HáziPatika.com fogyókúra-program
2004.06.18. 15:13
Ráérős menű 1. -2.-3. heti menű
http://www.hazipatika.com/services/weightloss
1. heti étrend
hétfő [1182 kcal] Reggeli 252 Kcal 2 dl 1,5 %-os tej 30 gramm barna kenyér 1 vékony szelet gomolyasajt 100 gramm hónapos retek Tízórai 53 Kcal 15 dkg eper Ebéd Virslivel rakott burgonya - 520 Kcal Hozzávalók: 100 gramm burgonya, 1 darab tojás, fél dl tejföl (12 %-os, vagy jó a frissföl is), 2 gramm olaj, 100 gramm virsli (ez két nagyobb darab, tehát egy pár), só, köménymag, bors, ételízesítő. Elkészítés: hagyományos módon héjában megfőzzük a burgonyát. Karikákra szeljük, ráteszünk egy sor virslit, amelyet előzőleg szinté karikákra vágtunk. A főtt tojás felét, majd ismét virslikarikákat és a maradék burgonyát. A tetejét a fűszerekkel ízesített tejföllel leöntjük, majd hőálló tálban a sütőben megsütjük. 3 dl rostos, energiaszegény gyümölcslé Uzsonna Vegyesgyümölcsös joghurt - 147 Kcal Hozzávalók: 100-100 gramm alma és körte, 1 dl zsírszegény natúr joghurt. Elkészítés: legjobb, ha még délelőtt készítjük. Az almát és a körtét vágjuk apró kockákra, tegyük kis tálkába, majd öntsük le a natúr joghurttal. Ha szükségesnek érezzük, kevés édesítőszerrel ízesíthető. Vacsora 210 Kcal 1 doboz zsírszegény gyümölcsjoghurt 1 magvas zsemle
kedd [1127 kcal] Reggeli 228 Kcal 1 darab kockasajt 1 magvas zsemle 50 gramm hónapos retek Tízórai 100 Kcal 30 gramm gépsonka 2 szelet extrudált kenyér Ebéd Májgaluskaleves - 428 Kcal Hozzávalók: 1 darab erőleveskocka, kevés mirelit májgaluska, 1 csokor petrezselyemzöld. Elkészítés: a leveskockát fél liter vízzel felfőzzük, majd a mirelit májgaluskát hozzáadjuk. Puhára főzzük, miközben a petrezselyemzöldet apróra vágjuk. Tálaláskor ezzel szórjuk meg a levest. Rakott zöldbab Hozzávalók: 300 gramm zöldbab, 1 darab tojás, 40 gramm köményes sajt, 2 gramm olaj, 1 dl kefir, kevés fűszerpaprika. Elkészítés: a zöldbabot főzzük meg kevés vízben, majd rakjuk hőálló tálba. A főzővizet ne öntsük ki! A kefirt, a tojást a fűszerpaprikával és a sóval együtt tegyük bele ebbe a főzővízbe, és keverjük el. Öntsük a felhalmozott zöldbabra, tegyük be az előmelegített sütőbe. Öt perccel a sütés vége előtt szórjuk meg az időközben megreszelt sajttal. Süssük szép világosbarnára. Uzsonna Vitamindús gyümölcsnektár - 116 Kcal Hozzávalók: 5-5 dkg eper és alma, pár csepp méz, kevés fahéj. Elkészítés: a megtisztított gyümölcsöket vágjuk apró kockákra, majd tegyük a turmixgép kelyhébe. Adjunk hozzá kevés vizet, ízesítsük mézzel és szórjuk meg kevés fahéjjal. Pár percig magas fokozaton turmixoljuk össze. Egy szelet extrudált kenyér Vacsora Müzlis tej - 255 Kcal Hozzávalók: 50 gramm müzlikeverék, amely lehetőleg cukor hozzáadása nélkül készült, 1, 5 dl 1,5 %-os tej Elkészítés: a müzlit tálkába halmozzuk, majd a tejjel alaposan meglocsoljuk. Pár perci állni hagyjuk, hogy a tej alaposan megpuhíthassa a gabonapelyheket. Ízlés szerint egy kis édesítőszert, fahéjat, vagy energiaszegény kakaóport adhatunk hozzá.
szerda [1151 kcal] Reggeli 207 Kcal 1 darab főtt tojás 1 darab magvas zsemle 3 dl gyümölcstea, édesítőszerrel készítve Tízórai 62 Kcal 1 nagy alma Ebéd Zsebes pulykamell - 591 Kcal Hozzávalók: 1 vastagabb szelet pulykamell, 75 gramm mirelit paraj, 2 dkg köményes sajt, 1 vékony szál sárgarépa, kevés vaj, 10 gramm olaj, kevés fehérbor, babérlevél, őrölt szerecsendió, só, bors. Elkészítés: a pulykamellet mossuk meg, és egy éles késsel óvatosan vágjuk fel középen úgy, hogy egy zsebet kapjunk. Vágjuk a vöröshagymát és a sárgarépát kis kockákra, és kevés olajon pirítsuk át, majd öntsük fel fél deciliter vízzel. Ízesítsük sóval, borssal és babérlevéllel, és pároljuk lefedve pár percig, hogy félig puha legyen. Közben egy másik serpenyőben a vajat forrósítsuk fel, forgassuk át rajta a parajt és ízesítsük ezt is sóval, borssal, őrölt szerecsendióval. Gyorsan hűtsük ki, és keverjük bel az időközben kis kockákra vágott köményes sajtot. Ezt a keveréket töltsük a pulykamell-szeletbe, amelyet helyezzük ez után egy hőálló tálba. Öntsük le a hagymás-sárgarépás szafttal, kevés borral vadítsuk és fedjük le alufóliával. Tegyük legalább 180 fokra előmelegített sütőbe és saját levével gyakran locsolgatva süssük puhára. Amikor már puhának ítéljük, szokás szerint vegyük le a fóliát és anélkül süssük pirosra. Párolt mexikói vegyesköret Hozzávalók: 250 gramm mirelit mexikói vegyesköret, kevés margarin, kevés petrezselyemzöld, só, őrölt szerecsendió. Elkészítés: a zöldségkeveréket a margarinon futtassuk meg, ízesítsük kevés sóval, őrölt szerecsendióval és kevés vizet aláöntve fedő alatt pároljuk puhára. Uzsonna Meggyturmix - 127 Kcal Hozzávalók: 100 gramm mirelit meggy, 2 dl 1,5 %-os tej, édesítőszer ízlés szerint Elkészítés: a meggyet a tejjel és az ízlés szerint adagolt édesítőszerel turmixgépben alaposan összekeverjük, és azonnal fogyasztjuk. Vacsora 164 Kcal 1 szelet rozskenyér 1 szelet sovány sajt (köményes, tolnai) Limonádé édesítőszerrel készítve
