HziPatika.com fogykra-program
2004.07.02. 20:23
Vegetrinus men 4.-5. heti
4. heti trend
htf [1199 kcal] Reggeli Krzttel tlttt paprika - 297 kcal Hozzvalk: 2 darab zldpaprika, 50 gramm tr (flzsros, de lehet sovny is), 1 dl kefir, 10 gramm zabpehely, vrshagyma, s, rlt kmny, fszerpaprika. Elkszts: a trt a sval, fszerpaprikval, rlt kmnnyel az aprra vgott vrshagymval, zabpehellyel s a kefirrel krmszeren kikeverjk, majd a megtiszttott zldpaprikba tltjk. 30 gramm barna kenyr 3 dl citromos gymlcstea Tzrai 52 kcal 2 darab kivi Ebd Trval tlttt karalb - 335 kcal Hozzvalk: 400 gramm zsenge karalb, 100 gramm tr, 1 dl kefir, s, bors, fszerpaprika, petrezselyemzld, mustr. Elkszts: a nyers, meghmozott karalbkat kzpen kvskanllal vagy karalbvjval kivjjuk, gyengn ss vzben majdnem puhra fzzk. Kanllal kiszedjk, s megtltjk az regeket az idkzben a fszerekkel elkevert trval. Hll tlba tesszk, lentjk a kefirrel, s krlbell tz percig stben stjk. Uzsonna Tlttt tojs - 215 kcal Hozzvalk: 2 darab tojs, 50 gramm tr, kevs joghurt, s, bors, mustr. Elkszts: a megftt kemny tojsokat meghmozzuk, hosszban flbevgjuk, a srgjt kivesszk. Villval sszedolgozzuk a trt s a joghurtot a mustrral, sval, borssal s a kivett srgjval, majd kis halmokat rakunk a kemny tojsra. Vacsora Brokkolis sajtpuding - 300 kcal Hozzvalk: 100 gramm brokkoli, 50 g sovny sajt, 1 darab tojs, kevs margarin, kevs liszt, 75 ml 1,5 %-os zsrtartalm tej, rlt szerecsendi, s, fszerpaprika. Elkszts: a brokkolit forr ss vzben flpuhra fzzk, majd egy teflonbevonat tortaformba ntjk. A margarint megolvasztjuk, beleszrjuk a lisztet, s tejjel felengedve felforraljuk. Belekeverjk a reszelt sajtot, majd levesszk a tzrl, hozzadjuk a tojs srgjt, sval, kevs fszerpaprikval s szerecsendival zestjk. Vgl a tojs felvert habjt forgatjuk bele vatosan. A masszt rntjk a brokkolira, s stben harminc-negyven percig stjk.
kedd [1158 kcal] Reggeli 239 kcal 2 dl kaka, amelyet 1,5 %-os tejbl ksztnk, destszerrel 1 darab magvas kifli 10 gramm zsrszegny margarin 50 gramm kgyuborka
Tzrai 50 kcal 1 darab alma 1 darab korps keksz Ebd Hagymaleves - 410 kcal Hozzvalk: egy negyed fej vrshagyma, 50 gramm prhagyma, egy gerezd fokhagyma, 5 gramm liszt, fl dl natr joghurt, kevs olaj, fl darab leveskocka. Elkszts: a vrshagymt kockra vagy vkony szeletekre, a prhagymt vkony karikkra vgjuk, a fokhagymt pedig fokhagymanyomn tnyomjuk. Az olajat teflonlbasba tesszk s felmelegtjk, majd a hagymkat megpirtjuk benne. Vzzel felengedve megproljuk, majd tturmixoljuk, felengedjk a leveskockbl ksztett levessel, felforraljuk, szksg szerint szzuk, s az idkzben a liszttel elkevert joghurtot is hozzadjuk. sszeforraljuk, hogy a liszt ze eltnjn. Zabpelyhes rakott gomba Hozzvalk: 30 gramm zabpehely, 100 gramm gomba, kevs vrshagyma, fl darab tojs, fl dl natr joghurt, 40 ml 1,5 %-os zsrtartalm tej, kakukkf, margarin, olaj, s. Elkszts: a zabpelyhet enyhn ss vzben beztatjuk egy rra. A gombt megtiszttjuk s felszeleteljk, a hagymt kockra vgjuk, az olajon megfuttatjuk. Rdobjuk a gombt, a kakukkfvet, s kevergets kzben sszeproljuk. A