HáziPatika.com fogyókúra-program
2004.06.18. 15:20
Vegetáriánus menű 1.-2.-3. heti menű
http://www.hazipatika.com/services/weightloss
1. heti étrend
hétfő [1115 kcal] Reggeli Körözöttel töltött paprika - 297 Kcal Hozzávalók: 2 darab zöldpaprika, 50 gramm túró (félzsíros, de lehet sovány is), 1 dl kefir, 10 gramm zabpehely, vöröshagyma, só, őrölt kömény, fűszerpaprika. Elkészítés: a túrót a sóval, fűszerpaprikával, őrölt köménnyel az apróra vágott vöröshagymával, zabpehellyel és a kefirrel krémszerűen kikeverjük, majd a megtisztított zöldpaprikába töltjük. 30 gramm barna kenyér 3 dl citromos gyümölcstea Tízórai 52 Kcal 2 darab kivi Ebéd Zöldborsós szójapörkölt - 507 Kcal Hozzávalók: 100 gramm zöldborsó, 50 gramm szójakocka, 1 pici fej vöröshagyma, fél darab paradicsom, kevés olaj, kevés zöldpaprika, 1 kis gerezd fokhagyma, kevés ételízesítő, só, bors, majoranna, fűszerpaprika. Elkészítés: Ehhez az ételhez már az előző este hozzá kell kezdeni: be kell áztatni a szójakockát langyos ételízesítős vízbe. Az elkészítéskor a vöröshagymát vágjuk apró kockákra, az olajon pirítsuk meg, és a tűzről levéve fűszerpaprikával megszórjuk. Hozzáadjuk az időközben kockákra vágott paradicsomot, és a zöldpaprikát. Tegyük vissza a lángra, majd körülbelül 10 percig pároljuk. Közben nyomkodjuk ki kissé a szójakockákat, majd adjuk a serpenyőhöz. A pörköltet ízesítsük fokhagymanyomóval összezúzott fokhagymával vagy fokhagymakrémmel, borssal, majorannával. Pároljuk így majdnem puhára, de előtte adjuk hozzá a zöldborsót is. Ezzel együtt pároljuk készre. 1 magvas kifli Uzsonna 30 Kcal 3 dl rostos light gyümölcslé Vacsora 229 Kcal 2 dl 1,5%-os tej 1 szelet barna kenyér 10 gramm zsírszegény margarin 50 gramm hónapos retek
kedd [1121 kcal] Reggeli 160 Kcal 1 doboz kefir 1 szelet extrudált kenyér Tízórai 50 Kcal 1 darab alma 1 darab korpás keksz Ebéd Gyümölcsös sajtsaláta - 574 Kcal Hozzávalók: 100 g Óvári sajt, 50-50 g grapefruit és kivi, 100 g sárgabarack, fél dl kefir, menta, bors, édesítőszer. Elkészítés: A sajtot vékony csíkokra vágjuk, a kivit és a konzerv sárgabarackot héjától megtisztítjuk. A grapefruit fehéres héját lehúzzuk, majd felkockázzuk. A hozzávalókat salátástálban összekeverjük. A barack levét a kefirrel és ízlés szerinti édesítőszerrel összekeverjük, borssal és mentalevéllel ízesítjük. Az öntetet a salátához tesszük és összekeverjük. 50 g rozskenyér 3 dl energiaszegény rostos őszibaracklé Uzsonna 80 Kcal 2 darab narancs Vacsora Kefires feketeretek saláta - 257 Kcal Hozzávalók: 100 gramm feketeretek, fél dl kefir, kevés (egy kiskanál) olaj, kevés citromlé, kevés petrezselyemzöld. Elkészítés: a retket durva reszelőn reszeljük meg, majd hagyjuk állni pár percig, hogy a csípősségének nagy része elillanjon. Eközben a kefirt keverjük alaposan össze az olajjal, a citromlével és végül adjuk hozzá a finomra aprított petrezselyemzöldet is. Adjuk hozzá a reszelt retket is, majd hűtőszekrényben legalább egy óráig hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek. 1 darab magvas zsemle
szerda [1140 kcal] Reggeli 239 Kcal 2 dl kakaó, amelyet 1,5 %-os tejből készítünk, édesítőszerrel 1 darab magvas kifli 10 gramm zsírszegény margarin 50 gramm kígyóuborka Tízórai Karfiolsaláta - 100 Kcal Hozzávalók: 100 gramm karfiol, fél dl 1,5 %-os tej, 10 ml almaecet, kevés méz, kevés mustér, olaj, só, bors, petrezselyemzöld. Elkészítés: a karfiol rózsáit kisebb darabokra bontjuk, majd a tej és a víz keverékében, némi sóval ízesítve éppen még ropogósra főzzük. Szűrjük le, és hagyjuk állni, hogy kihűlhessen. Közben készítsük el az öntetet: az almacetet a mézzel, mustárral és az olajjal keverjük össze, sóval és borssal ízesítsük. Amikor a karfiol kihűlt, öntsük rá az elkészült dresszinget és forgassuk át alaposan, hogy mindenhol egyenletesen érje. Tegyük pár órára hűtőszekrénybe, hogy az ízei alaposan összeérhessenek egymással. Mielőtt tálalnánk, hintsük meg apróra vágott petrezselyemzölddel. Ebéd Padlizsánragus tészta - 524 Kcal Hozzávalók: 90 gramm penne tészta (olasz, ferdére vágott nagy csőtészta), 100 gramm padlizsán, 100 gramm paradicsom, 25 gramm köményes sajt, 1 gerezd fokhagyma, kevés olaj, só, bors, bazsalikom. Elkészítés: a padlizsánt mossuk meg és a szárát távolítsuk el. Vágjuk hosszában fél centiméter vastag szeletekre. Közben egy serpenyőben forrósítsunk fel kevés olajat, majd ezen a padlizsánszeletek mindkét oldalát süssük aranylóan barnára. Szedjük ki egy olyan tányérra, amelyre papírtörlőt vagy szalvétát terítettünk. A fokhagymagerezdet vágjuk szép vékony szeletekre, és a maradék olajon pirítsuk át. Adjuk hozzá a paradicsomot, amelyet előzőleg kis kockákra vágtunk. Ízesítsük sóval, borssal, bazsalikommal, majd ezek után vegyük alatta teljesre a lángot, és ezen az erős tűzön öt percig pirítsuk. Mindeközben a tésztát a szokásos módon, enyhén sós forró vízben feltéve főzzük ki, majd ha már leszűrtük, keverjük hozzá a padlizsánt és a paradicsomos ragut is. Még azon forrón szedjük tányérra, és a tetejét reszelt sajttal szórjuk meg. Uzsonna 50 Kcal 1 darab alma Vacsora 227 Kcal 1 szelet barna kenyér 1 szelet sovány sajt 2-3 szál újhagyma Limonádé, édesítőszerrel készítve
