk a kicsit ss-borsos-fszeres tejflt, elkeverjk benne, rszrjuk a tetejre a sajtot, s mg visszatesszk 15-20 percre. A legvgn levesszk a fedt vagy a flit, maximumra tesszk a lngot, s kicsit megpirtjuk a sajtot. Hozz rizst vagy tsztt knlunk. Nagyon finom s kiads.
Sajtos-virslis krumpli
Hozzvalk: burgonya, virsli, reszelt sajt, olaj, s, bors
Elkszts: A burgonyt meghmozom s kb. 1x1 cm-es kockkra aprtom, majd egy kevske olajon s 1-2 dl vzben megprolom. Szom, s amikor majdnem megpuhult, hozzteszem a karikra vgott virslit s egy picit megborsozom. Ha az egsz megpuhult, a tetejt reszelt sajttal bebortom, a tzhelyrl leveszem s egy fedvel lefedem, mg a sajt teljesen r nem olvad. J tvgyat!
Megjegyzs: Brmilyen zldsggel gazdagthatjuk, gy mg finomabb!
Gombaragu
Hozzvalk: 1/4 kg gomba, 20 dkg zldbors, 1 fej vrshagyma , 3 evkanl olaj, s ,pirospaprika ,zls szerint pici rlt bors, szemlyenknt egy mark rizs, vagy krumplipr
Elkszts: A rizst pici olajon megfuttatom, hogy a szemek ne ragadjanak ssze. Ha fehrek, szom, s annyi vzzel hagyom fni, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje. Forrs utn takarkon felejtem kb. 10-15 percre. Az olajon val pirts miatt nem ragad le. Kzben olajon vegesre prolom a hagymt, majd hozzadom a gombt, szom, s fed alatt prolom. Mikor a levt elftte, pirospaprikval megszrom, pici fekete borsot teszek bele (ez nem kell, csak ha szeretik), majd felntm vzzel. Forrstl szmtva kb. 15 perc mlva flig ksz a gomba, ekkor belentm a zldborst. Legjobb a friss, de a mirelit is tkletes. Ezzel sszefzm. Mikor szaftja lesz, teht testes a leve, nem hg, akkor ksz. Tnyrra szedem a rizst, megszrom petrezselyemmel dsztsl, mell tlalom a gombaragut. Nagyon laktat, ftelnek ajnlom. Ha valaki szereti a rizottkat, tehet a vgn bele paradicsomszszt, oregant, hozzkeverve a rizst, megszrva sajttal. Csodlatos egytltel.
Megjegyzs: Felhasznlhatsga miatt szeretem, van hogy pizzaalapra teszem a paradicsomos-oregans vltozatt, van, hogy hsok mell, cskkentve azok mennyisgt.Nagyon attraktv, s pillanatok alatt sszethet. Vendgsgnl elnye, hogy elz este is elkszthet, mikrban megmelegtve olyan, mint jkorban. (A gomba miatt csak 1 nappal elbb!)
Hdej tarhonya
Hozzvalk: tarhonya, fstlt virsli ,zldbors (mirelit s konzerv is lehet), paradicsom ,pirospaprika ,s, bors
Elkszts: A tarhonyt olajban megpirtjuk, majd b ss vzben majdnem kszre fzzk. Ha elftt a vz, hozzadjuk a karikra vgott virslit, a meghmozott s felszeletelt paradicsomot, majd zls szerint fszerezzk. A vgn belekeverjk a zldborst. Mikor az egsz tmelegedett, levesszk a tzrl. Brmilyen savanysg passzol hozz.
Megjegyzs:A tarhonya megpirtsa eltt egy kis fokhagymt is lehet tenni az olajba. Nagyon kellemes z lesz tle.
Prbld ki!
Hozzvalk: kenyr, prizsi, vrshagyma, tojs, tejfl, s, rlt bors
Elkszts: Kivajazott jnaiba helyezek kett flbevgott, lehjazott, ujjnyi kenyrszeletet. Kzepes vastagsg prizsit teszek mindegyikre, barnra fonnyasztott hagymakarikkkal bortom, tejfllel kenem, s ftt-szeletelt tojst rakok r. Kzben zls szerint szom. A tetejt is tejflzm, megszrom trtt borssal, stben kb. 30-35 perc alatt aranybarnra stm kzepes lngon. Nagyon finom tbb rtegesen is!