margarinnal kikennk egy hll tlat, s rtertnk egy rteg kinyomkodott zabpelyhet, egy rteg gombt s jra zabpelyhet. A zabpehely ztatlevt elkeverjk a tojssal, joghurttal, tejjel, s a rakott zldsgeke locsoljuk. Forr stben tizent-hsz percig stjk. Uzsonna 144 kcal 1 doboz kefir 20 gramm zabkorpa Vacsora Trval tlttt paradicsom - 315 kcal Hozzvalk: 4 darab kis paradicsom, 100 gramm tr, kevs natr joghurt, s, mustr, petrezselyemzld, kevs vrshagyma. Elkszts: a megmosott, kemny paradicsomok tetejt vgjuk le, belsejket kaparjuk ki. A trt keverjk el a joghurttal s kevs aprra vgott vrshagymval. Adjunk hozz finomra vgott petrezselyemzldet, s a kivjt paradicsomokat tltsk meg a jl sszekevert fszerezett trval. Tegyk vissza a paradicsom tetejt. 50 gramm barna kenyr
szerda [1163 kcal] Reggeli 160 kcal 1 doboz kefir 1 szelet extrudlt kenyr Tzrai 50 kcal 1 darab alma Ebd Joghurtos szibarackleves - 481 kcal Hozzvalk: 150 gramm konzerv szibarack, 10 gramm liszt, fl dl natr joghurt, egy darab citrom, fahj, szegfszeg, destszer. Elkszts: a megmosott szibarackot a citromlvel, citromhjjal, fahjjal, szegfszeggel zestett vzben tizent percig fzzk. zls szerint destjk destszerrel. Eltvoltjuk a fszereket, s lassan hozzmelegtjk a joghurttal simra kevert lisztel kszlt habarst. Egyszer felfzzk, hogy a liszt zt elvessze, majd lehtve tlaljuk. Rakott karfiol Hozzvalk: 250 gramm karfiol, 50 gramm szjagranultum, kevs olaj, 10 gramm rizs, fl darab tojs, fl dl kefir, borsikaf, gymbrpor, telzest, s. Elkszts: a karfiolt ss vzben megfzzk. Ez alatt az elzleg telzests vzbe beztatott szjagranultumot kicsavarjuk, s teflonednyben a fszerekkel zestve megpirtjuk, llandan kevergetve. A rizst a karfiol levben flpuhra fzzk, leszrjk s a szjval elkeverjk. A karfiolt egy kikent hll tlba vagy teflonednybe rakjuk, rtertjk a szjt, s a tetejre ismt karfiol kerl. A fszerekkel elkevert kefirt rntjk, s elmelegtett kzepesen meleg stbe tesszk mintegy hsz percre. Uzsonna Burgonyasalta - 245 kcal Hozzvalk: 250 gramm burgonya, kevs borecet, destszer, kevs vrshagyma, trkony, s. Elkszts: a burgonyt hjban megfzzk, majd kihlve meghmozzuk, karikra vagy kockra vgjuk. Saltantetet ksztnk a borecetbl, destszerbl, s feltesszk fni. Amikor felforrt, beletesszk a trkonyt, st, pr percet forraljuk, majd a burgonyra ntjk. Egy rt hagyjuk llni, hogy az zek sszerjenek. Kzben karikra vgott hagymt tesznk bele, amg mg langyos. Vacsora 227 kcal 1 szelet barna kenyr 1 szelet sovny sajt 2-3 szl jhagyma Limond, destszerrel ksztve
cstrtk [1158 kcal] Reggeli 132 kcal 30 gramm barna kenyr 50 gramm camambert sajt 100 gramm kgyuborka Limond, destszerrel ksztve Tzrai Mzlis tej - 255 kcal Hozzvalk: 50 gramm mzlikeverk, amely lehetleg cukor hozzadsa nlkl kszlt, 1, 5 dl 1,5 %-os tej Elkszts: a mzlit tlkba halmozzuk, majd a tejjel alaposan meglocsoljuk. Pr perci llni hagyjuk, hogy a tej alaposan megpuhthassa a gabonapelyheket. zls szerint egy kis destszert, fahjat, vagy energiaszegny kakaport adhatunk hozz. Ebd Tojsleves - 464 kcal Hozzvalk: 1 darab tojs, kevs tolaj, kevs liszt, s, rlt