Süti receptek
2004.05.22. 00:16
Mozart golyó
Hozzávalók: 20 dkg darált dió, 15 dkg cukor ,20 dkg reszelt étcsokoládé vagy 2 evőkanál kakaópor 1 evőkanál baracklekvá,r 2 evőkanál rum 1 tojásfehérje, kb. 40 szem kimagozott rumos meggy. Elkészítés: A diót, a cukrot, a csokoládét, a lekvárt, a rumot és a tojásfehérjét összedolgozzuk. Hűtőbe tesszük, mert így könnyebben lehet vele dolgozni. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, mindegyik közepébe egy-egy szem meggyet teszünk. Kókuszreszelékbe vagy tortadarába forgatjuk, esetleg kristálycukorba, majd mignonpapírra rakjuk. Egy napig levegős helyen szikkadni hagyjuk.
Hideg kekszrolád
Hozzávalók: 15 dkg háztartási keksz ,10 dkg dió, 1 dl feketekávé 10 dkg cukor, 2 kávéskanál kakaó (nem cukrozott instant!!!!), 2 kávéskanál rum Krémhez: 5 dkg vaj 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál rum Elkészítés: A kekszet és a diót megdarálom és összekeverem. A kávét, a cukrot, a kakaót és a rumot masszává gyúrom, belekeverem a diós kekszet, és simára gyúrom. A krémhez a vajat, a cukrot és a rumot habosra keverem. Kinyújtom a tésztát, rákenem a krémet, alufólián összegöngyölöm, hűtőbe teszem, és ha kihűlt, szeletelve szervírozom. Hűtőben, alufóliába csomagolva, sokáig eláll, de erre nem lesz szükség!
Kekszes-almás sütés nélkül
Hozzávalók:
1 kg alma, 8 dl+8-10 evőkanál víz, 20 dkg cukor, 3 csomag (12 dkg) főzni való vaníliás pudingpor, 50 dkg szögletes formájú háztartási keksz, 3-4 evőkanál kakaópor, 4 evőkanál porcukor, 5 dkg vaj
Elkészítés: Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és nagy lyukú reszelőn legyaluljuk. Lábasba töltjük, 5 dl vizet ráöntünk, a cukorral ízesítjük, kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Közben a pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük, és kevergetve 2 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik. Egy kb. 28x23 centis tepsi alját keksszel kirakjuk, a már csak meleg krémet egyenletesen rákenjük. A tetejére szép sorban keksz kerül. A kakaóport a porcukorral meg 8-10 evőkanál vízzel kevergetve fölforraljuk, a tűzről levéve a vajat hozzáadjuk, majd ezt a mázat a süti tetejére kenjük. Jól behűtjük, ezalatt nemcsak összeérik, hanem össze is áll, így lehet majd szeletelni.
Fantörpikus túrós linzer - 10 perc alatt
Hozzávalók: a tésztához: 25 dkg liszt, 10 dkg cukor, 15 dkg margarin ,1 citrom héja, leve, 1 sütőpor, 1 csipet só, 2 evőkanál rum ,10 dkg darált dió , a töltelékhez: 50 dkg túró ,10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor ,1 tojás sárgája, 1 tojásfehérjéből hab a beszóráshoz: 5 dkg szeletelt mandula Elkészítés: A tésztánál leírtakat kigyúrás nélkül egy kisebb tepsibe simítjuk (úgy ujjnyi tészta legyen). Ráterítjük a vaníliás túrót, megszórjuk szeletelt mandulával (elhagyható), és közepes lángon kisütjük. Megjegyzés: Az időhiányban szenvedő háziasszony fantasztikusan finom süteménye
Desszertkocka sütés nélkül
Hozzávalók: 50 dkg kristálycukor, 5 dkg kakaó, 2 dl hideg tej, 50 dkg darált keksz, 25 dkg margarin , 1 csomag mazsola,rum a mazsola áztatásához, 10 dkg kókuszreszelék vagy darált dió Elkészítés: A tejet, a kristálycukrot és a kakaót hidegen összekeverjük, majd melegítjük, míg felforr. Még melegen belekeverjük a margarint, a kekszet, a mazsolát és a kókuszreszeléket vagy a darált diót. Alufóliával bélelt tepsibe öntjük a masszát, vizes kézzel könnyebb elsimítani. Ha kihűlt, apró kockákra vágjuk (ez az adag egy közepes tepsire elég, a nagyméretű tepsibe két adagot érdemes készíteni.)
