HziPatika.com fogykra-program
2004.07.02. 20:27
4. heti trend
htf [1144 kcal] Reggeli Slt sonka juhtrval - 320 kcal Hozzvalk: 100 gramm gpsonka, 50 gramm juhtr, kevs olaj. Elkszts: egy teflonserpenyben az olajat felforrstjuk, majd a sonka egyik felt megstjk benne, s erre a slt oldalra kenjk elosztva juhtrt, majd a msik oldalt megpirtva lapttal kivesszk a juhtrs sonkaszeleteket. Tzrai 52 kcal 2 darab kivi Ebd Kapros erleves - 383 kcal Hozzvalk: egy darab leveskocka, egy negyed csomag kapor, fl dl natr joghurt, s. Elkszts: a leveskockt kevesebb, mint fl liternyi vzzel felforraljuk. A kaprot belefzzk, s a joghurtot simra keverjk benne. Pr darab zsemlekockval tlaljuk. Sajtos karfiol Hozzvalk: 250 gramm karfiol, fl dl kefir, 25 gramm sovny sajt, fl darab tojs, 10 gramm bzakorpa, 10 gramm szjagranultum, olaj, rlt gymbr, kmnymag, fl darab leveskocka. Elkszts: a karfiolt rzsira szedjk, s a leveskocks vzben flig puhra fzzk. A kefirt, reszelt sajtot, s a tojst sszekeverjk. A szjadart a bzakorpval egytt egy rra beztatjuk enyhn ss vzbe. A megprolt karfiolt az olajjal kikent hll ednybe rakjuk vatosan, hogy egyben maradjanak a rzsk. Ez utn rszrjuk a fszereket, s rtertjk a korps szjagranultumot, bevonjuk a tojsos kefirrel. Elmelegtett stbe tve addig stjk, amg a teteje meg nem alvad. Uzsonna Hssalta - 36 Kcal Hozzvalk: 50 gramm srgarpa, 25 gramm petrezselyemgykr, egy kevs ecetes uborka, fl darab alma, 50 gramm virsli, 1 dl joghurt, mustr, s, citroml, szerecsendi. Elkszts: a megtiszttott aprra vgott zldsget ss vzben megfzzk. Az almt, uborkt, virslit aprra daraboljuk, a kihlt zldsget sszekeverjk a joghurttal, a pr csepp citromlvel, a fszerekkel s a tbbi hozzvalval. Nhny ra alatt jl sszerik, egy kevs reszelt szerecsendi s bors mg piknsabb teheti. Vacsora 229 kcal 2 dl 1,5%-os tej 1 szelet barna kenyr 10 gramm zsrszegny margarin 50 gramm hnapos retek
kedd [1133 kcal] Reggeli 160 kcal 1 doboz kefir 1 szelet extrudlt kenyr Tzrai 50 kcal 1 darab alma 1 darab korps keksz Ebd Csirkemj francisan - 368 kcal Hozzvalk: 150 gramm csirkemj, 100 gramm leveles spent, kevs olaj, rlt szerecsendi, bors, s. Elkszts: az olajat egy teflonserpenyben felforrstjuk, s az idkzben megtiszttott csirkemjat mindkt oldalon megstjk. Egy szalvtval letakar tnyrra szedjk, a visszamaradt olajon pedig a spentot megfonnyasztjuk. A levelek felt egy hll tlra szedjk, fszerezzk szerecsendival, borssal, sval. Ezekre a levelekre tesszk a csirkemjat, majd a msik felvel befedjk. Rcsorgatjuk a megmaradt pecsenyelevet is, majd aluflival letakarva elmelegtett stbe tesszk mintegy tz percre. Francis kposztasalta Hozzvalk: 125 gramm fejes kposzta, egy negyed fej zellergum, egy vkony szl srgarpa, fl fej lila hagyma, kevs citroml, mustr, petrezselyemzld, borecet, destszer, s. Elkszts: a kposztt s a rpt lereszeljk, a zellert gyufaszl vastagsgra vgjuk, a hagymt vkonyan felkarikzzuk. Az egszet finoman megszzuk, fl rig pihentetjk. Kzben a citromot, borecetet, destszert, mustrt kevs vzzel elkevernk, s a zldsgekre ntjk. Egy-kt rra htszekrnybe tesszk, hogy az zek jl sszerjenek. Tlalskor finomra vgott petrezselyemzlddel szrjuk meg. Uzsonna 80 kcal 2 darab narancs Vacsora Karfiolkrm - 475 kcal Hozzvalk: 125 gramm karfiol, 50 gramm natr vajkrm vagy margarin, negyed fej vrshagyma, fl dl kefir, egy gerezd fokhagyma, fehrbors, kevs petrezselyemzld, s. Elkszts: a karfiolt apr darabokra szedve puhra proljuk, majd villval sszetrjk. A vajkrmet vagy a margarint s a kefirt kikavarjuk, majd zestjk az idkzben apr kockkra vgott vagy lereszelt vrshagymval, a fokhagymanyomn tnyomott fokhagymval, az aprra vgott petrezselyemzlddel.
