Sonka receptek
2004.05.21. 22:50
Húsvéti sonka
Hozzávalók: személyenként / 20 dkg nyers sonka 2 tojás reszelt torma
Elkészítés: A nyers füstölt sonkát, előző este beáztatjuk annyi hideg vízbe, amennyi ellepi. Főzés előtt alaposan megmossuk a sonkát, mert a levét később felhasználhatjuk tojás főzésére. Bő hideg vízben feltesszük főni. Lassú tűzön, fedő alatt olyan puhára főzzük, hogy a csontját ki tudjuk húzni belőle. Ha kötözött sonka, akkor addig, hogy a hústű könnyen beleszaladjon. Saját levében hagyjuk kihűlni, majd deszkán vékony szeletekre vágjuk ,s tormával , főtt tojással tálaljuk. / retket, újhagymát, kalácsot kínálhatunk mellé /
Párolt füstölt sonka:
Hozzávalók: 1-1,2 kg füstölt sonka egészben, 6 közepes sárgarépa ,
1 vastagabb szelet zeller, 2 babérlevél ,1 evőkanál porcukor ,4 szegfűszeg,
2 evőkanál olaj 6 kisebb gyöngyhagyma ,(vagy egy közepes vöröshagyma) ,1,5 dl száraz fehérbor
Elkészítés: A füstölt sonkát egy éjszakára hideg vízben áztatjuk, másnap lábasba tesszük és annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi ellepi. A répát meg a zellert megtisztítjuk hasábokra vágjuk és a sonkához adjuk. Babérlevéllel és szegfűszeggel fűszerezzük, lefödve kis lángon 40- 50 percig pároljuk. Utána leszűrjük, és tepsibe rakjuk. A porcukrot az olajon megolvasztjuk a megtisztított egész hagymafejeket beletesszük és addig pirítjuk, hogy színt kapjanak. A borral felöntjük, majd a zöldséges húsra öntjük. Sütőben közepes lánggal 40-50 percig pároljuk. Közben a levével többször meglocsoljuk.
Hamis sonkaszelet:
Hozzávalók: 1kg húsos füstölt csülök ,1 púpozott kiskanál zselatinpor, 3 dl tejszín
tálaláshoz: 2 főtt tojás, 1 fej saláta ,ecetes torma
Elkészítés: A füstölt csülköt egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk, majd kuktában puhára főzzük, hogy a csontot könnyedén ki tudjuk fejteni belőle. Ezután a húst kétszer ledaráljuk. A zselatint 1 dl vízben - még jobb ha a hús főzőlevéből vesszük el - kevergetve fölforraljuk. Megvárjuk amíg langyosra hűl, majd a kemény habbá vert tejszínbe csorgatjuk. A darált húst óvatosan beleforgatjuk, és a masszát folplackkal bélelt őzgerincformába simítjuk. Hűtőszekrényben megdermesztjük, végül deszkára borítjuk és fölszeleteljük. Salátalevéllel, tojáskarikákkal meg ecetes tormával díszítjük.
Pórés sonka takaróban:
Hozzávalók: 2 szál póréhagyma, 8 szelet gépsonka ,1 tojássárgája , 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt ,só
A tál készítéséhez: diónyi vaj
Elkészítés: A póréhagymát megtisztítjuk ( csak a haragoszöldjét vágjuk le), 4 ujjnyi hosszú darabokra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Jól lecsöpögtetjük, a sonkaszeletekbe göngyöljük, és kivajazott tűzálló tálba egymás mellé fektetjük. A tejfölt a tojássárgájával simára keverjük, és a sonkatekercsekre öntjük. A tetejét reszelt sajttal meghintjük, és sütőben, nagy lánggal ( 200°C; légkeveréses sütőben 180°C) kissé átsütjük.
Almás sonkapuffancs:
Hozzávalók: 2 savanykás alma, 25 dkg darált főtt sonka vagy tarja ,2 evőkanál liszt ,2 tojás, 2dl tej, őrölt bors
A sütéshez: olaj
Elkészítés: Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és a darált sonkával összekeverjük. A felvert tojást, a lisztet meg a tejet hozzáadjuk, megborsozzuk, ha kell utánasózzuk. Egy kis serpenyőben olajat öntünk, megforrósítjuk és a masszát evőkanállal beleszaggatjuk. Kis puffancsokat sütünk belőle. Jól lecsöpögtetve burgonyapürével tálaljuk.
Kenyérben sült sonka
Hozzávalók: 1 kg főtt sonka, 0,5 kg liszt , 1 evőkanál olaj, 2 dkg élesztő, 1 mokkáskanál só , 2 kávéskanál cukor , 1 dl tej , 2 dl víz Elkészítés: Egy edényben langyosítsa meg a tejet, majd adja hozzá az élesztőt és a cukrot. Felfutást követően keverje bele a lisztet, az olajjal és a sóval. Ezután a massza 40-45 percig kell keljen, meleg helyen. Főzze meg a sonkát és szikkadás után csomagolja az elkészített tésztába. Ennek még további 20 pecig kell majd kelnie. Mielőtt a forró sütőbe helyezi, a tetejét lyukassza meg, hogy a sonkából párolgó gőznek legyen hol távoznia. Pirosra sütve, hidegen szeletelve tálalja. A sonka tetszés szerint helyettesíthető lapockával, tarjával, csülökkel.
|