♥ Ibolya oldala  ♥
♥ Ibolya oldala ♥
Peptidek
 
Hozzáadás a Kedvencekhez
 
Internetes munka, távmunka, pénzkereset!!!
 
Számláló
Indulás: 2004-03-21
 
Látogatóim
látotagó olvassa a lapot.
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Saját linkgyűjteményem

 
Menü
 
 
Google
Google
 
Videa Videók!
 
Olvasd El!
 

Ibolya-weblapja.gif 

Partnerprogram - Refill-Paradise

Sokallja a tintapatronjai árát? - Kattintson IDE, és ingyen megtanítjuk ÖTÖDÁRON nyomtatni!

Visit this site.

 
 
Cool Slideshows
 
Küldjön tõlünk képeslapot!
 
Órák-naptárak
 
 
 

http://www.top-start.hu/info.php?felh_kod=748

 

 
Húsvét
 
 

 

Katt a képre!

 ibolya1964@tvn.hu

 

 
 
 
Ajándék Tőletek!

Több, mint 20ezer képet találsz

a képtáraimban:

 

Ibolyás ajándékok

Ajándék képek Tőletek

Ajándék képek - Agikacska1 

Ajándék képek - Andoki

Ajándék képek - Azurus

Ajándék képek - Bagolyka

Ajándék képek - Barbara

Ajándék képek - Beggyo

Ajándék képek - Bigdaddy 1

Ajándék képek - Bigdaddy 2

Ajándék képek – Bigdaddy 3

 

Ajándék képek - Bobemama

Ajándék képek - Böbe

Ajándék képek - Budai Anita

Ajándék képek- Csibe és Babuci

Ajándék képek - Csupi

Ajándék képek - Der Alte & Magdi  

Ajándék képek – Edit-Anci46

Ajándék képek - Era és Feri

Ajándék képek - Erika

Ajándék képek - Evamari

 

Ajándék képek - Gyuri és Ibolya

Ajándék képek - Hajni

Ajándék képek - Ildikó

Ajándék képek - Izike

Ajándék képek - Joker44

Ajándék képek - Judit-Magdolna

Ajándék képek - Judit és Kati 

Ajándék képek - Kati és a macsekok

Ajándék képek - Kikkkko

Ajándék képek - Kéki

Ajándék képek - Kismvity

Ajándék képek - Ledim

Ajándék képek - Lincsike

Ajándék képek - LadyLuna

Ajándék képek - Maracska

Ajándék képek - Margit 

Ajándék képek - Margó 

Ajándék képek - Miss V

Ajándék képek - Molnari- Ibolya

Ajándék képek - Moonka 

Ajándék képek - Napsi

Ajándék képek - Nóra- Therasmus

 

 

Ajándék képek - Planett

Ajándék képek – Robi

Ajándék képek - Romy

Ajándék képek - Seiya

Ajándék képek - Sissi

Ajándék képek - Tündérke

Ajándék képek -  Vali

Ajándék képek - Viki

 

Ajándék képek – Nyulmami

Ajándék képek – Funlista 1

 

Ajándék képek – Funlista 2

 

Ajándék képek – Funlista 3 

 

Ajándék képek – Funlista 4 

 

Ajándék képek – Bigdaddy 4- Érdekes felhők

 

Ajándék képek – Bigdaddy  5

Ajándék képek –

 
Képeim - Még TÖBB!!!

 

Folyamatosan fog bővülni!

Képeim

Képtáram - Tvn.hu

Mano ballagása 2006.06

Cicánk Arokh-2007.03-04hó

Cicánk Arokh-2007.05-06hó

Debreceni Állatkert 2006.05.01

Sárospatak-2006.08.05

Sárospatak-2006.08.06

Sárospatak-2006.08.07

Sárospatak-2006.08.08

Sárospatak-2006.08.09

Sárospatak-2006.08.09-Cica

Sárospatak-2006.08.10

Sárospatak-2006.08.11

Sárospatak-Kollégium-udvar

Sárospatak-Nagykönyvtár

Osztálytalálkozó 07.11.17

Debrecen-saját fényképek

Debr. Virágkarnevál 2007

Tehén Parádé Debrecen

Debrecen

 

