HziPatika.com fogykra-program
2004.07.02. 20:28
4. heti trend
htf [1228 kcal] Reggeli (250 kcal) Hozzvalk: 1db korps zsemle vagy graham-cip, 10 g light margarin, 30 g camembert sajt, 1 kis csokor snidling Elkszts: A zsemlt megkenjk a vajjal, s rtesszk a sajtot. A snidlinget felvgjuk, s a zsemlre szrjuk. Tzrai (86 kcal) 2 dl kefir, 2 db Abonett kenyr, 100 g uborka Ebd Lecs rizzsel, virslivel (390 kcal) 25 g rizs, 1 pr virsli, 200 g konzerv lecs Uzsonna (99 kcal) 1 darab mzli szelet Vacsora Zldbab fzelk, natr csirkemellel (403 kcal) Hozzvalk: 250 g zldbab, 10 g liszt, 30 g 12 %-s tejfl, 10 g tolaj, vrshagyma, fokhagyma, s, fszerpaprika, telzest Elkszts: a megtiszttott zldbabot lemossuk, mag egyenl darabokra felvgjuk, ss, telzests vzben feltesszk fni. A hagymt meghmozzuk, s a zldbabhoz adjuk, s fed alatt puhra fzzk. A lisztbl s az olajbl vilgos rntst ksztnk a fszerpaprikval egytt, majd a fzelkhez adjuk. Jl kiforraljuk. 150 g csirkemell teflonserpenyben natran elksztve
kedd [1270 kcal] Reggeli (282 kcal) 50 g krztt, 50 g barna kenyr, 2 dl light gymlcsl Tzrai (105 kcal) Tr Rudi Ebd Bzacsrs tejfl barnakenyrrel (357 kcal) Hozzvalk: 1 dl 12 %-os tejfl, 10 g bzacsra, 30 g barna kenyr, 100 g jhagyma vagy retek Elkszts: A tejflt sszekeverjk a bzacsrval s az aprra vgott jhagymval vagy retekkel. 2 dl 1, 5 %-os tejjel fogyassza. Uzsonna (58 kcal) 15 dkg krtebeftt (kb. msfl darab) Vacsora Tarka csirkemell (468 kcal) Hozzvalk: 80 g csirkemell, 1 db szikkadt zsemle, 20 g vrshagyma, 20 g piros hs paprika, 1 db uborka, 1 db tojs, 3 g margarin, s, bors, kurkuma, petrezselyemzld, szrnyas fszerkeverk Elkszts: A csirkemellet egszben lefejtjk a csontrl. A hagymt finomra vgjuk, s kevs margarinon tfuttatjuk, majd a korbban beztatott, kifacsart zsemlt belemorzsoljuk. A megmosott paprikt s a vizes uborkt apr kockkra vgjuk, s a felaprtott petrezselyemzlddel egytt a tltelkhez adjuk, sval, borssal s kurkumval fszerezzk. Ha mindez jl tforrsodott, rtjk a tojsokat, s addig kevergetjk, amg jl sszell. Ha kihlt, tzll tlba kt halmot formzunk belle, ezekre bortjuk a kt csirkemellet, tetejt szrnyas fszerkeverkkel megszrjuk, s forr stben pirosra stjk Burgonyapr Elkszts: 200 g burgonybl, 10 g light margarinbl s 0, 5 dl 1,5%-os tejbl, s hozzadsval a szoksos mdon prt ksztnk.