csütörtök [1086 kcal] Reggeli 364 Kcal 2 dl kakaó, amit édesítőszerrel készítettünk 1,5 %-os tejből 1 vékony szelet fonott kalács 15 gramm energiaszegény eperjam Tízórai 160 Kcal 1 doboz zsírszegény gyümölcsjoghurt 2 szelet kétszersült Ebéd Zöldbabos csirketokány - 313 Kcal Hozzávalók: 100 gramm csirkemell, 20 dkg mirelit zöldbab, kevés vöröshagyma, margarin, fokhagyma, ételízesítő, citromlé, bazsalikom, só, bors. Elkészítés: mossuk meg a csirkehúst, és vágjuk tokányhoz illően téglatest alakú, ujjnyi vastagságú, félujjnyi hosszú csíkokra. A fokhagymát fokhagymanyomóval pépesítsük, majd a bazsalikommal együtt keverjük a húshoz. Ételízesítővel, citromlével fűszerezzük, és alaposan keverjük össze, és hagyjuk pihenni félórát-órát a hűtőben. Amíg az pihen, addig a mirelit zöldbabot kevés vízzel pároljuk meg, vagy ha van rá lehetőségünk, akkor főzzük meg gőzben. Egy serpenyőben a margarinon futtassunk meg kevés apróra vágott vöröshagymát, majd erre tegyük rá az időközben bepácolódott csirkemellet, és alaposan pirítsuk össze. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítsük, majd amikor már félig késznek ítéljük, tegyük hozzá a zöldbabot is, és ezzel pároljuk készre. Uzsonna 122 Kcal 1 db perec Vacsora Petrezselymes – zelleres túrókrém paprikába töltve - 329 Kcal Hozzávalók: 2 darab zöldpaprika, 100 g túró, 3 gramm margarin, 1 dl kefir, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés vágott zellerzöld, só. Elkészítés: a túrót a margarinnal, a kefirrel és a fűszerekkel krémszerűre kikeverjük, majd kiskanállal a paprikákba tötljük. Legjobb fogyasztás előtt egy órával készíteni, és hűtőszekrénybe tenni, mert akkor nagyon jól megkeményedik, és könnyen szeletelhető lesz. 30 gramm barna kenyér Citromos tea, édesítőszerrel
péntek [1178 kcal] Reggeli 213 Kcal 2 dl 1,5 %-os tej Fél darab magvas zsemle 5 gramm margarin 50 gramm jégcsapretek Tízórai 60 Kcal 200 g alma Ebéd Sajtos töltött gomba - 552 Kcal Hozzávalók: 150 gramm egész (konzerv) gomba, 100 g főtt csirkemell, 30 gramm sovány sajt, kevés margarin, só, bors, citrom, kevés petrezselyemzöld. Elkészítés: a gomba szárait kivesszük és apróra vágjuk. A kalapokat besózzuk, belsejüket citromlével meglocsoljuk, majd állni hagyjuk. Sóval, borssal és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A töltelékhez az apróra vágott petrezselyemzöldet, gombaszárakat és a főtt, ledarált csirkehúst a margarinnal összekeverjük, majd a gombák kalapjába halmozzuk. A sajtot megreszeljük, és a gombákra szórjuk, előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt ráolvad. Petrezselymes párolt rizs Hozzávalók: 60 gramm rizs, kevés olaj, petrezselyemzöld, kevés só és vöröshagyma. Elkészítés: a felmelegített olajban átfuttatjuk a rizst, majd kétszeres mennyiségű forró sós vízzel felengedjük. Beletesszük a vöröshagymát, petrezselyemzöldet, és lefedve egy fedővel puhára pároljuk. Uzsonna 49 Kcal 1 darab alma Vacsora Főtt virsli mustárral és barna kenyérrel - 304 Kcal Hozzávalók: 1 pár virsli (lehet baromfi is), 30 gramm barna kenyér, ízlés szerinti mennyiségben mustár.
szombat [1113 kcal] Reggeli 134 Kcal 3 dl tea, édesítőszerrel készítve 1 szelet rozskenyér 1 szelet vékony gépsonka 100 gramm jégcsapretek Tízórai Karotta-saláta - 100 Kcal Hozzávalók: 150 gramm sárgarépa, pár csepp citromlé, kevés méz. Elkészítés: durva reszelőn reszeljük le a sárgarépát, majd a citromlével elkevert mézzel ízesítsük. Hagyjuk pár percet, legalább negyedórát állni. Ebéd Padlizsánragus tészta - 524 Kcal Hozzávalók: 90 gramm penne tészta (olasz, ferdére vágott nagy csőtészta), 100 gramm padlizsán, 100 gramm paradicsom, 25 gramm köményes sajt, 1 gerezd fokhagyma, kevés olaj, só, bors, bazsalikom. Elkészítés: a padlizsánt mossuk meg és a szárát távolítsuk el. Vágjuk hosszában fél centiméter vastag szeletekre. Közben egy serpenyőben forrósítsunk fel kevés olajat, majd ezen a padlizsánszeletek mindkét oldalát süssük aranylóan barnára. Szedjük ki egy olyan tányérra, amelyre papírtörlőt vagy szalvétát terítettünk. A fokhagymagerezdet vágjuk szép vékony szeletekre, és a maradék olajon pirítsuk át. Adjuk hozzá a paradicsomot, amelyet előzőleg kis kockákra vágtunk. Ízesítsük sóval, borssal, bazsalikommal, majd ezek után vegyük alatta teljesre a lángot, és ezen az erős tűzön öt percig pirítsuk. Mindeközben a tésztát a szokásos módon, enyhén sós forró vízben feltéve főzzük ki, majd ha már leszűrtük, keverjük hozzá a padlizsánt és a paradicsomos ragut is. Még azon forrón szedjük tányérra, és a tetejét reszelt sajttal szórjuk meg. Uzsonna 50 Kcal 1 darab alma Vacsora Gombapörkölt - 305 Kcal Hozzávalók: 200 gramm gomba, 3 gramm olaj, 50 gramm vöröshagyma, 100 gramm paradicsom, fűszerpaprika, kevés majoranna. Elkészítés: az apróra vágott vöröshagymát a felforrósított olajon üvegesre pároljuk. A tűzról lehúzva megszórjuk fűszerpaprikával, és rátesszük a felvágott gombát. Átpirítjuk, kevés vízzel felengedjük, sóval, majorannával ízesítjük. Az apróbb darabokra vágott paradicsomot hozzáadjuk, majd az egészet puhára pároljuk. Főtt burgonya 100 gramm