csütörtök [1164 kcal] Reggeli 132 Kcal 30 gramm barna kenyér 50 gramm camambert sajt 100 gramm kígyóuborka Limonádé, édesítőszerrel készítve Tízórai Müzlis tej - 255 Kcal Hozzávalók: 50 gramm müzlikeverék, amely lehetőleg cukor hozzáadása nélkül készült, 1, 5 dl 1,5 %-os tej Elkészítés: a müzlit tálkába halmozzuk, majd a tejjel alaposan meglocsoljuk. Pár perci állni hagyjuk, hogy a tej alaposan megpuhíthassa a gabonapelyheket. Ízlés szerint egy kis édesítőszert, fahéjat, vagy energiaszegény kakaóport adhatunk hozzá. Ebéd Juhtúrós rakott burgonya - 470 Kcal Hozzávalók: 250 gramm burgonya, 50 gramm juhtúró, fél fej vöröshagyma, 50 g tejföl, 1 darab paradicsom, 25 gramm Óvári sajt, só, bors, kevés vaj. Elkészítése: a burgonyát meghámozzuk és megfőzzük. Ezalatt a tejfölt kikeverjük a reszelt sajttal. A paradicsomot meghámozzuk, a hagymát megtisztítjuk, és mindkettőt felszeleteljük. Egy kisebb tepsi alját vékonyan bekenjük vajjal, és ráreszeljük a burgonya felét. Ezt a réteget megsózzuk és ráterítjük a habosra kikevert juhtúrót. Erre helyezzük a paradicsomot és a hagymát, majd megint burgonya következik. Végül ráöntjük a tejfölös masszát, és forró sütőben, kb. fél órán át sütjük. Uzsonna 60 Kcal 1 darab narancs Vacsora Túrókrém - 247 Kcal Hozzávalók: 40 gramm túró, kevés 12 %-os tejföl, 2 darab hónapos retek, kevés fokhagyma vagy fokhagymakrém, só, bors, őrölt kömény. Elkészítés: a túrót szitán átpasszírozzuk, vagy villával összetörjük. A retket durva reszelőn lereszeljük, majd a tejföllel együtt a túróhoz adjuk. Sóval, borssal, kevés köménnyel ízesítjük, majd a fokhagymával vagy a fokhagymakrémmel adunk neki egy pikáns ízt. Alaposan összekeverjük. 1 szelet barna kenyér
péntek [1208 kcal] Reggeli 229 Kcal 2 dl 1,5 %-os tej 1 szelet barna kenyér 10 g zsírszegény margarin 100 gramm hónapos retek Tízórai 92 Kcal 2 darab alma Ebéd Pikáns tőkehalfilé - 453 Kcal Hozzávalók: 150 gramm mirelit tőkehalfilé, 1 gerezd fokhagyma, vagy egy kiskanál fokhagymakrém, 10 gramm margarin, fél dl kefir, szárított kapor, vagy egy csomó friss kaporlevél, citromlé, só, bazsalikom. Elkészítés: a halat engedjük kiolvadni, majd mossuk és szárítsuk meg. Csepegtessünk rá finoman citromlevet, szórjuk meg bazsalikommal, sóval, majd tegyük félre egy picit, hogy egy kicsit összeérjen az íze a fűszerekkel. Közben egy hőálló tálban (célszerűen a mikrohullámú sütőben) olvasszuk fel a margarint, a fokhagymát pedig fokhagymanyomóval zúzzuk össze. Ha friss kaprot tudtunk venni, azt vágjuk össze apróra. A hőálló tálba tegyük bele a halfilét, kenjük meg a zúzott fokhagymával vagy a fokhagymakrémel, és szórjuk meg a kaporral. Fedjük be alufóliával és az időközben 180 fokosra előmelegített sütőbe tegyük bele. Hamar megpuhul, ekkor a szaftját keverjük össze a kefirrel, és ezzel leöntve, még forrón tálaljuk a halat. Párolt sárgarépa Hozzávalók: 250 gramm sárgarépa, kevés margarin, só, bors, szerecsendió. Elkészítés: a sárgarépát ízlés szerint vágjuk apróbb kockákra, vagy karikákra. Egy edényben a margarinon gyorsan átfuttatjuk, majd fűszerezzük sóval, borssal, őrölt szerecsendióval. Kevés vizet aláöntve pár perc alatt puhára pároljuk lefedve. Uzsonna 104 Kcal 4 darab kivi Vacsora Tonhalas töltött tojás - 330 Kcal Hozzávalók: 1 darab tojás, 25 gramm tonhalkonzerv, 10 gramm 12 %-os tejföl, kevés mustár, citromlé, kevés petrezselyemzöld, só, bors. Elkészítés: a tojást megfőzzük, a héját leszedjük, hosszában kettévágjuk és a sárgáját kivesszük. Félretesszük egy időre, addig a tojássárgáját ás a tonhalat villával összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt, a mustárt és az előzőleg finomra vágott petrezselymet. Mustárral, pár csepp citromlével, sóval és borssal fűszerezzük. Az elkészült masszát visszatöltjük a tojásfehérjébe, esetleg egy kevés finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk tálalás előtt.
