Saláta
2004.05.21. 23:18
Svéd gombasaláta 1. Hozzávalók (6-8 személyre): 600 g champignon gomba, 1 nagy fej hagyma, 150 g paradicsompüré, 1 dl olaj, 2 babérlevél, 1 citrom, 1 mokkáskanál szárított kakukkfű, só, bors, kevés porcukor vagy édesítőszer. Elkészítés: Az olajon üvegesre pároljuk a nagyon finomra megvágott vagy reszelt hagymát, rádobjuk az alaposan megmosott - nem hámozott! -, nagyságuktól függően gerezdekre vagy nem túl vékony szeletekre vágott gombát, néhány percig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, a citrom reszelt héját és átszűrt levét, a babérlevelet, a kakukkfüvet, egy kevés őrölt borsot, és lassú tűzön, fedő nélkül puhára pároljuk. Végül ízlés szerint sózzuk, és egy kevés cukorral vagy édesítőszerrel ízesítjük - és valóban ízesítésről van szó, mert a cukortól nem lesz édes, csak az étel zamata válik hangsúlyosabbá! Eltávolítjuk a babérlevelet, hagyjuk kihűlni, üvegtálba szedjük, citromkarikával, petrezselyemlevéllel díszítjük. Előételnek (ez esetben némi pirított kenyérrel) kínáljuk, de hideg sültek mellé is kitűnő kíséret!
Svéd gombasaláta 2. 25 dg gombát folyó vízben alaposan mossunk meg, majd szeleteljük fel. Adjunk hozzá egy diónyi apróra vágott vöröshagymát, és 2 evőkanál olajon, fedő alatt pároljuk, amíg az összes levét elfövi. Ha túl száraz a gomba és nem enged elég levet, akkor öntsünk alá kb. 0, 5 dl vizet, hogy puhára párolódjon. A zsírjára sütött, de meg nem pirított hagymás gombához tegyünk 3 evőkanál paradicsompürét, 1 mokkáskanál szőlőcukrot, 1 csapott mokkáskanál sót, fél mokkáskanál bazsalikomot, negyed mokkáskanál őrölt babérlevelet, negyed mokkáskanál kakukkfüvet, egy csipet őrölt borsot és pár csepp citromlevet. Végül öntsünk rá 2 dl vizet, és jól összekeverve pár percig lassan forraljuk. Hűtőszekrényben másnapig érleljük. Hidegen tálaljuk. Az egzotikus ízek kedvelői az őrölt borsot helyettesíthetik szurokfűvel vagy finomra reszelt szerecsendióval is. A fenti adag két személynek elegendő. Nálunk a svéd gombasalátát sokan a Gundel étterem receptje szerint készítik. Ennél a változatnál hagyjuk el a bazsalikomot és az őrölt borsot belőle, a kakukkfű mennyiségét pedig növeljük duplájára, vagyis most fél mokkáskanálnyit adjunk hozzá. Jellemző még erre a változatra az intenzív savanykás íz, ezért most a tisztára mosott citrom héját vékonyan hámozzuk le, és 2-3 szál apróra vágott petrezselyemlevéllel együtt tegyük a nyers gombához. A végén távolítsuk el belőle a citromhéjspirált, és 1 evőkanál citromlével savanyítsuk. Salátalevelekkel bélelt üvegtálban szervírozzuk, és héjától megfosztott vékony citromkarikákkal díszítsük.
Svéd gombasaláta 3. Hozzávalók 50 dkg gomba 1 közepes fej vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsom püré, 1 babérlevél, kis reszelt citromhéj, só, bors, cukor, ketchup, kis citromlé, 1 dl olaj A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajban kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított megmosott, nagyobb darabokra vágott gombát, a paradicsompürét és a fűszereket. Együtt puhára pároljuk. Hagyjuk, hogy a levét elfője, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Jégbe hűtve tálaljuk.