Trs rakott burgonya
Hozzvalk 4 szemlyre: 1 kg burgonya ,1 cs. snidling, 1 evkanl olaj , 25 dkg tr, 2 dl tejfl (12%-os), 5 dkg reszelt trappista sajt
Elkszts: A burgonyt megmossuk. A snidlinget megmossuk, ollval apr darabkkra vgjuk. A stt 200 C-ra elmelegtjk. Elkszts: A burgonyt hjban megfzzk, majd meghmozzuk, felkarikzzuk. Felt olajjal kikent tzll tlba tertjk. Az ttrt trt elkeverjk a tejfl felvel, sval, snidlinggel zestjk, a burgonyra kenjk. Tetejt a maradk burgonyakarikkkal befedjk, tejfllel meglocsoljuk, reszelt sajttal meghintjk, s a stben szp pirosra stjk.
Munka: kb. 20 perc Fogyaszthat: kb. 1 ra mlva
Tejfls husi
Hozzvalk: pulykamell vagy sertscomb ,pirosarany, sajt, tejfl ,pici vaj ,kevs olaj
Elkszts: A husit kiklopfolom, bekenem mindkt oldalt pirosarannyal. Tepsibe kevs olajat ntk, majd belefektetem a husikat, szorosan egyms mell. A tetejre sajtot reszelek, majd rteszem a tejflt s a pici vajdarabkkat. Megstm. Akkor j, ha a tejfl mr barnulni kezd.
Megjegyzs:Szemlyenknt 1-2 szelet hs,2dl tejfl,reszelt sajt.hogy betakarja.Szni s borsozni szoktam,pirosarany helyett.A tejflt a hsra kanalazom,s erre teszem a sajtot. Annyi husit tegyl, hogy a tepsibe szorosan egyms mell kerlhessenek, mert sszesl, s gyakorlatilag utnna szeleteled.Azrt teszem elszr a sajtot s utnna a tejflt, mert ha fordtva csinlom, sts utn lejn egyben az egsz "bunda"....gy meg nem.
Lecss rakott csirke
Hozzvalk: kb. 1 kg csirke, tetszs szerint combok vagy melle is, 1 veg lecs, 1-1,5 kg krumpli, olaj, fszerek: s, bors zzott fokhagyma, kakukkf, oregano, bazsalikom, provance-i keverk,pirospaprika, mindegyik fl kvskanl, de zls szerint vltoztathat
Elkszts: A krumplit megpucolom, felkockzom, tepsibe ntm, rbortom a lecst, egyenletesen eloszlatom. Egy kis tlban kb. 1 deci olajban elkeverem a fszereket, s a kencvel bekenegetem a megmosott csirkedarabokat. Rpakolom ket a lecss krumplira. A maradk olajat kr lehet nteni, mehet be a stbe 45 percre, aluflival letakarva.
Megjegyzs: Lehet r sajtot, tejflt is tenni, aki brja kalrival...
Tojsos egybefasrt
Hozzvalk: 50 dkg darlths, 4 tojs + 1 tojs, 1 zsemle(vagy szikkadt kenyr), 1 kissebb hagyma, 3 evkanl olaj, s ,bors, fokhagyma ,petrezselyemzld
Elkszts: A zsemlket beztatjuk vzbe vagy tejbe (a tejtl omlsabb puhbb lesz). Kemnyre fznk 4 tojst. A hagymt aprra vgjuk, a fokhagymt ttrjk. A darlt hst sszegyrjuk a kiszortott zsemlvel, 1 tojssal, sval, fokhagymval, borssal s a petrezselyemzlddel. Egy tlba tesszk az apr hagymt, olajat s egy nagyon kevs vizet. A hs egy rszt kinyjtjuk egy laptra, a kzepre helyezzk a kihlt, megpucolt ftt tojsokat, s rhelyezzk egyenlen a megmaradt hst. thelyezzk a kiolajozott tlra, s elmelegtett stbe toljuk. Kb. 30 perc alatt megsl, de kzben gyakran locsoljuk meg a levvel.