szerda [1230 kcal] Reggeli Mzli tejjel (256 kcal) 4 dkg mzli (cukormentes, natr), 2 dl 1,5 %-os tej Tzrai (26 kcal) 1 darab kivi Ebd Csirekmellsalta gymlcskkel (385 kcal) Hozzvalk: 60 g ftt csirkemell, 50-50 g grape-fruit s kivi, 100 g srgabarack, 0,5 dl kefir, destszer, bors, fszerek zls szerint Elkszts: a csirkehst vkony cskokra vgjuk, a kivit s a konzerv srgabarackot meghmozzuk, felaprtjuk. A grape-fruit hjt s hrtyit eltvoltjuk, s felkockzzuk. A hozzvalkat salts tlban sszekeverjk. A barack levt a kefirrel sszekeverjk, zls szerint destszerrel s a fszerekkel zestjk, s lehtve tlaljuk. 50 g rozskenyr 3 dl svnyvz Uzsonna (163 kcal) 1 db magos kifli, 1 szelet baromfiprizsi, 2 db csemege uborka, limond mestersges destvel Vacsora Gombval rakott burgonya (400 kcal) Hozzvalk: 200 g burgonya, 75 g gomba, 0, 5 dl 12 %-s tejfl, 1 kis fej vrshagyma, kevs olaj, ½ tojssrga, ½ kemny tojs, s, bors, kakukkf, mustr Elkszts: a burgonyt hjban megfzzk, majd ha puha, meghmozzuk, s karikra vgjuk. A gombt felszeleteljk, s az olajon sval, borssal, kakukkfvel fszerezve megproljuk. Egy jnai aljra a burgonya felt, erre a hagymakarikkat, a kemny tojs karikkat s a fszeres gombt tegyk. Vgl a maradk burgonyval fedjk be. A tejflt sszekeverjk a tojssrgjval, zestsk sval, borssal, mustrral s a keverket a burgonyra ntjk. Elmelegtett stben pirosra stjk.
cstrtk [1214 kcal] Reggeli (221 kcal) 1 darab kockasajt, 1 darab kifli, 1 paradicsom Tzrai (146 kcal) 1 pohr kefir, 15 g bzacsra Ebd Krzttel tlttt paprika, 50 g rozskenyr (350 kcal) Hozzvalk: 2 darab paprika, 50 g tr, 1 dl kefir, 10 g zabpehely, kevs vrshagyma, s, rlt kmny, fszerpaprika Elkszts: a trt ttrjk, majd a fszerekkel s a kefirrel, majd a zabpehellyel sszekeverjk, s a megtiszttott zldpaprikba tltjk. svnyvz Uzsonna (60 kcal) 200 g alma Vacsora Paradicsomleves (437 kcal) Hozzvalk: 40 g srtett paradicsom, 2 dl vz, ½ leveskocka, 5 g tolaj, 5 g zeller, 10 g szraztszta, bazsalikom, petrezselyemzld, vrshagyma, destszer, s Elkszts: a lisztet szrazon megpirtjuk, majd a tzrl levve elkeverjk az tolajjal, hozzadjuk a paradicsomprt, felengedjk vzzel, s beletesszk a leveskockt, s zestjk a fszerekkel. A levest jl kiforraljuk. A tsztt kln kifzzk, majd az zestett leveshez adjuk. A tetejt meghintjk aprra vgott petrezselyemzlddel. Prolt csirkemell Hozzvalk: 100 g csirkemell, 5 g tolaj, s, fszerek zls szerint Elkszts: a csirkemellet megszzuk, megfszerezzk, majd teflonserpenyben tpirtjuk, ha szksges, kevs vzet alntve megproljuk. Prolt zldbors Hozzvalk: 200 g zldbors, 5 g tolaj, s Elkszts: a felmelegtett olajon tfuttatjuk a zldbors, majd kevs vzet alntva megprojuk. zls szerint fszerezzk.
pntek [1209 kcal] Reggeli (163 kcal) 1 db magos kifli, 1 szelet baromfiprizsi, 2 db csemege uborka, limond mestersges destvel Tzrai (122 kcal) 1 pohr light gymlcsjoghurt, 2 darab extrudlt kenyr Ebd (331 kcal) 80 g rozskenyr, 10 g light margarin, 50 g pulykasonka, 20 g kgyuborka, limond destszerrel elksztve Uzsonna (204 kcal) 1 darab vajas pogcsa, 3 dl svnyvz Vacsora Svjci rakott sertsborda (389 kcal) Hozzvalk: 15 dkg sertskaraj, 1 evkanl tolaj, 1 szelet gpsonka, 1 evkanl reszelt vri sajt, kakuuf, borsikaf, s Elkszts: a bordt enyhn kiverjk, szleit bevagdaljuk, szzuk, majd a felmelegtett olajon, mindkt oldalt pirosra stjk, majd kevs vizet alntve puhra proljuk. Ezutn a hsra fektetjka a gpsonkt, majd a rezselt sajtot rszrjuk. Grillstben addig stjk, mg a sajt rolvad. Burgonyahabbal s csemege uborkval tlaljuk.
