HáziPatika.com fogyókúra-program
2004.07.02. 20:23
Vegetáriánus menű 4.-5. heti
4. heti étrend
hétfő [1199 kcal] Reggeli Körözöttel töltött paprika - 297 kcal Hozzávalók: 2 darab zöldpaprika, 50 gramm túró (félzsíros, de lehet sovány is), 1 dl kefir, 10 gramm zabpehely, vöröshagyma, só, őrölt kömény, fűszerpaprika. Elkészítés: a túrót a sóval, fűszerpaprikával, őrölt köménnyel az apróra vágott vöröshagymával, zabpehellyel és a kefirrel krémszerűen kikeverjük, majd a megtisztított zöldpaprikába töltjük. 30 gramm barna kenyér 3 dl citromos gyümölcstea Tízórai 52 kcal 2 darab kivi Ebéd Túróval töltött karalábé - 335 kcal Hozzávalók: 400 gramm zsenge karalábé, 100 gramm túró, 1 dl kefir, só, bors, fűszerpaprika, petrezselyemzöld, mustár. Elkészítés: a nyers, meghámozott karalábékat középen kávéskanállal vagy karalábévájóval kivájjuk, gyengén sós vízben majdnem puhára főzzük. Kanállal kiszedjük, és megtöltjük az üregeket az időközben a fűszerekkel elkevert túróval. Hőálló tálba tesszük, leöntjük a kefirrel, és körülbelül tíz percig sütőben sütjük. Uzsonna Töltött tojás - 215 kcal Hozzávalók: 2 darab tojás, 50 gramm túró, kevés joghurt, só, bors, mustár. Elkészítés: a megfőtt kemény tojásokat meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, a sárgáját kivesszük. Villával összedolgozzuk a túrót és a joghurtot a mustárral, sóval, borssal és a kivett sárgájával, majd kis halmokat rakunk a kemény tojásra. Vacsora Brokkolis sajtpuding - 300 kcal Hozzávalók: 100 gramm brokkoli, 50 g sovány sajt, 1 darab tojás, kevés margarin, kevés liszt, 75 ml 1,5 %-os zsírtartalmú tej, őrölt szerecsendió, só, fűszerpaprika. Elkészítés: a brokkolit forró sós vízben félpuhára főzzük, majd egy teflonbevonatú tortaformába öntjük. A margarint megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, és tejjel felengedve felforraljuk. Belekeverjük a reszelt sajtot, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tojás sárgáját, sóval, kevés fűszerpaprikával és szerecsendióval ízesítjük. Végül a tojás felvert habját forgatjuk bele óvatosan. A masszát ráöntjük a brokkolira, és sütőben harminc-negyven percig sütjük.
kedd [1158 kcal] Reggeli 239 kcal 2 dl kakaó, amelyet 1,5 %-os tejből készítünk, édesítőszerrel 1 darab magvas kifli 10 gramm zsírszegény margarin 50 gramm kígyóuborka
Tízórai 50 kcal 1 darab alma 1 darab korpás keksz Ebéd Hagymaleves - 410 kcal Hozzávalók: egy negyed fej vöröshagyma, 50 gramm póréhagyma, egy gerezd fokhagyma, 5 gramm liszt, fél dl natúr joghurt, kevés olaj, fél darab leveskocka. Elkészítés: a vöröshagymát kockára vagy vékony szeletekre, a póréhagymát vékony karikákra vágjuk, a fokhagymát pedig fokhagymanyomón átnyomjuk. Az olajat teflonlábasba tesszük és felmelegítjük, majd a hagymákat megpirítjuk benne. Vízzel felengedve megpároljuk, majd átturmixoljuk, felengedjük a leveskockából készített levessel, felforraljuk, szükség szerint sózzuk, és az időközben a liszttel elkevert joghurtot is hozzáadjuk. Összeforraljuk, hogy a liszt íze eltűnjön. Zabpelyhes rakott gomba Hozzávalók: 30 gramm zabpehely, 100 gramm gomba, kevés vöröshagyma, fél darab tojás, fél dl natúr joghurt, 40 ml 1,5 %-os zsírtartalmú tej, kakukkfű, margarin, olaj, só. Elkészítés: a zabpelyhet enyhén sós vízben beáztatjuk egy órára. A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük, a hagymát kockára vágjuk, az olajon megfuttatjuk. Rádobjuk a gombát, a kakukkfüvet, és kevergetés közben