Egyszerű kekszes süti
Hozzávalók: 1/2 kg háztartási keksz 4 dl tejföl vagy krémföl 1 csomag vaníliás cukor 2 evőkanál porcukor 1 csomag színtelen zselatin bármilyen gyümölcs
Elkészítés: Tepsibe vagy müanyag tálban készítem el, a lényeg, hogy legyen oldala. Első réteg a keksz, amit szorosan egymás mellé illesztek, majd rá egy réteg vaníliás és porcukorral összekevert tejföl, majd újra keksz. 3-4 sort készítek így. Utolsó réteg a tejföl, majd rá bármilyen gyümölcs, és végül a zselatin. Hűtőbe teszem kb. 1 órára, utána azonnal szeletelhető és fogyasztható.
Megjegyzés: Senki nem ismeri fel, hogy tejföl van benne, annyira finom. Lehet helyette joghurtot is használni, és a rétegek közé is tehetünk apróra vágott gyümölcsöt.
Raffaello rudak
Hozzávalók: 30 dkg cukor, 1/2 kocka margarin, 50 dkg háztartasi keksz, 10 dkg pörkölt földi mogyoró (nem sós), 1 dl tej, 20 dkg tejpor, 10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés: Két dl vizet felforralunk 30 dkg cukorral. Levesszük a tűzről, és belekeverünk a margarin felét, fél kg darált háztartási kekszet, 10 dkg pörkölt, darált (nem sózott) földimogyorót. Ezt a masszát egy közepes nagyságú olajozott tepsibe símítjuk. 1 dl tejet felfőzünk 15 dkg cukorral. Amikor a cukor elolvadt, hozzáadjuk a maradék margarint, 20 dkg tejport, 10 dkg kókusszreszeléket. Az előző masszára símítjuk. A tetejét megszórhatjuk kókuszreszelékkel.
Megjegyzés: Majdnem olyan mint az igazi! Nem kell sütni,csak felvágni! Azért kell tepsibe tenni mert 2 réteg megy rá és különben szétfolyna,vagyis igy könnyebb szeletelni.
Házi Raffaello
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor ,egy kókusz aroma (10 ml), 25 dkg zsíros túrista tejpor, 1 csomag vaníliás cukor, 30 dkg kókuszreszelék, 1/2 dl víz Elkészítés: A 25 dkg vajat habosra keverjünk, hozzáadunk 25 dkg porcukrot és egy kókusz aromát, újból habosra keverjük, majd 25 dkg zsíros túrista tejpor, 1 csomag vaníliás cukor és 20 dkg kókuszreszelék keverékét keverjük bele. Az így kapott keverék morzsalékos, nehezen áll össze. Hozzákeverünk még kevés, legfeljebb fél deciliter vizet, de csak apránként, míg formázható lesz. (Ha túl sok vizet teszünk bele, akkor túl lágy lesz a massza.) Vizes kézzel golyókat formálunk, a golyókat kókuszreszelékbe forgatjuk. Tisztított mandulát vagy mogyorót nyomhatunk bele vagy rá.
Keksz-szalámi
Hozzávalók: 20 dkg margarin, 40 dkg kristálycukor, 4 tojás, 5 dkg kakaópor, 60 dkg háztartási keksz, kevés rum, kevés reszelt, kókusz celofán
Elkészítés: A háztartási kekszet feltördeljük kb. 1 centis darabkákra (pl. sodrófa segítségével). A boltokban kapható előre ledarált keksz sajnos nem a legmegfelelőbb e célra. A kekszdarabkákat meglocsoljuk rummal. Egy nagy tálban megolvasztjuk a margarint, beleöntjük a cukrot, a kakaóport és a tojásokat is. A tűzről levesszük a masszát, és belekeverjük a kekszet. Kiterített celofánpapírra kevés kókuszreszeléket hintünk, és ráteszünk egy adagot az elkészített masszából. A celofánt feltekerjük, és hengert formázunk. A masszát jól összepréseljük, majd a celofán két végét összecsavarjuk, mintha csak szalámit csinálnánk. Hűvös helyen állni hagyjuk, majd vékony szeletekre vágva tálaljuk. Jó étvágyat! Megjegyzés:Tehetsz a masszába durvára vágott pergelt diót vagy rumban(cukros vízben) áztatott mazsolát.Ilyenkor elhagyandó a kókuszreszelék.
