Receptekkel spártaian
2004.04.10. 23:57
Naponta mást enni: 10 nap alatt 3-5 kg: A kúra 10 napja alatt mindig csak a megadott étel fogyasztható, kizárólag a megadott formában. Inni csak vizet, ásványvizet szabad. 1. 2 kg alma 2. fél kg sajt, paradicsom 3. fél kg párizsi, céklával 4. fél kg héjában főtt burgonya, cékla 5. fél kg marhahús zöldséggel főzve 6. 1,5 l tej, 2 db kétszersült 7. 10 db keménytojás 8. fél kg virsli mustárral 9. 5 csésze tea cukor nélkül, 2 db kétszersült 10. 75 dkg tehéntúró, paradicsom A pontozásos módszer: A kenyérfélék mellőzése: Elterjedt fogyókúrás módszer az úgynevezett "Pontozásos fogyókúra". A lényege az, hogy húsok, felvágottak, zsírok jöhetnek tetszőleges mennyiségben, de kenyeret, szénhidrátokat csak nagyon kis mennyiségben fogyaszthatunk. A bevitt meglehetősen sok zsírféle nagyon megnöveli a koleszterinszintet, amit például sok fokhagyma fogyasztásával ellensúlyozhatunk. A napi elfogyasztható pontmennyiség: 40 pont Néhány példa az élelmiszerek ponttartalmára: • 10 dkg felvágott: 1 pont • 10 dkg zsír: 1 pont • 10 dkg sült hús: 1 pont • 1 db zsemle, vagy kifli: 25 pont
Anyagcserediéta: A diétában megkötöttektől nem szabad eltérni, így meglehetősen szigorúnak számít ez a fogyókúrás módszer.
1. nap: REGGELI: Feketekávé cukor és tej nélkül tetszőleges mennyiségben. EBÉD: 2 főtt tojás, tetszőleges mennyiségű spenót enyhén megsózva. VACSORA: Egy nagy steak (sertés, vagy pulyka panírozatlanul) grillezve, vagy 3 beefsteak sütve, zöld saláta tetszőleges mennyiségben. 2. nap: REGGELI: Feketekávé cukor és tej nélkül, 1 száraz zsemle. EBÉD: Egy nagy steak (sertés, vagy pulyka panírozatlanul) grillezve, saláta és valamilyen gyümölcs tetszőleges mennyiségben. VACSORA: Főtt sonka mennyiségi korlátozás nélkül. 3. nap: REGGELI: Feketekávé cukor és tej nélkül, 1 száraz zsemle. EBÉD: 2 főtt tojás, saláta és paradicsom tetszőleges mennyiségben. VACSORA: Főtt sonka és zöld saláta tetszőleges mennyiségben.
4. nap: REGGELI: Feketekávé cukor és tej nélkül, 1 száraz zsemle. EBÉD: 1 főtt tojás, répa főzve, vagy nyersen citrommal. VACSORA: Gyümölcsök és natúrjoghurt. 5. nap: REGGELI: Feketekávécukor és tej nélkül, répa citrommal. EBÉD: Párolt hal, paradicsom tetszőleges mennyiségben. VACSORA: Egy nagy steak (sertés, vagy pulyka panírozatlanul) grillezve, zöld saláta tetszőleges mennyiségben. 6. nap: REGGELI: Feketekávé cukor és tej nélkül tetszőleges EBÉD: Grillcsirke tetszőleges mennyiségben. VACSORA: 2 főtt tojás, répa tetszőleges mennyiségben. 7. nap: REGGELI: Tea citrommal. EBÉD: Egy nagy steak (sertés, vagy pulyka panírozatlanul) grillezve és gyümölcs tetszőleges mennyiségben. VACSORA: Az eddigiek közül szabadon választható. A 8. Naptól kezdve a diéta elölről kezdődik további egy hét időtartamra. Amennyiben pontosan betartjuk az előírásokat, úgy 2 hét alatt 9 kilót adunk le. A diétával olyan anyagcsereváltozás zajlik le bennünk, hogy 3 évig nem szedünk vissza súlyt. Alkohol fogyasztása bármilyen formában tilos ! Zsírcsökkentő diéta 1.: Yo-Yo-effektus elkerüléseA felesleges kilókat úgy számoljuk fel, hogy az egyes számú kövérítőszer, a zsír bevitelét radikálisan csökkentjük, mégpedig úgy, hogy megelőzzük az úgynevezett yo-yo-effektus kialakulását, azaz a gyors visszahízást. 1. nap: REGGELI: Joghurt-müzli gyümölcsökkel, 2 csésze gyógynövénytea. Hozzávalók: 2 ek. zabpehely, egy kis banán, 1 kis alma, 1 tk. darált dió, ˝ pohár joghurt. Elkészítés: A banánt összenyomjuk és elkeverjük a joghurttal. Beletesszük a többi hozzávalót. SNACK: Amszterdam zellerkenyér. Hozzávalók: 1 szelet Grahamkenyér, 1 tk. sovány túró, 3 dkg Edami sajt, 8 dkg zellerszár. Elkészítés: A kenyérre rákenjük a túrót, ráfektetjük a sajtot és csinosan díszítjük a zellerszárdarabokkal. EBÉD: Zöldmaggombóc zöldbabbal. Hozzávalók: 3 ek. őrölt zöldmag (Herbária), 1 dl zöldségleves, 2 ek. sovány túró, bors, majoranna, szerecsendió, 15 dkg zöldbab. Elkészítés: A zöldmagőrleményt a zöldséglevesben a fűszerekkel 20 percig főzzük. Elkeverjük a túróval és gombócokat formálunk belőle. Sós lobogó vízben 15 percig főzzük. Párolt zöldbabbal tálaljuk. SNACK: 1 papaya VACSORA: Paradicsomsaláta friss sajttal.
