A konyha.lap.hu oldal hírlevelének receptjei
2004.06.30. 16:42
Dorozsmai molnárponty
Hozzávalók: 1 kg pontyfilé, 100 g húsos füstölt szalonna, 2 nagy fej hagyma, 250 g gomba, 150 g natúr lecsó, 5 dl tejföl, 500 g csuszatészta, 1 csokor petrezselyem, 1 kávéskanál pirospaprika, só, bors 100 g zsemlemorzsa, a sütéshez olaj. Elkészítése: A halszeleteket besózzuk, fél órára állni hagyjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk és felhevített olajban mindkét oldalukon pirosra sütjük. Az apróra felkockázott szalonnát zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk rajta a hagymát, a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a lecsót, a vékonyra felszeletelt gombát. Félpuhára főzzük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd elkeverjük 4 dl tejföllel. Enyhéz sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, összekeverjük a gombás lecsóval, majd tűzálló tálba tesszük. Elrendezzük a tetején a halszeleteket, meglocsoljuk a maradék tejföllel. Előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütjük. Petrezselyemmel, paprika- és paradicsomszeletekkel díszíthetjük. (45. szám, 2003. december 6.)
Mézeskalács
1 kg liszthez hozzákeverünk fél csomag szódabikarbónát és 1 csomag mézes sütemény fűszert. A közepébe 25 dkg margarint teszünk. 35-40 dkg mézet 25 dkg cukorral felforralunk, majd a margarinra öntjük. 2 tojás sárgáját adunk hozzá. Melegen összegyúrjuk, majd kb. fél centi vastagra nyújtjuk, és különféle formákkal kiszaggatjuk. Sütés előtt tojással megkenjük a tésztákat, közepes hőmérsékleten 8-10 percig sütjük. Sütés előtt magvakkal, sütés után tojásfehérjével díszíthetjük. (44. szám, 2003. november 29.)
Pikáns csirkemell
A kicsontozott csirkemellet besózzuk, majd kevés olajon megpirítjuk minden oldalukat. Hagyjuk kihűlni őket. Közben 10-15 dkg reszelt trappista sajtot összekeverünk 1evőkanál csípős mustárral és két evőkanál majonézzel. Sózzuk, borsozzuk, majd rákenjük a kihűlt húsokra, és így a mustáros húsokat prézlibe hempergetjük. Serpenyőben bő olajban, vagy sütőben kevés olajjal meglocsolva kisütjük. Előfordulhat, hogy lejön a prézli a húsról, de így is nagyon finom lesz! Krumplipürével, vagy rizzsel tálaljuk. Készíthetjük pulykamellből is. (43. szám, 2003. november 22.)
Somlói galuska
Hozzávalók a piskótához: 9 db tojás, 9 kanál cukor, 9 kanál liszt, fél csomag sütőpor. A hozzávalókból piskóta masszát készítünk. 3 felé vesszük, egy rész marad sárga, a másodikhoz 3 kanál kakaóport adunk, a harmadikhoz 10 dkg darált diót. Külön-külön megsütjük. Közben elkészítjük a szirupot (puncslét): 3,5 dl vizet, 25 dkg cukrot, 1 citrom reszelt héját, illetve 1 narancs reszelt héját (ezt el is lehet hagyni), 10 dkg mazsolát felfőzük, majd ha kihűlt 1 dl sütőrumot vagy kevés rumaromát adunk hozzá. Sárga krém elkészítése: 5 dl tejben 2 csomag vaníliás pudingport felfőzünk. Elkészítés: Először tepsibe belehelyezzük a már kihűlt sárga lapot. Meglocsoljuk a puncslé 1/3-ad részével, megszórjuk darált dióval majd a sárga krém felét rákenjük. Rátesszük a barna lapot, szintén meglocsoljuk a puncslével, megszórjuk darált dióval, majd a sárga krém másik felével is megkenjük. Tetejére ráhelyezzük a diós piskótát. Ezt is meglocsoljuk a puncs lével, megkenjük baracklekvárral és megszitáljuk kakaóporral. Lefedjük folpackal a tepsit, és hűtőbe tesszük. Tálalásnál kis galuskákat szaggatunk, majd megöntözzük csokoládé öntettel, ami a következő módon készül. Csokoládé öntet: 30 dkg cukor, 3 púpos evőkanál kakaó, 1-1,5 dl víz. Ezt kikeverjük, felfőzzük, majd lehűtjük.
(42. szám, 2003. november 15.)
Túrógolyók
Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 10 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, só, reszelt sajt, zöldfűszerek, szezámmag, ropi. Elkészítése: A tehéntúrót és a juhtúrót villával összetöröm, hozzáadom a tejfölt. Kevés sóval ízesítem (óvatosan, mert a juhtúró is sós). A jól összekevert masszából kis golyókat formázok, majd reszelt sajtba, vagy zöldfűszerekbe, vagy szezámmagba forgatom őket. A kész golyókat 1-2 órára hűtőbe teszem, hogy megdermedjenek. Tálaláskor minden golyóba szúrok egy-egy szál ropit. Tipp: A túrós masszát színesíthetem még őrölt piros paprikával, vagy ízesíthetem 1-2 gerezd zúzott fokhagymával. (41. szám, 2003. november 8.)