1 darab magvas zsemle
szerda [1081 kcal] Reggeli 239 kcal 2 dl kaka, amelyet 1,5 %-os tejbl ksztnk, destszerrel 1 darab magvas kifli 10 gramm zsrszegny margarin 50 gramm kgyuborka Tzrai Brokkolisalta burgonyval - 155 kcal Hozzvalk: 250 gramm brokkoli, 70 gramm burgonya, kevs petrezselyemzld, borecet, olaj, trkony, snidling, fszerpaprika, fl deciliter kefir, s. Elkszts: a brokkolit rzsra szedjk, s forr ss vzbe tve nyolc-tz percig fzzk. Majd hideg vzzel lebltjk, lecsepegtetjk s egy tlra szedjk. A burgonyt hjban megfzzk, megtiszttjuk, majd kockra vgjuk s a brokkolihoz keverjk. A hagymt aprra vgjuk, s a keverkre szrjuk, majd elksztjk az ntetet: az ecetet, az olajat, trkonyt, st, fszerpaprikt s kefirt elkevernk, s ezzel ntjk le a saltt. Majd aprra vgott petrezselyemzlddel dsztjk. Ebd Hagymaleves - 410 kcal Hozzvalk: egy negyed fej vrshagyma, 50 gramm prhagyma, egy gerezd fokhagyma, 5 gramm liszt, fl dl natr joghurt, kevs olaj, fl darab leveskocka. Elkszts: a vrshagymt kockra vagy vkony szeletekre, a prhagymt vkony karikkra vgjuk, a fokhagymt pedig fokhagymanyomn tnyomjuk. Az olajat teflonlbasba tesszk s felmelegtjk, majd a hagymkat megpirtjuk benne. Vzzel felengedve megproljuk, majd tturmixoljuk, felengedjk a leveskockbl ksztett levessel, felforraljuk, szksg szerint szzuk, s az idkzben a liszttel elkevert joghurtot is hozzadjuk. sszeforraljuk, hogy a liszt ze eltnjn. Zabpelyhes rakott gomba Hozzvalk: 30 gramm zabpehely, 100 gramm gomba, kevs vrshagyma, fl darab tojs, fl dl natr joghurt, 40 ml 1,5 %-os zsrtartalm tej, kakukkf, margarin, olaj, s. Elkszts: a zabpelyhet enyhn ss vzben beztatjuk egy rra. A gombt megtiszttjuk s felszeleteljk, a hagymt kockra vgjuk, az olajon megfuttatjuk. Rdobjuk a gombt, a kakukkfvet, s kevergets kzben sszeproljuk. A margarinnal kikennk egy hll tlat, s rtertnk egy rteg kinyomkodott zabpelyhet, egy rteg gombt s jra zabpelyhet. A zabpehely ztatlevt elkeverjk a tojssal, joghurttal, tejjel, s a rakott zldsgeke locsoljuk. Forr stben tizent-hsz percig stjk. Uzsonna 50 kcal 1 darab alma Vacsora 227 kcal 1 szelet barna kenyr 1 szelet sovny sajt 2-3 szl jhagyma Limond, destszerrel ksztve
cstrtk [1086 kcal] Reggeli 132 kcal 30 gramm barna kenyr 50 gramm camambert sajt 100 gramm kgyuborka Limond, destszerrel ksztve Tzrai Mzlis tej - 255 kcal Hozzvalk: 50 gramm mzlikeverk, amely lehetleg cukor hozzadsa nlkl kszlt, 1, 5 dl 1,5 %-os tej Elkszts: a mzlit tlkba halmozzuk, majd a tejjel alaposan meglocsoljuk. Pr perci llni hagyjuk, hogy a tej alaposan megpuhthassa a gabonapelyheket. zls szerint egy kis destszert, fahjat, vagy energiaszegny kakaport adhatunk hozz. Ebd Provence-i pecsenye - 567 kcal Hozzvalk: 200 gramm sovny sertshs, 100 gramm paradicsom, kevs olaj, 40 ml szraz fehrbor, egy kis gerezd fokhagyma, kevs destszer, bazsalikom, kakukkf, s, bors. Elkszts: a hsszeletet vkonyra kiverjk, majd felgngyljk s sprgval sszektjk, vagy hstvel feltzzk. Egy teflonserpenyben felforrstjuk az olajat, majd a hst krben megstjk. Ezutn kivesszk, s ha kihlt, a fszerekkel s a sval bedrzsljk. A maradk zsiradkon az aprra vgott paradicsomot egyszer felfzzk, destjk, szzuk