szombat [1254 kcal] Reggeli (307 kcal) 70 g sertsmjkrm, 30 g barna kenyr, 100 g uborka, tejeskv: 2 dl 1,5%-os tejbl, 0,5 dl kvval Tzrai (92 kcal) 2 db kivi, 1 db narancs Ebd Rakott burgonya virslivel (520 kcal) Hozzvalk: 100 g burgonya, 1 db tojs, 0, 5 dl 12%-os tejfl, 3 g tolaj, 100 g virsli, s, kmnymag, bors, egyb fszerek zls szerint Elkszts: A hagyomnyos mdon hjban megfzzk a burgonyt. Felkarikzzuk, rtesznk egy sor ftt, karikzott virslit, a ftt tojs felt, jra virslit, s a maradk burgonyt. A tetejt zestett tejfllel lentjk s jnaiban stben megstjk 3 dl light gymlcsl Uzsonna (60 kcal) 150 g reszelt srgarpa, kevs citromlvel zestve Vacsora (275 kcal) 100 g grillcsirke, savanysg, 1 db zsemle
vasrnap [1250 kcal] Reggeli Sonks tojs (214 kcal) Hozzvalk: 2 darab tojs, 50 g gpsonka, s, bors, fszerpaprika, kevs tolaj Elkszts: a kockra vgott sonkt az sszekevert tojshoz adjuk, s teflonserpenyben rntottt ksztnk. Tzrai (204 kcal) 1 darab vajas pogcsa Ebd Meggyturmix (458 kcal) Hozzvalk: 100 mirelit meggy, 2 dl 1,5 %-os tej, destszer Elkszts: a meggyet a tejjel s az zls szerint adagolt destszerrel turmixgpben alaposan sszekeverjk, s azonnal fogyasztjuk. Mustros csirkemell, 1/2 adag prolt rizs Hozzvalk: 15 dkg csirkemell, 1 evkanl olaj, 3 evkanl kefir, 1 evkanl mustr, rozmaring, majoranna, s, petrezselyemzld Elkszts: a csirkemllet fszerezzk, majd a felmelegtett olajon elstjk. Kevs vizet alntve, aprra vgott petrezselyemmel, fed alatt proljuk. Amikor flig megpuhult, rntjk a mustrral elkevert kefirt, s opuhra proljuk. Fl adag prolt rizzsel tlaljuk. Uzsonna Alms palacsinta (274 kcal) Hozzvalk: ½ db tojs, 20 g liszt, 30 ml 1,5%-os tej, 3 g tolaj, s, szdavz Elkszts: A tojst a liszttel, a sval, az tolajjal, tejjel s szdavzzel csommentesre, a kell srsgre keverjk. Akkor lesz j a palacsintatsztnk, ha sts eltt legalbb egy rt llni hagyjuk. Almatltelk Hozzvalk: 200 g alma, 20 g bzacsra, citrom, fahj, mestersges dest vagy mz Elkszts: Az almt lereszeljk, s bzacsrval, citromlvel, mzzel sszekeverjk, majd a palacsintkba tltjk. Vacsora Sonks szendvics (100 kcal) 30 g gpsonka, 2 darab extrudlt kenyr
5. heti trend
htf [1184 kcal] Reggeli Mzli tejjel (256 kcal) 4 dkg mzli (cukormentes, natr), 2 dl 1,5 %-os tej Tzrai (26 kcal) 1 darab kivi Ebd Zldsges szendvics (410 kcal) Hozzvalk: 1 darab korps zsemle, 40 g baromfi prizsi, 10 g light margarin, 100 g zldpaprika, 2 dl 1,5 %-os tej Elkszts: a zsemlt megkenjk vajjal, s a hozzvalkat rhalmozzuk. svnyvz 2 dl Uzsonna (122 kcal) 1 pohr light gymlcsjoghurt, 2 darab extrudlt kenyr Vacsora Sban slt csirke, prolt vegyes kret (370 kcal) Hozzvalk: 100 g lebrztt csirkemell, 100 g s, rozmaring, majoranna Elkszts: a csirkehst befszerezzk, majd kismret teflontepsiben, vagy hll tlban a srtegen megstjk. Prolt vegyes kret Hozzvalk: 100 g kelbimb, 100 g srgarpa, 100 g karfiol, 10 g tolaj, petrezselyemzld, s Elkszts: a feldarabolt zldsgeket az olajon megfuttatjuk, majd sval, s a petrezselyem zlddel fszerezzk. Kevs vzzel megproljuk.