kmnymag, fszerpaprika Elkszts: az olajbl s a lisztbl szp barna rntst ksztnk, fszerpaprikval zsetjk. Ezutn engedjk fel hideg vzzel s szksg szerint szzuk, fszerezzk rlt kmnymaggal. Akik nem szeretik mg az rlt kmnyt sem, azok a kmnymagot kln kis ednyben fzzk ki s szrjk a levt a leveshez. A tojst - lland kevers kzben - tegyk a levesbe, majd forraljuk ki jl. Karfiol fszekben Hozzvalk: 150 gramm karfiol, egy darab tojs, fl dl kefir, rlt kmny, fszerpaprika, s. Elkszts: a karfiolt ss vzben flpuhra proljuk, majd villval sszetrjk. A tojst a kefirrel s a fszerekkel villval habosra keverjk, majd elegytjk az sszetrt karfiollal. Teflonserpenyt vkonyan kiolajozunk, s ha mr forr, a masszbl kanllal kis halmokat szaggatunk bele. Mindkt oldaln megstjk. Sznes salta Hozzvalk: 25 gramm konzerv kukorica, 25 gramm zldbors, egy vkony szl srgarpa, petrezselyemzld, kevs vrshagyma, kakukkf, fl dl joghurt, 25 gramm natr vajkrm vagy margarin, destszer, citroml, mustr, s. Elkszts: a rpt meghmozzuk, kockra vgjuk, s valamennyi hozzvalval egytt megproljuk. Kzben ksztsk el a salta ntett, a knny \"tartrmrtst\": a joghurtot s a vajkrmet vagy margarint habosra keverjk, hozzadjuk a citromlevet, mustrt, destszert, a kockra vgott hagymt, st, az aprra vgott petrezselyemzldet, majd vgl a megprolt zldsgeket. Legalbb egy rra tegyk htszekrnybe, hogy az zek sszerjenek. Uzsonna 60 kcal 1 darab narancs Vacsora Trkrm - 247 kcal Hozzvalk: 40 gramm tr, kevs 12 %-os tejfl, 2 darab hnapos retek, kevs fokhagyma vagy fokhagymakrm, s, bors, rlt kmny. Elkszts: a trt szitn tpasszrozzuk, vagy villval sszetrjk. A retket durva reszeln lereszeljk, majd a tejfllel egytt a trhoz adjuk. Sval, borssal, kevs kmnnyel zestjk, majd a fokhagymval vagy a fokhagymakrmmel adunk neki egy pikns zt. Alaposan sszekeverjk. 1 szelet barna kenyr
pntek [1201 kcal] Reggeli 229 kcal 2 dl 1,5 %-os tej 1 szelet barna kenyr 10 g zsrszegny margarin 100 gramm hnapos retek Tzrai 92 kcal 2 darab alma Ebd Tojsos tkehalfil - 475 kcal Hozzvalk: 100 gramm tkehalfil, 1 dl tej, 1 darab tojs, 20 gramm reszelt sovny sajt, kevs olaj, s, bors. Elkszts: a kevs tejbe elzleg beztatott tkehalfilt vgjuk kockra, szzuk s borsozzuk meg. A felvert egsz tojst a hallal s a reszelt sajttal sszekeverve tegyk az olajjal kikent hll tlba vagy egy teflonserpenybe. Krlbell tizent percig sssk, hogy kellen tpiruljon. 250 gramm ss ftt burgonya Uzsonna 104 kcal 4 darab kivi Vacsora Sajtos karfiol - 301 kcal Hozzvalk: 250 gramm karfiol, fl dl kefir, 25 gramm sovny sajt, fl darab tojs, 10 gramm bzakorpa, 10 gramm szjagranultum, olaj, rlt gymbr, kmnymag, fl darab leveskocka. Elkszts: a karfiolt rzsira szedjk, s a leveskocks vzben flig puhra fzzk. A kefirt, reszelt sajtot, s a tojst sszekeverjk. A szjadart a bzakorpval egytt egy rra beztatjuk enyhn ss vzbe. A megprolt karfiolt az olajjal kikent hll ednybe rakjuk vatosan, hogy egyben maradjanak a rzsk. Ez utn rszrjuk a fszereket, s rtertjk a korps szjagranultumot, bevonjuk a tojsos kefirrel. Elmelegtett stbe tve addig stjk, amg a teteje meg nem alvad.
