Pizza
2004.05.21. 23:51
Pizza : ADRIENN FLE
60 dkg liszt, 1,5 dl olaj, 3 dl vzben 5 dkg lesztt megpuhtunk, egy csipet s, ugyanannyi cukor, zls szerint oregn fszerkeverk(boltban kaphat zacsks kiszerelsben). Ezeket sszegyrjuk(a tszta vljon el a kztl), majd 30 percre pihenni hagyjuk. Kzben a stt elmelegtjk. Ha a tszta megkelt, egy nyjtlapra kibortjuk, a kapott tsztt meg is felezhetjk, gy kt adag pizza lesz belle, vagy eltehetjk a fagyba, s mskor csak ki kell olvasztani, s utna kistni. Teht a tsztt kibortjuk, s egy kicsit nyjtunk rajta, majd a tepsihez hozzmrjk. A tepsit kiolajozzuk, s beletesszk a tsztt, ezutn a tsztt is megolajozzuk. Erre tessznk a pizzakrmet(ha nagyobb tubussal veszel, elg a fele), s egyenletesen elkenjk a megolajozott tsztn. Ezutn zls szerint j gazdagon meghintjk pl sajttal, felvgottal, fagyasztott mexiki mixszel stb. s vgre betesszk a stbe. A gzt egy kicsit feljebb csavarjuk, s 25-30 percig stjk. a tepsi vkony fal legyen, s alacsony oldal.Ha ksz, lvezettel elfogyasztjuk, garantlt, hogy egy adag nem elg. Nagyon j tvgyat kvnok hozz!
Olasz pizza tszta
Hozzvalk: 60 dkg finomliszt, 4 dkg leszt, 8 dkg olva- vagy ms tolaj, 3 dl vz, kevs s Elkszts: Az lesztt kevs langyos, lisztes vzbe morzsoljuk s megkelesztjk. Ha megkelt a kovsz, az tszitlt liszthez keverjk, hozzadjuk az olajat. Ez utn annyi vizet adunk hozz, hogy kzepes kemnysg tsztt kapjunk. Ha ksz, fellett olajjal megkenjk; letakarva 30-40 percig kelesztjk. Ha megkelt, a tsztt kinyjtjuk. Ebbl a mennyisgbl 5-6 db 20 cm-es tmrj pizzt kapunk. Sts eltt tolajjal megkenjk, villval megszurkljuk. Elmelegtett stben kb. 8 percig elstjk. Kivve a stbl a pizzt, ismt megkenjk tolajjal, rntjk az elre elksztett pizza szszt. A stbe visszatve, 4 percig tovbb stjk. Ha nem szsszal ksztjk, akkor az elsts ideje kb. 12 perc. Ez utn rtesszk a pizzra az elksztett rttet, s 3-4 perc alatt kszre stjk. A lert sorrendet clszer betartani. gy a tltelk nem szrad ki s a tszta nem zik el.
Pizza
Alaprecept 4 szemlyre (50 dkg alaptszthoz, azaz 1 nagy tepsihez/2 kerek, 24 cm tmrj pizzhoz)
Hozzvalk: 1 dl tej, 1 kvskanl cukor, 2 dkg leszt, 40 dkg finomliszt, 1 kvskanl s, 4 evkanl olaj, liszt a formzshoz, olaj a kenshez
Elkszts: 1. A tejet ppen csak meglangyostjuk (ha tl meleg, elpusztulnak az lesztgombk!), 3 dl-es bgrbe ntjk, hozzadjuk a cukrot, beletrdeljk az lesztt, s jl elkeverjk. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bgre peremig hagyjuk kelni (8-10 perc). 2. A lisztet kevertlba szitljuk - gy levegsebb lesz, s gyorsabban megkel a tszta. A kzepbe mlyedst ksztnk, belentjk az leszts tejet, s a szlrl, fakanllal csak annyi lisztet kevernk hozz, hogy galuska lgysg masszt kapjunk - azaz kovszt ksztnk. A tlban lv lisztbl egy keveset a tetejre szrunk, s tiszta konyharuhval letakarva a ktszeresre kelesztjk (15-20 perc). 3. Hozzadjuk a st, az olajat s annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kiss ragacsos, lgy tsztt kapjunk. A kzi robotgp spirlbettjvel addig dagasztjuk, amg a tszta el nem vlik a tl faltl. Tetejt megszrjuk liszttel, s konyharuhval letakarva hagyjuk a ktszeresre kelni (30-40 perc). 4. A tsztt lisztezett deszkra hzzuk, erteljesen tgyrjuk (C kp) - sszeesik, de nem baj -, s tenyernkkel a kvnt nagysgra s formra hzogatjuk. 5. A stt 220 fokra (gzst: 4. fokozat) elmelegtjk. Olajjal kikenjk a stformt, belefektetjk-nyomkodjuk a tsztt gy, hogy a kzepn vkonyabb, a peremn pedig vastagabb legyen. A tsztalapot s a peremt villval megszurkljuk, vkonyan megkenjk olajjal, paradicsomszsszal (pizzaszsszal), megrakjuk tetszs szerinti zldsgekkel, gymlcskkel, hssal, kevs oregnt s kakukkfvet szrunk r, s a stben a feltt mennyisgtl fggen 20-30 percig stjk.