Én próbálkozásaim

Saját készítésű vízes kép

Állatkák

Avatarok

Avatarok 2

Baby 1 mozgó

Emberek - Animáció

Emberek+vegyes Animáció 2

Csajok-nők

Étel-Ital

Fantázia

Festmények, Régi képek

Garfield-Képregénykék

Ikonok

Járművek-Animáció

BÚÉK

Halloween 1

Halloween 2

Halloween 3

Húsvét 1 mozgó

Húsvét 2 mozgó

Húsvét 3

Humor

Karácsony-Állatkák

Karácsony-Baba

Karácsony-Csengő, dísz

Karácsony-Elválasztó

Karácsony-felírat, smiley

Karácsony-Fenyőfa

Karácsony-Gömb

Karácsony-Hóember

Karácsony-Mikulás

Karácsony-Rénszarvas

Karácsony-Vegyes

London - Átvett képek

Manók

Nap, föld, csillag, hold

Penny Parker

Portálhoz-Virág díszek

Portálhoz-Weblap díszítés 

Portálhoz-Állatos fejléc

Portálhoz-Baba, nő fejléc

Portálhoz-Mozgó fejléc

Portálhoz-Szerelmes fejléc

Portálhoz-Virág fejléc

Portálhoz-Vendégkönyv

Portálhoz-Felírat-E-mail

Portálhoz-Felírat-Hello

Portálhoz-Felírat-I Love

Portálhoz-Felírat-Köszi

Portálhoz-Felírat-Napszak

Felíratok - Név

Felíratok - Név - Ibolya

Portálhoz-Felírat-Vegyes

Portálhoz-Felírat-Welcome

Portálhoz-Háttér-Disney

Rajzfilm hősök

Rózsa

Rózsa csokor

Térhatású utcai grafikák

Valentin-Szerelem

Valentin- Szerelem mozgó1

Valentin- Szerelem mozgó2

Valentin-Szív mozgó

Várak, kastélyok

Virágaim

Virág animáció - Csokor

Virág animáció - kék

Virág animáció - Rózsa

Víztükör-állatos

Víztükör-Baba, nő

Kép-táram - Coffeecup

Sztár fotóim - Coffeecup 

Háttérkép gyűjteményem - Kép.tár.hu 

Háttérképek - Állatok

Háttérképek - Fantasy

Háttérképek - Virág

Háttérkép - All Cartons'

Háttérkép - Abstract

Háttérkép - Járművek

 

 

 
 

 

 

Szexi képek 1 

Szexi Csajok - Sztárok 1.

Szexi Csajok - Sztárok 2.

Szexi Csajok - Sztárok 3. 

Szexi Csajok - Sztárok 4.

Szexi Csajok - Sztárok 5.

Szexi Csajok - Sztárok 6.

Szexi Csajok - Sztárok 7.

Szexi Csajok - Sztárok 8.

Szexi Csajok - Sztárok 9.

SzexiSztár-Angelina Jolie

SzexiSztár-Cameron Diaz

SztárCatherina Zeta-Jones

SzexiSztár-Cindy Crawford

Sztár-Claudia Schiffer

SzexiSztár-Courtney Cox

Sztár-Cristina Aguilera

Sztár-Drew Barrymore

Sztár-Elizabeth Hurley

SzexiSztár-Halle Berry

Sztár-Heather Locklear

SzexiSztár-Heidi Klum

Sztár-Jennifer Aniston

Sztár-Jennifer Lopez

Sztár-Julia Roberts

SzexiSztár-Josie Maran

Sztár-Kelly Brook

SzexiSztár-Kim Basinger

SzexiSztár-Naomi Campbell

 

 

 

Sztárok - Alicia Silverstone

Sztárok - Alyson Hannigan

Sztárok - Amy Weber

Sztárok - Anastacia

Sztárok - Andie MacDowell

Sztárok - Anna Kournikova

Sztárok - Ashley Judd

Sztárok - Audrey Hepburn

Sztárok - Bridget Fonda

Sztárok - Britney Spears

Sztárok - Brooke Shields

Sztárok - Calista Flockhart

Sztárok - Catherine Bell

Sztárok - Charisma Carpenter

Sztárok - Christina Applegate

Sztárok - Christina Milian

Sztárok - Christina Ricci

Sztárok - Eva Longoria

Sztárok - Eva Longoria 2.

Sztárok - Elisabeth Shue

Sztárok - Famke Janssen

Sztárok - Geri Halliwell

Sztárok - Gillian Anderson

Sztárok - Gina Gershon

Sztárok - Gwyneth Paltrow

Sztárok - Helen Hunt

Sztárok - Holly Valance

Sztárok - Isabella Rossellini

Sztárok - Isla Fisher

Sztárok - Jamie Lee Curtis

Sztárok - Jennifer Connelly

Sztárok - Jennifer Garner

Sztárok - Jennifer Jason Leigh

Sztárok - Jennifer Love Hewitt

Sztárok - Jennifer Tilly

Sztárok - Jeri Ryan

Sztárok -Jessica Alba

Sztárok - Jessica Simpson

Sztárok - Lara Flynn Boyle

Sztárok - Lindsay Lohan

Sztárok - Lindsay Lohan 2. 

Sztárok - Lindsay Lohan 3.

Sztárok - Jodie Foster

Sztárok - Josie Bissett

Sztárok - Julia Ormond

Sztárok - Julianne Moore

Sztárok - Kate Beckinsale

Sztárok - Kate Hudson

Sztárok - Kate Winslet

Sztárok - Katie Holmes

Sztárok - Keira Knightley

Sztárok - Krista Allen  

Szárok - Rihanna

 

 

Ajándék Tőletek! 2
Tartalom
 
Szabadidőre

 

 

 

Kivágó

Légy Activ!

Rajzolás segítő

ABC - Kifestő

Állatok 1 - Kifestő

Állatok 2 - Kifestő

Angyal - Kifestő

Biblia - Kifestő

Bogár, rovar - Kifestő

Cica, kutya - Kifestő

Cirkusz - Kifestő

Család - ember - Kifestő

Dental - Kifestő

Earth - Kifestő

Égitestek - Kifestő

Egyiptom - Kifestő

Épület - Kifestő

Étel - Kifestő

Fantasy - Kifestő

Halloween - Kifestő

Húsvét - Kifestő

Japán - Kifestő

Járművek - Kifestő

Karácsony - Kifestő

Kivágó

Légy Activ!