szombat [1148 kcal] Reggeli 162 kcal 1 darab lgytojs 30 gramm barna kenyr 100 gramm paradicsom Tea, citrommal s destszerrel Tzrai 144 kcal 1 doboz kefir 20 gramm zabkorpa Ebd Slt kelkposzta tejfllel - 260 kcal Hozzvalk: 250 gramm kelkposzta, kevs olaj, fl dl 12 %-os zsrtartalm tejfl, fl dl kefir, 25 gramm reszelt sovny sajt, fokhagymakrm vagy egy gerezd fokhagyma. Elkszts: ss, kmnymagos vzben megfzzk a kelkposztt. Leszrve az olajjal kikent hll tlba tesszk, lentjk a fokhagymakrmmel vagy zzott fokhagymval elkevert tejfllel s kefirrel, s a stben tstjk. Tetejt reszelt sajttal meghintjk. Uzsonna Francis kposztasalta - 133 kcal Hozzvalk: 125 gramm fejes kposzta, egy negyed fej zellergum, egy vkony szl srgarpa, fl fej lila hagyma, kevs citroml, mustr, petrezselyemzld, borecet, destszer, s. Elkszts: a kposztt s a rpt lereszeljk, a zellert gyufaszl vastagsgra vgjuk, a hagymt vkonyan felkarikzzuk. Az egszet finoman megszzuk, fl rig pihentetjk. Kzben a citromot, borecetet, destszert, mustrt kevs vzzel elkevernk, s a zldsgekre ntjk. Egy-kt rra htszekrnybe tesszk, hogy az zek jl sszerjenek. Tlalskor finomra vgott petrezselyemzlddel szrjuk meg. Vacsora Karfiolkrm - 449 kcal Hozzvalk: 125 gramm karfiol, 50 gramm natr vajkrm vagy margarin, negyed fej vrshagyma, fl dl kefir, egy gerezd fokhagyma, fehrbors, kevs petrezselyemzld, s. Elkszts: a karfiolt apr darabokra szedve puhra proljuk, majd villval sszetrjk. A vajkrmet vagy a margarint s a kefirt kikavarjuk, majd zestjk az idkzben apr kockkra vgott vagy lereszelt vrshagymval, a fokhagymanyomn tnyomott fokhagymval, az aprra vgott petrezselyemzlddel. 50 gramm barna kenyr
vasrnap [1225 kcal] Reggeli 213 kcal 2 dl 1,5 %-os tej Fl darab magvas zsemle 5 gramm margarin 50 gramm kgyuborka Tzrai Petrezselymes tlttt tojs - 210 kcal Hozzvalk: 2 darab ftt tojs, kevs margarin, egy csokor petrezselyemzld, s, bors, mustr. Elkszts: a kemny tojsokat hosszban kettvgjuk, a srgjt kiszedjk, villval sszetrve simra keverjk a vajjal s a finomra vgott petrezselyemzlddel. Megzestjk kevs sval, borssal, mustrral. Visszatltjk a tojsfehrjbe. Prhagyms gombasalta Hozzvalk: 100 gramm gomba, 100 gramm prhagyma, borcet, s, bors. Elkszts: brmelyik gombbl kszthet, mindegyikbl zletes. A megtiszttott, felszeletelt gombt enyhn ss vzben megfzzk. Kzben a prhagymt vkony karikra vgjuk, megszzuk, majd a kihttt s leszrt gombr egy kis borecettel ksztett saltalvel egytt keverjk ssze vele. Egy-kt rra tegyk htszekrnybe, hogy az zek sszerjenek. Ebd Morzss karfiol reszelt sajttal - 281 kcal Hozzvalk: 250 gramm karfiol, 25 gramm zsemlemorzsa, kevs olaj, 25 gramm sovny sajt, s. Elkszts: a megtiszttott, rzsira szedett karfiolt ss vzben megfzzk, leszrjk. A zsemlemorzst kevs olajon megpirtjuk, s a megftt karfiolt beleforgatjuk. Vgl reszelt sajtot szrunk a tetejre. Fl darab magvas zsemle Uzsonna 80 kcal 1 darab alma 2 darab korps keksz
Vacsora Krtvel tlttt palacsinta vanliantettel - 361 kcal Hozzvalk: 60 gramm liszt, 2 dl 1,5 %-os zsrtartalm tej, egy negyed darab tojs, 100 gramm krte, egy negyed csomag vanlis pudingpor, szdavz, citroml, fahj, destszer. Elkszts: a lisztbl, tojsbl s fl dl tejbl szoksos mdon palacsintatsztt ksztnk, szksg szerinti mennyisg szdavz hozzadsval. zls szerint destjk destszerrel. Olajjal vkonyan kikent teflonserpenyben a palacsintatsztt kistjk. A krtt megmossuk, maghzt kivesszk s kockkra vgjuk. Kevs citromlevet cspgtetnk r s fahjjal megszrva fed alatt puhra proljuk. Msfl deci tejbl vanliantetet ksztnk az egynegyed csomag vanlis pudingporral. Miutn felforrt, zls szerint destjk. A krtt a palacsintkba tltjk, ngyrt hajtjuk, s meglocsoljuk az ntettel.