szombat [1150 kcal] Reggeli 162 Kcal 1 darab lágytojás 30 gramm barna kenyér 100 gramm paradicsom Tea, citrommal és édesítőszerrel Tízórai Sajtos tavaszi szendvics - 250 Kcal Hozzávalók: 1 korpás zsemle, 10 gramm margarin, 30 gramm ementáli sajt, 1 kis csokor snidling Elkészítés: a zsemlét félbevágva megkenjük a margarinnal, rátesszük a sajtot, és a tetejére szórjuk az apróra vágott snidlinget. Ebéd Gombás spagetti - 334 Kcal Hozzávalók: 50 gramm spagettitészta, 5 dl víz, 10 gramm margarin, 1 kis fej hagyma, 150 gramm gomba, egynegyed leveskocka, 30 gramm 12 %-os tejföl, kevés só. Elkészítés: a spagettitésztát kevés sóval ízesített vízben készre főzzük, miközben a margarinon a finomra vágott hagymát egy serpenyőben megpároljuk. A megtisztított, feldarabolt gombát hozzáadjuk, megpirítjuk és a leveskockát is hozzáadva, lefedve mintegy 15 percig főzzük. A végén tejföllel dúsítjuk, és a spagettire szedjük. Uzsonna Banános túró - 260 Kcal Hozzávalók: 1 darab banán, 75 gramm túró, 20 ml joghurt, 10 ml almalé vagy higított méz Elkészítés: a banánt villával szétnyomkodjuk, majd elkeverjük a túróval és a joghurttal. Ezután almalével vagy a higított mézzel édesítjük. A banánkrémet tálkákba töltjük, és hidegen tálaljuk. Vacsora 144 Kcal 1 doboz kefir 20 gramm zabkorpa
vasárnap [1167 kcal] Reggeli 213 Kcal 2 dl 1,5 %-os tej Fél darab magvas zsemle 5 gramm margarin 50 gramm kígyóuborka Tízórai Alma – sárgarépa saláta - 163 Kcal Hozzávalók: 2 darab alma, 100 gramm sárgarépa, 10 gramm búzacsíra, pár csepp méz, pár csepp citromlé. Elkészítés: durva reszelőn reszeljük le a hozzávalókat, majd adjuk hozzá a búzacsírát és a mézet. Ízesítsük citromlével, majd hagyjuk egy negyedóráig állni. Ebéd Tejszínes-parajos tőkehalfilé roston - 473 Kcal Hozzávalók: 150 gramm tőkehalfilé, 250 gramm paraj, fél dl tejszín, kevés olaj, só, bazsalikom, citromlé, őrölt szerecsendió, kevés szódabikarbóna. Elkészítés: a halfilét olvasszuk ki, majd alaposan öblítsük le folyó hidegvíz alatt. Szárítsuk meg egy papírtörlővel vagy egy szalvétával, majd locsoljuk meg citromlével. Fűszerezzük bazsalikommal, sóval vagy esetleg kész fűszerkeverékkel. Közben egy serpenyőben melegítsük meg az olajat, és a halszelet mindkét oldalát süssük pirosra. Amikor megsült, vegyük ki egy szalvétával letakart tányérra, a serpenyőben maradt olajon pedig futtassuk meg a parajt, amelyhez egy kevés szódabikarbónát adunk, hogy zöld színét megtartsa. Hozzáadjuk a tejszínt, sóval, borssal és őrölt szerecsendióval fűszerezzük, majd alapos keverés után egyszer hagyjuk felforrni. A halat egy tányérra tesszük, majd a tejszínes parajt mellészedjük. Fél darab magvas zsemle
Uzsonna 80 Kcal 1 darab alma 2 darab korpás keksz Vacsora Zöldbabfőzelék - 238 Kcal Hozzávalók: 250 gramm zöldbab, 10 gramm finomliszt, 30 gramm tejföl, 10 gramm étolaj, vöröshagyma, fokhagyma, só, citromlé, fűszerpaprika Elkészítés: a megtisztított zöldbabot lemossuk, majd egyenlő nagyságú darabokra vágva az olajjal kikent főzőedénybe tesszük, a felaprított hagymával és a fűszerpaprikával együtt. Sózzuk és kevés víz hozzáadásával fedő alatt puhára főzzük. A tejfölt a liszttel simára keverjük, majd a főzelékalapot behabarjuk vele. Ízesítjük fokhagymával, citromlével, majd tálaljuk.
2. heti étrend
hétfő [1060 kcal] Reggeli 269 Kcal 1 darab magvas zsemle 10 gramm zsírszegény margarin 25 gramm camambert sajt 100 gramm hónapos retek
Tízórai 132 Kcal Egy doboz kefir Ebéd Tojásleves - 434 Kcal Hozzávalók: 1 darab tojás, kevés étolaj, kevés liszt, só, őrölt köménymag, fűszerpaprika Elkészítés: az olajból és a lisztből szép barna rántást készítünk, fűszerpaprikával ízseítjük. Ezután engedjük fel hideg vízzel és szükség szerint sózzuk, fűszerezzük őrölt köménymaggal. Akik nem szeretik még az őrölt köményt sem, azok a köménymagot külön kis edényben főzzék ki és szűrjék a levét a leveshez. A tojást - állandó keverés közben – tegyük a levesbe, majd forraljuk ki jól. Töltött paradicsom olasz módra Hozzávalók: 150 gramm paradicsom, kevés vaj vagy margarin, 30 gramm sovány sajt, kevés 12 %-os zsírtartalmú tejföl, fél tojás, kevés búzacsíra, kevés zsemlemorzsa, snidling (metélőhagyma), kakukkfű, rozmaring, só. Elkészítés: forrázzuk le a paradicsomokat, majd húzzuk le a héjukat. Felezzük el, majd szedjük ki a belsejüket egy kiskanállal vagy egy karalábévájóval. A tejfölt, a tojást, a búzacsírát és a reszelt sajt nagyobb részét keverjük össze, majd kakukkfűvel, rozmaringgal, apróra vágott snidlinggel (metélőhagymával), kevés sóval ízesítsük. Annyi zsemlemorzsát keverjünk hozzá, amennyit felvesz. Töltsük meg a paradicsomokat és két felet illesszük össze egésszé. Vajjal vagy margarinnal kikent hőálló tálba sorakossuk őket és a tetejükre sajtot szórva, az időközben előmelegített forró sütőben téve süssük amíg a sajt szép aranyló piros nem lesz. Uzsonna 30 Kcal 3 dl rostos energiaszegény gyümölcslé Vacsora Bolgár saláta - 195 Kcal Hozzávalók: 100 gramm paradicsom, 100 gramm paprika, 20 gramm újhagyma, bors, kevés borecet, kevés étolaj Elkészítés: A zöldségeket apró kockákra vágjuk. A borecettel és az étolajjal kevés víz hozzáadásával salátaöntetet készítünk (édesíthető mesterséges édesítővel). Az öntettel meglocsoljuk a salátát, majd néhány órára hűtőbe tesszük. 50 gramm barna kenyér
kedd [1087 kcal] Reggeli 243 Kcal 1 pohár 0%-os gyümölcsjoghurt, 1 db magos zsemle Tízórai 105 Kcal 1 db banán Ebéd Hamis rakott zöldbab - 574 Kcal Hozzávalók: 250 gramm zöldbab, 60 gramm szójagranulátum, 20 gramm rizs, fél dl 12 % zsírtartalmú tejföl, kevés konzerv lecsó, kevés olaj, kevés fokhagyma, fél fej vöröshagyma, őrölt bors, fűszerpaprika, őrölt kömény, só. Elkészítés: a mirelit zöldbabot forró sós vízben megfőzzük és leszűrjük. A megtisztított, finomra vágott vöröshagymát két evőkanálnyi olajon megfonnyasztjuk, tűzről lehúzva meghintjük fűszerpaprikával. Visszatéve a tűzre hozzáadjuk az előző este ételízesítős vízbe áztatott szójagranulátumot és átpirítjuk. Ízesítjük lecsóval, zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel, őrölt borssal és sóval. Kevés vizet ráöntve, fedő alatt, többször zsírjára pirítva puhára pároljuk. A rizst megmossuk és egy evőkanálnyi olajon megpirítjuk. A rizs térfogatának kétszeresét kitevő forró sós vizet hozzáöntünk, beletesszük az egészben hagyott vöröshagymát és fedővel lefedve sütőben megpároljuk. Miután megpuhult, összekeverjük a hússal. Egy olajjal vékonyan kikent tepsi aljára terítjük a zöldbab egyik felét, rá a szójás masszát, majd befedjük a zöldbab másik részével. Tetejére tejfölt locsolunk és közepesen meleg sütőben megsütjük. Uzsonna 80 Kcal 2 darab narancs Vacsora Sárgarépa-cékla-alma saláta - 85 Kcal Hozzávalók: 70-70 gramm sárgarépa, cékla és alma, kevés citromlé Elkészítés: a megtisztított, megmosott almát és a sárgarépát csíkokra vágjuk vagy durva reszelőn lereszeljük. Egy tálba tesszük és néhány csepp citromlével locsoljuk meg, hogy az alma ne barnuljon meg. A céklát megmossuk és héjában megfőzzük. Miután megfőtt megtisztítjuk, ugyancsak csíkokra vágjuk, és hozzákeverjük az almához és a sárgarépához, majd 1-2 órára hűtőszekrénybe téve érleljük.