Ló - Kifestő

Maci - Kifestő

Madarak - Kifestő

Mandala - Kifestő

Mese figurák 1 - Kifestő

Mese figurák 2 - Kifestő

Mese figurák 3 - Kifestő

Mese figurák 4 - Kifestő

Mese figurák 5 - Kifestő

Rajzolás segítő

Összehúzgálós - Kifestő

Sárkány, dino - Kifestő

Színes képek - kicsi

Szülinap - Kifestő

Üvegfestés

Üvegfestés - kicsi képek

Üveg matrica képek

Vegyes - Kifestő

Virág - Kifestő

Vízi állatok - Kifestő

 
 
Videó: Csajok a fodrásznál és az ablakmosó
 
óra
 
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Írógép
 
Egérkövető
Az új egérkövető 
 
Virágeső
 
SMS-hirdetőfal
 
Receptek
Receptek : Főétel 3.

Főétel 3.

  2004.05.24. 00:19

21 db

Tepsis pulykamell, gombával és sajttal

Hozzávalók:
kivert vékony pulykamell
,gomba ,sajt ,szendvicstúró ,tejföl ,só, bors, petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom ,piros paprika
Elkészítés:A kivert pulykamellett kevés olajon hirtelen megsütöm és enyhén fűszerezem. A húst kivajazott tepsibe teszem, majd beterítem az előre megpárolt petrezselymes gombával. A túróból, tejfölből és paprikából (+só) körözöttett készítek és evvel befedem a gombát. Még egy réteg húst teszek ezek tetejére, majd vastagon befedem a sajttal. Használhatok többféle sajtot is (pl. füstölt), így összetettebb lesz az íz. 1/2 óra sütés után petrezselymes burgonyával tálalom. Jó étvágyat!



Mexikói csirke

Hozzávalók:
3 nagy csirke comb(alsó, felső egyben)
,chili szósz ,4 bors fűszerkeverék ,pirosarany ,4-5 fej vöröshagyma ,2-3 cikk fokhagyma ,
só, bors
Tehát fussunk neki. 1. lépésben kb 10-15 dkg margarint felolvasztunk a serpenyőben. Közben felvágunk 2 vöröshagymát, nem túl apró darabokra. A fokhaygmát is feldaraboljuk, jó apróra. A combokat kifilézzük, íg sokkal gyorsabban megfő a husi. Ha van puszta ízesétísű csirkénk az nagyon jó, tesco-ban lehet venni, ha nincs az sem gáz, leírom hoygan lehet csinálni otthon. Igaz így kicsit macerásabb a dolog, de nagyon finom. Ezt a recept végén fejtem ki inkább. Tehát vegyük alapul, hogy van már előkészített csirkénk. Ha vaj megolvadt beletesszük a hagymát, megpirítjuk nem túl sokáig persze, éppen csak egy kis színe legyen, aztán rádobjuk a húst. (filézve ugye) gyorsan lepirítjuk és mehet rá a fokhagyma is. Ha ez is kész ,akkor só, bors, pirosarany ízlés szerint, és a chili szószból bőven, jó bőven. Nem lehet elrontani.:-) Kevés víz is kell alá, 1 dl kb. Forraljuk fel, aztán tegyük bele a maradék hagymát, amit már karikára vágtunk közben. Fedő rá és 10 perc múlva skubi, vagyis keverd
meg. Kicsit figyelős a dolog, mert 10 percenként nem árt ránézni, nehogy leégjen. Ha kell a vizet pótoljuk különben szenes csirkét kapunk. Ha túl sok víz kerül rá utoljára semmi gond, mert a fedőt leveszed, és így főzöd amíg a levét el nem főtte. Én wokban készítettem, nagyon ízletes szaftos husi. Rizzsel is finom, de kenyérrel vacsinak is nagyon jó, kis céklával. És akkor jöjjön a mexikói pipi otthon: Kevés olajba raksz 2 evőkanál pirospaprikát, jó sok borsot, ha lehet akkor nem az őrölt változatot, hanem a 4 bors keveréket. Só, mehet bele egy ksi pirosarany is. Hagyma is mehet bele, de ez nem fontos. Ezt jól összekevered, és a husit beleforgatod. Legalább 30 perc pihenő a hűtőben.


Betyárpaprikás

Hozzávalók:
4 személyre: 1000 g birkahús 1 nagy fej hagyma 1 kk. pirospaprika 1 zöldpaprika 1 paradicsom 2 ek. Olaj vagy zsír 2 dl tejföl 1 kk. liszt 1,5 dl száraz vörösbor só

Elkészítés:
A birkahúst a faggyútól és a hártyáktól megtisztítjuk, 2-3 cm-es kockákra vágjuk, szűrőkanálba téve leforrázzuk, leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. A zsiradékon üvegesre pároljuk a megtisztított, finomra vágott hagymát, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadunk egy kevés vizet és mérsékelt tűzön, fedő alatt addig pároljuk, amíg a hagyma teljesen szét nem fő. Hozzáadjuk a húst, a karikákra vágott zöldpaprikát, a cikkekre vágott hámozott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, aláöntjük a vörösbort és fedő alatt puhára pároljuk. A tejfölben simára elkeverjük a lisztet, hozzáöntjük a paprikáshoz és jól kiforraljuk. Sós vízben főtt burgonya illik hozzá.(de nem szentségtörés a galuska sem)