vasárnap [1160 kcal] Reggeli 162 Kcal 1 darab lágytojás 30 gramm barna kenyér 100 gramm paradicsom Tea, citrommal és édesítőszerrel Tízórai 75 Kcal 3 dl rostos energiaszegény gyümölcslé Ebéd Olasz zöldségleves - 591 Kcal Hozzávalók: 100 gramm sárgarépa, 10 gramm zellergumó, 50 gramm petrezselyemgyökér, 20 gramm kelkáposzta, fél darab leveskocka, kevés olaj, kevés sűrített paradicsom, 20 gramm sovány sajt, só, kakukkfű és petrezselyemzöld. Elkészítés: a hagymát apróra vágjuk, majd a felforrósított olajon megpirítjuk, a finom metéltre (Julienne) vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret valamint a zellergumót a kelkáposztával is hozzáadva hirtelen még egyszer átpirítjuk. Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük, majd a sűrített paradicsomot is hozzáadjuk. Óvatosan összekeverjük, és kevés vízzel fedő alatt pároljuk. Amikor a zöldségek már majdnem puhák, a szükséges mennyiségű vízzel felöntjük, majd a legvégén a reszelt sajttal megszórva tálaljuk. Töltött káposzta Hozzávalók: 80 gramm darált sertéscomb, 10 gramm hántolt árpa (gersli), 10 gramm zabkorpa, káposztalevelek, 200 gramm savanyú káposzta, fél darab tojás, 30 gramm 12 %-os tejföl, só, bors, majoranna, fűszerpaprika, fél darab leveskocka Elkészítés: a húst összegyúrjuk az előzetesen már kissé megfőzött hántolt árpával és a tojással, sóval-borssal, majorannával és fűszerpaprikával ízesítjük. A káposztaleveleken egyenletesen eloszlatott tölteléket szorosan feltekerjük, végeiket lazán nyomjuk be. Az apró káposztát ízesítjük, majd ráhelyezzük a tölteléket, felengedjük egy kevés meleg vízzel, melyben előzőleg feloldottuk a leveskockát. Lassú tűzön puhára főzzük, majd tálaláskor a tejföllel meglocsoljuk. Uzsonna Aszalt szilvás müzli - 200 Kcal 2 darab aszalt szilva, 40 g zabpehely, 0,5 dl víz, 1 kávéskanál méz, 10 g tejszín, pár szem vágott mandula Elkészítés: az aszalt szilvát felaprítjuk, majd a zabpehellyel együtt beáztatjuk. Tálaláskor hozzáadjuk a mézet és a tejszínt, és a mandulával díszítjük. Vacsora 132 Kcal 200 gramm narancs 2 darab korpás keksz
2. heti étrend
hétfő [1185 kcal] Reggeli 160 Kcal 1 doboz kefir 1 szelet extrudált kenyér Tízórai 95 Kcal 15 dkg cseresznye Ebéd Zellerkrémleves - 698 Kcal Hozzávalók: 75 gramm zellergumó, 1 kis darab burgonya, kevés liszt, fél dl tejszín, só, bors, petrezselyemzöld. Elkészítés: a zöldségeket daraboljuk fel egyszer egy centis darabokra. Az apróra vágott zellert és burgonyát sós vízben főzzük puhára. Passzírozzuk át (botmixerrel nagyon könnyű) és engedjük fel vízzel. A tejszínből és a lisztből készítsünk habarást, és a levest felforralva ezzel sűrítsük be. Fűszerezzük borssal és sóval, tálaláskor szórjuk meg finomra vágott petrezselyemzölddel. Rakott kelkáposzta Hozzávalók: 400 gramm kelkáposzta, 70 gramm sovány darált sertéshús, 20 gramm rizs, 20 gramm vöröshagyma, fél dl 12%-os tejföl, kevés olaj, só, bors, majoránna, pirospaprika. Elkészítés: a nagyobb cikkekre vágott kelkáposztát sós vízben nem egész puhára főzzük. Olajban megpároljuk a vöröshagymát és hozzáöntjük a darált húshoz. Sózzuk, törött borsot, fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, majoránnát szórunk rá, jól összekeverjük és majdnem puhára pároljuk. Közben a rizst megfőzzük majd összekeverjük a hússal. Hőálló tál aljára terítsük a káposzta felét, majd a rizses húst. Az egészet végül borítsuk be a visszamaradt kelkáposztával. A tejfölbe teszünk egy kis fűszerpaprikát és a kelkáposztára öntjük. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Uzsonna 92 Kcal 2 darab alma Vacsora Gombasaláta - 120 Kcal Hozzávalók: 50 gramm gomba, 50 gramm zöldbab, 50 gramm savanyú uborka, 50 gramm póréhagyma, fél dl paradicsompüré, kevés citromlé, só, borecet Elkészítés: a gombát szeleteljük fel, illetve a konzerv szeletelt gombát csepegtessük le. A gombát és a zöldbabot enyhén sós vízben (a gomba levébe egy kis citromlevet téve) főzzük ropogósan puhára. Szűrjük le egy szita, vagy egy tésztaszűrő segítségével, és hűtsük ki. Közben a savanyú uborkát vágjuk kis kockákra, a pórét pedig nagyon vékony karikákra, majd keverjük össze az egészet. A paradicsompüréből sóval, ecettel és kevés vízzel készítsünk öntetet, és ezzel öntsük le a salátát. Apróra vágott petrezselyemzölddel díszítsük.