Egyszerű süti
Hozzávalók egy közepes méretű tepsihez: 30 dkg liszt, 20 dkg cukor, másfél zacskó sütőpor, 2 tojás, 2 doboz tejföl ,(kakaópor vagy lekvár vagy gyümölcs)
Elkészítés: A lisztet, cukrot, sütőport, tojást, tejfölt összekeverjük, ettől kb. galuska sűrűségű tésztát kapunk. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, előmelegített sütőbe helyezzük, majd kissé levéve a hőt, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Ízlés szerint ízesítjük, így többféle süteményt is kaphatunk. 1) A tepsibe öntött tészta tetejére friss, vagy lecsöpögtett, befőtt gyümölcsöt szórunk, így sütjük meg (legfinomabb a ribizlivel, meggyel, de készítettem már eperrel, sárgabarackkal, őszibarackkal, mikor minek volt szezonja, vagy mikor mit találok a kamrában). 2) Két evőkanál kakaóport keverünk a masszához, így sütjük meg, majd sütés után ketté vágjuk, megkenjük lekvárral, és úgy vágjuk föl.
Megjegyzés: Gyümölccsel is készíthető. Ám ez a tészta annyira egyszerű, és olyan könnyen variálható, hogy egy ínyenc és gyakorlott háziasszony akár tovább is gondolhatja, mit lehet még vele kezdeni. Mindenkinek ajánlom, elrontani nem lehet.
Lusta asszony sütije
Hozzávalók: 10 púozott evőkanál liszt, 10 csapott evőkanál cukor, 3 egész tojás, 10 dkb margarin, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt fahéj, 2-3 evőkanál bármilyen lekvár (de ne legyen híg), 10 evőkanál tej, kb. 5 dkg mazsola (el ismaradhat, ha éppen nincs otthon, de vele finomabb), 1 marék durvára vágott dió (ez viszont fontos, mert nélküle nem jó!)
Elkészítés: Mindent egy keverőtálba teszünk, de a diónak csak a felét. Géppel kikeverjük, és alaposan kivajazott (lisztezni nem kell) tepsibe öntjük, és a tejejére szórjuk a dió másik felét. Forró (kb. 180 fokos) sütőben 30-35 percig sütjük. Sütés után felszeleteljük és felfaljuk! Megjegyzés:Mindenkinek, aki gyorsan és egyszerűen akar süteményt sütni.
Csokitó
Hozzávalók: 1 kocka margarin, 20 dkg cukor, 1 dl víz, 2 kanál kakaó, 1 kanál zselatin, 3 vaníliás cukor, 18 dkg tejpor, puffasztott rizs
Elkészítés: A margarint, cukrot, vizet, kakaót, zselatint és vaníliás cukrot felforraljuk. Amikor kihűlt hozzáadjuk a tejport és tetszés szerint puffasztott rizset. Ezután egy fatörzs formát kibélelünk folpackkal, beleöntjük az egészet és hűtőbe tesszük. Amikor megdermedt, kivehetjük a formából és lehet szeletelni.
Almás piskóta
Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál finom kristálycukor, 6 evőkanál liszt, 1 teáskanál sütőpor, 2 közepes savanyú alma, 1 teáskanál fahéj
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgájához adjuk a cukrot, majd habosra keverjük robotgép segítségével. Beleszorjuk a liszt 3/4-ét és a sütöport, jól összekeverjük, majd lazítás céljából egy kevés habot adunk még hozzá, végül pedig a megmaradt lisztet a fahéjjal, majd hozzákeverjük a többi habot is. Óvatosan, nehogy összetörjük! Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és apróbb kockára vágjuk. Felét hozzádjuk a tésztához. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és a tetejére szórjuk a többi almát. Sütőbe toljuk, és 180° -on készre sütjük. Megjegyzés:Én reszelve szoktam az almát a tésztához keverni, és a szokásosnál egy kicsit vastagabb palacsintákat sütök, fahéjjal, baracklekvárral, vagy üresen is nagyon jó!