Borjújava kevert salátával

Hozzávalók:
4 személyre: 700 g borjúdió, 100 g olaj, 40 g vaj, 30 g liszt, 4 dl joghurt, 400 g Rokfort, 2 db fejes saláta, 1 csomó újhagyma, 1 csomó pirosretek, 1 db kígyóuborka, 5 db paradicsom, 3 db zöldpaprika, 1 csomó metélőhagyma, 1 csomó petrezselyem, 1 citrom, só, 1 ev. francia mustár, 1 ek. olívaolaj, 1 evőkanál cukor
Elkészítés:
A felszeletelt, előkészített húsokat lisztbe mártjuk és kevés felhevített olajban mindkét oldalát pirosra sütjük, és félretesszük. A megtisztított salátaféléket bő vízben többször megmossuk, egyenletes szeletekre vágjuk és kissé megsózva hűtőszekrényben állni hagyjuk. A mustárt kevés cukorral, olívaolajjal, snidlinggel, petrezselyemmel kikeverjük, majd a hideg joghurtot hozzákeverjük és tetszés szerint ízesítjük. Ezt a mártást a lehűtött salátára öntjük és reszelt Rokfort sajttal megszórjuk, majd a hússal együtt tálaljuk.

Sertéspecsenye palacsinta köntösben
Hozzávalók:
4 személyre: 1 szál sárgarépa, 1 szál póréhagyma, só, 150 ml tej, 100 g liszt, 3 tojás, 30 g vaj, 1 ek. aprított petrezselyem, bors, 8 ek. olaj, 100 g darált marhahús, 100 ml tejszín, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. aprított turbolya, 2 db sertés szűzpecsenye, egyenként kb. 400 g, 80 g zsemlemorzsa

Elkészítés:
A töltelékhez megtisztítjuk és megmossuk a póréhagymát és a sárgarépát. Apróra vágva mindkettőt sós forró vízben 2 percig blansírozzuk, majd leszűrjük és lecsepegtetjük. A tejből, 60 g lisztből, 2 tojásból, az olvasztott vajból palacsintatésztát keverünk. Sóval, borssal fűszerezzük, majd a petrezselymet beleforgatva 30 percig pihentetjük. A masszából 2 ek. olajon 4 palacsintát sütünk. A darált húst összekeverjük a tejszínnel és az összezúzott fokhagymával. Beleforgatjuk a zöldséget, a turbolyát és sózzuk, borsozzuk. A húst leöblítjük, felitatjuk róla a nedvességet és keresztben elvágva 2 ek. olajon kb. 7 perc alatt jól átsütjük. A palacsintát megkenjük a töltelékkel, majd a két oldalát behajtva becsomagoljuk a szűzpecsenyét. Előbb lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk és 4 ek. olajon kb. 3 perc alatt ropogósra sütjük. Ízlés szerint párolt kelkáposztával körítjük.



Aszalt szilvával töltött dagadó
Hozzávalók:
4 személyre: 800 g setés dagadó 600 g savanyú káposzta 1 doboz körszeletes ananász 3 savanykás alma 250 g aszalt szilva 2 fej vöröshagyma 2 evőkanál tejföl 4 dl húsleves 3 evőkanál zsemlemorzsa 1 evőkanál étkezési búzakeményítő 1 evőkanál olaj 1 teáskanál vaj, margarin só, őrölt bors 4 szem egész bors 1 babérlevél 1 teáskanál őrölt fahéj 1 tojás

Elkészítés:
A dagadót felszúrjuk, megmossuk, majd megtöröljük. Sóval és borssal kívül-belül bedörzsöljük. A töltelékhez a megtisztított almát kockára vágjuk. A beáztatott aszalt szilvát lecsöpögtetjük, kimagozzuk és félbevágjuk. A alma- és a szilvadarabokat összekeverjük a zsemlemorzsával, tojással, majd sóval őrölt borssal és fahéjjal fűszerezzük. A masszát a felszúrt dagadóba töltjük. A nyílást hústűvel betűzzük. A töltött dagadót tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20 percig sütjük. A vöröshagymát négyfelé vágjuk és a babérlevéllel együtt a hús mellé dobjuk. Felöntjük a levessel és kb. 1 órát sütjük. Az ananászkonzervet lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk. Az ananászt 4 karika kivételével felaprítjuk és kevés vajon vagy margarinon megpirítjuk. A felhevített olajon néhány percig pároljuk a kimosott savanyú káposztát, majd hozzáadjuk a szemes borsot és felöntjük az ananászlé felével. Kb. 20 perc párolás után hozzáadjuk az ananászdarabokat is. Ha kell megsózzuk! A hús
t kivesszük a tepsiből, és melegen tartjuk. A mártáshoz a pecsenyelevet átszűrjük, majd besűrítjük a tejfölben csomómentesre kevert étkezési keményítővel. A töltött dagadót a gyümölcsös savanyú káposztával körítjük, és a félretett ananászkarikákkal, esetleg citromfűvel díszítve tálaljuk.


