HáziPatika.com fogyókúra-program
2004.07.02. 20:28
Sietős menű 4.-5. heti menű
4. heti étrend
hétfő [1228 kcal] Reggeli (250 kcal) Hozzávalók: 1db korpás zsemle vagy graham-cipó, 10 g light margarin, 30 g camembert sajt, 1 kis csokor snidling Elkészítés: A zsemlét megkenjük a vajjal, és rátesszük a sajtot. A snidlinget felvágjuk, és a zsemlére szórjuk. Tízórai (86 kcal) 2 dl kefir, 2 db Abonett kenyér, 100 g uborka Ebéd Lecsó rizzsel, virslivel (390 kcal) 25 g rizs, 1 pár virsli, 200 g konzerv lecsó Uzsonna (99 kcal) 1 darab müzli szelet Vacsora Zöldbab főzelék, natúr csirkemellel (403 kcal) Hozzávalók: 250 g zöldbab, 10 g liszt, 30 g 12 %-s tejföl, 10 g étolaj, vöröshagyma, fokhagyma, só, fűszerpaprika, ételízesítő Elkészítés: a megtisztított zöldbabot lemossuk, mag egyenlő darabokra felvágjuk, sós, ételízesítős vízben feltesszük főni. A hagymát meghámozzuk, és a zöldbabhoz adjuk, és fedő alatt puhára főzzük. A lisztből és az olajból világos rántást készítünk a fűszerpaprikával együtt, majd a főzelékhez adjuk. Jól kiforraljuk. 150 g csirkemell teflonserpenyőben natúran elkészítve
kedd [1270 kcal] Reggeli (282 kcal) 50 g körözött, 50 g barna kenyér, 2 dl light gyümölcslé Tízórai (105 kcal) Túró Rudi Ebéd Búzacsírás tejföl barnakenyérrel (357 kcal) Hozzávalók: 1 dl 12 %-os tejföl, 10 g búzacsíra, 30 g barna kenyér, 100 g újhagyma vagy retek Elkészítés: A tejfölt összekeverjük a búzacsírával és az apróra vágott újhagymával vagy retekkel. 2 dl 1, 5 %-os tejjel fogyassza. Uzsonna (58 kcal) 15 dkg körtebefőtt (kb. másfél darab) Vacsora Tarka csirkemell (468 kcal) Hozzávalók: 80 g csirkemell, 1 db szikkadt zsemle, 20 g vöröshagyma, 20 g piros húsú paprika, 1 db uborka, 1 db tojás, 3 g margarin, só, bors, kurkuma, petrezselyemzöld, szárnyas fűszerkeverék Elkészítés: A csirkemellet egészben lefejtjük a csontról. A hagymát finomra vágjuk, és kevés margarinon átfuttatjuk, majd a korábban beáztatott, kifacsart zsemlét belemorzsoljuk. A megmosott paprikát és a vizes uborkát apró kockákra vágjuk, s a felaprított petrezselyemzölddel együtt a töltelékhez adjuk, sóval, borssal és kurkumával fűszerezzük. Ha mindez jól átforrósodott, ráütjük a tojásokat, és addig kevergetjük, amíg jól összeáll. Ha kihűlt, tűzálló tálba két halmot formázunk belőle, ezekre borítjuk a két csirkemellet, tetejét szárnyas fűszerkeverékkel megszórjuk, és forró sütőben pirosra sütjük Burgonyapüré Elkészítés: 200 g burgonyából, 10 g light margarinból és 0, 5 dl 1,5%-os tejből, só hozzáadásával a szokásos módon pürét készítünk.
