HáziPatika.com fogyókúra-program
2004.07.02. 20:27
Ráérős menű 4.-5. heti menű
4. heti étrend
hétfő [1144 kcal] Reggeli Sült sonka juhtúróval - 320 kcal Hozzávalók: 100 gramm gépsonka, 50 gramm juhtúró, kevés olaj. Elkészítés: egy teflonserpenyőben az olajat felforrósítjuk, majd a sonka egyik felét megsütjük benne, és erre a sült oldalra kenjük elosztva juhtúrót, majd a másik oldalt megpirítva lapáttal kivesszük a juhtúrós sonkaszeleteket. Tízórai 52 kcal 2 darab kivi Ebéd Kapros erőleves - 383 kcal Hozzávalók: egy darab leveskocka, egy negyed csomag kapor, fél dl natúr joghurt, só. Elkészítés: a leveskockát kevesebb, mint fél liternyi vízzel felforraljuk. A kaprot belefőzzük, és a joghurtot simára keverjük benne. Pár darab zsemlekockával tálaljuk. Sajtos karfiol Hozzávalók: 250 gramm karfiol, fél dl kefir, 25 gramm sovány sajt, fél darab tojás, 10 gramm búzakorpa, 10 gramm szójagranulátum, olaj, őrölt gyömbér, köménymag, fél darab leveskocka. Elkészítés: a karfiolt rózsáira szedjük, és a leveskockás vízben félig puhára főzzük. A kefirt, reszelt sajtot, és a tojást összekeverjük. A szójadarát a búzakorpával együtt egy órára beáztatjuk enyhén sós vízbe. A megpárolt karfiolt az olajjal kikent hőálló edénybe rakjuk óvatosan, hogy egyben maradjanak a rózsák. Ez után rászórjuk a fűszereket, és ráterítjük a korpás szójagranulátumot, bevonjuk a tojásos kefirrel. Előmelegített sütőbe téve addig sütjük, amíg a teteje meg nem alvad. Uzsonna Hússaláta - 36 Kcal Hozzávalók: 50 gramm sárgarépa, 25 gramm petrezselyemgyökér, egy kevés ecetes uborka, fél darab alma, 50 gramm virsli, 1 dl joghurt, mustár, só, citromlé, szerecsendió. Elkészítés: a megtisztított apróra vágott zöldséget sós vízben megfőzzük. Az almát, uborkát, virslit apróra daraboljuk, a kihűlt zöldséget összekeverjük a joghurttal, a pár csepp citromlével, a fűszerekkel és a többi hozzávalóval. Néhány óra alatt jól összeérik, egy kevés reszelt szerecsendió és bors még pikánsabbá teheti. Vacsora 229 kcal 2 dl 1,5%-os tej 1 szelet barna kenyér 10 gramm zsírszegény margarin 50 gramm hónapos retek
kedd [1133 kcal] Reggeli 160 kcal 1 doboz kefir 1 szelet extrudált kenyér Tízórai 50 kcal 1 darab alma 1 darab korpás keksz Ebéd Csirkemáj franciásan - 368 kcal Hozzávalók: 150 gramm csirkemáj, 100 gramm leveles spenót, kevés olaj, őrölt szerecsendió, bors, só. Elkészítés: az olajat egy teflonserpenyőben felforrósítjuk, és az időközben megtisztított csirkemájat mindkét oldalon megsütjük. Egy szalvétával letakar tányérra szedjük, a visszamaradt olajon pedig a spenótot megfonnyasztjuk. A levelek felét egy hőálló tálra szedjük, fűszerezzük szerecsendióval, borssal, sóval. Ezekre a levelekre tesszük a csirkemájat, majd a másik felével befedjük. Rácsorgatjuk a megmaradt pecsenyelevet is, majd alufóliával letakarva előmelegített sütőbe tesszük mintegy tíz percre. Franciás káposztasaláta Hozzávalók: 125 gramm fejes káposzta, egy negyed fej zellergumó, egy vékony szál sárgarépa, fél fej lila hagyma, kevés citromlé, mustár, petrezselyemzöld, borecet, édesítőszer, só. Elkészítés: a káposztát és a répát lereszeljük, a zellert gyufaszál vastagságúra vágjuk, a hagymát vékonyan felkarikázzuk. Az egészet finoman megsózzuk, fél óráig pihentetjük. Közben a citromot, borecetet, édesítőszert, mustárt kevés vízzel elkeverünk, és a zöldségekre öntjük. Egy-két órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg. Uzsonna 80 kcal 2 darab narancs Vacsora Karfiolkrém - 475 kcal Hozzávalók: 125 gramm karfiol, 50 gramm natúr vajkrém vagy margarin, negyed fej vöröshagyma, fél dl kefir, egy gerezd fokhagyma, fehérbors, kevés petrezselyemzöld, só. Elkészítés: a karfiolt apró darabokra szedve puhára pároljuk, majd villával összetörjük. A vajkrémet vagy a margarint és a kefirt kikavarjuk, majd ízesítjük az időközben apró kockákra vágott vagy lereszelt vöröshagymával, a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymával, az apróra vágott petrezselyemzölddel.