Szentgyörgyhegyi Csősz pecsenye
Hozzávalók 4 személyre: 600 g sertés szűzpecsenye, 500 g vöröshagyma, 50 g húsos szalonna, 100 g libazsír, só, köménymag, 60 g cukor, őrölt bors, 1 ek. balzsam ecet, 100 ml Szentgyörgyhegyi olaszrizling, 800 g burgonya, 2 db tojás, 40 g liszt, 150 g zsemlemorzsa, 250 ml étolaj, idény szerinti díszítések.
Elkészítés: Lehártyázzuk a szűzpecsenyét, érmékre szeleteljük, kissé megütögetjük, sózzuk, borsozzuk, és mindkét oldalát a libazsírban ropogósra sütjük. Melegen tartjuk. A libazsírban kipirítjuk a kockára vágott szalonnát, kiszedjük, és a zsírba lekaramelizáljuk a cukrot a köménnyel együtt. Közben megtisztítjuk a vöröshagymát, karikára szeleteljük, és a karamelizált cukorban megpároljuk, hozzáadjuk a balzsamecetet, és az olaszrizlinget. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk, és szükség szerint megcukrozzuk (hasonló az íze, mint a párolt káposztának). Vigyázzunk, ne főzzük agyon, csak ropogósra pároljuk! Az elkészült párolt vöröshagymára rátesszük a megsütött érméket lefedjük és a köret elkészüléséig melegen tartjuk. Megtisztítjuk a burgonyát, karikára vágjuk, sózzuk, lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, majd kisütjük a forró olajban. Konyhai törlőn lecsepegtetjük. Következik a tálalás, előmelegített tányért megdíszítünk, a sült érmékre halmokba ráhelyezzük a
párolt vöröshagymát, megszórjuk a szalonna kockával, majd mellé rakjuk a rántott burgonyát.


Tárkonyos bárány
Egy negyedrész bárány elejét tegyük fôni két liter sós vízbe. Míg fô, készítsünk hozzá egytojásnyi zsírból és egy nagy fakanál lisztbôl szép, barnapiros rántást. Amikor a rántás legforróbb, öntsünk bele egy pohár hideg vizet, és azonnal fordítsuk a forró báránylébe. Tegyünk bele egy jó kávéskanálnyi apróra vágott zöld tárkonylevelet és hat kanál borecetet. Fôzzük fel öt percig ezekkel is, tálalásig vegyük el a nagy melegrôl. Pár kanál tejfölt öntsünk bele, és mély tálban adjuk asztalra.


Töltött borjúszegy
Tegyünk deszkára egy borjúlapockát, melynek felsô vékony bôrét a szélén kezdve elôbb késsel, majd bádogkanál nyelével válasszunk el a hústól, ügyelve, hogy lehetôleg kis nyílást csináljunk, a töltelék betevése céljából. Aztán készítsünk bele tölteléket a következô módon: hat keményre fôtt tojást tegyünk deszkára és vagdaljuk jól össze, két egész zsemlyét áztassunk meg tejben. A tejet csavarjuk ki belôle jól, és gyúrjuk a zsemlyét össze a tojással, késôbb tegyünk bele 12 deka jól összevagdalt fehér szalonnát, és két nyers tojást üssünk közé, majd tegyünk sót, egy kávéskanál tört borsot és egy kávéskanál apró petrezselyemlevelet. Ezeket gyúrjuk mind jól össze és tömjük bele a lapockába - a bôr alá - szépen elsimítva, hogy az egész hús felületére egyenlôen jusson a töltelékbôl. Azután cérnával varrjuk be ott, ahol megtöltöttük, és az egész húst sózzuk meg, tegyük tepsibe, majd zsírral kenjük be, süssük egy óráig - a saját levével gyakran jól locsolva. Tálalás elôtt a cérnát és a
húsban maradt csontokat könnyen ki lehet szedni, de e munka közben ügyeljünk rá, hogy a töltött hús szét ne roncsolódjék. Végül gondosan szeleteljük fel, és hosszú tálban adjuk asztalra tarhonyával vagy makarónival.

Pecsenyék


Zöldséges pecsenye
Egy kiló szép felsál szeletet tegyünk lábasba egy kanál zsírral, sóval és két deci ecettel. Tegyünk bele egy szál tiszta és karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét, zellert, egy fô vöröshagymát és néhány szem borsot. Azután tegyük tûzre az edényt, és fôzzük, amíg megpuhul. Ha a leve elfô, mindig pótoljuk egy kevés hideg vízzel. Mikor a pecsenye már jó puha, tegyünk a lábasba négy darab nagy burgonyát, alaposan megtisztítva és karikára vágva, öntsünk reá annyi vizet, hogy a burgonyát ellepje. Fedjük újra le, és kavarás nélkül fôzzük, míg a burgonya megpuhul és zsírja kiválik. E pecsenyét vágjuk szeletekre, s a zöldséget és burgonyát összekeverve adjuk mellé. Igen ízletes pecsenye.



Tejfölös vagy Esterházy-rostélyos
A pecsenyének való húst potyoljuk ki jól, sózzuk be, és süssük meg hirtelen forró zsírban, de nem kell sok zsírt használni, mert az káros. Ha megpirult a hús, öntsünk reá hideg vizet, fedjük be, és puhítsuk meg. Elég puha lesz, ha pár kanál hideg vizet teszünk hozzá. Mikor elkészült, öntsünk reá jó savanyú tejfölt. Vigyázni kell, nehogy sok levet eresszen! Egy külön kis edénybe tegyünk kevés zsírt, s tegyük forrni. Ha fölforrt, tegyünk bele fél fej reszelt vöröshagymát, s egy késhegyni vörös paprikát. Tálaláskor a paprikás zsírt öntsük a tejfölös pecsenye tetejére, mert ezáltal jó külsôt nyer.