Svéd gombasaláta 4. Hozzávalók: 30 dkg gomba, 5 dkg vöröshagyma, 6 dkg olaj, 4 dkg paradicsompüré, 1 dl fehérbor, 1 babérlevél, fél g törött bors, reszelt citromhéj, kis csomó zöldpetrezselyem, só Friss, fehér, apróbb gombákat megtisztítva, megmosva, negyedekbe, nyolcadokba, cikkekre vágva - olajban világosra pirított vöröshagymán - addig párolunk, amíg leve elpárolog. Megsózzuk, borsozzuk, kis darabka babérlevelet teszünk rá. Felengedjük fehérborral, paradicsompürét adunk hozzá, egy kevés citromhéjat, szükség szerint csontlevet, és addig pároljuk, míg a kívánt sűrűséget eléri. Hidegen tálaljuk, zöldpetrezselyemmel meghintve.
Svéd gombasaláta 5. Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsomsűrítmény, só, őrölt bors, 1 kk. babérlevélpor, csipetnyi cukor, 1 citrom reszelt héja, néhány csepp citromlé Az olajon világosra pirítjuk a nagyon apróra vágott hagymát, beletesszük a vastagabb szeletekre vágott gombát, és sóval, borssal ízesítve addig pároljuk, míg a levét el nem fövi. Ekkor közékeverjük a paradicsomot, a citromhéjat, a babérlevélport, és még néhány percig pároljuk. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígítjuk. Végül meglocsoljuk a citromlével, és jól lehűtve tálaljuk.
Svéd gombasaláta 6. Egy deci olajban fedő alatt aranyszínűre sütünk két nagy fej (kb. 15 deka) apróra vágott vöröshagymát, hozzáadunk egy fél kiló megtisztított, cikkekre vagy vastag szeletekre vágott gombát, és sóval, törött borssal, egy kevés reszelt citromhéjjal, két babérlevéllel fűszerezve addig pároljuk, míg saját levét el nem főtte. Közékeverünk egy kis doboz paradicsompürét, csipetnyi cukorral "szelídítjük" az ízét, és néhány perces párolás után behűtjük. Tálalás előtt a babérlevelet kidobjuk belőle.
Svéd gombasaláta 7.
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 15 dkg hagyma, 1 dl olaj, 3 evőkanál paradicsompüré, 1 citrom leve, só, bors, babérlevél A gombát felszeleteljük, megmossuk. A hagymát vékony karikára vágjuk, olajban pároljuk. Hozzáadjuk a gombát, paradicsompürét, sót, borsot, babérlevelet, citromlevet. Puhára pároljuk. Kihűlés után kimerjük az olajból és tálaljuk.
Svéd gombasaláta 8.
Kevés olajon fonnyaszd üvegesre az egészen apróra vágott vöröshagymát. Majd tedd bele a megtisztított és cikkekre vágott gombát is. Adj hozzá néhány kanálnyi sűrített paradicsompürét, sózd, borsozd, hintsd meg őrölt babérral és kakukkfűvel, valamint kevés reszelt citromhéjjal. Ha a gomba már összerogyott, önts hozzá egy kis fehérbort, kevéske citromlevet és párold puhára. Ha kész, jól hűtsd le.
Svéd gombasaláta 9. 25 dkg gombát folyó vízben alaposan mossunk meg, majd szeleteljük fel. Adjunk hozzá egy diónyi apróra vágott vöröshagymát, és 2 evőkanál olajon, fedő alatt pároljuk, amíg az összes levét elfövi. Ha túl száraz a gomba és nem enged elég levet, akkor öntsünk alá kb. 0, 5 dl vizet, hogy puhára párolódjon. A zsírjára sütött, de meg nem pirított hagymás gombához tegyünk 3 evőkanál paradicsompürét, 1 mokkáskanál szőlőcukrot, 1 csapott mokkáskanál sót, fél mokkáskanál bazsalikomot, negyed mokkáskanál őrölt babérlevelet, negyed mokkáskanál kakukkfüvet, egy csipet őrölt borsot és pár csepp citromlevet. Végül öntsünk rá 2 dl vizet, és jól összekeverve pár percig lassan forraljuk. Hűtőszekrényben másnapig érleljük. Hidegen tálaljuk. Az egzotikus ízek kedvelői az őrölt borsot helyettesíthetik szurokfűvel vagy finomra reszelt szerecsendióval is. A fenti adag két személynek elegendő.