Tlttt tarjatekercs
Hozzvalk 4 szemlyre: 4 szelet tarja csont nlkl, 2 szl prhagyma, 10 dkg mrvnysajt, 3 evkanl olaj ,1 dl szraz fehrbor
Elkszts: A tarjaszeleteket megmossuk, szrazra trljk, majd vkonyra kiklopfoljuk. A prhagymt megtiszttjuk, megmossuk, hosszban kettvgjuk, s a hsszeletek szlessgnek megfelel hosszra vgjuk. A mrvnysajtot 4 rszre osztjuk. Elkszts: A hsszeleteket kitertjk, elosztjuk rajta a prhagymaszeleteket, az egyik oldalra halmozzuk a sajtot, s onnan kezdve feltekerjk, hstvel sszetzzk. Sval, borssal bedrzsljk. Serpenyben felforrstjuk az olajat, beletesszk a hstekercseket, s minden oldalukat szp pirosra stjk, kb. 15 perc alatt. Amikor megpirult meglocsoljuk a borral, s lefedve lass tzn kb. 15 percig proljuk, majd levesszk a fedt s elprologtatjuk a levt. Rizzsel, zldsgekkel knljuk. Munka: kb. 20 perc Fogyaszthat: kb. 1 ra mlva
Soksajtos husi
Hozzvalk: 8 szelet sertshs /karaj vagy tarja/, sszesen 15-20 dkg sajt 4 flbl, fstlt mindenkppen kell hozz, kevs olvaolaj, 0,5 dl szraz fehr bor, 0,2 dl konyak, 1 pohr tejfl ,mustr
Elkszts: A hsszeleteket megkenem mustrral, majd kiolajozott stednybe egy sort lerakok. Megszrom reszelt sajtkeverkkel, meg egy kis tejfllel. jra egy rteg mustros hs kvetkezik, amit szintn megszrok a sajtok keverkvel s egy kis tejfllel. Ezt addig kell csinlni,amg a hs el nem fogy. A tetejn sajt s tejfl legyen. Ha ez ksz, meglocsolom a borral s a konyakkal, majd lefedve elmelegtett stbe teszem proldni. Kb. fl ra mlva leveszem a fedt, s gy sl tovbb, amg a leve besrsdik, s a teteje megpirul. Legfinomabb ss krumpliprvel, amibe egy kis reszelt fstlt sajtot is teszek. Nem lehet eleget kszteni belle, olyan finom.
Megjegyzs: A s nem vletlenl maradt ki, gy is elg ss lesz az tel. Termszetesen tbb sajttal is lehet kszteni, de akkor mr drgbb. Kszthet csirkemellbl s 12% tejflbl is prolt zldsggel, akkor akr finom fogykrs telt ehetnk. J tvgyat!
Csirkecomb Gizus mdra
Hozzvalk: 5 csirkecomb, 1 doboz tejfl, 5 gerezd fokhagyma, kevs tejszn /0,5 dl/, kevs vaj /tl, tepsi kivajazshoz/, 15 dkg sajt /trapista, fstlt - zls szerint/, 2 csomag elfztt rizs ,s, bors, esetleg telzest
Elkszts: A lebrztt, befszerezett csirkecombokat a kivajazott tlba, tepsibe tesszk, rntjk a tejfl, sszetrt fokhagyma s tejszn keverkt. Elmelegtett stbe tesszk, majd 25 perc utn rszrjuk a reszelt sajtot, s mg 5 percig stjk. Kzben elksztjk a rizst, melyet ss, telzests vzben fznk.
Megjegyzs: Hidegen a megdermedt szsz kenyrre kenhet s ISTENI!!!!!!! Paprikval, paradicsommal fogyaszthat. NE HAGYD KI, MEGSZERETED!!!!!!!!!
Svjci tepsis krumpli
Hozzvalk: 1 kg krumpli, olaj, fokhagyma, s, snidling, 0,5 l tej, 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt sajt
Elkszts: Nyersen megtiszttjuk a krumplit s karikra vgjuk. Fokhagymval bedrzslt, kiolajozott tepsibe tesszk. Lentjk annyi ss tejjel, hogy ellepje. (Ez kb. fl liter.) Rhintjk a snidlinget s a reszelt sajtot, rmorzsoljuk a vajat is. Elmelegtett stben teljes lngon 45-60 percig stjk. Ha a tejet magba szvta, puha s szp piros a teteje, ksz van.