Marhapecsenye-gombóc
Egy kiló marhapecsenyét vagdaljunk fel nagyon apróra. Azalatt 10 deka rizskását sós és zsíros vízben fôzzünk meg, és kihûtve tegyük a vagdalt pecsenyéhez. Fûszerezzük egy kávéskanál tört borssal, fél citromnak reszelt héjával és sóval. Vagdaljunk még bele 15 deka szép fehér szalonnát is. Miután jól összegyúrtuk két egész nyers tojással, formáljunk belôle tojásnyi nagyságú gombócokat. Ha mindez készen van, a deszkán kissé lapítsuk meg ôket, hogy könnyedén átsülhessenek. Végül nem igen sok, de forró zsírban süssük ki. A pecsenye levébe/zsírjába tejföl és citromlé is talál, de tejföl nélkül is tálalhatjuk. Makarónival vagy tarhonyával körítsük.


Erdélyi tokány
Két kiló marhafelsált vagdaljunk egyenlô, diónyi nagyságú darabokra. Egy lábasba tegyünk egy jó nagy kanál zsírt forrni, s ha elég forró lett, rakjuk bele a megmosott pecsenyét, sózzuk meg, majd fedjük be, és hagyjuk párolódni egy jó óráig. Ha lesüli a levét, egy kevés vizet öntsünk reá, hogy ne piruljon meg a hús, de ne is fôjjön bô lében. Ha elég puha a pecsenye, de van rajta egy merítôkanálnyi lé, tegyünk bele hat fej laskára vágott vöröshagymát, azzal is süssük egy negyed óráig, de egy csöpp vizet sem szabad többé reá önteni, ha a hagyma már benne van. Mikor piros lesz, és zsírig sül, de még nem ropog a hús és a hagyma, akkor van készen. Hosszú tálban, tarhonyával körítve tálaljuk. Egész Erdélyben ez a legkedveltebb sült húsok egyike. Juhhúsból és bárányhúsból is éppen így készül.



Vadételek


Az ôzderék pácolva

Ha pácolni akarjuk az ôzhúst, elôbb szedjük le késsel a rajta lévô külsô, hártyaszerû bôrt, tegyük tálba, és öntsük reá a következô módon készített páclevet: egy egész ôzderékhoz tegyünk fazékba két liter vizet, egy liter ecetet, két bádogkanál sót, egy nagy kanál borsot, hat babérlevelet, egy nagy fej vereshagymát és hat szem szegfûszeget. Ha ezeket együvé vegyítettük, tegyük a tûzhöz forrni, s miután negyed óráig fôztük, azon forrón öntsük a tálban lévô ôzhúsra. Ezután fedjük be, és tegyük hûvös helyre. Igy egy-két, sôt több napig is eltarthatjuk a húst, de naponta kétszer mindenesetre meg kell forgatni a levében. Már akkor is meg lehet sütni, ha csak egy napig állott is a pácban, de ha csak lehetséges, tartsuk tovább benne. Mikor a húst sütni akarjuk, tegyük deszkára és e célra készült, acéltûzbe vont, vékony szalonnaszeletekkel tûzdeljük meg végig a gerinc mellett négysorosan oldalt is. Miután a húst szalonnával jól teletûzdeltük,
tegyük a tepsibe, és öntsünk reá a pácból egyliternyi, szitán átszûrt levet.
Tegyük be forró sütôbe egy órára sülni, többször meg kell locsolni. Ha a hús egy óra alatt sem lesz elég porhanyóssá, akkor tovább süthetjük, de nagyon ügyelni kell, nehogy szerfölött kiszárítsuk a pecsenyét. Egy tálba tegyünk egy bádogkanál lisztet, 2 deci jó savanyú tejfölt. Habarjuk ezt össze, és öntsük az ôzderék levébe. Pár percig forraljuk a levet a habarással is. Végül vagdaljuk fel az ôzderekat egy éles vaskos késsel keresztbe úgy, hogy a csont is kettévágassék minden szeletnél. Rakjuk hosszú tálba, díszítsük citromszeletekkel, és a levét szûrjük a hús alá. Igy lehet készíteni az ôzcombot és majdnem mindenféle más vadhúst is.



Nyúlpaprikás
A nyúlpaprikáshoz a nyúl elejét lehet legjobban használni. A nyúl elejét vagdaljuk fel apró darabokba, és mossuk jól ki a vértôl. Egy lábasba tegyünk egytojásnyi zsírt, amely ha forr, rakjunk bele két fej apróra vágott vereshagymát és egy bádogkanál paprikát. A lábast fedjük be. Ha a levét elfôvi, lehet reá kavarás közben néhány kanál vizet is önteni. Máskülönben hamar megpuhul így a hús, de arra ügyelni kell, hogy nemcsak zsírja, hanem egy kevés leve is legyen. Tálaljuk hosszú tálban, és adjuk fel tarhonyával körítve.



Fácán sülve
A fácánt mindenki a sültek legfinomabbikának tartja. A rendes készítése könnyû, de a
megszerzése, az már nehezebb. A fácán fejét be kell papírral kötözni, és figyelni kell reá, nehogy a tollat leforrázzuk róla. E madárnak csak a többi részét kell forró vízbe gyorsan bemártani, azután meg kell kopasztani a tollától éppen úgy, mint más szárnyasfélét szokás.
Ha szép tisztára megtisztítottuk a fácánt, vegyük ki a belét is, és a zúzát, máját tegyük a szárnyába, mint a csirkénél szokás. A megtisztított fácánt szózzuk meg, és szalonnával
tûzdeljük meg szép sorban. Esetleg sütés közben egy kis vajjal is meg lehet locsolni, mert ezáltal kellemesebb ízt kap, de nem okvetlenül szükséges. A sütôbe tétel elôtt, a tollas fejet több- rendbeli papírba kötözzük be, nehogy a toll elégjen rajta, mert ez tálalási dísznek való, s csak akkor lehet büszkélkedni a fácánpecsenyével, ha a toll a fején rajta van tálaláskor is. Mikor megsült, szép rendes darabokba vágjuk fel, és hosszú tálban tálalva a fejet ki kell tüntetni! Befôtt gyümölcsöt kell mellé adni.