összepároljuk. A margarinnal kikenünk egy hőálló tálat, és ráterítünk egy réteg kinyomkodott zabpelyhet, egy réteg gombát és újra zabpelyhet. A zabpehely áztatólevét elkeverjük a tojással, joghurttal, tejjel, és a rakott zöldségeke locsoljuk. Forró sütőben tizenöt-húsz percig sütjük. Uzsonna 144 kcal 1 doboz kefir 20 gramm zabkorpa Vacsora Túróval töltött paradicsom - 315 kcal Hozzávalók: 4 darab kis paradicsom, 100 gramm túró, kevés natúr joghurt, só, mustár, petrezselyemzöld, kevés vöröshagyma. Elkészítés: a megmosott, kemény paradicsomok tetejét vágjuk le, belsejüket kaparjuk ki. A túrót keverjük el a joghurttal és kevés apróra vágott vöröshagymával. Adjunk hozzá finomra vágott petrezselyemzöldet, és a kivájt paradicsomokat töltsük meg a jól összekevert fűszerezett túróval. Tegyük vissza a paradicsom tetejét. 50 gramm barna kenyér
szerda [1163 kcal] Reggeli 160 kcal 1 doboz kefir 1 szelet extrudált kenyér Tízórai 50 kcal 1 darab alma Ebéd Joghurtos őszibarackleves - 481 kcal Hozzávalók: 150 gramm konzerv őszibarack, 10 gramm liszt, fél dl natúr joghurt, egy darab citrom, fahéj, szegfűszeg, édesítőszer. Elkészítés: a megmosott őszibarackot a citromlével, citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel ízesített vízben tizenöt percig főzzük. Ízlés szerint édesítjük édesítőszerrel. Eltávolítjuk a fűszereket, és lassan hozzámelegítjük a joghurttal simára kevert lisztel készült habarást. Egyszer felfőzzük, hogy a liszt ízét elvessze, majd lehűtve tálaljuk. Rakott karfiol Hozzávalók: 250 gramm karfiol, 50 gramm szójagranulátum, kevés olaj, 10 gramm rizs, fél darab tojás, fél dl kefir, borsikafű, gyömbérpor, ételízesítő, só. Elkészítés: a karfiolt sós vízben megfőzzük. Ez alatt az előzőleg ételízesítős vízbe beáztatott szójagranulátumot kicsavarjuk, és teflonedényben a fűszerekkel ízesítve megpirítjuk, állandóan kevergetve. A rizst a karfiol levében félpuhára főzzük, leszűrjük és a szójával elkeverjük. A karfiolt egy kikent hőálló tálba vagy teflonedénybe rakjuk, ráterítjük a szóját, és a tetejére ismét karfiol kerül. A fűszerekkel elkevert kefirt ráöntjük, és előmelegített közepesen meleg sütőbe tesszük mintegy húsz percre. Uzsonna Burgonyasaláta - 245 kcal Hozzávalók: 250 gramm burgonya, kevés borecet, édesítőszer, kevés vöröshagyma, tárkony, só. Elkészítés: a burgonyát héjában megfőzzük, majd kihűlve meghámozzuk, karikára vagy kockára vágjuk. Salátaöntetet készítünk a borecetből, édesítőszerből, és feltesszük főni. Amikor felforrt, beletesszük a tárkonyt, sót, pár percet forraljuk, majd a burgonyára öntjük. Egy órát hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek. Közben karikára vágott hagymát teszünk bele, amíg még langyos. Vacsora 227 kcal 1 szelet barna kenyér 1 szelet sovány sajt 2-3 szál újhagyma Limonádé, édesítőszerrel készítve
csütörtök [1158 kcal] Reggeli 132 kcal 30 gramm barna kenyér 50 gramm camambert sajt 100 gramm kígyóuborka Limonádé, édesítőszerrel készítve Tízórai Müzlis tej - 255 kcal Hozzávalók: 50 gramm müzlikeverék, amely lehetőleg cukor hozzáadása nélkül készült, 1, 5 dl 1,5 %-os tej Elkészítés: a müzlit tálkába halmozzuk, majd a tejjel alaposan meglocsoljuk. Pár perci állni hagyjuk, hogy a tej alaposan megpuhíthassa a gabonapelyheket. Ízlés szerint egy kis édesítőszert, fahéjat, vagy energiaszegény kakaóport adhatunk hozzá. Ebéd Tojásleves - 464 kcal Hozzávalók: 1 darab tojás, kevés étolaj, kevés liszt, só, őrölt