Vaníliakrém palacsintába
Hozzávalók: 3 dkg margarin, 3 dkg finomliszt, 3 dl tej, 1 csomag vaníliáscukor, 3 evőkanál porcukor Elkészítés: A margarint habzásig hevítjük a liszttel, majd ráöntjük a forró tejet. Folyamatosan keverve sűrűre főzzük. Végül beletesszük a vaníliáscukrot és a porcukrot.
Kelt palacsinta
Hozzávalók 4 személyre: 8 dl tej ,2 dkg élesztő, 1 kávéskanál porcukor, 50 dkg finomliszt, 3 tojás A sütéshez: kb. 1,5-2 dl olaj A töltéshez: savanykás lekvár
Előkészítés: Meglangyosítunk 1,5 dl tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a porcukrot, pár perc alatt felfuttatjuk.
Elkészítés: A felfuttatott élesztőhöz adjuk a maradék tejet, a lisztet, a tojást, egy csipet sót, és sűrű palacsintatésztát keverünk belőle. Letakarjuk, és langyos helyen kb. háromnegyed óra alatt megkelesztjük. A hagyományos palacsintához hasonlóan kevés forró olajban palacsintákat sütünk a masszából, de számítsunk rá, hogy vastagabbak lesznek a szokásosnál. Savanykás lekvárral megtöltjük, és föltekerjük, porcukorral meghintve kínáljuk. Munka: kb. 20 perc Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva
Túrós fantázia
Hozzávalók: 6 dl rétesliszt (finomliszt is jó), 4 dl porcukor, 1 csomag sütőpor ,15 dkg vaj vagy margarin , 5 dl tej, 5 tojás, 1 kg túró ,mazsola, 2 csomag vaníliás cukor ,reszelt citromhéj
Elkészítés: A lisztet a sütőporral és a porcukorral összekeverjük. A felét jól kivajazott tepsibe szórjuk, elsimítjuk. A túrót ennek a tetejére tesszük. Rá mazsolát, vaníliás cukrot és citromhéjat terítünk. Rászórjuk a maradék cukros lisztet, majd olvasztott vajjal megöntözzük. Az egészet 5 tojással elkevert tejjel meglocsoljuk, miközben villával megszúrkáljuk. Középmeleg sütőben aranysárgára sütjük
Máglyarakás
Hozzávalók 8 személyre: 6 szép alma, 1 púpozott mokkáskanál ôrölt fahéj, 15 dkg margarin ,8 szikkadt zsemle,1 liter tej ,4 tojás, 30 dkg porcukor , 1 csomag vaníliás cukor ,25 dkg sárgabarackíz ,a tepsi kikenéséhez,: margarin, zsemlemorzsa Elkészítés: Az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kimetsszük, húsukat vékonyan fölszeleteljük. A fahéjjal megszórjuk, és 5 deka margarinon megpároljuk. (Lehet 2-3 részletben is.) A zsemlét 1 centi vastagra fölszeleteljük - de nem lapjában -, és egy magas falú tepsiben szétterítjük. A tejet fölforraljuk. A tojások sárgáját a többi margarinnal, a fele porcukorral és a vaníliás cukor- ral habosra keverjük, a forró tejet ráöntjük. Ezután a zsemlére locsoljuk, kissé átforgatjuk, hogy mindenhol egyformán érje. Egy kb. 30x20 centis, magas falú tepsit kivajazunk, morzsával behintjük. Az áztatott zsemle felét belesimítjuk, az almát egyenletesen ráhalmozzuk, majd a maradék zsemlével beborítjuk. A barackízt egy kevés (kb. 1 deci) vízzel simára keverjük, és háromnegyedével megkenjük a zsemlét. Sütôben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütôben 165 °C) kb. 30 percig sütjük. Ezalatt a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a maradék cukrot és lekvárt is hozzáadjuk. A rakottasra kenjük, és visszatoljuk a sütôbe. A lángot kb. 15 °C-kal mérsékeljük, a máglyarakást még 15 percig sütjük. A lángot elzárjuk, a sütôajtót kinyitjuk, a habot 10 percig így szárítjuk. Melegen kockákra vágva tálaljuk. Megjegyzés:A tejbe kis pohárka rumot is raktam, a rétegek között pedig 15 dkg porcukorral elkevert darált diót, de az eredeti is nagyon finom.