Hozzávalók: 250 g paradicsom, 2 tk. olaj, 1 tk. gyümölcsecet, 1 tk. szójamártás, 1 kis hagyma, 3 dkg morzsolt friss sajt, 2 tk. friss bazsalikom. Elkészítés: Az ecetből, az olajból és a fűszerekből egy marinádot készítünk. Elkeverjük a felszeletelt hagymával, paradicsomkarikákkal és bazsalikommal. Hozzá egy szelet kétszersült. 2. nap: REGGELI: Paprikás camembert-kenyér. Hozzávalók: 1 szelet barnakenyér, 1 tk margarin, 3 dkg camembert, őrölt paprika. 1 kis alma Elkészítés: A kenyeret megkenjük margarinnal, ráhelyezzük a sajtszeleteket, megszórjuk paprikával, almaszeletekkel díszítjük. Hozzá két csésze kávé, vagy tea. SNACK: Narancs-müzli. Hozzávalók: 2 ek. zabpehely, ˝ pohár sovány joghurt, 1 tk. méz, ˝ narancs Elkészítés: A joghurtot a mézzel, a zabpehellyel és a narancsdarabokkal elkeverjük. EBÉD: Pisztráng gombával Hozzávalók: 30 dkg tisztított pisztráng, só, bors, citromlé, 5 dkg szeletelt gomba, ˝ tk. olaj, 1 ek. vágott petrezselyem, 2 héjában főtt burgonya. Elkészítés: A halat enyhén megsózzuk, a gombaszeleteket fűszerezzük és a pisztrángba töltjük. Egy darab alufóliát beolajozunk és a halat belecsomagoljuk. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük. Tálaláskor körberakjuk a petrezselyemmel megszórt héjában főtt burgonyával. SNACK: 1 kakigyümölcs (1 szilvával helyettesíthetjük), 1 korpás keksz. VACSORA: Paprikasaláta sajtkockákkal. Hozzávalók: 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 1 ek. gyümölcsecet, 2 ek. víz, ˝ tk. olaj, só, bors, bazsalikom, 4,5 dkg sajt (30 %-os zsírtartalmú). Elkészítés: Készítünk egy salátaöntetet, majd belekeverjük a zöldségeket, a sajtkockákat, valamint a bazsalikomot. 1 szelet pirítóssal tálaljuk. 3. nap: REGGELI: Málna-müzli. Hozzávalók: 2 ek. zabpehely, 1 ek. búzacsíra, 10 dkg fagyasztott málna, 1 tk. méz, 1,5 dl sovány tej. Elkészítés: A felengedett málnát elkeverjük a mézzel és a tejjel, majd megszórjuk a zabpehellyel és a búzacsírával. SNACK: Pirítós mustáros tóróval. Hozzávalók: 2 szelet pirítós, 2 dkg sovány túró, 1 tk. mustár, 5 dkg uborka. Elkészítés: A kenyereket megkenjük a túróval és a mustárral, majd beborítjuk az uborkaszeletekkel. EBÉD: Poré gratin szezámhéjjal. Hozzávalók: 1 póré, 2 héjában főtt burgonya, 2 ek. sovány joghurt, 2 dkg parmezán, 1 ek. szezámmag. Elkészítés: A pórét három percig pároljuk, majd a krumpliszeletekkel együtt egy tüzálló tálba rakjuk, sózzuk, borsozzuk. A joghurtba keverjük a parmezánt és ráöntjük a pórés krumplira, majd megszórjuk a szezámmaggal. 200 fokon 15 percig sütjük. SNACK: 1 kiwi, 2 korpás keksz. VACSORA: Mozzarellás, paradicsomos keksz. A 4. Naptól kezdve a diéta előről kezdődik további egy hét időtartamra. Amennyiben pontosan betartjuk az előírásokat, úgy 2 hét alatt 9 kilót adunk le. A diétával olyan anyagcsereváltozás zajlik le bennünk, hogy 3 évig nem szedünk vissza súlyt.
Alkohol fogyasztása bármilyen formában tilos !
Almaecetes ivónap: Vízteleníti a szervezetet Az almaecetes ivókúra nem mai találmány. Már réges rég felfedezték az a tényt, hogy az almaecet jótékony hatással van a szervezetre. Az almaecetes ivókúra receptje, illetve hozzávalói a következők: Éhségérzet esetén 1 pohár víz, 1 evőkanál almaecet. (Aki túlságosan savanyúnak találja, tehet bele egy kávéskanálnyi mézet.) Almaecetes ivónapot hetente egy alkalommal tarthatunk. Napi fogyás fél kg.
A módszer előnyei: Tartalmazza a megfelelő folyadékmennyiséget. Tartalmazza a szükséges ásványokat. Nem tartalmaz zsírokat.
|