kedd [1136 kcal] Reggeli 239 Kcal 2 dl kakaó, amelyet 1,5 %-os tejből készítünk, édesítőszerrel 1 darab magvas kifli 10 gramm zsírszegény margarin 1 kis darab paradicsom Tízórai 156 Kcal 1 szelet barna kenyér 1 szelet sovány sajt (köményes, fokhagymás, tolna) 1 kisebb darab zöldpaprika Ebéd Csirkesaláta - 404 Kcal Hozzávalók: 80 gramm csirkemell, 50 gramm pritaminpaprika, 50 gramm kígyóuborka, 50 gramm konzerv kukorica, 50 gramm konzerv zöldbab, 1 dl 12 %-os tejföl, kevés mustár, kevés olaj, petrezselyemzöld, fokhagyma, bazsalikom, borsikafű, só, 1 dl tej az áztatáshoz. Elkészítés: a megtisztított csirkemellet kicsontozzuk, az így kapott szeleteket befűszerezzük, sózzuk és tejbe áztatjuk körülbelül egy óra hosszára. Közben a mirelit vagy konzerv zöldbabot és a kukoricát enyhén sós vízben főzzük meg. A megtisztított paradicsomot cikkekre, az uborkát pedig kb. két cm hosszú hasábokra vágjuk. A csirkemell szeleteket kivesszük a tejből és két-három cm hosszú csíkokra vágjuk, majd egy olajjal kikent edényben (teflonserpenyőben) pirítsuk meg, végül kevés vizet aláöntve pároljuk omlósra. Ha a csirkemell megpuhult, hagyjuk kihűlni, mialatt elkészítjük a mártást. A sovány tejfölt kikeverjük a mustárral, a zúzott fokhagymával, borsikafűvel. A kihűlt húscsíkokat keverjük össze a zöldségekkel, ízesítsük az apróra vágott petrezselyemzölddel, végül a mártást öntsük rá, és egy-két órát hűtőszekrénybe téve pihentessük, hogy az ízek összérjenek. Uzsonna Epres joghurt - 110 Kcal Hozzávalók: 100 gramm mirelit meggy, 1 dl joghurt. Elkészítés: legjobb, ha még délelőtt készítjük. Az epret mossuk meg, és vágjuk durvább darabokra. Tegyük kis tálkába, majd öntsük le a natúr joghurttal. Ha szükségesnek érezzük, kevés édesítőszerrel ízesíthető. Vacsora 227 Kcal 1 szelet barna kenyér 1 szelet sovány sajt 2-3 szál újhagyma Limonádé, édesítőszerrel készítve
szerda [1257 kcal] Reggeli 213 Kcal 2 dl 1,5 %-os tej Fél darab magvas zsemle 5 gramm margarin 2 darab hónapos retek
Tízórai 136 Kcal 1 darab müzliszelet 2 dl energiaszegény rostos ivólé Ebéd Francia hagymaleves - 448 Kcal Hozzávalók: fél fej vöröshagyma, negyed leveskocka, kevés liszt, fél dl kávétejszín, 1 vékony szelet piritós, kevés olaj Elkészítés: vöröshagymát vágjuk karikákra, majd kevés olajon pirítsuk meg, majd liszttel meghintve még egy kicsit tovább pirítsuk. Két – három deciliter vízzel öntsük fel, és ha már forr, tegyük bele a leveskockát is. Néhány percig főzzük, majd a tejszínt hozzáadva még egyszer felforralva tálaljuk. Tetejére háromszögre vágott pirítóst és reszelt sajtot tegyünk. Töltött paradicsom olasz módra Hozzávalók: 150 gramm paradicsom, kevés vaj vagy margarin, 30 gramm sovány sajt, kevés 12 %-os zsírtartalmú tejföl, fél tojás, kevés búzacsíra, kevés zsemlemorzsa, snidling (metélőhagyma), kakukkfű, rozmaring, só. Elkészítés: forrázzuk le a paradicsomokat, majd húzzuk le a héjukat. Felezzük el, majd szedjük ki a belsejüket egy kiskanállal vagy egy karalábévájóval. A tejfölt, a tojást, a búzacsírát és a reszelt sajt nagyobb részét keverjük össze, majd kakukkfűvel, rozmaringgal, apróra vágott snidlinggel (metélőhagymával), kevés sóval ízesítsük. Annyi zsemlemorzsát keverjünk hozzá, amennyit felvesz. Töltsük meg a paradicsomokat és két felet illesszük össze egésszé. Vajjal vagy margarinnal kikent hőálló tálba sorakossuk őket és a tetejükre sajtot szórva, az időközben előmelegített forró sütőben téve süssük amíg a sajt szép aranyló piros nem lesz. Zabpelyhes túrógombóc Ezt az ételt a házhozszállítást kérő kedves olvasóink részére készítik el, a nehezen szállítható töltött paradicsom helyett. Energiatartalma 263 kcal. Hozzávalók: 10 dkg félzsíros tehéntúró, 1 dkg búzadara, 1 dkg zabpehely, 1/2 tojás, 2 szem mesterséges édesítő, 30 ml zsírszegény tejföl, csipet só Elkészítés: Az áttört túrót összekeverjük a búzadarával, a zabpehellyel és a tojással. 15-20 percig pihentetjük. Vizes kézzel adagonként 6 diónyi gombócot formálunk és forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Mesterséges édesítővel összekevert tejföllel leöntjük. Uzsonna 90 Kcal 1 darab alma, három darab korpás keksz Vacsora Zelleres-diós vitaminsaláta - 370 Kcal Hozzávalók: 100 gramm vöröskáposzta, 75 gramm zellergumó, 75 gramm alma, 25 gramm dióbél, egy negyed fej fejes saláta, 1 dl kefir, kevés mustár, kevés citromlé, édesítőszer, őrölt fehér bors, só. Elkészítés: tisztítsuk meg a vöröskáposztát majd reszeljük vékony csíkokra Ezek után tegyük egy tálba és enyhén sózzuk meg. A zellert apró kockákra vágjuk, majd mikrohullámú sütőben vagy egy kis edényben pároljuk puhára. Az alma magházát vegyük ki és reszeljük durvára. A zellerrel együtt adjuk a káposztához, majd kevés citromlével locsoljuk meg. A dióbelet vágjuk apróra, adjuk hozzá az alapanyagokhoz és az egészet keverjük össze lazán. Tegyük hűtőbe, addig amíg elkészítjük az öntetet. A kefirt keverjük simára az ízesítőkkel, öntsük a salátára, majd ezek után 1-2 órára még tegyük vissza a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Fejes saláta levelekre halmozva vagy fejes salátával díszítve tálaljuk.