Pizzatszta
Hozzvalk: 30 dkg liszt ,1 tojs, 2 dl tej, 2 evkanl olaj , 1,5 dkg leszt ,1 teskanl cukor ,1 mokkskanl s
Elkszts: A tejet langyosra melegtjk, az elmorzsolt lesztt s a cukrot egy kevs liszttel elkeverjk, s egy kis tejet ntnk hozz. Hagyjuk, hogy megkeljen. Ha felfutott az leszt, sszedolgozzuk a liszttel, a tojssal, a sval s az olajjal, s jl kigyrjuk. 30 percig langyos helyen pihentetjk. Flujjnyi vastagra kinyjtjuk, tepsibe tesszk. A tepsit eltte kikenjk olajjal s megszrjuk liszttel! Flig megstjk, rtesszk a tltelket s a sajtot, s visszatesszk a stbe. Ha a sajt rolvadt, kivesszk, s mr tlalhatjuk is.
Gombs–sonks pizza
Hozzvalk: 35 dkg liszt, msfl dkg leszt, 2 evkanl olvaolaj, 2 dl vz, 1 kvskanl s, 15 dkg krmsajt, 3 evkanl tej, 20 dkg gomba, 4 szelet sonka, 10 dkg paradicsom, olaj, s, bors, petrezselyem
Elkszts: Kt dl langyos vzben keverjk el az lesztt. Adjuk hozz a lisztet, st, olajat, majd kzzel gyrjuk ssze. Formzzunk a tsztbl cipt, pihentessk legalbb egy rn t letakarva. Kzben a tiszttott, szeletelt gombt tz percig proljuk a hmozott, felkockzott paradicsommal. Szrjuk bele a vkony cskokra vgott sonkt is. Fszerezzk sval, borssal, petrezselyemmel. A lgy sajtot hrom evkanl tejjel keverjk krmesre. A tepsit vagy a tortaformt olajozzuk ki. A tsztt lisztes kzzel nyjtsuk ki, majd helyezzk a formba, a szln krben peremet hagyva. Kenjk r a sajtkrmet, majd a tetejre a paradicsomos, sonks gombt tertsk. Szrjuk meg petrezselyemmel s locsoljuk meg kt evkanl olajjal. Elmelegtett stben harminc percig sssk. Frissen tlalva a legfinomabb.
Hamis pizza
Hozzvalk: 6db szikkadt zsemlye ,1/2 bgre tej, kb. 40 dkg lecskolbsz ,3 tojs , zls szerint s, bors, telzest ,hagyma, hsos szalonna ,1 kispohr tejfl ,15 dkg sajt
Elkszts: A zsemlyket kockra vgjuk, kevs zsrban megpirtjuk s a tejjel meglocsoljuk. A lecskolbszt ledarljuk s sszekeverjk a zsemlkkel, a 3 tojssal, zestjk sval, borssal s telzestvel. Tepsibe rakjuk a masszt, hagymt karikzunk r, majd aprra vgott szalonnt tesznk a tetejre. Flig megstjk, utna meglocsoljuk a tejfllel s sajtot szrunk r. Pirosra stjk.
Megjegyzs: Vigyzz, a szalonna ss! Nagyon kiads! Paradicsomot, kecsapot is rakhatsz r!
