HáziPatika.com fogyókúra-program
2004.06.18. 15:19
Sietős menű 1.-2.-3. heti menű
http://www.hazipatika.com/services/weightloss
1. heti étrend
hétfő [1154 kcal] Reggeli (232 kcal) 2 dl 1,5%-os tej, 1 szelet pirított kenyér, 10 g light margarin, retek Tízórai (105 kcal) Banán 1 db Ebéd Zöldbabsaláta paradicsommal (287 kcal) Hozzávalók: zöldbab 60 g, paradicsom 40 g, ételecet, étolaj, mustár, fokhagyma, petrezselyemzöld, édesítő, só Elkészítés: a feldarabolt zöldbabot puhára főzzük. Kihűtve lazán összekeverjük a kockára vágott paradicsommal, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel. Enyhén sózzuk, majd meglocsoljuk az édesítővel, mustárral, olajjal, péppé zúzott fokhagymával elkevert ecettel. Pár óra érlelés szükséges. 1 db főtt virsli, 1 szelet rozskenyér Uzsonna (99 kcal) 1 darab müzli szelet Vacsora Meggyleves (433 kcal) Hozzávalók: 80 g meggy (lehet mirelit is), zsírszegény (12%) tejföl 30 g, 1 evőkanál liszt, mesterséges édesítőszer, citrom, fahéj, szegfűszeg Elkészítés: a meggyet a fűszerekkel együtt hideg vízbe feltesszük főni. Ha puha, akkor a lisztet simár akeverjük a tjföllel és hozzámelegítve besűrítjük vele a levest. Utóízesítve, lehűtve tálaljuk. Spagetti gombamártással Hozzávalók: 50 g barna lisztből készült spagetti, 5 dl víz, só. A mártáshoz: 10 g light margarin, 1 fej hagyma, 200 g gomba, 1, 5 dl víz, 1/4 leveskocka, 20 ml tejszín Elkészítés: A spagettit sós vízben 12-15 percig főzzük. Közben a margarint serpenyőben megolvasztjuk, és a finomra vágott hagymát megfuttatjuk benne. Megtisztítjuk a gombát, felszeleteljük, és a hagymára dobjuk. Kissé megpirítjuk, majd vízzel felengedjük. A zöldségfőzettel ízesítjük, és fedő alatt kb. 15 percig főzzük. Ezután tejszínnel dúsítjuk. A spagettit tányérra szedjük, és a gombamártással tálaljuk.
kedd [1170 kcal] Reggeli Müzli tejjel (256 kcal) 4 dkg müzli (cukormentes, natúr), 2 dl 1,5 %-os tej Tízórai Eperturmix (84 kcal) eper (mirelit is lehet) 50 g, tej 1,5 %-os 1,5 dl, édesítőszer Ebéd Tojássaláta joghurtos öntettel (391 kcal) Hozzávalók: 2 db tojás, 1 dl joghurt, 10 g majonéz, só, fehérbors, egyéb fűszerek ízlés szerint Elkészítés: A tojásokat megfőzzük, majd karikákra vágjuk. A joghurtból és a majonézből a fűszerekkel ízesítve öntetet készítünk, majd a tojással összekeverjük. Uzsonna Sárgarépa saláta mézzel és dióval (85 kcal) Hozzávalók: sárgarépa 10 dgk, 1 evőkanál dióbél, 1 evőkanál búzacsíra, kevés méz, reszelt citromhéj Elkészítés: a finomra reszelt sárgarépát összekeverjük a durvára vágott dió felével, a búzacsírával és a mézzel. Ízesíthetjük a citrom levével, tálaláskor a maradék dióval meghintjük. Vacsora Sajtos paradicsom (354 kcal) Hozzávalók: paradicsom 250 g, Óvári sajt 150 g, 1 evőkanál margarin Elkészítés: a megmosott paradicsomot forró vízbe mártjuk, és meghámozzuk, majd kettévágva, margarinnal kikent tűzálló tálba lerakjuk. Meghintjük sóval, petrezselyemzölddel, fehérborssal, esetleg más, ízlés szerinti fűszerrel. Minden paradicsom tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és forró sütőben vagy grillsütőben addig sütjük, míg a sajt megolvad. Natur sertésborda Hozzávalók: 120 g sertéskaraj, 1 evőkanál olaj, ízlés szerinti fűszerek Elkészítés: A kivert és befűszerezett sertéskarajt teflon edényben vagy grillsütőben pirosra sütjük.
