Római tál
2004.05.21. 23:24
Elõdeink kerámia és agyagedényekben sütötték, fõzték a jobbnál jobb ételeket. Ma ismét reneszánszát éli a cserépben való sütés. Egészen különleges ízû és zamatú ételeket készíthetünk, ehhez különféle formájú és elnevezésû edényekbõl válogathat a boltok polcain.
A tál használata elõtt fontos a hideg vízben való 15-20 percig tartó áztatás. Mindig hideg sütõbe tegye a római tálat, mert különben megrepedhet. A forró sütõbõl kivett edényt ne tegye hideg felületre, mindig konyharuhára vagy falapra helyezze. A tisztítást, súrolást csak sóval végezze, a mosószeres víz beleivódik a pólusokba. Ha hagyma vagy egyéb erõs szagú lett a tál, töltse meg vízzel, öntsön bele 1 pohár ecetet és süsse a sütõben 1 órát. Ezután öntse ki a vizet és dörzsölje be sóval. Melegvizes öblítés után szárítsa ki.
Marhatokány római tálban
Hozzávalók: 1 1/2 kg marhalábszár ,40 dkg vegyes zöldség(sárgarépa, fehérrépa, karfiol, zöldborsó stb.) , 1 alma felkockázva ,1/2 csomag mazsola ,1 citrom reszelt héja ,só ,bors ,majoranna , késhegynyi curry ,néhány szál újhagyma felszeletelve ,1 1/2 dl testes félédes vörösbor ,1 dl olíva olaj Elkészítés: A római tálat áztassa 15 -20 percig hideg vízbe. A húst vágja fel vékony hosszúkás csíkokra. Az apróra vágott zöldségeket az ízesítõket és a húst egy edénybe keverje össze. Tegye a római tálba egyenletesen elterítve, öntse le az olajjal és a vörösborral. Tetejével befedve süsse kb. 1 1/2 óráig. Tálalja sült burgonyával.
Rómaiban rakott csirke
Hozzávalók: 1 kg csirke vagy bármely része ,1/2 kg burgonya ,30 dkg gomba ,1 fej vöröshagyma , 1 csokor petrezselyem zöld ,só ,õrölt bors ,10 dkg margarin ,2 dl tejföl ,1 tojás Elkészítés: A csirkét tisztítsa meg és tetszés szerint darabolja fel. Sóval, borssal fûszerezze és hagyja állni 1 órát. A vöröshagymát és a gombát szeletelje fel, a burgonyát hámozza meg és karikára vágja fel. A római tálat áztassa 20 percet vízben, majd kenje ki a margarin felével. A burgonya felét terítse a tál aljára, a csirke darabokat rendezze rá. A gombát és a hagymát szórja a csirkére, takarja be a maradék burgonyával. A tejfölt keverje el a tojással és egyenletesen simítsa a tetejére. A maradék margarint tegye a tetejére. Fedje a tálat és hideg sütõbe téve süsse magas hõmérsékleten. 40 perc elteltével vegye le a fedelét és süsse pirosra. Káposzta vagy uborka salátával forrón kínálja.
Kolbászos káposzta
Hozzávalók: 1 kg fehér káposzta ,30 dkg páros debreceni, vagy virsli ,60 dkg burgonya ,1/2 dl olaj ,1 húsleves kocka ,2 dl tejföl ,só Elkészítés: A káposztát vágja vékony csíkokra, sós vízben fõzze néhány percig, majd csöpögtesse le. A burgonyát vágja vékony karikára. A beáztatott római tálat olajjal kenje ki, majd terítsen az aljára egy réteg burgonyát. Erre kerül a szeletelt kolbász, majd a káposzta fele. Addig rétegezze míg a hozzávalók elfogynak. A leveskockát fõzze fel 1/2 l vízzel és öntse a tálba, a maradék olajat locsolja a tetejére. Lefedve tegye hideg sütõbe, majd fõzze félkészre, közben ellenõrizze. Ekkor locsolja meg a tejföllel és süsse készre. Forrón, friss kenyérrel tálalja.
|