Levesek, leves betét 1.
2004.05.24. 00:26
Húsleves
Hozzávalók: 1 kg marhahús, 1 kg levescsont, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 db karalábé, 1 db zeller, néhány levél kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 2-3 db gomba, só, 5-6 szem bors, ízlés szerint darab gyömbér. A húst és a csontot hideg vízben főni tesszük, ha forr, habját leszedjük, és belerakjuk a megtisztított, felvágott zöldséget. Fűszerezzük, majd lassú tűzön puhára főzzük. Tésztával vagy maceszgombóccal tálaljuk, a húst pedig mártással adhatjuk fel.
LEVESBETÉTEK: Maceszgombóc (knédli)
Hozzávalók: 3 tojás, 3 csapott evőkanál zsír, kb. 9 evőkanál maceszdara, só, bors, őrölt gyömbér. A tojásokat jól összekeverjük a zsírral, beleszórjuk a fűszereket, és hozzáadjuk a maceszdarát. Rövid ideig állni hagyjuk, majd vizes kézzel gombócokat formálunk, és a forró levesbe helyezzük. Néhányszor megforgatjuk, mintegy 15 perc múlva tálalhatjuk. Készíthetjük kevesebb darából és a forró levesbe mártott, majd összemorzsolt maceszlapból is.
LEVESBETÉTEK : Maceszgombóc (tejes) Hozzávalók: 1 tojás, l evőkanál vaj, só, bors, 3-4 evőkanál maceszdara. A hozzávalókat összekeverjük, s a forró levesbe apró gombócokat formázunk.
Hawai gyümölcsleves
Hozzávalók: 4 személyre: 8 dl narancslé, 20 dkg őszi befőtt, 10 dkg mirelit ribizli, 10 dkg ananász, 1 db limet (vagy ½ citrom), dl tejszín, 2 dkg cukor, 1 db tojássárgája Elkészítés: A tojássárgáját kikeverjük cukorral, felengedjük a tejszínnel és hozzáadjuk a narancslevet. Limettel ízesítjük. A kockára vágott őszibarackot, ananászt és a mirelit ribizlit hozzáadjuk, összekeverjük, jól lehűtve csészékbe tálaljuk. Perceken belül elkészíthető. (Készíthetjük cukor és sárgadinnyéből is, nagyon finom.)
Édes levesek
Gyümölcsidényben finom, üdítõ a gyümölcs leves. Tálalhatjuk melegen is de ilyenkor nyáron a legjobb jól behûtve, hidegen kínálni. A gyümölcsleveseket nem rántással, hanem tejfeles vagy tejszínes habarással sûrítjük.
Hideg málnaleves Hozzávalók: 40 dkg málna ,15 dkg porcukor, 1 dl víz ,2 dl finom, édes, vörösbor ,citromlé Elkészítés: A málnát kiválogatva, megmosva szórja meg kb. 10 dkg porcukorral, hûvös helyen hagyja állni. 10 dkg málnát tegyen félre és jól hûtse le. A maradék cukrot a vízzel fõzze fel, majd adja a málnához és turmixolja össze. Öntse hozzá a vörösbort, citromlével ízesítse. Adja hozzá az egészben hagyott málnát néhány óra alatt jól hûtse be. Csészékbe adagolva kínálja.
Meggyleves Hozzávalók: 50 dkg kimagozott meggy ,15 dkg cukor ,fahéj ,1 dl tejföl ,1 evõkanál liszt Elkészítés A meggyet 1,5 l vízben, cukorral, fahéjjal ízesítve fõzze a forrástól számítva 5 percig. A tejföllel keverje simára a lisztet és óvatosan öntse a leveshez. Néhány percig forralja és melegen vagy hidegen tálalja.
Egresleves Hozzávalók: 50 dkg egres ,5 dkg vaj ,2 dl tejszín ,1 tojás sárgája ,10 dkg cukor Elkészítés. A megtisztított egrest a vajban addig párolja, míg a szemek szétpukkannak. Ekkor engedje fel 1 l vízzel, ízesítse a cukorral és forralja fel. A tálaló edénybe tegye a tojássárgát, keverje el a tejszínnel és erre szedje a forró levest. Melegen és hidegen is kitûnõ.