szerda [1063 kcal] Reggeli 162 Kcal 1 darab lágy tojás 30 gramm barna kenyér 100 gramm paradicsom Tízórai 146 Kcal 1 doboz kefir 15 gramm búzacsíra Ebéd Zelleres-diós vitaminsaláta - 370 Kcal Hozzávalók: 100 gramm vöröskáposzta, 75 gramm zellergumó, 75 gramm alma, 25 gramm dióbél, egy negyed fej fejes saláta, 1 dl kefir, kevés mustár, kevés citromlé, édesítőszer, őrölt fehér bors, só. Elkészítés: tisztítsuk meg a vöröskáposztát majd reszeljük vékony csíkokra Ezek után tegyük egy tálba és enyhén sózzuk meg. A zellert apró kockákra vágjuk, majd mikrohullámú sütőben vagy egy kis edényben pároljuk puhára. Az alma magházát vegyük ki és reszeljük durvára. A zellerrel együtt adjuk a káposztához, majd kevés citromlével locsoljuk meg. A dióbelet vágjuk apróra, adjuk hozzá az alapanyagokhoz és az egészet keverjük össze lazán. Tegyük hűtőbe, addig amíg elkészítjük az öntetet. A kefirt keverjük simára az ízesítőkkel, öntsük a salátára, majd ezek után 1-2 órára még tegyük vissza a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Fejes saláta levelekre halmozva vagy fejes salátával díszítve tálaljuk. Uzsonna 80 Kcal 1 darab alma 2 darab korpás keksz Vacsora Gombapörkölt - 305 Kcal Hozzávalók: 200 gramm gomba, 3 gramm olaj, 50 gramm vöröshagyma, 100 gramm paradicsom, fűszerpaprika, kevés majoranna. Elkészítés: az apróra vágott vöröshagymát a felforrósított olajon üvegesre pároljuk. A tűzről lehúzva megszórjuk fűszerpaprikával, és rátesszük a felvágott gombát. Átpirítjuk, kevés vízzel felengedjük, sóval, majorannával ízesítjük. Az apróbb darabokra vágott paradicsomot hozzáadjuk, majd az egészet puhára pároljuk. Főtt burgonya 100 gramm
csütörtök [1123 kcal] Reggeli 252 Kcal 2 dl 1,5 %-os tej 30 gramm barna kenyér 1 vékony szelet gomolyasajt 100 gramm hónapos retek Tízórai 136 Kcal 1 darab müzliszelet 2 dl energiaszegény rostos ivólé Ebéd Sajtos sárgarépa-saláta - 395 Kcal Hozzávalók: 150 gramm sárgarépa, 20 gramm sovány sajt, 20 gramm füstölt sajt, fél dl kefir, só, kevés citromlé. Elkészítés: a sárgarépát lereszeljük és megöntözzük citromlével. Hozzáadjuk a lereszelt sajtot, megsózzuk. Közvetlen tálalás előtt megöntözzük a kefirrel. Burgonyapüré Hozzávalók: 150 gramm burgonya, fél dl tej, kevés margarin, só. Elkészítés: a kockára vágott burgonyát hideg vízben feltesszük főni, megsózzuk, és puhára főzzük. Ha kész leszűrjük, melegen áttörjük, hozzáadjuk a meleg tejet, margarint, habosra keverjük. Uzsonna 60 Kcal 1 darab narancs Vacsora Tavaszi burgonyagombóc-leves - 280 Kcal Hozzávalók: 1 darab közepes burgonya, 25 gramm zöldborsó, 25 gramm konzerv kukorica, 1 vékony szál sárgarépa, 1 vékony szál petrezselyemgyökér, 25 g tejföl, kevés petrezselyemzöld, kevés liszt, fél darab tojás, bors, só, kevés étolaj, ételízesítő. Elkészítés: a gombóchoz a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és burgonyanyomón átnyomjuk. Liszttel összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a borsot és egy kevés sót, majd félretesszük pihenni. A leveshez megtisztítjuk, felaprítjuk a zöldséget és az olajon kicsit megpároljuk. Felengedjük vízzel, és beletéve az ízesítőket, háromnegyed puhaságúra főzzük. A borsót és a kukoricát csak valamivel később tegyük a levesbe. Amíg a leves fő, vizes kézzel apró gombócokat formálunk a burgonyamasszából és a fövő levesbe tesszük. Amikor a gombócok feljönnek a leves felszínére, az étel elkészült. Tejföllel dúsítva tálaljuk.