Megjegyzs:n tisztn tejsznnel ntm le s 35 percig stm, teszek bele kolbszkarikkat vagy szalmit (esetleg zldsgekkel is ki lehet prblni) s szintn sok borssal s szerecsendival. Imdom! n sok borssal s szerecsendival szeretem, illetve a tej fele nlam fztejszn. A stssel viszont nem rtek egyet. n 180C-on lassan - ekkora mennyisget minimum 75-85 percig - stm. Elszr flia (fed) alatt, s az utols 15 percet a pirulsig anlkl. A reszelt sajtot csak az utols 15 percre teszem r. A sajttal az utbbi pr alkalommal mr ksrleteztem. A kedvenc nlunk az ementlis s a parmeznos varici.
Tlttt kifli
Hozzvalk: prklt ,kiflik, ftt tojs ecetes uborka
Elkszts:Prkltet ksztnk, ledarljuk pr ftt tojssal, esetleg ecetesuborkt is reszelhetnk a tltelkbe. A kifliket flbe vgjuk, belt kiszedjk, s megtltjk a masszval. Lefagyasztjuk Nagyon lass tzn tforrstjuk. rdemes nagyobb mennyisget elkszteni, s kszen lefagyasztani, majd csak melegteni. Finom vendgvr. Megjegyzs: Harmadoltam a kifliket s a belt is sszekevertetm a masszval, ami vagy maradk, mlyhttt prklt, vagy tojsos kence volt. a tetejt tojsal bekentem s elmelegtett stben megstttem.
A burgonyagratin
Hozzvalk: 3 kzepes fej hagyma (15 dkg), 3 dkg vaj/ margarin ,1 csipet szerecsendi, 1 dl tejszn
60 dkg burgonya, Elkszts: A burgonyt s a hagymt meghmozzuk, uborkagyalun vkonyan felkarikzzuk. Egy lapos stednyt kikennk vajjal/margarinnal, a maradkot felolvasztjuk. A stt 200 fokra (gzst 3. fokozat) kapcsoljuk. Elkszts: Kiss egymsra cssztatva vltakoz rendben lerakjuk a stedny aljra a burgonya- s hagymakarikk felt, megszrjuk sval, rlt borssal s szerecsendival, majd megntzzk az olvasztott vajjal/margarinnal. Befedjk a maradk burgonya- s hagymakarikkkal, szzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a tejsznnel, vgl a forr stben (akr a hssal egyidejleg) 35-40 percig, szp pirosra stjk. Megjegyzs: n gy teszem,hogy a tepsit jl kikenem fokhagymval,s a tejszinbe is nyomok jcskn fokhagymt
Zldsges tallr
Hozzvalk 4 szemlyre: 30 dkg srgarpa, 50 dkg burgonya, 25 dkg hagyma ,2 tojs, 10 dkg liszt ,vaj vagy olaj a stshez
Elkszts: A rpt s a burgonyt meghmozzuk, megmossuk, s nagy lyuk reszeln lereszeljk. A hagymt meghmozzuk, aprra vgjuk. Elkszts: Tlban sszekeverjk a rpt, a burgonyt s a hagymt, mindkt keznkkel jl sszenyomkodjuk. Hozzadjuk a tojsokat, sval, borssal fszerezzk, vgl a lisztet is beledolgozzuk. A vajat nagy serpenyben felforrstjuk. Evkanllal kis adagokat szaggatunk ki a tsztbl, s a serpenybe tesszk. A kanl aljval laposra nyomkodjuk. Kzepes tzn mindkt oldalt ropogsra stjk. Azonnal tlaljuk. Saltt vagy trs mrtogatst knljuk hozz. Megjegyzs: Nem fukarkodom a fszerezssel: vegett, rengeteg fokhagymt, ha van jhagymt vagy metlhagymt is, esetleg kmnyt. Tejfllel s saltval nagyon-nagyon finom!
Krumplitallrok
Hozzvalk 4 szemlyre:
1 kg burgonya , 2 tojs ,2-3 evkanl liszt, olaj a stshez Elkszts: A burgonyt nyersen megtiszttjuk, megmossuk, lecsepegtetjk, s tlba reszeljk. Elkszts: A reszelt burgonyhoz keverjk a tojsokat, a lisztet, megszzuk, borsozzuk. Serpenyben olajat forrstunk. A burgonyamasszt evkanl segtsgvel az olajba tesszk, a kanl htval lepnyekk simtjuk. Mindkt oldalt kb. 5-5 percig szp arany barnra stjk. Paprszalvtra szedjk, hogy a felesleges zsiradkot leitassuk. Forrn tlaljuk.