s hozzadjuk a fehrbort. A hsdarabokat egy hll tlba tesszk, erre rntjk a paradicsomos levet s elmelegtett stbe tesszk tz- tizent percre. Ez utn kevs sszezzott fokhagymt adunk hozz, s mg krlbell negyven percig proljuk, amg puha nem lesz. Burgonyasalta Hozzvalk: 250 gramm burgonya, kevs borecet, destszer, kevs vrshagyma, trkony, s. Elkszts: a burgonyt hjban megfzzk, majd kihlve meghmozzuk, karikra vagy kockra vgjuk. Saltantetet ksztnk a borecetbl, destszerbl, s feltesszk fni. Amikor felforrt, beletesszk a trkonyt, st, pr percet forraljuk, majd a burgonyra ntjk. Egy rt hagyjuk llni, hogy az zek sszerjenek. Kzben karikra vgott hagymt tesznk bele, amg mg langyos. Uzsonna 60 kcal 1 darab narancs Vacsora Zldbabsalta - 72 kcal Hozzvalk: 150 gramm mirelit zldbab, egy negyed fej hagyma, kevs borecet, trkony, destszer, s. Elkszts: a zldbabot lobogan forr vzbe dobjuk kiengeds nlkl. A vzbe egy kevs st tesznk, ha a zldbab megpuhult, leszrjk, s egy tlban az idkzben karikra vgott hagymval rtegezzk. A saltantetet is elksztjk: kevssel tbb, mint egy dl vizet felforralunk, zestjk borecettel, destszerrel, sval, trkonnyal, s mg melegen a zldbabra ntjk.
pntek [1107 kcal] Reggeli 229 kcal 2 dl 1,5 %-os tej 1 szelet barna kenyr 10 g zsrszegny margarin 100 gramm hnapos retek Tzrai Sznes salta - 205 kcal Hozzvalk: 25 gramm konzerv kukorica, 25 gramm zldbors, egy vkony szl srgarpa, petrezselyemzld, kevs vrshagyma, kakukkf, fl dl joghurt, 25 gramm natr vajkrm vagy margarin, destszer, citroml, mustr, s. Elkszts: a rpt meghmozzuk, kockra vgjuk, s valamennyi hozzvalval egytt megproljuk. Kzben ksztsk el a salta ntett, a knny „tartrmrtst”: a joghurtot s a vajkrmet vagy margarint habosra keverjk, hozzadjuk a citromlevet, mustrt, destszert, a kockra vgott hagymt, st, az aprra vgott petrezselyemzldet, majd vgl a megprolt zldsgeket. Legalbb egy rra tegyk htszekrnybe, hogy az zek sszerjenek. Ebd Joghurtos szibarackleves - 371 kcal Hozzvalk: 150 gramm konzerv szibarack, 10 gramm liszt, fl dl natr joghurt, egy darab citrom, fahj, szegfszeg, destszer. Elkszts: a megmosott szibarackot a citromlvel, citromhjjal, fahjjal, szegfszeggel zestett vzben tizent percig fzzk. zls szerint destjk destszerrel. Eltvoltjuk a fszereket, s lassan hozzmelegtjk a joghurttal simra kevert lisztel kszlt habarst. Egyszer felfzzk, hogy a liszt zt elvessze, majd lehtve tlaljuk. Tojsos tkehalfil Hozzvalk: 100 gramm tkehalfil, 1 dl tej, 1 darab tojs, 20 gramm reszelt sovny sajt, kevs olaj, s, bors. Elkszts: a kevs tejbe elzleg beztatott tkehalfilt vgjuk kockra, szzuk s borsozzuk meg. A felvert egsz tojst a hallal s a reszelt sajttal sszekeverve tegyk az olajjal kikent hll tlba vagy egy teflonserpenybe. Krlbell tizent percig sssk, hogy kellen tpiruljon. Uzsonna 92 kcal 2 darab alma Vacsora Petrezselymes tlttt tojs - 210 kcal Hozzvalk: 2 darab ftt tojs, kevs margarin, egy csokor petrezselyemzld, s, bors, mustr. Elkszts: a kemny tojsokat hosszban kettvgjuk, a srgjt kiszedjk, villval sszetrve simra keverjk a vajjal s a finomra vgott petrezselyemzlddel. Megzestjk kevs sval, borssal, mustrral. Visszatltjk a tojsfehrjbe.
