Nem tudjuk, mit esznk?
2007.01.09. 12:51
Sokan gyet sem vetnek a termkeken elhelyezett cmkkre, s vlogats nlkl dobljk kosarukba a kiszemelt rukat. Msok rkig kpesek tanulmnyozni az apr bets feliratokat, amelyek valban fontos informcikat tartalmaznak. De rtjk is?
Az egszsges tpllkozs divatja ellenre mg mindig sokan nincsenek tisztban azzal, mivel rtanak szervezetknek. Nagy szerepe van ebben a reklmoknak, amelyek egy-egy vilgcg termkt hasznos tpllknak tntetik fel akkor is, ha az valjban rengeteg mestersges adalkot, zsrt s cukrot tartalmaz.
Gyantlanul bemegynk a boltba, leemeljk a polcrl a tvben ltott mzliszeletet, joghurtot vagy zacsks kekszet, azt gondolvn: jabb lpst tettnk az egszsges letmd fel.
A termkeken tallhat cmke viszont tjkoztatst ad az ru tpanyagtartalmrl s sszetevirl. Lssuk, melyik rtkeket rdemes mindenkppen ellenrizni!
Energiatartalom Ezt leggyakrabban nem egy adagra, hanem a termk 100 grammjra vonatkozan adjk meg. Tbbnyire kilojoule-ban s kilokalriban is fel van tntetve. Ha az rtk csak kilojoule-ban szerepel, egyszeren el kell osztani 4,2-vel. gy knnyen kiszmolhatjuk, mennyi kalria van a kivlasztott termkben. rdemes mindig megnzni s leellenrizni, ugyanis a ditsnak gondolt tpllkokrl knnyen kiderlhet, hogy valjban igazi energiabombk.
Rost Ez a tpanyag a fogykrzk trsa. Segt abban, hogy tovbb rezzk magunkat jllakottnak, s a szervezet mregtelentsrl is gondoskodik. A zldsgek, a gymlcsk s a teljes kirls gabonbl kszlt termkek a leggazdagabbak rostban. Egy nagy alma vagy krte akr 24 grammot is tartalmazhat. A szakemberek napi 25 gramm rost bevitelt javasoljk.
Sznhidrtok sszetett s egyszer fajtit klnbztetik meg. Mg az sszetett sznhidrt, a kemnyt a termszet ajndka, az egyszer sznhidrtot, azaz a cukrot tbbnyire a gyrtk teszik hozz a ksztmnyekhez. Az egszsges tpllkozs elvei szerint az elfogyasztott hozzadott cukrok menynyisgt a lehet leginkbb mrskelni kell. Ilyen tpus cukorrl van sz akkor is, amikor az sszetevk kzt kukoricaszrp, szirup vagy melasz szerepel.
Zsrok Egyetlen grammjuk 9 kalrit tartalmaz, gy ezek a leghzlalbb tpanyagok. Mgsem minden zsr egyformn kros az egszsgre. Ha lehet, olyan termket vlasszunk, amelyben minl tbb teltetlen zsrsav tallhat. ltalnossgban igaz, hogy a legnagyobb mennyisg zsr a felvgottakban, a hsflesgekben s a tejtermkekben van.
Fehrje Az ember szmra ltfontossg a sejtek megjulshoz. Gyakran azonban magas zsrtartalommal prosul az lelmiszerekben, gy rdemes vigyzni vele. A fehrjt jell szmrtk becsaps lehet: br a tej egyetlen decijben csak 23 gramm protein van, az ital mgis fontos fehrjeforrs, hisz egyszerre akr fl litert is elfogyaszthatunk belle.
sszetevk Els helyen mindig a legnagyobb arnyban felhasznlt sszetev ll, a nagyon kis mennyisg alapanyagokat nem szoktk feltntetni. Ma mr egyre tbb termken szerepelnek a ksztmny vitamin- s svnyi anyag-tartalmra vonatkoz adatok a napi ajnlott bevitellel egytt.
Klnleges tpllkozsi ignyt kielgt lelmiszereknek szmtanak a vitaminokkal, svnyi anyagokkal dstott, mestersges destszert tartalmaz, cukormentes vagy cskkentett energiatartalm, illetve cskkentett zsrtartalm termkek. "Bio", illetve "light" feliratos ruk vsrlsakor legynk vatosak, gyzdjnk meg arrl, hogy mely sszetevje, tulajdonsga miatt kerltek ezek a jellsek a termkre.
Legyen egszsgesebb s teljesebb az lete! Kattintson ide: http://www.nana.hu
Tovbbi egypercesek: http://www.egyperces.hu
|