Sajtos csirkemell
Hozzávalók négy személyre: két csirkemell, 25-30 dkg trappista sajt, liszt, 2 tojás, 3-4 dl tejszín, só. A csirkemellet kicsontozzuk (a csonttal, bőrrel egy zöldborsó levest lehet gazdagítani). Ha vastag a hús, vágjuk félbe, a filéket megsózzuk, és majdnem szokásosan bepanírozzuk. Lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsa helyett, reszelt trappista sajtba forgatjuk. Tepsibe egymás mellé fektetjük, és felöntjük annyi tejszínnel, hogy csak a teteje maradjon ki. Akkora tepsibe tegyük, hogy szorosan legyenek egymás mellett! 150 fokos sütőbe tesszük, lehet rátenni alufóliát az elején, hogy jobban puhuljon. Ha majdnem kész, levesszük a fóliát, és 200-250 fokon rápirítunk a tetejére, hogy a sajt ropogósra süljön. Krumplipüré illik hozzá. (40. szám, 2003. november 1.)
Mézes-mustáros csirkecomb
A csirkecombokat megmosom, papírtörlővel megtörölgetem, majd besózom. 3-4 kávéskanál mustárt összekeverek 2 kávéskanál mézzel, kevés olívaolajjal és kevés borssal. A csirkecombokat ezzel a keverékkel vastagon bekenem, majd 1 órára visszateszem a hűtőbe. Amíg a hús a mártással érlelődik, addig elkészíthetem a húshoz a köretet: krumplipüré, párolt káposzta vagy párolt zöldség illik hozzá. A húst teflon serpenyőbe rakom és mindkét oldalát pirosra sütöm, majd kevés vizet öntök hozzá és lefedve készre főzöm. (39. szám, 2003. október 25.)
Túrós zsemle
Hozzávalók: (mennyiség nélkül, így mindenki ízlés szerint készítheti el) 1-2 napos zsemle, túró, tojás, vaníliás cukor, cukor, mazsola, margarin. Elkészítése: A zsemlék tetejét levágom, kiveszem a belsejüket. A túrót áttöröm, beleteszem a tojást, vaníliás cukrot, cukrot, és mazsolát, majd jó alaposan összekeverem. A zsemlék belsejét egy kevés margarinnal átkenem, nehogy sütés közben kiszáradjanak, ezután beletöltöm a túrós masszát, majd beteszem a sütőbe, kb. 10-15 percig sütöm, addig, amíg meg nem pirul a teteje. A zsemle levágott tetejét és belsejét nem kell kidobni, később is jó lesz valamire. (38. szám, 2003. október 18.)
Kakaólikőr
Mixerbe 3 dl tejszínt és 1 dl rumot öntök. Hozzáadok 3 teáskanál kakaóport, és ízlés szerint 3-5 teáskanál porcukrot. Az egészet jól összerázom. Legalább egy napig hűtőben "érlelem". (37. szám, 2003. október 11.)
Málna dzsem cukkíniből
Hozzávalók: 1 kg megtisztított cukkíni, 3 dl víz, 0,25 kg cukor, 1 csapott kávéskanál citromsav, 1 db Szilas málna aroma, 1 csomag Dr Oetker dzsemtartósító. Elkészítése: A vizet a cukorral felforraljuk, beletesszük az apróra vágott cukkínit és fedő alatt puhára főzzük, majd összeturmixoljuk. Hozzákeverjük a dzsemtartósítót, majd ismét felforraljuk. A tűzről levéve elkeverjük benne a málna aromát, azonnal üvegekbe töltjük és száraz dunsztba tesszük. Megjegyzés: Készíthetjük a dzsemet ugyanilyen módon tökből is! (36. szám, 2003. október 4.)
Zöldségfasírt
30-40 dkg reszelt tököt, patisszont vagy cukkínit összedolgozunk 1 fej apróra vágott vöröshagymával, 2-3 gerezd fokhagymával, 2-3 közepes méretű reszelt burgonyával, kevés sóval, borssal, piros paprikával és ételízesítővel. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy fasírt golyókat tudjunk formázni belőle. A golyókat zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük. (35. szám, 2003. szeptember 27.)
Alma, körte, és barack chutney (csátni)
Hozzávalók:
1 kg alma meghámozva és feldarabolva
1 kg körte meghámozva és feldarabolva
2 nagyobb hagyma megtisztítva és feldarabolva
2 gerezd fokhagyma összezúzva
2 lime vagy citrom reszelt héja, és leve
1 kávéskanál mustármag
1 liter fehér borecet
20 dkg mazsola
20 dkg aszalt sárgabarack
2-3 kávéskanál gyömbér
1 kávéskanál só
1 kg barna cukor
Elkészítése: Az almát, a körtét, a hagymát, a citrom héját és levét, a mustármagot és a borecet felét belerakjuk egy nagy serpenyőbe. Felforraljuk, majd lassú tűzön addig főzzük, míg a gyümölcsök majdnem teljesen megfőnek. Hozzáadjuk a maradék borecetet és a többi hozzávalót, ismét felforraljuk az egészet, majd lassú tűzön további 20-25 percig főzzük, amíg sűrű és pépes lesz. 15-20 percig hűlni hagyjuk, majd jól záródó fedelű üvegekbe töltjük. Fogyasztás előtt 3-4 hétig sötét helyen tároljuk. (34. szám, 2003. szeptember 20.)