Vaddisznóoldalas
A vaddisznóoldalasból mintegy kétkilónyit vegyünk. Még nyers állapotában fejtsük ki abordákat belôle, sózzuk meg, s hintsük be kevés tört borssal, azután jó szorosan,amennyire lehet, egy tekercsbe göngyölítjük, s zsineggel erôsen megkötözzük. Az oldalason a bôrt is rajta kell hagyni, s szépen meg kell tisztítani. A tekercset olyan fazékba tegyük, amelyben sós vizes ecet vagy boros víz van. Ebbe az ecetes vízbe egy fej vereshagymát, néhány szem borsot, két szem szegfûszeget, egy darab sárgarépát, egy darab petrezselyemgyökeret és két babérlevelet teszünk. A lé a húst lepje el egészen. A fazekat befödve, mindaddig fôzzük, míg a hús teljesen megpuhult. Tálalásig meleg helyen legyen, mert lehetôleg forrón szokás asztalra adni. Tálaláskor szép vékony, széles szeletekre vágjuk. Köríteni nem kell, hanem csészében kínáljunk mellé tejföllel hígított, meleg csipkebogyólekvárt. Külön csészében adhatunk hozzá jó friss tejfölt is, hogy ki-ki válogasson a mártalékban.


Közönséges töltött káposzta
Egy gömbölyû cserépfazekat félig kell tenni felvágott savanyúkáposztával. Hat személyre vegyünk fél kiló sertéshúst, melyben kövér rész is legyen. Vagdaljuk apróra, tegyünk bele 12 deka rizskását, tört borsot és sót, és készítsünk belôle a már leírt módon töltelékeket. Ha készen vagyunk, tegyük a fazékban lévô aprókáposzta közé, de puhán, mert különben fôzés közben igen kidagad. Öntsük tele vízzel, vagy ha savanyúbban szeretjük, káposztalével. Ha vízzel készítjük, sót is tegyünk bele. Mindenkor folytonos, de csendes tüzön fôzzük két órán át, de közben minden negyed órában rázzuk fel a fazékban, kavarás nélkül. Leapadt levét folyton töltögetve fôzzük, míg jó puha lesz a káposzta, akkor készítsünk neki jó zsíros rántást, öntsük közé, s ha felfô ezzel is, vegyük le a tûzrôl. Akár négy napig is eltarthatjuk hideg helyen. Tálalás elôtt mindig megmelegítve, tejföllel vegyített saját levével tálaljuk. Lehet a tál tetejére hirtelen sütött sertéskarmonádlit vagy kolbászt i
s tenni, a töltelék között csinosan elrendezve.

Hússal összerakott káposzta
Tegyünk lábasba egy jó nagy tojásnyi zsírt, és ha a zsír forró, tegyünk bele minden
személyre egy nagy marék savanyúkáposztát, számítva annyit, amennyire szükségünk van. Egy pár kanál zsírt is öntsünk rá, fedjük be, s egy fél óráig párolva kavargassuk. Ezalatt tegyünk deszkára egy kiló - kövérrel vegyes - sertéspecsenyét. Vagdaljuk a húst össze, de nem túlságosan apróra. Tegyük ezt is kevés forró zsírba, s tíz percig pároljuk, tegyünk bele sót és sok tört borsot, hogy a bors íze ne vesszen el. Egy másik lábasban pároljunk zsíros vízben negyed kiló rizst. Mikor a rizsszemek puhák lesznek, vegyük le a tûzrôl, és a háromféle anyagot felváltva, sorban rakjuk egy zsírral kikent lábasba, legalul káposztát, azután kevés húst és rizskását, majd megint káposztát és húsos rizskását. Miután mind beleraktuk, öntsünk a tetejére fél liter tejfölt, fél liter édes tejet és pár kanál olvasztott zsírt. Ha elkészítettük, tegyük a lábast a sütôbe, fél óráig hagyjuk pirulni, aztán tálaláskor borítsuk ki egy tálba, és köríthetjük füstölt kolbásszal vagy borjúszelettel.

 