péntek [1128 kcal] Reggeli Krémsajt almával - 363 Kcal Hozzávalók: 30 gramm krémsajt, 10 gramm kefir, 15 gramm alma Elkészítés: a krémsajthoz hozzákeverjük a kefirt, majd a lereszelt almát. 100 gramm barna kenyér Tízórai Vitamindús gyümölcsnektár - 116Kcal Hozzávalók: fél-él darab narancs és grape-fruit, valamint alma, pár csepp méz, kevés fahéj. Elkészítés: a megtisztított gyümölcsöket vágjuk apró kockákra, majd tegyük a turmixgép kelyhébe. Adjunk hozzá kevés vizet, ízesítsük mézzel és szórjuk meg kevés fahéjjal. Pár percig magas fokozaton turmixoljuk össze. Egy szelet extrudált kenyér Ebéd Pikáns tőkehalfilé - 453 Kcal Hozzávalók: 150 gramm mirelit tőkehalfilé, 1 gerezd fokhagyma, vagy egy kiskanál fokhagymakrém, 10 gramm margarin, fél dl kefir, szárított kapor, vagy egy csomó friss kaporlevél, citromlé, só, bazsalikom. Elkészítés: a halat engedjük kiolvadni, majd mossuk és szárítsuk meg. Csepegtessünk rá finoman citromlevet, szórjuk meg bazsalikommal, sóval, majd tegyük félre egy picit, hogy egy kicsit összeérjen az íze a fűszerekkel. Közben egy hőálló tálban (célszerűen a mikrohullámú sütőben) olvasszuk fel a margarint, a fokhagymát pedig fokhagymanyomóval zúzzuk össze. Ha friss kaprot tudtunk venni, azt vágjuk össze apróra. A hőálló tálba tegyük bele a halfilét, kenjük meg a zúzott fokhagymával vagy a fokhagymakrémel, és szórjuk meg a kaporral. Fedjük be alufóliával és az időközben 180 fokosra előmelegített sütőbe tegyük bele. Hamar megpuhul, ekkor a szaftját keverjük össze a kefirrel, és ezzel leöntve, még forrón tálaljuk a halat. Párolt sárgarépa Hozzávalók: 250 gramm sárgarépa, kevés margarin, só, bors, szerecsendió. Elkészítés: a sárgarépát ízlés szerint vágjuk apróbb kockákra, vagy karikákra. Egy edényben a margarinon gyorsan átfuttatjuk, majd fűszerezzük sóval, borssal, őrölt szerecsendióval. Kevés vizet aláöntve pár perc alatt puhára pároljuk lefedve. Uzsonna Narancsos-mandarinos joghurt - 147 Kcal Hozzávalók: 100-100 gramm narancs és mandarin, 1 dl joghurt. Elkészítés: legjobb, ha még délelőtt készítjük. A narancsot és a mandarint vágjuk apró kockákra, tegyük kis tálkába, majd öntsük le a natúr joghurttal. Ha szükségesnek érezzük, kevés édesítőszerrel ízesíthető. Vacsora 50 Kcal 1 darab alma
szombat [1201 kcal] Reggeli Sajtos szendvics - 366 Kcal 60 gramm köményes sajt, 1 zsemle, 10 gramm light margarin, uborka 3 dl light gyümölcslé Tízórai 52 Kcal 2 darab kivi Ebéd Sajtos rakott burgonya - 502 Kcal Hozzávalók: 250 gramm burgonya, 1 fej hagyma, 1 darab paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 50 gramm sovány sajt, 15 gramm olaj, só, bors, bazsalikom, oregano, kakukkfű. Elkészítés: a burgonyát, a paradicsomot és a hagymát egyaránt vékony karikákra vágjuk. A sajtot éles késsel, vagy sajthúrral vékony szeletekre vágjuk. Egy hőálló tálat, vagy több adag esetén egy tepsit olajjal vékonyan kikenünk, majd a burgonyát, a paradicsomot, a hagymát és a sajtot egymással felváltva, a karikákat kissé átfedve rakjuk egymásra. Amikor ezzel készen vagyunk, vágjuk vékony szeletekre a fokhagymát, és szórjuk meg vele az előkészített étel tetejét. Sóval, borssal, bazsalikommal, kakukkfűvel és oreganóval fűszerezzük, majd a maradék olajjal és egy kevés vízzel meglocsolva, lefedve vagy fóliával letakarva előmelegített sütőbe téve először pároljuk, majd a tetejét levéve pirosra sütjük. Uzsonna 50 Kcal 1 darab alma Vacsora Spárgatök sajttal és gombával - 231 Kcal Hozzávalók: 150 gramm spárgatök, kevés margarin, 25 g sovány sajt, 50 gramm csiperkegomba, kevés tejföl, petrezselyemzöld, vöröshagyma, só, bors, citromlé. Elkészítés: a megtisztított tököt egy centiméter vastag szeletekre vágjuk. Kevés citromlével ízesített, sós vízben félig puhára főzzük, majd kiszedjük, és jól lecsurgatjuk. A margarinon a finomra vágott vöröshagymát átfuttatjuk, majd rátesszük a gombát, és együtt pirítjuk. Ízesítjük és fedő alatt puhára pároljuk. Egy kisebb tűzálló tálat margarinnal kikenünk, benne a tökszeleteket egy sorba lerakjuk, rátesszük a párolt gombát, majd tejföllel meglocsoljuk. A tetejét reszelt sajttal hintjük meg, majd sütőben szép pirosra sütjük.
vasárnap [1259 kcal] Reggeli Sajtos omlett - 264 Kcal Hozzávalók: 2 darab tojás, 30 gramm reszelt sajt, kevés tej, kevés margarin, fűszerek ízlés szerint (szerecsendió, ételízesítő, só bors). Elkészítés: a tojásokat feltörjük, megsózzuk, hozzáadjuk a tejet, és habverővel alaposan felverjük. Egy teflonserpenyőben a margarinon úgy sütjük meg, mint a palacsintát, csak nem fordítjuk át. Ha elkészült, megszórjuk reszelt sajttal, és felgöngyöljük. Tízórai 75 Kcal 3 dl rostos energiaszegény gyümölcslé Ebéd Tejbegríz mákkal, gyümölccsel - 661 Kcal Hozzávalók. 2,5 dl 1,5 % zsírtartalmú tej, 60 gramm gríz(búzadara), 40 gramm mák, kevés méz, kevés mazsola, 75 gramm alma , kevés citromhéj. Elkészítés: a mézzel édesített tejben megfőzzük a grízt folyamatosan kevergetve. A mazsolát megmossuk és hozzákeverjük a grízhez. Az almát megmossuk, megtisztítjuk magházától, kockákra vágjuk és szintén hozzákeverjük. Tálaláskor rászórjuk a reszelt citromhéjjal elkevert darált mákot. Uzsonna 60 Kcal 1 darab narancs Vacsora Sopszka saláta - 199 Kcal Hozzávalók: 100 gramm zöldpaprika, 100 gramm paradicsom, 100 gramm uborka, fél kis fej vöröshagyma, 60 gramm túró, kevés borecet, kevés olaj, só, bors. Elkészítés: a hozzávalókat külön-külön karikára vágjuk és egy salátástálba tesszük. Meglocsoljuk borecettel, enyhén megsózzuk, borsozzuk. Olajjal megöntözzük és megszórjuk a tehéntúróval.