1 darab magvas zsemle
szerda [1081 kcal] Reggeli 239 kcal 2 dl kakaó, amelyet 1,5 %-os tejből készítünk, édesítőszerrel 1 darab magvas kifli 10 gramm zsírszegény margarin 50 gramm kígyóuborka Tízórai Brokkolisaláta burgonyával - 155 kcal Hozzávalók: 250 gramm brokkoli, 70 gramm burgonya, kevés petrezselyemzöld, borecet, olaj, tárkony, snidling, fűszerpaprika, fél deciliter kefir, só. Elkészítés: a brokkolit rózsáíra szedjük, és forró sós vízbe téve nyolc-tíz percig főzzük. Majd hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük és egy tálra szedjük. A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, majd kockára vágjuk és a brokkolihoz keverjük. A hagymát apróra vágjuk, és a keverékre szórjuk, majd elkészítjük az öntetet: az ecetet, az olajat, tárkonyt, sót, fűszerpaprikát és kefirt elkeverünk, és ezzel öntjük le a salátát. Majd apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük. Ebéd Hagymaleves - 410 kcal Hozzávalók: egy negyed fej vöröshagyma, 50 gramm póréhagyma, egy gerezd fokhagyma, 5 gramm liszt, fél dl natúr joghurt, kevés olaj, fél darab leveskocka. Elkészítés: a vöröshagymát kockára vagy vékony szeletekre, a póréhagymát vékony karikákra vágjuk, a fokhagymát pedig fokhagymanyomón átnyomjuk. Az olajat teflonlábasba tesszük és felmelegítjük, majd a hagymákat megpirítjuk benne. Vízzel felengedve megpároljuk, majd átturmixoljuk, felengedjük a leveskockából készített levessel, felforraljuk, szükség szerint sózzuk, és az időközben a liszttel elkevert joghurtot is hozzáadjuk. Összeforraljuk, hogy a liszt íze eltűnjön. Zabpelyhes rakott gomba Hozzávalók: 30 gramm zabpehely, 100 gramm gomba, kevés vöröshagyma, fél darab tojás, fél dl natúr joghurt, 40 ml 1,5 %-os zsírtartalmú tej, kakukkfű, margarin, olaj, só. Elkészítés: a zabpelyhet enyhén sós vízben beáztatjuk egy órára. A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük, a hagymát kockára vágjuk, az olajon megfuttatjuk. Rádobjuk a gombát, a kakukkfüvet, és kevergetés közben összepároljuk. A margarinnal kikenünk egy hőálló tálat, és ráterítünk egy réteg kinyomkodott zabpelyhet, egy réteg gombát és újra zabpelyhet. A zabpehely áztatólevét elkeverjük a tojással, joghurttal, tejjel, és a rakott zöldségeke locsoljuk. Forró sütőben tizenöt-húsz percig sütjük. Uzsonna 50 kcal 1 darab alma Vacsora 227 kcal 1 szelet barna kenyér 1 szelet sovány sajt 2-3 szál újhagyma Limonádé, édesítőszerrel készítve
csütörtök [1086 kcal] Reggeli 132 kcal 30 gramm barna kenyér 50 gramm camambert sajt 100 gramm kígyóuborka Limonádé, édesítőszerrel készítve Tízórai Müzlis tej - 255 kcal Hozzávalók: 50 gramm müzlikeverék, amely lehetőleg cukor hozzáadása nélkül készült, 1, 5 dl 1,5 %-os tej Elkészítés: a müzlit tálkába halmozzuk, majd a tejjel alaposan meglocsoljuk. Pár perci állni hagyjuk, hogy a tej alaposan megpuhíthassa a gabonapelyheket. Ízlés szerint egy kis édesítőszert, fahéjat, vagy energiaszegény kakaóport adhatunk hozzá. Ebéd Provence-i pecsenye - 567 kcal Hozzávalók: 200 gramm sovány sertéshús, 100 gramm paradicsom, kevés olaj, 40 ml száraz fehérbor, egy kis gerezd fokhagyma, kevés édesítőszer, bazsalikom, kakukkfű, só, bors. Elkészítés: a hússzeletet vékonyra kiverjük, majd felgöngyöljük és spárgával összekötjük, vagy hústűvel feltűzzük. Egy teflonserpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd a húst körben megsütjük. Ezután kivesszük, és ha kihűlt, a fűszerekkel és a sóval bedörzsöljük. A maradék zsiradékon az apróra vágott paradicsomot egyszer felfőzzük, édesítjük, sózzuk és hozzáadjuk a