szerda [1221 kcal] Reggeli (244 kcal) 1 darab korpás pogácsa, 2 dl light gyümölcslé Tízórai Sajtkoktél (141 kcal) Hozzávalók: 20 g Tenkes sajt, 20 gLestyános sajt, 30 g alma, 1 evőkanál búzacsíra, ½ fej fejes saláta, ½ narancs, 1 evőkanál kefir Elkészítés: Egy tálba összekeverjük az apróra vágott hozzávalókat, leönjük a kefirrel és fűszerezzük. Ebéd Túrós-szalámis szendvics (199 kcal) Hozzávalók: 40 g túró, 50 g zöldpaprika, 15 g baromfi párizsi, 2 darab extrudált kenyér, snidling Elkészítés: a túrót az apróra vágott párizsival elkeverjük. Rákenjük az extrudált kenyérre, és megszórjuk az apróra vágott sndlinggel. Ásványvíz 2 dl Uzsonna (80 kcal) 1 darab Cerbona szelet Vacsora Karalábéfőzelék sonkás rántottával (517 kcal) Hozzávalók: 2 db karalábé (tisztítva kb. 400 g), 2 dl víz, 1/4 leveskocka, 1 evőkanál tejföl, 10 g vágott petrezselyemzöld A rántottához: 10 g margarin, 30 g csíkokra vágott pulykasonka, 1 kis fej vágott hagyma, 2 db tojás, kevés ásványvíz, 10 ml tejszín, fűszeres só Elkészítés: A karalábét meghámozzuk, és hasábokra vágjuk. A 2 dl vízzel és a leveskockával 15-20 percre feltesszük főni. Időnként megkeverjük, és ha szükséges, pótoljuk a vízmennyiséget. A tejföllel dúsítjuk, és hozzákeverjük a petrezselymet. A rántottához serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a sonkacsíkokat és a hagymát. Kissé megpirítjuk. Közben a tojásokat az ásványvízzel és a tejszínnel habosra keverjük, kevés fűszeres sóval ízesítjük, és a sült felvágottra öntjük. A rántotta szélét időnként a serpenyő közepe felé toljuk, mindaddig, amíg a tojás mindenütt megszilárdul. A főzeléket a rántottával azonnal tálaljuk.
csütörtök [1255 kcal] Reggeli (128 kcal) 1 db lágytojás, 2 db Abonett, tea édesítőszerrel Tízórai (204 kcal) 1 darab vajas pogácsa Ebéd Lecsó rizzsel, virslivel (390 kcal) 25 g rizs, 1 pár virsli, 200 g konzerv lecsó Uzsonna (158 kcal) 1 pohár 0%-os gyümölcsjoghurt, 2 db kétszersült Vacsora Almás sertésvagdalt, 1/2 adag párolt rizzsel (375 kcal) Hozzávalók: sertéshús 10 dkg, alma 5 dkg, 1 evőkanál étolaj, 1 tojás, fűszerek ízlés szerint Elkészítés: A ledarált hús összekeverjük a durva reszelőn lereszelt, tisztított almával, a tojásokkal, a finomra vágott petrezselyemzölddel, a fűszerekkel. Alufóliába csomagoljuk a pogácsákat, és előmelegített sütőben tesszük. A sütés befejezése előtt nyissuk ki a fóliát, és a pogácsákat süssük pirosra.
péntek [1139 kcal] Reggeli (221 kcal) 1 darab kockasajt, 1 darab kifli, 1 paradicsom Tízórai (78 kcal) 3 dl rostos light gyümölcslé, 2 darab korpás keksz Ebéd Tonhalsaláta, zsemle (315 kcal) Hozzávalók: 50 g tonhal, 1 főtt tojás, póréhagyma 10 g, paradicsom 20 g, jégsaláta 10 g, Óvári sajt 10 g, kefir, édesítő, citromlé, kapor Elkészítés: a tonhalat, és a paradicsomot kockára vágjuk, a póréhagymát felkarikázzuk, a jégsalátát összevágjuk. Finoman összekeverjük őket, ráönjük a kefirt, a citromlevet és kaporral megszórjuk. Ha kell, édesítőt adhatunk hozzá. Uzsonna Narancsos túróturmix (106 kcal) Hozzávalók: félzsíros tehéntúró 25 g, narancs 1db, tej 1,5 %-os 1,5 dl, édesítőszer, reszelt citromhéj Elkészítés: a megpucolt, kisebb darabokra vágott narancsot a túróval, a tejjel és az édesítővel, jól összeturmixoljuk, majd megszórjuk a reszelt citromhéjjal Vacsora Sajtos karfiol (419 kcal) Hozzávalók: karfiol 20 dkg, 1 db tojás, 1 evőkanál kefir, Óvári sajt 5 dkg, 1 evőkanál margarin Elkészítés: a jól megmosott és rózsáira szedett karfiolt, gyengén sós forró vízben félpuhára főzzük. Jól lecsepegtetjük, és margarinnal kikent tűzálló tálba téve, megszórjuk ízlés szerinti fűszerrel. A tojást elkeverjük a kefirrel, ráönjük a karfiolra és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Grillezett pulykamell Hozzávalók: 15 dkg pulykamell, 1 evőkanál olaj, fűszerek Elkészítés: A megfűszerezett, kivert pulykamellet tűzálló tálba rakjuk, hozzűáadjuk az olajat, majd grillsütőben pirosra sütjük.