Sós levesek
Savanyú zöldbableves Hozzávalók: 1/2 kg zsenge friss zöldbab ,1,5 l víz ,só ,õrölt bors ,2 babérlevél , 1/2 dl olaj ,2 gerezd fokhagyma ,1 evõkanál finomliszt ,2 dl tej , 2 dl tejföl ,1/2 citrom leve vagy ízlés szerint ecet ,1 csokor friss kapor A szálkáitól megtisztított zöldbabot vágja 1 cm-es darabkákra. Többször váltott vízben mossa meg, majd 1,5 l vízben fõzze puhára, amit sóval, borssal, babérlevéllel fûszerezett. A felforrósított olajban a fokhagymát kissé süsse meg, hozzáadva a lisztet pirítsa zsemleszínûre. Hideg tejjel felengedve öntse a forrásban levõ leveshez. Ízesítse a tejföllel és jól forralja össze. Kicsit hagyja hûlni, majd a babérlevelet dobja ki. Kevés citromlével vagy ecettel savanyítsa ízlése szerint. Tetejére apróra vágott friss kaprot tegyen. Melegen és hidegen egyaránt finom.
Brokkolikrém leves
Hozzávalók: kb. 30 dkg brokkoli ,1 fej vöröshagyma ,só ,1 kanál étkezési keményítõ ,2 dl tejföl ,1 dl tejszín ,bors ,szerecsendió A brokkoli rózsákat és az apróra vágott hagymát sós vízben fõzze puhára. A fõzõ vízzel együtt turmixolja simára. Keverje el benne az ételkeményítõt, hogy sürü mártás legyen. Ízesítse tejföllel, tejszínnel, sóval, õrölt borssal és szerecsendióval. Ha túl sûrû lenne, kevés vízzel lehet hígítani. Jól forralja össze. Tálalásnál a tányérba pirított zsemlekockát vagy puffasztott rizst Tegyen, erre szedje a forró levest.
Tárkonyos csirkeleves
Hozzávalók: 1 db filézett csirkemell ,1 fej vöröshagyma ,3 dkg vaj ,2 l víz ,1 szál sárgarépa , 15 dkg zöldborsó ,1 citrom ,1 kanál liszt ,só ,õrölt fehérbors , 1 dl tejszin ,2 dl tejföl ,1 csokor tárkony, Galuskához: 1 tojás, 4 kanál liszt ,só A csirkemellet vágja vékony, kb 3 cm hosszú csíkokra. A felforrósított vajon a vöröshagymát pirítsa amíg üveges lesz, majd adja hozzá a csirkét és rövid idõ alatt pirítsa meg. A kockára vágott sárgarépát és a zöldborsót is tegye a húshoz és gyakori kevergetéssel kb. 5 percig fõzze együtt. Szórja meg 1 kanál liszttel és öntse fel a vízzel. Ízesítse sóval, fehérborssal, 2 karika citrommal. Minden hozzávalót fõzzön puhára, a közben elforrt vizet pótolja. A galuskákhoz a tojást, lisztet, sót keverje össze, majd kiskanál hegyével szaggasson apró galuskákat a forró levesbe. Tegye bele a tejszínt, és a tejfölt és a vagdalt friss tárkonyt. Citromlével ízesítse.