szombat [1125 kcal] Reggeli 162 kcal 1 darab ftt tojs 30 gramm barna kenyr 100 gramm paradicsom Tea, citrommal s destszerrel Tzrai Tejes-fahjas zabpehely - 180 kcal Hozzvalk: 20 gramm zabpehely, 2dl 1,5 %-os zsrtartalm tej, fahj, destszer. Elkszts: a tejet felforrstjuk, belekeverjk a zabpelyhet, majd az egszet felforraljuk. Levesszk a tzrl, s hlni hagyjuk. Fahjjal, destszerrel zestjk. Ebd Pulykaslt - 559 kcal Hozzvalk: 150 gramm pulykacomb, egy fl alma, egy negyed leveskocka, kevs vrshagyma, kakukkf, borsikaf, telzest. Elkszts: a hst bedrzsljk a fszerekkel, egy tepsibe vagy hll ednybe helyezzk. Krberakjuk az almadarabokkal, megszrjuk a kevs, kockra, vagy karikra vgott hagymval. Alntjk az idkzben a leveskockbl ksztett kevs levest, majd aluflival befedjk. Kzepesen meleg stben krlbell egy rt proljuk, majd vgezetl az almkat s a hagymt kivve aluflia nlkl, a sajt levvel locsolgatva ropogs pirosra stjk. Morzss karfiol reszelt sajttal Hozzvalk: 250 gramm karfiol, 25 gramm zsemlemorzsa, kevs olaj, 25 gramm sovny sajt, s. Elkszts: a megtiszttott, rzsira szedett karfiolt ss vzben megfzzk, leszrjk. A zsemlemorzst kevs olajon megpirtjuk, s a megftt karfiolt beleforgatjuk. Vgl reszelt sajtot szrunk a tetejre. Uzsonna Prhagyms gombasalta - 80 kcal Hozzvalk: 100 gramm gomba, 100 gramm prhagyma, borcet, s, bors. Elkszts: brmelyik gombbl kszthet, mindegyikbl zletes. A megtiszttott, felszeletelt gombt enyhn ss vzben megfzzk. Kzben a prhagymt vkony karikra vgjuk, megszzuk, majd a kihttt s leszrt gombr egy kis borecettel ksztett saltalvel egytt keverjk ssze vele. Egy-kt rra tegyk htszekrnybe, hogy az zek sszerjenek. Vacsora 144 kcal 1 doboz kefir 20 gramm zabkorpa
vasrnap [1141 kcal] Reggeli Sajtos omlett sonkval tltve - 270 kcal Hozzvalk: egy darab tojs, kevs tej, 50 gramm gpsonka, 20 gramm reszelt sovny sajt, kevs olaj, s. Elkszts: a tojst egy evkanlnyi tejjel, a sval s a reszelt sajttal jl sszekeverve teflonserpenybe ntjk, s mindkt oldaln megstjk, majd mint a palacsintt megtltjk az kzben aprra vgott gpsonkval. Tzrai Zellersalta - 88 kcal Hozzvalk: egy negyed zeller, fl dl kefir, fl dl natr joghurt, egy gerezd fokhagyma, kevs citroml, destszer, s. Elkszts: a megtiszttott zellert krlbell msfl centimteres kockkra vgjuk, s ss vzben feltesszk fni. A levet leszrjk, kzben ntetet ksztnk: a kefirt, joghurtot, sszezzott fokhagymt, citromlevet, destszert s a st jl sszekeverjk, s a zellerkockkra ntjk. Tlals eltt htszekrnyben pihentessk, hogy az zek sszerjenek. Ebd Rakott karfiol - 350 kcal Hozzvalk: 250 gramm karfiol, 75 gramm darlt sovny sertshs, kevs olaj, 10 gramm rizs, fl darab tojs, fl dl kefir, borsikaf, gymbrpor, s. Elkszts: a karfiolt ss vzben megfzzk. Ez alatt a darlt hst teflonednyben a fszerekkel zestve megpirtjuk, llandan kevergetve, fehredsig. A rizst a karfiol levben flpuhra fzzk, leszrjk s a hssal elkeverjk. A karfiolt egy kikent hll tlba vagy teflonednybe rakjuk, rtertjk a darlt hst, s a tetejre ismt karfiol kerl. A fszerekkel elkevert kefirt rntjk, s