fehérbort. A húsdarabokat egy hőálló tálba tesszük, erre ráöntjük a paradicsomos levet és előmelegített sütőbe tesszük tíz- tizenöt percre. Ez után kevés összezúzott fokhagymát adunk hozzá, és még körülbelül negyven percig pároljuk, amíg puha nem lesz. Burgonyasaláta Hozzávalók: 250 gramm burgonya, kevés borecet, édesítőszer, kevés vöröshagyma, tárkony, só. Elkészítés: a burgonyát héjában megfőzzük, majd kihűlve meghámozzuk, karikára vagy kockára vágjuk. Salátaöntetet készítünk a borecetből, édesítőszerből, és feltesszük főni. Amikor felforrt, beletesszük a tárkonyt, sót, pár percet forraljuk, majd a burgonyára öntjük. Egy órát hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek. Közben karikára vágott hagymát teszünk bele, amíg még langyos. Uzsonna 60 kcal 1 darab narancs Vacsora Zöldbabsaláta - 72 kcal Hozzávalók: 150 gramm mirelit zöldbab, egy negyed fej hagyma, kevés borecet, tárkony, édesítőszer, só. Elkészítés: a zöldbabot lobogóan forró vízbe dobjuk kiengedés nélkül. A vízbe egy kevés sót teszünk, ha a zöldbab megpuhult, leszűrjük, és egy tálban az időközben karikára vágott hagymával rétegezzük. A salátaöntetet is elkészítjük: kevéssel több, mint egy dl vizet felforralunk, ízesítjük borecettel, édesítőszerrel, sóval, tárkonnyal, és még melegen a zöldbabra öntjük.
péntek [1107 kcal] Reggeli 229 kcal 2 dl 1,5 %-os tej 1 szelet barna kenyér 10 g zsírszegény margarin 100 gramm hónapos retek Tízórai Színes saláta - 205 kcal Hozzávalók: 25 gramm konzerv kukorica, 25 gramm zöldborsó, egy vékony szál sárgarépa, petrezselyemzöld, kevés vöröshagyma, kakukkfű, fél dl joghurt, 25 gramm natúr vajkrém vagy margarin, édesítőszer, citromlé, mustár, só. Elkészítés: a répát meghámozzuk, kockára vágjuk, és valamennyi hozzávalóval együtt megpároljuk. Közben készítsük el a saláta öntetét, a könnyű „tartármártást”: a joghurtot és a vajkrémet vagy margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a citromlevet, mustárt, édesítőszert, a kockára vágott hagymát, sót, az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd végül a megpárolt zöldségeket. Legalább egy órára tegyük hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek. Ebéd Joghurtos őszibarackleves - 371 kcal Hozzávalók: 150 gramm konzerv őszibarack, 10 gramm liszt, fél dl natúr joghurt, egy darab citrom, fahéj, szegfűszeg, édesítőszer. Elkészítés: a megmosott őszibarackot a citromlével, citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel ízesített vízben tizenöt percig főzzük. Ízlés szerint édesítjük édesítőszerrel. Eltávolítjuk a fűszereket, és lassan hozzámelegítjük a joghurttal simára kevert lisztel készült habarást. Egyszer felfőzzük, hogy a liszt ízét elvessze, majd lehűtve tálaljuk. Tojásos tőkehalfilé Hozzávalók: 100 gramm tőkehalfilé, 1 dl tej, 1 darab tojás, 20 gramm reszelt sovány sajt, kevés olaj, só, bors. Elkészítés: a kevés tejbe előzőleg beáztatott tőkehalfilét vágjuk kockára, sózzuk és borsozzuk meg. A felvert egész tojást a hallal és a reszelt sajttal összekeverve tegyük az olajjal kikent hőálló tálba vagy egy teflonserpenyőbe. Körülbelül tizenöt percig süssük, hogy kellően átpiruljon. Uzsonna 92 kcal 2 darab alma Vacsora Petrezselymes töltött tojás - 210 kcal Hozzávalók: 2 darab főtt tojás, kevés margarin, egy csokor petrezselyemzöld, só, bors, mustár. Elkészítés: a kemény tojásokat hosszában kettévágjuk, a sárgáját kiszedjük, villával összetörve simára keverjük a vajjal és a finomra vágott petrezselyemzölddel. Megízesítjük kevés sóval, borssal, mustárral. Visszatöltjük a tojásfehérjébe.