szerda [1230 kcal] Reggeli Müzli tejjel (256 kcal) 4 dkg müzli (cukormentes, natúr), 2 dl 1,5 %-os tej Tízórai (26 kcal) 1 darab kivi Ebéd Csirekmellsaláta gyümölcsökkel (385 kcal) Hozzávalók: 60 g főtt csirkemell, 50-50 g grape-fruit és kivi, 100 g sárgabarack, 0,5 dl kefir, édesítőszer, bors, fűszerek ízlés szerint Elkészítés: a csirkehúst vékony csíkokra vágjuk, a kivit és a konzerv sárgabarackot meghámozzuk, felaprítjuk. A grape-fruit héját és hártyáit eltávolítjuk, és felkockázzuk. A hozzávalókat salátás tálban összekeverjük. A barack levét a kefirrel összekeverjük, ízlés szerint édesítőszerrel és a fűszerekkel ízesítjük, és lehűtve tálaljuk. 50 g rozskenyér 3 dl ásványvíz Uzsonna (163 kcal) 1 db magos kifli, 1 szelet baromfipárizsi, 2 db csemege uborka, limonádé mesterséges édesítővel Vacsora Gombával rakott burgonya (400 kcal) Hozzávalók: 200 g burgonya, 75 g gomba, 0, 5 dl 12 %-s tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, kevés olaj, ½ tojássárga, ½ kemény tojás, só, bors, kakukkfű, mustár Elkészítés: a burgonyát héjában megfőzzük, majd ha puha, meghámozzuk, és karikára vágjuk. A gombát felszeleteljük, és az olajon sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezve megpároljuk. Egy jénai aljára a burgonya felét, erre a hagymakarikákat, a kemény tojás karikákat és a fűszeres gombát tegyük. Végül a maradék burgonyával fedjük be. A tejfölt összekeverjük a tojássárgájával, ízesítsük sóval, borssal, mustárral és a keveréket a burgonyára öntjük. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
csütörtök [1214 kcal] Reggeli (221 kcal) 1 darab kockasajt, 1 darab kifli, 1 paradicsom Tízórai (146 kcal) 1 pohár kefir, 15 g búzacsíra Ebéd Körözöttel töltött paprika, 50 g rozskenyér (350 kcal) Hozzávalók: 2 darab paprika, 50 g túró, 1 dl kefir, 10 g zabpehely, kevés vöröshagyma, só, őrölt kömény, fűszerpaprika Elkészítés: a túrót áttörjük, majd a fűszerekkel és a kefirrel, majd a zabpehellyel összekeverjük, és a megtisztított zöldpaprikába töltjük. Ásványvíz Uzsonna (60 kcal) 200 g alma Vacsora Paradicsomleves (437 kcal) Hozzávalók: 40 g sűrített paradicsom, 2 dl víz, ½ leveskocka, 5 g étolaj, 5 g zeller, 10 g száraztészta, bazsalikom, petrezselyemzöld, vöröshagyma, édesítőszer, só Elkészítés: a lisztet szárazon megpirítjuk, majd a tűzről levéve elkeverjük az étolajjal, hozzáadjuk a paradicsompürét, felengedjük vízzel, és beletesszük a leveskockát, és ízesítjük a fűszerekkel. A levest jól kiforraljuk. A tésztát külön kifőzzük, majd az ízesített leveshez adjuk. A tetejét meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel. Párolt csirkemell Hozzávalók: 100 g csirkemell, 5 g étolaj, só, fűszerek ízlés szerint Elkészítés: a csirkemellet megsózzuk, megfűszerezzük, majd teflonserpenyőben átpirítjuk, ha szükséges, kevés vízet aláöntve megpároljuk. Párolt zöldborsó Hozzávalók: 200 g zöldborsó, 5 g étolaj, só Elkészítés: a felmelegített olajon átfuttatjuk a zöldborsó, majd kevés vízet aláöntva megpárojuk. Ízlés szerint fűszerezzük.
ŰŰ péntek [1209 kcal] Reggeli (163 kcal) 1 db magos kifli, 1 szelet baromfipárizsi, 2 db csemege uborka, limonádé mesterséges édesítővel Tízórai (122 kcal) 1 pohár light gyümölcsjoghurt, 2 darab extrudált kenyér Ebéd (331 kcal) 80 g rozskenyér, 10 g light margarin, 50 g pulykasonka, 20 g kígyóuborka, limonádé édesítőszerrel elkészítve Uzsonna (204 kcal) 1 darab vajas pogácsa, 3 dl ásványvíz Vacsora Svájci rakott sertésborda (389 kcal) Hozzávalók: 15 dkg sertéskaraj, 1 evőkanál étolaj, 1 szelet gépsonka, 1 evőkanál reszelt Óvári sajt, kakuufű, borsikafű, só Elkészítés: a bordát enyhén kiverjük, széleit bevagdaljuk, sózzuk, majd a felmelegített olajon, mindkét oldalát pirosra sütjük, majd kevás vizet aláöntve puhára pároljuk. Ezután a húsra fektetjüka a gépsonkát, majd a rezselt sajtot rászórjuk. Grillsütőben addig sütjük, míg a sajt ráolvad. Burgonyahabbal és csemege uborkával tálaljuk.