Citromos babapiskóta hidegen Hozzávalók: 4 dl tejszín, 4 dl joghurt vagy tejfel ,citromhéj ,2 citrom leve ,cukor ,1 doboz babapiskóta Elkészítés: A 4 dl habmestert vagy tejszínt felverem, beleteszem a citromhéjat, cukrot (vagy édesítőt) ízlés szerint, a 4 dl joghurtot vagy tejfelt. A piskótát lerakjuk soronként, citromlével locsoljuk, és krémet öntünk rá, így rétegezzük. Hidegen finom. Nyáron le is fagyaszthatjuk, nagyon kellemes lesz.
Megjegyzés: Nagyon egyszerű, gyors és finom
Eredeti Tiramisú
Hozzávalók: 4 tojás, 500 gr mascarpone, 200 gr cukor, 1 doboz babapiskóta, kávé, kakaópor, 1 dl rum Elkészítése: a tojassárgáját kikeverjük a cukkorral, hozzáadjuk a rumot, később pedig a mascarpone-t, addig keverjük míg sima és kissé habos nem lesz. A tojasfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan belekeverjük a krémbe. kb. 12 személyre kávét fõzünk ebbe belemártjuk a babapiskótákat, úgy, hogy félig átázzanak, belehelyezzük egy kissebb tepsibe, ráöntjük a krém felét, erre teszünk még egy réteg babapiskótát, s végül a maradék krémet. Kb. 2 órát állni hagyjuk, tálalás elõtt a tetejére kakaóport szórunk.
Megjegyzés:Furcsa , de tapasztalatom szerint sokkal jobban érvényesül a kávé-íz, ha nescaféból és nem akármilyen valódi kávéból csinálom. A félszáraz piskótákat még nyugodtan tovább lehet locsolni kávéval. Ès szerintem is : Amaretto ! De a lényeg : nálunk is , Itáliában is ahány ház, annyi tiramisu és mindegyik finom, nem is lehet elrontani. Mármost, ha kb. 0.6 l tejszínt (a 3 decis kiszerelés miatt) összekeversz egy nagy fél vagy egy kis egész citrom levével, és hűtöd 3 napig, szekrényben, tökkéletes mascarponét kapsz. olcsón. és mindenre jó, pl. sóval és snidlinggel elkeverve a legjobb krémsajt, amit valaha ettem. vagy keménytojással és dióval. vagy sonkával és dióval. vagy bárhogy.Én még meg szoktam bolondítani csokoládéval. Egy tábla csokit le kell reszelni (előtte tartsd hűtőben, úgy könnyebb reszelni) és minden babapiskóta-krém sorra szórj csokireszeléket, hogy teljesen elfedje a sárga krémet!!!
Narancsos tiramisu
Hozzávalók: 25 dkg mascarpone, 25 dkg babapiskóta, 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor, 1 evőkanál rum vagy narancslikőr, 2 narancs vagy 2 dl narancslé, kakaópor
Elkészítés: A narancsot lereszeljük, levét kicsavarjuk. A levéhez tesszük az alkoholt. A tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, narancshéjjal habosra keverjük, és a mascarponét hozzáadjuk. A fehérjéket keményre verjük, majd ezt is a krémhez keverjük. A babapiskótát beleforgatjuk a narancslébe, majd lapos tálra sorba rakjuk. Rásimítunk egy adag krémet. Több ilyen sort készítünk, tetejére krém kerül. Végül kakaót szitálunk rá. 4-6 órára hűtőbe tesszük, érleljük. Csak frissen jó, mert nyers benne a tojás!
Megjegyzés: Nagyon üdítő a narancs ízétől, a gyerekek jobban szeretik, mint a kávés tiramisut
Kefires sütemény
Hozzávalók: 1 pohár kefír, 1 pohár liszt, 2 pohár kristálycukor, 2 tojás, fél pohár olaj , 2 vaníliás cukor ,1 sütőpor ,a tepsi kikenéséhez vaj , Ízesítés: kakaó, meggy ,fahéjas porcukor, mézessütemény por
Elkészítés: Az hozzávalókat egybe összekeverjük, semmit nem kell külön kikeverni. A meggyet lisztbe mártjuk, hogy ne ragadjon le az aljára.