szombat [1125 kcal] Reggeli 162 kcal 1 darab főtt tojás 30 gramm barna kenyér 100 gramm paradicsom Tea, citrommal és édesítőszerrel Tízórai Tejes-fahéjas zabpehely - 180 kcal Hozzávalók: 20 gramm zabpehely, 2dl 1,5 %-os zsírtartalmú tej, fahéj, édesítőszer. Elkészítés: a tejet felforrósítjuk, belekeverjük a zabpelyhet, majd az egészet felforraljuk. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk. Fahéjjal, édesítőszerrel ízesítjük. Ebéd Pulykasült - 559 kcal Hozzávalók: 150 gramm pulykacomb, egy fél alma, egy negyed leveskocka, kevés vöröshagyma, kakukkfű, borsikafű, ételízesítő. Elkészítés: a húst bedörzsöljük a fűszerekkel, egy tepsibe vagy hőálló edénybe helyezzük. Körberakjuk az almadarabokkal, megszórjuk a kevés, kockára, vagy karikára vágott hagymával. Aláöntjük az időközben a leveskockából készített kevés levest, majd alufóliával befedjük. Közepesen meleg sütőben körülbelül egy órát pároljuk, majd végezetül az almákat és a hagymát kivéve alufólia nélkül, a saját levével locsolgatva ropogós pirosra sütjük. Morzsás karfiol reszelt sajttal Hozzávalók: 250 gramm karfiol, 25 gramm zsemlemorzsa, kevés olaj, 25 gramm sovány sajt, só. Elkészítés: a megtisztított, rózsáira szedett karfiolt sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A zsemlemorzsát kevés olajon megpirítjuk, és a megfőtt karfiolt beleforgatjuk. Végül reszelt sajtot szórunk a tetejére. Uzsonna Póréhagymás gombasaláta - 80 kcal Hozzávalók: 100 gramm gomba, 100 gramm póréhagyma, borcet, só, bors. Elkészítés: bármelyik gombából készíthető, mindegyikből ízletes. A megtisztított, felszeletelt gombát enyhén sós vízben megfőzzük. Közben a póréhagymát vékony karikára vágjuk, megsózzuk, majd a kihűtött és leszűrt gombár egy kis borecettel készített salátalével együtt keverjük össze vele. Egy-két órára tegyük hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek. Vacsora 144 kcal 1 doboz kefir 20 gramm zabkorpa
vasárnap [1141 kcal] Reggeli Sajtos omlett sonkával töltve - 270 kcal Hozzávalók: egy darab tojás, kevés tej, 50 gramm gépsonka, 20 gramm reszelt sovány sajt, kevés olaj, só. Elkészítés: a tojást egy evőkanálnyi tejjel, a sóval és a reszelt sajttal jól összekeverve teflonserpenyőbe öntjük, és mindkét oldalán megsütjük, majd mint a palacsintát megtöltjük az közben apróra vágott gépsonkával. Tízórai Zellersaláta - 88 kcal Hozzávalók: egy negyed zeller, fél dl kefir, fél dl natúr joghurt, egy gerezd fokhagyma, kevés citromlé, édesítőszer, só. Elkészítés: a megtisztított zellert körülbelül másfél centiméteres kockákra vágjuk, és sós vízben feltesszük főni. A levet leszűrjük, közben öntetet készítünk: a kefirt, joghurtot, összezúzott fokhagymát, citromlevet, édesítőszert és a sót jól összekeverjük, és a zellerkockákra öntjük. Tálalás előtt hűtőszekrényben pihentessük, hogy az ízek összeérjenek. Ebéd Rakott karfiol - 350 kcal Hozzávalók: 250 gramm karfiol, 75 gramm darált sovány sertéshús, kevés olaj, 10 gramm rizs, fél darab tojás, fél dl kefir, borsikafű, gyömbérpor, só. Elkészítés: a karfiolt sós vízben megfőzzük. Ez alatt a darált húst teflonedényben a fűszerekkel ízesítve megpirítjuk, állandóan kevergetve, fehéredésig. A rizst a karfiol levében félpuhára főzzük, leszűrjük és a hússal elkeverjük. A karfiolt egy kikent hőálló tálba vagy teflonedénybe rakjuk, ráterítjük a darált húst, és a tetejére ismét karfiol kerül. A fűszerekkel elkevert kefirt