Megjegyzs: 1, Lehet bele tenni foghagymt, pici majorannt gy egy picit ms zt kapunk. 2, n nem teszek bele tojst, mert attl kemny, egy kanl tejflt szoktam a tojsok helyett. ( 3,A tojstl nem kemnyedik meg. A tojst azrt kell bele,hogy ne szivja fel az olajat!!!) 4,n vrshagymt+fokhagymt tennk bele.tejflt csak azrt, hogy a lereszelt krumpli ne barnuljon meg. 5,Mi tejfllel s sajttal is kiprbltuk. 6,A tsztba mindig teszek vrs- s fokhagymt (j sokat) is, s tojst is, fszerezem is bven. Ha kisltek, teszek r tejflt.
Trpuffancs II.
Hozzvalk: 1/4 kg tehntr, 40 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 egsz tojs, 1 csomag vanlis cukor, 1 kvskanl szdabikarbna, 2 pohr tejfl A stshez tolaj
Elkszts: A hozzvalkat sszedolgozzuk, s 1/4 rt llni hagyjuk. Az tolajat felmelegtjk, s olajba mrtott kanllal beleszaggatjuk a mr serceg olajba. Aranysrgra stjk. Paprtrlkzre szedjk, s vanlis porcukorral meghintve tlaljuk.
Megjegyzs: Egyszerre ne sokat tegyetek az olajba, mert megnnek.
Trgombc - kicsit mskpp
Hozzvalk 4 szemlyre: 60 dkg sovny tehntr,12 dkg Graham bzadara, 2 tojs , 12 dkg zsemlemorzsa (ha otthon ksztjk, lehet barna kenyrbl is) , 2 dl 12% zsrtartalm tejfl , 4 teskanl nvnyi olaj
Elkszts: A trt burgonyaprsen tnyomjuk (vagy csak villval sszetrjk), hozzadjuk a bzadart s a 2 tojs felvert habjt. 60 percig llni hagyjuk.
Elkszts: Egy csipetnyi sval vizet forralunk, amiben kifzzk a forms gombcokk alaktott masszt. Az olajon aranysznre pirtjuk a zsemlemorzst. Tlalskor a pirtott zsemlemorzsra tesszk a lecspgtetett gombcokat, s tejfllel meglocsoljuk. Aki kvnja, inkbb mzzel vagy mestersges destszerrel destse. Ha gymlcst knlunk hozz, knnyebb elhagyni az destst.
Megjegyzs:n szoktam egy kanl margarint is tenni a trhoz, ugy mg knnyebb a gombc.
Munka: kb. 1,5 ra Fogyaszthat: kb. 1,5 ra mlva
Derelye hzilag
Hozzvalk 4 szemlyre: 40 dkg liszt ,2 tojs ,20 dkg szilvalekvr ,4 evkanl olaj ,10 dkg zsemlemorzsa Elkszts: A lisztet gyrdeszkra ntjk, kzepbe mlyedst formlunk, beletjk a tojsokat, s 1-2 dl langyos vizet ntnk hozz. sszedolgozzuk, addig gyrjuk, amg a tszta ruganyos lesz s nem ragad a keznkhz. Sodrfval nagyon vkonyra kinyjtjuk, a levl felt megrakjuk egymstl egyenl tvolsgra szilvalekvrral, a msik res felt rhajtjuk. A halmok kztt ujjunkkal lenyomjuk a tsztt, derelyevgval feldaraboljuk. A derelyket forr, ss vzben kifzzk, az olajban megpirtott zsemlemorzsban megforgatjuk. Azonnal tlaljuk.
Munka: 40 perc Fogyaszthat: 1 ra mlva
Mindenki imdja sajtgombc a la Rieger
Hozzvalk: 10 dkg mrvnysajt (rokfort) ,1 natr tejsznes krmsajt (125ml) ,,kb. 5 dkg reszelt sajt , 1 mokkskanl bors, 1 pici aprra vgott vrshagyma 1 marknyi trdelt di
Elkszts: A din kvl mindent jl keverjnk ssze villval, majd tegyk egy rra a htbe. Mikor letelt, ksztsnk egy szp nagy gombcot belle, s forgassuk meg a diban.