Almás sütemény
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg cukor, 30 dkg reszelt alma, 1 tojás, fél sütőpor, 10 dkg olvasztott úmargarin, őrölt fahéj
Elkészítés: A hozzávalókat jól összekeverjük és előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt közepes tepsiben megsütjük. Tetejére csokimázt rakhatunk, de elég, ha prcukorral megszórjuk.
Görög fánk
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg vaj, csipetnyi só, 5 dl víz, 25 dkg liszt, 3 tojás, a sütéshez olívaolaj, méz, fahéj
Elkészítés: A vizet a vajjal és a sóval fazékban felforraljuk. Ahogy felforrt, hozzáadjuk a lisztet, alaposan elkeverjük, amíg a massza össze nem áll. Néhány percig hűlni hagyjuk, egyenként hozzáadjuk a felvert tojást, s addig kavarjuk, amíg a tészta meg nem puhul. Felmelegítjük az olajat, evőkanalanként beletesszük a tésztát, és közepes hőmérsékleten aranybarnára sütjük. Mindegyik fánk tetejére kanálnyi mézet teszünk, fahéjjal megszórva tálaljuk .
Fehér sütemény
Hozzávalók: 6 tojás fehérje, 18 dkg porcukor, 10 dkg grízes liszt, 7 dkg olvasztott vaj,de nem meleg Elkészítés: A fehéjét sűrűre felverni, hozzáadni előbb a porcukrot, majd lisztet és a vajat. Zsírozott, lisztezett formában sütni.
Megjegyzés: Mikor az ember nem tudja, mit kezdjen a megmaradt tojásfehérjékkel, itt felhasználhatja. Őzgerinc formában szoktam sütni. Le lehet csokival önteni, vagy sodót is lehet készíteni hozzá. Úgy is finom, ha mogyorót, diót, mandulát teszel bele. A grízes liszt a réteslisztet jelenti
Csóró pogácsa
Hozzávalók: 25 dkg margarin, 30 dkg sima liszt, 6 evőkanál víz, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál só, 5 dkg sajt, 1 tojás
Elkészítés: Az egészet összegyúrjuk, alufóliába tesszük, és kb. 2 órára hűtőbe rakjuk. Ujjnyi vastagra sodorjuk, felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal meghintjük, és halvány rózsaszínűre sütjük. 180-200 fokon kb. 20 perc.
Shortbread
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor , 50 dkg vaj vagy margarin, 13 dkg mandula ,3 tojásfehérje ,1 csomag vaníliás cukor Elkészítése: A hozzávalókat gyorsan összedolgozzuk, kinyújtjuk, és hosszúkás csíkokra vágjuk. Tepsiben, előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Finom, omlós kekszet kapunk, amely teával a legfinomabb.
Milyen vastagra kell nyújtani? Kb. 1 cm-re, de kicsit vastagabb is lehet. Viszont ne vágj túl nagy darabokat, csak olyan kis "ügyeseket". Nemrég megkóstoltam az eredetit. A különbség csak annyi, hogy tesznek bele sűrű tejszínt is (Clotted cream) és csokidarabokat, vagy mazsolát... nem rossz! Sütés előtt meg kell kenni egy felvert tojással
Kétperces joghurtdesszert
Hozzávalók: 1 doboz natúr joghurt, bármilyen idénygyümölcs ízlés szerinti mennyiségben, 1 teáskanálnyi citromlé, porcukor, méz
Elkészítése: A gyümölcsöt megtisztítjuk, kockákra(vagy karikákra - ha banán) vágjuk. Rálocsoljuk a citromlevet, rászórjuk a porcukrot, ráöntjük a joghurtot, elkeverjük. Borospoharakban tálaljuk, amelyeknek az aljára 1-2 evõkanál mézet csurgatunk. Jól lehûtve fogyasztjuk!
Megjegyzés: Befõttel még nem próbáltam, lehet, hogy azzal is finom!
Citrom-varázslat
Hozzávalók: 2 csomag babapiskóta, 2 csomag tejszíhab por, 1/2 l tejföl ,3 db citrom, 2 evőkanál porcukor ,3 dl tej
Elkészítés: A tejfölt összekeverjük a 3 citrom reszelt héjával, 1,5 citrom levével és a porcukorral. A tejszínport a tejjel kemény habbá verjük. A két masszát összekeverjük.