ráöntjük, és előmelegített közepesen meleg sütőbe tesszük mintegy húsz percre. Uzsonna 80 kcal 1 darab alma 2 darab korpás keksz Vacsora Körtével töltött palacsinta vaníliaöntettel - 361 kcal Hozzávalók: 60 gramm liszt, 2 dl 1,5 %-os zsírtartalmú tej, egy negyed darab tojás, 100 gramm körte, egy negyed csomag vaníliás pudingpor, szódavíz, citromlé, fahéj, édesítőszer. Elkészítés: a lisztből, tojásból és fél dl tejből szokásos módon palacsintatésztát készítünk, szükség szerinti mennyiségű szódavíz hozzáadásával. Ízlés szerint édesítjük édesítőszerrel. Olajjal vékonyan kikent teflonserpenyőben a palacsintatésztát kisütjük. A körtét megmossuk, magházát kivesszük és kockákra vágjuk. Kevés citromlevet csöpögtetünk rá és fahéjjal megszórva fedő alatt puhára pároljuk. Másfél deci tejből vaníliaöntetet készítünk az egynegyed csomag vaníliás pudingporral. Miután felforrt, ízlés szerint édesítjük. A körtét a palacsintákba töltjük, négyrét hajtjuk, és meglocsoljuk az öntettel.
5. heti étrend
hétfő [1166 kcal] Reggeli 252 kcal 2 dl 1,5 %-os tej 30 gramm barna kenyér 1 vékony szelet gomolyasajt 100 gramm hónapos retek Tízórai 60 kcal 200 gramm alma Ebéd Cukkinitekercs - 447 kcal Hozzávalók: 100 gramm cukkini, 60 gramm paradicsom, 45 gramm sovány sajt, kevés zsemlemorzsa, 1 gerezd fokhagyma vagy kevés fokhagymakrém, kevés olaj, bazsalikom, só, bors. Elkészítés: a sajtot és a paradicsomot vágjuk kis kockákra, ízesítsük a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymával, vagy a fokhagymakrémmel és a bazsalikommal. Hagyjuk állni egy kevés ideig, hogy az ízek összeérjenek egymással. A cukkinit hámozzuk meg, és hosszában vágjuk vékony, mintegy fél centi vastag szeletekre. Egy kevés olajat egy serpenyőben felforrósítunk és a cukkiniszeleteket süssük mindkét oldalukon körülbelül egy-egy percig. Szedjük ki egy olyan tányérra, amelyre előzőleg egy papírtörlőt vagy egy szalvétát helyeztünk, hogy az olajat felszívja róla. Sóval, borssal ízesítsük eközben, majd a szeletek közepére tegyünk az elkészített sajtos töltelékből, és óvatosan tekerjük fel. A kész tekercseket helyezzük egy hőálló tálba egymás mellé, majd szórjuk meg zsemlemorzsával, öntsük nyakon egy kevés olajjal és előmelegített sütőben süssük néhány perc alatt pirosra. 1 szelet barna kenyér
Uzsonna Málna joghurt - 147 kcal Hozzávalók: 100-100 gramm málna, 1 dl joghurt. Elkészítés: legjobb, ha még délelőtt készítjük. A málnát vágjuk apró kockákra, tegyük kis tálkába, majd öntsük le a natúr joghurttal. Ha szükségesnek érezzük, kevés édesítőszerrel ízesíthető. Vacsora Virslisaláta - 260 kcal Hozzávalók: 60 gramm baromfivirsli, 30 gramm óvári sajt, 50 gramm ecetes uborka, olaj, só, bors, citromlé, vöröshagyma, mustár Elkészítés: a mustárt az olajjal elkeverjük, citromlével, borssal, sóval ízesítjük. A karikára vágott virslit beletesszük, a hagymát és a kockára vágott uborkát, és a sajtot szintén. Lehűtve tálaljuk. 30 g barna kenyér
