Befzs-tartsts
2004.05.21. 23:06
Lecs tlire
Hozzvalk kb. 3 db 7,5 dl veghez: 4 kzepes fej vrshagyma ,1 kg paradicsom ,2 kg paprika ,1 dl olaj ,1 evkanl s
Elkszts: A vrshagymt megtiszttjuk s felkarikzzuk, a paradicsomot, a paprikt megmossuk, cikkekre vgjuk. Elkszts: Felforrstjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymt. Hozzadjuk a paradicsomot, megszzuk, s lass tzn 10-15 percig fzzk. Beletesszk a paprikt, s folyamatosan kevergetve tovbbi 20-25 percig forraljuk. A tzrl levve azonmd vegekbe tltjk. Az vegeket gondosan lezrjuk, s szrazgzben hagyjuk kihlni. Hvs helyen troljuk. Tlen, amikor lecst akarunk kszteni, sssnk zsrjra kevs fstlt szalonnt. Keverjnk el benne egy evkanlnyi pirospaprikt, azutn ntsk r az eltett lecst. Tojssal, virslivel, kolbsszal gazdagtva knljuk.
Savanypaprika kposztval tltve tlire
Hozzvalk: 70 db tlteni val paprika, 3-4 kg friss kposzta, ecet, torma, s
Elkszts: A friss paprikkat megmosom, majd kicsumzom. Mlyebb ednybe rakom, meleg vzzel lentm s llni hagyom. A kposztt vkony cskokra szelem, akr a saltnal, megszom s llni hagyom. A paprikt lecsepegtetem, a kaposztt kicsavarom, s megtltm vele a paprikkat. Az gy megtlttt paprikkat vegbe rakom, kzjuk 1-2 szl tiszttott tormt helyezek. Ecetes vizet forralok, majd az vegekbe tltm, mikor kihlt, de nem ktm le, mert naponta hozznteni kell. Ha mr nem issza magba az ecetet, akkor lektm, s elteszem hvs helyre.
Lekvr s szrp
Hozzvalk: gymlcs ,cukor
Brmilyen gymlcsbl kszthetnk lekvrt s szrpt az albbiak szerint: Az egszsges, rett gymlcst megmossuk, megtiszttjuk, kimagozzuk, a nagyokat (pl. barack) negyedbe vgjuk. zlstl s a gymlcs fajtjtl fggen a tiszttott gymlcs minden kg-jhoz 20-80 dkg cukrot tesznk, sszekeverjk, 1 napig llni hagyjuk, mg levet ereszt. Kzben tbbszr felkeverjk. A gymlcst kiszedjk a levbl, gyengden kinyomkodjuk. (Ha a sr lekvrt szeretjk, akkor ersen nyomkodjuk ki.) A levet leszrjk, felforraljuk, vegbe tltjk, dunsztba tesszk, mg kihl. Ez a szrp. Felforralskor a rostok feljnnek a tetejre hab formjban. A habot szedjk le, ebbl pl. fagyit lehet csinlni. A kiszedett gymlcs minden kg-jhoz kb. fele annyi cukrot kevernk, mint elzleg. Nyeles turmix gppel sszetrjk olyan mrtkig, ahogy szeretjk a lekvrt (ppes - darabos), de nagy darabok ne maradjanak benne. Felforraljuk, (nem kell fzni!) vegbe tltjk (lehetleg csavaros, lapkval fedett vegbe), szraz dunsztba tesszk, mg kihl. Tartstszer nem szksges! Tovbbi elnyk: nem fzzk agyon a gymlcst; a levt nem kell elprolni (mint pl. a hagyomnyos srgabarack lekvrnl), hanem a l is hasznosul, a lekvr mgis sr lesz; a lekvr ze jobban hasonlt a friss gymlcs zhez.
Srgabarack lekvr
Hozzvalk: tetszs szerinti mennyisgû gymlcs ,ugyanannyi sly kristlycukor ,tartstszer 1 kg gymlcsre 1/2 dkg Elkszts: A teljesen rett srgabarackot mossa meg, hmozza le, szitn trje t. Mrje meg s ugyanannyi sly cukorral keverje ssze. Hideg helyen hagyja llni 10-12 rt. Ezutn lass tûzn fõzze 20 percig, lland kevers mellett. Forrn tltse vegekbe, szrjon r kevs tartstt s zrja le alaposan az vegeket. Ezutn csavarja õket konyharuhkba, trlkzõkbe s takarkba. hagyja a szraz dunsztban amg ki nem hûl.
Srga barack befõtt nyersen
Hozzvalk: tetszs szerinti mennyisgû gymlcs ,kristlycukor ,szalicil Elkszts: A kemny, hibtlan barackokat vgja flbe, magozza ki. Enyhn ecetes vzben mossa meg hromszor. Csepegtesse le, majd egyenknt hempergesse kristlycukorba. Rakja vegekbe, a tetejre tegyen fl kvskanl szalicilt. Lgmentesen lezrva tegye a vgleges helyre. A levt kiengedi, nhny ht mlva fogyaszthat.
Srgabarack szrp
Hozzvalk: 1 kg gymlcs ,1 dkg borkõsav (citromptl) ,1/2 kiskanl tartst ,0,5 l vz ,1 kg ksz lhez 1 kg cukor Elkszts: A barackot mossa meg, magozza ki s hsdarln darlja le. A vzben keverje el a borkõsavat, a tartstt majd ntse a gymlcsre. Egy napi lls utn tltse vszon zacskba majd cspgtesse t. A levet mrje meg s adjon hozz megfelelõ sly cukrot. Tbbszr kevergetve vrjon mg a cukor teljesen felolddik. Jl zrd vegekbe tegye a vgleges helyre.
|