szombat [1155 kcal] Reggeli (224 kcal) 50 g baromfi párizsi, 40 g barna kenyér, 1 cs. retek Citromos tea édesítőszerrel Tízórai (160 kcal) 1 pohár zsírszegény gyümölcsjoghurt, 2 szelet extrudált kenyér Ebéd Paradicsomleves, párolt csirkemell, párolt zöldborsó (437 kcal) Hozzávalók: 40 g sűrített paradicsom, 2 dl víz, ½ leveskocka, 5 g étolaj, 5 g zeller, 10 g száraztészta, bazsalikom, petrezselyemzöld, vöröshagyma, édesítőszer, só Elkészítés: a lisztet szárazon megpirítjuk, majd a tűzről levéve elkeverjük az étolajjal, hozzáadjuk a paradicsompürét, felengedjük vízzel, és beletesszük a leveskockát, és ízesítjük a fűszerekkel. A levest jól kiforraljuk. A tésztát külön kifőzzük, majd az ízesített leveshez adjuk. A tetejét meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel. Párolt csirkemell Hozzávalók: 100 g csirkemell, 5 g étolaj, só, fűszerek ízlés szerint Elkészítés: a csirkemellet megsózzuk, megfűszerezzük, majd teflonserpenyőben átpirítjuk, ha szükséges, kevés vízet aláöntve megpároljuk. Párolt zöldborsó Hozzávalók: 200 g zöldborsó, 5 g étolaj, só Elkészítés: a felmelegített olajon átfuttatjuk a zöldborsó, majd kevés vízet aláöntva megpárojuk. Ízlés szerint fűszerezzük. Uzsonna (52 kcal) 10 dkg kivi Vacsora (282 kcal) 50 g körözött, 50 g barna kenyér, 2 dl light gyümölcslé
vasárnap [1259 kcal] Reggeli Zabpehely almával (221 kcal) Hozzávalók: 150 g alma, 10 g zabpehely, 10 g zabkorpa, 1,5 dl kefir, reszelt citromhéj, őrölt fahéj, édesítőszer Elkészítés: a kefirt összekeverjük a zabpehellyel, és állni hagyjuk, amíg az almát héjával együtt beleaprítjuk. Ízesítsük édesítőszerrel, citromhéjjal, fahéjjal. Szárazon pirított zabkorpával tálalhatjuk. Tízórai (106 kcal) Túró Rudi Ebéd Hideg őszibarackleves, (613 kcal) Hozzávalók: 80 g őszibarack, 30 ml kefir, mesterséges édesítő, citrom, fahéj, szegfűszeg Elkészítés: Az őszibarackot apróra vágjuk, és a fűszerekkel együtt feltesszük főzni. Ha puha, a felét kivesszük, és turmixgépben pépesítjük. Elkeverjük a kefirrel, és visszatesszük a levesbe. Utólag édesítővel ízesítjük. Egy pötty light tejszínnel díszítsük. Rakott tonhal Hozzávalók: tonhal 15 dkg, burgonya 15 dkg, tojás 1 db, 1 evőkanál olaj 1 evőkanál 12 %-os tejföl, 2 evőkanál kefír, mustár, kapor, bazsalikom, só Elkészítés: a halat felnegedjük, a burgonyát és a tojást előre megfőzzük, és karikára vágjuk. A burgonya felét egy tűzálló tál aljára tesszük, rárakjuk a halszeleteket, a tojás, és a tetejére ismét burgonya kerül. A kefirt és a tejfölt simára keverjük, ízesítjük a fűszerekkel és a mustárral. A burgonya tetejére öntjük, és előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Uzsonna (132 kcal) 200 g narancs, 2 darab korpás keksz Vacsora (187 kcal) 1 főtt tojás, 40 g barna kenyér, 200 g uborka
2. heti étrend
