Nyúlja le a nyúl menüjét!
2007.01.10. 13:36
Az ózonréteg elvékonyodása miatt a káros sugarak szinte szűrés nélkül ömlenek a földre - égési sérüléseket okozva nyaralóknak, kirándulóknak, szabadban dolgozóknak. Van megoldás.
A napsugárnak kitett védtelen, védetlen bőrfelület komolyan károsodik. "Azonnali hatásként" égési sérülést is szenvedhet a délben, vízparton, vagy magas hegycsúcson sütkérező. Egy nagy fényvédő faktorú krém és a karotin együttesen megóv bennünket. Répasaláta, répafőzelék, répatorta, répalé - csökkenthetik a rosszindulatú daganat kialakulásának esélyét, és javítja a látást.
Kármentő karotin
A napozás felgyorsítja a bőr öregedési folyamatát. A napsugár hatására szabadgyökök keletkeznek, melyek károsítják a sejteket. A bőr elveszti rugalmasságát, ráncosodik, súlyos esetben daganatos megbetegedés kezdődhet. Ám a természet minden bajra kínál gyógyírt: káros sugárzásra a karotinoidokat. Ez a sok színes gyümölcsben és zöldségben (sárgarépa, paradicsom stb.) megtalálható anyag erős antioxidánsként képes semlegesíteni a szabadgyököket, így megakadályozza a sejtkárosodást. A napolaj a külső, a karotinoidok, köztük a legismertebb és leghatékonyabb, a béta-karotin a belső védelemért felelős. Jegyezzük meg: a külső és belső bőrvédelem egyaránt fontos!
Aranybarna alak
A karotinban lévő természetes színanyag aranyszínű árnyalatot ad a bőrnek. Aki sok sárgarépát eszik (magas a béta-karotin-tartalma), annak bőre napozás nélkül is felveszi a sárgás-aranyszínt. Ugyanis a béta-karotint A-vitaminná alakítja a szervezet, de egyszerre csak annyit, amennyi a bőr védelméhez szükséges - a maradékot a bőrben tárolja. Ez okozza a jellegzetes színt. Koncentrált fogyasztása a legérzékenyebbeknek is lehetővé teszi a divatos barnaság elérését.
Zöldséges napvédelem
Egészségeseknek nem kell naponta kilószám enni a répát, céklát, salátát - de érdemes átgondolni, melyik életszakaszban, milyen életmód mellett mely nyomelemek, vitaminok pótlása kívánatos. Például télen a D-, nyáron az A-vitaminból kell kicsit több. A sárgarépa főzve hasznosabb, mint nyersen! A kelkáposzta is kiváló béta-karotin forrás, tíz dekájából az A-vitamin javasolt napi adagjának háromnegyede fedezhető (és akkor még nem szóltunk folsav-, vas- és C-vitamin-tartalmáról).
Forrás: Gyöngy.hu
További egypercesek, archívum: http://www.egyperces.hu
|