szombat [1254 kcal] Reggeli (307 kcal) 70 g sertésmájkrém, 30 g barna kenyér, 100 g uborka, tejeskávé: 2 dl 1,5%-os tejből, 0,5 dl kávéval Tízórai (92 kcal) 2 db kivi, 1 db narancs Ebéd Rakott burgonya virslivel (520 kcal) Hozzávalók: 100 g burgonya, 1 db tojás, 0, 5 dl 12%-os tejföl, 3 g étolaj, 100 g virsli, só, köménymag, bors, egyéb fűszerek ízlés szerint Elkészítés: A hagyományos módon héjában megfőzzük a burgonyát. Felkarikázzuk, ráteszünk egy sor főtt, karikázott virslit, a főtt tojás felét, újra virslit, és a maradék burgonyát. A tetejét ízesített tejföllel leöntjük és jénaiban sütőben megsütjük 3 dl light gyümölcslé Uzsonna (60 kcal) 150 g reszelt sárgarépa, kevés citromlével ízesítve Vacsora (275 kcal) 100 g grillcsirke, savanyúság, 1 db zsemle
vasárnap [1250 kcal] Reggeli Sonkás tojás (214 kcal) Hozzávalók: 2 darab tojás, 50 g gépsonka, só, bors, fűszerpaprika, kevés étolaj Elkészítés: a kockára vágott sonkát az összekevert tojáshoz adjuk, és teflonserpenyőben rántottát készítünk. Tízórai (204 kcal) 1 darab vajas pogácsa Ebéd Meggyturmix (458 kcal) Hozzávalók: 100 mirelit meggy, 2 dl 1,5 %-os tej, édesítőszer Elkészítés: a meggyet a tejjel és az ízlés szerint adagolt édesítőszerrel turmixgépben alaposan összekeverjük, és azonnal fogyasztjuk. Mustáros csirkemell, 1/2 adag párolt rizs Hozzávalók: 15 dkg csirkemell, 1 evőkanál olaj, 3 evőkanál kefir, 1 evőkanál mustár, rozmaring, majoranna, só, petrezselyemzöld Elkészítés: a csirkemllet fűszerezzük, majd a felmelegített olajon elősütjük. Kevés vizet aláöntve, apróra vágott petrezselyemmel, fedő alatt pároljuk. Amikor félig megpuhult, ráöntjük a mustárral elkevert kefirt, és opuhára pároljuk. Fél adag párolt rizzsel tálaljuk. Uzsonna Almás palacsinta (274 kcal) Hozzávalók: ½ db tojás, 20 g liszt, 30 ml 1,5%-os tej, 3 g étolaj, só, szódavíz Elkészítés: A tojást a liszttel, a sóval, az étolajjal, tejjel és szódavízzel csomómentesre, a kellő sűrűségűre keverjük. Akkor lesz jó a palacsintatésztánk, ha sütés előtt legalább egy órát állni hagyjuk. Almatöltelék Hozzávalók: 200 g alma, 20 g búzacsíra, citrom, fahéj, mesterséges édesítő vagy méz Elkészítés: Az almát lereszeljük, és búzacsírával, citromlével, mézzel összekeverjük, majd a palacsintákba töltjük. Vacsora Sonkás szendvics (100 kcal) 30 g gépsonka, 2 darab extrudált kenyér
5. heti étrend
