Sonka receptek
2004.05.21. 22:50
Hsvti sonka
Hozzvalk: szemlyenknt / 20 dkg nyers sonka 2 tojs reszelt torma
Elkszts: A nyers fstlt sonkt, elz este beztatjuk annyi hideg vzbe, amennyi ellepi. Fzs eltt alaposan megmossuk a sonkt, mert a levt ksbb felhasznlhatjuk tojs fzsre. B hideg vzben feltesszk fni. Lass tzn, fed alatt olyan puhra fzzk, hogy a csontjt ki tudjuk hzni belle. Ha ktztt sonka, akkor addig, hogy a hst knnyen beleszaladjon. Sajt levben hagyjuk kihlni, majd deszkn vkony szeletekre vgjuk ,s tormval , ftt tojssal tlaljuk. / retket, jhagymt, kalcsot knlhatunk mell /
Prolt fstlt sonka:
Hozzvalk: 1-1,2 kg fstlt sonka egszben, 6 kzepes srgarpa ,
1 vastagabb szelet zeller, 2 babrlevl ,1 evkanl porcukor ,4 szegfszeg,
2 evkanl olaj 6 kisebb gyngyhagyma ,(vagy egy kzepes vrshagyma) ,1,5 dl szraz fehrbor
Elkszts: A fstlt sonkt egy jszakra hideg vzben ztatjuk, msnap lbasba tesszk s annyi hideg vizet ntnk r, amennyi ellepi. A rpt meg a zellert megtiszttjuk hasbokra vgjuk s a sonkhoz adjuk. Babrlevllel s szegfszeggel fszerezzk, lefdve kis lngon 40- 50 percig proljuk. Utna leszrjk, s tepsibe rakjuk. A porcukrot az olajon megolvasztjuk a megtiszttott egsz hagymafejeket beletesszk s addig pirtjuk, hogy sznt kapjanak. A borral felntjk, majd a zldsges hsra ntjk. Stben kzepes lnggal 40-50 percig proljuk. Kzben a levvel tbbszr meglocsoljuk.
Hamis sonkaszelet:
Hozzvalk: 1kg hsos fstlt cslk ,1 ppozott kiskanl zselatinpor, 3 dl tejszn
tlalshoz: 2 ftt tojs, 1 fej salta ,ecetes torma
Elkszts: A fstlt cslkt egy jszakn t hideg vzben ztatjuk, majd kuktban puhra fzzk, hogy a csontot knnyedn ki tudjuk fejteni belle. Ezutn a hst ktszer ledarljuk. A zselatint 1 dl vzben - mg jobb ha a hs fzlevbl vesszk el - kevergetve flforraljuk. Megvrjuk amg langyosra hl, majd a kemny habb vert tejsznbe csorgatjuk. A darlt hst vatosan beleforgatjuk, s a masszt folplackkal blelt zgerincformba simtjuk. Htszekrnyben megdermesztjk, vgl deszkra bortjuk s flszeleteljk. Saltalevllel, tojskarikkkal meg ecetes tormval dsztjk.
Prs sonka takarban:
Hozzvalk: 2 szl prhagyma, 8 szelet gpsonka ,1 tojssrgja , 2 dl tejfl, 5 dkg reszelt sajt ,s
A tl ksztshez: dinyi vaj
Elkszts: A prhagymt megtiszttjuk ( csak a haragoszldjt vgjuk le), 4 ujjnyi hossz darabokra vgjuk, s enyhn ss vzben puhra fzzk. Jl lecspgtetjk, a sonkaszeletekbe gngyljk, s kivajazott tzll tlba egyms mell fektetjk. A tejflt a tojssrgjval simra keverjk, s a sonkatekercsekre ntjk. A tetejt reszelt sajttal meghintjk, s stben, nagy lnggal ( 200C; lgkeverses stben 180C) kiss tstjk.
Alms sonkapuffancs:
Hozzvalk: 2 savanyks alma, 25 dkg darlt ftt sonka vagy tarja ,2 evkanl liszt ,2 tojs, 2dl tej, rlt bors
A stshez: olaj
Elkszts: Az almt meghmozzuk, lereszeljk, s a darlt sonkval sszekeverjk. A felvert tojst, a lisztet meg a tejet hozzadjuk, megborsozzuk, ha kell utnaszzuk. Egy kis serpenyben olajat ntnk, megforrstjuk s a masszt evkanllal beleszaggatjuk. Kis puffancsokat stnk belle. Jl lecspgtetve burgonyaprvel tlaljuk.
Kenyrben slt sonka
Hozzvalk: 1 kg ftt sonka, 0,5 kg liszt , 1 evkanl olaj, 2 dkg leszt, 1 mokkskanl s , 2 kvskanl cukor , 1 dl tej , 2 dl vz Elkszts: Egy ednyben langyostsa meg a tejet, majd adja hozz az lesztt s a cukrot. Felfutst kveten keverje bele a lisztet, az olajjal s a sval. Ezutn a massza 40-45 percig kell keljen, meleg helyen. Fzze meg a sonkt s szikkads utn csomagolja az elksztett tsztba. Ennek mg tovbbi 20 pecig kell majd kelnie. Mieltt a forr stbe helyezi, a tetejt lyukassza meg, hogy a sonkbl prolg gznek legyen hol tvoznia. Pirosra stve, hidegen szeletelve tlalja. A sonka tetszs szerint helyettesthet lapockval, tarjval, cslkkel.
|