hétfő [1139 kcal] Reggeli (235 kcal) 1 darab kifli, 1 darab kockasajt Tízórai Téli gyümölcssaláta (114 kcal) Hozzávalók: alma, narancs, grape-fruit 1 db, édesítő, búzacsíra Elkészítés: A hozzávalókat összevágjuk, ha kell, édesítővel megízesítjük, a tetjét búzacsírával megszórjuk. Ebéd Frankfurti saláta (449 kcal) Hozzávalók: 50 g virsli, 250 g burgonya, 25 g alma, 20 g light majonéz, 30 g kefír, 1 kis fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, citromlé, mesterséges édesítőszer, só, fehérbors Elkészítés: a virslit megfőzzük, bőrét lehúzzuk. A héjában megfőtt burgonyát megtisztítjuk, és felkockázzuk. A hámozott almának megházát eltávolítjuk, és felszeleteljük. A majonézt elkeverjük a kefírrel, ízesítjük reszelt vöröshagymával, citromlével, a fűszerekkel. az előkészített anyagokat a mártással lassan összekverjük, és finomra vágott petrezselyemzölddel díszítjük. Előre elkészíthető, pár óra állás után finomabb. 50 g barna kenyér Uzsonna (31 kcal) Alma 100 g Vacsora Karfiolpaprikás (310 kcal) Hozzávalók: karfiol 25 dkg, 1 evőkanál étolaj, 1 kis fej hagyma, pirospaprika, 1 evőkanál kefir, só, fehérbors Elkészítés: a finomra vágott hagymát a felmelegített olajon, teflon edényben megpirítjuk. A tűzről levévefűszerpaprikával meghintjük, és kevés vizet aláöntve, abban a karfiolt megpároljuk. Fűszerezzük, majd tálaláskor a kefirrel leönjük. Burgonyahab 15 dkg burgonyát apró kockára vágunk és sós, forró vízben megfőzzük. Burgonyanyomón áttörjük, és azonnal tálaljuk.
kedd [1176 kcal] Reggeli (235 kcal) 50 g félzsíros tehéntúró, 1 zsemle, 1 zöldpaprika Tízórai (58 kcal) 15 dkg körtebefőtt (kb. másfél darab) Ebéd Tavaszi szendvics (410 kcal) Hozzávalók: 1 darab korpás zsemle, 40 g baromfi párizsi, 10 g light margarin, 100 g zöldpaprika, 2 dl 1,5 %-os tej Elkészítés: a zsemlét megkenjük vajjal, és a hozzávalókat ráhalmozzuk. Ásványvíz 2 dl Uzsonna (158 kcal) 1 pohár 0 %-os gyümölcsjoghurt, 2 szelet kétszersült Vacsora Tojáslepény brokkolival, barna kenyérrel (315 kcal) Hozzávalók: 2 tojás, 2 evőkanál tej 1,5 %-os, 1 evőkanál margarin, 10 dkg brokkoli, fűszerek ízlés szerint Elkészítés: előfőzzük a brokkolit. A megmosott tojásokat felütjük, hozzáadjuk a tejet, sózzuk, habverővel alaposan elkeverjük. Teflonserpenyőbe önjük, majd ha az alja megsült, ráhalmozzuuk a brokkolit. Egy szelet barna kenyérrel tálaljuk.
szerda [1140 kcal] Reggeli (158 kcal) 1 pohár 0%-os gyümölcsjoghurt, 2 db kétszersült Tízórai (99 kcal) Cerbona szelet Ebéd Márványsajtos kukoricasaláta baromfipárizsival (515 kcal) Hozzávalók: 10 dkg paromfipárizsi, 10 dkg kukorica, 2 szál újhagyma, 10 g márványsajt, 1 evőkanál joghurt, kapor, só Elkészítés: a kukoricát megfőzzük, majd az apróra vágott hozzávalókat összekeverjük. Egy szelet barna kenyérrel tálaljuk. Uzsonna (41 kcal) Narancs 1 darab Vacsora Göngyölt tonhal (327 kcal) Hozzávalók: 15 dkg tonhal, 1 evőkanál étolaj, 5 dkg gomba, ½ fej vöröshagyma, 10 dkg paprika, 1 paradicsom, só, bors, petrezselyemzöld Elkészítés: a halat kiengedjük. Az olaj felén megpároljuk a hagymát, majd a lereszelt gombát. Ízesítjük, majd a gombapéppel megkenjük a halat és felgöngyöljük. Hústűvel megtűzzük, majd tűzálló tálba lerakjuk egymás mellé. A maradék olajon megfuttatjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot. Ezt a halra terítjük, majd előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Korpás zsemlével tálaljuk.
