Tedd hidegre okosan!
2004.07.28. 10:31
Az egészséges hűtőben mindennek megvan a maga helye. Nem kerülhet minden étel a hűtőbe, vagy nem mindegyik tárolható együtt a többi élelmiszerrel.
Az elektronikus konyhai eszközök gyártói kutatásaik során kimutatták, hogy mennyire fontos megfelelően tárolni az egyes gyümölcsöket és zöldségeket, mielőtt tányérunkra kerülnének. A zöldségeket, mint például a salátát, kelbimbót vagy a retket tarthatjuk akár több napig is a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében. Azonban mindegyiket külön kell tárolni, hogy így segítsünk megőrizni saját zamatát, ropogósságát és frissességét.
Ugyanakkor mind a hal, mind a nyers és főtt hús, mint például a főtt sonka, a hideg sült hús, a marhasültszeletek vagy a bontott csirke, rögtön a hűtőszekrény leghidegebb részébe kell hogy kerüljenek. A húst ott kell tárolni, ahol a leghidegebb van, vagyis a hűtő hátsó lapjához közel, és a legalacsonyabb polcon, hogy a hús leve az alatta levő ételre ne csöpögjön rá. A hústermékeket természetesen a lehető leggyorsabban fel kell használni.
Tejtermékeket a húsok felett kell tárolni. A tej, tojás és a vaj frissességét a leghosszabban a hűtő felső polcain őrzi meg. A vajat a hűtőajtó rekeszében ajánlatos tartani. Az itt lévő kicsit magasabb hőmérséklet miatt a vaj kenhető marad. A vaj átveszi a többi étel szagát, ezért érdemes jól becsomagolva vagy zárt edényben tartani. A hűtőszekrény középső polcain általában átlaghőmérséklet van, ami ideális esetben plusz öt fok. Ez a legmegfelelőbb hőmérséklet a legtöbb étel számára, hogy friss és tápláló maradjon.
Vannak ételféleségek, amiket nem kell vagy felesleges hűteni; a hagymaféléket, a déligyümölcsöket (a banán hamar foltos lesz), a burgonyát, konzerveket és befőtteket (kivéve felbontás után).
|