Én az 1. ajánlom. Szóval, a nyers gomba:felszeleteled, félreteszed (bár érdemes előbb a dresszinget elkészíteni, hogy ne barnuljon meg a gombád) a lé: olaj, ecet, só, bors, cukor, fokhagyma, petrezselyem,olaj kb. 1 dl (oliva)ecet pici, bár én savanyán szeretem (1 ek. )a többi ízlés szerint, és a lényeg: a fokhagyma sok, és szeletre vágva A lét kikevered, hogy a cukor meg a só elolvagjon és beleforgatod a gombát. Jó ha több órán át hűtőben érleled. Jól zárd le, mert szagos:)
Görög saláta
A görög saláta nagyon népszerű fajtája a salátáknak, nagyon sokan szeretik, még azok is, akik nincsenek nagyon oda a zöldségekért. Valamiért az emberek nagy része nyersen talán szívesebben fogyaszt zöldségféléket, mint főzve vagy párolva, ez is az oka annak, hogy a görög saláta könnyen belopta magát a szívükbe. Az elkészítése is egyszerű, bár kell vele egy kis ideig bíbelődni. Előnyére szolgál azonban az, hogy sem főzni, sem párolni nem kell, csupán tisztítani, darabolni, kevergetni. A hozzávalók ráadásul hamarosan újra olcsóbbak lesznek, mivel jön a nyár, a paradicsom, paprika és uborka szezonja. Kezdjünk is hozzá, hogy minél hamarabb falatozhassunk belőle! Azt jó, ha tudod, hogy az alábbi mennyiségből többen is bőven jóllakhattok. Hozzávalók: 50 dkg paradicsom 1 kígyóuborka 2 közepes fej vörös- vagy lilahagyma 25 dkg juhsajt vagy fetasajt 10 dkg kimagozott olajbogyó 8 kis evőkanál olaj kb. fél citrom leve (de megteszi üveges citromlé is, úgy 1 evőkanálnyi) só, bors, majoránna Tennivalók: Mosd meg alaposan a zöldségeket! A paradicsom szárát metszd ki, majd vágd kis (kb. 2 cm-es) darabokra! A kígyóuborkát hámozd meg, de ha szereted a héját, akkor rajta is hagyhatod, persze csak, ha nagyon precízen megmostad. Szeleteld fel az uborkát, s ha úgy jobban tetszik, még a szeleteket is vágd félbe vagy négy részre! Attól függ, hogyan szeretsz enni, van, aki a kisebb falatokat részesíti előnyben. A hagymát tisztítsd meg, és vágd fel kockákra, ezt követően pedig a sajtot kockázd fel egy centis darabkákra! Az előkészített zöldségeket öntsd egy tálba (ha olvastad az első részt, akkor tudhatod már, hogy semmiképp ne fémtálat használj)! Szórd a tetejére a jól lecsöpögtetett olajbogyót is, amit ha akarsz, egyenként félbevághatsz. Locsold meg az adott mennyiségű olajjal, majd a citrom levével, sózd meg egy kicsit (először inkább kevésbé, és ha nem érzed elég sósnak, akkor sózd utána, mert ha elsózod, akkor már nem lehet rajta segíteni), szórj rá ugyanígy egy pici őrölt borsot és majoránnát! Egy nagy kanállal forgasd össze az egészet óvatosan, hogy ne nagyon törjenek össze a zöldségek! Ne ijedj meg, de a sajt állagából adódóan szét fog picit esni, persze nem mindegyik darab. Ha elkészültél, pihentesd az egészet legalább fél órát, hogy összeérjenek az ízek. Azután már jóízűen elfogyaszthatod, ráadásul, ha eszel hozzá egy szelet pirítós kenyeret, még finomabb lesz. Megbolondíthatod még egy szelet sonkával is, ha hiányolnád a húst mellőle. Jó étvágyat!