Borscs
Adag:2 Elkészítési idõ: 60 perc Kalóriatartalom: 250 Kcal Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma,1 db hagyma,2 db sárgarépa,50 g póréhagyma,50 g metélőzeller, 2 db petrezselyemgyökér,2 db közepes cékla,250 g burgonya,3 ek. vaj,100 g savanyúkáposzta, 2 ek. paradicsompüré,1,2 l zöldségleves,1 csomag babérlevél,1 tk. kömény,1 csipetnyi tengeri só, 1 csipetnyi frissen őrölt feketebors,1 csipetnyi szegfűbors,150 g tejföl
Vagdaljuk apróra a hagymát és a fokhagymát. Vágjuk kis kockákra a zöldséget. Hámozzuk meg a burgonyát, vágjuk ezt is apró kockákra.Forrósítsunk vajat egy edényben, pároljuk meg a fokhagymát, majd a hagymát. Tegyük bele a zöldségeket, és pároljuk meg.Tépkedjük szét a savanyú káposztát, és tegyük a burgonyával a zöldségekre. Keverjük bele a paradicsompürét, és öntsük fel levessel.Fűszerezzük babérlevéllel, köménnyel, sóval, borssal, szegfűborssal, Főzzük közepes hőfokon 20 percig. Tálaláskor tegyünk a levesbe 1 evőkanál tejfölt.
Kertészné levese
Adag: 4 Elkészítési idõ: 45 perc Kalóriatartalom: 470 Kcal Hozzávalók: 100 g fagyasztott karfiol,100 g fagyasztott brokkoli,100 g fagyasztott sárgarépa,100 g fagyasztott zöldborsó, 100 g fagyasztott darabolt spárga,2 ek. vaj vagy margarin,100 g kockákra vágott, főtt sonka, 2 pár szeletelt virsli,3,75 dl instant húsleves,200 g tejszín,1 ek. keményítő, 3 csepp worcester-szósz,0,5 db citrom leve,1 csipetnyi só,1 csipetnyi frissen őrölt bors, 1 csipetnyi szerecsendió,1 ek. vagdalt turbolya,1 ek. vagdalt metélőhagyma Hagyjuk felengedni a zöldséget. Forrósítsuk fel a zsiradékot, pirítsuk meg a sonkát és a virslit. Csepegtessük le a zöldséget, és tegyük a virslire. Öntsük fel húslevessel, keverjük a tejszínbe a keményítőt, és öntsük a zöldségre. Alaposan fűszerezzük meg Worcester-szósszal, citromlével, sóval, borssal, szerecsendióval. Főzzük az egészet lefedve, kb. 20 percig. Ízesítsük újra a levest, végül szórjuk meg a zöldfűszerekkel.
Karfiolleves Hozzávalók: 1 db kis karfiol,700 ml zöldségleves,2 ek. vagdalt mogyoróhagyma,1 tk. vaj,2 szelet fehérkenyér, 2 ek. vagdalt zöldfűszer,200 g tejszín,1 csipetnyi tengeri só,,1 kevés frissen őrölt fehérbors,1 csipetnyi szerecsendió
Szedjük rózsáira a karfiolt, vagdaljuk fel, főzzük a levesben 2 percig, majd tegyük félre.Vagdaljuk apróra a karfiol torzsáját, és pároljuk üvegesre a vajban, a hagymával együtt. Öntsük fel a levessel, és főzzük ½ órát.Vágjuk a kenyeret kb. 1 cm-es kockákra, pirítsuk meg 1 evőkanál vajban, majd keverjük össze a zöldfűszerekkel.Turmixoljuk össze a levest, és passzírozzuk át egy szitán. Keverjük bele a tejszínt, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval.Tálalás előtt forraljuk fel újra a levest, szórjuk bele a zöldfűszeres kenyérkockákat.