3. heti étrend
hétfő [1224 kcal] Reggeli 162 kcal 1 darab lágytojás 30 gramm barna kenyér 100 gramm paradicsom Tea, citrommal és édesítőszerrel Tízórai 150 kcal 2 dl rostos, lehetőleg 100%-os gyümölcslé Ebéd Búzacsírás túrós burgonya - 452 kcal Hozzávalók: 250 gramm burgonya, 50 gramm túró, fél dl kefir, 15 gramm búzacsíra, kapor, őrölt kömény, fűszerpaprika, só. Elkészítés: a burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és sós vízben félpuhára főzzük. A túrót villával összetörjük, a burgonyát leszűrjük. Egy tepsit vékonyan kikenünk a margarin felével, és beleterítjük a burgonyát, melyet előzőleg elkevertünk az apróra vágott kaporral és köménymaggal. A túrót a tetejére morzsoljuk, majd megszórjuk a búzacsírával, meglocsoljuk a kefirrel, melyet elkevertünk a maradék, megolvasztott margarinnal. Meghintjük kevés fűszerparikával, fóliával lefedjük, és előmelegített sütőbe tesszük. Pár perc múlva a fóliát levéve még tíz percig sütjük. Uzsonna 160 kcal 1 doboz zsírszegény gyümölcsjoghurt 2 szelet kétszersült Vacsora Kaliforniai saláta roqueforttal - 300 kcal Hozzávalók: 100 gramm kígyóuborka, 50 gramm konzerv kukorica, egy darab retek, egy negyed fej lilahagyma, fél darab paradicsom, 35 gramm roquefort sajt, kevés petrezselyemzöld, 50 ml joghurt, olaj, só, bors, tárkony. Elkészítés: a zöldségféléket mossuk, majd szárítsuk meg. Az uborkát, a retket, a hagymát és a paradicsomot vágjuk karikára, a kukorica levét csurgassuk le. Az egészet egy salátástálba tesszük, és rámorzsoljuk a roquefort sajtot. A joghurtba belekeverjük az olajat, a finomra vágott petrezselyemzöldet, ízesítjük sóval, borssal, majd az egészet a salátára öntjük, jól összekeverjük, és egy-két órát a hűtőben érlelve tálaljuk.
kedd [1126 kcal] Reggeli Körözöttel töltött paprika - 297 kcal Hozzávalók: 2 darab zöldpaprika, 50 gramm túró (félzsíros, de lehet sovány is), 1 dl kefir, 10 gramm zabpehely, vöröshagyma, só, őrölt kömény, fűszerpaprika. Elkészítés: a túrót a sóval, fűszerpaprikával, őrölt köménnyel az apróra vágott vöröshagymával, zabpehellyel és a kefirrel krémszerűen kikeverjük, majd a megtisztított zöldpaprikába töltjük. 30 gramm barna kenyér 3 dl citromos gyümölcstea Tízórai 50 kcal 1 darab alma 1 darab korpás keksz Ebéd Gombával rakott burgonya - 400 kcal Hozzávalók: 200 gramm burgonya, 75 gramm gomba, fél dl 12%-os zsírtartalmú tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, kevés olaj, fél tojássárgája, egy fél kemény tojás, só, bors, kakukkfű, mustár. Elkészítés: a burgonyát héjában megfőzzük, majd ha már puha, meghámozzuk és karikákra vágjuk. A gombát felszeleteljük, és az olajon sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezve megpároljuk. Egy teflontepsi aljára leterítjük a burgonya felét, erre a hagymakarikát, a keménytojás-karikákat, majd a fűszeres gombát tegyük. Végül a maradék burgonyával fedjük be. A tejfölt összekeverjük a tojássárgájával, ízesítjük sóval, borssal, mustárral és a keveréket a burgonya tetejére öntjük. Sütőben szép pirosra sütjük. Uzsonna 180 kcal 2 darab banán Vacsora Sopszka saláta - 199 kcal Hozzávalók: 100 gramm zöldpaprika, 100 gramm paradicsom, 100 gramm uborka, 1 pici fej vöröshagyma, 60 gramm túró, kevés borecet, olaj, só, bors. Elkészítés: a hozzávalókat külön-külön karikára vágjuk és egy salátástálba tesszük. Meglocsoljuk borecettel, enyhén megsózzuk, borsozzuk. Olajjal megöntözzük és megszórjuk a tehéntúróval.