csütörtök [1121 kcal] Reggeli (224 kcal) 50 g baromfi párizsi, 40 g barna kenyér, 1 cs. retek Citromos tea, édesítőszerrel Tízórai (105 kcal) Banán 1 db Ebéd (223 kcal) 1 db főtt virsli, 1 szelet rozskenyér, mustár Uzsonna (45 kcal) 100 g mandarin Vacsora Padlizsánragus tészta (524 kcal) Hozzávalók: 90 gramm penne tészta (olasz, ferdére vágott nagy csőtészta), 100 gramm padlizsán, 100 gramm paradicsom, 25 gramm köményes sajt, 1 gerezd fokhagyma, kevés olaj, só, bors, bazsalikom. Elkészítés: a padlizsánt megmossuk és a szárát távolítsuk el. Vágjuk hosszában fél centiméter vastag szeletekre. Közben egy serpenyőben forrósítsunk fel kevés olajat, majd ezen a padlizsánszeletek mindkét oldalát süssük aranylóan barnára. Szedjük ki egy olyan tányérra, amelyre papírtörlőt vagy szalvétát terítettünk. A fokhagymagerezdet vágjuk szép vékony szeletekre, és a maradék olajon pirítsuk át. Adjuk hozzá a paradicsomot, amelyet előzőleg kis kockákra vágtunk. Ízesítsük sóval, borssal, bazsalikommal, majd ezek után vegyük alatta teljesre a lángot, és ezen az erős tűzön öt percig pirítsuk. Mindeközben a tésztát a szokásos módon, enyhén sós forró vízben feltéve főzzük ki, majd ha már leszűrtük, keverjük hozzá a padlizsánt és a paradicsomos ragut is. Még azon forrón szedjük tányérra, és a tetejét reszelt sajttal szórjuk meg.
péntek [1197 kcal] Reggeli Müzli tejjel (256 kcal) 4 dkg müzli (cukormentes, natúr), 2 dl 1,5 %-os tej Tízórai (52 kcal) 10 dkg kivi Ebéd Tejfölös barna kenyér (357 kcal) Hozzávalók: 1 dl 12 %-os tejföl, 10 g búzacsíra, 30 g barna kenyér, 100 g újhagyma vagy retek Elkészítés: A tejfölt összekeverjük a búzacsírával és az apróra vágott újhagymával vagy retekkel. 2 dl 1, 5 %-os tej Uzsonna (160 kcal) 1 doboz kefir, 1 szelet extrudált kenyér Vacsora Lecsós csirke, főtt burgonyával (372 kcal) Hozzávalók: 20 dkg csirkemell, 1 evőkanál étolaj, ½ fej vöröshagyma, 10 dkg paprika, 10 dkg paradicsom, fűszerpaprika, só Elkészítés: az olajban megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd a tűzről levéve összekeverjük a fűszerpaprikával. Ebbe tesszük a vékonyra felvágott csirkét, és átforgatjuk. Szeletekr evágott paprikát és paradicsomot hozzátesszük és együtt, készre pároljuk. Fél adag főtt burgonyával tálaljuk.
szombat [1224 kcal] Reggeli (230 kcal) 2 dl 1,5%-os tej, 1 szelet pirított kenyér, 10 g light margarin, retek Tízórai (128 kcal) 1 db lágytojás, 2 db Abonett, tea édesítőszerrel Ebéd Káposzta almával párolva (108 kcal) Hozzávalók: 170 g fejes káposzta, 80 g alma, kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj, őrölt köménymag, mesterséges édesítőszer, ecet, só Elkészítés: a megtisztított káposztát metéltre vágjuk, enyhén megsózzuk, és állni hagyjuk. Az olajat felmelegítjük, átfuttatjuk benne a köménymagot, majd beleetsszük a káposztát és egészben a vöröshagymát. Fedő nélkül néhány percig pirítjuk, ezután kevés ecettel ízestíve fedő alatt, időnként megkeverve roppanósra pároljuk. Amikor már majdnem kész, megtisztított és metéltre vágott almát adunk hozzá, óvatosan összekeverjük, és néhány percig együtt pároljuk. Mesterséges édesítővel, és ha kell sóval ízestíjük. Natur pulykamell (174 kcal) Hozzávalók: 100 g pulykemell filé, kevés só, bors, fűszerek ízlés szerint, kevés olaj Elkészítés: a mellet kiverjük, széleit bevagdossuk, sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint. Kiolajozott teflonserpnyőben mindkét oldalát pirosra sütjük. Zsírszegény naturszeletet készíthetünk grillsütőbe, vagy kontakt grillsütőben is. Uzsonna (235 kcal) 50 g tehéntúró, 2 retek, vagy 1 zöldpaprika, 1 zsemle Vacsora Gomba tojással, zsemlével (349 kcal) Hozzávalók: 2 db tojás, 10 dkg csiperkegomba, 1 evőkanál étolaj, ½ fej vöröshagyma, bors, petrezselyemzöld, só Elkészítés: az olajon megfuttatjuk a hagymát, majd ehhez adjuk a gombát. Amikor megpárolódott, ráöntjük az előzőleg felvert tojásokat. Ízesítjük ízlés szerint.
