Rmai tl
2004.05.21. 23:24
Elõdeink kermia s agyagednyekben stttk, fõztk a jobbnl jobb teleket. Ma ismt renesznszt li a cserpben val sts. Egszen klnleges zû s zamat teleket kszthetnk, ehhez klnfle formj s elnevezsû ednyekbõl vlogathat a boltok polcain.
A tl hasznlata elõtt fontos a hideg vzben val 15-20 percig tart ztats. Mindig hideg stõbe tegye a rmai tlat, mert klnben megrepedhet. A forr stõbõl kivett ednyt ne tegye hideg felletre, mindig konyharuhra vagy falapra helyezze. A tiszttst, srolst csak sval vgezze, a mosszeres vz beleivdik a plusokba. Ha hagyma vagy egyb erõs szag lett a tl, tltse meg vzzel, ntsn bele 1 pohr ecetet s ssse a stõben 1 rt. Ezutn ntse ki a vizet s drzslje be sval. Melegvizes blts utn szrtsa ki.
Marhatokny rmai tlban
Hozzvalk: 1 1/2 kg marhalbszr ,40 dkg vegyes zldsg(srgarpa, fehrrpa, karfiol, zldbors stb.) , 1 alma felkockzva ,1/2 csomag mazsola ,1 citrom reszelt hja ,s ,bors ,majoranna , kshegynyi curry ,nhny szl jhagyma felszeletelve ,1 1/2 dl testes fldes vrsbor ,1 dl olva olaj Elkszts: A rmai tlat ztassa 15 -20 percig hideg vzbe. A hst vgja fel vkony hosszks cskokra. Az aprra vgott zldsgeket az zestõket s a hst egy ednybe keverje ssze. Tegye a rmai tlba egyenletesen eltertve, ntse le az olajjal s a vrsborral. Tetejvel befedve ssse kb. 1 1/2 rig. Tlalja slt burgonyval.
Rmaiban rakott csirke
Hozzvalk: 1 kg csirke vagy brmely rsze ,1/2 kg burgonya ,30 dkg gomba ,1 fej vrshagyma , 1 csokor petrezselyem zld ,s ,õrlt bors ,10 dkg margarin ,2 dl tejfl ,1 tojs Elkszts: A csirkt tiszttsa meg s tetszs szerint darabolja fel. Sval, borssal fûszerezze s hagyja llni 1 rt. A vrshagymt s a gombt szeletelje fel, a burgonyt hmozza meg s karikra vgja fel. A rmai tlat ztassa 20 percet vzben, majd kenje ki a margarin felvel. A burgonya felt tertse a tl aljra, a csirke darabokat rendezze r. A gombt s a hagymt szrja a csirkre, takarja be a maradk burgonyval. A tejflt keverje el a tojssal s egyenletesen simtsa a tetejre. A maradk margarint tegye a tetejre. Fedje a tlat s hideg stõbe tve ssse magas hõmrskleten. 40 perc elteltvel vegye le a fedelt s ssse pirosra. Kposzta vagy uborka saltval forrn knlja.
Kolbszos kposzta
Hozzvalk: 1 kg fehr kposzta ,30 dkg pros debreceni, vagy virsli ,60 dkg burgonya ,1/2 dl olaj ,1 hsleves kocka ,2 dl tejfl ,s Elkszts: A kposztt vgja vkony cskokra, ss vzben fõzze nhny percig, majd cspgtesse le. A burgonyt vgja vkony karikra. A beztatott rmai tlat olajjal kenje ki, majd tertsen az aljra egy rteg burgonyt. Erre kerl a szeletelt kolbsz, majd a kposzta fele. Addig rtegezze mg a hozzvalk elfogynak. A leveskockt fõzze fel 1/2 l vzzel s ntse a tlba, a maradk olajat locsolja a tetejre. Lefedve tegye hideg stõbe, majd fõzze flkszre, kzben ellenõrizze. Ekkor locsolja meg a tejfllel s ssse kszre. Forrn, friss kenyrrel tlalja.
|