szerda [1232 kcal] Reggeli 364 kcal 2 dl kakaó, amit édesítőszerrel készítettünk,1,5 %-os zsírtartalmú tejből 1 vékony szelet fonott kalács 15 gramm energiaszegény eperjam Tízórai 204 kcal 1 szelet barna kenyér 1 szelet sovány sajt Két-három szál újhagyma Limonádé, édesítőszerrel készítve Ebéd Cukkinitekercs - 447 kcal Hozzávalók: 100 gramm cukkini, 60 gramm paradicsom, 45 gramm sovány sajt, kevés zsemlemorzsa, 1 gerezd fokhagyma vagy kevés fokhagymakrém, kevés olaj, bazsalikom, só, bors. Elkészítés: a sajtot és a paradicsomot vágjuk kis kockákra, ízesítsük a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymával, vagy a fokhagymakrémmel és a bazsalikommal. Hagyjuk állni egy kevés ideig, hogy az ízek összeérjenek egymással. A cukkinit hámozzuk meg, és hosszában vágjuk vékony, mintegy fél centi vastag szeletekre. Egy kevés olajat egy serpenyőben felforrósítunk és a cukkiniszeleteket süssük mindkét oldalukon körülbelül egy-egy percig. Szedjük ki egy olyan tányérra, amelyre előzőleg egy papírtörlőt vagy egy szalvétát helyeztünk, hogy az olajat felszívja róla. Sóval, borssal ízesítsük eközben, majd a szeletek közepére tegyünk az elkészített sajtos töltelékből, és óvatosan tekerjük fel. A kész tekercseket helyezzük egy hőálló tálba egymás mellé, majd szórjuk meg zsemlemorzsával, öntsük nyakon egy kevés olajjal és előmelegített sütőben süssük néhány perc alatt pirosra. Uzsonna 30 kcal 1 darab kivi Vacsora Kertész-saláta - 187 kcal Hozzávalók: 50 gramm burgonya, 50 gramm zöldbab, 50 gramm karfiol, 50 gramm zöldborsó, kevés olaj, édesítőszer, borecet, bors, petrezselyemzöld. Elkészítés: a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és karikákra vágjuk. A megmosott, megtisztított, feldarabolt zöldbabot, karfiolt és a megtisztított zöldborsót az olajon átpirítjuk, majd kevés vizet aláöntve fedő alatt megpároljuk. A burgonyát összekeverjük a kihűlt párolt zöldségekkel. A cukorból, ecetből, vízből páclevet készítünk, amit ízesítünk borssal és apróra vágott zöldpetrezselyemmel. A páclevet a zöldségekre öntjük. Tálalás előtt 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
csütörtök [1147 kcal] Reggeli Búzacsírás tojáslepény - 184 kcal Hozzávalók: 1 darab tojás, fél dl natúr joghurt, 10 gramm búzacsíra, kevés petrezselyemzöld, őrölt borsikafű, kevés újhagyma (zöld része), olaj, só. Elkészítés: a tojást habosra keverjük a joghurttal, a hagymazöldet vékony karikákra vágjuk, a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk, majd összkeverjük a joghurttal. Fűszerezzük borsikafűvel és sóval. Az olajat egy teflonserpenyőben felforrósítjuk, és evőkanállal kis halmokat teszünk bele a masszából. A kanállal kissé ellapítjuk valamennyit, és mindkét oldalukat átsütjük. Tízórai 123 kcal 1 doboz zsírszegény gyümölcsjoghurt 1 szelet puffasztott rizs (Hamm-let) Ebéd Katalán paradicsomleves - 319 kcal Hozzávalók. 200 gramm paradicsom, fél zöldpaprika, 50 gramm kígyóuborka, kevés lilahagyma, mentalevél, bazsalikom, bors, édesítőszer, só. Elkészítés: a paradicsomot forró vízbe dobjuk, a paprikát apró darabokra vágjuk, és mindkettőt a vízzel együtt botmixerrel összeturmixoljuk. A mentalevelet, a bazsalikomot a sóval és a borssal valamint az édesítőszerrel együtt a leveshez adjuk. Az uborkát meghámozzuk, kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a levesbe tesszük valamennyit. Lefedve jól behűtjük. Sajtos brokkoli Hozzávalók: 250 gramm brokkoli, kevés margarin, kevés liszt, 1 dl natúr joghurt, borsikafű, kakukkfű, őrölt szerecsendió, mustár, 1 darab leveskocka, 10 gramm parmezán reszelve, só. Elkészítés: a brokkolit rózsáíra szedjük, és forrásban lévő vízbe téve négy percig főzzük. Egy hőálló tálba szedjük, közben a margarint felforrósítjuk, rátesszük a lisztet, és világosra pirítjuk. Ezután felengedjük a joghurttal, kevés vízzel, és kevergetés közben besűrítjük, a mustárral ízesítjük. Közben belemorzsoljuk a leveskockát, szerecsendióval, borsikafűvel és kakukkfűvel ízesítjük. A masszát a brokkolira öntjük, majd megszórjuk a reszelt sajttal és tíz percre előmelegített sütőbe tesszük. Addig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul. Uzsonna Túrókrém - 247 kcal Hozzávalók: 40 gramm túró, kevés 12 %-os tejföl, 2 darab hónapos retek, kevés fokhagyma vagy fokhagymakrém, só, bors, őrölt kömény. Elkészítés: a túrót szitán átpasszírozzuk, vagy villával összetörjük. A retket durva reszelőn lereszeljük, majd a tejföllel együtt a túróhoz adjuk. Sóval, borssal, kevés köménnyel ízesítjük, majd a fokhagymával vagy a fokhagymakrémmel adunk neki egy pikáns ízt. Alaposan összekeverjük. 1 szelet barna kenyér Vacsora Tojásos-kapros tök - 300 kcal Hozzávalók: 250 gramm gyalult (mirelit) tök, 1,5 darab tojás, 0,5 dl kefir, kevés olaj, ecet, kevés fokhagyma, kevés kapor, borsikafű, só. Elkészítés: a tököt kevés sóval megsózzuk, ecettel spricceljük meg, majd az olajon fedő alatt megpároljuk. A felvert tojásba belekeverjük a zúzott fokhagymát, majd a puha, de még egy kicsit ropogós tökre öntjük, és addig keverjük, amíg meg nem alvad. A kefirt összekeverjük a finomra vágott kaporral, a fűszerekkel, és tálaláskor a tökös tojásra öntjük. Fél darab magvas zsemle
péntek [1208 kcal] Reggeli Bolgár saláta - 195 kcal Hozzávalók: 100 paradicsom, 100 g paprika, 20 g újhagyma, bors, kevés borecet, kevés étolaj Elkészítés: a zöldségeket apró kockákra vágjuk. A borecettel és az étolajjal kevés víz hozzáadásával salátaöntetet készítünk (édesíthető mesterséges édesítővel). Az öntettel meglocsoljuk a salátát, majd néhány órára hűtőbe tesszük. 50 g barna kenyér Tízórai 160 kcal 1 doboz kefir 1 szelet extrudált kenyér Ebéd Magyaros burgonyaleves - 433 kcal Hozzávalók: 120 gramm burgonya, 10 gramm liszt, kevés olaj, fél fej vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, fűszerpaprika, kömény, só. Elkészítés: a megtisztított, megmosott burgonyát kockákra vágjuk és a levesnek megfelelő mennyiségű hideg sós vízben, az egészben hagyott vöröshagymával együtt feltesszük főni. Közben zsemleszínű rántást készítünk, amelyet ízesítünk fűszerpaprikával, őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával és finomra vágott petrezselyem zöldjével. Hideg vízzel fölengedjük, majd amikor a burgonya megfőtt, besűrítjük a levest. Még egyszer kiforraljuk, és ha szükséges, utóízesítjük. Paradicsomos hal Hozzávalók: 150 gramm tőkehalfilé, 150 gramm paradicsom, fél darab zöldpaprika, kevés vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, bazsalikom, gyömbér, olaj, citromlé, só. Elkészítés: a halszeletet bedörzsöljük a citromlével és a fűszerekkel, és legalább egy órát állni hagyjuk. Egy teflonedényben olajat forrósítunk, és a halszeletek mindkét oldalát megpirítjuk. A visszamaradt olajjal bekenjük egy hőálló tál alját és a halszeleteket ráfektetjük. A paradicsomokat karikákra vágjuk, a hagymát felszeleteljük, a fokhagymát összezúzzuk, és valamennyit a halra borítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és 10-15 percig sütjük, ezután rátesszük a felkarikázott zöldpaprikát is, és további tíz percig sütjük. Uzsonna 50 kcal 1 darab alma 1 darab korpás keksz Vacsora Tésztasaláta - 370 kcal Hozzávalók: 50 gramm barna lisztből készült száraztészta, 125 gramm sárgarépa, 25 gramm zöldborsó, 1 szál zellerzöld, 60 gramm sovány sajt, 100 gramm uborka, 1-2 darab paradicsom, 100 gramm gomba. Az öntethez: fél dl 12 %-os tejföl, kevés citromlé, egy kevés fokhagymakrém, fűszeres só, kevés vágott snidling Elkészítés: a tésztát bő, enyhén sós vízben 12-15 percig főzzük. A sárgarépát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és a borsóval együtt kevés vízzel puhára pároljuk, majd hagyjuk kihűlni. Közben finomra vágjuk a zellert és a sajtot, majd a borsós sárgarépához adjuk. Meghámozzuk az uborkát, hosszában negyedeljük és feldaraboljuk. A paradicsomot megmossuk és nyolcadoljuk. A gombát megtisztítjuk és felaprítjuk. A tésztát leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és elkeverjük a sárgarépával, a zellerrel, az uborkadarabokkal, a paradicsommal és a gombával. A tejfölből, citromléből és a fokhagymakrémből elkészítjük az öntetet. Fűszeres sóval ízesítjük, a tésztasalátára öntjük, alaposan összekeverjük és snidlinggel megszórva tálaljuk.
