Konyhai géppark
2005.11.22. 00:59
Ma már mindennapi életünk része, hogy konyhánkban gépekkel, berendezésekkel vesszük körül magunkat. A használat, a karbantartás és a megfelelő kiválasztása azonban nem egyszerű feladat.
Konyhai robotok * Bármely új gép beüzemelése előtt gondosan tanulmányozzuk át a használati útmutatót, és mossuk át az egész berendezést. * A legtöbb alkatrész befér a mosogatógépbe, bátran éljünk a lehetőséggel. * Elkerülhető, hogy a folyékonyabb halmazállapotú élelmiszerek a turmix vagy robotgép fedele mellett lecsurogjanak, ha a keverőtartály csak félig van föltöltve. * Ne működtessük a keverő-, aprítógépet folyamatosan, rövid használat után, gyakran leállítva ellenőrizzük az étel állapotát. * A húst érdemes fagyott állapotban aprítani, így nem lesz vizes, lucskos. * Gyakran éppen munka közben reped meg a géphez tartozó műanyag keverőtál, ilyenkor csodát tehet a gyors beavatkozás. Erős ragasztószalaggal vagy sebtapasszal átmenetileg orvosolható a hiba.
Milyen hűtőszekrényt válasszuk? * Ha a közeljövőben lakáscserét tervezünk, semmi esetre se vegyünk beépíthető modellt, maradjunk a szabadon álló változatnál. * Észrevétlenül simul környezetébe a beépíthető hűtőszekrény, ugyanis az ajtajára kerülő lapot mindenki ízlése szerint választja ki, így akár szemmagasságban beépítve sem lesz zavaró. * Akinek nagyon szűkre szabott a konyhai munkákra fordítható ideje, annak érdemes páramentes hűtőszekrényt választania. Itt ugyanis folyamatosan cserélődik a levegő, nem képződik jég. Az önleolvasztó berendezések szárazon tartják a hűtőt és a fagyasztót, így kíméletesen hűtik az ételeket. * Jó, ha a mélyhűtő háromcsillagos, ugyanis itt a mirelit ételek legalább három hónapig eltarthatóak. * Az intelligens hűtőrendszer lényege, hogy egyenletes hőmérsékletet biztosít az egész hűtőtérben, a hideg levegőt ideiglenesen a melegebb részek felé irányítja. * Kombinált hűtőt akkor érdemes venni, ha nincs különálló fagyasztónk is.
Jeges tanácsok: * Buborékmentes jégkocka készíthető szénsavmentes ásványvízből. * A mélyhűtő üzemeltetése akkor gazdaságos, ha tele van. Amennyiben nincs kellő mennyiségű fagyasztandó ételünk, az üres helyekre állítsunk vízzel megtöltött műanyag edényt vagy nejlon zacskót. Az így nyert, nagy méretű jégdaraboknak jó hasznát vehetjük majd nyáron a hűtőtáskában, kerti étkezésnél stb.
A hűtők osztályozása: A gyártók betűkkel A-tól G- ig rangsorolják a hűtőket. Az A a legtakarékosabb, a G a legpazarlóbb. Az A besorolású hűtő éves fogyasztása pontosan a fele a C kategóriájúnak
A KÁVÉ BŰVÖLETÉBEN Ha a magyar háztartások konyhai gépeit vesszük nagyító alá, nem feledkezhetünk meg a kávéfőző-masinákról. Az emberek kávézási szokásaiban Európa különböző pontjain nagyon nagy eltérések mutatkoznak. Mi, magyarok, egyértelműen a mediterrán vonalhoz kapcsolódunk, az erős, illatos kávét szeretjük.
Talán az sem véletlen, hogy Olaszország egyik vezető kávé-hatalmát, az Illy céget egy, az első világháború után Triesztben letelepedett magyar alapította. Az általuk forgalmazott, minden tekintetben szellemes kávéfőzőről, a Francisfrancis-ról mondja Lara de Stabile, az Illy exportmenedzsere:
Ennek a gépnek már a megjelenése is szeretnivalóan kedves - és akkor még nem szóltunk a kávé ízéről. "Ennek a sorozatnak a születése a véletlennek volt köszönhető. 1994-ben az X1 modellje fából készült. Ez a terv valóságos forradalmat indított el. Első percben elhatároztuk, hogy amennyire lehet, kerüljük a műanyag használatát. Meggyőződésünk ugyanis, hogy az acélból készült termékek jóval hosszabb élettartamúak. A műanyag ugyanis nem áll ellen az öregedésnek, ezzel szemben a fémnek tíz év után patinája, saját története van. Bár korunk fogyasztói, ha eljár tárgyaik fölött az idő, megszabadulnak tőlük, ez esetben valószínűleg kivételt tesznek. Egy sértetlen szerkezetű gép, amely megjelenésében exkluzív, és egy antikvitás patinájával rendelkezik, az eldobás helyett megérdemli a felújítást. Kiváló minőségű acélból készült kávéfőző-gépeinket az autóiparban szokásos rozsdamentesítő termékekkel kezeljük, ezután festjük őket, aminek következtében hosszú éveken keresztül csillogó lesz a felületük. A kapcsolók és a gombok törhetetlenek. A műanyagból készült csőrendszer ellenáll a vízmelegítőben képződő nyomásnak. Az 1994 óta változatlan designnal készülő kávéfőző-gépekkel eszpresszót, kapucsínót, vagy forró teavizet egyaránt lehet készíteni. A 1,5 literes víztartállyal működő gép speciális Illy kávé-patronokkal működik."
Hogyan készül a hamisítatlan olasz espresso? Egy adaghoz vegyünk 7 gramm kávét, s ideális körülmények között - ami 90 fokosra hevített vizet és 9 atmoszféra nyomást jelent - 30 másodperc alatt készül el a hamisítatlan espresso, azaz magyarul az eszpresszókávé.
Milyen az igazi capuccino? A szabályosan megfőzött "espresso" tetejére 5 fokos hőmérsékletű, magas zsírtartalmú tejből készül a hab. A tejet speciális, alul kiszélesedő, fölül összeszűkülő, közepesen vastag falú, kiöntővel ellátott, rozsdamentes acél kannában, 15 másodperc alatt kell tejhabbá alakítani, úgy, hogy közben a kannát kissé megdöntve tartják, aminek következtében örvény keletkezik a tejben. Ezt követően a felhabosított tejet 15 másodperc alatt 65 fokosra melegítik és óvatosan a csészében lévő kávéra öntik, közben különféle mintákat alakítanak ki belőle (a minta az adagolással, illetve speciális pálcikákkal készül).
A recept az Illy cég által szervezett Kávéegyetemen (Unicaffe) hangzott el.
Dobja fel otthonát a Lakáskultúra segítségével! Kattintson ide: http://www.lakaskultura.hu
További egypercesek, archívum: http://www.egyperces.hu
|