Padlizsános tészta
1 padlizsánt és egy cukkínit megmosok, a padlizsánt kockákra, a cukkínit karikára vágom. 1 fej vöröshagymát, és 2-3 gerezd fokhagymát apróra vágok, és néhány kanál olívaolajon megpárolom. Hozzáteszem a zöldségeket, sóval, borssal, bazsalikommal fűszerezem, és 10 perc alatt készre párolom. Közben enyhén sós vízben tésztát főzök hozzá. (32. szám, 2003. szeptember 6.)
Töltött cukkíni
Egy-két nagyobb cukkínit meghámozunk, majd hosszában kettévágjuk, a belsejét karalábévájóval kiszedjük. A mag nélküli részeket felhasználhatjuk a töltelékhez. A kivájt cukkíni darabokat megsózzuk, és félre tesszük. A töltelékhez bármilyen zöldségfélét használhatunk. A zöldségféléket összedaraboljuk, apróra vágott hagymával pároljuk, sóval, borssal, majoránnával ízlés szerint megszórjuk. Közben enyhén sós vízben egy közepes pohárnyi rizst főzünk. Ha megfőtt, akkor a párolt zöldségekhez keverjük. A cukkíni darabokat kivajazott tűzálló tálba tesszük, és megtöltjük a rizses-zöldségekkel. Tetejére besamel mártást készítünk, megszórhatjuk reszelt sajttal. A cukkíni vastagságától függően 15-20 percig sütjük. Készülhet köretként, de fogyaszthatjuk önálló ételként is. (31. szám, 2003. augusztus 30.)
Maraton koktél (alkoholmentes)
1 dl almalé, 1dl őszilé, 1 dl narancslé, 1 db kávétejszín, díszítéshez narancskarika. A hozzávalókat shakerben jól összerázzuk, lehűtött poharakba töltjük, narancskarikákkal díszítjük. (30. szám, 2003. augusztus 23.)
Gombás pulykamell-filé
Hozzávalók 4 személyre: 4 db tenyérnyi pulykamell, 1/2 liter tej,1 gerezd fokhagyma, 2 fej hagyma, 25 dkg vaj, 25 dkg csiperke gomba, 2 dl száraz fehérbor, 15 dkg reszelt sajt, dijoni mustár, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, só, bors, babérlevél, liszt. Elkészítése: A fokhagyma felét aprítva a tejbe szórom, belerakom a husikat és a hűtőben 2-3 órát állni hagyom. Majd a vajat felhevítem és a husikat jól átsütöm benne, hogy egy kicsit megpiruljanak. Majd félre rakom. A kockára vágott hagymát, fokhagymát üvegesre párolom a visszamaradt vajban és hozzáadom a fűszereket, babérlevelet is, lefedve lassú tűzön 8-10 percig sütöm. Az apró kockára vágott gombát a hevülő fűszerekre szórom és megszórom borssal, sóval. Ezután hozzáadom a mustárt, majd kevergetve a lisztet és felöntöm a fehérborral, fedő alatt 5 percig főzőm. A husikat kivajazott tepsibe rakosgatom, nyakon öntöm a gombás szósszal, a tetejét reszelt sajttal megszórom és kb.150 fokos sütőben 20 percet sütöm. Köretként krumplipürét készítek mellé. (29. szám, 2003. augusztus 16.)
Cézár saláta
Hozzávalók: 2 joghurtos salátaöntet, 20 dkg csirkemell, grill fűszerkeverék, 1 fejes saláta, 5 dl joghurt, fokhagyma, pirított kenyérkocka, reszelt parmezán, só, bors. Elkészítése: A salátát megmossuk, lecsöpögtetjük és csíkokra tépkedjük. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk majd grill fűszerkeverékkel megszórjuk és fél órát állni hagyjuk, majd serpenyőbe rakva megsütjük. A joghurtot összekeverjük a salátaöntetporral, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, ízlés szerint sózzuk borsozzuk. A salátát összekeverjük az így elkészített öntettel. Adagonként tányérra rendezzük és a tetejére helyezzük a húst. Megszórjuk reszelt parmezánnal és a pirított kenyérkockákkal. (28. szám, 2003. augusztus 9.)
Meggyes lepény
2 tojást haborsra keverünk 10 dkg margarinnal, hozzáadunk 25 dkg cukrot, 10 dkg darált diót, 20 dkg lisztet, 1 sütőport és 2 dl tejet. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, gyümölccsel sűrűn kirakjuk. Úgy sütjük, mint a piskótát. (26. szám, 2003. július 26.)
|