kedd [1019 kcal] Reggeli 243 kcal 1 pohár 0%-os gyümölcsjoghurt, 1 db magos zsemle Tízórai 34 kcal 10 dkg ribizli Ebéd Rakott zöldbab - 574 kcal Hozzávalók: 250 gramm zöldbab, 60 gramm darált sovány sertéshús, 20 gramm rizs, fél dl 12 % zsírtartalmú tejföl, kevés konzerv lecsó, kevés olaj, kevés fokhagyma, fél fej vöröshagyma, őrölt bors, fűszerpaprika, őrölt kömény, só. Elkészítés: a mirelit zöldbabot forró sós vízben megfőzzük és leszűrjük. A megtisztított, finomra vágott vöröshagymát két evőkanálnyi olajon megfonnyasztjuk, tűzről lehúzva meghintjük fűszerpaprikával. Visszatéve a tűzre hozzáadjuk a darált sertéshúst, és átpirítjuk. Ízesítjük lecsóval, zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel, őrölt borssal és sóval. Kevés vizet ráöntve, fedő alatt, többször zsírjára pirítva puhára pároljuk. A rizst megmossuk és egy evőkanálnyi olajon megpirítjuk. A rizs térfogatának kétszeresét kitevő forró sós vizet hozzáöntünk, beletesszük az egészben hagyott vöröshagymát és fedővel lefedve sütőben megpároljuk. Miután megpuhult, összekeverjük a hússal. Egy olajjal vékonyan kikent tepsi aljára terítjük a zöldbab egyik felét, rá a darált húsos masszát, majd befedjük a zöldbab másik részével. Tetejére tejfölt locsolunk és közepesen meleg sütőben megsütjük. Uzsonna 51 kcal 1 darab öszibarack Vacsora Görög saláta- 117 kcal Hozzávalók: 50 gramm paradicsom, 50 gramm kígyóuborka, 50 gramm zöldpaprika Elkészítés: Az elmorzsolt oreganot keverd el az olajjal és a citromlével, s hagyd egy-két órát érni. Majd a paradicsomot vágd cikkekre, a pórét és a paprikát félkarikákra, az uborkát és a sajtot pedig aprítsd kis kockákra.
szerda [1197 kcal] Reggeli Krémsajt almával - 363 kcal Hozzávalók: 30 gramm krémsajt, 10 gramm kefir, 15 gramm alma Elkészítés: a krémsajthoz hozzákeverjük a kefirt, majd a lereszelt almát. 100 gramm barna kenyér Tízórai Sajtos tavaszi szendvics - 250 kcal Hozzávalók: 1 korpás zsemle, 10 gramm margarin, 30 gramm ementáli sajt, 2 szál újhagymát Elkészítés: a zsemlét félbevágva megkenjük a margarinnal, rátesszük a sajtot, és a tetejére szórjuk az apróra vágott két szál újhagymát. Ebéd Almás csirkemell - 409 kcal Hozzávalók: 125 gramm csirkemell, 125 gramm alma, kevés olaj, citromlé, gyömbér, só, bors. Elkészítés: a csirkemellet finoman kiverjük, és meghintjük kevés sóval, borssal, gyömbérrel. Egy teflonserpenyőben a hús mindkét oldalát pirosra sütjük, majd átszedjük egy hőálló tálba. Rászeletelejük az almát, pár csepp citromlével öntözzük meg, és forró sütőben addig sütjük, amíg az alma is megpirul. Uzsonna 52 kcal 10 dkg meggy Vacsora 123 kcal 1 doboz energia- és zsírszegény gyümölcsjoghurt 1 szelet puffasztott rizs (Hamm-let)
csütörtök [1127 kcal] Reggeli 132 kcal 30 gramm barna kenyér 50 gramm camambert sajt 100 gramm kígyóuborka Limonádé, édesítőszerrel készítve Tízórai Müzlis tej - 255 kcal Hozzávalók: 50 gramm müzlikeverék, amely lehetőleg cukor hozzáadása nélkül készült, 1, 5 dl 1,5 %-os tej Elkészítés: a müzlit tálkába halmozzuk, majd a tejjel alaposan meglocsoljuk. Pár perci állni hagyjuk, hogy a tej alaposan megpuhíthassa a gabonapelyheket. Ízlés szerint egy kis édesítőszert, fahéjat, vagy energiaszegény kakaóport adhatunk hozzá. Ebéd Tojásleves - 464 kcal Hozzávalók: 1 darab tojás, kevés étolaj, kevés liszt, só, őrölt köménymag, fűszerpaprika Elkészítés: az olajból és a lisztből szép barna rántást készítünk, fűszerpaprikával ízseítjük. Ezután engedjük fel hideg vízzel és szükség szerint sózzuk, fűszerezzük őrölt köménymaggal. Akik nem szeretik még az őrölt köményt sem, azok a köménymagot külön kis edényben főzzék ki és szűrjék a levét a leveshez. A tojást - állandó keverés közben – tegyük a levesbe, majd forraljuk ki jól. Karfiol fészekben Hozzávalók: 150 gramm karfiol, egy darab tojás, fél dl kefir, őrölt kömény, fűszerpaprika, só. Elkészítés: a