A konyha.lap.hu oldal hírlevelének receptjei
2004.06.30. 16:41
Négerkocka édesszájúaknak
9 tojás sárgáját kikeverünk 27 dkg cukorral, hozzáadunk 7,5 dkg sima lisztet, 4,5 dkg igazi kakaót, majd beleforgatjuk a 9 tojás keményre felvert habját. 180 fokon elömelegitett sütöbe tesszük és ugyanezen a höfokon 30-35 percig sütjük. 20 percig nem szabad kinyitni a sütöt! Ne süssük nagy hőfokon, mert a kakaó miatt megég! 8 tojás fehérjét 40 dkg cukorral először robotgéppelkrémesre, majd gőz fölött kemény habbá verjük. Gyorsan - mert hamar dermed - a kihűlt tészta tetejére simitjuk. Csokimázat készítünk 10 dkg cukorból, 2 dkg igazi kakaóból, 3-4 evőkanál tejből. Teflon edényben sűrűre főzzük, majd levesszük a tűzhelyről és beleforgatunk 10 dkg teavajat. Ha a hab megdermedt ráöntjük a csokimázat. (25. szám, 2003. július 19.)
Egytojásos torta
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg zsír, 1 cs. sütőpor, 1 tojás, 15 dkg cukor, tej. Elkészítése: Annyi tejjel, amenyit felvesz a tésztát összegyúrjuk, majd 4 részre osztva laponként a tepsi hátulján megsütjük. Gyorsan elkészül, kb. 10 perc alatt. Még forrón kell lecsúsztatni, mert könnyen törik. A biztos siker érdekében lehet késsel segíteni. Töltelék: Elkeverünk 10 evőkanál lisztet ugyanannyi cukorral, 2 kanál kakaóval, majd 1 l tejben megfőzzük. Amikor kihűl, beleteszünk 25 dkg margarint, jól összekeverjük és kész. Tipp: Hidegen keverjük jól össze, amikor már meleg csak óvatosan, aztán forraljuk össze. Egy forróvízzel teli nagylábasba tegyünk kislábast, akkor nem ég le. (24. szám, 2003. július 12.)
Sárgadinnyeleves
Hozzávalók: 1 darab kb. 1 kilós sárgadinnye, 2 dl tejszín, 1 l tej. A sárgadinnyét kettévágjuk, magjait eltávolítjuk. A dinnye húsát kivájjuk, összeturmixoljuk, ezután hozzáadjuk a lehűtött tejszínt, és kihabosítjuk. Hozzáadjuk a hideg tejet, alaposan összekeverjük, átszűrjük, ízesíthetjük fahéjjal vagy pár csepp fehér borral, majd azonnal tálaljuk. (23. szám, 2003. július 5.)
Meggyes gombóc
80 dkg krumplit héjában megfőzzük, lepucoljuk, és még melegen áttörjük. Csipetnyi sóval, 10 dkg margarinnal és 20 dkg liszttel összegyúrjuk. Ha ragad, lisztet adunk hozzá. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és egyforma, kb. 7x7 centis négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepébe két-három szem meggyet teszünk, megszórjuk fahéjas porcukorral és gombócokat gyúrunk. Fazékban vizet forralunk, közben kevés margarinon vagy olajon megpirítjuk 10 dkg zsemlemorzsát. A forró, lobogó vízben kifőzzük a gombócokat (a fazék méretétől függően 8-10 gombócnál ne tegyünk többet egyszerre a vízbe). Akkor jó, ha feljön a víz felszínére. Szűrőkanállal szedjük ki és tegyük át a morzsába. Óvatosan rázzuk össze, hogy egyenletesen aranyszínű legyen minden gombóc. Porcukorral hintve tálaljuk. (22. szám, 2003. június 28.)