Főzött majonéz Hozzávalók: 4 egész tojás, 2,5 kanál porcukor (aki nem szereti édesen, 1 is elég), 1 mokkáskanál só, 7 kanál víz, 7 kanál olaj, 1 kanál ecet, citromlé, ízlés szerint 1-2 kanál mustár. A hozzávalókat hidegen simára keverjük, majd lassú tűzön folyamatos keverés mellett forrásig sűrítjük. Figyelem! forralni nem szabad, mert a cirtomlé illetve a mustár kicsapódhat! Ha kihűlt, 2 dl tejfölt keverünk hozzá.
Vitaminsaláta Hozzávalók és elkészítés:
Hozzávalók: (2 személyre), 2 főtt tojás,,4 levél fejes saláta,,1 kis csokor radiccione saláta,, 1 kis csokor petrezselyem,,4 retek,,2 paradicsom,, 4 rózsa főtt brokkoli,,1 evőkanál olivaolaj,,2 evőkanál parmezán sajt,, 1 fél citrom leve,,só,,bors
Elkészítése: A tojásokat felrakom főni. A brokkolit mikróban megpárolom, aztan lehűtöm. A fejes salátát és a radiccione salátát megmosom, és összetépkedem egy nagy tálba. Utána jöhet a paradicsom, a retek, az apróra vágott petrezselyem és a kihűlt brokkoli meg a tojás. Tengeri sóval, frissen őrölt borssal, olivaolajjal és a citrom levével ízesítem. Jól összekeverem az egészet és a végén rászórom a parmezánszeletkéket.
Saláta mix feta mártásban
Hozzávalók: 1 közepes kígyóuborka ,1 nagy kaliforniai paprika ,1 fehér paprika ,2 nagy paradicsom , 1 fej hagyma ,1 gerezd fokhagyma , A mártáshoz: 1 kis fej lilahagyma ,1/2 uborka ,15 dkg feta sajt ,só ,cukor, 1/2 citrom leve ,1 ek olíva olaj ,örölt zöldbors Elkészítés: A salátába kerülõ zöldségeket vágja 1 cm-es kockára A fokhagymát zúzza péppé, sózza meg. A mártáshoz a zöldségeket vágja apróra, sóval, cukorral citromlével, olíva olajjal locsolja meg, õrölt zöldborssal ízesítse. Mikor kevés levet engedett az egészet turmixolja össze, belevegyítve a feta sajtot is, majd keverje krémesre. A zöldségeket és a mártást vegyítse össze, majd jól behûtve kínálja. Önálló ételként vagy sültek mellé kitûnõ.
Zöldsaláta "12"
Hozzávalók: 1 fej Lollo Rossó saláta ,kapor ,1 csokor édeskömény levél és szára ,1 csokor petrezselyem levél , 2 szál zeller levél ,1 csokor koriander levél ,1 csokor bazsalikom levél ,3 szál fokhagyma zöld levél , 4 újhagyma szárával ,1 csokor metélõhagyma ,1 kis csokor kerti zsázsa 1 marék spenót , Öntet: 2 citrom leve ,só ,2 kávéskanál cukor ,1 dl olíva olaj Elkészítés: A salátát vágja csíkokra, a zöldfüveket nagyon apróra. Tegye egy mély salátás tálba, majd keverje össze. A sót, cukrot keverje el jól az olívaolajjal és a citrom levével. Vegyítse a salátához, és jól behûtve kínálja.
Dresszinges csirkesaláta
Hozzávalók : 1 nagyobb csirkemell filé , só ,õrölt zöldbors ,2 gerezd fokhagyma ,5 dkg vaj ,1 nagy fej jégsaláta , 2 szem paradicsom ,1 fej lilahagyma ,1 zöld színû kaliforniai paprika ,1 dl olíva olaj , 10 db fekete olajbogyó ,2 szál friss bazsalikom petrezselyem levél , Dresszing: 1 citrom leve ,1 kávéskanál só ,2 kávéskanál cukor ,1 csomag friss kapor Elkészítés: A csirkemell filét fûszerezze sóval, borssal és aprított fokhagymával, majd kevés vajon süsse pirosra. Kihûlés után vágja kis kockákra. Cukor, só, citromlé keverékébõl készítsen dresszinget, ízesítése aprított friss kaporral, majd rövid idõre tegye a hûtõbe. A jégsalátát tépkedje kis darabokra, a paradicsomot vágja kis kockára, a lilahagymát vékony karikára, a kaliforniai paprikát pedig csíkokra. Rendezze egy mély salátás tálra és öntse le az elõkészített dresszinggel. Locsolja meg olíva olajjal és óvatosan keverje össze, majd szórja rá a csirkemell kockákat. Tetejére díszítésnek kerülhet néhány olajbogyó, apróra vágott bazsalikom és petrezselyem levél. Jól behûtve kínálja.