Adag: 4 Elkészítési idõ: 45 perc Kalóriatartalom: 240 Kcal
Bableves Hozzávalók: 2 ek. olívaolaj,1 db hagyma,1 db sárgarépa,1 db metélőzeller,2 gerezd fokhagyma,1 tk. só,2 ek. paradicsompüré, 5 dl húsleves,1 nagy vörösbabkonzerv,1 csipetnyi frissen őrölt bors,1 tk. paprika,1 csipetnyi cayenne-bors, 1 db citrom leve,1 kevés cukor,4 szelet fehérkenyér,2 db kemény tojás,1 ek. reszelt citromhéj,1 csésze vagdalt petrezselyem Forrósítsuk fel az olajat. Vágjuk apróra a zöldséget, és pároljuk üvegesre. Dörzsöljük el a fokhagymát sóval, pároljuk meg ezt is. Keverjük bele a paradicsompürét. Öntsük fel az egészet húslevessel. Csepegtessük le a babot és adjuk hozzá. Forraljuk fel a levest, ízesítsük fűszerekkel, citromlével, kevés cukorral. Vágjuk le a kenyérszeletek héját, a szeleteket kockázzuk fel. Vagdaljuk apróra a tojást, keverjük össze a petrezselyemmel és a citromhéjjal, majd keverjük a levesbe. Forraljuk fel még egyszer a levest.
Adag: 4 Elkészítési idõ: 45 perc Kalóriatartalom: 280 Kcal
Gombás zsenge csirkeleves Hozzávalók: 4 személyre, 400 g csirke, 40g vaj, 50 g vöröshagyma, 150 g gomba, 1 csomó zöldpetrezselyem, 200 ml tejszín, 30 g liszt, 1/2 db citrom, őrölt bors, só, 2 ek. esszencia. Elkészítés: A kisebb darabokra vágott csirkét 1.5 liter hideg vízben feltesszük főzni, megsózzuk, hozzáadjuk az esszenciát (ételízesítő). Serpenyőben vajat hevítünk, a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a gombát, és nem erős tűzön megpíritjuk, megborsozzuk, meghintjük petrezselyemzölddel és liszttel és picit tovább piritjuk. Hozzáadjuk a tejszint , összeforraljuk, ha a hús megpuhult akkor hozzáöntjük a leveshez és kb. 4-5 percig összeforraljuk. Ízlés szerint egy kevés citromlével enyhén savanykásra ízesítjük.Tetszésszerinti levesbetéttel tálaljuk.
Hideg joghurtleves rucolával Hozzávalók: 4 személyre: 100 g mogyoróhagyma, fél uborka, 300 ml húsleves, késhegynyi sáfrány, 20 g vaj, só, 100 ml vermut, 1,5 csomag rucola, 400 g joghurt, 100 ml tejszín, bors, szerecsendió, 100 g koktélparadicsom Elkészítés: A mogyoróhagymát megtisztítjuk és szeletekre vágjuk, az uborkát meghámozzuk és kockára vágjuk. A levest a sáfránnyal felforrósítjuk, majd levesszük a tűzről. A hagymát megpároljuk a forró vajon, hozzáadjuk az uborkát és 2 percig pároljuk. Felöntjük a vermuttal, majd erős tűzön kb. 5 percig forraljuk. Végül hozzáöntjük a levest és gyenge tűzön 15 percig főzzük. A rucolát megmossuk, lecsípjük a szárát, néhány levelet félreteszünk a díszítésnek, a maradékot a levesbe tesszük és az egészet pürévé törjük. A levest hagyjuk teljesen kihűlni, majd belekeverjük a joghurtot és a tejszínt. Sóval, borssal és a szerecsendióval ízesítjük. Megmossuk, szárazra töröljük és négybe vágjuk a koktélparadicsomot. A joghurtlevest tányérakba merjük, a félretett rucolával, paradicsommal és tejszínnel díszítjük.