hétfő [1184 kcal] Reggeli Müzli tejjel (256 kcal) 4 dkg müzli (cukormentes, natúr), 2 dl 1,5 %-os tej Tízórai (26 kcal) 1 darab kivi Ebéd Zöldséges szendvics (410 kcal) Hozzávalók: 1 darab korpás zsemle, 40 g baromfi párizsi, 10 g light margarin, 100 g zöldpaprika, 2 dl 1,5 %-os tej Elkészítés: a zsemlét megkenjük vajjal, és a hozzávalókat ráhalmozzuk. Ásványvíz 2 dl Uzsonna (122 kcal) 1 pohár light gyümölcsjoghurt, 2 darab extrudált kenyér Vacsora Sóban sült csirke, párolt vegyes köret (370 kcal) Hozzávalók: 100 g lebőrözött csirkemell, 100 g só, rozmaring, majoranna Elkészítés: a csirkehúst befűszerezzük, majd kisméretű teflontepsiben, vagy hőálló tálban a sórétegen megsütjük. Párolt vegyes köret Hozzávalók: 100 g kelbimbó, 100 g sárgarépa, 100 g karfiol, 10 g étolaj, petrezselyemzöld, só Elkészítés: a feldarabolt zöldségeket az olajon megfuttatjuk, majd sóval, és a petrezselyem zölddel fűszerezzük. Kevés vízzel megpároljuk.
kedd [1161 kcal] Reggeli (139 kcal) Tea édesítőszerrel, 1 db kifli, 1 db kockasajt Tízórai Vegyes gyümölcssaláta (124 kcal) 100 gramm alma, 100 gramm kivi, 100 gramm narancs Ebéd Tojássaláta joghurtos öntettel (391 kcal) Hozzávalók: 2 db tojás, 1 dl joghurt, 10 g majonéz, só, fehérbors, egyéb fűszerek ízlés szerint Elkészítés: A tojásokat megfőzzük, majd karikákra vágjuk. A joghurtból és a majonézből a fűszerekkel ízesítve öntetet készítünk, majd a tojással összekeverjük. Uzsonna (99 kcal) 1 db müzli-szelet, ásványvíz Vacsora Lecsós zöldbab, virslivel (354 kcal) Hozzávalók: 1 darab baromfivirsli, 20 dkg zöldbab, 1 evőkanál étolaj, ½ fej vöröshagyma, konzerv lecsó 15 dkg Elkészítés: az olajon a vöröshagymát megfuttatjuk. Közben kevés vízben megfőzzük a zöldbabot. A lecsót a hagymával együtt pirítjuk tovább. A kettőt összeöntve, a virslivel együtt készre főzzük. Korpás zsemlével tálaljuk.
szerda [1162 kcal] Reggeli (178 kcal) 2 dl kefir, 2 darab korpás keksz Tízórai Meggyturmix (127 kcal) Hozzávalók: 100 mirelit meggy, 2 dl 1,5 %-os tej, édesítőszer Elkészítés: a meggyet a tejjel és az ízlés szerint adagolt édesítőszerrel turmixgépben alaposan összekeverjük, és azonnal fogyasztjuk. Ebéd (304 kcal) 1 pár virsli, kb. 100 g mustár vagy torma, 30 g barna kenyér Uzsonna (163 kcal) 1 db magos kifli, 1 szelet baromfipárizsi, 2 db csemege uborka, limonádé mesterséges édesítővel Vacsora Zöldborsóleves (390 kcal) Hozzávalók: ½ leveskocka, 100 g zöldborsó, petrezselyemzöld, 100 g sárgarépa, só Elkészítés: A leveskockát a vízben a zöldborsóval, a zöldségekkel és az ízesítőkkel együtt megfőzzük. Roston sült tonhal Hozzávalók: 100 g tonhal filé, 3g étolaj, só, bazsalikom Elkészítés: A tonhalat a fűszerekkel bekenjük, tíz percet állni hagyjuk, és az olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Petrezselymes burgonya Hozzávalók: 100g burgonya, 2 g étolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só Elkészítés: A petrezselyemzöldet apróra vágjuk. A megtisztított, kockára vágott burgonyát az olajon átpirítjuk, majd sózzuk, felöntjük kevés vízzel, és puhára pároljuk. A petrezselymet tálalás előtt adjuk a kész burgonyához.