csütörtök [1222 kcal] Reggeli 210 Kcal 50 gramm zalai felvágott 30 gramm barna kenyér 100 gramm fejes saláta 3 dl citromos tea, édesítőszerrel Tízórai Müzlis tej - 255 Kcal Hozzávalók: 50 gramm müzlikeverék, amely lehetőleg cukor hozzáadása nélkül készült, 1, 5 dl 1,5 %-os tej Elkészítés: a müzlit tálkába halmozzuk, majd a tejjel alaposan meglocsoljuk. Pár perci állni hagyjuk, hogy a tej alaposan megpuhíthassa a gabonapelyheket. Ízlés szerint egy kis édesítőszert, fahéjat, vagy energiaszegény kakaóport adhatunk hozzá. Ebéd Zöldséges ragu - 440 Kcal Hozzávalók: 125 gramm sertéscomb, 50 gramm gomba, 50 gramm zöldbab, 50 gramm kukorica, kevés vöröshagyma, 25 gramm rizs, kevés konzerv lecsó, kevés étolaj, ételízesítő, só, petrezselyemzöld. Elkészítés: a vöröshagymát vágjuk apróra, majd az olajon pároljuk üvegesre. Tegyük rá az időközben csíkokra vágott húst, és pirítsuk jól össze. Fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel, majd adjunk hozzá kevés vizet, és fedővel lefedve pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, adjuk hozzá a kukoricát, a zöldbabot, a szeletekre vágott gombát, a rizst és lecsót. Keverjük jól össze és főzzük készre. Uzsonna 70 Kcal 20 dkg eper Vacsora Túrókrém - 247 Kcal Hozzávalók: 40 gramm túró, kevés 12 %-os tejföl, 2 darab hónapos retek, kevés fokhagyma vagy fokhagymakrém, só, bors, őrölt kömény. Elkészítés: a túrót szitán átpasszírozzuk, vagy villával összetörjük. A retket durva reszelőn lereszeljük, majd a tejföllel együtt a túróhoz adjuk. Sóval, borssal, kevés köménnyel ízesítjük, majd a fokhagymával vagy a fokhagymakrémmel adunk neki egy pikáns ízt. Alaposan összekeverjük. 1 szelet barna kenyér
péntek [1181 kcal] Reggeli 228 Kcal 1 darab kockasajt 1 magvas zsemle 2 darab hónapos retek Tízórai Karotta-saláta - 100 Kcal Hozzávalók: 150 gramm sárgarépa, pár csepp citromlé, kevés méz. Elkészítés: durva reszelőn reszeljük le a sárgarépát, majd a citromlével elkevert mézzel ízesítsük. Hagyjuk pár percet, legalább negyedórát állni. Ebéd Zöldséges halfilé - 677 Kcal Hozzávalók: 150 gramm tonhalfilé, 50 gramm sárgarépa, 50 gramm zöldborsó, 25 gramm petrezselyemgyökér, 25 gramm zeller, 25 gramm kukorica, kevés olaj, petrezselyemzöld, lestyán, só Elkészítés: a tonhalszeleteket enyhén sózzuk és ízesítsük lestyánnal. Egy kevés olajjal egy hőálló tálat vagy egy teflon tepsit olajozzunk ki, és ennek aljára fektessük a halszeleteket. Ezután a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert vágjuk vékony szeletekre, majd a maradék olajon pirítsuk át a zöldségeket a zöldborsóval és a kukoricával együtt. Sózzuk, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítsük a zöldségeket, majd a halszeleteket fedjük be vele. Alufóliával lefedve, kevés vizet ráöntve kb. 40 percig közepesen meleg sütőben pároljuk. Tálaláskor petrezselyem zöldjével megszórjuk. Petrezselymes párolt rizs Hozzávalók: 60 gramm rizs, kevés olaj, petrezselyemzöld, kevés só és vöröshagyma. Elkészítés: a felmelegített olajban átfuttatjuk a rizst, majd kétszeres mennyiségű forró sós vízzel felengedjük. Beletesszük a vöröshagymát, petrezselyemzöldet, és lefedve egy fedővel puhára pároljuk. Uzsonna 30 Kcal 3 dl rostos light gyümölcslé Vacsora 146 Kcal 1 doboz kefir 15 gramm búzacsíra
szombat [1234 kcal] Reggeli 162 Kcal 1 darab főtt tojás 30 gramm barna kenyér 1 kisebb darab zöldpaprika Tea, citrommal és édesítőszerrel Tízórai Sajtos tavaszi szendvics - 250 Kcal Hozzávalók: 1 korpás zsemle, 10 gramm margarin, 30 gramm ementáli sajt, 1 kis csokor snidling Elkészítés: a zsemlét félbevágva megkenjük a margarinnal, rátesszük a sajtot, és a tetejére szórjuk az apróra vágott snidlinget. Ebéd Tojásleves - 434 Kcal Hozzávalók: 1 darab tojás, kevés étolaj, kevés liszt, só, őrölt köménymag, fűszerpaprika Elkészítés: az olajból és a lisztből szép barna rántást készítünk, fűszerpaprikával ízseítjük. Ezután engedjük fel hideg vízzel és szükség szerint sózzuk, fűszerezzük őrölt köménymaggal. Akik nem szeretik még az őrölt köményt sem, azok a köménymagot külön kis edényben főzzék ki és szűrjék a levét a leveshez. A tojást - állandó keverés közben – tegyük a levesbe, majd forraljuk ki jól. Rakott csirkemell Hozzávalók: 150 gramm csirkemell, 150 gramm gomba, 30 gramm sovány sajt, fél darab tojás, kevés olaj, mustár, só, bors, petrezselyemzöld, pici vöröshagyma Elkészítés: a csirkemellet klopfolóval verjük ki, sózzuk és mindkét oldalát kevés olajon süssük meg. Ezután a gombát a vöröshagymával kevés olajon pároljuk meg, ízesítsük sóval, borssal, petrezselyemmel. A nyers tojást keverjük a reszelt sajttal, kevés mustárral, sóval. Az előzőleg megsütött húst helyezzük egy kiolajozott hőálló tálba, a húsra tegyük rá a gombát. Majd az egészet öntsük le a sajtos tojással, és előmelegített sütőbe téve rózsaszínűre sütjük. Uzsonna 150 Kcal 2 dl rostos, lehetőleg 100%-os gyümölcslé Vacsora Zöldbabfőzelék - 238 Kcal Hozzávalók: 250 gramm zöldbab, 10 gramm finomliszt, 30 gramm tejföl, 10 gramm étolaj, vöröshagyma, fokhagyma, só, citromlé, fűszerpaprika Elkészítés: a megtisztított zöldbabot lemossuk, majd egyenlő nagyságú darabokra vágva az olajjal kikent főzőedénybe tesszük, a felaprított hagymával és a fűszerpaprikával együtt. Sózzuk és kevés víz hozzáadásával fedő alatt puhára főzzük. A tejfölt a liszttel simára keverjük, majd a főzelékalapot behabarjuk vele. Ízesítjük fokhagymával, citromlével, majd tálaljuk.