Pizzatszta a la Rieger
Hozzvalk: 2 evkanl olvaolaj ,fl kg liszt ,5 dkg leszt (lehetleg friss) , 1 teskanl cukor ,2,5 dl langyos vz
Elkszts: Az lesztt a cukros, langyos vzbe morzsoljuk, megvrjuk, mg felfut, sszedolgozzuk az olvaolajjal s a liszttel, majd 1 rt llni hagyjuk, hogy megkeljen. Utna kinyjtani stpapron (hogy ne ragadjon le). Amgy a tsztba lehet tenni bazsalikomot, vagy akr olvabogyt is egszben. Isteni lesz.
Megjegyzs: Ez a tsztarecept tnyleg a legjobb, nem is tudtam eltte elkpzelni, hogy ltezik ilyen is! Ha nem rakunk r semmit , gy is finom. No meg akkor is, ha csak reszelt sajtot, fokhagymt, s egy kis tejflt/joghurtot!
Sztrapacska
Hozzvalk: 50 dkg meghmozott, lereszelt burgonya ,1 tojs ,kevs s , liszt ,kockra vgott fstlt szalonna, egy kanl zsiradk, 10 dkg juhtr
Elkszts: A reszelt krumplibl, egy tojsbl, kevs sbl, egy kanl zsiradkbl s annyi lisztbl, amennyit felvesz, tsztt kevernk. Galuskt szaggatunk belle s ss vzben kifzzk. Ezalatt a lbasban kocra vgott fstlt szalonnt olvasztunk. A tprtyt kiszedjk. A kiftt tsztt beletesszk a forr zsrba. Meghintjk s sszekeverjk a juhtrval s a tprtyt a tlra rakott tszta tetejre tesszk.
Megjegyzs: Tr helyett: -2 fej vrshagyma durva kockra vgva,olajon flig megpiritva, - amg pirul a savanykposztt kicsavarjuk s egy kicsit sszevgjuk -a hagymt s a kposztt egytt dinszteljk mig szpen megpirul -borssal is zesthetjk A kiftt tsztval alaposan sszekeverjk.
Hzi zsemle
Hozzvalk: 50 dkg liszt, 2,5 dkg leszt, 2 tojs, 5 dkg vaj, 2 dl tej, 1 kiskanl s
Elkszts: Az lesztt sszekeverjk kevs langyos tejjel s felfuttatjuk, majd sszekeverjk a tbbi hozzvalval. A tesztt j hlyagosra kidolgozzuk. Kelni hagyjuk. A megkelt tsztt 8 vagy 16 rszre osztjuk, kis labdkat formlunk belle, s megkent tepsibe helyezzk. tkenjk tojssal, mg 30 percig kelni hagyjuk, aztn mg egyszer tkenjk, megszrjuk tetszs szerint szezmmal, kmnnyel vagy mkkal. Kzepes hmrskleten 15-20 percig stjk.
Klnleges ss kifli
Hozzvalk: 70 dkg liszt, 2 dl jogurt, 2 dl tejfl, 2 dl tej, s, cukor, 2 egsz tojs, 4g leszt + 26 dkg szott margarin
Elkszts: Az alapanyagokbl tsztt gyrunk. 8 rszre osztjuk, s tnyr nagysgra kinyjtjuk. 25 dkg szott, puha margarinnal hetet megkennk, egymsra rakjuk, a nyolcadikkal bebortjuk. 20 percig pihentetjk, majd kinyjtjuk. 20 cikkre vgjuk a krt s kiflikk sodorjuk. Kikent tepsibe rakjuk, ngyet egy sorba, s kt rat kelni hagyjuk. Tojssrgval megkenjk, szezmmal
Sonks-sajtos-kefires lngos
Hozzvalk: 2 pohr kefir, kb. 1/2 kg liszt, s, 1 csomag leszt, 1 dl tej, 15 dkg gpsonka, 20 dkg trappista sajt, csipetnyi cukor
Elkszts: Az lesztt cukros tejben felfuttatom s sszedolgozom a liszttel, kefirrel, sval. Keleszttlban htbe teszem fl napra. A kinyjtott lngosba fl szelet sonkt s sajtot egymsra teszek s batyu szeren hajtogatom. Forr zsradkban kistm.
Megjegyzs: Tejfllel s fokhagymval knlom.
|