Egy tálba kezdünk el rétegezni. Az első sor babapiskóta, majd massza. Ezt így folytatjuk, a tetejére massza kerüljön. A maradék 1,5 citromot felkarikázzuk, és ezzel díszítjük a tetejét. Kb. 5-6 órára hideg helyre tesszük, hogy a babapiskóta megpuhuljon. Megjegyzés: Egy változata lehet, ha csak egy citrom levét és héját tesszük a masszába. Helyette rétegenkét gyümölcsöt szórunk bele. / Nagyon jó felhasználási lehetősége a fagyasztott gyümölcsöknek még fagyott állapotban /
Csodasajtos
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 3 tojás sárgája, 35 dkg reszelt sajt (vegyesen, legyen benne edami, füstölt és trappista sajt) ,1 mokkáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál törött bors, 1 teáskanál só Elkészítés: A tésztát előző nap kell összegyúrni és egy éjszakát hűtőben pihentetni. Keverjük össze a lisztet 20 dkg reszelt sajttal és morzsoljuk szét benne a margarint. Adjuk hozzá a paprikát, borsot és a sót, majd a három tojás sárgáját is. Alaposan gyúrjuk össze és lefedve tegyük a hűtőbe. Másnap nagyon vékonyra nyújtsuk ki (3-5 mm), tetejét kenjük meg tejjel és szórjuk meg a maradék 15 dkg sajttal. Derelyevágóval vágjuk fel rudakra. Forró sütőbe tegyük és süssük meg. Vigyázat nagyon gyorsan sül, 200 fokon kb. 10 perc alatt kész. A lényeg, hogy világosra kell sütni, mert ha megpirul, akkor már nem olyan jó az íze. Lezárt dobozban akár 2 hónapig is eláll ez a sütemény. Bár nálunk még aznap elfogy. Jó étvágyat!
Megjegyzés: A sajtokból első nap csak 20 dekát reszeljünk le, a többit majd a sütés előtt. A receptben eredetileg fokhagyma is szerepel. Én egy teáskanál fokhagymagranulátumot szoktam bele tenni .
Kivajazott tepsibe öntjük és a tetejét megszórjuk meggyel. Lassú tűzön sütjük.
Fordított almatorta (Tarte Tatin)
Hozzávalók: 20 dkg liszt ,20 dkg porcukor ,20 dkg olvasztott margarin , 2 tojás ,4-5 db alma ,egy kis fahéj ,vágott mandula (esetleg dió,) A tepsihez: kristálycukor, margarin
Elkészítés: A hozzávalókat (liszt, porcukor, margarin) alaposan kikeverem. Az almákat megpucolom, magházát kivágom, és vékony cikkelyekre vágom. Egy tortaformát (kb. 25 cm átmérő) vagy kisebb tepsit kikenek margarinnal, megszórom kristálycukorral, és ráhelyezem a szeletelt almákat, megszórom - ízlés szerint - fahéjjal, majd a tésztát ráterítem. A tetejére vágott mandulát szórok, de lehet vágott diót is, sőt a diót lehet az fahéjas almára is borítani, úgy még finomabb. Ezzel kész is van, csak sütőbe kell tolni, és kb. 20-30 perc alatt, kb. 250 fokon készre sül.
Megjegyzés: Annak ajánlom, akik szeretik az édességet, de nem a vajas, krémes süteményekért vannak oda! Különösen most ajánlom, tél vége felé, amikor már nem olyan ropogós az alma, de sajnáljuk kidobni.
Meggyes pite
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 5 tojás ,15 dkg cukor ,,15 dkg liszt ,meggy
Elkészítés: A vajat a cukorral és a tojások sárgájával összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet és a tojások keményre vert habját. Kivajazott tepsibe öntjük és a tetejét megszórjuk meggyel. Lassú tűzön sütjük.