Habos fokhagymaleves Hozzávalók: 4 személyre: A leveshez: 100 g zsenge fokhagyma, 40 ml repceolaj, 40 g aprított mogyoróhagyma, 3 ek. vermut, 250 ml fehérbor, 750 ml húsleves, só, bors, 100 ml tejszín, 100 g tejföl Levesbetéthez: 4 szelet szendvicskenyér, 3 ek. olívaolaj, 8 gerezd fokhagyma, 100 ml repceolaj, só, 3 szál petrezselyem, 3 ek. habbá vert tejszín Elkészítés: A fokhagymát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. A felhevített repceolajon megpároljuk a fokhagymát és a mogyoróhagymát. Felöntjük a vermuttal, majd hozzáadjuk a fehérbort és a levest. Kissé forraljuk, majd sóval és borssal fűszerezzük. A levesbe belekeverjük a tejszínt és a tejfölt, majd sűrűre főzzük. Botmixerrel pürévé törjük és sóval, borssal utánízesítjük. A szendvicskenyérről levágjuk a héját, a kenyérbelet háromszögekre vágjuk. Forró olívaolajon a kenyér mindkét oldalát aranysárgára sütjük. A fokhagymát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Felhevítjük a repceolajat, ropogósra sütjük benne a fokhagymát, majd papírtörlőre téve lecsepegtetjük és kissé megsózzuk. A petrezselymet leöblítjük, szárazra rázzuk és a lecsípkedett leveleket félretesszük díszítésnek. A kemény habbá vert tejszínt a levesbe forgatjuk, majd a botmixerrel felhabosítjuk. A levest 4 tányérba merjük, mindegyikre 2-2 szelet pirított kenyeret és néhány szelet sült fokhagymát szórunk. Petrezselyemlevéllel díszítve azonnal tálaljuk.
Hentes leves Hozzávalók: 4 személyre: 15dkg sertés apróhús, 20dkg csirkemáj, 15dkg sárgarépa, 10dkg gyökér (fehérrépa), 0,5 dl étolaj, 3dkg liszt, 1 dl tejföl, 3dkg mustár, 1 db kerti fűszerkocka, 1db tyúkhúsleves kocka, vagy 1 kk. esszencia, 1 db paradicsom, zöldpaprika, 5dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1db babérlevél, só, őröltbors, kockacukor Elkészítés: A zöldségeket és a sertéshúst kockára, a vöröshagymát apróra vágjuk és az olajban megpároljuk, megszórjuk liszttel és felengedjük 8 dl vízzel. Hozzáadjuk a járulékos anyagokat, apróra vágott paprikát, paradicsomot, fűszereket kb. 20 percig főzzük. Majd belerakjuk a kockára vágott csirkemájat és tovább főzzük. Elkészítjük a habarást és ha puhára főttek az anyagok, akkor behabarjuk utána ízesítünk. Beforraljuk és máris elkészült a nem mindennapi levesünk. Ízfokozó egy-két szem kocka cukor!
Görög gyümölcsleves
Hozzávalók: 1 őszibarack vagy körte konzerv · ha lehet darabolt ananász konzerv 1 doboz erdei mix (ribizli, málna, szeder, fekete ribizli) ha lehet mandarin, v. narancs fél citrom ,8-10 db szegfűszeg ,2 csomag vaníliás cukor, 5 dl tejszín ,1 l narancs juice A gyümölcsök leveit, a juicét és a tejszínt összeöntjük, beletesszük a vaníliáscukrot, belefacsarjuk a fél citromot, majd összeturmixoljuk (kis kézi turmix is jó). A gyümölcsöket apróra vágva és a szegfűszeget (filterben) beletesszük a lébe. Ha lehet, hagyjuk állni egy éjszakát, hogy az ízek minél jobban összeérjenek, tálalás előtt a szegfűszeget kivesszük.
Tejszínes tyúkhúsleves varesei módra
Hozzávalók: 30 dkg gyenge fejtett zöldborsó (lehet mirelitt is),negyed liter tejszín ,2 liter tyúkhúsleves ,15 dkg pulykacomb ,2 póréhagyma ,2 burgonya ,reszelt szerecsendió, só, bors A tyúkhúslevest felforraljuk, beledobjuk a kis kockára vágott pulykahúst, rövid ideig főzzük, azután beletesszük a zöldborsót, a megtisztított, kockára vágott póréhagymát, a kockákra vágott burgonyát és a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, reszelt szerecsendióval ízesíjük, és közepes lángon fél óráig főzzük. Ha akarunk reszelt sajtot is beletenni, akkor azt tálalás előtt pár perccel tegyük a forró levesbe! Nagyon finom, különleges ízű leves az olasz konyha ízeit kedvelőknek!
|