elmelegtett kzepesen meleg stbe tesszk mintegy hsz percre. Uzsonna 80 kcal 1 darab alma 2 darab korps keksz Vacsora Krtvel tlttt palacsinta vanliantettel - 361 kcal Hozzvalk: 60 gramm liszt, 2 dl 1,5 %-os zsrtartalm tej, egy negyed darab tojs, 100 gramm krte, egy negyed csomag vanlis pudingpor, szdavz, citroml, fahj, destszer. Elkszts: a lisztbl, tojsbl s fl dl tejbl szoksos mdon palacsintatsztt ksztnk, szksg szerinti mennyisg szdavz hozzadsval. zls szerint destjk destszerrel. Olajjal vkonyan kikent teflonserpenyben a palacsintatsztt kistjk. A krtt megmossuk, maghzt kivesszk s kockkra vgjuk. Kevs citromlevet cspgtetnk r s fahjjal megszrva fed alatt puhra proljuk. Msfl deci tejbl vanliantetet ksztnk az egynegyed csomag vanlis pudingporral. Miutn felforrt, zls szerint destjk. A krtt a palacsintkba tltjk, ngyrt hajtjuk, s meglocsoljuk az ntettel.
5. heti trend
htf [1166 kcal] Reggeli 252 kcal 2 dl 1,5 %-os tej 30 gramm barna kenyr 1 vkony szelet gomolyasajt 100 gramm hnapos retek Tzrai 60 kcal 200 gramm alma Ebd Cukkinitekercs - 447 kcal Hozzvalk: 100 gramm cukkini, 60 gramm paradicsom, 45 gramm sovny sajt, kevs zsemlemorzsa, 1 gerezd fokhagyma vagy kevs fokhagymakrm, kevs olaj, bazsalikom, s, bors. Elkszts: a sajtot s a paradicsomot vgjuk kis kockkra, zestsk a fokhagymanyomn tnyomott fokhagymval, vagy a fokhagymakrmmel s a bazsalikommal. Hagyjuk llni egy kevs ideig, hogy az zek sszerjenek egymssal. A cukkinit hmozzuk meg, s hosszban vgjuk vkony, mintegy fl centi vastag szeletekre. Egy kevs olajat egy serpenyben felforrstunk s a cukkiniszeleteket sssk mindkt oldalukon krlbell egy-egy percig. Szedjk ki egy olyan tnyrra, amelyre elzleg egy paprtrlt vagy egy szalvtt helyeztnk, hogy az olajat felszvja rla. Sval, borssal zestsk ekzben, majd a szeletek kzepre tegynk az elksztett sajtos tltelkbl, s vatosan tekerjk fel. A ksz tekercseket helyezzk egy hll tlba egyms mell, majd szrjuk meg zsemlemorzsval, ntsk nyakon egy kevs olajjal s elmelegtett stben sssk nhny perc alatt pirosra. 1 szelet barna kenyr
Uzsonna Mlna joghurt - 147 kcal Hozzvalk: 100-100 gramm mlna, 1 dl joghurt. Elkszts: legjobb, ha mg dleltt ksztjk. A mlnt vgjuk apr kockkra, tegyk kis tlkba, majd ntsk le a natr joghurttal. Ha szksgesnek rezzk, kevs destszerrel zesthet. Vacsora Virslisalta - 260 kcal Hozzvalk: 60 gramm baromfivirsli, 30 gramm vri sajt, 50 gramm ecetes uborka, olaj, s, bors, citroml, vrshagyma, mustr Elkszts: a mustrt az olajjal elkeverjk, citromlvel, borssal, sval zestjk. A karikra vgott virslit beletesszk, a hagymt s a kockra vgott uborkt, s a sajtot szintn. Lehtve tlaljuk. 30 g barna kenyr