vasárnap [1214 kcal] Reggeli (235 kcal) 2 dl 1, 5 %-os tej, 2 db kétszersült, 2 vékony szelet sonkaszalámi, uborka Tízórai (105 kcal) Túró Rudi Ebéd Paradicsom krémleves (553 kcal) Hozzávalók: 400 g paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1, 25 dl víz, ¼ leveskocka, provence-i fűszerkeverék, szurokfű, 40 g tejföl, 5 g finomra vágott petrezselyem Elkészítés: A paradicsomot megmossuk, negyedeljük, és a fokhagymával és a vízzel 10-15 percre föltesszük főni. Ezután szitán áttörjük. A leveskockával, a provence-i fűszerkeverékkel és a szurokfűvel ízesítjük. Habverővel hozzákeverjük a tejfölt. Végül rászórjuk a finomra vágott petrezselymet, és forrón tálaljuk. Sült burgonya zsiradék nélkül Hozzávalók: 150 g burgonya, kevés tej, só Elkészítés: A megtisztított burgonyát hasábokra vágjuk, majd teflonbevonatú tepsiben sűrűn, de egy rétegben szétterítjük, és előmelegített sütőben halványrózsaszínre sütjük. Közben tejjel lehet locsolgatni, hogy ki ne száradjon. Párolt sertésszelet Hozzávalók: 100 g sertéscomb, kevés étolaj, só, bors Elkészítés: A sertéscomb-szeletet sózzuk, borsozzuk, majd teflonserpenyőben kevés olajon mindkét oldalát hirtelen átpirítjuk. Kevés vizet aláöntve készre pároljuk. Őszibarackturmix Hozzávalók: 1 db őszibarack, 1,5 dl 1,5 %-os tej, édesítőszer Uzsonna (158 kcal) 1 pohár 0%-os gyümölcsjoghurt, 2 db kétszersült Vacsora (163 kcal) 1 db magos kifli, 1 szelet baromfipárizsi, 2 db csemege uborka, limonádé mesterséges édesítővel
3. heti étrend
hétfő [1265 kcal] Reggeli (158 kcal) 1 pohár zsírszegény gyümölcsjoghurt, 2 szelet extrudált kenyér Tízórai (78 kcal) 2 db körte Ebéd Körözöttel töltött paprika, 50 g rozskenyér (350 kcal) Hozzávalók: 2 darab paprika, 50 g túró, 1 dl kefir, 10 g zabpehely, kevés vöröshagyma, só, őrölt kömény, fűszerpaprika Elkészítés: a túrót áttörjük, majd a fűszerekkel és a kefirrel, majd a zabpehellyel összekeverjük, és a megtisztított zöldpaprikába töltjük. Ásványvíz Uzsonna (105 kcal) Túró Rudi Vacsora Gulyásleves (300 kcal) Hozzávalók: 100 g sovány marhahús, 100 g burgonya, 100 g sárgarépa, 100 g petrezselyemgyökér, 3 g étolaj, vöröshagyma, só, bors, köménymag, zellerlevél Elkészítés: A vöröshagymát az étolajon megfonnyasztjuk. A tűzről lehúzva rászórjuk a fűszerpaprikát, majd a felkockázott húst kevés vízzel átpirítjuk. Ízesítjük, beletesszük a burgonyát, majd vízzel felöntve puhára főzzük. Almás palacsinta (274 kcal) Hozzávalók: ½ db tojás, 20 g liszt, 30 ml 1,5%-os tej, 3 g étolaj, só, szódavíz Elkészítés: A tojást a liszttel, a sóval, az étolajjal, tejjel és szódavízzel csomómentesre, a kellő sűrűségűre keverjük. Akkor lesz jó a palacsintatésztánk, ha sütés előtt legalább egy órát állni hagyjuk. Almatöltelék Hozzávalók: 200 g alma, 20 g búzacsíra, citrom, fahéj, mesterséges édesítő vagy méz Elkészítés: Az almát lereszeljük, és búzacsírával, citromlével, mézzel összekeverjük, majd a palacsintákba töltjük.