köménymag, fűszerpaprika Elkészítés: az olajból és a lisztből szép barna rántást készítünk, fűszerpaprikával ízseítjük. Ezután engedjük fel hideg vízzel és szükség szerint sózzuk, fűszerezzük őrölt köménymaggal. Akik nem szeretik még az őrölt köményt sem, azok a köménymagot külön kis edényben főzzék ki és szűrjék a levét a leveshez. A tojást - állandó keverés közben - tegyük a levesbe, majd forraljuk ki jól. Karfiol fészekben Hozzávalók: 150 gramm karfiol, egy darab tojás, fél dl kefir, őrölt kömény, fűszerpaprika, só. Elkészítés: a karfiolt sós vízben félpuhára pároljuk, majd villával összetörjük. A tojást a kefirrel és a fűszerekkel villával habosra keverjük, majd elegyítjük az összetört karfiollal. Teflonserpenyőt vékonyan kiolajozunk, s ha már forró, a masszából kanállal kis halmokat szaggatunk bele. Mindkét oldalán megsütjük. Színes saláta Hozzávalók: 25 gramm konzerv kukorica, 25 gramm zöldborsó, egy vékony szál sárgarépa, petrezselyemzöld, kevés vöröshagyma, kakukkfű, fél dl joghurt, 25 gramm natúr vajkrém vagy margarin, édesítőszer, citromlé, mustár, só. Elkészítés: a répát meghámozzuk, kockára vágjuk, és valamennyi hozzávalóval együtt megpároljuk. Közben készítsük el a saláta öntetét, a könnyű \"tartármártást\": a joghurtot és a vajkrémet vagy margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a citromlevet, mustárt, édesítőszert, a kockára vágott hagymát, sót, az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd végül a megpárolt zöldségeket. Legalább egy órára tegyük hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek. Uzsonna 60 kcal 1 darab narancs Vacsora Túrókrém - 247 kcal Hozzávalók: 40 gramm túró, kevés 12 %-os tejföl, 2 darab hónapos retek, kevés fokhagyma vagy fokhagymakrém, só, bors, őrölt kömény. Elkészítés: a túrót szitán átpasszírozzuk, vagy villával összetörjük. A retket durva reszelőn lereszeljük, majd a tejföllel együtt a túróhoz adjuk. Sóval, borssal, kevés köménnyel ízesítjük, majd a fokhagymával vagy a fokhagymakrémmel adunk neki egy pikáns ízt. Alaposan összekeverjük. 1 szelet barna kenyér
péntek [1201 kcal] Reggeli 229 kcal 2 dl 1,5 %-os tej 1 szelet barna kenyér 10 g zsírszegény margarin 100 gramm hónapos retek Tízórai 92 kcal 2 darab alma Ebéd Tojásos tőkehalfilé - 475 kcal Hozzávalók: 100 gramm tőkehalfilé, 1 dl tej, 1 darab tojás, 20 gramm reszelt sovány sajt, kevés olaj, só, bors. Elkészítés: a kevés tejbe előzőleg beáztatott tőkehalfilét vágjuk kockára, sózzuk és borsozzuk meg. A felvert egész tojást a hallal és a reszelt sajttal összekeverve tegyük az olajjal kikent hőálló tálba vagy egy teflonserpenyőbe. Körülbelül tizenöt percig süssük, hogy kellően átpiruljon. 250 gramm sós főtt burgonya Uzsonna 104 kcal 4 darab kivi Vacsora Sajtos karfiol - 301 kcal Hozzávalók: 250 gramm karfiol, fél dl kefir, 25 gramm sovány sajt, fél darab tojás, 10 gramm búzakorpa, 10 gramm szójagranulátum, olaj, őrölt gyömbér, köménymag, fél darab leveskocka. Elkészítés: a karfiolt rózsáira szedjük, és a leveskockás vízben félig puhára főzzük. A kefirt, reszelt sajtot, és a tojást összekeverjük. A szójadarát a búzakorpával együtt egy órára beáztatjuk enyhén sós vízbe. A megpárolt karfiolt az olajjal kikent hőálló edénybe rakjuk óvatosan, hogy egyben maradjanak a rózsák. Ez után rászórjuk a fűszereket, és ráterítjük a korpás szójagranulátumot, bevonjuk a tojásos kefirrel. Előmelegített sütőbe téve addig sütjük, amíg a teteje meg nem alvad.