Megjegyzs: Eddig mindenki totl oda volt rte. Persze mindig elmondom mindenkinek, hogy ezt az desanymtl tanultam! :) Finom krkerre kenve, vagy sima kenyrre, pirtsra, pogcsra! S a klseje is gynyrkdtet.
Karfiol vegetriusoknak
1 szp fej karfiol (kb. 80 dkg), 10 dkg zabpehely, 2 dl tejfl, 3 evkanl olaj, 1 teskanl s. Elksztse: a megtiszttott karfiolt egyforma kis rzsira szedjk. Tepsibe vagy tzll tlba egy sorban, egyms mell rakjuk. 2 evkanl vizet alntnk, megszom, majd befedjk. Az elmelegtett, forr stben 20 percig proljuk. Kzben a zabpelyhet (zsemlerln) ledarljuk. Az olajat megforrstjuk, rszrjuk a darlt zabpelyhet, s folyamatos kevergets kzben vilgosbarnra pirtjuk. Elosztjuk a mr megpuhult karfiol tetejn, vgl a megszott tejfllel lelocsoljuk.
Hagymagombc
Hshagy keddtl Hsvtig tart a bjt, amikor sokan hsmentesen tkeznek. Szervezetnk egszsge rdekben mindenkppen hasznos vente egyszer nagyjbl egy hnapon t hsmentes ditt tartani. Prblja ki ezt a knnyen elkszthet hsmentes receptet! 50 dkg fehr kenyr, 1 nagy prhagyma, 3 tojs, 6 dkg vaj, s, bors, 1 csokor petrezselyem A kenyr hjt levgjuk, a belt nagyon aprra vagdaljuk. A prhagymt hosszban kettvgjuk s felszeleteljk, majd megpirtjuk a felhevtett vajban. Megszzuk, borsozzuk, hozzadjuk a tojst, vgl jl sszegyrjuk a kenyrrel. Vizes kzzel kis gombcokat formlunk belle, s forrsban lv ss vzben megfzzk (ha valamennyi feljtt a felsznre), s szrkanllal kiszedjk. Aprra vgott petrezselyemmel meghintve, olvasztott vajjal meglocsolva tlaljuk. (A gombc mg finomabb, ha a hagyma felt aprra vgott gombval vltjuk ki.)
Rakott hs
Sertsszeleteket (5-6 szelet) klopfold ki, majd fszerezd sval, borssal, kakukkfvel. Fl kg krumplit s 2-3 fej vrshagymt tisztts meg, majd karikzd fel ket. Egy tzll tlat kiolajozol s tegyl bele egy sor krumplit, r a husit, majd a hagymakarikkat, s megint egy sor krumplit. 2 dl tejflt keverj ssze egy egsz tojssal, 1-2 gerezd zzott fokhagymval s egy kevs pirospaprikval, majd ntzd meg vele a krumplis-hagyms husit. Flival letakarva tedd a stbe, hogy proldjon, majd miutn megpuhult a hs, reszelt sajttal szrd meg, s meg pr percre rakd vissza a stbe, hogy rpiruljon a sajt.
Sonks-hromsajtos lasagne
Hozzvalk: 30 dkg lasagne, 30 dkg prgai sonka, 15-15 dkg tejsznes krmsajt, fstlt sajt s ementli, fl liter tej, 2 evkanlnyi liszt, 3 dkg vaj, 2 dl tejszn, s, bors, reszelt szerecsendi. A vajon futtasd meg a lisztet, engedd fel a tejjel, kicsit srtsd be, fszerezd, tedd bele a tejsznes krmsajtot s a lereszelt fstlt sajtot. Az ementlit vgd dobkocka nagysg darabkkra, a sonkt pedig darabold aprra. Melegtsd el ekzben a stt, vajazd ki a tlat, bleld ki tsztalapokkal, locsold meg tejsznnel, tedd r a sajtos mrtst, szrd meg a sonkval s az ementlival, tedd r a kvetkez tsztalapot, majd folytasd, amg el nem fogy a hozzval. A tetejt rakd ki fl centi vastagra vgott paradicsomkarikkkal, ssd lefedve 35 percig, majd fed nlkl 5 percig.
|