Lecsós virsli
Olívaolajon megpárolok 2 fej karikára vágott hagymát. Pár perc után hozzáadok 2-3 karikára vágott paradicsomot, 1 karikára vágott paprikát, és kevés uborkát (szintén felkarikázva). Ízesíthetem sóval, borssal vagy grill fűszerrel. 3 pár virslit hosszában kettévágok, és a párolódó zöldségek tetejére rakom. Kb. 10 perc alatt a virslik is átsülnek. Forrón tálalom. (21. szám, 2003. június 21.)
Starbuckmocha-frappéja - ital, egy személy részére
Hozzávalók: jégkocka, 7 uncia (1 uncia ~ 28 gr.) lehűtött dupla kávé, 1/4 cent csokoládéöntet (v. szirup), 2 evőkanálnyi vaníliaszirup, tejszínhab. Tedd a jeget, a kávét, a csokoládéöntetet és a szirupot egy kék fedőjű mixerbe (opcionális). Addig táncolj vele, amíg egyenletesen el nem keveredik (egy-két óra elég lesz). Öntsd bele az eredményt egy nagy, magasnyakú, lehetőleg hűtött üvegpohárba. Körítsd tejszínhabbal, vagy lapátolj bele a kedvenc fagyidból. Fogyasztás előtt hallgass rock & rollt. (20. szám, 2003. június 14.)
Görög saláta
1 kígyóuborkát, és 5-6 paradicsomot feldarabolunk, ízlés szerint sózzuk. 15-20 dkg feta sajtot felkockázunk, és a zöldségekhez adjuk. Ízesíthetjük még kevés olívaolajjal és oreganoval. Néhány órára hűtőbe rakjuk, tálaláskor tehetünk rá resztelt sajtot. (19. szám, 2003. május 31.)
Joghurttorta
Hozzávalók: 5 dl joghurt (natúr vagy gyümölcsös), 4 dl tejszín, 10 ek. cukor, 1 cs. zselatin (25 gr), gyümölcs (ha natúr joghurtból készítjük, legízletesebb az eper, málna, szeder, ribizli) Elkészítése: A joghurtot, cukrot és a zselatint egy lábasban felmelegítem. Nem kell felforralni, csak melegíteni, hogy a cukor és zselatin elolvadjon. Utána kihűtöm. Közben a tejszínt felverem kemény habbá. Ha a joghurt teljesen kihűlt, összekeverjük a tejszínhabbal, a gyümölcsökkel. Tortaformába, vagy mély, kerek tálba öntjük. Két-három órára hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt kerek lapos tálra öntjük és tortaként szeleteljük. Rövid idő alatt elkészíthető és nagyon ízletes! Jó étvágyat hozzá! (18. szám, 2003. május 24.)
Tejszínes cukkíni
2-3 darab cukkínit meghámozunk, karikákra, majd a karikákat négy részre vágjuk. Póréhagymát felkarikázzuk, 2-3 kanál olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a feldarabolt cukkínit, ha szükséges, párolás közben kevés vizet adunk hozzá. Fűszerezhetjük sóval, borssal, rozmaringgal. Ha a cukkíni megpuhul, ráöntünk 2 dl tejszínt, és ezzel pároljuk még néhány percig. Önálló fogásként, és húshoz köretként is tálalhatjuk. (17. szám, 2003. május 17.)
Lencsefőzelék
40 dkg lencsét rövid időre beáztatunk, időközben többször vizet cserélünk rajta. A főzéshez annyi vizet öntünk hozzá, hogy ellepje. Ízesítésül tehetünk bele babérlevelet vagy 1-2 gerezd fokhagymát. Sózni csak akkor szabad, ha már megfőtt a lencse. Ha hamarabb sózzuk, akkor nehezebben fő meg. Közben 5-6 kanál olajból és 3-4 kanál lisztből világos rántást készítünk, és ha megfőtt a lencse, akkor összekeverjük vele. Ízlés szerint a rántásba tehetünk piros paprikát, illetve tálaláskor a kész főzeléket tejföllel gazdagíthatjuk. (16. szám, 2003. május 10.)
