Pizza
2004.05.21. 23:51
Pizza : ADRIENN FÉLE
60 dkg liszt, 1,5 dl olaj, 3 dl vízben 5 dkg élesztőt megpuhítunk, egy csipet só, ugyanannyi cukor, ízlés szerint oregánó fűszerkeverék(boltban kapható zacskós kiszerelésben). Ezeket összegyúrjuk(a tészta váljon el a kéztől), majd 30 percre pihenni hagyjuk. Közben a sütőt előmelegítjük. Ha a tészta megkelt, egy nyújtólapra kiborítjuk, a kapott tésztát meg is felezhetjük, így két adag pizza lesz belőle, vagy eltehetjük a fagyóba, és máskor csak ki kell olvasztani, és utána kisütni. Tehát a tésztát kiborítjuk, és egy kicsit nyújtunk rajta, majd a tepsihez hozzámérjük. A tepsit kiolajozzuk, és beletesszük a tésztát, ezután a tésztát is megolajozzuk. Erre tesszünk a pizzakrémet(ha nagyobb tubussal veszel, elég a fele), és egyenletesen elkenjük a megolajozott tésztán. Ezután ízlés szerint jó gazdagon meghintjük pl sajttal, felvágottal, fagyasztott mexikói mixszel stb. És végre betesszük a sütőbe. A gázt egy kicsit feljebb csavarjuk, és 25-30 percig sütjük. a tepsi vékony falú legyen, és alacsony oldalú.Ha kész, élvezettel elfogyasztjuk, garantált, hogy egy adag nem elég. Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Olasz pizza tészta
Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 4 dkg élesztő, 8 dkg olíva- vagy más étolaj, 3 dl víz, kevés só Elkészítés: Az élesztőt kevés langyos, lisztes vízbe morzsoljuk és megkelesztjük. Ha megkelt a kovász, az átszitált liszthez keverjük, hozzáadjuk az olajat. Ez után annyi vizet adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Ha kész, felületét olajjal megkenjük; letakarva 30-40 percig kelesztjük. Ha megkelt, a tésztát kinyújtjuk. Ebből a mennyiségből 5-6 db 20 cm-es átmérőjű pizzát kapunk. Sütés előtt étolajjal megkenjük, villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben kb. 8 percig elősütjük. Kivéve a sütőből a pizzát, ismét megkenjük étolajjal, ráöntjük az előre elkészített pizza szószt. A sütőbe visszatéve, 4 percig tovább sütjük. Ha nem szósszal készítjük, akkor az elősütés ideje kb. 12 perc. Ez után rátesszük a pizzára az előkészített rátétet, és 3-4 perc alatt készre sütjük. A leírt sorrendet célszerű betartani. Így a töltelék nem szárad ki és a tészta nem ázik el.
Pizza
Alaprecept 4 személyre (50 dkg alaptésztához, azaz 1 nagy tepsihez/2 kerek, 24 cm átmérőjű pizzához)
Hozzávalók: 1 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztő, 40 dkg finomliszt, 1 kávéskanál só, 4 evőkanál olaj, liszt a formázáshoz, olaj a kenéshez
Elkészítés: 1. A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg, elpusztulnak az élesztőgombák!), 3 dl-es bögrébe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10 perc). 2. A lisztet keverőtálba szitáljuk - így levegősebb lesz, és gyorsabban megkel a tészta. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk - azaz kovászt készítünk. A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc). 3. Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. A kézi robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 perc). 4. A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, erőteljesen átgyúrjuk (C kép) - összeesik, de nem baj -, és tenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk. 5. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük. Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal (pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti zöldségekkel, gyümölcsökkel, hússal, kevés oregánót és kakukkfüvet szórunk rá, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.
Pizzatészta
Hozzávalók: 30 dkg liszt ,1 tojás, 2 dl tej, 2 evőkanál olaj , 1,5 dkg élesztő ,1 teáskanál cukor ,1 mokkáskanál só
Elkészítés: A tejet langyosra melegítjük, az elmorzsolt élesztőt és a cukrot egy kevés liszttel elkeverjük, és egy kis tejet öntünk hozzá. Hagyjuk, hogy megkeljen. Ha felfutott az élesztő, összedolgozzuk a liszttel, a tojással, a sóval és az olajjal, és jól kigyúrjuk. 30 percig langyos helyen pihentetjük. Félujjnyi vastagra kinyújtjuk, tepsibe tesszük. A tepsit előtte kikenjük olajjal és megszórjuk liszttel! Félig megsütjük, rátesszük a tölteléket és a sajtot, és visszatesszük a sütőbe. Ha a sajt ráolvadt, kivesszük, és már tálalhatjuk is.
Gombás–sonkás pizza
Hozzávalók: 35 dkg liszt, másfél dkg élesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 2 dl víz, 1 kávéskanál só, 15 dkg krémsajt, 3 evőkanál tej, 20 dkg gomba, 4 szelet sonka, 10 dkg paradicsom, olaj, só, bors, petrezselyem
Elkészítés: Két dl langyos vízben keverjük el az élesztőt. Adjuk hozzá a lisztet, sót, olajat, majd kézzel gyúrjuk össze. Formázzunk a tésztából cipót, pihentessük legalább egy órán át letakarva. Közben a tisztított, szeletelt gombát tíz percig pároljuk a hámozott, felkockázott paradicsommal. Szórjuk bele a vékony csíkokra vágott sonkát is. Fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyemmel. A lágy sajtot három evőkanál tejjel keverjük krémesre. A tepsit vagy a tortaformát olajozzuk ki. A tésztát lisztes kézzel nyújtsuk ki, majd helyezzük a formába, a szélén körben peremet hagyva. Kenjük rá a sajtkrémet, majd a tetejére a paradicsomos, sonkás gombát terítsük. Szórjuk meg petrezselyemmel és locsoljuk meg két evőkanál olajjal. Előmelegített sütőben harminc percig süssük. Frissen tálalva a legfinomabb.