kedd [1019 kcal] Reggeli 243 kcal 1 pohr 0%-os gymlcsjoghurt, 1 db magos zsemle Tzrai 34 kcal 10 dkg ribizli Ebd Rakott zldbab - 574 kcal Hozzvalk: 250 gramm zldbab, 60 gramm darlt sovny sertshs, 20 gramm rizs, fl dl 12 % zsrtartalm tejfl, kevs konzerv lecs, kevs olaj, kevs fokhagyma, fl fej vrshagyma, rlt bors, fszerpaprika, rlt kmny, s. Elkszts: a mirelit zldbabot forr ss vzben megfzzk s leszrjk. A megtiszttott, finomra vgott vrshagymt kt evkanlnyi olajon megfonnyasztjuk, tzrl lehzva meghintjk fszerpaprikval. Visszatve a tzre hozzadjuk a darlt sertshst, s tpirtjuk. zestjk lecsval, zzott fokhagymval, rlt kmnnyel, rlt borssal s sval. Kevs vizet rntve, fed alatt, tbbszr zsrjra pirtva puhra proljuk. A rizst megmossuk s egy evkanlnyi olajon megpirtjuk. A rizs trfogatnak ktszerest kitev forr ss vizet hozzntnk, beletesszk az egszben hagyott vrshagymt s fedvel lefedve stben megproljuk. Miutn megpuhult, sszekeverjk a hssal. Egy olajjal vkonyan kikent tepsi aljra tertjk a zldbab egyik felt, r a darlt hsos masszt, majd befedjk a zldbab msik rszvel. Tetejre tejflt locsolunk s kzepesen meleg stben megstjk. Uzsonna 51 kcal 1 darab szibarack Vacsora Grg salta- 117 kcal Hozzvalk: 50 gramm paradicsom, 50 gramm kgyuborka, 50 gramm zldpaprika Elkszts: Az elmorzsolt oreganot keverd el az olajjal s a citromlvel, s hagyd egy-kt rt rni. Majd a paradicsomot vgd cikkekre, a prt s a paprikt flkarikkra, az uborkt s a sajtot pedig aprtsd kis kockkra.
szerda [1197 kcal] Reggeli Krmsajt almval - 363 kcal Hozzvalk: 30 gramm krmsajt, 10 gramm kefir, 15 gramm alma Elkszts: a krmsajthoz hozzkeverjk a kefirt, majd a lereszelt almt. 100 gramm barna kenyr Tzrai Sajtos tavaszi szendvics - 250 kcal Hozzvalk: 1 korps zsemle, 10 gramm margarin, 30 gramm ementli sajt, 2 szl jhagymt Elkszts: a zsemlt flbevgva megkenjk a margarinnal, rtesszk a sajtot, s a tetejre szrjuk az aprra vgott kt szl jhagymt. Ebd Alms csirkemell - 409 kcal Hozzvalk: 125 gramm csirkemell, 125 gramm alma, kevs olaj, citroml, gymbr, s, bors. Elkszts: a csirkemellet finoman kiverjk, s meghintjk kevs sval, borssal, gymbrrel. Egy teflonserpenyben a hs mindkt oldalt pirosra stjk, majd tszedjk egy hll tlba. Rszeletelejk az almt, pr csepp citromlvel ntzzk meg, s forr stben addig stjk, amg az alma is megpirul. Uzsonna 52 kcal 10 dkg meggy Vacsora 123 kcal 1 doboz energia- s zsrszegny gymlcsjoghurt 1 szelet puffasztott rizs (Hamm-let)
cstrtk [1127 kcal] Reggeli 132 kcal 30 gramm barna kenyr 50 gramm camambert sajt 100 gramm kgyuborka Limond, destszerrel ksztve Tzrai Mzlis tej - 255 kcal Hozzvalk: 50 gramm mzlikeverk, amely lehetleg cukor hozzadsa nlkl kszlt, 1, 5 dl 1,5 %-os tej Elkszts: a mzlit tlkba halmozzuk, majd a tejjel alaposan meglocsoljuk. Pr perci llni hagyjuk, hogy a tej alaposan megpuhthassa a gabonapelyheket. zls szerint egy kis destszert, fahjat, vagy energiaszegny kakaport adhatunk hozz. Ebd Tojsleves - 464 kcal Hozzvalk: 1 darab tojs, kevs tolaj, kevs liszt, s, rlt kmnymag, fszerpaprika Elkszts: az olajbl s a lisztbl szp barna rntst ksztnk, fszerpaprikval zsetjk. Ezutn engedjk fel hideg vzzel s szksg szerint szzuk, fszerezzk rlt kmnymaggal. Akik nem szeretik mg az rlt kmnyt sem, azok a kmnymagot kln kis ednyben fzzk ki s szrjk a levt a leveshez. A tojst - lland kevers kzben – tegyk a levesbe, majd forraljuk ki jl. Karfiol fszekben Hozzvalk: 150 gramm karfiol, egy darab tojs, fl dl kefir, rlt