Epres túrógombóc
2 tojás sárgáját 3 deka olvasztott vajjal simára keverjük. Fél kg túrót szitán áttörünk és 4 evőkanál búzadarával együtt a tojássárgájához adjuk, majd 1 mokkáskanál sóval ízesítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatos mozdulatokkal a túrós masszába forgatjuk. Hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük, hogy a dara megdagadjon. Ezalatt a maradék vajat fölolvasztjuk, és a morzsát közepes lángon, kevergetve aranysárgára pirítjuk benne. 2 liter vízbe sót szórunk és felforraljuk. A túrós masszából nedves kézzel gömböket formálunk, mindegyik közepébe egy-egy szem epret nyomunk és óvatosan a forró vízbe dobjuk. Amikor feljönnek a víz színére, még nincsenek készen, további 6-8 percig kell őket főzni. Ezután szűrőkanállal hideg vízbe átszedjük, így kívülről hirtelen kérget kapnak, és nem esnek szét később sem. Jól lecsöpögtetve a gombócokat a morzsában meghempergetjük. (15. szám, 2003. május 3.)
Póréhagymás túrókrém
25 dkg túrót villával összetörök, 1 szál póréhagymát karikára vágok, majd pépesre aprítom (turmixolom). A túrót és a hagymát 1,5-2 dl tejföllel, 2-3 evőkanál vaj- vagy sajtkrémmel összekavarom. Ízlés szerint sózom, borsozom. A póréhagyma mellé fokhagymát is apríthatok. Hűtőben hagyjuk összeérni néhány órát. Friss péksüteménnyel és pirítóssal is kínálhatjuk. (14. szám, 2003. április 26.)
Túrós-sonkás rakott cukkíni
3-4 közepes cukkínit hosszanti irányban felszeletelünk, besózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. A cukkíni szeleteket lisztbe, tojásba forgatjuk, majd olajban pirosra sütjük. Fél kg túrót áttörünk, 20 dkg sonkát felkockázunk, 2 tojást felverünk 2 és fél dl tejjel. A tojásos tej 1/3-ad részét félretesszük, a többit simára keverjük a túróval, majd hozzáadjuk a sonkát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Vajjal kikenünk egy tűzálló tálat, rétegesen belerakjuk a cukkínit és a túrós keveréket. Tetejére öntjük a félretett tejet. Tipp: Padlizsánnal és burgonyával is készíthetjük. (12. szám, 2003. április 12.)
Sonkás-kukoricás tészta
Hozzávalók: 20-25 dkg házi sonka, 20 dkg fagyasztott kukorica, 40 dkg csavart csőtészta, 1 fej lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín, kevés só, zöldfűszerek (pl. metélőhagyma) ízlés szerint, margarin vagy olaj, reszelt sajt. Elkészítése: A tésztát forrásban lévő vízbe tesszük, kevés sót és olajat teszünk hozzá, és készre főzzük. Az apróra vágott lilahagymát, és a fokhagymát kevés olajon vagy margarinon megpároljuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott házi sonkát, és együtt pirítjuk 10 percig. Ha a sonka nem elég fűszeres, akkor ízlés szerint kerülhet rá só, bors vagy egyéb fűszer. Ha a sonka megpirul, akkor hozzáadjuk a kukoricát, és tovább pároljuk. Közben a tejszínt összekeverjük néhány csipet szárított metélőhagymával, sózzuk, ha szükséges. A tejszínt ráöntjük a sonkás-kukoricára. Néhány percig összeforraljuk, majd hozzákeverjük a megfőtt és leszűrt tésztát. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk. (11. szám, 2003. április 5.)
Sajtleves (kb. 4 csésze)
1 rúd póréhagymát felkarikázok, vajon megdinsztelem, és felöntöm 2 dl vízzel, és hozzáteszek 2 leveskockát (tyúkhúsleves), aztán az egész levet felforralom. A végén 2 kanál lisztet beleszórok, és gyors keveréssel, 1 dl tejszínnel behabarom, majd tejjel felöntöm. Sóval, borssal, esetleg szerecsendióval ízesítem. Pirítóssal szervírozhatjuk! (10. szám, 2003. március 29.)