csütörtök [1172 kcal] Reggeli (244 kcal) 1 darab korpás pogácsa, 2 dl light gyümölcslé Tízórai (105 kcal) 1 darab banán Ebéd Sajtos nyári saláta (251 kcal) Hozzávalók: 10 g sovány sajt, 20 g fokhagymás sajt, 20 g zöldpaprika, 20 g paradicsom, 20 g csemege uborka, 10 g fejes saláta, ¼ zeller, ¼ vöröshagyma, 30 g kefir, citromlé, fehérbors, só, kapor Elkészítés: a főtt zellergumót, a paprikát, a paradicsomot, az uborkát, a vöröshagymát és a sajtokat kockára, a fejes salátát metéltre vágjuk. Az egészet összekeverjük. A kefirből a fűszerekkel és a citromlével öntetet készítünk, és azt is hozzákeverjük. Elkészíthetjük előre, hűtve tálaljuk. 1 darab zsemle Uzsonna (132 kcal) 1 pohár kefir Vacsora Almás sertésborda, párolt rizs (440 kcal) Hozzávalók: 120 g sertéskaraj, 200 g alma, 5 g étolaj, 15 g sovány sajt, só, fekete bors Elkészítés: a hússzeleteket kiverjük, széleit bevagdaljuk, sózzuk, és teflonserpenyőben felmelegített olajon mindkét oldalát hirtelen átsütjük. Az alma magházát kiszúrva, héjával együtt felszeleteljük. Lapos hőálló edény a hússütésből fennmaradt olajjal kikenjük, és a felkarikázott alma felét beletesszük. Erre fektetjük a hússzeleteket, és a tetejére újabb almakarikákat teszünk. Reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. 30 g párolt rizzsel tálaljuk.
péntek [1189 kcal] Reggeli (187 kcal) 1 darab főtt tojás, 40 g barna kenyér, 200 g uborka Tízórai (78 kcal) Körte 2 darab Ebéd Húsos szendvics (426 kcal) Hozzávalók: 80 g barna kenyér, 10 g light margarin, 30 g gépsonka, 2 vékony szelet paprikás szalámi, 1 paradicsom, 50 g kígyóuborka, 10 g majonéz Elkészítés: a barna kenyeret megkenjük a margarinnal, és ráhalmozzuk a többi hozzávalót. Uzsonna (106 kcal) 1 darab Túró Rudi Vacsora Gombaleves (392 kcal) Hozzávalók: 50g tisztított gomba, 20-20 g sárgarépa és gyökér, 1 darab leveskocka, 2 dl víz, 3 g étolaj, vöröshagyma, bors. Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát olajon átfuttatjuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát és a kockákra vágott zöldségeket, egyszer átpirítjuk, majd a vízzel felengedjük. Beledobjuk a leveskockát, és készre főzzük. Rakott karfiol Hozzávalók: 250 gramm karfiol kis rózsákra szedve, 100 g pulykamell darálva, 5 g étolaj, 50 g kefir, 10 g vöröshagyma. Elkészítés: Az olajon átfuttatjuk az apróra vágott hagymát, hozzátesszük a darált pulykamellet és megpároljuk. A karfiolt gőzben előfőzzük. Egy hőálló edényt kiolajozunk, a karfiol felét az aljára tesszük, majd erre a párolt húst és a maradék karfiolt. A tetejét kefirrel öntjük le. Előmelegített sütőben átsütjük.