5. heti trend
htf [1121 kcal] Reggeli 160 kcal 1 doboz kefir 1 szelet extrudlt kenyr Tzrai 50 kcal 1 darab alma 1 darab korps keksz Ebd Gymlcss sajtsalta - 574 kcal Hozzvalk: 100 g vri sajt, 50-50 g grapefruit s kivi, 100 g srgabarack, fl dl kefir, menta, bors, destszer. Elkszts: A sajtot vkony cskokra vgjuk, a kivit s a konzerv srgabarackot hjtl megtiszttjuk. A grapefruit fehres hjt lehzzuk, majd felkockzzuk. A hozzvalkat saltstlban sszekeverjk. A barack levt a kefirrel s zls szerinti destszerrel sszekeverjk, borssal s mentalevllel zestjk. Az ntetet a salthoz tesszk s sszekeverjk. 50 g rozskenyr 3 dl energiaszegny rostos szibarackl Uzsonna 80 kcal 2 darab narancs Vacsora Kefires feketeretek salta - 257 kcal Hozzvalk: 100 gramm feketeretek, fl dl kefir, kevs (egy kiskanl) olaj, kevs citroml, kevs petrezselyemzld. Elkszts: a retket durva reszeln reszeljk meg, majd hagyjuk llni pr percig, hogy a cspssgnek nagy rsze elillanjon. Ekzben a kefirt keverjk alaposan ssze az olajjal, a citromlvel s vgl adjuk hozz a finomra aprtott petrezselyemzldet is. Adjuk hozz a reszelt retket is, majd htszekrnyben legalbb egy rig hagyjuk llni, hogy az zek sszerjenek. 1 darab magvas zsemle
kedd [1123 kcal] Reggeli 252 kcal 2 dl 1,5 %-os tej 30 gramm barna kenyr 1 vkony szelet gomolyasajt 100 gramm hnapos retek Tzrai 136 kcal 1 darab mzliszelet 2 dl energiaszegny rostos ivl Ebd Sajtos srgarpa-salta - 395 kcal Hozzvalk: 150 gramm srgarpa, 20 gramm sovny sajt, 20 gramm fstlt sajt, fl dl kefir, s, kevs citroml. Elkszts: a srgarpt lereszeljk s megntzzk citromlvel. Hozzadjuk a lereszelt sajtot, megszzuk. Kzvetlen tlals eltt megntzzk a kefirrel. Burgonyapr Hozzvalk: 150 gramm burgonya, fl dl tej, kevs margarin, s. Elkszts: a kockra vgott burgonyt hideg vzben feltesszk fni, megszzuk, s puhra fzzk. Ha ksz leszrjk, melegen ttrjk, hozzadjuk a meleg tejet, margarint, habosra keverjk. Uzsonna 60 kcal 1 darab narancs Vacsora Tavaszi burgonyagombc-leves - 280 kcal Hozzvalk: 1 darab kzepes burgonya, 25 gramm zldbors, 25 gramm konzerv kukorica, 1 vkony szl srgarpa, 1 vkony szl petrezselyemgykr, 25 g tejfl, kevs petrezselyemzld, kevs liszt, fl darab tojs, bors, s, kevs tolaj, telzest. Elkszts: a gombchoz a burgonyt hjban megfzzk, meghmozzuk, s burgonyanyomn tnyomjuk. Liszttel sszekeverjk, hozzadjuk a tojst, a borsot s egy kevs st, majd flretesszk pihenni. A leveshez megtiszttjuk, felaprtjuk a zldsget s az olajon kicsit megproljuk. Felengedjk vzzel, s beletve az zestket, hromnegyed puhasgra fzzk. A borst s a kukorict csak valamivel ksbb tegyk a levesbe. Amg a leves f, vizes kzzel apr gombcokat formlunk a burgonyamasszbl s a fv levesbe tesszk. Amikor a gombcok feljnnek a leves felsznre, az tel elkszlt. Tejfllel dstva tlaljuk.