A gömböc
A disznónak tudvalevôleg van két nagy kerek böndôje. Az egyik az, amelybe a bôrsajtot készítik: ez vastag, húsos és nagy terjedelmû, a másik pedig vékony, fodros - kisebb és olyan állású, mint egy hólyagzacskó -, ebbe szokás a gömböcöt tölteni. Félliternyi vért tegyünk egy tálba, hintsünk bele kevés sót, borsot és tört szegfûszeget. Két fakanálnyi felforralt rizskását is tegyünk a vérbe, ha van, egy kis csipet borsfûpelyvát is. Félkilónyi felforralt kövéres húst vágjunk fel tojásnyi darabokra, és azt is tegyük a fûszeres vérbe. Jól összekevervén töltsük ezt az anyagot a tisztára kimosott, gömböcnek való bélbe, azután kössük be erôs fonallal a végét és tegyük forró vízbe fél óráig fôni. Gondosan kell fôzni, nehogy sok ideig fôjön, különben kihasad. Ha megfôtt, tegyük ki egy deszkára. Hûvös helyen eláll egy hétig is. Mikor használni akarjuk, tegyük kétliternyi sós vízbe, majd félórai fôzés után készítsünk hozzá jó tejfölös habarást, tegyük a lébe,
melyet azonban kellôen meg kell ecetezni. Tálaláskor a gömböcöt vagdaljuk szép karikákba, tegyük mély tálba, s a tejfölös levet öntsük rá és adjuk az asztalra levesnek.
A gömböcöt lehet úgy is asztalra adni, ha sós vízben jól megfôzzük és karikákba vagdalva hosszú tálban, sorban egymás fölébe rakjuk, és frissen reszelt tormával bôven beszórjuk. Így készítve vacsorára elsô ételnek igen alkalmas és jó.


Töltött káposzta  (valódi kolozsvári módra)
Minden személyre számítsunk két tölteléket, minden egyes töltelékhez egy középnagyságú káposztalevelet. Nyáron sokkal jobb a töltött káposzta, amikor kovászos káposztából készíthetjük. A káposztaleveleknek vágjuk végig az ormóját, és töltsük meg a következô töltelékkel: 6 személyre vegyünk fél kiló sovány marhapecsenyét és fél kiló kövér sertéshúst, ezeket deszkán vagdaljuk jól össze. Tegyünk bele egy kávéskanál tört borsot, sót és 12 deka rizskását. Mindezt gyúrjuk, vegyítsük jól össze, és akkor osszuk el a deszkán annyi csomócskába, ahány tölteléket akarunk készíteni. A káposztaleveleket bal kezünk tenyerére fektessük és a közepére tegyük a töltelékcsomót, sodorjuk össze a káposztalevelet, és a két üres végét ujjunk hegyével tömjük befelé a húshoz. Igy lehet szilárd és csinos tölteléket formálni. Ha a töltelékek mind készen vannak, egy gömbölyded cserépfazéknak - mely ne legyen nagyobb ötliteresnél - tegyünk az aljára egy jó nagy marék felvágott savanyú-káposztát. A tölteléket rakjuk szép sorba a fazékba, és fölébe újra tegyünk apró káposztát, hogy a tölteléket elfödje. Arra megint tegyünk egy negyed kiló sertésoldalast, negyed kiló marhahúsdagadót és egy pár liba- vagy pulykaaprólékot.
Ezeket újra fedjük be aprókáposztával, míg a fazék tele lesz, akkor öntsünk rá melegvizet. A káposztalé azért nem ajánlható, mert igen savanyú. De ahol a nagyon savanyúkáposztát szeretik, alkalmazhatják a levét is rá. Aztán csendes tüzön fôzzük két órát,
minden negyed órában töltsük tele vízzel, és rázzuk fel a fazék fülénél fogva, egy konyharuhával megfogva a forró fazekat, mert kanállal kavarni nem szabad. Ebbe egy csepp rántást sem szabad tenni. Ha jól megfôtt, készen van. Egy hétig is eláll hideg helyen tartva, és minden melegítés után még jobb és jobb lesz. Tálalni úgy kell, hogy az
aprókáposztát a tál aljára rakjuk, a töltelékeket pedig szépen, koszorúban a tál széle felé, a húst meg felhalmozva a tál közepére. A levébe tejfölt habarunk. E habarást tálaláskor öntsük rá.

 

Minden nap újabb kép:

OOTZ.org - Ingyenes játék ajánékért

 

Cicánk: Arock

Ibolya oldala Üdvözöllek a portálomon! Gyere máskor is ide!
 
Cicánk

Cicánk

Mindenféle idézetek!

Mindenféle idézetek! Katt ide!

 

 
Szavazz a portálomra!
 
Szavazz rám a X toplistán!
 
Reklámozza Ingyen Weboldalát ! Banner TOP 2004 - http://bannertop.reklam-csere.hu

 

Luna Toplistája... A legjobb weboldalak...

Ajándék óra Lady Lunától Puszika érte!


 
Ajándék Ledimtől Puszika érte!

 
 
 
Linkcsere
 

 


  

  



 

  

 

designmindenkilapjahu.gif 

lapcentrumnethubarbara.gi 

 

  

tündérmesék Mercédes

 

   

   

Böbemama banner

 

 

 

  

  

 

csibebabuci

//gportal.hu/portal/meselnektekcsorimama/image/gallery/1174635952.gif

DR ARACSI JÓZSEF CSALÁDI HONLAPJA     

DR ARACSI JÓZSEF CSALÁDI HONLAPJA  

BIRCSI, NŐKRŐL-NŐKNEK NEKED SZÓL!!!!     

 BIRCSI OLDALA, NŐKRŐL NŐKENEK!!

 HÁZIASSZONYOKNAK ÖTLETEK, PRAKTIKÁK, HASZNOS LINKGYÜJTEMÉNYEK   

HÁZIASSZONYOK OLDALA: ÖTLETEK, TANÁCSOK, HASZNOS LINKEK

 

Kép

Click for Budapest, Hungary Forecast 

 
 
Játékok
 
Linkek
 

 


Chello 


 


 



 

 

TRY.HU
 
  
 

websas.hu 

MyStat - Az ingyenes webstatisztika

Számlálók
 
Google PageRank

Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal    *****    Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!