Fests nvnyekkel 1
2005.05.28. 09:13
Az erdben, a parkokban, de akr a sajt kertnkben is szmos olyan nvnyt tallhatunk, amelyek nem csupn szemet gynyrkdtetk, vagy pp gasztronmiai lvezetet nyjtanak, hanem arra is kivlan alkalmasak, hogy festket nyerjnk bellk.
A 19. szzad kzepig a festkek kizrlag nvnyi, llati s svnyi eredet alapanyagokbl kszltek, s csupn az ezernyolcszzas vek msodik feltl terjedtek el a szintetikus sznezk. Ezek nagyzemi gyrtsa aztn fokozatosan kiszortotta a piacrl a korbbi, termszetes alap termkeket, s lassan feledsbe merltek azok a technolgik is, amellyel valaha ellltottk azokat. Kzlk eleventnk fel nhnyat, htha akadnak olyan olvasink, akik kedvet kaptak nhny textlia vagy tel sajt kez, hzilagos megsznestsre.
Gyjts, szrts A legtbb nvny frissen szedve, vagy megszrtva egyformn hasznlhat. A nvnyeket rnykos, szells helyen szrtsuk meg, eltertve, illetve csokorba ktve, felakasztva. A napsts kiveszi a sznket! Akr gy, akr felaprtva, vszonzskba tve trolhatjuk a felhasznlsig. A frissen szedett bogys termseket mlyhtben is eltarthatjuk.
Elkszts Csak termszetes eredet textilanyagokat fessnk a festnvnyekkel, mert a nvnyi sznezkek a mszlakat nem fogjk be maradktalanul. A textilt elszr beavatjuk, vagyis lgos vzben kifzzk. Ettl a textilszlak felpuhulnak, s knnyebben isszk majd be a festlevet. Az elksztst szappanos vzben vgezzk. Tz dkg gyapjra vagy pamutra 3-4 liter vizet szmthatunk, ebben elzleg feloldunk negyed darab mosszappant. A nyers gyapjt lass tzn fl rig melegtjk, a pamutot egy rig ersebben fzzk benne. Kifzs utn az anyagot hideg vzben tbbszr kibltjk.
Fests A festst jl tisztthat, zomncos fal fazekakban, vdrkben vgezzk. Az tszrt festlbe nedvesen tesszk bele a textilanyagot, s addig fzzk, amg a kvnt sznrnyalatot el nem ri. Tartsabb lesz a sznezs, ha a textilt a festlben hagyjuk kihlni, majd a fazekat tbbszr visszatesszk melegedni a tzhelyre. Ezt a mveletet akr egy-kt napig ismtelgethetjk. Sttebb sznrnyalatot kapunk, ha a megfestett anyagot kicsavarjuk, blts nlkl megszrtjuk, majd visszatesszk a lbe, s ismt felfzzk. A sznezs tartssga nagymrtkben fgg a festl savhatstl. Mg a gyapj s a selyem festsekor ecetet kell adni hozz, addig a pamut, len vagy kender sznezsekor a konyhas adagolsa hoz tartsabb sznt.
http://www.egyperces.hu
|