szombat [1148 kcal] Reggeli 162 kcal 1 darab lágytojás 30 gramm barna kenyér 100 gramm paradicsom Tea, citrommal és édesítőszerrel Tízórai 144 kcal 1 doboz kefir 20 gramm zabkorpa Ebéd Sült kelkáposzta tejföllel - 260 kcal Hozzávalók: 250 gramm kelkáposzta, kevés olaj, fél dl 12 %-os zsírtartalmú tejföl, fél dl kefir, 25 gramm reszelt sovány sajt, fokhagymakrém vagy egy gerezd fokhagyma. Elkészítés: sós, köménymagos vízben megfőzzük a kelkáposztát. Leszűrve az olajjal kikent hőálló tálba tesszük, leöntjük a fokhagymakrémmel vagy zúzott fokhagymával elkevert tejföllel és kefirrel, s a sütőben átsütjük. Tetejét reszelt sajttal meghintjük. Uzsonna Franciás káposztasaláta - 133 kcal Hozzávalók: 125 gramm fejes káposzta, egy negyed fej zellergumó, egy vékony szál sárgarépa, fél fej lila hagyma, kevés citromlé, mustár, petrezselyemzöld, borecet, édesítőszer, só. Elkészítés: a káposztát és a répát lereszeljük, a zellert gyufaszál vastagságúra vágjuk, a hagymát vékonyan felkarikázzuk. Az egészet finoman megsózzuk, fél óráig pihentetjük. Közben a citromot, borecetet, édesítőszert, mustárt kevés vízzel elkeverünk, és a zöldségekre öntjük. Egy-két órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg. Vacsora Karfiolkrém - 449 kcal Hozzávalók: 125 gramm karfiol, 50 gramm natúr vajkrém vagy margarin, negyed fej vöröshagyma, fél dl kefir, egy gerezd fokhagyma, fehérbors, kevés petrezselyemzöld, só. Elkészítés: a karfiolt apró darabokra szedve puhára pároljuk, majd villával összetörjük. A vajkrémet vagy a margarint és a kefirt kikavarjuk, majd ízesítjük az időközben apró kockákra vágott vagy lereszelt vöröshagymával, a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymával, az apróra vágott petrezselyemzölddel. 50 gramm barna kenyér
vasárnap [1225 kcal] Reggeli 213 kcal 2 dl 1,5 %-os tej Fél darab magvas zsemle 5 gramm margarin 50 gramm kígyóuborka Tízórai Petrezselymes töltött tojás - 210 kcal Hozzávalók: 2 darab főtt tojás, kevés margarin, egy csokor petrezselyemzöld, só, bors, mustár. Elkészítés: a kemény tojásokat hosszában kettévágjuk, a sárgáját kiszedjük, villával összetörve simára keverjük a vajjal és a finomra vágott petrezselyemzölddel. Megízesítjük kevés sóval, borssal, mustárral. Visszatöltjük a tojásfehérjébe. Póréhagymás gombasaláta Hozzávalók: 100 gramm gomba, 100 gramm póréhagyma, borcet, só, bors. Elkészítés: bármelyik gombából készíthető, mindegyikből ízletes. A megtisztított, felszeletelt gombát enyhén sós vízben megfőzzük. Közben a póréhagymát vékony karikára vágjuk, megsózzuk, majd a kihűtött és leszűrt gombár egy kis borecettel készített salátalével együtt keverjük össze vele. Egy-két órára tegyük hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek. Ebéd Morzsás karfiol reszelt sajttal - 281 kcal Hozzávalók: 250 gramm karfiol, 25 gramm zsemlemorzsa, kevés olaj, 25 gramm sovány sajt, só. Elkészítés: a megtisztított, rózsáira szedett karfiolt sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A zsemlemorzsát kevés olajon megpirítjuk, és a megfőtt karfiolt beleforgatjuk. Végül reszelt sajtot szórunk a tetejére. Fél darab magvas zsemle Uzsonna 80 kcal 1 darab alma 2 darab korpás keksz
Vacsora Körtével töltött palacsinta vaníliaöntettel - 361 kcal Hozzávalók: 60 gramm liszt, 2 dl 1,5 %-os zsírtartalmú tej, egy negyed darab tojás, 100 gramm körte, egy negyed csomag vaníliás pudingpor, szódavíz, citromlé, fahéj, édesítőszer. Elkészítés: a lisztből, tojásból és fél dl tejből szokásos módon palacsintatésztát készítünk, szükség szerinti mennyiségű szódavíz hozzáadásával. Ízlés szerint édesítjük édesítőszerrel. Olajjal vékonyan kikent teflonserpenyőben a palacsintatésztát kisütjük. A körtét megmossuk, magházát kivesszük és kockákra vágjuk. Kevés citromlevet csöpögtetünk rá és fahéjjal megszórva fedő alatt puhára pároljuk. Másfél deci tejből vaníliaöntetet készítünk az egynegyed csomag vaníliás pudingporral. Miután felforrt, ízlés szerint édesítjük. A körtét a palacsintákba töltjük, négyrét hajtjuk, és meglocsoljuk az öntettel.