Salátás tál konyhafőnök módra Hozzávalók: 4 személyre: 200 g paradicsom, 250 g uborka, 2 db főtt tojás, 200 g gépsonka, 1 db fejes saláta, 100 g tarappista sajt, törött bors, 100 g lila hagyma 1 dl saláta, dressing: 1 evőkanál mustár, ½ citrom leve, 6 evőkanál almaecet, zöld bors, só, angelikalevél, borsikafű, citromfű vagdaléka, 2 evőkanál olívaolaj Elkészítés: A paradicsomot, uborkát, fejes salátát jól megmossuk, megtöröljük, a fejes salátáról leitatjuk a vizet. A paradicsomokat vékony szeletekre vágjuk, az uborkát hosszában kettévágjuk, a magját kiskanállal kivájjuk, kb. 2 mm-es szeletekre vágjuk az uborka húsát. A fejes saláta leveleit óvatosan lecsipegetjük. A sonkát, sajtot, tojást vékony csíkokra vágjuk. Nagy, mély üvegtálba ízlésesen felrakjuk, úgy, hogy a színek jól domináljanak. (Paradicsom, tojás, saláta, trappista sajt, sonka, uborka.) Tetejére rakjuk a vékony karikára vágott lila hagymát. Szervírozás előtt megszórjuk sóval, törött borssal. A salátadressinget külön szolgáljuk fel. Salátadressing: A mustárt elkeverjük a citrom levével és almaecettel. Fűszerezzük sóval, törött borssal. Mokkáskanálnyi fűszerkeveréket vágunk hozzá. (Angelikalevél, borsikafü, citromfű.) A dressinget jól elkeverjük, és végül hozzáadjuk az olívaolajat
Kagylós zöldfűszersaláta Hozzávalók: 4 személyre: 10 kagyló , só, bors, 4 szem gyöngyhagyma, 2 cs. borágó, 2 cs. sóska, 1 cs. zsálya, 1 nagy csokor turbolya, 1 cs. kapor, 2 kisebb szárított piros chili, 1-1 tk. fekete és fehér szemes bors, 3 ek. fehérborecet, 9 ek. olívaolaj Elkészítés: Késsel kinyitjuk a kagyló héját, és kiszedjük a húsát. A narancsszínű belet eltávolítjuk. A kagyló húsát alaposan megmossuk és felitatjuk róla a nedvességet. Szeletekre vágjuk és sóval, borssal fűszerezzük. Megtisztítjuk és négybe vágjuk a gyöngyhagymát. A zöldfűszereket leöblítjük, szárazra rázzuk, és falatnyi darabokra tépkedjük. A chilit és a kétféle borsot mozsárban megtörjük. 6 evőkanál olajat elvegyítünk a sóval és az ecettel, és a chilikeverékhez adjuk. 3 evőkanál forró olajon aranybarnára pirítjuk a gyöngyhagymát és a kagylót. Kiszedjük és melegen tartjuk. A zöldfűszereket 4 tányérra osztjuk, rátesszük a hagymás kagylót, majd meglocsoljuk a chilis öntettel. Fehér kenyeret és aromás száraz bort kínálunk mellé.
Erősítő vitaminsaláta
Hozzávalók: 10 dkg tehéntúró, 2 dl joghurt, 1 citrom, 1 dkg paprikakrém, 1 csomó zöldpetrezselyem, 15 dkg csemege kukorica, 5 dkg újhagyma, 2 retek, 10 dkg kígyóuborka, 8 dkg sajt, só
A sovány tehéntúrót áttörjük, majd egy keverőtálba téve a joghurttal simára keverjük. Sóval, citromlével, paprikakrémmel, vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. Az így elkészített salátaöntetbe tesszük a főtt csemegekukoricát, hozzáadjuk a vékony karikára szelt újhagymát, a retket és a kígyóuborkát. Hűtőszekrénybe téve jól lehűtjük. Közvetlen a fogyasztás előtt belekeverjük a kockára vágott sajtot és megszórjuk az újhagyma finomra vágott zöldjével.