szombat [1232 kcal] Reggeli (282 kcal) 50 g körözött, 50 g barna kenyér, 2 dl light gyümölcslé Tízórai (99 kcal) 1 darab müzli szelet Ebéd Meggyleves (433 kcal) Hozzávalók: 80 g meggy (lehet mirelit is), zsírszegény (12%) tejföl 30 g, 1 evőkanál liszt, mesterséges édesítőszer, citrom, fahéj, szegfűszeg Elkészítés: a meggyet a fűszerekkel együtt hideg vízbe feltesszük főni. Ha puha, akkor a lisztet simár akeverjük a tjföllel és hozzámelegítve besűrítjük vele a levest. Utóízesítve, lehűtve tálaljuk. Spagetti gombamártással Hozzávalók: 50 g barna lisztből készült spagetti, 5 dl víz, só. A mártáshoz: 10 g light margarin, 1 fej hagyma, 200 g gomba, 1, 5 dl víz, ¼ leveskocka, 20 ml tejszín Elkészítés: A spagettit sós vízben 12-15 percig főzzük. Közben a margarint serpenyőben megolvasztjuk, és a finomra vágott hagymát megfuttatjuk benne. Megtisztítjuk a gombát, felszeleteljük, és a hagymára dobjuk. Kissé megpirítjuk, majd vízzel felengedjük. A zöldségfőzettel ízesítjük, és fedő alatt kb. 15 percig főzzük. Ezután tejszínnel dúsítjuk. A spagettit tányérra szedjük, és a gombamártással tálaljuk. Uzsonna (158 kcal) 1 pohár light gyümölcsjoghurt, 2 darab extrudált kenyér Vacsora Habart tojás szárnyasmájjal, paradicsommal (260 kcal) Hozzávalók: 2 darab tojás, 2 evőkanál tej, 1 evőkanál margarin, 2 darab csirkemáj, ½ fej vöröshagyma, fúszerek: só, majoranna, borsikafű, petrezselyemzöld, 2 paradicsom Elkészítés: a vaj felét felmelegítjük egy teflonserpenyőbe. Átfuttatjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott csirkemájat. Fűszerezzük, és állandó keverés mellett pirítjuk. Ha kész sózzuk, és a tejjel felvert tojás ráöntjük. Amint a tojás megszilárdul, tálaljuk.
vasárnap [1149 kcal] Reggeli (204 kcal) 1 darab vajas pogácsa Tízórai (105 kcal) Banán 1 db Ebéd Hideg őszibarack leves (395 kcal) Hozzávalók: 80 g őszibarack, 30 ml kefir, mesterséges édesítő, citrom, fahéj, szegfűszeg Elkészítés: Az őszibarackot apróra vágjuk, és a fűszerekkel együtt feltesszük főzni. Ha puha, a felét kivesszük, és turmixgépben pépesítjük. Elkeverjük a kefirrel, és visszatesszük a levesbe. Utólag édesítővel ízesítjük. Egy pötty light tejszínnel díszítsük. Túrógombóc zabpehellyel Hozzávalók: 100 g félzsíros tehéntúró, 10 g búzadara, 10 g zabpehely, ½ tojás, 30 ml 12 %-s tejföl, mesterséges édesítőszer, kevés zsemlemorzsa és étolaj, só Elkészítés: a túrót áttörjük, összekeverjük a búzadarával, a zabpehellyel, a tojással. 15-20 percig pihentetjük. Vizes kézzel gombócokat formálunk, és forrásban lévő, sós vízben megfőzzük. A zsemlemorzsát teflonserpenyőben kevés olajon megpirítjuk, és a gombócokat ezzel díszítjük. Édesítővel ízesített tejföllel leöntjük. Uzsonna (214 kcal) 50 g barna kenyér, 50 g gépsonka, 100 g kígyóuborka Vacsora Gombával töltött tojás (231 kcal) Hozzávalók: 2 darab tojás, 50 g gomba, 10 g sovány sajt, 50 g kefir, 1/4 fej vöröshagyma, kevés étolaj, fekete bors, petrezselyemzöld, só Elkészítés: a keményre főzött tojásokat hosszában kettévágva, sárgájukat kiemeljük. A megtisztított, és apróra vágott vöröshagymát az olajon teflon edényben megfuttatjuk, hozzáadjuk az apróra vágott gombát, sózzuk, ízesítjük a fűszerekkel, fedő alatt puhára pároljuk. Ehhez adjuk a kikapart tojások sárgáját, majd a masszát visszatöltjük a tojásfehérjékbe. Tűzálló tálba tesszük, majd a kefirrel meglocsoljuk, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Kígyóuborkával tálaljuk.
|