karfiolt sós vízben félpuhára pároljuk, majd villával összetörjük. A tojást a kefirrel és a fűszerekkel villával habosra keverjük, majd elegyítjük az összetört karfiollal. Teflonserpenyőt vékonyan kiolajozunk, s ha már forró, a masszából kanállal kis halmokat szaggatunk bele. Mindkét oldalán megsütjük. Színes saláta Hozzávalók: 25 gramm konzerv kukorica, 25 gramm zöldborsó, egy vékony szál sárgarépa, petrezselyemzöld, kevés vöröshagyma, kakukkfű, fél dl joghurt, 25 gramm natúr vajkrém vagy margarin, édesítőszer, citromlé, mustár, só. Elkészítés: a répát meghámozzuk, kockára vágjuk, és valamennyi hozzávalóval együtt megpároljuk. Közben készítsük el a saláta öntetét, a könnyű „tartármártást”: a joghurtot és a vajkrémet vagy margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a citromlevet, mustárt, édesítőszert, a kockára vágott hagymát, sót, az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd végül a megpárolt zöldségeket. Legalább egy órára tegyük hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek. Uzsonna 29 kcal 10 dkg görögdinnye Vacsora Túrókrém - 247 kcal Hozzávalók: 40 gramm túró, kevés 12 %-os tejföl, 2 darab hónapos retek, kevés fokhagyma vagy fokhagymakrém, só, bors, őrölt kömény. 1 szelet extrudált kenyér
péntek [1107 kcal] Reggeli 213 kcal 2 dl 1,5 %-os tej Fél darab magvas zsemle 5 gramm margarin 50 gramm kígyóuborka Tízórai Túróval töltött paradicsom - 190 kcal Hozzávalók: 4 darab kis paradicsom, 100 gramm túró, kevés natúr joghurt, só, mustár, petrezselyemzöld, kevés vöröshagyma. Elkészítés: a megmosott, kemény paradicsomok tetejét vágjuk le, belsejüket kaparjuk ki. A túrót keverjük el a joghurttal és kevés apróra vágott vöröshagymával. Adjunk hozzá finomra vágott petrezselyemzöldet, és a kivájt paradicsomokat töltsük meg a jól összekevert fűszerezett túróval. Tegyük vissza a paradicsom tetejét. (Házhozszállítást rendelő kedves látogatóink tízóraira Klapeida-salátát kapnak) Ebéd Paradicsomos hal - 320 kcal Hozzávalók: 150 gramm tőkehalfilé, 150 gramm paradicsom, fél darab zöldpaprika, kevés vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, bazsalikom, gyömbér, olaj, citromlé, só. Elkészítés: a halszeletet bedörzsöljük a citromlével és a fűszerekkel, és legalább egy órát állni hagyjuk. Egy teflonedényben olajat forrósítunk, és a halszeletek mindkét oldalát megpirítjuk. A visszamaradt olajjal bekenjük egy hőálló tál alját és a halszeleteket ráfektetjük. A paradicsomokat karikákra vágjuk, a hagymát felszeleteljük, a fokhagymát összezúzzuk, és valamennyit a halra borítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és 10-15 percig sütjük, ezután rátesszük a felkarikázott zöldpaprikát is, és további tíz percig sütjük. Zellersaláta Hozzávalók: egy negyed zeller, fél dl kefir, fél dl natúr joghurt, egy gerezd fokhagyma, kevés citromlé, édesítőszer, só. Elkészítés: a megtisztított zellert körülbelül másfél centiméteres kockákra vágjuk, és sós vízben feltesszük főni. A levet leszűrjük, közben öntetet készítünk: a kefirt, joghurtot, összezúzott fokhagymát, citromlevet, édesítőszert és a sót jól összekeverjük, és a zellerkockákra öntjük. Tálalás előtt hűtőszekrényben pihentessük, hogy az ízek összeérjenek. Uzsonna 29 kcal 10 dkg málna Vacsora Főtt virsli mustárral és barna kenyérrel - 304 kcal Hozzávalók: 1 pár virsli (lehet baromfi is), 30 gramm barna kenyér, ízlés szerinti mennyiségben mustár.