5. heti étrend
hétfő [1121 kcal] Reggeli 160 kcal 1 doboz kefir 1 szelet extrudált kenyér Tízórai 50 kcal 1 darab alma 1 darab korpás keksz Ebéd Gyümölcsös sajtsaláta - 574 kcal Hozzávalók: 100 g Óvári sajt, 50-50 g grapefruit és kivi, 100 g sárgabarack, fél dl kefir, menta, bors, édesítőszer. Elkészítés: A sajtot vékony csíkokra vágjuk, a kivit és a konzerv sárgabarackot héjától megtisztítjuk. A grapefruit fehéres héját lehúzzuk, majd felkockázzuk. A hozzávalókat salátástálban összekeverjük. A barack levét a kefirrel és ízlés szerinti édesítőszerrel összekeverjük, borssal és mentalevéllel ízesítjük. Az öntetet a salátához tesszük és összekeverjük. 50 g rozskenyér 3 dl energiaszegény rostos őszibaracklé Uzsonna 80 kcal 2 darab narancs Vacsora Kefires feketeretek saláta - 257 kcal Hozzávalók: 100 gramm feketeretek, fél dl kefir, kevés (egy kiskanál) olaj, kevés citromlé, kevés petrezselyemzöld. Elkészítés: a retket durva reszelőn reszeljük meg, majd hagyjuk állni pár percig, hogy a csípősségének nagy része elillanjon. Eközben a kefirt keverjük alaposan össze az olajjal, a citromlével és végül adjuk hozzá a finomra aprított petrezselyemzöldet is. Adjuk hozzá a reszelt retket is, majd hűtőszekrényben legalább egy óráig hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek. 1 darab magvas zsemle
kedd [1123 kcal] Reggeli 252 kcal 2 dl 1,5 %-os tej 30 gramm barna kenyér 1 vékony szelet gomolyasajt 100 gramm hónapos retek Tízórai 136 kcal 1 darab müzliszelet 2 dl energiaszegény rostos ivólé Ebéd Sajtos sárgarépa-saláta - 395 kcal Hozzávalók: 150 gramm sárgarépa, 20 gramm sovány sajt, 20 gramm füstölt sajt, fél dl kefir, só, kevés citromlé. Elkészítés: a sárgarépát lereszeljük és megöntözzük citromlével. Hozzáadjuk a lereszelt sajtot, megsózzuk. Közvetlen tálalás előtt megöntözzük a kefirrel. Burgonyapüré Hozzávalók: 150 gramm burgonya, fél dl tej, kevés margarin, só. Elkészítés: a kockára vágott burgonyát hideg vízben feltesszük főni, megsózzuk, és puhára főzzük. Ha kész leszűrjük, melegen áttörjük, hozzáadjuk a meleg tejet, margarint, habosra keverjük. Uzsonna 60 kcal 1 darab narancs Vacsora Tavaszi burgonyagombóc-leves - 280 kcal Hozzávalók: 1 darab közepes burgonya, 25 gramm zöldborsó, 25 gramm konzerv kukorica, 1 vékony szál sárgarépa, 1 vékony szál petrezselyemgyökér, 25 g tejföl, kevés petrezselyemzöld, kevés liszt, fél darab tojás, bors, só, kevés étolaj, ételízesítő. Elkészítés: a gombóchoz a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és burgonyanyomón átnyomjuk. Liszttel összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a borsot és egy kevés sót, majd félretesszük pihenni. A leveshez megtisztítjuk, felaprítjuk a zöldséget és az olajon kicsit megpároljuk. Felengedjük vízzel, és beletéve az ízesítőket, háromnegyed puhaságúra főzzük. A borsót és a kukoricát csak valamivel később tegyük a levesbe. Amíg a leves fő, vizes kézzel apró gombócokat formálunk a burgonyamasszából és a fövő levesbe tesszük. Amikor a gombócok feljönnek a leves felszínére, az étel elkészült. Tejföllel dúsítva tálaljuk.