kedd [1161 kcal] Reggeli (139 kcal) Tea destszerrel, 1 db kifli, 1 db kockasajt Tzrai Vegyes gymlcssalta (124 kcal) 100 gramm alma, 100 gramm kivi, 100 gramm narancs Ebd Tojssalta joghurtos ntettel (391 kcal) Hozzvalk: 2 db tojs, 1 dl joghurt, 10 g majonz, s, fehrbors, egyb fszerek zls szerint Elkszts: A tojsokat megfzzk, majd karikkra vgjuk. A joghurtbl s a majonzbl a fszerekkel zestve ntetet ksztnk, majd a tojssal sszekeverjk. Uzsonna (99 kcal) 1 db mzli-szelet, svnyvz Vacsora Lecss zldbab, virslivel (354 kcal) Hozzvalk: 1 darab baromfivirsli, 20 dkg zldbab, 1 evkanl tolaj, ½ fej vrshagyma, konzerv lecs 15 dkg Elkszts: az olajon a vrshagymt megfuttatjuk. Kzben kevs vzben megfzzk a zldbabot. A lecst a hagymval egytt pirtjuk tovbb. A kettt sszentve, a virslivel egytt kszre fzzk. Korps zsemlvel tlaljuk.
szerda [1162 kcal] Reggeli (178 kcal) 2 dl kefir, 2 darab korps keksz Tzrai Meggyturmix (127 kcal) Hozzvalk: 100 mirelit meggy, 2 dl 1,5 %-os tej, destszer Elkszts: a meggyet a tejjel s az zls szerint adagolt destszerrel turmixgpben alaposan sszekeverjk, s azonnal fogyasztjuk. Ebd (304 kcal) 1 pr virsli, kb. 100 g mustr vagy torma, 30 g barna kenyr Uzsonna (163 kcal) 1 db magos kifli, 1 szelet baromfiprizsi, 2 db csemege uborka, limond mestersges destvel Vacsora Zldborsleves (390 kcal) Hozzvalk: ½ leveskocka, 100 g zldbors, petrezselyemzld, 100 g srgarpa, s Elkszts: A leveskockt a vzben a zldborsval, a zldsgekkel s az zestkkel egytt megfzzk. Roston slt tonhal Hozzvalk: 100 g tonhal fil, 3g tolaj, s, bazsalikom Elkszts: A tonhalat a fszerekkel bekenjk, tz percet llni hagyjuk, s az olajban mindkt oldalt pirosra stjk. Petrezselymes burgonya Hozzvalk: 100g burgonya, 2 g tolaj, 1 csokor petrezselyemzld, s Elkszts: A petrezselyemzldet aprra vgjuk. A megtiszttott, kockra vgott burgonyt az olajon tpirtjuk, majd szzuk, felntjk kevs vzzel, s puhra proljuk. A petrezselymet tlals eltt adjuk a ksz burgonyhoz.