Elkészítési idő: 25 perc Egy adag: 840 KJ/200 kcal
Joghurtos zöldség
Hozzávalók 4 személyre: 6 burgonya, 1 fej saláta, 2 zeller ,1 avokádó ,1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa ,1 csokor petrezselyem ,3 evõkanál olaj ,1 evõkanál ecet ,2 dl joghurt Elõkészítés: A burgonyát alaposan mossa meg, és kb. 30 percig sós vízben fõzze. A salátát is mossa meg, vágja csíkokra. A zellert tisztítsa meg, és nagy lyukú reszelõn reszelje le. Az avokádót hámozza meg, vágja kockára. A vöröshagymát aprítsa fel. A sárgarépát tisztítsa meg és reszelje le. A petrezselymet vágja apróra. Elkészítés: A burgonyát hámozza meg, vágja kockára, és tegye nagy tálba. Locsolja meg az olajjal, az ecettel, és ízlés szerint sózza, borsozza. Ha teljesen kihûlt, adja hozzá a zellert, az avokádót, a hagymát, a sárgarépát, a salátát és a joghurtot. Keverje össze, és szórja meg a petrezselyemmel.
De miért jók a saláták? Először is nyers változataik tele vannak C-vitaminnal, sok káliumot és magnéziumot tartalmaznak. Emiatt növelik a szervezet ellenálló-képességét. Energia- és zsírtartalmuk rendkívül alacsony, ez persze ízesítéstől függően változik. Bőségesen tartalmaznak továbbá olyan rostokat, melyek edzik a rágóizmainkat és a fogainkat, biztosítják az egészséges bélműködést, és fokozzák a jóllakottságérzetet. Az egészséges táplálkozás egyik alapelve, hogy naponta többször együnk nyers gyümölcsöt vagy zöldségfélét. A saláták alapanyagai is ezek, amelyeket ízesítve ugyan, de legtöbbször nyersen fogyasztunk. Éppen ezért a saláták sokkal nagyobb szerephez kellene, hogy jussanak az étkezésünkben. Ehetjük őket akár ebéd előtt előételként, kiegészíthetjük vele húsételeinket, de akár köretnek is felhasználhatjuk.
Milyen salátát készítsünk? Mindenképpen figyelembe kell vennünk azt, hogy más-más évszakban más zöldségek vagy gyümölcsök teremnek. Télen például elég drága mulatság paradicsomból, paprikából és mondjuk kígyóuborkából álló salátát készíteni, hiszen ezek nem szezonális gyümölcsei az említett évszaknak, ebből adódóan nagyon drágák is. Ha tudjuk, évszakok szerint válasszunk megfelelő alapanyagokat.
Néhány fontos alapszabály!
Mielőtt belekezdünk bármilyen saláta elkészítésébe, tartsunk be néhány igen fontos szabályt:
• Mindig csak ép és hibátlan zöldséget vagy gyümölcsöt használjunk fel! • A hozzávalókat alaposan mossuk és tisztítsuk meg a rajtuk lévő baktériumoktól, esetleg féregpetéktől! • Ne áztassuk őket sokáig, nehogy kiázzanak belőlük az értékes ásványi anyagok! • Érdemes apróra vágni a hozzávalókat, így hamarabb átjárják őket a fűszerek! • Ne fémtálban tároljuk a salátát, mert a páclé savtartalma oldja a fémeket, melynek hatására gyorsabban bomlik a C-vitamin! • Tartsuk be az érlelésre előírt időt és a tárolási hőmérsékletet, mert ez nagyban meghatározza a saláta ízét! Ha meggyőztelek, és kedvet kaptál jó néhány saláta elkészítéséhez, akkor tarts velem egy hét múlva is, amikor megismerkedünk az első közös salátánk receptjével! Hiszen tudod: a jelszó az egészség!
|