kmny, fszerpaprika, s. Elkszts: a karfiolt ss vzben flpuhra proljuk, majd villval sszetrjk. A tojst a kefirrel s a fszerekkel villval habosra keverjk, majd elegytjk az sszetrt karfiollal. Teflonserpenyt vkonyan kiolajozunk, s ha mr forr, a masszbl kanllal kis halmokat szaggatunk bele. Mindkt oldaln megstjk. Sznes salta Hozzvalk: 25 gramm konzerv kukorica, 25 gramm zldbors, egy vkony szl srgarpa, petrezselyemzld, kevs vrshagyma, kakukkf, fl dl joghurt, 25 gramm natr vajkrm vagy margarin, destszer, citroml, mustr, s. Elkszts: a rpt meghmozzuk, kockra vgjuk, s valamennyi hozzvalval egytt megproljuk. Kzben ksztsk el a salta ntett, a knny „tartrmrtst”: a joghurtot s a vajkrmet vagy margarint habosra keverjk, hozzadjuk a citromlevet, mustrt, destszert, a kockra vgott hagymt, st, az aprra vgott petrezselyemzldet, majd vgl a megprolt zldsgeket. Legalbb egy rra tegyk htszekrnybe, hogy az zek sszerjenek. Uzsonna 29 kcal 10 dkg grgdinnye Vacsora Trkrm - 247 kcal Hozzvalk: 40 gramm tr, kevs 12 %-os tejfl, 2 darab hnapos retek, kevs fokhagyma vagy fokhagymakrm, s, bors, rlt kmny. 1 szelet extrudlt kenyr
pntek [1107 kcal] Reggeli 213 kcal 2 dl 1,5 %-os tej Fl darab magvas zsemle 5 gramm margarin 50 gramm kgyuborka Tzrai Trval tlttt paradicsom - 190 kcal Hozzvalk: 4 darab kis paradicsom, 100 gramm tr, kevs natr joghurt, s, mustr, petrezselyemzld, kevs vrshagyma. Elkszts: a megmosott, kemny paradicsomok tetejt vgjuk le, belsejket kaparjuk ki. A trt keverjk el a joghurttal s kevs aprra vgott vrshagymval. Adjunk hozz finomra vgott petrezselyemzldet, s a kivjt paradicsomokat tltsk meg a jl sszekevert fszerezett trval. Tegyk vissza a paradicsom tetejt. (Hzhozszlltst rendel kedves ltogatink tzraira Klapeida-saltt kapnak) Ebd Paradicsomos hal - 320 kcal Hozzvalk: 150 gramm tkehalfil, 150 gramm paradicsom, fl darab zldpaprika, kevs vrshagyma, 1 gerezd fokhagyma, bazsalikom, gymbr, olaj, citroml, s. Elkszts: a halszeletet bedrzsljk a citromlvel s a fszerekkel, s legalbb egy rt llni hagyjuk. Egy teflonednyben olajat forrstunk, s a halszeletek mindkt oldalt megpirtjuk. A visszamaradt olajjal bekenjk egy hll tl aljt s a halszeleteket rfektetjk. A paradicsomokat karikkra vgjuk, a hagymt felszeleteljk, a fokhagymt sszezzzuk, s valamennyit a halra bortjuk. Elmelegtett stbe toljuk, s 10-15 percig stjk, ezutn rtesszk a felkarikzott zldpaprikt is, s tovbbi tz percig stjk. Zellersalta Hozzvalk: egy negyed zeller, fl dl kefir, fl dl natr joghurt, egy gerezd fokhagyma, kevs citroml, destszer, s. Elkszts: a megtiszttott zellert krlbell msfl centimteres kockkra vgjuk, s ss vzben feltesszk fni. A levet leszrjk, kzben ntetet ksztnk: a kefirt, joghurtot, sszezzott fokhagymt, citromlevet, destszert s a st jl sszekeverjk, s a zellerkockkra ntjk. Tlals eltt htszekrnyben pihentessk, hogy az zek sszerjenek. Uzsonna 29 kcal 10 dkg mlna Vacsora Ftt virsli mustrral s barna kenyrrel - 304 kcal Hozzvalk: 1 pr virsli (lehet baromfi is), 30 gramm barna kenyr, zls szerinti mennyisgben mustr.