Tepsis raffaello
6 tojás fehérjét 30 dkg kristálycukorral habosra keverünk, ebbe teszünk 15 dkg kókuszreszeléket és 10 dkg lisztet. Kizsírozott, lisztezett tepsibe tesszük és lassú tűzön megsütjük. Töltelék: 6 tojás sárgáját 5 evőkanál liszttel, 4 dl tejjel felfőzzük, ebbe teszünk 2 csomag vaníliás cukrot. 15 dkg margarint 10 dkg porcukorral habosra keverünk, a kihűlt tojásos masszához tesszük, ezzel keverjük tovább. Ezzel a töltelékkel megkenjük a kihűlt tésztát, a tetejét megszórjuk kókusszal, végül olvasztott csokoládéval megkockázzuk. Minden kocka közepébe tegyünk egy-egy szem mandulát. (mandula nélkül is finom). (9. szám, 2003. március 22.)
Vaníliás kuglóf
10 dkg vajat 2-3 egész tojással 12 dkg cukorral 30 dkg liszttel fokozatosan jól kikeverünk, majd hozzáadunk 2 és fél dl tejet, majd kevés liszttel kevert Váncza sütőport, 5 dkg mazsolát, fél csomag Váncza vaníliáscukrot és fél citrom reszelt héját. Még egyszer rövid ideig jól megkeverjük, és vajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt formába öntjük, majd azonnal a már előmelegített sütőbe helyezzük. Tálaláskor Váncza vaníliás cukorral szórjuk meg. (8. szám, 2003. március 15.)
Paradicsomos tengeri hal
Hozzávalók: 20 dkg előfőzött rizs, 4 dl erőleves, 4 szelet, egyenkét 15 dkg-os halfilé, 1 citrom, 1 piros húsú paprika, só, bors, 1 teáskanál olaj, 1,5 dl paradicsomvelő, 80 dkg brokkoli. Elkészítése: A rizst főzzük elő 15 percig erőlevesben, majd hagyjuk állni 15 percig. A halszeleteket öntözzük meg citromlével, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A paprikát vágjuk apró kockákra és pirítsuk meg az olajon. Adjuk hozzá a paradicsomvelőt, és fedő alatt főzzük lassú tűzön. Közben mossuk meg a brokkolit - áztassuk langyos vízben 10 percig, így biztos nem maradnak benne apró bogarak -, szárát vágjuk apró kockákra, szedjük szét a rózsákat, és főzzük sós vízben 10-12 percig (maradjon ropogós). A halszeleteket tegyük a paradicsomos lébe, és fedő alatt, lassú tűzön süssük 12-15 percig. Tálaljuk rizzsel és brokkolival. (7. szám, 2003. március 8.)
Joghurtban sült csirkemell
Hozzávalók: 2 csirkemell, 2 dl joghurt vagy kefir, 2 fokhagymagerezd, só, őrölt bors, 1 mokkáskanál gyömbérpor, 1 mokkáskanál pirospaprika, 1 késhegynyi kurkuma. Elkészítése: A csirkemellet kicsontozzuk, lebőrözzük, s az így kapott húsdarabokat megmossuk, majd leszárogatjuk. A joghurtot vagy kefirt megsózzuk és összekeverjük a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. A csirkemelleket beleforgatjuk és letakarva egy éjszakán át a hűtőszekrényben pácolódni hagyjuk. Tűzálló tálra fektetjük, lefedjük, és mikrohullámú sütőben 750 wattal 10 percig pároljuk. Ha ennyi idő alatt nem puhulna meg, 2-3 percre még visszatesszük. A pácolt csirkemelleket kevés zsiradékon - 2 szelet húshoz kb. 1 kanál olajat, vagy margarint használjunk - is kisüthetjük, Először fedő alatt pároljuk, amíg megpuhul, ha szükséges öntsünk rá egy kis vizet, majd a fedőt levéve, mindkét oldalát pirítsuk meg. (6. szám, 2003. március 1.)
|