szerda [1232 kcal] Reggeli 364 kcal 2 dl kakaó, amit édesítőszerrel készítettünk,1,5 %-os zsírtartalmú tejből 1 vékony szelet fonott kalács 15 gramm energiaszegény eperjam Tízórai 204 kcal 1 szelet barna kenyér 1 szelet sovány sajt Két-három szál újhagyma Limonádé, édesítőszerrel készítve Ebéd Cukkinitekercs - 447 kcal Hozzávalók: 100 gramm cukkini, 60 gramm paradicsom, 45 gramm sovány sajt, kevés zsemlemorzsa, 1 gerezd fokhagyma vagy kevés fokhagymakrém, kevés olaj, bazsalikom, só, bors. Elkészítés: a sajtot és a paradicsomot vágjuk kis kockákra, ízesítsük a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymával, vagy a fokhagymakrémmel és a bazsalikommal. Hagyjuk állni egy kevés ideig, hogy az ízek összeérjenek egymással. A cukkinit hámozzuk meg, és hosszában vágjuk vékony, mintegy fél centi vastag szeletekre. Egy kevés olajat egy serpenyőben felforrósítunk és a cukkiniszeleteket süssük mindkét oldalukon körülbelül egy-egy percig. Szedjük ki egy olyan tányérra, amelyre előzőleg egy papírtörlőt vagy egy szalvétát helyeztünk, hogy az olajat felszívja róla. Sóval, borssal ízesítsük eközben, majd a szeletek közepére tegyünk az elkészített sajtos töltelékből, és óvatosan tekerjük fel. A kész tekercseket helyezzük egy hőálló tálba egymás mellé, majd szórjuk meg zsemlemorzsával, öntsük nyakon egy kevés olajjal és előmelegített sütőben süssük néhány perc alatt pirosra. Uzsonna 30 kcal 1 darab kivi Vacsora Kertész-saláta - 187 kcal Hozzávalók: 50 gramm burgonya, 50 gramm zöldbab, 50 gramm karfiol, 50 gramm zöldborsó, kevés olaj, édesítőszer, borecet, bors, petrezselyemzöld. Elkészítés: a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és karikákra vágjuk. A megmosott, megtisztított, feldarabolt zöldbabot, karfiolt és a megtisztított zöldborsót az olajon átpirítjuk, majd kevés vizet aláöntve fedő alatt megpároljuk. A burgonyát összekeverjük a kihűlt párolt zöldségekkel. A cukorból, ecetből, vízből páclevet készítünk, amit ízesítünk borssal és apróra vágott zöldpetrezselyemmel. A páclevet a zöldségekre öntjük. Tálalás előtt 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
csütörtök [1199 kcal] Reggeli Körözöttel töltött paprika - 297 kcal Hozzávalók: 2 darab zöldpaprika, 50 gramm túró (félzsíros, de lehet sovány is), 1 dl kefir, 10 gramm zabpehely, vöröshagyma, só, őrölt kömény, fűszerpaprika. Elkészítés: a túrót a sóval, fűszerpaprikával, őrölt köménnyel az apróra vágott vöröshagymával, zabpehellyel és a kefirrel krémszerűen kikeverjük, majd a megtisztított zöldpaprikába töltjük. 30 gramm barna kenyér 3 dl citromos gyümölcstea Tízórai 52 kcal 2 darab kivi Ebéd Túróval töltött karalábé - 335 kcal Hozzávalók: 400 gramm zsenge karalábé, 100 gramm túró, 1 dl kefir, só, bors, fűszerpaprika, petrezselyemzöld, mustár. Elkészítés: a nyers, meghámozott karalábékat középen kávéskanállal vagy karalábévájóval kivájjuk, gyengén sós vízben majdnem puhára főzzük. Kanállal kiszedjük, és megtöltjük az üregeket az időközben a fűszerekkel elkevert túróval. Hőálló tálba tesszük, leöntjük a kefirrel, és körülbelül tíz percig sütőben sütjük. Uzsonna Töltött tojás - 215 kcal Hozzávalók: 2 darab tojás, 50 gramm