szombat [1274 kcal] Reggeli 360 kcal 1 darab korps zsemle 10 gramm zsrszegny margarin 30 gramm tliszalmi 100 gramm uborka 100 gramm alma Tzrai 200 kcal 200 g ribizli 5 darab korps keksz Ebd Karfiolleves - 564 kcal Hozzvalk: 150 gramm karfiol, 10 gramm liszt, kevs olaj, fl dl 12%-os zsrtartalm tejfl, s, bors, petrezselyemzld. Elkszts: a rzsira szedett karfiolt vzben feltesszk fzni. Szzuk, trtt borsot szrunk r, s majdnem puhra fzzk. Vilgos, tejfls, petrezselymes rntssal berntjuk s jl felforraljuk. Serpenys rostlyos Hozzvalk: 100 gramm marhahs, 200 gramm burgonya, 20 gramm vrshagyma, 50 g zldpaprika, 50 gramm paradicsom, kevs tolaj, s, fszerpaprika, kevs fokhagyma. Elkszts: a felszeletelt, hsklopfolval kivert s a szlein bevagdosott marhahst szzuk meg. Olajjal vkonyan kikent teflonserpenyben mindkt oldalt megstjk, majd tegyk t egy lbasba. Kzben a vrshagymt kevs olajon aranysrgra pirtjuk s a pirospaprikval, reszelt fokhagymval, kmnymaggal fszerezve a hsra tesszk A karikra, illetve kockkra vgott zldpaprikt s paradicsomot is rtesszk, kevs vizet ntnk hozz s puhra proljuk. A visszamaradt olajbl, fszerekbl, burgonybl serpenysburgonyt ksztnk (rvid lvel). Tlalskor a serpenys burgonyra tesszk a hst. Uzsonna 50 kcal 1 darab alma Vacsora Kefires szibarack - 100 kcal 1 dl kefir, 100 g szibarack
vasrnap [1115 kcal] Reggeli 162 kcal 1 darab lgytojs 30 gramm barna kenyr 100 gramm paradicsom Tea, citrommal s destszerrel Tzrai Karotta-salta - 100 kcal Hozzvalk: 150 gramm srgarpa, pr csepp citroml, kevs mz. Elkszts: durva reszeln reszeljk le a srgarpt, majd a citromlvel elkevert mzzel zestsk. Hagyjuk pr percet, legalbb negyedrt llni. Ebd Olasz zldsgleves - 591 kcal Hozzvalk: 100 gramm srgarpa, 10 gramm zellergum, 50 gramm petrezselyemgykr, 20 gramm kelkposzta, fl darab leveskocka, kevs olaj, kevs srtett paradicsom, 20 gramm sovny sajt, s, kakukkf s petrezselyemzld. Elkszts: a hagymt aprra vgjuk, majd a felforrstott olajon megpirtjuk, a finom metltre (Julienne) vgott srgarpt s petrezselyemgykeret valamint a zellergumt a kelkposztval is hozzadva hirtelen mg egyszer tpirtjuk. Sval, borssal s kakukkfvel zestjk, majd a srtett paradicsomot is hozzadjuk. vatosan sszekeverjk, s kevs vzzel fed alatt proljuk. Amikor a zldsgek mr majdnem puhk, a szksges mennyisg vzzel felntjk, majd a legvgn a reszelt sajttal megszrva tlaljuk. Tlttt kposzta Hozzvalk: 80 gramm darlt sertscomb, 10 gramm hntolt rpa (gersli), 10 gramm zabkorpa, kposztalevelek, 200 gramm savany kposzta, fl darab tojs, 30 gramm 12 %-os tejfl, s, bors, majoranna, fszerpaprika, fl darab leveskocka Elkszts: a hst sszegyrjuk az elzetesen mr kiss megfztt hntolt rpval s a tojssal, sval-borssal, majorannval s fszerpaprikval zestjk. A kposztaleveleken egyenletesen eloszlatott tltelket szorosan feltekerjk, vgeiket lazn nyomjuk be. Az apr kposztt zestjk, majd rhelyezzk a tltelket, felengedjk egy kevs meleg vzzel, melyben elzleg feloldottuk a leveskockt. Lass tzn puhra fzzk, majd tlalskor a tejfllel meglocsoljuk. Uzsonna Vitaminds gymlcsnektr - 116 kcal Hozzvalk: fl-l darab narancs s grape-fruit, valamint alma, pr csepp mz vagy destszer, kevs fahj. Elkszts: a megtiszttott gymlcsket vgjuk apr kockkra, majd tegyk a turmixgp kelyhbe. Adjunk hozz kevs vizet, zestsk mzzel s szrjuk meg kevs fahjjal. Pr percig magas fokozaton turmixoljuk ssze. Egy szelet korps extrudlt kenyr Vacsora 146 kcal 1 doboz kefir 15 gramm bzacsra
|