Ital-etikett
2006.06.03. 21:03
Franciaországban vagy Itáliában szinte megbocsáthatatlan bűn a borba ásványvízet önteni, azaz fröccsöt inni. Nálunk nem illik sörrel koccintani mióta Haynau császári fővezér így köszöntötte a magyar szabadságharc tábornokainak aradi kivégzését.
Másutt megint mások a szokások, vannak azonban az italfogyasztásnak olyan általános szabályai, amelyek mindenhol érvényesek.
A terítésnél az italkínálás sorrendjében kell elhelyezni a poharakat, mégpedig a tányéroktól jobbra. Tehát a jobb kézhez legközelebbiből iszunk elsőként. Elegáns helyen egy terítékhez általában három, legföljebb négy poharat szoktak az asztalra helyezni, külön az ásványvíznek, a fehér illetve a vörösbornak, ritkábban a sörnek. A fehérboros pohár kelyhe kisebb, mint a vörösborosé. Az aperitifet legtöbbször még mielőtt az asztalhoz ülés előtt kínálják, az ital fajtájának megfelelő pohárban. A pezsgőspoharat egészen alul kell fogni, nehogy felmelegedjék a kéztől a gyöngyöző ital. A söröspoharat tenyérrel szokás megfogni, kivéve a kriglit, vagy korsót - ezt a fülénél kell tartani, ujjal. Nem szép szokás, ha valaki ivás közben a pohártól eltartja a kisujját!
Ki tölt? Ha van férfi a társaságban, akkor a nők nem töltenek, ez az "erősebbik" nem feladata. Borból az első kortyot a teli palackból a férfi először mindig magának önti ki, hogy az esetleges dugótörmelék ne a hölgynek jusson. Étteremben a pincér elsőként annak a férfinak tölt, aki az italt megrendelte: nemcsak a dugó miatt, hanem azért, hogy a vendég megkóstolja, erre a borra gondolt-e. Ha elégedetten bólint, akkor folytatódhat a töltögetés. Ami viszont a koccintást illeti, azt általában a nőknek kell kezdeményezniük.
Mit mihez? Nem árt tudni, hogy milyen ételhez, milyen ital való. Az étkezés gyakran aperitiffel, vagyis étvágygerjesztő itallal kezdődik. A magyar gasztronómia nem riad vissza a pálinkától, de egyre többen részesítik előnyben a könnyű Martini-féleségeket, egy pohár pezsgőt, van aki úgy véli, afrissen facsart gyümölcslé is megteszi. Az előételhez általában száraz fehérbort szokás kínálni, csakúgy, mint a halakhoz. A fehér húsokhoz (csirke, pulyka) kevésbé fanyar, fehérbor illik, a vörös húsokhoz (marha, vadfélék) nehezebb, száraz vörösbor járja. Az édesszájúak legnagyobb örömére a desszerthez édes bort vagy likőrt ajánlanak.
Kávé, tea szabályosan Kávézás, teázás nincs étkezéshez, vagy napszakhoz kötve. A kávét fajtájától (mokka, cappuccino, hosszú kávé) függően kisebb vagy nagyobb csészében, a teát nagyobb csészében kínáljuk, és mindig csészealjra helyezzük, akárcsak a kiskanalat. A kiskanál egyébként csak a saját csészénkben lévő cukor megkeverésére szolgál, nem pedig arra, hogy ezzel vegyünk a cukortartóból is!
Üdvözlő ital Cégek egyre gyakrabban rendeznek partikat valamilyen esemény megünneplésére, vagy egyszerűen csak azért, hogy munkatársaik jobban megismerjék egymást. A vendégeket ilyenkor "welcome drinkkel" (üdvözlő ital) fogadják. Ez tulajdonképpen aperitif: lehet pálinka, koktél, pezsgő, üdítő. Fontos szabály, hogy a poharat nem szabad visszatenni arra a tálcára, amelyiken a még érintetlen italok sorakoznak.
Mindent az italokról a Mindmegittán! Katt ide: http://www.mindmegitta.hu
http://www.egyperces.hu
|