szerda [1232 kcal] Reggeli 364 kcal 2 dl kaka, amit destszerrel ksztettnk,1,5 %-os zsrtartalm tejbl 1 vkony szelet fonott kalcs 15 gramm energiaszegny eperjam Tzrai 204 kcal 1 szelet barna kenyr 1 szelet sovny sajt Kt-hrom szl jhagyma Limond, destszerrel ksztve Ebd Cukkinitekercs - 447 kcal Hozzvalk: 100 gramm cukkini, 60 gramm paradicsom, 45 gramm sovny sajt, kevs zsemlemorzsa, 1 gerezd fokhagyma vagy kevs fokhagymakrm, kevs olaj, bazsalikom, s, bors. Elkszts: a sajtot s a paradicsomot vgjuk kis kockkra, zestsk a fokhagymanyomn tnyomott fokhagymval, vagy a fokhagymakrmmel s a bazsalikommal. Hagyjuk llni egy kevs ideig, hogy az zek sszerjenek egymssal. A cukkinit hmozzuk meg, s hosszban vgjuk vkony, mintegy fl centi vastag szeletekre. Egy kevs olajat egy serpenyben felforrstunk s a cukkiniszeleteket sssk mindkt oldalukon krlbell egy-egy percig. Szedjk ki egy olyan tnyrra, amelyre elzleg egy paprtrlt vagy egy szalvtt helyeztnk, hogy az olajat felszvja rla. Sval, borssal zestsk ekzben, majd a szeletek kzepre tegynk az elksztett sajtos tltelkbl, s vatosan tekerjk fel. A ksz tekercseket helyezzk egy hll tlba egyms mell, majd szrjuk meg zsemlemorzsval, ntsk nyakon egy kevs olajjal s elmelegtett stben sssk nhny perc alatt pirosra. Uzsonna 30 kcal 1 darab kivi Vacsora Kertsz-salta - 187 kcal Hozzvalk: 50 gramm burgonya, 50 gramm zldbab, 50 gramm karfiol, 50 gramm zldbors, kevs olaj, destszer, borecet, bors, petrezselyemzld. Elkszts: a burgonyt hjban megfzzk, meghmozzuk s karikkra vgjuk. A megmosott, megtiszttott, feldarabolt zldbabot, karfiolt s a megtiszttott zldborst az olajon tpirtjuk, majd kevs vizet alntve fed alatt megproljuk. A burgonyt sszekeverjk a kihlt prolt zldsgekkel. A cukorbl, ecetbl, vzbl pclevet ksztnk, amit zestnk borssal s aprra vgott zldpetrezselyemmel. A pclevet a zldsgekre ntjk. Tlals eltt 1-2 rra htbe tesszk, hogy az zek sszerjenek.