kedd [1196 kcal] Reggeli (223 kcal) 1 szelet rozskenyér, 1 vékony szelet Tolnai sovány sajt, 2 darab csemege uborka Tízórai (82 kcal) Narancs 2 db Ebéd Almás zabpehely (221 kcal) Hozzávalók: 150 g alma, 10 g zabpehely, 10 g zabkorpa, 1, 5 dl kefir, reszelt citromhéj, őrölt fahéj, mesterséges édesítő. Elkészítés: A kefirt összekeverjük a zabpehellyel, és állni hagyjuk, amíg az almát héjastól belereszeljük. Ízesítjük mesterséges édesítővel, kevés őrölt fahéjjal és szárazon pirított zabkorpával. Uzsonna (146 kcal) 1 pohár kefir, 15 g búzacsíra Vacsora Padlizsánragus tészta (524 kcal) Hozzávalók: 90 gramm penne tészta (olasz, ferdére vágott nagy csőtészta), 100 gramm padlizsán, 100 gramm paradicsom, 25 gramm köményes sajt, 1 gerezd fokhagyma, kevés olaj, só, bors, bazsalikom. Elkészítés: a padlizsánt megmossuk és a szárát távolítsuk el. Vágjuk hosszában fél centiméter vastag szeletekre. Közben egy serpenyőben forrósítsunk fel kevés olajat, majd ezen a padlizsánszeletek mindkét oldalát süssük aranylóan barnára. Szedjük ki egy olyan tányérra, amelyre papírtörlőt vagy szalvétát terítettünk. A fokhagymagerezdet vágjuk szép vékony szeletekre, és a maradék olajon pirítsuk át. Adjuk hozzá a paradicsomot, amelyet előzőleg kis kockákra vágtunk. Ízesítsük sóval, borssal, bazsalikommal, majd ezek után vegyük alatta teljesre a lángot, és ezen az erős tűzön öt percig pirítsuk. Mindeközben a tésztát a szokásos módon, enyhén sós forró vízben feltéve főzzük ki, majd ha már leszűrtük, keverjük hozzá a padlizsánt és a paradicsomos ragut is. Még azon forrón szedjük tányérra, és a tetejét reszelt sajttal szórjuk meg.
szerda [1147 kcal] Reggeli (244 kcal) 1 darab korpás pogácsa, 2 dl light gyümölcslé Tízórai (158 kcal) 1 pohár 0%-os gyümölcsjoghurt, 2 db kétszersült Ebéd Túrókrém sárgrépával és búzacsírával, barna kenyérrel, paradicsommal (206 kcal) Hozzávalók: félzsíros túró 5 dkg, 1 kicsi sárgarépa, 5 g búzacsíra, 1 evőkanál kefir, édesítőszer, 50 g barna kenyér, 1 paradicsom Elkészítés: A répát lereszeljük, majd a hozzávalókat jól összekeverjük. Barna kenyérre kenve fogyasztjuk. Uzsonna (163 kcal) 1 db magos kifli, 1 szelet baromfipárizsi, 2 db csemege uborka, limonádé mesterséges édesítővel Vacsora Gombával töltött pulykamell (376 kcal) Hozzávalók: 15 dkg pulykamellfilé, 1 evőkanál étolaj, 10 dkg gomba, ½ fej vöröshagyma, bors, só, petrezselyemzöld Elkészítés: a húst felszeleteljük, eenyhén kiverjük. Az olaj felén megpirítjuk a hagymát, majd a finomra vágott gombát. Fűszerezzük ízlés szerint. Ezt elosztjuk a hús szeleteken, feltekerjük és hústűvel megtűzzük. Alufóliában megsütjük, majd az alufóliát szétnyitjuk és pirosra sütjük. Fél adag párolt rizzsel tálaljuk.
csütörtök [1111 kcal] Reggeli (163 kcal) 1 db magos kifli, 1 szelet baromfipárizsi, 2 db csemege uborka, limonádé mesterséges édesítővel Tízórai (128 kcal) 1 db lágytojás, 2 db Abonett, tea édesítőszerrel Ebéd (304 kcal) 1 pár virsli, 30g barna kenyér, mustár ízlés szerint Ásványvíz 2 dl Uzsonna (76 kcal) 2 dl light joghurtital Vacsora Almás sertésborda, párolt rizs (440 kcal) Hozzávalók: 120 g sertéskaraj, 200 g alma, 5 g étolaj, 15 g sovány sajt, só, fekete bors Elkészítés: a hússzeleteket kiverjük, széleit bevagdaljuk, sózzuk, és teflonserpenyőben felmelegített olajon mindkét oldalát hirtelen átsütjük. Az alma magházát kiszúrva, héjával együtt felszeleteljük. Lapos hőálló edény a hússütésből fennmaradt olajjal kikenjük, és a felkarikázott alma felét beletesszük. Erre fektetjük a hússzeleteket, és a tetejére újabb almakarikákat teszünk. Reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. 30 g párolt rizzsel tálaljuk.