cstrtk [1172 kcal] Reggeli (244 kcal) 1 darab korps pogcsa, 2 dl light gymlcsl Tzrai (105 kcal) 1 darab bann Ebd Sajtos nyri salta (251 kcal) Hozzvalk: 10 g sovny sajt, 20 g fokhagyms sajt, 20 g zldpaprika, 20 g paradicsom, 20 g csemege uborka, 10 g fejes salta, ¼ zeller, ¼ vrshagyma, 30 g kefir, citroml, fehrbors, s, kapor Elkszts: a ftt zellergumt, a paprikt, a paradicsomot, az uborkt, a vrshagymt s a sajtokat kockra, a fejes saltt metltre vgjuk. Az egszet sszekeverjk. A kefirbl a fszerekkel s a citromlvel ntetet ksztnk, s azt is hozzkeverjk. Elkszthetjk elre, htve tlaljuk. 1 darab zsemle Uzsonna (132 kcal) 1 pohr kefir Vacsora Alms sertsborda, prolt rizs (440 kcal) Hozzvalk: 120 g sertskaraj, 200 g alma, 5 g tolaj, 15 g sovny sajt, s, fekete bors Elkszts: a hsszeleteket kiverjk, szleit bevagdaljuk, szzuk, s teflonserpenyben felmelegtett olajon mindkt oldalt hirtelen tstjk. Az alma maghzt kiszrva, hjval egytt felszeleteljk. Lapos hll edny a hsstsbl fennmaradt olajjal kikenjk, s a felkarikzott alma felt beletesszk. Erre fektetjk a hsszeleteket, s a tetejre jabb almakarikkat tesznk. Reszelt sajttal megszrjuk, s elmelegtett stben pirosra stjk. 30 g prolt rizzsel tlaljuk.
pntek [1189 kcal] Reggeli (187 kcal) 1 darab ftt tojs, 40 g barna kenyr, 200 g uborka Tzrai (78 kcal) Krte 2 darab Ebd Hsos szendvics (426 kcal) Hozzvalk: 80 g barna kenyr, 10 g light margarin, 30 g gpsonka, 2 vkony szelet papriks szalmi, 1 paradicsom, 50 g kgyuborka, 10 g majonz Elkszts: a barna kenyeret megkenjk a margarinnal, s rhalmozzuk a tbbi hozzvalt. Uzsonna (106 kcal) 1 darab Tr Rudi Vacsora Gombaleves (392 kcal) Hozzvalk: 50g tiszttott gomba, 20-20 g srgarpa s gykr, 1 darab leveskocka, 2 dl vz, 3 g tolaj, vrshagyma, bors. Elkszts: Az aprra vgott vrshagymt olajon tfuttatjuk, hozzadjuk a szeletekre vgott gombt s a kockkra vgott zldsgeket, egyszer tpirtjuk, majd a vzzel felengedjk. Beledobjuk a leveskockt, s kszre fzzk. Rakott karfiol Hozzvalk: 250 gramm karfiol kis rzskra szedve, 100 g pulykamell darlva, 5 g tolaj, 50 g kefir, 10 g vrshagyma. Elkszts: Az olajon tfuttatjuk az aprra vgott hagymt, hozztesszk a darlt pulykamellet s megproljuk. A karfiolt gzben elfzzk. Egy hll ednyt kiolajozunk, a karfiol felt az aljra tesszk, majd erre a prolt hst s a maradk karfiolt. A tetejt kefirrel ntjk le. Elmelegtett stben tstjk.