Kevert tészta
Hozzávalók: 40 dkg liszt ,30 dkg cukor, 6 tojás, 2 dl olaj, 2 dl tej ,1 csomag sütőpor ,1 üveg meggy
Elkészítés: Az egészet jól kikavarjuk, kivajazott-kilisztezett tepsiben kis lángon megsütjük (míg aranybarára sül). A meggyet csak a sütés előtt kell rászórni
Fonott kalács
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2 tojássárgája, 5 dkg élesztő, kevés só, 4 dl tej, 2 evőkanál olaj, 30 percig kelesztjük a tepsiben. Töltelék: 1 kocka margarin, 20 dkg cukor, 3 evőkanál kakaó
Elkészítés: A tésztát összegyúrjuk, 6 cipóra osztjuk. Akkorára nyújtjuk ki, mint a tepsi. A töltelékhez valókat összekeverjük, ezzel megkenjük a cipókat és feltekerjük. 3-3-ból fonunk kalácsot. Szorosan egymás mellé rakjuk, mert így csak felfelé tud kelni. 30 percig kelesztjük. A tetejét kenjük meg olajjal, szép ropogos lesz tőle.
Megjegyzés: Nagyon kiadós és finom.
Kuglóf mikróban
Hozzávalók: 4 tojás, 10 evőkanál tejszín, 8 dkg cukor, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 4 evőkanál dió vagy mogyoró, 4 evőkanál kakaó, 1 kiskanál sütőpor
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, kivajazott formába öntjük, 12 perc alatt mikróban 700 W-on készre sütjük. Megjegyzés: Zsemlemorzsa. nem kell liszt bele. én csak bele szoktam potyogtatni a diódarabokat a masszába. ja.. és cukrozott kakaópor
A mi Bountynk, házi Bounty
Hozzávalók: Tészta: 8 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 25 dkg kókuszreszelék, kevés vaj és zsemlemorzsa. Krém: 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 8 tojássárgája, 10 dkg tortabevonó csokoládé.
A tojásfehérjét a cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verem. Hozzáadom a kókuszreszeléket, majd kivajazott, morzsával meghintett tepsibe öntöm (a tepsi mérete lehetőleg 24x40 cm legyen), és zsemleszínűre sütöm. A krémhez a vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot a tojássárgákkal kikeverem. A tortabevonót gőz felett felolvasztom, és langyosan belekeverem a krémbe. Egyenletesen elosztom a krémet a tésztán, olvasztott csokoládét csorgatok rá, és felszeletelve kínálom.
Gyors fánk eperpürével
A farsangi időszakhoz hozzátartozik a fánk. Próbálja ki ezt a fánkkülönlegességet, nem fog csalódni! Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 25 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg porcukor, 2 cl rum, késhegynyi szódabikarbona, reszelt citromhéj, csipetnyi só, a kisütéshez olaj, a szóráshoz fahéjas porcukor. Az eperpüréhez: 30 dkg eper, vagy mélyhűtött vegyes piros bogyós gyümölcs 1 dl tejszín, 4 dkg porcukor A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal. Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Az átpasszírozott tehéntúrót kikeverjük a liszttel, sóval és a szódabikarbonával. Az egészet összevegyítjük és tésztává dolgozzuk. Lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval kb. 6 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A fánkokat bő, forró olajban kisütjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Még melegen megszórjuk fahéjas porcukorral. Eperpürével is tálalhatjuk. Ehhez a megtisztított, alaposan megmosott epret összeturmixoljuk. A tejszínt a porcukorral félkemény habbá verjük és belevegyítjük a gyümölcspürébe. Azonnal fogyasztjuk.
Mazsolás muffin
Hozzávalók: 12, 5dkg vaj, 17, 5dkg cukor, 2 tojás, 1 citrom reszelt héja, 7, 5dkg mazsola, 30dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1/8l tej. Elkészítése: A vajat a cukorral keverd habosra, add hozzá a tojásokat, majd sorban a többi hozzávalót, legvégül a tejet. A sütőformába öntve 200 fokon 20 percig kell sütni.
Töltött pogácsa
Fél kg burgonyát héjában megfőzünk, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Keverjünk hozzá 1fej pirított reszelt hagymát, sót, borsot, 2-3 egész tojást, és annyit lisztet, hogy jól formálható tésztát kapjunk. A virsliket 2cm-es darabokra vágjuk, és kinyújtott, késsel feldarabolt tésztába csomagoljuk. Zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük őket.
Szerelmeslevél
Hozzávalók 25 dkg liszt ,10 d
|