péntek [1198 kcal] Reggeli (228 kcal) 1 darab kockasajt, 1 magvas zsemle, 50 g retek Tízórai (52 kcal) Kivi 2 db Ebéd Kefires jércesaláta (383 kcal) Hozzávalók: főtt jércemell 10 dkg, 1 darab alma, tofu 5 dkg, ½ fejes saláta, 3 evőkanál kefir, 1 evőkanál mustár, édesítőszer, só Elkészítés: a hozzávalókat összevágjuk, leöntjük a kefirrel. 1 darab korpás zsemle Uzsonna (132 kcal) 2 dl natur joghurt Vacsora Zöldbab főzelék, natúr csirkemellel (403 kcal) Hozzávalók: 250 g zöldbab, 10 g liszt, 30 g 12 %-s tejföl, 10 g étolaj, vöröshagyma, fokhagyma, só, fűszerpaprika, ételízesítő Elkészítés: a megtisztított zöldbabot lemossuk, mag egyenlő darabokra felvágjuk, sós, ételízesítős vízben feltesszük főni. A hagymát meghámozzuk, és a zöldbabhoz adjuk, és fedő alatt puhára főzzük. A lisztből és az olajból világos rántást készítünk a fűszerpaprikával együtt, majd a főzelékhez adjuk. Jól kiforraljuk. 150 g csirkemell teflonserpenyőben natúran elkészítve
szombat [1183 kcal] Reggeli (235 kcal) 2 dl 1, 5 %-os tej, 2 db kétszersült, 2 vékony szelet sonkaszalámi, uborka Tízórai (105 kcal) Túró Rudi Ebéd Meggyleves (589 kcal) Hozzávalók: 100 mirelit meggy, 2 dl 1,5 %-os tej, édesítőszer Elkészítés: a meggyet a tejjel és az ízlés szerint adagolt édesítőszerrel turmixgépben alaposan összekeverjük, és azonnal fogyasztjuk. Zöldborsós aprópecsenye Hozzávalók: 15 dkg sertéskaraj, 20 dkg zöldborsó, 1 evőkanál étolaj, petrezselyemzöld, lestyán, só, bors Elkészítés: a húst apró szeletekre vágjuk, kiverjük, majd besózzuk. A felmelegített olajban mindkét oldalukat hirtelen átsütjük. A visszamaradt olajban átfuttajuk a zöldborsót, megsózzuk, meghintjük a finomra vágott petrezselyem felével, majd vízzel felöntjük. Fűszerezzük, belerakjuk a hús szeleteket, és készre főzzük. Tálaláskor meghintjük a maradék petrezselyemmel. Fél adag főtt burgonyával tálaljuk. Uzsonna (31 kcal) Alma 1 darab Vacsora (223 kcal) 1 db főtt virsli, 1 szelet rozskenyér, mustár
vasárnap [1152 kcal] Reggeli (158 kcal) 1 pohár light gyümölcsjoghurt, 2 darab extrudált kenyér Tízórai (105 kcal) 1 darab banán Ebéd Őszibarack turmix (569 kcal) Hozzávalók: 1 db őszibarack, 1,5 dl 1,5 %-os tej, édesítőszer Olasz csirkecomb Hozzávalók: 1 egész csirkecomb bőr nélkül, 1 evőkanál étolaj, 2 fej gomba, 1 szelet gépsonka, 1 evőkanál reszelt Óvári sajt, 1 evőkanál sűrített paradicsom, rozmaring, szurokfű, só, petrezselyemzöld Elkészítés: a csirkecomb mindkét oldalát sózzuk, megszórjuk rozmaringgal és szurokfűvel, majd az olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. A visszamaradt olajon megfuttatjuk a szeletelt gombát, megsózzuk, finomra vágott petrezselyemmelmeghintve összepirítjuk a metéltre vágott gépsonkával, és a paradicsompürével. Kevés vizet adunk hozzá, majd összeforraljuk. A combra öntjük, megszórjuk a reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben megsütjük. Burgonyahabbal tálaljuk. Ásványvíz Uzsonna (99 kcal) Cerbona szelet Vacsora (21 kcal) 1 darab kockasajt, 1 darab kifli, 1 paradicsom
|