Hamis pizza
Hozzávalók: 6db szikkadt zsemlye ,1/2 bögre tej, kb. 40 dkg lecsókolbász ,3 tojás , ízlés szerint só, bors, ételízesítő ,hagyma, húsos szalonna ,1 kispohár tejföl ,15 dkg sajt
Elkészítés: A zsemlyéket kockára vágjuk, kevés zsírban megpirítjuk és a tejjel meglocsoljuk. A lecsókolbászt ledaráljuk és összekeverjük a zsemlékkel, a 3 tojással, ízesítjük sóval, borssal és ételízesítővel. Tepsibe rakjuk a masszát, hagymát karikázunk rá, majd apróra vágott szalonnát teszünk a tetejére. Félig megsütjük, utána meglocsoljuk a tejföllel és sajtot szórunk rá. Pirosra sütjük.
Megjegyzés: Vigyázz, a szalonna sós! Nagyon kiadós! Paradicsomot, kecsapot is rakhatsz rá!
Pizzatészta a la Rieger
Hozzávalók: 2 evőkanál olívaolaj ,fél kg liszt ,5 dkg élesztő (lehetőleg friss) , 1 teáskanál cukor ,2,5 dl langyos víz
Elkészítés: Az élesztőt a cukros, langyos vízbe morzsoljuk, megvárjuk, míg felfut, összedolgozzuk az olívaolajjal és a liszttel, majd 1 órát állni hagyjuk, hogy megkeljen. Utána kinyújtani sütőpapíron (hogy ne ragadjon le). Amúgy a tésztába lehet tenni bazsalikomot, vagy akár olívabogyót is egészben. Isteni lesz.
Megjegyzés: Ez a tésztarecept tényleg a legjobb, nem is tudtam előtte elképzelni, hogy létezik ilyen is! Ha nem rakunk rá semmit , úgy is finom. No meg akkor is, ha csak reszelt sajtot, fokhagymát, és egy kis tejfölt/joghurtot!
Sztrapacska
Hozzávalók: 50 dkg meghámozott, lereszelt burgonya ,1 tojás ,kevés só , liszt ,kockára vágott füstölt szalonna, egy kanál zsiradék, 10 dkg juhtúró
Elkészítés: A reszelt krumpliból, egy tojásból, kevés sóból, egy kanál zsiradékból és annyi lisztből, amennyit felvesz, tésztát keverünk. Galuskát szaggatunk belőle és sós vízben kifőzzük. Ezalatt a lábasban kocára vágott füstölt szalonnát olvasztunk. A töpörtyűt kiszedjük. A kifőtt tésztát beletesszük a forró zsírba. Meghintjük és összekeverjük a juhtúróval és a töpörtyűt a tálra rakott tészta tetejére tesszük.
Megjegyzés: Túró helyett: -2 fej vöröshagyma durva kockára vágva,olajon félig megpiritva, - amíg pirul a savanyúkáposztát kicsavarjuk és egy kicsit összevágjuk -a hagymát és a káposztát együtt dinszteljük mig szépen megpirul -borssal is ízesíthetjük A kifőtt tésztával alaposan összekeverjük.
Házi zsemle
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 tojás, 5 dkg vaj, 2 dl tej, 1 kiskanál só
Elkészítés: Az élesztőt összekeverjük kevés langyos tejjel és felfuttatjuk, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. A tesztát jó hólyagosra kidolgozzuk. Kelni hagyjuk. A megkelt tésztát 8 vagy 16 részre osztjuk, kis labdákat formálunk belőle, és megkent tepsibe helyezzük. Átkenjük tojással, még 30 percig kelni hagyjuk, aztán még egyszer átkenjük, megszórjuk tetszés szerint szezámmal, köménnyel vagy mákkal. Közepes hőmérsékleten 15-20 percig sütjük.
Különleges sós kifli
Hozzávalók: 70 dkg liszt, 2 dl jogurt, 2 dl tejföl, 2 dl tej, só, cukor, 2 egész tojás, 4g élesztő + 26 dkg sózott margarin
Elkészítés: Az alapanyagokból tésztát gyúrunk. 8 részre osztjuk, és tányér nagyságúra kinyújtjuk. 25 dkg sózott, puha margarinnal hetet megkenünk, egymásra rakjuk, a nyolcadikkal beborítjuk. 20 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk. 20 cikkre vágjuk a kört és kiflikké sodorjuk. Kikent tepsibe rakjuk, négyet egy sorba, és két órat kelni hagyjuk. Tojássárgával megkenjük, szezámmal
Sonkás-sajtos-kefires lángos
Hozzávalók: 2 pohár kefir, kb. 1/2 kg liszt, só, 1 csomag élesztő, 1 dl tej, 15 dkg gépsonka, 20 dkg trappista sajt, csipetnyi cukor
Elkészítés: Az élesztőt cukros tejben felfuttatom és összedolgozom a liszttel, kefirrel, sóval. Kelesztőtálban hűtőbe teszem fél napra. A kinyújtott lángosba fél szelet sonkát és sajtot egymásra teszek és batyu szerűen hajtogatom. Forró zsíradékban kisütöm.
Megjegyzés: Tejföllel és fokhagymával kínálom.
|