vasárnap [1169 kcal] Reggeli Ham and eggs - 184 Kcal Hozzávalók: 80 gramm gépsonka, 1 db tojás, kevés étolaj Elkészítés: egy teflon serpenyőt vékonyan olajozzunk ki, majd tegyük bele a sonkaszeletet, kicsit süssük, majd öntsük rá a tojást és süssük meg. Tízórai Alma - sárgarépa saláta - 163 Kcal Hozzávalók: 2 darab alma, 100 gramm sárgarépa, 10 gramm búzacsíra, pár csepp méz, pár csepp citromlé. Elkészítés: durva reszelőn reszeljük le a hozzávalókat, majd adjuk hozzá a búzacsírát és a mézet. Ízesítsük citromlével, majd hagyjuk egy negyedóráig állni. Ebéd Csirkehúsleves - 430 Kcal Hozzávalók: 50 gramm csirkemell, 50 gramm sárgarépa, 50 gramm petrezselyemgyökér, 25 gramm zeller, 25 gramm karalábé. Elkészítés: a csirke bőrét feltétlenül távolítsuk el! Ezután a csirkehúst hideg vízben tegyük fel, miközben a zöldségeket vágjuk apróra. Amikor a hús már majdnem puha, adjuk hozzá a zöldségeket is, és ezekkel együtt főzzük puhára. Paradicsomártás Hozzávalók: 50 gramm paradicsompüré, 10 gramm liszt, 3 gramm olaj, kevés zellergumó, vöröshagyma, őrölt bors, édesítőszer. Elkészítés: az olajon a lisztet átfuttatjuk, majd a paradicsompürével átpirítjuk. Vízzel felengedve a vöröshagymával, zellergumóval, sóval, őrölt borssal összeforraljuk, és mártás sűrűségűre főzzük. 100 gramm főtt burgonya A paradicsommártáshoz a levesben főtt húst és a főtt burgonyát tálaljuk. Uzsonna Banános túró - 260 Kcal Hozzávalók: 1 darab banán, 75 gramm túró, 20 ml joghurt, 10 ml almalé vagy higított méz Elkészítés: a banánt villával szétnyomkodjuk, majd elkeverjük a túróval és a joghurttal. Ezután almalével vagy a higított mézzel édesítjük. A banánkrémet tálkákba töltjük, és hidegen tálaljuk. Vacsora 132 Kcal 200 gramm narancs 2 darab korpás keksz
3. heti étrend
hétfő [1156 kcal] Reggeli 235 kcal 2 dl 1, 5 %-os tej 2 db kétszersült 2 vékony szelet sonkaszalámi uborka Tízórai 100 kcal 30 gramm gépsonka 2 szelet extrudált kenyér Ebéd Búzacsírás túrós burgonya - 452 kcal Hozzávalók: 250 gramm burgonya, 50 gramm túró, fél dl kefir, 15 gramm búzacsíra, kapor, őrölt kömény, fűszerpaprika, só. Elkészítés: a burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és sós vízben félpuhára főzzük. A túrót villával összetörjük, a burgonyát leszűrjük. Egy tepsit vékonyan kikenünk a margarin felével, és beleterítjük a burgonyát, melyet előzőleg elkevertünk az apróra vágott kaporral és köménymaggal. A túrót a tetjére morzsoljuk, majd megszórjuk a búzacsírával, meglocsoljuk a kefirrel, melyet elkevertünk a maradék, megolvasztott margarinnal. Meghintjük kevés fűszerparikával, fóliával lefedjük, és előmelegített sütőbe tesszük. Pár perc múlva a fóliát levéve még tíz percig sütjük. Uzsonna 199 kcal 2 darab alma 2 darab korpás keksz Vacsora Zöld túrós szendvics - 170 kcal Hozzávalók: 30 g barna kenyér, 100 g tehéntúró, 3 g light margarin, 1 dl kefir, 1 kis csokor petrezselyemzöld, vágott zellerlevél, só, 2 db zöldpaprika Elkészítés: A túrót a margarinnal, kefirrel és a fűszerekkel krémszerűre kikeverjük, és a zöldpaprikákba töltjük. Ha fogyasztás előtt egy órával hűtőszekrénybe tesszük, még zamatosabb lesz.
kedd [1373 kcal] Reggeli 162 kcal 1 db főtt tojás 30 gramm barna kenyér 100 gramm paradicsom Limonádé édesítőszerrel készítve Tízórai 122 kcal 1 darab perec Ebéd Zellerkrémleves - 625 kcal Hozzávalók: 75 gramm zeller, 25 gramm burgonya, 10 gramm liszt, fél dl tejszín, só, bors, petrezselyemzöld. Elkészítés: az apróra vágott zellert, burgonyát sós vízben puhára főzzük. Átpasszírozzuk és felengedjük vízzel. A tejszínből, lisztből habarást készítünk és a levest felforralva besűrítjük. Borssal, sóval fűszerezzük. Tálaláskor megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel. Almás csirkemell Hozzávalók: 125 gramm csirkemell, 125 gramm alma, kevés olaj, citromlé, gyömbér, só, bors. Elkészítés: a csirkemellet finoman kiverjük, és meghintjük kevés sóval, borssal, gyömbérrel. Egy teflonserpenyőben a hús mindkét oldalát pirosra sütjük, majd átszedjük egy hőálló tálba. Rászeletelejük az almát, pár csepp citromlével öntözzük meg, és forró sütőben addig sütjük, amíg az alma is megpirul. Uzsonna 160 kcal 1 doboz zsírszegény gyümölcsjoghurt 2 szelet kétszersült Vacsora 304 kcal 1 pár főtt virsli, Mustár ízlés szerint 30 gramm barna kenyér
szerda [1200 kcal] Reggeli 213 kcal 2 dl 1,5 %-os tej Fél darab magvas zsemle 5 gramm margarin 50 gramm kígyóuborka Tízórai Málnás joghurt - 147 kcal Hozzávalók: 15 dkg málna, 1 dl joghurt. Elkészítés: legjobb, ha még előző nap készítjük, de frissen is finom. A málnát tisztítsuk meg, majd villával lazán áttörve tegyük kis tálkába, majd öntsük le a natúr joghurttal. Ha szükségesnek érezzük, kevés édesítőszerrel ízesíthető. Ebéd Gombával rakott burgonya - 400 kcal Hozzávalók: 200 gramm burgonya, 75 gramm gomba, fél dl 12%-os zsírtartalmú tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, kevés olaj, fél tojássárgája, egy fél kemény tojás, só, bors, kakukkfű, mustár. Elkészítés: a burgonyát héjában megfőzzük, majd ha már puha, meghámozzuk és karikákra vágjuk. A gombát felszeleteljük, és az olajon sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezve megpároljuk. Egy teflontepsi aljára leterítjük a burgonya felét, erre a hagymakarikát, a keménytojás-karikákat, majd a fűszeres gombát tegyük. Végül a maradék burgonyával fedjük be. A tejfölt összekeverjük a tojássárgájával, ízesítjük sóval, borssal, mustárral és a keveréket a burgonya tetejére öntjük. Sütőben szép pirosra sütjük. Uzsonna 200 kcal 1 szelet barna kenyér 50 gramm párizsi 50 gramm pritaminpaprika Vacsora Petrezselymes margarinkrém - 140 kcal Hozzávalók: fél csomó petrezselyemzöld, 10 gramm zsírszegény margarin, 30 gramm barna kenyér, 100 gramm póréhagyma Elkészítés: Az apróra vágott petrezselyemzöldet belekeverjük a margarinba, és így kenjük a kenyérre. Paradicsomkarikákkal díszítjük a tetejét.