cstrtk [1199 kcal] Reggeli Krzttel tlttt paprika - 297 kcal Hozzvalk: 2 darab zldpaprika, 50 gramm tr (flzsros, de lehet sovny is), 1 dl kefir, 10 gramm zabpehely, vrshagyma, s, rlt kmny, fszerpaprika. Elkszts: a trt a sval, fszerpaprikval, rlt kmnnyel az aprra vgott vrshagymval, zabpehellyel s a kefirrel krmszeren kikeverjk, majd a megtiszttott zldpaprikba tltjk. 30 gramm barna kenyr 3 dl citromos gymlcstea Tzrai 52 kcal 2 darab kivi Ebd Trval tlttt karalb - 335 kcal Hozzvalk: 400 gramm zsenge karalb, 100 gramm tr, 1 dl kefir, s, bors, fszerpaprika, petrezselyemzld, mustr. Elkszts: a nyers, meghmozott karalbkat kzpen kvskanllal vagy karalbvjval kivjjuk, gyengn ss vzben majdnem puhra fzzk. Kanllal kiszedjk, s megtltjk az regeket az idkzben a fszerekkel elkevert trval. Hll tlba tesszk, lentjk a kefirrel, s krlbell tz percig stben stjk. Uzsonna Tlttt tojs - 215 kcal Hozzvalk: 2 darab tojs, 50 gramm tr, kevs joghurt, s, bors, mustr. Elkszts: a megftt kemny tojsokat meghmozzuk, hosszban flbevgjuk, a srgjt kivesszk. Villval sszedolgozzuk a trt s a joghurtot a mustrral, sval, borssal s a kivett srgjval, majd kis halmokat rakunk a kemny tojsra. Vacsora Brokkolis sajtpuding - 300 kcal Hozzvalk: 100 gramm brokkoli, 50 g sovny sajt, 1 darab tojs, kevs margarin, kevs liszt, 75 ml 1,5 %-os zsrtartalm tej, rlt szerecsendi, s, fszerpaprika. Elkszts: a brokkolit forr ss vzben flpuhra fzzk, majd egy teflonbevonat tortaformba ntjk. A margarint megolvasztjuk, beleszrjuk a lisztet, s tejjel felengedve felforraljuk. Belekeverjk a reszelt sajtot, majd levesszk a tzrl, hozzadjuk a tojs srgjt, sval, kevs fszerpaprikval s szerecsendival zestjk. Vgl a tojs felvert habjt forgatjuk bele vatosan. A masszt rntjk a brokkolira, s stben harminc-negyven percig stjk.
pntek [1208 kcal] Reggeli 229 kcal 2 dl 1,5 %-os tej 1 szelet barna kenyr 10 g zsrszegny margarin 100 gramm hnapos retek Tzrai 92 kcal 2 darab alma Ebd Pikns tkehalfil - 453 kcal Hozzvalk: 150 gramm mirelit tkehalfil, 1 gerezd fokhagyma, vagy egy kiskanl fokhagymakrm, 10 gramm margarin, fl dl kefir, szrtott kapor, vagy egy csom friss kaporlevl, citroml, s, bazsalikom. Elkszts: a halat engedjk kiolvadni, majd mossuk s szrtsuk meg. Csepegtessnk r finoman citromlevet, szrjuk meg bazsalikommal, sval, majd tegyk flre egy picit, hogy egy kicsit sszerjen az ze a fszerekkel. Kzben egy hll tlban (clszeren a mikrohullm stben) olvasszuk fel a margarint, a fokhagymt pedig fokhagymanyomval zzzuk ssze. Ha friss kaprot tudtunk venni, azt vgjuk ssze aprra. A hll tlba tegyk bele a halfilt, kenjk meg a zzott fokhagymval vagy a fokhagymakrmel, s szrjuk meg a kaporral. Fedjk be aluflival s az idkzben 180 fokosra elmelegtett stbe tegyk bele. Hamar megpuhul, ekkor a szaftjt keverjk ssze a kefirrel, s ezzel lentve, mg forrn tlaljuk a halat. Prolt srgarpa Hozzvalk: 250 gramm srgarpa, kevs margarin, s, bors, szerecsendi. Elkszts: a srgarpt zls szerint vgjuk aprbb kockkra, vagy karikkra. Egy ednyben a margarinon gyorsan tfuttatjuk, majd fszerezzk sval, borssal, rlt szerecsendival. Kevs vizet alntve pr perc alatt puhra proljuk lefedve. Uzsonna 104 kcal 4 darab kivi Vacsora Tonhalas tlttt tojs - 330 kcal Hozzvalk: 1 darab tojs, 25 gramm tonhalkonzerv, 10 gramm 12 %-os tejfl, kevs mustr, citroml, kevs petrezselyemzld, s, bors. Elkszts: a tojst megfzzk, a hjt leszedjk, hosszban kettvgjuk s a srgjt kivesszk. Flretesszk egy idre, addig a tojssrgjt s a tonhalat villval sszetrjk, hozzadjuk a tejflt, a mustrt s az elzleg finomra vgott petrezselymet. Mustrral, pr csepp citromlvel, sval s borssal fszerezzk. Az elkszlt masszt visszatltjk a tojsfehrjbe, esetleg egy kevs finomra vgott petrezselyemzlddel megszrjuk tlals eltt.