túró, kevés joghurt, só, bors, mustár. Elkészítés: a megfőtt kemény tojásokat meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, a sárgáját kivesszük. Villával összedolgozzuk a túrót és a joghurtot a mustárral, sóval, borssal és a kivett sárgájával, majd kis halmokat rakunk a kemény tojásra. Vacsora Brokkolis sajtpuding - 300 kcal Hozzávalók: 100 gramm brokkoli, 50 g sovány sajt, 1 darab tojás, kevés margarin, kevés liszt, 75 ml 1,5 %-os zsírtartalmú tej, őrölt szerecsendió, só, fűszerpaprika. Elkészítés: a brokkolit forró sós vízben félpuhára főzzük, majd egy teflonbevonatú tortaformába öntjük. A margarint megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, és tejjel felengedve felforraljuk. Belekeverjük a reszelt sajtot, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tojás sárgáját, sóval, kevés fűszerpaprikával és szerecsendióval ízesítjük. Végül a tojás felvert habját forgatjuk bele óvatosan. A masszát ráöntjük a brokkolira, és sütőben harminc-negyven percig sütjük.
péntek [1208 kcal] Reggeli 229 kcal 2 dl 1,5 %-os tej 1 szelet barna kenyér 10 g zsírszegény margarin 100 gramm hónapos retek Tízórai 92 kcal 2 darab alma Ebéd Pikáns tőkehalfilé - 453 kcal Hozzávalók: 150 gramm mirelit tőkehalfilé, 1 gerezd fokhagyma, vagy egy kiskanál fokhagymakrém, 10 gramm margarin, fél dl kefir, szárított kapor, vagy egy csomó friss kaporlevél, citromlé, só, bazsalikom. Elkészítés: a halat engedjük kiolvadni, majd mossuk és szárítsuk meg. Csepegtessünk rá finoman citromlevet, szórjuk meg bazsalikommal, sóval, majd tegyük félre egy picit, hogy egy kicsit összeérjen az íze a fűszerekkel. Közben egy hőálló tálban (célszerűen a mikrohullámú sütőben) olvasszuk fel a margarint, a fokhagymát pedig fokhagymanyomóval zúzzuk össze. Ha friss kaprot tudtunk venni, azt vágjuk össze apróra. A hőálló tálba tegyük bele a halfilét, kenjük meg a zúzott fokhagymával vagy a fokhagymakrémel, és szórjuk meg a kaporral. Fedjük be alufóliával és az időközben 180 fokosra előmelegített sütőbe tegyük bele. Hamar megpuhul, ekkor a szaftját keverjük össze a kefirrel, és ezzel leöntve, még forrón tálaljuk a halat. Párolt sárgarépa Hozzávalók: 250 gramm sárgarépa, kevés margarin, só, bors, szerecsendió. Elkészítés: a sárgarépát ízlés szerint vágjuk apróbb kockákra, vagy karikákra. Egy edényben a margarinon gyorsan átfuttatjuk, majd fűszerezzük sóval, borssal, őrölt szerecsendióval. Kevés vizet aláöntve pár perc alatt puhára pároljuk lefedve. Uzsonna 104 kcal 4 darab kivi Vacsora Tonhalas töltött tojás - 330 kcal Hozzávalók: 1 darab tojás, 25 gramm tonhalkonzerv, 10 gramm 12 %-os tejföl, kevés mustár, citromlé, kevés petrezselyemzöld, só, bors. Elkészítés: a tojást megfőzzük, a héját leszedjük, hosszában kettévágjuk és a sárgáját kivesszük. Félretesszük egy időre, addig a tojássárgáját ás a tonhalat villával összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt, a mustárt és az előzőleg finomra vágott petrezselymet. Mustárral, pár csepp citromlével, sóval és borssal fűszerezzük. Az elkészült masszát visszatöltjük a tojásfehérjébe, esetleg egy kevés finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk tálalás előtt.