szombat [1191 kcal] Reggeli Tejben főtt zabpehely banánnal - 220 kcal Hozzávalók: 20 gramm zabpehely, 2 dl 1,5 %-os zsírtartalmú tej, fél darab banán. Elkészítés: a zabpelyhet keverjük bele az előzőleg felforrósított tejbe, majd együtt forraljuk fel. A tűzről lehúzva hagyjuk egy kicsit hűlni. A banánt vágjuk karikákra, keverjük bele, és így tálaljuk. Tízórai 100 kcal 1 főtt tojás 1 szelet extrudált kenyér Ebéd Mediterrán rakottas - 300 kcal Hozzávalók: 100 gramm cukkini, 100 gramm padlizsán, 1 darab paradicsom, fél fej lilahagyma, egy gerezd fokhagyma, kevés reszelt parmezán, 20 gramm margarin, zsemlemorzsa, só, bors, bazsalikom, szurokfű. Elkészítés: a padlizsánt megmossuk, karikára vágjuk, és kissé megsózzuk. 15-20 perc múlva leöntjük a levét, és a nedvességet papírtörlővel leitatjuk róla. A cukkinit és a paradicsomot mosás után szintén felkarikázzuk. Egy hőálló tálat margarinnal vékonyan kikenünk, és zsemlemorzsával beszórunk. Az aljára terítjük, majd a zöldségkarikákat felváltva, zsindelyszerűen lerakjuk. Soronként sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a fűszerekkel valamint a zúzott fokhagymával. A tetejére rámorzsoljuk a maradék margarint, és a parmezánnal meghintve megsütjük. Uzsonna 180 kcal 2 darab banán Vacsora Tojássaláta joghurtos öntettel - 391 kcal Hozzávalók: 2 darab tojás, 1 dl natúr joghurt, 10 gramm majonéz, só, fehérbors, egyéb fűszerek ízlés szerint Elkészítés: a tojásokat megfőzzük, majd karikákra vágjuk. A joghurtból és a majonézből a fűszerekkel ízesítve öntetet készítünk, majd a tojással összekeverjük.
vasárnap [1162 kcal] Reggeli Franciasaláta hamis majonézes öntettel - 366 kcal Hozzávalók: 75 gramm burgonya, 40 gramm sárgarépa, 25 gramm zöldborsó, 50 gramm alma, 25 gramm túró, egy kis darab savanyú uborka, 1 dl kefir, mustár, citromlé, só, bors, édesítőszer. Elkészítés: a sárgarépát, a burgonyát és a zöldborsót enyhén sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, hagyjuk kihűlni, majd a sárgarépát, a burgonyát, az almát és a savanyú uborkát apró kockákra vágjuk. Ezután elkészítjük a diétás majonézt: a kefirt keverjük össze a mustárral, citromlével, sóval, borssal, kevés édesítőszerrel, túróval. Az elkészült öntetet a vegyes zöldségre öntjük, majd összekeverjük. Egy darab magvas zsemle Tízórai 104 kcal 4 darab kivi Ebéd Gombakrémleves - 314 kcal Hozzávalók: 75 gramm gomba, 1 darab zöldségleveskocka, kevés margarin, 10 gramm liszt, 75 ml 1,5 %-os zsírtartalmú tej, szerecsendió, bors. Elkészítés: a leveskockával ízesített vízben a gombát megfőzzük. Közben a margarint felforrósítjuk, beleszórjuk a lisztet, és világosra pirítjuk. Ezután felengedjük tejjel, amelyet csak apránként, lassan adunk hozzá. Forraljuk össze, majd keverjük hozzá az időközben turmixgéppel, vagy botmixerrel elkevert gombakrémet. A levest ízesítsük szerecsendióval, őrölt borssal és alaposan forraljuk össze. Kelbimbó bundában Hozzávalók: 150 gramm kelbimbó, fél darab tojás, 10 gramm búzacsíra, kevés liszt, fél dl 1,5 %-os zsírtartalmú tej, kevés olaj, gyömbérpor, só. Elkészítés: a kelbimbókat megtisztítjuk, forrásban lévő vízbe tesszük, és félpuhára főzzük. Ezután hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. A tojást habosra kavarjuk, majd elkeverjük a búzacsírával, liszttel, tejjel, gyömbérporral, sóval. Az olajat egy teflonserpenyőben felforrósítjuk, a kelbimbókat egy villára tűzve egyenként megmártjuk a masszában, és minden oldalukon megsütjük. Uzsonna 228 kcal 1 darab kockasajt 1 magvas zsemle 50 gramm hónapos retek Vacsora Kukoricás uborkasaláta - 150 kcal Hozzávalók: 100 gramm konzerv kukorica, 100 gramm savanyú uborka. Elkészítés: a dobozos kukoricának leszűrjük a levét és összekeverjük a kis kockákra vágott savanyú uborkával.
|