csütörtök [1226 kcal] Reggeli 199 kcal 50 gramm párizsi 30 gramm barna kenyér 100 gramm hónapos retek Citromos tea édesítoszerrel készítve Tízórai Alma - sárgarépa saláta - 163 kcal Hozzávalók: 2 darab alma, 100 gramm sárgarépa, 10 gramm búzacsíra, pár csepp méz, pár csepp citromlé. Elkészítés: durva reszelőn reszeljük le a hozzávalókat, majd adjuk hozzá a búzacsírát és a mézet. Ízesítsük citromlével, majd hagyjuk egy negyedóráig állni. Ebéd Frankfurti leves - 471 kcal Hozzávalók: 50 gramm kelkáposzta, 40 gramm burgonya, kevés liszt, 10 gramm sárgarépa, kevés petrezselyemgyökér, kevés vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél dl energiaszegény tejföl, 1 darab virsli, ételízesítő, olaj, só, bors, pirospaprika, majoránna. Elkészítés: a finomra vágott vöröshagymát az olajban üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a metéltre vágott zöldséget, kelkáposztát, vízzel felengedjük, és félpuhára pároljuk. Belerakjuk a kis kockákra vágott burgonyát, fűszerezzük, fűszerpaprikával megszórjuk, és puhára főzzük. Liszttel, tejföllel behabarjuk és forrón tálaljuk. A karikára vágott és megpirított virslit a tányérokba rakjuk. Paradicsomos burgonyafőzelék - 281 kcal Hozzávalók: 200 gramm burgonya, 250 gramm paradicsom, kevés vöröshagyma, kevés fokhagyma, édesítőszer, bazsalikom, gyömbér, olaj, só. Elkészítés: a burgonyát meghámozzuk és karikára vágjuk. Majd annyi enyhén sós vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. A paradicsomot forró vízbe dobjuk, majd ebből kivéve héját lehúzzuk. Több darabra vágjuk, és állandó kevergetés mellett egyszer felfőzzük a bazsalikommal, gyömbérrel és a fokhagymával együtt. Amikor a burgonya megfőtt, egy-két kanállal kiveszünk belőle és a paradicsommal együtt elturmixoljuk. Közben kevés olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, a burgonyát leszűrjük, összekeverjük a paradicsommal, és az egészet összeforraljuk. A burgonya levéből szükség szerint adhatunk még hozzá. Uzsonna 78 kcal 3 dl rostos energiaszegény gyümölcslé 2 darab korpás keksz Vacsora 214 kcal 50 gramm gépsonka 50 gramm barna kenyér 100 gramm kígyóuborka
péntek [1082 kcal] Reggeli Körözöttel töltött paprika - 297 kcal Hozzávalók: 2 darab zöldpaprika, 50 gramm túró, 1 dl kefir, 10 gramm zabpehely, vöröshagyma, só, őrölt kömény, fűszerpaprika Elkészítés: a túrót a sóval, fűszerpaprikával, az őrölt köménnyel, az apróra vágott vöröshagymával, zabpehellyel és a kefirrel krémszerűre kikeverjük, majd a megtisztított zöldpaprikákba töltjük. 30 gramm barna kenyér Tízórai 50 kcal 1 db alma 2 darab korpás keksz Ebéd Brokkolikrémleves - 343 kcal Hozzávalók: 75 gramm brokkoli, 1 darab leveskocka, kevés margarin, 10 gramm liszt, 75 ml 1,5 %-os zsírtartalmú tej, szerecsendió, őrölt kömény. Elkészítés: a leveskockával ízesített vízben a brokollit megfőzzük. Közben a margarint felforrósítjuk, beleszórjuk a lisztet, és világosra pirítjuk. Ezután felengedjük tejjel, amelyet csak apránként, lassan adunk hozzá. Forraljuk össze, majd keverjük hozzá az időközben turmixgéppel, vagy botmixerrel elkevert brokkolit. A levest ízesítsük szerecsendióval, őrölt köménnyel és alaposan forraljuk össze. Paradicsomos hal Hozzávalók: 150 gramm tőkehalfilé, 150 gramm paradicsom (vagy 8 dkg püré), fél darab zöldpaprika, kevés vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, bazsalikom, gyömbér, olaj, citromlé, só. Elkészítés: a halszeletet bedörzsöljük a citromlével és a fűszerekkel, és legalább egy órát állni hagyjuk. Egy teflonedényben olajat forrósítunk, és a halszeletek mindkét oldalát megpirítjuk. A visszamaradt olajjal bekenjük egy hőálló tál alját és a halszeleteket ráfektetjük. A paradicsomokat karikákra vágjuk (püré használata esetén kanállal adagoljuk a halszeletekre), a hagymát felszeleteljük, a fokhagymát összezúzzuk, és valamennyit a halra borítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és 10-15 percig sütjük, ezután rátesszük a felkarikázott zöldpaprikát is, és további tíz percig sütjük. Uzsonna 92 kcal 2 dl energiaszegény gyümölcsjoghurt Vacsora Kaliforniai saláta roqueforttal - 300 kcal Hozzávalók: 100 gramm kígyóuborka, 50 gramm konzerv kukorica, egy darab retek, egy negyed fej lilahagyma, fél darab kaliforniai paprika, 35 gramm roquefort sajt, kevés petrezselyemzöld, 50 ml joghurt, olaj, só, bors, tárkony. Elkészítés: a zöldségféléket mossuk, majd szárítsuk meg. Az uborkát, a retket, a hagymát és a paradicsomot vágjuk karikára, a kukorica levét csurgassuk le. Az egészet egy salátástálba tesszük, és rámorzsoljuk a roquefort sajtot. A joghurtba belekeverjük az olajat, a finomra vágott petrezselyemzöldet, ízesítjük sóval, borssal, majd az egészet a salátára öntjük, jól összekeverjük, és egy-két órát a hűtőben érlelve tálaljuk.