szombat [1274 kcal] Reggeli 360 kcal 1 darab korpás zsemle 10 gramm zsírszegény margarin 30 gramm téliszalámi 100 gramm uborka 100 gramm alma Tízórai 200 kcal 200 g ribizli 5 darab korpás keksz Ebéd Karfiolleves - 564 kcal Hozzávalók: 150 gramm karfiol, 10 gramm liszt, kevés olaj, fél dl 12%-os zsírtartalmú tejföl, só, bors, petrezselyemzöld. Elkészítés: a rózsáira szedett karfiolt vízben feltesszük főzni. Sózzuk, törött borsot szórunk rá, és majdnem puhára főzzük. Világos, tejfölös, petrezselymes rántással berántjuk és jól felforraljuk. Serpenyős rostélyos Hozzávalók: 100 gramm marhahús, 200 gramm burgonya, 20 gramm vöröshagyma, 50 g zöldpaprika, 50 gramm paradicsom, kevés étolaj, só, fűszerpaprika, kevés fokhagyma. Elkészítés: a felszeletelt, húsklopfolóval kivert és a szélein bevagdosott marhahúst sózzuk meg. Olajjal vékonyan kikent teflonserpenyőben mindkét oldalát megsütjük, majd tegyük át egy lábasba. Közben a vöröshagymát kevés olajon aranysárgára pirítjuk és a pirospaprikával, reszelt fokhagymával, köménymaggal fűszerezve a húsra tesszük A karikára, illetve kockákra vágott zöldpaprikát és paradicsomot is rátesszük, kevés vizet öntünk hozzá és puhára pároljuk. A visszamaradt olajból, fűszerekből, burgonyából serpenyősburgonyát készítünk (rövid lével). Tálaláskor a serpenyős burgonyára tesszük a húst. Uzsonna 50 kcal 1 darab alma Vacsora Kefires őszibarack - 100 kcal 1 dl kefir, 100 g őszibarack
vasárnap [1115 kcal] Reggeli 162 kcal 1 darab lágytojás 30 gramm barna kenyér 100 gramm paradicsom Tea, citrommal és édesítőszerrel Tízórai Karotta-saláta - 100 kcal Hozzávalók: 150 gramm sárgarépa, pár csepp citromlé, kevés méz. Elkészítés: durva reszelőn reszeljük le a sárgarépát, majd a citromlével elkevert mézzel ízesítsük. Hagyjuk pár percet, legalább negyedórát állni. Ebéd Olasz zöldségleves - 591 kcal Hozzávalók: 100 gramm sárgarépa, 10 gramm zellergumó, 50 gramm petrezselyemgyökér, 20 gramm kelkáposzta, fél darab leveskocka, kevés olaj, kevés sűrített paradicsom, 20 gramm sovány sajt, só, kakukkfű és petrezselyemzöld. Elkészítés: a hagymát apróra vágjuk, majd a felforrósított olajon megpirítjuk, a finom metéltre (Julienne) vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret valamint a zellergumót a kelkáposztával is hozzáadva hirtelen még egyszer átpirítjuk. Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük, majd a sűrített paradicsomot is hozzáadjuk. Óvatosan összekeverjük, és kevés vízzel fedő alatt pároljuk. Amikor a zöldségek már majdnem puhák, a szükséges mennyiségű vízzel felöntjük, majd a legvégén a reszelt sajttal megszórva tálaljuk. Töltött káposzta Hozzávalók: 80 gramm darált sertéscomb, 10 gramm hántolt árpa (gersli), 10 gramm zabkorpa, káposztalevelek, 200 gramm savanyú káposzta, fél darab tojás, 30 gramm 12 %-os tejföl, só, bors, majoranna, fűszerpaprika, fál darab leveskocka Elkészítés: a húst összegyúrjuk az előzetesen már kissé megfőzött hántolt árpával és a tojással, sóval-borssal, majorannával és fűszerpaprikával ízesítjük. A káposztaleveleken egyenletesen eloszlatott tölteléket szorosan feltekerjük, végeiket lazán nyomjuk be. Az apró káposztát ízesítjük, majd ráhelyezzük a tölteléket, felengedjük egy kevés meleg vízzel, melyben előzőleg feloldottuk a leveskockát. Lassú tűzön puhára főzzük, majd tálaláskor a tejföllel meglocsoljuk. Uzsonna Vitamindús gyümölcsnektár - 116 kcal Hozzávalók: fél-él darab narancs és grape-fruit, valamint alma, pár csepp méz vagy édesítőszer, kevés fahéj. Elkészítés: a megtisztított gyümölcsöket vágjuk apró kockákra, majd tegyük a turmixgép kelyhébe. Adjunk hozzá kevés vizet, ízesítsük mézzel és szórjuk meg kevés fahéjjal. Pár percig magas fokozaton turmixoljuk össze. Egy szelet korpás extrudált kenyér Vacsora 146 kcal 1 doboz kefir 15 gramm búzacsíra
|