szombat [1232 kcal] Reggeli (282 kcal) 50 g krztt, 50 g barna kenyr, 2 dl light gymlcsl Tzrai (99 kcal) 1 darab mzli szelet Ebd Meggyleves (433 kcal) Hozzvalk: 80 g meggy (lehet mirelit is), zsrszegny (12%) tejfl 30 g, 1 evkanl liszt, mestersges destszer, citrom, fahj, szegfszeg Elkszts: a meggyet a fszerekkel egytt hideg vzbe feltesszk fni. Ha puha, akkor a lisztet simr akeverjk a tjfllel s hozzmelegtve besrtjk vele a levest. Utzestve, lehtve tlaljuk. Spagetti gombamrtssal Hozzvalk: 50 g barna lisztbl kszlt spagetti, 5 dl vz, s. A mrtshoz: 10 g light margarin, 1 fej hagyma, 200 g gomba, 1, 5 dl vz, ¼ leveskocka, 20 ml tejszn Elkszts: A spagettit ss vzben 12-15 percig fzzk. Kzben a margarint serpenyben megolvasztjuk, s a finomra vgott hagymt megfuttatjuk benne. Megtiszttjuk a gombt, felszeleteljk, s a hagymra dobjuk. Kiss megpirtjuk, majd vzzel felengedjk. A zldsgfzettel zestjk, s fed alatt kb. 15 percig fzzk. Ezutn tejsznnel dstjuk. A spagettit tnyrra szedjk, s a gombamrtssal tlaljuk. Uzsonna (158 kcal) 1 pohr light gymlcsjoghurt, 2 darab extrudlt kenyr Vacsora Habart tojs szrnyasmjjal, paradicsommal (260 kcal) Hozzvalk: 2 darab tojs, 2 evkanl tej, 1 evkanl margarin, 2 darab csirkemj, ½ fej vrshagyma, fszerek: s, majoranna, borsikaf, petrezselyemzld, 2 paradicsom Elkszts: a vaj felt felmelegtjk egy teflonserpenybe. tfuttatjuk rajta az aprra vgott vrshagymt, majd hozzadjuk az apr kockra vgott csirkemjat. Fszerezzk, s lland kevers mellett pirtjuk. Ha ksz szzuk, s a tejjel felvert tojs rntjk. Amint a tojs megszilrdul, tlaljuk.
vasrnap [1149 kcal] Reggeli (204 kcal) 1 darab vajas pogcsa Tzrai (105 kcal) Bann 1 db Ebd Hideg szibarack leves (395 kcal) Hozzvalk: 80 g szibarack, 30 ml kefir, mestersges dest, citrom, fahj, szegfszeg Elkszts: Az szibarackot aprra vgjuk, s a fszerekkel egytt feltesszk fzni. Ha puha, a felt kivesszk, s turmixgpben ppestjk. Elkeverjk a kefirrel, s visszatesszk a levesbe. Utlag destvel zestjk. Egy ptty light tejsznnel dsztsk. Trgombc zabpehellyel Hozzvalk: 100 g flzsros tehntr, 10 g bzadara, 10 g zabpehely, ½ tojs, 30 ml 12 %-s tejfl, mestersges destszer, kevs zsemlemorzsa s tolaj, s Elkszts: a trt ttrjk, sszekeverjk a bzadarval, a zabpehellyel, a tojssal. 15-20 percig pihentetjk. Vizes kzzel gombcokat formlunk, s forrsban lv, ss vzben megfzzk. A zsemlemorzst teflonserpenyben kevs olajon megpirtjuk, s a gombcokat ezzel dsztjk. destvel zestett tejfllel lentjk. Uzsonna (214 kcal) 50 g barna kenyr, 50 g gpsonka, 100 g kgyuborka Vacsora Gombval tlttt tojs (231 kcal) Hozzvalk: 2 darab tojs, 50 g gomba, 10 g sovny sajt, 50 g kefir, 1/4 fej vrshagyma, kevs tolaj, fekete bors, petrezselyemzld, s Elkszts: a kemnyre fztt tojsokat hosszban kettvgva, srgjukat kiemeljk. A megtiszttott, s aprra vgott vrshagymt az olajon teflon ednyben megfuttatjuk, hozzadjuk az aprra vgott gombt, szzuk, zestjk a fszerekkel, fed alatt puhra proljuk. Ehhez adjuk a kikapart tojsok srgjt, majd a masszt visszatltjk a tojsfehrjkbe. Tzll tlba tesszk, majd a kefirrel meglocsoljuk, s elmelegtett stben pirosra stjk. Kgyuborkval tlaljuk.
|