szombat [1225 kcal] Reggeli Tejes-fahéjas zabpehely - 180 kcal Hozzávalók: 20 gramm zabpehely, 2dl 1,5 %-os zsírtartalmú tej, fahéj, édesítőszer. Elkészítés: a tejet felforrósítjuk, belekeverjük a zabpelyhet, majd az egészet felforraljuk. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk. Fahéjjal, édesítőszerrel ízesítjük. Tízórai 94 kcal 2 dl rostos gyümölcslé Ebéd Gombaleves - 409 kcal Hozzávalók: 100 gramm gomba, 20 gramm sárgarépa és petrezselyemgyökér, 5 gramm liszt, kevés olaj, pici vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld. Elkészítés: a finomra vágott hagymát olajban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott gombát, zöldséget. Sózzuk, paprikát, borsot szórunk rá. Vízzel felengedjük és puhára főzzük. A megmaradt olajból, lisztből világos rántást készítünk, és berántjuk, apróra vágott petrezselymet szórunk rá. Mediterrán rakottas Hozzávalók: 100 gramm cukkini, 100 gramm padlizsán, 1 darab paradicsom, fél fej lilahagyma, egy gerezd fokhagyma, kevés reszelt parmezán, 20 gramm margarin, zsemlemorzsa, só, bors, bazsalikom, szurokfű. Elkészítés: a padlizsánt megmossuk, karikára vágjuk, és kissé megsózzuk. 15-20 perc múlva leöntjük a levét, és a nedvességet papírtörlővel leitatjuk róla. A cukkinit és a paradicsomot mosás után szintén felkarikázzuk. Egy hőálló tálat margarinnal vékonyan kikenünk, és zsemlemorzsával beszórunk. Az aljára terítjük, majd a zöldségkarikákat felváltva, zsindelyszerűen lerakjuk. Soronként sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a fűszerekkel valamint a zúzott fokhagymával. A tetejére rámorzsoljuk a maradék margarint, és a parmezánnal meghintve megsütjük. Uzsonna Almás sajtsaláta - 237 kcal Hozzávalók: 100 gramm alma, 60 gramm sovány sajt, fél dl kefir, kevés petrezselyemzöld. Elkészítés: a megtisztított almát vékony cikkekre vágjuk és meglocsoljuk egy citrom levével. A sajtot fél centi vastag csíkokra szeljük, az almával valamint a kefirrel higított, finomra vágott petrezselyemmel összekeverjük. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük. Vacsora Gombapörkölt burgonyával - 305 kcal Hozzávalók: 200 gramm gomba, kevés olaj, fél fej vöröshagyma, 50-50 gramm paprika és paradicsom, fűszerpaprika, 100 gramm burgonya, só Elkészítés: az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk az olajon. A tűzről lehúzva megszórjuk fűszerpaprikával, és rátesszük a felvágott gombát. Átpirítjuk, kevés vízzel felengedjük, sóval, majoránnával ízesítjük, és puhára pároljuk. Köretként tíz dekányi főtt burgonyát tálalunk mellé.
vasárnap [1249 kcal] Reggeli Ham & eggs ropogós zsemlével - 400 kcal Hozzávalók: 2 darab tojás, két vékony szelet gépsonka, kevés olaj, só, 1 darab zsemle. Elkészítés: a sonkaszeletek egyik oldalát átsütjük az olajon, majd megfordítjuk, és ráütjük a tojásokat. A fehérjerészt kissé megsózzuk, majd takaréklángon addig sütjük, míg a tojásfehérje megalvad. Friss, ropogós zsemlével tálaljuk. Tízórai 80 Kcal 1 darab müzliszelet Ebéd Natúr pórés csirkemell - 389 kcal Hozzávalók: 100 gramm csirkemell, kevés olaj, 50 gramm póréhagyma, kakukkfű, rozmaring. Elkészítés: egy kevés olajon teflonserpenyőben megpirítjuk a karikára vágott póréhagymát, majd a kakukkfűvel, rozmaringgal meghintett csirkemell-szeletet megsütjük benne. Párolt petrezselymes gombás rizs Hozzávalók: 50 gramm rizs, 50 gramm gomba, kevés olaj, só, petrezselyemzöld. Elkészítés: egy edényben az olajat felforrósítjuk, majd a rizst ezen átforgatjuk. Kevés hideg vízzel felengedjük (esetleg pár csipet ételízesítővel ízesítve), majd hozzáadjuk a szeletelt gombát is. Fedő alatt puhára pároljuk, tálaláskor finomra vágott petrezselyemzölddel hintjük meg. Uzsonna 80 kcal 2 darab narancs Vacsora Tojásos-kapros tök - 300 kcal Hozzávalók: 250 gramm gyalult (mirelit) tök, 1,5 darab tojás, 0,5 dl kefir, kevés olaj, ecet, kevés fokhagyma, kevés kapor, borsikafű, só. Elkészítés: a tököt kevés sóval megsózzuk, ecettel spricceljük meg, majd az olajon fedő alatt megpároljuk. A felvert tojásba belekeverjük a zúzott fokhagymát, majd a puha, de még egy kicsit ropogós tökre öntjük, és addig keverjük, amíg meg nem alvad. A kefirt összekeverjük a finomra vágott kaporral, a fűszerekkel, és tálaláskor a tökös tojásra öntjük. Fél darab magvas zsemle
|