szombat [1201 kcal] Reggeli Sajtos szendvics - 366 kcal 60 gramm köményes sajt, 1 zsemle, 10 gramm light margarin, uborka 3 dl light gyümölcslé Tízórai 52 kcal 2 darab kivi Ebéd Sajtos rakott burgonya - 502 kcal Hozzávalók: 250 gramm burgonya, 1 fej hagyma, 1 darab paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 50 gramm sovány sajt, 15 gramm olaj, só, bors, bazsalikom, oregano, kakukkfű. Elkészítés: a burgonyát, a paradicsomot és a hagymát egyaránt vékony karikákra vágjuk. A sajtot éles késsel, vagy sajthúrral vékony szeletekre vágjuk. Egy hőálló tálat, vagy több adag esetén egy tepsit olajjal vékonyan kikenünk, majd a burgonyát, a paradicsomot, a hagymát és a sajtot egymással felváltva, a karikákat kissé átfedve rakjuk egymásra. Amikor ezzel készen vagyunk, vágjuk vékony szeletekre a fokhagymát, és szórjuk meg vele az előkészített étel tetejét. Sóval, borssal, bazsalikommal, kakukkfűvel és oreganóval fűszerezzük, majd a maradék olajjal és egy kevés vízzel meglocsolva, lefedve vagy fóliával letakarva előmelegített sütőbe téve először pároljuk, majd a tetejét levéve pirosra sütjük. Uzsonna 50 kcal 1 darab alma Vacsora 231 kcal Hozzávalók: 150 gramm spárgatök, kevés margarin, 25 g sovány sajt, 50 gramm csiperkegomba, kevés tejföl, petrezselyemzöld, vöröshagyma, só, bors, citromlé. Elkészítés: a megtisztított tököt egy centiméter vastag szeletekre vágjuk. Kevés citromlével ízesített, sós vízben félig puhára főzzük, majd kiszedjük, és jól lecsurgatjuk. A margarinon a finomra vágott vöröshagymát átfuttatjuk, majd rátesszük a gombát, és együtt pirítjuk. Ízesítjük és fedő alatt puhára pároljuk. Egy kisebb tűzálló tálat margarinnal kikenünk, benne a tökszeleteket egy sorba lerakjuk, rátesszük a párolt gombát, majd tejföllel meglocsoljuk. A tetejét reszelt sajttal hintjük meg, majd sütőben szép pirosra sütjük.
vasárnap [1253 kcal] Reggeli 256 kcal Müzli 4 dkg cukormentes, natúr müzlikeverékből és 2 dl 1, 5%-os tejből Tízórai 132 kcal Egy doboz kefir Ebéd Túróval töltött burgonya - 377 kcal Hozzávalók: 250 gramm burgonya, 60 gramm tehéntúró, 5 gramm margarin, 15 gramm köményes sajt, fél dl kefir, só, kapor és fehér bors. Elkészítés: A megmosott burgonyákat héjukban megfőzzük. Meghámozzuk, majd a közepét karalábévájóval kiszedjük. A túrót áttörjük, majd a kivájt burgonyadarabokkal, margarinnal és kefirrel, a fűszerekkel ízesítve összekeverjük. A kivájt burgonyákban töltjük, a tetejét reszelt sajttal szórjuk meg. Sütőben aranysárgára sütjük. Uzsonna 120 kcal 200 gramm eper egy kevés tejszínhabbal Vacsora Csőben sült zöldbab - 368 kcal Hozzávalók: 300 gramm zöldbab, 1 darab tojás, 40 gramm sovány sajt, 1 dl kefir, kevés olaj, só, fűszerpaprika. Elkészítés: A zöldbabot kevés vízben megfőzzük, majd hőálló üvegtálba rakjuk. A főzővizét összekeverjük a kefirrel, az egész tojással és a fűszerekkel, majd a zöldbabra öntjük. Előmelegített sütőbe tesszük, és öt perccel a sütés befejezése előtt megszórjuk az időközben lereszelt sajttal, majd készre sütjük.
|