szombat [1201 kcal] Reggeli Sajtos szendvics - 366 kcal 60 gramm kmnyes sajt, 1 zsemle, 10 gramm light margarin, uborka 3 dl light gymlcsl Tzrai 52 kcal 2 darab kivi Ebd Sajtos rakott burgonya - 502 kcal Hozzvalk: 250 gramm burgonya, 1 fej hagyma, 1 darab paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 50 gramm sovny sajt, 15 gramm olaj, s, bors, bazsalikom, oregano, kakukkf. Elkszts: a burgonyt, a paradicsomot s a hagymt egyarnt vkony karikkra vgjuk. A sajtot les kssel, vagy sajthrral vkony szeletekre vgjuk. Egy hll tlat, vagy tbb adag esetn egy tepsit olajjal vkonyan kikennk, majd a burgonyt, a paradicsomot, a hagymt s a sajtot egymssal felvltva, a karikkat kiss tfedve rakjuk egymsra. Amikor ezzel kszen vagyunk, vgjuk vkony szeletekre a fokhagymt, s szrjuk meg vele az elksztett tel tetejt. Sval, borssal, bazsalikommal, kakukkfvel s oreganval fszerezzk, majd a maradk olajjal s egy kevs vzzel meglocsolva, lefedve vagy flival letakarva elmelegtett stbe tve elszr proljuk, majd a tetejt levve pirosra stjk. Uzsonna 50 kcal 1 darab alma Vacsora 231 kcal Hozzvalk: 150 gramm sprgatk, kevs margarin, 25 g sovny sajt, 50 gramm csiperkegomba, kevs tejfl, petrezselyemzld, vrshagyma, s, bors, citroml. Elkszts: a megtiszttott tkt egy centimter vastag szeletekre vgjuk. Kevs citromlvel zestett, ss vzben flig puhra fzzk, majd kiszedjk, s jl lecsurgatjuk. A margarinon a finomra vgott vrshagymt tfuttatjuk, majd rtesszk a gombt, s egytt pirtjuk. zestjk s fed alatt puhra proljuk. Egy kisebb tzll tlat margarinnal kikennk, benne a tkszeleteket egy sorba lerakjuk, rtesszk a prolt gombt, majd tejfllel meglocsoljuk. A tetejt reszelt sajttal hintjk meg, majd stben szp pirosra stjk.
vasrnap [1253 kcal] Reggeli 256 kcal Mzli 4 dkg cukormentes, natr mzlikeverkbl s 2 dl 1, 5%-os tejbl Tzrai 132 kcal Egy doboz kefir Ebd Trval tlttt burgonya - 377 kcal Hozzvalk: 250 gramm burgonya, 60 gramm tehntr, 5 gramm margarin, 15 gramm kmnyes sajt, fl dl kefir, s, kapor s fehr bors. Elkszts: A megmosott burgonykat hjukban megfzzk. Meghmozzuk, majd a kzept karalbvjval kiszedjk. A trt ttrjk, majd a kivjt burgonyadarabokkal, margarinnal s kefirrel, a fszerekkel zestve sszekeverjk. A kivjt burgonykban tltjk, a tetejt reszelt sajttal szrjuk meg. Stben aranysrgra stjk. Uzsonna 120 kcal 200 gramm eper egy kevs tejsznhabbal Vacsora Csben slt zldbab - 368 kcal Hozzvalk: 300 gramm zldbab, 1 darab tojs, 40 gramm sovny sajt, 1 dl kefir, kevs olaj, s, fszerpaprika. Elkszts: A zldbabot kevs vzben megfzzk, majd hll vegtlba rakjuk. A fzvizt sszekeverjk a kefirrel, az egsz tojssal s a fszerekkel, majd a zldbabra ntjk. Elmelegtett stbe tesszk, s t perccel a sts befejezse eltt megszrjuk az idkzben lereszelt sajttal, majd kszre stjk.
|