Saltanoda
2005.02.12. 14:20
Napjainkra az egszsges letmd trhdtsnak ksznheten a saltk soha nem ltott npszersgnek rvendenek. Energia- s zsrtartalmuk rendkvl alacsony (ez persze zeststl fggen vltozik), bsgesen tartalmaznak tovbb olyan rostokat, melyek edzik a rgizmainkat s a fogainkat, biztostjk az egszsges blmkdst, s fokozzk a jllakottsgrzetet.
A klasszikus rtelemben vett "salta" kifejezs mra kiss talakult. Rgen voltak ugye a standard, ecetes lben kszlt saltk: uborkasalta, fejessalta s trsaik, manapsg viszont annyi fajtjuk ltezik, hogy bven van lehetsgnk vlogatni a finomabbnl finomabb receptek kzl. Ehetjk ket akr eltelknt, kiegszthetjk vele hsteleinket, de akr kretnek is felhasznlhatjuk.
Milyen saltt ksztsnk? A pnztrcnk vonalaira is gyelve clszer szezonlis zldsgekbl, gymlcskbl saltt kszteni, gy tlidben kivl alapanyag pldul a lencse, a rpa, burgonya, alma, stb. Ezekbl a hozzvalkbl mi is knnyedn sszellthatjuk a dietetikusok ltal a tprtke s sszetevi alapjn "a legjobb salta" cmet elnyert finomsgot. Lssuk, mi is kell hozz:
5 dkg lencse - energiads s megsznteti az hsgrzetet 10 dkg prolt pulykamell - fehrjeds, de zsrszegny 5 dkg nyers gomba - magas rosttartalma telt hats, rengeteg vitamint tartalmaz 5 dkg reszelt srgarpa - vitaminban s btakarotinban legyzhetetlen 5 dkg alma, kevs petrezselyem - fedezi a szervezet C-vitamin szksglett 3 dkg sajt – klciumtartalma miatt
ntet: 1 kvskanl olvaolaj, 1 kvskanl napraforgolaj (teltett zsrsav s E-vitamin koncentrtum!), 1 kvskanl ecet, s, bors, 1 kvskanl mustr
Azonban mieltt belekezdnk brmilyen salta elksztsbe, tartsunk be nhny igen fontos szablyt:
Mindig csak p s hibtlan zldsget vagy gymlcst hasznljunk fel! Fonnyadt, tlrett, sztfztt alapanyagokbl sosem lesz szp s zletes salta! A hozzvalkat alaposan mossuk s tiszttsuk meg a rajtuk lv baktriumoktl, esetleg fregpetktl! Ne ztassuk ket sokig, nehogy kizzanak bellk az rtkes svnyi anyagok! Vgjuk aprra a hozzvalkat, gy hamarabb tjrjk ket a fszerek, a fejes saltt pedig lehetleg kzzel tpkedjk ssze! Ha nem gy tesznk, a tlals idejre csnyn elsznezdhetnek a levl szlei. Lehetsg szerint ne fmtlban troljuk a saltt, mert a pcl savtartalma oldja a fmeket, melynek hatsra gyorsabban bomlik a C-vitamin! Tartsuk be az rlelsre elrt idt s a trolsi hmrskletet, mert ez nagyban meghatrozza a salta zt! A leveles zldsgek viszonylag hamar sszeesnek, ezrt az ezekkel kszlt saltkat a tlals eltt legfeljebb 1-2 rval keverjk meg, s htsk be. A ftt zldsget vagy hsflt tartalmaz saltknak hosszabb id kell, hogy zeik sszerjenek, ezrt ezeket tbb rra, gyakran egy b napra is hvsre tehetjk a tlals eltt.
Manapsg mr minden tterem knlatban megtallhatak a klnfle saltk, gy ha nincs kedvnk otthon bajldni az elksztskkel, btran ltogassunk el egy hagyomnyos, vagy akr egy reformtterembe - saltabrba, hiszen ezekbl is bsges a vlasztk.
http://www.egyperces.hu
|